forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Carl Zeiss Distagon 55mm f/1.4

dragossani - Czw 06 Wrz, 2012
Temat postu: Carl Zeiss Distagon 55mm f/1.4
http://photorumors.com/20...rorless-lenses/

Dziwna premiera. Jest już przecież na rynku Planar 50/1.4. Tym bardziej dziwna, że to Distagon - czyli przy 55mm będzie chyba najdłuższym retrofokusowym obiektywem w ofercie Zeissa. Ktoś się orientuje jakie konsekwencje wynikają z zastosowania przy tej ogniskowej konstrukcji retrofokusowej zamiast gaussa?

Arek - Czw 06 Wrz, 2012

Filtr 82 mm - ufff....
komor - Czw 06 Wrz, 2012

Taka duża japa dla 55/1.4? Czy to znaczy, że będzie ostry od deski do deski i bez winiety?
Arek - Czw 06 Wrz, 2012

No na zdjęciu na małego nie wygląda. Coś czuje, że będzie fajnym szkłem do testowania rozdzielczości aparatów :)
Smola - Pią 07 Wrz, 2012

A ja mam takie pytanko...czy CZ 50 1.4 skoro juz jestesmy przy Zeissach jest lepszy pod wzgledem optycznym ( plastyka, ostrosc, kontrast itp. ) od takich zabawek jak Canon 50 1.4 czy Sigma 50 EX 1.4 ? ( pytam o tego bo ten jest juz na rynku )

I blagam nie przenoscie postu piszac to juz bylo bo pytanie jest zasadne...taki 55 1.4 to inna konstrukcja ale dla kogos kto robi zdjecia podobne zastosowanie....taka portretowka...

Skoro CZ 50-55tki nie maja AF, a tanie nie sa to czy sa warte swojej ceny w porownaniu do szkiel systemowych co maja AF ?

MM - Sob 08 Wrz, 2012

Ja już kiedyś sporo o tym pisałem. Po kilkudniowej zabawie jakiś czas 50/1.4 Zeissa bardzo chciałem go kupić. To szkło jeszcze daje spokojnie radę bez AF. Na pewno ostrzejszy od Canona, plastyka podobna choć kolorki lepsze w Canonie. Sigma bardzo ok. ale kąt widzenia był minimalnie ciaśniejszy niż w Canonie i pdobnie jak u Zeissa, gorsze kolory. Oczywiście obróbka załatwia sprawę, ale samo szkło C przenosi kolory lepiej.
Arek - Sob 08 Wrz, 2012

Pod względem ostrości Zeiss 1.4/50 roznosi w proch i pył Canona 1.4/50. Większość wad optycznych koryguje lepiej. A w szkole na plastyce nic mi nie mówili o plastyce obiektywów więc się nie wypowiadam.
Sunders - Sob 08 Wrz, 2012

Arek napisał/a:
Pod względem ostrości Zeiss 1.4/50 roznosi w proch i pył Canona 1.4/50.

W testach na optyczne.pl tak, ale np. w testach na photozone.de już niekoniecznie.

Arek napisał/a:
Większość wad optycznych koryguje lepiej.

Aberracji,dystorsji i komy,to nawet w testach na optyczne.pl nie koryguje lepiej.
:smile:

Smola - Sob 08 Wrz, 2012

Ale czy warto za CZ 50 1.4 zaplacic te 500 czy 1000 pln wiecej vs Sigma 40 1.4 lub Canon 50 1.4 ?

I czy istnieje w tym CZ potwierdzenie ostrosci dla wersji Canon...bo czasem znajduje sie takie komentarze na necie....

komor - Sob 08 Wrz, 2012

Smola, ale czemu pytasz o to w wątku dotyczącym innego obiektywu? Przecież jest wątek dotyczący tego obiektywu, o który pytasz, co więcej, jest tam w sumie i odpowiedź. :)

Test obiektywu Carl Zeiss Planar T* 50 mm f/1.4 ZF

Smola - Sob 08 Wrz, 2012

No z punktu widzenia ladu tego forum masz racje.

Ale o 55 1.4 to co mozemy powiedziec ? Jest ktos z fabryki Carl Zeiss na tym forum, halo ? :wink:

komor - Sob 08 Wrz, 2012

Smola napisał/a:
No z punktu widzenia ladu tego forum masz racje.

No kurde, błagam… Nie uważasz, że to przydatne, iż szukając informacji o obiektywie A znaleźć je w wątku dotyczącym obiektywu A, a nie B?

Smola napisał/a:
Ale o 55 1.4 to co mozemy powiedziec ?

Że ma być. :)

Idź poczytaj tamten wątek (właśnie też go sobie przeczytałem, ech, stare czasy, stare nicki, które już się tu nie pojawiają… :roll: ). Może MC coś jeszcze dopowie, bo używa tego szkła, a jakoś nie widzę jego opinii w tym wątku testowym. Gdzieś indziej się wypowiadał na pewno.

Smola - Sob 08 Wrz, 2012

Komor masz racje...nie bylo w tym sarkazmu.
dragossani - Sro 19 Wrz, 2012

Na temat tego obiektywu:
Cytat:
Due to the high performance required, we were looking for a fresh approach. It is true that the Distagon Predominantly type is found in wide-angle lenses. This is because wide-angle lenses therefore require additional design effort in terms of number and arrangement of lenses. Since we were aiming for the best possible imaging performance for the new family of lenses, we decided to manufacture the 04/01/55 as a Distagon. Due to the number and arrangement of lenses, this lens unit is slightly larger in size and weight but uncompromising in its performance.

dcs - Pią 02 Lis, 2012
Temat postu: Zeiss 55mm f/1.4 Distagon T*
Pierwsze sampelki Photo Cine House z Nikona D800E.
http://pchphotostore.tumb...-f-1-4-distagon

jaad75 - Sob 03 Lis, 2012

Poważna sprawa...
dcs - Sob 08 Gru, 2012

Porównanie Zeiss Distagon 55mm f/1.4 ZF.2 ( około $4000), Zeiss Planar 50mm F/1.4 ZF.2 ($725) i Nikkor AF-D 50mm f/1.4 lenses ($329)
na Nikon D600 ZDJĘCIA - PEŁNA ROZDZIELCZOŚĆ

http://www.flickr.com/pho...ith/8248921218/

*"Zdjęcia nie były robione w kontrolowanych warunkach. Nie jest to prawdopodobnie ostateczna wersja obiektywu. Oficjalna premiera jest spodziewana w drugiej połowie 2013."

-ładne cekiny :wink:

dragossani - Sob 08 Gru, 2012

Temat już był (może skleić?): http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=19934

Wygląda na to, że szkło jest morderczo ostre już od pełnej dziury. Gdyby redakcję było stać na komplet z różnymi bagnetami to zapewne byłoby idealne szkło do testów rozdzielczości matryc. Tyle że raczej mało kogo będzie na nie stać. Przy takiej jakości na pełnej dziurze, dziwię się że nie zrobili go f/1.2. Mocno by nie urosło (i tak jest duże), a f/1.2 nawet zmiękczone względem f/1.4 i tak pewnie wyglądałoby świetnie. Cena jest taka, że to f/1.2 choć w pewnym stopniu by ją tłumaczyło.

dcs - Sob 08 Gru, 2012

komor
Przydałoby się skleić.

dragossani, Szukałem tematu po "Zeiss" w tytule.

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 20:21 ]
Dzięki.