|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Poszukiwana lampa
Kanapa - Czw 04 Paź, 2012 Temat postu: Poszukiwana lampa Jako że jestem tu nowy chcę się na początku przywitać.
Od nie dawna jestem posiadaczem lustrzanki C600d i zaczynam się rozglądać za lampą do niej.
Planuję błyskać w plenerze i wolałbym z HSS.
Faworyci to Metz 50-AF1 i YongNuo YN-568EX.
Opinie wyczytane są skrajne co do jednej jak i drogiej. A ze to będzie moja pierwsza lampa nie wiem na co zwracać uwagę.
Może swymi uwagami naprowadzicie mnie na właściwy wybór.
komor - Czw 04 Paź, 2012
Jaki budżet? Opinie o YN masz w wątku Yongnuo YN565EX - mini recenzja, z opiniami o Metzu trochę gorzej, ale jak w tym dziale w wyszukiwarkę w prawym dolnym rogu wpiszesz „Metz” to wyskakuje sporo tematów, w których pojawiają się opinie. Nie wiem czy jest na tym forum osoba, która używa/używała obydwu i może je bezpośrednio porównać.
Usjwo - Czw 04 Paź, 2012 Temat postu: Re: Poszukiwana lampa
Kanapa napisał/a: | YongNuo YN-568EX. |
Kanapa napisał/a: | Yongnuo YN565EX - mini recenzja |
YN568 to troche lepsza wersja YN565, posiada HSS, ale nie posiada gniazda battery packa (co dla amatora nie powinno byc problemem
komor - Czw 04 Paź, 2012
To już jest jakaś następna wersja?? Nie za szybko tłuką kolejne modele? Czy to po prostu sposób na naprawę błędów wersji poprzednich?
nowam - Czw 04 Paź, 2012
komor napisał/a: | To już jest jakaś następna wersja?? Nie za szybko tłuką kolejne modele? Czy to po prostu sposób na naprawę błędów wersji poprzednich? |
No właśnie... Ciekawe czy ta nowa jest zgodna z wyzwalaczami Phottix Odin? Bo stara niestety nie. Metz zresztą też nie, za to Nissin działa bez pudła
Jivul - Pią 05 Paź, 2012
Ja po wielu tygodniach/miesiącach zastanawiania się planuję na dniach kupić Nissina Di866mkII... ze względu na:
- dużą LP (będzie odbijanie na salach gimnastycznych itp)
- ficzery: hss, master - kiedyś dokupię trochę tanich lampek na slavy, strobo - i inne które użyje max parę razy w życiu
- 24mc gw (któraś tam konkurencja dawała 12)
- napis professional na obudowie
- podobno usunięcie wad mkI
- w FJ za niecałe 900 sztuk złota
- kompatybilność z moim body - niestety YN mi tego nie daje (biorąc pod uwagę najeżdżanie na 6D, 60D, 5DIII i inne nowe puszki chyba nie warto wymieniać na razie podobno najlepiej/taniej dla efektów inwestować w światło - mam nadzieję się przekonam )
jaad75 - Pią 05 Paź, 2012
Jivul napisał/a: | biorąc pod uwagę najeżdżanie na 6D, 60D, 5DIII i inne nowe puszki chyba nie warto wymieniać na razie | Ekhm...
Jivul napisał/a: | podobno najlepiej/taniej dla efektów inwestować w światło - mam nadzieję się przekonam | Być może najlepiej, ale czy najtaniej?
BTW, kupno jednej lampki do odbijania ze stopki, to jeszcze nie jest "inwestycja w światło". Podobnie jak zakup spacerzooma nie nazwałbym "inwestycją w obiektywy"...
kelvinpiotr - Pią 05 Paź, 2012
Jivul napisał/a: | 24mc gw (któraś tam konkurencja dawała 12)
- napis professional na obudowie |
Z tym ostrożnie . Jezeli kupujesz lampę na fakturę ( czyli jak zakłada w tym przypadku przedstawiciel ?: producent?) i będziesz jej używał profesjonalnie ( czytaj zawodowo ) to gwarancję masz na 12 miesięcy. Pomimo napisu na lampie: Professional , czyli jak by się wydawać mogło , że podkreśla on iż jest to sprzęt skierowany dla zawodowców. . Taką informację dostałem kupując lampę w FJ i muszę przyznać , że rozbawiła mnie trochę.
Jivul - Pią 05 Paź, 2012
jaad75 napisał/a: | Być może najlepiej, ale czy najtaniej? |
Hmmm... tak? Mam tą przyjemność często robić zdjęcia w lekkiej ciemnicy, więc zazwyczaj ISO800, otwarta dziura moich zoomów do 3.5-4.0 i czasy 1/20 itp Co zrobić żeby było lepiej? Kupienie jakiejkolwiek jasnej stałki o 1EV jaśniejszej to 500-1000zł minimum, o 2EV jaśniejszej to 1500 i więcej, a na tym możliwości się kończą... poza tym trochę głębi też potrzebuję (np koncert, jestem lekko z boku i foto pod lekkim kątem) więc kupienie doświetlenia za 900 zł jest najtańsze.
kelvinpiotr napisał/a: | Jezeli kupujesz lampę na fakturę to gwarancję masz na 12 miesięcy. |
O, ciekawe... tak czy inaczej kupię bez faktury, ale zapytam przy okazji o to.
jaad75 - Pią 05 Paź, 2012
Jivul napisał/a: | Mam tą przyjemność często robić zdjęcia w lekkiej ciemnicy, więc zazwyczaj ISO800, otwarta dziura moich zoomów do 3.5-4.0 i czasy 1/20 itp | 5EV to jeszcze żadna ciemnica...
Współczesne korpusy oferują używalne czułości minimum 2 działki wyższe, więc miałbyś 1/80s, co daje w miarę rozsądne mrożenie ruchu. Ze szkłem klasy f/2-2.8 miałbyś dość komfortowe ISO1600.
Jivul napisał/a: | poza tym trochę głębi też potrzebuję (np koncert, jestem lekko z boku i foto pod lekkim kątem) więc kupienie doświetlenia za 900 zł jest najtańsze.
| Tyle, że lampa na stopce na koncercie to średnio fajne rozwiązanie, a na fajne rowiązanie, czyli rozstawienie kilku lamp, rzadko można liczyć i to raczej nie bez znajomości i bezpośredniego zainteresowania muzyków.
Inwestycja w oświetlenie i nauka jego wykorzystania jest niewątpliwe zaczątkiem do znaczącej poprawy własnych zdjęć, ale używanie lampy na stopce "w celu rozjaśnienia ciemnicy" zazwyczaj nie jest najlepszą do tego drogą. Owszem, problemów z ilością światła na zdjęciach będziesz miał mniej, gorzej z jakością tego światła.
Kanapa - Sro 24 Paź, 2012
Dziękuje wszystkim za uwagi. Dziś zawitał do mnie kurier z YongNuo YN-568EX. Jak na razie wszystko ok. Idealnie współpracuje z moim aparatem.
|
|