|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - KONWERTER 1,35x U-13C Canon 30D 5D MK II 350D 20D
Smola - Wto 29 Maj, 2012 Temat postu: KONWERTER 1,35x U-13C Canon 30D 5D MK II 350D 20D Witam,
Prosze o informacje czy ktos uzywal ponizszego konwertera:
1. Czy to faktycznie pomaga?
2. Jak jest z jakoscia optyczna?
3. Jak jest z jasnoscia?
4. Jaki poziom wykonania tego cuda?
5. Czy ma jakies efekty uboczne stosowanie takiego gadżetu?
http://allegro.pl/konwert...2362308424.html
hijax_pl - Wto 29 Maj, 2012
Może niekoniecznie ten (mam taką lupę nikona) ale:
Ad 1. W ostrzeniu MF przy macro lub jak się ma matówkę z mikrorasterem czy klinem - tak.
Ad 5. Zbyt duże powiększenie może prowadzić do problemów z widocznością pełnego kadru z linią statusu.
Jeśli (Ad 4) wykonanie nie jest tragiczne to nie powinno być problemów z jakością obrazu (Ad 2) czy jasnością (Ad3)
komor - Wto 29 Maj, 2012
Smola, a trza było poszukać na forum.
Tutaj. Używam do dziś dnia i sobie chwalę. W zasadzie nic z tego, co napisałem powyżej w linku to się nie zdezaktualizowało, poza tym, że zgubiłem jedną z muszli gumowych, tę bardziej dla mnie przydatną czyli szeroką, zasłaniającą przed bocznym światłem.
Używam z matówką Ef-S, czyli taką do ręcznego ostrzenia, i taki tandem (matówka + muszla powiększająca) jest dla moich celów OK.
Wykonanie tego gadżetu jest OK, szkła mają nawet jakieś powłoki, całość jest osadzona w metalu, precyzja wykonania bez zastrzeżeń.
Smola - Sro 30 Maj, 2012
Komor a powiedz ty mnie jedno ....nawet jesli to w twojej opinii glupie pytania.
1. Ile kosztuje taka matowka do 30D + wymiana + czy jest jeszcze dostepna ?
2. Zakladajac, ze nie wymieniam matowki to czy na MF odczuje roznice ?
3. Czy komfort pracy z "wiekszym wizjerem" o te 35% jest odczuwalny i przyjemniejszy dla oka ( ja takze jestem okularnikiem, w robocie spedzam 8 godzin przed kompem i moj wzrok jest zmeczony, i mam "minusy".....ostatnio po 3 godzinach fotografowania przed zachodem nie widzialem danych w wizjerze, nie moglem ustawic MF...tak mialem zmeczony wzrok...jakos to cale gowno male takie mi sie zrobilo ) ?
4. Rozumiem ze na prace w trybie AF ma to cacko pozytywny wplyw, w sensie ze obraz jest wiekszy...a wygodniej celowac AFem w cos co jest wieksze ?
5. Nosze -1,0 i tez mi mozliwosci korekcji w standardowym wizjerze 30D zaczyna brakowac....to -0,5 gratis jest sprawdzone ?
6.Jakiego body uzywasz? .... ja 30D wiec pytanie czy u mnie bedzie tak rewelacyjnie jak u Ciebie ?
7. Czy przyslona, podzialka EV, czas, plus te ...... co wyswietlaja sie w wizjerze na dole beda w pelni widoczne bez dociskania na sile oka do wizjera ?
pzdr
smola
komor - Sro 30 Maj, 2012
Smola,
1. Ja kupiłem w Fotoaparacikach taką ale z opisu wynika, że do 30D nie pasuje, nawet nie wiem czy w 30D była wymienna. Może trzeba trochę poguglać, nie wiem jak z dostępnością.
2. To jest istotne w przypadku używania obiektywów manualnych i ewentualnie jak lubisz ręcznie doostrzyć jasną stałką z AF. Ja kupiłem z powodu Samyanga 85/1.4 ale w sumie czasem pomaga i przy Sigmach 30/1.4 i 50/1.4. Różnica między normalną matówką a Ef-S nie jest dramatyczna, ale zauważalna.
3. Jak wyżej, nie jest dramatycznie lepiej, ale odczuwalnie lepiej. To są takie małe kroczki, które pomagają. Gdyby nie fakt, że założenie tej muszli powiększającej powoduje potrzebę mocniejszego przyciskania oka do wizjera (żeby nie znikły rogi obrazu) to byłoby miodzio, a tak to poza zaletami jest też ta jedna niewielka wada.
4. No może trochę, choć zysk jest w sumie przede wszystkim w lepszym dojrzeniu detalu przy ręcznym ostrzeniu.
5. No chiba tak. Ja mam -2, ale skoro ty masz -1 to nie masz się czym martwić moim zdaniem, chyba że regulacja w 30D była znacznie mniejsza niż w 40/50D, w co wątpię.
6. Obecnie 50D. Wielkość wizjera jest chyba taka sama jak w 30D, Jaad specjalizuje się w porównywaniu wizjerów, to może załączy tu jakiś fajny obrazek.
7. Tak. Na siłę nie trzeba dociskać, ale faktem jest, że nie da się zerkać z odległości, po prostu trzeba przyłożyć oko. Słuchaj, to nie jest jakaś dramatyczna zmiana, taka, że wali po gałach czy coś. Jest po prostu trochę większe, i trzeba trochę się przysunąć okiem. Ot, taki mały kroczek ku lepszemu wizjerowi.
Smola - Sro 30 Maj, 2012
Ale jaja napisalem wlasnie priva do Ciebie w tej sprawie
|
|