forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony DSLR a580 v Nikon D5100 v Canon 600D

demich - Sro 08 Lut, 2012
Temat postu: Sony DSLR a580 v Nikon D5100 v Canon 600D
Witam,
właśnie się zastanawiam nad zakupem lustrzanki do ceny 3000tys zł. Jestem początkującym amatorem fotografii i szukam dobrego wyboru aparatu pomiędzy Sony DSLR a580 v Nikon D5100 v Canon 600D. Z różnych źródeł wyczytałem i także na porównaniach aparatów to różnica między nimi jest niewielka . Z tego wszystkiego zachwalają Sony bo ma wysokie ISO. Ale dla takiego żółtodzioba jak dla mnie to nie powinno mieć jakiegoś większego znaczenia.

Proszę o odpowiedź i o pomoc w wyborze jak ktoś może.
Pozdrawiam

jaad75 - Sro 08 Lut, 2012

Z tych trzech najlepiej wypada D5100 (również na wysokich czułościach). Natomiast jeśli chcesz bawić się w bardziej zaawansowane filmowanie, najlepszym z tych trzech będzie 600D.

[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 10:47 ]
demich napisał/a:
Z tego wszystkiego zachwalają Sony bo ma wysokie ISO.
Kto zachwala? Pan w Fotojokerze?... :razz:
muzyk - Sro 08 Lut, 2012

demich napisał/a:
Z tego wszystkiego zachwalają Sony bo ma wysokie ISO.

Ooo! Dobra wiadomość na dziś :lol:

hahhahaha

Zapomnij o takich radach.
demich napisał/a:
różnica między nimi jest niewielka .

No, zdecydowanie za Jaad'em, Nikon 5100, choć warto by się zastanowić nad 600D - generalnie to jest wybór - jak zawsze - pomiędzy jednym a drugim systemem. Poza tym, weź jeden i drugi do rąk i powiedz sobie na początek, który Ci bardziej "leży".
Zobacz jak się obsługuje, jak przez wizjer świat ogląda, jak jest zbudowane menu, itd.
Sony 580 raczej zostawiłbym, no chyba, że masz sentyment do Sony :razz:

Nawet nie myślałem o filmowaniu wiem że można, ale że ma jakieś różne możliwości to nie wiem tego jeszcze. A zachwalał pan w Sony Center , no ale to swoja firma więc musiał. A w fotojokerze pan zachwalał inny.
RB - Sro 08 Lut, 2012

Różnica jest w sumie niewielka i moim zdaniem przy słabo sprecyzowanych celach fotograficznych oraz początkowych umiejętnościach operatora to wybór korpusu ma niewielkie znaczenie. Cokolwiek kupisz będziesz miał pod górkę na początku :-) aby uzyskać niezłe efekty. Żaden z tych korpusów nie pozwoli Ci uzyskać efektów zdecydowanie lepszych od innego. Kup tańszy, ładniejszy, bardziej Ci odpowiadający z jakiegokolwiek (może i niemerytorycznego) powodu.

Na stronie CHIP.pl dałem porównanie tych aparatów i wyczytałem że lepiej myśleć o wyborze między 5100 a 600D

muzyk napisał/a:
No, zdecydowanie za Jaad'em, Nikon 5100, choć warto by się zastanowić nad 600D
No akurat, jeśli o jakość zdjęć chodzi, to A580 wygrywa z 600D - to w końcu ta sama matryca, co w D5100, tyle, że ciut gorzej zaimplementowana. 600D, tak, ale tylko jeśli priorytetem jest bardziej zaawansowane filmowanie, albo zakup jakichś specyficznych szkieł Canona.

[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 10:59 ]
RB napisał/a:
Żaden z tych korpusów nie pozwoli Ci uzyskać efektów zdecydowanie lepszych od innego
No tu się zdecydowanie mylisz... :smile:
RB - Sro 08 Lut, 2012

muzyk napisał/a:

Sony 580 raczej zostawiłbym, no chyba, że masz sentyment do Sony :razz:

Akurat odrzucanie a580 a priori łączyłbym z powaznym antysentymentem do Sony :mrgreen: Ten korpus naprawdę nie ma nic dyskwalifikującego w porównaniu do wymienionej konkurencji poza tym, że to... Sony :-) IMO forum juz jedzie nieco zbyt ostro w swej fachowości :mrgreen:

Nie mam wielkich oczekiwań do robienia zdjęć. Nie będę zajmował się tym profesjonalnie , lecz tylko na wyjazdy, domowe i jakiś plener zwiedzanie itp. jaka jest eksploatacja tych aparatów, usterki itp. Jaka jest lepsza ergonomia tych aparatów.
RB - Sro 08 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:

RB napisał/a:
Żaden z tych korpusów nie pozwoli Ci uzyskać efektów zdecydowanie lepszych od innego
No tu się zdecydowanie mylisz... :smile:

Tiaa? Filmowac nie chce a nawet jakby chciał to obawiam się, ze w tym stanie zaawansowania warsztatu ogarniecie wszelkich możliwości Canona stanowiacych o jego przewagach nie byłoby łatwe.

demich napisał/a:
Nie mam wielkich oczekiwań do robienia zdjęć. Nie będę zajmował się tym profesjonalnie , lecz tylko na wyjazdy, domowe i jakiś plener zwiedzanie itp. jaka jest eksploatacja tych aparatów, usterki itp. Jaka jest lepsza ergonomia tych aparatów.

KUp jakikolwiek, ergonomia zalezy od Ciebie - bardziej ergonomiczne dla Ciebie będzie to co Tobie pasuje a nie co pasuje nam.
Na poważnie zaś zastanów się nad jakimś bezlusterkowcem - mniejsze toto. a zdjęcia zrobisz podobne.

jaki to jest bezlusterkowiec.
RB - Sro 08 Lut, 2012

Przeważajaca większość tego co tutaj Ci się pokaze:
http://www.ceneo.pl/Apara...20-30-0-0-1.htm

i dział:
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=30

no będę się zastanawiał nad wyborem między 600D a 5100 bo sony jednak więcej kosztuje i jest trudniej dostać. A nie będę kupował w sklepie przez internet bo muszę sobie go obejrzeć. 600D ma zaawansowana technikę filmowania a nie wiem czy mi na początku się to do czegoś przyda, więc zostaje 5100.

RB napisał/a:
Tiaa? Filmowac nie chce a nawet jakby chciał to obawiam się, ze w tym stanie zaawansowania warsztatu ogarniecie wszelkich możliwości Canona stanowiacych o jego przewagach nie byłoby łatwe.
Tia. D5100 i A580 można uzyskać zdecydowanie lepszą jakość, niż 600D.
RB - Sro 08 Lut, 2012

Oczywiście. Można, w pewnych warunkach jak się dobrze pobawić i... nie stracic jej potem w czasie pokazywania zdjęcia. W codziennym niezobowiązującym cykaniu jak w temacie jest to sprawa istotnie marginalna.
Sunders - Sro 08 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
D5100 i A580 można uzyskać zdecydowanie lepszą jakość, niż 600D.

jaad75, a możesz napisać kiedy demich moze dostrzec tą "lepszą jakość" :?:

muzyk - Sro 08 Lut, 2012

RB napisał/a:

Akurat odrzucanie a580 a priori łączyłbym z powaznym antysentymentem do Sony :mrgreen:

Nie mam asentymentu do Sony. Kupując aparat tej marki, wybiera się system - a czy ten jest tak konkurencyjny wobec Canona czy Nikona?

P.S. Kiedyś chciałem bardzo A200 czy 300 kupić... ale było, minęło.

muzyk napisał/a:
Kupując aparat tej marki, wybiera się system - a czy ten jest tak konkurencyjny wobec Canona czy Nikona?
Tak samo, jak polecany przez Ciebie wielokrotnie Pentax... :roll:

[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 11:30 ]
Sunders napisał/a:
jaad75, a możesz napisać kiedy demich moze dostrzec tą "lepszą jakość" :?:
Kiedy pozna możliwości obróbki formatu RAW.
RB - Sro 08 Lut, 2012

muzyk napisał/a:
RB napisał/a:

Akurat odrzucanie a580 a priori łączyłbym z powaznym antysentymentem do Sony :mrgreen:

Nie mam asentymentu do Sony. Kupując aparat tej marki, wybiera się system - a czy ten jest tak konkurencyjny wobec Canona czy Nikona?

Oczywiście. Dla codziennego pstrykacza on jest całkiem porównywalny. Muzyk, popatrz też komu doradzasz i jakie ten ktoś potrzeby werbalizuje... Zaprawdę... Czego mu może w Sony braknąć? I proszę mi nie pisać, ze 85/2.8 to nie jest to samo co 85/1.8 ... Akurat dla pstrykania dla siebie widoczkowego, imprezowego itede to S się całkiem grzecznie prezentuje. Oczywiście, cały system z wszelkimi możliwymi niszami już nie, ale czy każdy ma być kolekcjonerem szkiełek? Gros posiadanych i uzywanych obiektywów to ciemne unizumy, tanie stałki lub optyka niezależna (bo może być jasno, zoomowato i jeszcze dość tanio).

[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 11:37 ]
jaad75 napisał/a:
:?:
Kiedy pozna możliwości obróbki formatu RAW.[/quote]

To prawda. Jak będzie chciał przysiaść to zobaczy róznicę. Istnieje natomiast pewne prawdopodobieństwo że potem przejdzie mu etap fascynacji technologicznej i się okaże że Canon mu wcale pasuje :-)
Ale... po ptokach. Wybór był szybki i po co tu więcej mącić.

Zdecydowałem się na ten 5100 ale jaki proponujecie do niego obiektyw?
Nie chce brać na razie z zoomem, wystarczy mi ten od 18-55 ale jakieś oznaczenia maja jeszcze więc jaki wybrać? Na co zwrócić uwagę?

mozer - Sro 08 Lut, 2012

demich, 17-55 f/2.8. Uniwersalniej się nie da (jeśli 1 obiektyw).

[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 11:48 ]
demich napisał/a:
Nie chce brać na razie z zoomem

? Czy Ty w ogóle wiesz co znaczy 18-55?

muzyk - Sro 08 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Tak samo, jak polecany przez Ciebie wielokrotnie Pentax... :roll:

No bo Pentax, pardon KONKRETNIE k5 (a nie po prostu Pentax...) jest super.
RB napisał/a:
Oczywiście. Dla codziennego pstrykacza on jest całkiem porównywalny. Muzyk, popatrz też komu doradzasz i jakie ten ktoś potrzeby werbalizuje... Zaprawdę... Czego mu może w Sony braknąć? I proszę mi nie pisać, ze 85/2.8 to nie jest to samo co 85/1.8 ... Akurat dla pstrykania dla siebie widoczkowego, imprezowego itede to S się całkiem grzecznie prezentuje. Oczywiście, cały system z wszelkimi możliwymi niszami już nie, ale czy każdy ma być kolekcjonerem szkiełek? Gros posiadanych i uzywanych obiektywów to ciemne unizumy, tanie stałki lub optyka niezależna (bo może być jasno, zoomowato i jeszcze dość tanio).

Drogi RB. Jeśli proponuję komuś, nawet totalnemu żółtodziobowi system Nikona, bądź Canona - bądź aparat K5, to nie dla samego "zaproponowania", tylko z myślą, że dana osoba "kupując konkretny system", w przyszłości zechce czegoś więcej niż tylko ciemne słoiki, porzuci pstrykactwo jpg i zacznie fotografię w RAW z obróbką w LR czy Capture One włącznie. Oczywiście, nie musi tak się stać i może skończyć się na pstrykactwie, ale jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia i nie wiadomo, czy wielu z tych tutaj, piszących o sobie jako totalnych amatorach chcących kupić "lustrzankę" bo ona jest cool... nie zechce czegoś więcej od fotografii, stąd - każdą osobę wypytującą o sprzęt, namawiam o w miarę rzetelniejsze podejście do tematu. Poczytanie o każdym z systemów, zorientowaniu się jakie obiektywy oferuje i w jakich cenach. Tylko w miarę szybko :grin: , bo czas leci i kadry uciekają. :wink:

RB - Sro 08 Lut, 2012

18-105/3.5-5.6
http://www.ceneo.pl/1819604

35/1.8 G
http://www.ceneo.pl/2229012

Tamron 17-50/2.8
http://www.ceneo.pl/14022079

muzyk, polecam jednak zrobienie małego researchu, zanim coś napiszesz... :razz:
RB - Sro 08 Lut, 2012

Drogi muzyku... no to niech porówna systemy, a nie pisz, że niby S nie ma nic do zaoferowania. Bo się mylisz, Kolego.
Tak naprawdę to co proponujesz to jest taka polisa na wszelki wypadek.... Na wszelki wypadek bo prawdopodobieństwo, że dane szkiełko w S czy P będzie niedostępne jest po prostu większe.

muzyk - Sro 08 Lut, 2012

demich napisał/a:
Nie chce brać na razie z zoomem, wystarczy mi ten od 18-55 ale jakieś oznaczenia maja jeszcze więc jaki wybrać? Na co zwrócić uwagę?

18-55 to JUŻ jest zoom tzw. standardowy.
Światło w takich przeważnie f3.5 przy 18 mm i 5.6 przy 55.
Jeśli chcesz więcej światła, potrzebujesz większej kasy np. dla jakiegoś 18-55 f2.8
Większe światło, to np. krótsze czasy otwarcia migawki, a co za tym idzie większa szansa na wykonanie nieporuszonego zdjęcia.
Niestety, ale musisz trochę poczytać w internecie co to czas otwarcia migawki, przysłona, światłosiła obiektywu, czułość ISO, format jpg i surowe pliki RAW.
Poza tym, w Nikonie masz fajnie zobrazowaną przysłonę - widzisz, zmieniając jej wartość, jak się zmienia na wyświetlaczu. To może być też dobra pomoc w poznawaniu relacji czas-przysłona.
jaad75 napisał/a:
muzyk, polecam jednak zrobienie małego researchu, zanim coś napiszesz... :razz:

Dzięki za radę. Może skorzystam.

RB napisał/a:
Na wszelki wypadek bo prawdopodobieństwo, że dane szkiełko w S czy P będzie niedostępne jest po prostu większe.
I na wszelki wypadek, gdyby Sony nie pozostawiło wyboru w kwestii EVF/OVF... Obawiam się, że tu prawdopodobieństwo jest jeszcze większe...

"RB i muzyk" czyli lepszy byłby który aparat. Tak na chłopski rozum, ale z myślą taką że będe dobrym uczniem i dużo sie nauczę w robieniu zdjęć.

demich, najlepszym wyborem z tych trzech jest D5100. Z zastrzeżeniami jak w pierwszym poście.

to poszukam d5100 z obiektywem 18-55 f2.8. Myślę ża jak na początkującego pstrykacza w zupełności to wystarczy.

demich napisał/a:
z obiektywem 18-55 f2.8
Nie ma takiego. Była Sigma 18-50/2.8. Teraz są Sigmy 17-50-2.8 i Tamrony 17-50/2.8 oraz Tokina 16-50/2.8. Zakupu Nikkora o tych parametrach Ci nie proponuję...
muzyk - Sro 08 Lut, 2012

demich napisał/a:
to poszukam d5100 z obiektywem 18-55 f2.8. Myślę ża jak na początkującego pstrykacza w zupełności to wystarczy.

Świetnie, tylko pamiętaj, że Nikon z takim zakresem to 17-55 f2.8 jest drogi.
Masz jeszcze innych producentów jak Sigma czy Tamron, z których wyżej jest polecany przez RB bardzo dobry optycznie, kiepski mechanicznie Tamron 17-55 2.8
Tu masz bazę testów i zaobacz jakie są obiektywy dla Nikon APS-C Tests at 16mp (D7000), czyli tak samo wielkiej matrycy jak 5100.
Poza tym masz bazę obiektywów i testów na optyczne (to już na pewno znasz :wink: )

maput - Sro 08 Lut, 2012

Pamiętaj, że obiektywy ze światłem f2.8 są już wyraźnie droższe niż te dodawane w zestawie z aparatem. Najtańszy ze standardowych zoomów to Tamron 17-55/2.8, ale z pewnością się nie zmieścisz z nim i D5100 w budżecie 3tys zł.
Jeśli więc masz kupić jakiś gotowy zestaw to weź ten z 18-105 niż 18-55. Dopłata niewielka, a jednak ta długość czasem się może przydać:)

hijax_pl - Sro 08 Lut, 2012

demich, bierz D5100 z 18-105VR. Dla początkującego adpeta fotografii najlepszy wybór.
mozer - Sro 08 Lut, 2012

Plus 50 f/1.8, żeby poznać co znaczy dobre światło :)

mozer napisał/a:
To już nie 35/1.8?... :razz:
hijax_pl - Sro 08 Lut, 2012

mozer napisał/a:
Lepsze będzie 35/1.8DX ;)
mozer - Sro 08 Lut, 2012

W moim biednym systemie tego nie ma, to i zapominam :(
Ale w sumie kwestia gustu.

mozer napisał/a:
W moim biednym systemie tego nie ma, to i zapominam :(
Nie płacz, niebawem wypuszczą... :wink:
cybertoman - Sro 08 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Nie płacz, niebawem wypuszczą...
Ale szczujesz...

cybertoman napisał/a:
Ale szczujesz...
Akurat nie - szczerze wierzę, że wkrótce wyjdzie. Takie szkło jest potrzebne w systemie Canona.
cybertoman - Sro 08 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Takie szkło jest potrzebne w systemie Canona.
Popieram!

[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 22:47 ]
jaad75 napisał/a:
szczerze wierzę
Od kiedy masz K5 i nie musisz dawac kontry to brzmi nawet wiarygodnie...

cybertoman, K-5 nie ma tu nic do rzeczy... :smile:
mozer - Czw 09 Lut, 2012

Oby, oby ;)
demich - Czw 09 Lut, 2012

No to kupiony D5100 + 18-55VR. cena 2890. No to teraz usze znaleźć opis oznaczeń na pokrętle i jak wszystko dobrze ustawiać. Może wiecie gdzie tu na forum są jakieś tematy w których były opisywane oznaczenia na pokrętłach i jak co do czego to stosować.

A jeszcze i jaką najlepiej karte kupić do aparatu.

cybertoman - Czw 09 Lut, 2012

Gratulacje i radochy ze sprzetu!

Oznaczenia na pokretle calkiem niezle opisane sa w instrukcji obslugi, ktora warto przeczytac. Natomiast na pytanie " jak wszystko dobrze ustawiać" jednoznacznych odpowiedzi nie ma, ale swiezo upieczonemu Nikoniarzowi http://www.szerokikadr.pl/ udzieli pierwszych wskazowek.

A jaką kartę kupić do aparatu najlepiej. Tak żeby się wszystko ładnie i szybko zapisywało.
hijax_pl - Czw 09 Lut, 2012

demich napisał/a:
No to teraz usze znaleźć opis oznaczeń na pokrętle i jak wszystko dobrze ustawiać. Może wiecie gdzie tu na forum są jakieś tematy w których były opisywane oznaczenia na pokrętłach i jak co do czego to stosować.
Instrukcja jest w pudełku :)
demich napisał/a:
Sandisk, Kingston, Transcend, Patriot etc. Byle be to nie była jakaś podróbka.

A czytam właśnie że jakąś prędkość powinna mieć ta karta. Jak i czym można poznać że karta jest dobra i ma szybki zapis pamięci.
hijax_pl - Czw 09 Lut, 2012

demich napisał/a:
ak i czym można poznać że karta jest dobra i ma szybki zapis pamięci.
Z reguły na kartach jest takie oznaczenie Class 4, Class 6 czy też Class 10
Poczytaj sobie o nich np tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/SDHC

Do zdjęć czy też nagrywania filmów za bardzo różnicy nie będzie. Bardziej ją odczujesz zrzucając zdjęcia z karty na komputer, lub robiąc serie w RAW.

Na Twoim miejscu celowałbym w dwie karty Class 6, o pojemności 8 lub 16GB.

maput - Czw 09 Lut, 2012

demich napisał/a:
tematy w których były opisywane oznaczenia na pokrętłach i jak co do czego to stosować.

Instrukcji obsługi rozumiem w pudełku nie było ?

Karta dowolna, nie musi być najszybszej klasy bo i tak tego nie wykorzystasz. Lepiej kupić dwie o mniejszej pojemności niż jedną większą.

Miłej zabawy życzę, i żeby entuzjazm nie opadł.

Jest instrukcja tylko myślałem że tam nic nie ma. Ale jest wszystko .oki dziękiue bardzo.
komor - Czw 09 Lut, 2012

demich napisał/a:
Jest instrukcja tylko myślałem że tam nic nie ma.

Znak czasu… :)

RB - Czw 09 Lut, 2012

Komor, to poniekąd wskaźnik tego co tak naprawdę mozna znaleźć w instrukcjach (papierowych) większości sprzętów elektronicznych. Kupujesz komórę (bez wycieczek osobistych oczywizda :mrgreen: ) i dostajesz głownie zestaw copyrajtów oraz krótki kurs właczania aby się nie poparzyć, napromieniowac mikrofalami itede. A cośkolwiek chcesz wiedziec to ścviągnij se lub wsadź gdzięś jakąś płyte, której nie ma. Ten, jak napisałeś, signum temporis to po prostu przyzwyczajenie pokolenia, które się nie zetknęło z "normalną" (wg pokolenia prawie emerytów) instrukcją obsługi!
komor - Czw 09 Lut, 2012

RB, dokładnie miałem na myśli to, co tak ładnie rozwinąłeś. :)
RB - Czw 09 Lut, 2012

komor napisał/a:
RB, dokładnie miałem na myśli to, co tak ładnie rozwinąłeś. :)

Dzięki za dobr słowo. Nota bene w tym towarzystwie to obiektyw gietki powinien byc bardziej w cenie od gietkiej klawiatury :-)

Aszex - Czw 09 Lut, 2012

Cytat:

Zajrzyj na chip.pl lub pcworld.pl ;)

muzyk - Czw 09 Lut, 2012

demich napisał/a:
A jaką kartę kupić do aparatu najlepiej. Tak żeby się wszystko ładnie i szybko zapisywało.

Szybką - Class 6 albo 10, o pojemności takiej, na jaką Cię stać. Najlepiej mieć dwie karty, aczkolwiek, jedną też oblecisz, tylko czasem jest tak, że zgrywasz przez czytnik, zapominasz kartę, a zabierasz aparat i :mrgreen:

turktey - Pią 10 Lut, 2012
Temat postu: Canon 600D kontra Nikon D5100.
Wiem że niedawno był podobny temat (było ich sporo :P ). Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki i w grę wchodzą te dwa modele. Dużo ludzi mówi że Canon jest do filmowania a Nikon do zdjęć i że Nikon robi lepsze zdjęcia , jest więcej możliwości obróbki itp. Na czym polega ta różnica w jakości zdjęć ? Czy będzie to bardzo widoczne ? :neutral: . Nie chcę żałować tego zakupu bo body ma mi starczyć na parę dobrych lat z racji tego że nie ja go kupuję (prezent :mrgreen: ) a jeszcze nie zarabiam (chyba że można zaliczyć kieszonkowe :razz: ).

PS. Canon lepiej mi leży w ręce i bardziej mi się podoba :mrgreen: .

hijax_pl - Pią 10 Lut, 2012

turktey napisał/a:
Czy będzie to bardzo widoczne ? :neutral:
Jak masz zamiar robić JPGi prosto z puszki to być może nie będziesz widział różnicy w jakości, natomiast zwróci Twoją uwagę różnica w kolorystyce. Od Ciebie jednak będzie zależeć czy uznasz za fajniejszą tę z canona czy też z nikona a może po prostu sobie skonfigurujesz aparat pod własne wymagania (tak - to jest możliwe!)
Oprócz samej kolorystyki (balans bieli + profil przetwarzania kolorów) jest też drobna różnica w naświetlaniu - chodzi o szczegóły w światłach.
Jak kiedyś zaczniesz się wciągać naturalnym ruchem będzie przejście na wywoływanie plików RAW - tu matryca z Nikona da więcej pola do popisu, szczególnie w trudniejszych oświetleniowo scenach.
turktey napisał/a:
Canon lepiej mi leży w ręce i bardziej mi się podoba :mrgreen: .
No to po co się dopytujesz skoro już wiesz co kupić? ;)
turktey - Pią 10 Lut, 2012

Huh :razz: . Bardziej mi się podoba z wyglądu a już wolę się męczyć z nikonem jeśli miałbym mieć lepszą jakość zdjęć :mrgreen: . A canon też robi RAW przecież ? Jaka jest w różnica w RAW'ach z canona i nikona ? Czyli w JPG nie będzie różnicy ?

turktey, w tej klasie aparatów zasadniczo istotniejszym jest jak Ci się ten korpus trzyma, jak Ci się podoba menu i takie tam rzeczy.
komor - Pią 10 Lut, 2012

turktey, zamiast zakładać kolejne nowe tematy, może przeczytaj już to, co koledzy wielokrotnie napisali? Scalam Twój nowy temat do istniejącego już. Masz 5 stron czytania.

Dodatkowo w ramach edukacji możesz też przeczytać to:
RAW czy JPG? Za i przeciw różnym sposobom pracy
a potem inne podobne tematy w tym samym dziale co powyższy.

jaad75 - Pią 10 Lut, 2012

turktey napisał/a:
Jaka jest w różnica w RAW'ach z canona i nikona ?
W D5100 (bo nie w każdym Nikonie jest ta matryca), masz dramatycznie większy zapas informacji w cieniach, dlatego prawidłowo naświetlając na światła (tak by znajdowały się na końcu histogramu, ale nie były przepalone), bez najmniejszego problemu odzyskasz dobrej jakości cienie w większości scen. To jest podstawowa zaleta, o której w Canonach z 18-MPix matrycą nie masz co marzyć. Drugą, ponikąd z niej wynikającą, jest niższy szum w wyższych czułościach.
furi_dp - Pią 10 Lut, 2012

demich, dobry wybór :!:

mi też doradzono D5100 (tylko ja kupiłem z 18-105), mam go od ok 1,5 miesiąca i naprawdę jestem zachwycony.
przesiadłem się z małpki więc to chyba normalne :wink:
cały czas się uczę ale są już zdjęcia z których jestem autentycznie dumny :razz:
teraz zbieram kasę na stałkę 35 1.8

miłego focenia :twisted:

legalik - Pią 10 Lut, 2012

Też wybierałem między nimi ale wybrałem canona 600D. Ma lepszy tryb wideo lepiej mi się go trzyma , według mnie jest zrobiony z lepszych materiałów i ma trochę lepszą jakość ekraniku :mrgreen: . Ale myślę że byłbym zadowolony z obu . Za tydzień albo dwa jadę do sklepu i kupuję canona. Chociaż w fotojoker jest teraz fajna promocja bo do 5100 dają kartę 8GB. Tylko jest wtedy droższy od 600D :mrgreen: .

legalik napisał/a:
według mnie jest zrobiony z lepszych materiałów
Że co???... :razz:
legalik napisał/a:
Chociaż w fotojoker jest teraz fajna promocja bo do 5100 dają kartę 8GB.
Naprawdę ktoś się przejmuje "promocjami" tego sklepu?... :roll:

Hueh :mrgreen: . Po prostu canon wydaję mi się 'porządniejszy' tzn. mniej plastikowy :mrgreen: . Może się mylę ale takie mam odczucia. Ja się przejmuję promocjami bo 100zł na ulicy nie leży :mrgreen: .
muzyk - Pią 10 Lut, 2012

legalik napisał/a:
bo 100zł na ulicy nie leży :mrgreen: .

Słusznie, ale z drugiej strony, warto znać opinie o danym sklepie, bo w razie "W" gwarancji ni chu chu...
Tzn. będzie, ale będą NA PRZYKŁAD: pod górkę robić.
legalik napisał/a:
Po prostu canon wydaję mi się 'porządniejszy' tzn. mniej plastikowy

Jeden i drugi i trzeci z tego segmentu to plastik fantastik. Canon wydaje się być mniej "oprzciskowany".

demich - Pią 10 Lut, 2012

Witam,
już pierwsze zdjęcia są. Jestem zadowolony z aparatu, dobrze się trzyma w ręku, ładnie wychodzą zdjęcia, choć jeszcze na razie robię na auto ale już instrukcja obsługi przeczytana i co nieco więcej na forum tu znajduje i czytam, a także na innych stronach. Mam nadzieję że szybko się nauczę robić dobre zdjęcia. Kupiłem też do aparatu filtr na obiektyw, kartę 8GB 10 no i oczywiście pokrowiec. Chciałbym wszystkim podziękować za to że napisali j/w swoje spostrzeżenia i opinie co pomogło mi w wyborze i kupnie aparatu.

Jeśli możecie napiszcie jak można sobie ustawić aparat z jaką przysłona i itp. aby porównać zdjęcie zrobione z trybu auto.

Pozdrawiam

legalik napisał/a:
Hueh :mrgreen: . Po prostu canon wydaję mi się 'porządniejszy' tzn. mniej plastikowy :mrgreen: .
To akurat odwrotnie - Canon niestety pozazdrościł tworzywa starszym Sony. Tyle tylko, że 600D jest ciut mniej plasticzany od 1100D, ale nawet w 60D użyli tego fatalnego w dotyku plastiku.
legalik napisał/a:
Ja się przejmuję promocjami bo 100zł na ulicy nie leży :mrgreen:
To poszukaj sobie cen w necie, a nie w śmiesznych sklepach, typu FJ.

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 12:29 ]
demich napisał/a:
Mam nadzieję że szybko się nauczę robić dobre zdjęcia.
Też miałem taką nadzieję... Do tej pory mi się niespecjalnie udaje... :razz:
demich napisał/a:
Jeśli możecie napiszcie jak można sobie ustawić aparat z jaką przysłona i itp. aby porównać zdjęcie zrobione z trybu auto.
Masz przecież info wyświetlane przy robieniu, czy przeglądaniu zdjęć w aparacie i w exifie jeśli już zgrałeś zdjęcia... :roll:
demich - Pią 10 Lut, 2012

jaad75 piszesz tak do mnie jakbym już wszystko wiedział o tym aparacie. Nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem ale to jest mój pierwszy aparat a nie kolejny. Jeszcze nie wiem jak wszystkiego używać , a pisanie " Masz przecież info wyświetlane przy robieniu" nic mi nie mówi. Widocznie ty kupując aparat już wszystko wiedziałeś, a myślę że nie wiedziałeś bo piszesz że dalej ci nie wychodzą. Więc wiem jedno że nie wiesz jak ustawić w innym trybie aparat od auto. W niczym mi tym pisaniem w poprzednim poście nie pomogłeś.

demich napisał/a:
a pisanie " Masz przecież info wyświetlane przy robieniu" nic mi nie mówi.
Widzisz cyferki w wizjerze? Wiesz co oznaczają? Jak nie, to do nauki, albo chociaż czytania instrukcji obsługi.
demich napisał/a:
a myślę że nie wiedziałeś bo piszesz że dalej ci nie wychodzą. Więc wiem jedno że nie wiesz jak ustawić w innym trybie aparat od auto.
Faktycznie, może przestawię aparat z Auto, to wtedy mi zaczną wychodzic - oświeciłeś mnie... :razz:
Polecam jednak czytanie instrukcji obsługi. Dodatkowo w swoim Nikonie masz podpowiedzi na ekranie. Dasz radę... :mrgreen:

legalik napisał/a:
Ma lepszy tryb wideo
Czy z tej różnicy naprawdę skorzystasz?
legalik napisał/a:
według mnie jest zrobiony z lepszych materiałów i ma trochę lepszą jakość ekraniku :mrgreen:
Całkowicie mylne wrażenie...
legalik napisał/a:
Po prostu canon wydaję mi się 'porządniejszy' tzn. mniej plastikowy :mrgreen: . Może się mylę ale takie mam odczucia.
Zdecydowanie masz mylne odczucia, choć w zasadzie nie ma to w praktyce znaczenia.
muzyk - Pią 10 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Faktycznie, może przestawię aparat z Auto, to wtedy mi zaczną wychodzic - oświeciłeś mnie... :razz:

Dobre.

Demich.
Utsaw sobie na A - preselekcję przysłony - do portretów przysłony np. 3,5 4, do krajobrazu 8-11 tak z grubsza, bez wnikania w szczegóły.
Czas aparat dobierze sam. ISO ustawiaj większe niż 100, jeśli uznasz, że czas otwarcia migawki jest za długi.
Poza tym, za Jaad'em. Poczytaj o przysłonie i czasie otwarcia migawki. Jak to przebrniesz (a nie jest trudne aż tak), zapomnisz na stałe o programach auto.
Programy auto - to marnotrawstwo migawki. :razz:

Dobra nie czepiajcie się mnie :mrgreen: . To są tylko moje odczucia i dlatego pisze że MI SIĘ WYDAJĘ a nie TAK JEST :razz:
komor - Pią 10 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
To poszukaj sobie cen w necie, a nie w śmiesznych sklepach, typu FJ.

Wszystkie trzy moje Canony kupiłem w FJ. Pierwszy jako zupełny nieświadomy świeżak, to się nie liczy, ale dwa następne kupiłem w e-FJ bo miały najniższą cenę na rynku wśród godnych zaufania sklepów. No chyba, że bierzesz pod uwagę najniższe oferty z Ceneo, z firm takich, co to dorobiły się swoich osobnych wątków w odpowiednim dziale… :)

hijax_pl napisał/a:
legalik napisał/a:
Ma lepszy tryb wideo

Ależ skąd, na pewno nie skorzysta. Co innego z lepszą matrycą Nikona. Z niej na pewno by skorzystał w pełni. :)

komor napisał/a:
Wszystkie trzy moje Canony kupiłem w FJ.
Moje kondolencje.
komor napisał/a:
Pierwszy jako zupełny nieświadomy świeżak, to się nie liczy
Ciesz się, że nie wyszedłeś z A200, czy co tam wtedy było "na topie"... :razz:
komor - Pią 10 Lut, 2012

Idź ty… nie mam siły do Ciebie… :)

Jaad wszystkich się czepaisz :razz:

komor napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
legalik napisał/a:
Ma lepszy tryb wideo

Ależ skąd, na pewno nie skorzysta. Co innego z lepszą matrycą Nikona. Z niej na pewno by skorzystał w pełni. :)

To zacytuję moje wcześniejsze wypowiedzi (z początku tego wątku.. tego - zanim go skleiłeś i znikły w czeluściach poprzedniego wątku ;) ):
hijax_pl napisał/a:
Jak masz zamiar robić JPGi prosto z puszki to być może nie będziesz widział różnicy w jakości, natomiast zwróci Twoją uwagę różnica w kolorystyce.
hijax_pl napisał/a:
w tej klasie aparatów zasadniczo istotniejszym jest jak Ci się ten korpus trzyma, jak Ci się podoba menu i takie tam rzeczy.

:cool: :grin:

komor - Pią 10 Lut, 2012

hijax_pl, zuch, zrehabilitowałeś się. :mrgreen:
xanavi - Wto 22 Maj, 2012

Mam pytanie odnosnie offtopowego Fotojokera o którym piszecie. Mianowicie co jest nie tak z tym sklepem. Jestem zdecydowany na d5100 a fotojoker ma dobrą cene. Jezeli nie FJ to co polecicie? (niestety zakup ratalny)
Sunders - Wto 22 Maj, 2012

xanavi napisał/a:
Jestem zdecydowany na d5100 a fotojoker ma dobrą cene.

To kupuj w FJ. Kilkukrotnie robiłem w nim zakupy i nie miałem żadnych problemów. Jedyne na co trzeba uważać, to "fachowe" doradztwo sprzedawców. :smile:

Co do wyboru to już jestem określony i nie ma takiego fotojokerowego sprzedawcy który by mi mógł ciemnote "alfa" wcisnąć:) Bardziej chodzi mi o sam sprzęt jak i obsługe gwarancyjną.
hijax_pl - Wto 22 Maj, 2012

xanavi napisał/a:
Bardziej chodzi mi o sam sprzęt jak i obsługe gwarancyjną.
Z tym jest zasadniczo spoko...
dcs - Wto 22 Maj, 2012

xanavi,
Z 18-105?

na chwile obecna nie maja w kicie z 18-105, wezme chyba z 18-55 i dokupie 50 1.8, na start wystarczy.
hijax_pl - Wto 22 Maj, 2012

xanavi napisał/a:
dokupie 50 1.8
pamiętaj tylko by była w nazwie literka G

a są rożnego rodzaju 50tki?? Co stoi za tą literką G??
moronica - Wto 22 Maj, 2012

xanavi, z wczesniejsza wersja nie bedzie dzialal AF po podpieciu do tego korpusu
dcs - Wto 22 Maj, 2012

moronica,
Lepiej wytłumacz, co to jest to G.

Rozumiem, że chodzi o brak silnika w korpusie. Podobno wiekszość nowych nikkorów ma juz silniki wbudowane.

G jest oznaczeniem nikonowskich obiektywow, ktore nie posiadaja pierscienia przyslony
dcs - Wto 22 Maj, 2012

Nie to... :wink:

xanavi, tak, wiekszosc ma ale na rynku nadal jest kilka starszych wersji, ktore go nie maja (50mm f/1.8 i 1.4, to samo z 85mm, 80-200mm f/2.8, itd)

Dzieki za słuszną uwagę, mógłbym na to nie zwrócić uwagi, tym bardziej że prawdopodobnie 50ke kupie z drugiej reki.
Mane - Sro 23 Maj, 2012

Tu masz dobrą cenę i raty 0%.

http://www.euro.com.pl/lu...18-105-vr.bhtml

Kio - Nie 17 Cze, 2012

Mane napisał/a:
Tu masz dobrą cenę i raty 0%.

http://www.euro.com.pl/lu...18-105-vr.bhtml

Marketingowy chwyt :( Podejdź i zapytaj o ukryte opłaty (tzw. obowiązkowe ubezpieczenie) i już nie wyjdzie 0% ;)