|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 6D - test aparatu
sz.starczewski - Pon 25 Lut, 2013 Temat postu: Canon EOS 6D - test aparatu Serdecznie zapraszamy do lektury testu aparatu Canon 6D oraz dyskusji na jego temat.
http://www.optyczne.pl/20...non_EOS_6D.html
Wojmistrz - Pon 25 Lut, 2013
Test tylko potwierdził moje obawy, że czas zbierać kasę
Fatman73 - Pon 25 Lut, 2013
Wielka prośba -przy teście video używajcie statywu, bo wtedy o wiele łatwiej będzie ocenić jakość
Przydało by się też info, przy jakich wartościach ISO nagrywaliście filmy nocne.
[dopisane]
Bardzo duża mora i aliasing, jak dla mnie większe niż w D800/D600 -mowa o video oczywiście. Tryb 720p tak jak w wspomnianych Nikonach, właściwie nie do użycia przez tą wadę
Pozdrawiam serdecznie.
kozidron - Pon 25 Lut, 2013
"banding na najwyższych czułościach"
dobrze że wyszedł, bo w teście 50D go nie było
Usjwo - Wto 26 Lut, 2013
Test przeczytalem, z paroma rzeczami trzeba się pogodzić (ze bedzie gorzej niz w D600 )
- pomiar punktowy, szkoda że nie jest związany wybranym punktem AF, no i wielkość jest dwa razy to co w N
- brak lampy - dla mnie bez znaczenia, nie uzywałem wbudowanej wiec dla mnie zbedna
- korpus magnezowy - gora z plastiku wiąże się chyba z GPS i WiFi, jakoś musi się ten sygnał przedrzec przez obudowę, na pocieszenie plastik jest całkiem dobrej jakości
- zakres tonalny - dobre naświetlenie i wybranie właściwych "tonów kluczowych" zmniejszyło by biadolenie na zakres tonalny. Chociaż fakt ze przy takim samym dobrym naświetleniu bedzie lepiej w Nikonie. Z drugiej strony od ISO400 szala przechyla się na korzyść Canona, czyli jednak do reporterki C wychodzi na +.
- cena - 1000PLN mniej to duży + dla N (ale ja mam 6D za 5tys. z haczykiem)
Porównanie z N, to też troche takie biadolenie. 6D to aparat dla przesiadkowiczów z APS-C Canona, więc trzeba brać pod uwagę ilość posiadanych "szpeji" i tu dla mnie N nie jest zadną konkurencją. To teraz minusy w stosunku do C
- AF jeden punkt krzyżowy, dobrze że opinie o całości są dobre, więc bedzie conajmniej jak w 40D
- guzikologia, brak joystica - to kwestia przyzwyczajeń, ponieważ 40D pójdzie pod młotek, więc nie będzie problemu z szukaniem przycisków. Ja bardzo się przyzwyczaiłem do wybierania punktu AF joystikiem, więc pewnie jaieś problemy na początku będą. Z drugiej strony joystic miał akurat 9 pozycji i pasował jak ulał do 9 punktowego AF'a, z 11 mogło być gorzej
- używalne wysokie ISO, od tej pory strałem się nie przekraczać ISO800, więc będzie postęp duży.
- t-synchro 1/180 - jakoś nie widzę problemu i powodu do narzekań, tym bardziej że lampy i wyzwalacze mam z hss'em
- z gadzetu GPS zrezygnowałem za 1000PLN, chociaż wcześniej bardzo na niego liczyłem
- brak 17-55 f/2.8, brak mojego podróżnego zooma może zaboleć, 24-70 już nie kupie, więc trzeba będzie się przyzwyczaić do "magii jasnych stałek"
Puszki lepsze od 40D u canona to (jedynek nie liczę):
50D, 60D, 7D, 6D, 5DmkII, 5DmkIII. Jak się nie ma kasy na 5DmkIII, to na placu boju pozostaje tylko 6D
Więcej już nie nudzę, trzeba jechac do sklepu
siosio - Wto 26 Lut, 2013
Nie zauważyłem wcześniej znacznego bandingu na zdjęciach z Nikona D600 - dopiero w tym teście w pokazywaniu jakości zdjęć z 6D w stosunku do D600 rzuciło mi się to na oczy. Nie wiem o co chodzi ale to jest, aż dziwne, że D600 ma, aż tak wielki banding!
A tak w ogóle to skąd ta spora różnica w zakresie tonalnym między 5DmkIII a 6D?
MC - Wto 26 Lut, 2013
Pewnie w tym, że aparaty mają różne matryce.
Tak w kwestii formalnej - chciałbym spytać skąd informacja w tabelce o całkowitej liczbie pikseli 23,4Mpix skoro producent podaje 20,6?
krzys13k - Wto 26 Lut, 2013
Ehh, chyba trzeba zacząć zbierać kasę na budżetowy zestaw 6d + Sigma 35/1.4
siosio - Wto 26 Lut, 2013
MC napisał/a: | Pewnie w tym, że aparaty mają różne matryce.
Tak w kwestii formalnej - chciałbym spytać skąd informacja w tabelce o całkowitej liczbie pikseli 23,4Mpix skoro producent podaje 20,6? |
No właśnie nie mają innych matryc
Tylko w 6D aparat nie korzysta z całej matrycy
MC - Wto 26 Lut, 2013
A masz jakieś poparcie na taką tezę?
dariol - Wto 26 Lut, 2013
siosio napisał/a: |
Tylko w 6D aparat nie korzysta z całej matrycy |
Ciekawy wniosek. Można wiedzieć skąd?
jaad75 - Wto 26 Lut, 2013
siosio napisał/a: | Nie zauważyłem wcześniej znacznego bandingu na zdjęciach z Nikona D600 - dopiero w tym teście w pokazywaniu jakości zdjęć z 6D w stosunku do D600 rzuciło mi się to na oczy. Nie wiem o co chodzi ale to jest, aż dziwne, że D600 ma, aż tak wielki banding! | To nie jest banding.
krzys13k - Wto 26 Lut, 2013
siosio napisał/a: | Tylko w 6D aparat nie korzysta z całej matrycy |
Hmm policzmy, efektywna ilość pixeli 6D to 19.96 mln (5472 x 3648).
Załóżmy że jest tak jak mówisz i matryca ma 23,4 mln pixeli przy szerokości 36mm. A zatem szerokość matrycy w pixelach to:
x = sqrt(23.4 * 1.5) = 5.925 mln
Czyli wychodzi 5925px. Zakłądając że matryca ma 36mm, efektywna, wykorzystana szerokość to:
w = 5472 * 36 / 5925 = 33.25mm
Coś tu jest nie tak, czyżby tylko 33mm z dostępnych 36 było wykorzystane. NIe chce mi się w to wierzyć.
tarapa - Wto 26 Lut, 2013
Czekałem na test teraz jeszcze bardziej się wszystko wyklarowało i w/g moich spostrzeżeń - kryteriów wygląda to tak:
6D vs. 5D
+ 3 tys w kieszeni
+ trochę lepsze ISO, ale tylko trochę i to zauważalne najbardziej na czerwonym kanale
+ wymienna matówka
+ tradycyjne podświetlnie punktów AF
+ lepszy DR o ~1EV
- ergonomia
- SD
- AF ale tylko gdy się go porównuje z Mk3
- seria
- uszczelnienia
- mniej rozbudowana personalizacja ustawień użytkownika
- Wifi, GPS dla mnie zbdene gadżety podnoszące cene..
- częściowy plastik w sumie błacha rzecz, ale... jakby anteny GPS i Wifi były w krótkofalarskiej długości że tyle miejsca potrzebują - nie chodzi o jakiś magnezowy onanizm, a o robienie przez canona z ludzi jawnie debili.
- 100k gwarantowanej migawki
- 1/4000sec.
Dla mnie sprawa jest już jasna...
Canon jak wielokrotnie się już wspomnina przecholował z kastracją 6`tki bojąc się ulokowania modelu na tej samej półce co Mk3, gdyby puszka ta kosztowała 6k lub mniej to tak, obecnie różnica 3tys. przechyla szale w stronę 5`tki.
tarapa napisał/a: | + wymienna matówka | Można ją wymienić również w 5DIII.
tarapa napisał/a: | + lepszy DR o ~1EV | ~0.5EV, ale zawsze coś.
Usjwo - Wto 26 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | siosio napisał/a: | że D600 ma, aż tak wielki banding! | To nie jest banding. |
Banding jest tylko w C
pioroon - Wto 26 Lut, 2013
tarapa, wiadomo, że chyba każdy wolałby 5dIII.
Jednak wykluczając subiektywne oceny, to same suche parametry dają (jak dla mnie) całkiem niezły stosunek produkt vs cena.
Poza tym jeżeli ktoś decyduje się na przejście na FF z niezbyt dobrymi szkłami, to wolałby raczej 6D + choćby S35/1.4 zamiast samego 5DIII. Konkluzja taka, że w każdym przypadku kombinacji do 6d można dokupić jedno szkiełko więcej.
MC - Wto 26 Lut, 2013
Powiem nawet więcej. Za różnicę w cenie można kupić zarówno 28/1,8 jak i 85/1,8. A jeśli kupimy używki, to i na 50/1,4 być może wystarczy funduszy.
Ja oczywiście wolałbym 5d3 niż 6d, ale rozsądek zwyciężył.
Usjwo napisał/a: | Banding jest tylko w C | Banding, to kierunkowa struktura szumu, a w D600 są artefakty zbliżone raczej do mory, wynikające z kombinacji rastra druku, jednokierunkowego osłabienia AA i demozaikowania dcrawa.
Usjwo - Wto 26 Lut, 2013
Jezeli chodzi o "wolenie" wiadomo że każdy by chciał 5D3, w cenie polowy 6D
Porównywanie 5D3 z 6D nie ma sensu, bo wiadomo który jest lepszy, alternatywą raczej jest (jeszcze jest) 5D2. Do pracy zarobkowej kupilbym 5D3, jako amator 6D wystarczy (+4000 w kieszeni)
Czekałem na ten test, teraz już wszystko się wyklarowało, i w/g moich kryteriów i spostrzeżeń wygląda to tak:
6D vs. 5D
+ trochę lepsze ISO, ale tylko trochę przy czym największą różnicę widać na czerwonym kanale
+ wymienna matówka
+ 3 tys. w kieszeni
+ tradycyjne podświetlnie punktów AF
+ lepsze DR o ~1EV
- egronomia
- AF ale tylko gdy się go porównuje z Mk3
- seria
- mniej rozbudowana personalizacja ustawień użytkownika
- Wifi, GPS dla mnie zbdene gadżety podnoszące sztucznie cene..
- po części plastik, w sumie błacha rzecz, ale... jakby anteny GPS i Wi-fi były w krótkofalarskiej długości i zajmowały całą górę, nie chodzi o jakiś magnezowy onanizm, a o robienie przez canona z ludzi jawnie debili.
- 100k gwarantowanej migawki
- 1/4000sec.
Nie można rozgraniczać Mk3 dla Pro - czyli zarobkowo, a 6`tkę dla amatora-pstrykacza, między tymi aparatami jest ~3 tys. różnicy, jeśli ktoś ma w planie wydać 7 tys to i równie dobrze może wydać 10 i cięzko jeden jak i drugi przypaddek zaszufladkować,.. bo jaki to amator który wydaje 7k na aparat?
Zawodowiec kupi 1dx a w sumie jeszcze częściej go wypożyczy do pracy w firmie której pracuje, profesjonlista nie zawsze utrzymuje się tylko i wyłącznie z wykonywania zdjęć, może to być jego cześć dochodu a może to być pasja i skoro jest w tym bardzo dobry popełnia dajmy na to piękne krajorazy czy innne, wygrywa konkursy - osiąga sukcesy to też jest Pro tyle że pasjonat.
Canon kastrując 6D aby nie kłaść go na jednej półce z Mk3 zapędził się za daleko, dla mnie osobiście skoro mam tyle wydać to wolę dołożyć te parę tys. i mieć lepszy aparat.
ps. poprzedni mój post znikł więc ponawiam.
MC - Wto 26 Lut, 2013
tarapa napisał/a: | jeśli ktoś ma w planie wydać 7 tys to i równie dobrze może wydać 10 |
Bzdura.
kozidron - Wto 26 Lut, 2013
jaad75 napisał/a: | a w D600 są artefakty zbliżone raczej do mory, wynikające z kombinacji rastra druku |
mogę zapytać o co Ci chodzi z "kombinacją rastra druku" ?
jaad75 napisał/a: | Banding, to kierunkowa struktura szumu |
jakbyś rozwinął tą ciekawą definicje bandingu, też byłbym rad.
Ps. i wcale się nie czepiam, tylko grzecznie pytam.
MC napisał/a: | tarapa napisał/a: | jeśli ktoś ma w planie wydać 7 tys to i równie dobrze może wydać 10 |
Bzdura. |
Dla jednych bzdura dla innych nie, róznica w m-cznej racie nie będzie aż tak ogromna.
To jest tak jak ktoś kupuje nowe auto, przy zakupie do ceny wyjściowej dajmy na to 50tys. często "dokłada się" lepszą wersję silnika, klimatronik, itd. - wzbogaca wyposażenie, bo i tak "jest się nastawionym na wydanie większej sumy" więc 50 czy 61 tys. nie robi już aż takiej różnicy po rozłożeniu w czasie.
Jeśli ktoś nosi się z założeniem że 10 to bardzo dużo, to i 7 nie będzie mało.
Zresztą pisałem że to tylko i wyłącznie moje spotrzeżenia.
tarapa napisał/a: | jaki to amator który wydaje 7k na aparat? |
Patrząc globalnie to z pewnością wielu. W Polsce pewnie mniej...
Co to za problem dla takiego przeciętnego Niemca, który zarabia 4.000EUR?
I w tym momencie zaczyna się polityka, a z dyskusji o niej moderator pewnie nie był by zadowolony
tarapa napisał/a: | ps. poprzedni mój post nikł więc ponawiam. | Poprzedni post jest na poprzedniej stronie...
kozidron napisał/a: | mogę zapytać o co Ci chodzi z "kombinacją rastra druku" ? | Raster jest powtarzalnym wzorem, a takie, jeśli znajdą się w odpowiedniej kombinacji odległości, szkła i rozdzielczości sensora powodują efekt Moire'a - co tu jeszcze można dodać? Im slabszy filtr AA, tym więcej takich niespodzianek można się spodziewać, zwłaszcza w kombinacji z prostymi algorytmami demozaikowania.
kozidron napisał/a: | jakbyś rozwinął tą ciekawą definicje bandingu, też byłbym rad. | Bandingiem (w odniesieniu do matryc) nazywa się zazwyczaj zjawisko zwane inaczej HPN, bądź VPN (Vertical/Horizontal Pattern Noise), ewentualnie inny rodzaj kierunkowego wzoru (jak np. ten z początkowych serii D200), ale takiego który obejmuje całość kadru. Tu mamy miejscowe artefekty, które mogą znaleźć się w dowolnym miejscu kadru lub nie znaleźć się w żadnym, a wynikają wyłącznie z tego jaki wzór jest fotografowany i jego interferencji z siatką filtrów sensora. Trudno to w jakikolwiek sposób podpiąć pod banding, bo i geneza i wygląd są kompletnie różne.
jaad75 napisał/a: | tarapa napisał/a: | + wymienna matówka | Można ją wymienić również w 5DIII.
tarapa napisał/a: | + lepszy DR o ~1EV | ~0.5EV, ale zawsze coś. |
Przecie 5D Mk3 i 7D nie mają wymiennej matówki
Przepraszam za zdublowany post - coś z moją przeglądarką.. się pokopało.
jaad75 napisał/a: | Raster jest powtarzalnym wzorem, a takie, jeśli znajdą się w odpowiedniej kombinacji odległości, szkła i rozdzielczości sensora powodują efekt Moire'a - co tu jeszcze można dodać? |
a spoko porównałeś raster drukarski do mory, spoko kumam. Można sobie to też tak wyobrazić, chociaż z samym drukiem nie powinno to mieć nic wspólnego bo czy to na sicie czy to na offsecie(tam zupełnie inna bajka) naświetlenia układa się "pod skosem" do rastra włókien a w offsecie to już zupełnie co innego nazywa się rastrem.
Rzeczywiście obrazowe porównanie, jednak dla drukarza lekka profanacja.
jaad75 napisał/a: | Bandingiem (w odniesieniu do matryc) nazywa się zazwyczaj zjawisko zwane inaczej HPN, bądź VPN (Vertical/Horizontal Pattern Noise), ewentualnie inny rodzaj kierunkowego wzoru |
dokładnie, tylko użyłeś słowa "szumu" co mnie zdziwiło lekko
tarapa napisał/a: | Przecie 5D Mk3 i 7D nie mają wymiennej matówki | Wg. producenta, co nie znaczy, że nie można ich wymienić zarówno w jednym, jak i drugim aparacie - dawałem link w poprzednim wątku:
http://www.focusingscreen.com/work/5d3en.htm
Po prostu, są śrubki zamiast zwalnianych zaczepów.
tarapa napisał/a: | Przecie 5D Mk3 i 7D nie mają wymiennej matówki
|
mają tylko trzeba chcieć.
tarapa, mógłbyś nie przekonywać nas do oczywistości. Bo mozna uderzyć z innej strony, skoro wydawać tyle na 5d3 to mozna kupić lepszego d800
tarapa napisał/a: | Przecie 5D Mk3 i 7D nie mają wymiennej matówki |
Oficjalnie jest niewymienna (różni się chyba tylko brakiem takiego klipsa do przytrzymania). jaad75owi raczej chodziło tylko o to, że się ją da wymienić bez problemów w obu przypadkach (7D, 5DIII).
[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 16:47 ]
Sorry nie odświeżałem strony i nie widziałem nowych postów
kozidron napisał/a: | a spoko porównałeś raster drukarski do mory, spoko kumam | Nie, raczej mówię o przyczynach powstawania mory przy rejestracji matriałów drukowanych...
kozidron napisał/a: | a w offsecie to już zupełnie co innego nazywa się rastrem. | Przypuszczam, że ta etykietka była drukowana właśnie na offsecie - tak czy inaczej mamy powtarzalny wzór, mniejsza o kąty danego koloru, na pewno nie jest to czysty kolor CMYK, więc krzyżują się conajmniej dwie siatki kolorów + siatka sensora.
kozidron napisał/a: | dokładnie, tylko użyłeś słowa "szumu" co mnie zdziwiło lekko | Bo w sumie, ostatni raz kiedy banding odnosiło się do struktur innych niż kierunkowy szum, to było tak gdzieś w okolicach początków D200 właśnie.
Euzebiusz - Wto 26 Lut, 2013
pioroon napisał/a: | Co to za problem dla takiego przeciętnego Niemca, który zarabia 4.000EUR? |
Według podobnych danych z czapki to przeciętny Polak, który zarobi 10 000 złotych też ogarnie taki temat bez problemu
pioroon napisał/a: | tarapa napisał/a: | Przecie 5D Mk3 i 7D nie mają wymiennej matówki |
Oficjalnie jest niewymienna (różni się chyba tylko brakiem takiego klipsa do przytrzymania). jaad75owi raczej chodziło tylko o to, że się ją da wymienić bez problemów w obu przypadkach (7D, 5DIII).
[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 16:47 ]
Sorry nie odświeżałem strony i nie widziałem nowych postów |
Myślałem że się nie da, że rolę matówki w całości przejął półprzepuszczlny LCD w wijerze..
Dobrze wiedzieć w takim razie.
hijax_pl - Wto 26 Lut, 2013
tarapa napisał/a: | Czy to nie on pełni rolę matówki? | Nie. Matówka -> ekran LCD -> pryzmat.
tak, tak już się połapałem
Szkoda tylko że znów canon wali w h i wciska ludziom kit że "matówka jest niewymienna ponieważ zastosowano inną budowę wizjera" a wystarczyło by dodać te zaczepy i nieutrudniać jak miało to miejsce w poprzednich modelach.
spootnick - Wto 26 Lut, 2013
jakos on do mnie nie przemawia. Generalnie fajny sprzet z malym ale...
wlasnie ta migawka 100k cykli to jak za te pieniadze to troche za malo. Sam jeszcze na swojej 450 nie przekroczylem 25k ale to dwa zupelnie inne aparaty....
No i teraz przechodzac z apsc na ff to chcialbym by szybkosc migawki by byla na poziomie 1/8000
A reszta moze byc tak okrojona jak jest. Tyle mi do szczescia wystarczy.
A jak na razie to nie wiem co kupic.
60D czy c.17-55 czy moze tamrona 17-50
cybertoman - Wto 26 Lut, 2013
pioroon napisał/a: | Co to za problem dla takiego przeciętnego Niemca, który zarabia 4.000EUR? | Które Niemcy masz na myśli?
spootnick - Wto 26 Lut, 2013
kazdy niemiec na wyzszym stanowisku. to samo jak angol czy francuz.
ewentualnie przedsiabiorca.
kazdy ma jakies hobby
a dla kazdego zwyklego zjadacza chleba czy to w anglii i w niemczech to tez duze pieniadze...
MC - Sro 27 Lut, 2013
spootnick napisał/a: | przedsiabiorca. |
kozidron - Sro 27 Lut, 2013
oj bez przesady, to tylko ortograf, jaki to ma wpływ na te wszystkie bzdury z tego wątku.
pioroon - Sro 27 Lut, 2013
To tak kończąc OT, to chyba każdy się zgodzi że Niemiec zarabia średnio 3-4 razy tyle co Polak, a ceny sprzętu takie same, więc nie wiem skąd zdziwienie...Tych Polaków co zarabiają >10.000pln jest znacznie mniej.
ketras - Sro 27 Lut, 2013
Oba mają slot SD z tym, że dla przesiadających się z 5Dm2 jest jeszcze slot na CF'y co jest zresztą sensownym powolnym wyparciem tych kart. Z racji faktu iż 6D jest kierowane dla innych nabywców toteż i SD stykają
spootnick napisał/a: | A jak na razie to nie wiem co kupic.
60D czy c.17-55 czy moze tamrona 17-50 |
Generalnie rozrzut duży bo między puszką a słoikami i to z różnych półek cenowych dla semi amatorów ale od tego są inne działy
P.S. sytuacja z 6D przypomina mi 60D, jak kupowałem. Rzadko kto miał, mało było chętnych bo lepiej dołożyć do 7D itp, a teraz proszę coraz więcej użytkowników 60'tek się pojawia na forum z 6D zapewne będzie podobnie - po cichu akceptowany aż stanie się doceniany przy spadku ceny.
ophiuchus - Sro 27 Lut, 2013
spootnick, sprawdź wszystkie dotychczas wykonane przez siebie zdjęcia i ustal ile z nich wykonałeś z czasem krótszym niż 1/2000 sek Poza tym żeby złapać te 100000 klapnięć trzeba albo bez opamiętania trzaskać seriami albo być fotoreporterem. Sam mając 450D przez 5 lat zrobiłem nim ciut ponad 25 tys. zdjęć, a praktycznie nie było dnia, żebym nie zrobił zdjęcia plus niemal co rok odwiedzałem pokazy lotnicze. Takie narzekanie wygląda trochę jak szukanie dziury w całym.
tarapa - Czw 28 Lut, 2013
ketras napisał/a: |
Oba mają slot SD z tym, że dla przesiadających się z 5Dm2 jest jeszcze slot na CF'y co jest zresztą sensownym powolnym wyparciem tych kart. Z racji faktu iż 6D jest kierowane dla innych nabywców toteż i SD stykają
|
No źle się wyraziłem, chodziło o to że 6`tka nie ma CF
ketras - Czw 28 Lut, 2013
tarapa napisał/a: | No źle się wyraziłem, chodziło o to że 6`tka nie ma CF |
Cenowo i przepustościowo jest to już coraz gorsze technologicznie akcesorium stąd jako wielki minus bym nie zaliczał
MM - Czw 28 Lut, 2013
ketras napisał/a: | Cenowo i przepustościowo jest to już coraz gorsze technologicznie akcesorium stąd jako wielki minus bym nie zaliczał |
Jakbyś miał pod ręką ponad 100 GB na takich kartach (wszystko SanDisk lub Lexar) to byś inaczej gadał
ketras - Czw 28 Lut, 2013
MM napisał/a: | Jakbyś miał pod ręką ponad 100 GB na takich kartach (wszystko SanDisk lub Lexar) to byś inaczej gadał |
Miałem mniejsze poj. tych kart , jednak po przesiadce na SD'ki mój portfel "odetchnął"
spootnick - Sob 02 Mar, 2013
ophiuchus, 1/4000 to nie wiele takich zdjec mam. Ale przy takiej cenie aparatu to na dzien dzisiejszy az sie prosi o te 1/8000. Je tez swoim 450d zrobilem 22k w podobnym czasie do twojego. Ale znow przy tej cenie i technologii to juz 150k cykli powinno byc standardem. Wiem ze pierwszy eos 300d do tanich nie nalezal jak na amatorski sprzet. A z cena tego to juz troche przesadzili.
kozidron - Pon 04 Mar, 2013
ketras napisał/a: | Miałem mniejsze poj. tych kart , jednak po przesiadce na SD'ki mój portfel "odetchnął" |
a jak poprzednim razem Ci doradzałem, to miałem wrażenie że jesteś bardziej rozgarnięty. Od momentu jak wszedłem w canona, w czasie całego uzytkowania także 2 systemu, jestem posiadaczem pięciu kart CF, mozna powiedzieć że czterech, bo jednej 2G kupionej w 2007 nie będę juz liczył. Mój portfel w ogóle tego nie odczuł, bo w tym czasie zdążyłem zajechać tyle sprzętu, że cena za ten detal w ogóle mnie nie dotknęła.
ketras napisał/a: | Miałem mniejsze poj. tych kart , jednak po przesiadce na SD'ki mój portfel "odetchnął" |
trochę to dziwaczne, jaka to jest różnica wyrażona w [złotówkach], że twój portfel odetchnął ?
ketras, ile masz kart SD do swojego 60D ?
Usjwo - Pon 04 Mar, 2013
Problem kart SD to chyba taki na siłę robiony. Pewnie dotyka małą część użytkkowników (którzy posiadają karty CF z poprzednich modeli), ale robienie z tego wielkiego problemu to bicie piany. Wszyscy narzekają że jest za drogi, a CF podniusł by cene użytkowania. To juz lepiej ponarzekać, dlaczego nie ma dwóch slotów.
pioroon - Pon 04 Mar, 2013
Usjwo napisał/a: | To juz lepiej ponarzekać, dlaczego nie ma dwóch slotów |
I w dodatku jeden CF i drugi SD
muzyk - Wto 05 Mar, 2013
spootnick napisał/a: | kazdy niemiec na wyzszym stanowisku. to samo jak angol czy francuz.
ewentualnie przedsiabiorca. |
do poczytania
siosio - Wto 05 Mar, 2013
Wyższość gniazda CF nad gniazdem SD polega na tym, że do gniazda CF można włożyć kartę SD przez adapter CF, a na odwrót się nie da
[ Dodano: Wto 05 Mar, 2013 06:34 ]
Ktoś może dociekł skąd ta spora różnica w rozpiętości tonalnej między 6D a 5Dmk3? Czy to tylko oprogramowanie? Mają te same matryce, czy jednak nie (rzeczywista ilość pikseli ich matryc jest ta sama)?
Czy skoro matryca 6D ma 23,4 mln pix, a aparat korzysta z 20 mln pix - to czy to nie znaczy, że aparat nie korzysta z całej powierzchni swojej pełnej klatki?
MC - Wto 05 Mar, 2013
siosio napisał/a: | Czy skoro matryca 6D ma 23,4 mln pix |
Ponawiam pytanie, szczególnie do P.T. Redakcji - skąd informacja o takiej matrycy w 6D skoro Canon Polska podaje 20,6Mpix?
ophiuchus - Wto 05 Mar, 2013
siosio, skąd wytrzasnąłeś te ponad 23 mln pikseli? Wszystkie dostępne oficjalne specyfikacje podają ok. 20,2. Nawet na japońskiej stronie Canona jest wskazana ilość 20,2 mln: http://cweb.canon.jp/eos/lineup/6d/spec.html
MC - Wto 05 Mar, 2013
ophiuchus, pewnie z tabelki optycznych...
ophiuchus - Wto 05 Mar, 2013
Ha! Nie pomyślałem, żeby zajrzeć w najbardziej oczywiste miejsce aczkolwiek teraz widzę, że jest wpisana wartość bliższa temu co podają w speckach. Oczywiście w poprzednim poście chodziło mi o liczbę pikseli, nie ilość Człowiek we wzburzeniu różne rzeczy wypisuje ;D
kozidron - Wto 05 Mar, 2013
MC napisał/a: | ophiuchus, pewnie z tabelki optycznych... |
siosio, wałkuje ten temat któryś raz to jest klasyczny przykład jak powtarzany błąd w czyjeś głowie może urosnąć do faktu
siosio - Sro 06 Mar, 2013
Czyli to, że całkowita liczba pikseli 6D i 5Dmk3 wynosi tyle samo nie wskazuje wcale na to, że to są te same matryce?
lvl3ha - Sro 06 Mar, 2013
kozidron napisał/a: | to jest klasyczny przykład jak powtarzany błąd w czyjeś głowie może urosnąć do faktu |
Klamstwo powtarzane w nieskonczonosc zamienia sie w prawde pamietaj.
MC - Sro 06 Mar, 2013
siosio, ale skąd Ty te bzdury bierzesz o takiej samej całkowitej liczbie pikseli??
C5D3 ma ich 23,4 mln, a 6D ma 20,6 mln.
Nie widzisz różnicy, tak jak szanowna redakcja?
hijax_pl - Sro 06 Mar, 2013
siosio napisał/a: | Czyli to, że całkowita liczba pikseli 6D i 5Dmk3 wynosi tyle samo nie wskazuje wcale na to, że to są te same matryce? | Już pomijając pomyłkę w bazie optycznych to co to ma do rzeczy?
siosio - Sro 06 Mar, 2013
No nie widziałem, że na optycznych jest błąd.... Jak już to wszędzie indziej - więc nawet nie pomyślałem, że jest błąd w specyfikacji.....
Myślałem, że to jest bardziej ekonomiczne dla Canona - żeby dać tą samą matrycę w 6D, co w 5dmk3, a różnice w wynikach tych matryc dopatrywałem się raczej w oprogramowaniu. A jednak dali inną matrycę...
MM - Sro 06 Mar, 2013
Na optycznych jest sporo błędów. Przy tej skali portalu i tylu cyferkowych niuansach nie da się ich uniknąć. Jak człowiek trochę się zna to omija je z uśmieszkiem i tyle. Tym co mniej się znają gorąco polecam więcej luzu/dystansu w tym co czytają i przestania traktowania optycznych jak wyroczni czy Pisma Świętego. Zresztą nawet w tym ostatnim są babole, to tym bardziej będą na opacznych.
hijax_pl - Sro 06 Mar, 2013
Już poprawione. A jak są błędy to proszę pisać na adres redakcji
nienietaktak - Sro 06 Mar, 2013
Poleconym z potwierdzeniem odbioru?
dcs - Sro 06 Mar, 2013
Bezpośrednio do ewangelistów, czy na adres redakcji?
tarapa - Sro 06 Mar, 2013
Ciekawe czy 6D tez będzie liniał z farby jak 5D Mk3,... na odpowiedź będzie trzeba poczekać parę miesiący..
muzyk - Sro 06 Mar, 2013
tarapa napisał/a: | Ciekawe czy 6D tez będzie liniał z farby jak 5D Mk3, |
Rozwiniesz?
tarapa, co to znowu za wymysły? chcesz zobaczyć foto mojego 5D po roku intensywnego używania?
moronica - Sro 06 Mar, 2013
no chlopaki, ban na google?
http://www.canonrumors.co...p?topic=11571.0
pioroon - Sro 06 Mar, 2013
nienietaktak tak ma na całym, tylko myślał, że to taki kolor
A tak serio to ciekawe, ciekawe ...
chyba pilnikiem albo szlifierką jechał.
nienietaktak, tia albo nosi swetry z papieru sciernego
pioroon - Sro 06 Mar, 2013
moronica napisał/a: | albo nosi swetry z papieru sciernego |
foto, jakby co, mam
Tutejszyn - Sro 06 Mar, 2013
nienietaktak, ja chętnie bym zobaczył
Tutejszyn, no prosta sprawa. rok używania w różnych warunkach, bez cackania sie i owijania w folię, prawie 50k na liczniku:
nienietaktak, w tamtym watku zgodnie konkluduja, ze to byl po prostu wynik wady fabrycznej
moronica, mogą zgodnie konkludować, ale na zdjęciach widać zadrapania, więc podejrzewam, że ubytek farby powstał z innych powodów. sceptycznie podchodzę do różnych "wad fabrycznych" zgłaszanych przez użytkowników. Użytkowników Nikona i kurzących matryc też.
muzyk - Sro 06 Mar, 2013
nienietaktak napisał/a: | no prosta sprawa. rok używania w różnych warunkach, bez cackania sie i owijania w folię, prawie 50k na liczniku: |
Oj tam. Pomaluj i finito.
nienietaktak, no zadrapania mogly juz byc na metalowej czesci i dlatego farba sie jej odpowiednio nie trzymala
Usjwo - Sro 06 Mar, 2013
z dwojga złego lepiej że obłazi z wierzchu niż w środku
moronica - Czw 07 Mar, 2013
Usjwo, w srodku przynajmniej przestaje, na zewnatrz sie nasila i wez taki korpus potem sprobuj sprzedac
Usjwo - Czw 07 Mar, 2013
moronica napisał/a: | wez taki korpus potem sprobuj sprzedac |
Jak się kupuje korpus z myślą o odsprzedaży to najlepiej go nie wyjmować z pudełka
Zanim znowu dyskusja skieruje się na jakieś tematy poboczne to ja kilka słów, z pozycji przesiadkowicza z 40D.
Najpierw plusy:
- jakość obrazka na wysokim ISO
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=58
34. ISO 12800, 33. ISO 6400 - bez odszumiania
http://forum.optyczne.pl/...=17664&start=53
wszystkie ISO 2000 też bez odszumiania.
- konfigurowalność Auto ISO - jeszcze nie testowałem, ale takiej funkcji mi brakowało w 40D
- video - plus że jest, nie mam jeszce zdania, bo nie uzywłem
więcej grzechów nie pamiętam
Teraz +/- czyli co jest podobne, lub moze uchodzic za wadę lub zaletę (w zalezności o użytkownika)
- AF środkowy punkt faktycznie ostrzy w -3EV, oczywiście nie tak szybko jak przy "normalnym świetle".
Boczne działają podobnie jak w 40D, nie ma problemów z ostrzeniem. Po pierwszym użuwaniu mam wrażenie że 40D robił troszeczkę szybciej. Może to być wina obiektywu, ponieważ na 40D uzywałem 17-55 f2.8, na 60D 50f1.4 i 28f1.8, w większości ten ostatni.
Za AF daje remis.
- karty SD, duży plus za cene. Co do możliwości zniszczenia czy to SD czy CF, to nie bardzo mogę się wypowiadać. Ja kartę wyjmuję z aparatu tylko jak jestem na kikudniowej wycieczce i ne mam jak zgrać zdjęc, w codziennym uzytkowaniu robię to przez USB. Minus 40GB w CF, pozostałych po 40D, ale ten minus podobny jest do EF17-55 f/2.8, którego też nie użyje, pójdzie wszystko pod młotek.
Minusy które dla mnie są bez znaczenia w użytkowaniu
- brak przycisku WB - dla mnie bez znaczenia, nigdy nie używałem innego ustawienia niż Auto WB, który działa bardzo dobrze, poza tym robie RAW'y
- plastikowy korpus - czuć i widać róznicę pomiędzy 40D i 6D, z plusem na 40D, waga i wielkośc podobna.
- x-synch 1/180, do tej pory nie potrzebowałem szybkiego synchro w moim "mini studio", a nawet jakby to mam wszystkie lampy z hss'em - chociaż może kiedyś odczuję potrzebę szybkiego synchro
- brak lampy wbudowanej -do robienia zdjęć i tak się nie nadaje, do sterowania lampami mam YN622
- minimalny czas 1/4000 to wada, ale występuje bardzo rzadko i nie przeszkadza
Minusy które mi przeszkadzają:
- brak joysticka, którego używałem do zmiany punktu AF, nie chodzi o to że kółko jest gorsze, ale jest absolutnie nie w tym miejscu co powinno. Teraz już mogę potwierdzić zaciekłe dykusje o ergonomii Canona. Modele 60D i 6D (bo chyba oba mają takie same ustawienia kólek) koślawią palce (jaad75!). W innych modelach jest skupiona dłoń (muzyk!), w 6D się (że się tak wyraże) "rozskupia"
- brak kompensacji błysku lampy pod przyciskiem, wcześniej były 3 przyciski i kazdy miał dwie funkcje, teraz są 4 jednofunkcyjne (wypadł WB i kompensacja lampy), szkoda że nie zrobiono 4 dwufunkcujnych.
- jak narazie niedostępna w sprzedaży (w Chinach) matówka Eg-S, czy w Niemczech już można dostać?
Pomimo sporych niedociągnięć pierwszy plus (jakośc obrazka) bije na głowę wszelkie minusy.
MM może uda mi się sprawdzić AI Servo z 70-200f2.8 w weekend, ale prawdę powiedziawszy nie spodziewam się rewelacji.
nienietaktak - Czw 07 Mar, 2013
moronica, podobno gumy na niektórych korpusach też nie są ideałem trwałości. i spróbuj takie coś sprzedać
tarapa - Czw 07 Mar, 2013
moronica napisał/a: | nienietaktak, w tamtym watku zgodnie konkluduja, ze to byl po prostu wynik wady fabrycznej |
Tyle że w zalinkowanym jak i w innym wątku innym osobom też zaczyna się wycierać po pary miesiącach w newralgicznych miejscach, najczęściej tak jak w zalinkowanym powyżej zdjęciu koło przełącznika, nic dziwnego to w końcu jedno z częściej "macanych" miejsc
Oczywiście że zużycie to normalna sprawa - te wizualne też, chodzi tylko po jakim czasie.
Mój prawie 7letni 30D który to głównie podróżował po Urb-Ex zaliczał wiele upadków, ma dużo szram, nawet 5.6/500 mu na słońcu komore lustra przypaliło ale nadal jest czarny tyle że "wyświecił" mu się lakier, nie wyłazi nic srebrengo.
Canon od zdaje się 60D? pryska puszki delikatniejszym metalicznym spray`em, 6d tu wyjatkiem pewnie nie bedzie, tym bardziej ze oficjlanie nazywaja go "budżetowym".
Wystarczy porównać fakturę farby nowych puszek z tymi leciwymi, globalna - nowa pseudo kryzysowa polityka oszczędności i nie tylko, bo: szybsze psucie = szybsza wymiana, choć akurat w przypadku użytkowników Pro - wygląd nie ma takiego znaczenia jednak wydając 7 czy 10k na sprzęt chyba każdy by chciał aby wyglądał dobrze jak
najdłużej.
Skoro ileś tam ludzi pisze że im szybciej się "zużywa" wizualnie to pewnie nie jest to wyssane z palca, podobnie jak rozkalibrowujący się po jakimś czasie AF w Mk3 u wielu osób (mówie o polskich przypadkach) - nie będe linkował bo pewnie Wiecie o co chodzi
Sry, koniec OT z mojej strony.
komor - Czw 07 Mar, 2013
Usjwo napisał/a: | brak kompensacji błysku lampy pod przyciskiem, wcześniej były 3 przyciski i kazdy miał dwie funkcje, teraz są 4 jednofunkcyjne (wypadł WB i kompensacja lampy) |
Jak dla mnie takimi posunięciami producentów powinny zajmować się instytucje powołane do ochrony praw konsumentów. To ewidentne „kadłubkowanie” produktu w celu jego odpowiedniego spozycjonowania na półce. Oszczędności produkcyjnej ani konstrukcyjnej w tym nie ma żadnej. Wręcz przeciwnie, bo jest o jeden przycisk więcej do wyprodukowania, zainstalowania i jakiegoś tam szczątkowego uszczelnienia – a funkcji mniej.
tarapa - Czw 07 Mar, 2013
ps. można też zakondonować w razie W
http://www.ebay.com/itm/e...I-/271140472082
lvl3ha - Pią 08 Mar, 2013
komor napisał/a: |
Jak dla mnie takimi posunięciami producentów powinny zajmować się instytucje powołane do ochrony praw konsumentów. To ewidentne „kadłubkowanie” produktu w celu jego odpowiedniego spozycjonowania na półce. Oszczędności produkcyjnej ani konstrukcyjnej w tym nie ma żadnej. Wręcz przeciwnie, bo jest o jeden przycisk więcej do wyprodukowania, zainstalowania i jakiegoś tam szczątkowego uszczelnienia – a funkcji mniej. |
No zajeli sie tym przy pierwszej edycji Ipod'a teraz to juz nawt HTC robi dokladnie to samo. Telefonu nie da sie rozebrac, bateria nie do wymiany,planowane postarzanie produktow itp. itd.
farmazon - Pon 08 Kwi, 2013
Zauważyliście, że w 6D matryca pełnoklatkowa ma mniejszy rozmiar niż inne matryce pełnoklatkowe?
MC - Pon 08 Kwi, 2013
A coś więcej? Ja widzę wyraźnie 36x24mm.
A ja 35.8 × 23.9mm.
Tabelka Large Size CMOS Sensor:
http://www.canon.com/tech...ation/35mm.html
I specyfikacja:
http://translate.google.p...F6d%2Fspec.html
MC - Pon 08 Kwi, 2013
Na polskiej stronie jest normalny rozmiar:
http://www.canon.pl/For_H...tal_SLR/EOS_6D/
Może wynika to z tego, że w 6D jest dużo lepszy stosunek rzeczywistych mpix do tych faktycznie na matrycy niż np. w 5d3.
MC napisał/a: | Na polskiej stronie jest normalny rozmiar:
http://www.canon.pl/For_H...tal_SLR/EOS_6D/
Może wynika to z tego, że w 6D jest dużo lepszy stosunek rzeczywistych mpix do tych faktycznie na matrycy niż np. w 5d3. |
Nie wiem co znaczy ostatnie zdanie, ale policzyłem, że 6D ma piksele wielkości około 65,5 mikrometra a 5D mk III 62,5 mikrometra. Może z tego wynikać nieco lepsza jakość obrazu w 6D na wysokich czułościach. Niemniej jednak rozmiar części aktywnej matrycy jest nieco mniejszy w 6D niż w pozostałych pełnych klatkach Canona.
krzys13k - Pon 08 Kwi, 2013
Nie jest to pierwszy Canon, który ma matrycę o szerokości 35.8mm. 5D też miał taką wielkość. Z czego to może wynikać? Może wykorzystano jakieś elementy z konstrukcji 5D, do których pasuje tej wielkości matryca?
Natomiast napewno nie jest to "obcięta" matryca z 5D Mk III, różnica w wielkości jest zbyt mała.
Usjwo - Sro 10 Kwi, 2013
To ja jeszcze krótko opinie po intensywnym przestarzelaniu aparatu:
AF - jest gorzej niż w 40D, nawet środkowy (-3EV) nie pomaga, ostrzy zauważalnie wolniej od 40D. Chociaż ilość zdjęć nietrafionych jest niezbyt duża (porównywalna do 40D).
Zmiana punktu AF - ciągle nie mogę wykrzywić tak palca żeby wygodnie i odruchowo to zrobić bez odrywania oka od wizjera (jostick wroc!!), zacząłem znów ostrzyć środkowym i przekadrowywać .
1/4000 - udalo mi się niewyrobić z czasem i to juz przy 2.8 (i 100 ISO) i to nie kilka razy, fakt że warunki specyficzne, ale mały niesmak pozostaje
Matryca - bajka, lampy i statyw pozostaną tylko do "studia"
Auto ISO - bardzo pomocne i dobrze działa, nie miałem w 40D, ale po prawdzie to i potrzebne nie było bo ISO800 było graniczne.
Aparat całkiem porządny i wytarczający dla zaawansowanego amatora/pasjonata który się nie spieszy. Ze względu na AF nie polecam dla profi, do slubów lepiej 5Dmk3
muzyk - Sro 10 Kwi, 2013
Usjwo napisał/a: | Zmiana punktu AF - ciągle nie mogę wykrzywić tak palca żeby wygodnie i odruchowo to zrobić bez odrywania oka od wizjera (jostick wroc!!), zacząłem znów ostrzyć środkowym i przekadrowywać .
|
O jakie larum było, jak zacząłem wybrzydzać na "kółkowybierak"...) Usjwo napisał/a: | AF - jest gorzej niż w 40D, nawet środkowy (-3EV) nie pomaga, ostrzy zauważalnie wolniej od 40D. Chociaż ilość zdjęć nietrafionych jest niezbyt duża (porównywalna do 40D). |
Gdyby chodziło o mniejsze pieniądze, nie ma problemu, ale przy kasie większej niż za lepiej zaaefowanego d600 trudny temat do przejścia.
Usjwo napisał/a: | 1/4000 - udalo mi się niewyrobić z czasem i to juz przy 2.8 (i 100 ISO) i to nie kilka razy, fakt że warunki specyficzne, ale mały niesmak pozostaje |
A jednak ta możliwość do 1/8000 od wielkiego dzwonu przydałaby się.
Usjwo - Sro 10 Kwi, 2013
To jeszcze mały przylad dla lubiących wyciągać z cieni
+3.65EV
wybór jest prosty, jak ważniejszy jest obrazek i kasa to 6D, jak AF to 5mk3
ophiuchus - Sro 10 Kwi, 2013
Usjwo, a nie masz np. problemów z prawidłową ekspozycją? Mam wrażenie, że u mnie niedoświetla mniej więcej o 1EV i nie wiem czy traktować to jako wadę, czy z tym żyć. No i nie ma na to wpływu obiektyw którego użyję. Ani fakt czy strzelam z lampą, czy bez...
Sunders - Sro 10 Kwi, 2013
Usjwo napisał/a: | wybór jest prosty, jak ważniejszy jest obrazek i kasa to 6D, jak AF to 5mk3 |
Usjwo, uważasz że obrazek z 6D jest zauważalnie lepszy od tego z 5D3
Usjwo - Sro 10 Kwi, 2013
ophiuchus tez mi sie tak wydaje, ale to cecha C, trzeba by sprawdzić na pomiarze punktowym i szarej karcie.
Sunders Zakładam że są takie same (lub podobne), tylko różnica jest w kasie.
Może tak: Dobry obrazek i tanio 6D, dobry obrazek i AF 5D3
ketras - Sro 10 Kwi, 2013
Usjwo napisał/a: |
Zmiana punktu AF - ciągle nie mogę wykrzywić tak palca żeby wygodnie i odruchowo to zrobić bez odrywania oka od wizjera (jostick wroc!!), zacząłem znów ostrzyć środkowym i przekadrowywać . |
Dla kogoś , kto nie korzystał z joystik'a "kółkowybierak" jest znośny i idzie szybko to opanować, i wcale wolno w ten sposób punktu af się nie wybiera. U mnie na przykład długo korzystając z 60D , to mając teraz 50D nadal korzystam z "kółka" , także kwestia przyzwyczajenia , zaznaczam dla początkującego
Usjwo napisał/a: | dobry obrazek i AF 5D3 | ...i 1/8000sek. + joystick
MC - Sro 10 Kwi, 2013
A także +10 do lansu.
Usjwo - Sro 10 Kwi, 2013
Sunders napisał/a: | Usjwo napisał/a: | dobry obrazek i AF 5D3 | ...i 1/8000sek. + joystick |
obrazek i AF to cechy pierwszorzedne, 1/8000 to drugorzędna cecha, a joystick trzeciorzędna
Usjwo napisał/a: | obrazek i AF to cechy pierwszorzedne, 1/8000 to drugorzędna cecha, a joystick trzeciorzędna |
IMO w aparacie jak w partnerce, nawet tych trzeciorzędowych nie należy lekceważyć - zależnie od sytuacji mogą okazać się bardzo istotne
B o g d a n - Sro 10 Kwi, 2013
Usjwo napisał/a: | Ze względu na AF nie polecam dla profi, do slubów lepiej 5Dmk3 | Ciekawe jak to jest, że daje się te śluby robić 5D Mk II, a ten ma jednak trochę gorszy środkowy punkt AF od 6D?
ophiuchus - Sro 10 Kwi, 2013
B o g d a n, ja myślę, że to jednak kwestia tego lansu ;p
MC - Sro 10 Kwi, 2013
Mało tego. I 5D1 dawał radę...
ketras - Sro 10 Kwi, 2013
MC napisał/a: | Mało tego. I 5D1 dawał radę... |
dawał ? Byłem przekonany, że jeszcze daję radę
ophiuchus napisał/a: | ja myślę, że to jednak kwestia tego lansu ;p |
a ja, że to kwestia odsetka nietrafionych kadrów, które wędrują do kosza
Usjwo - Czw 11 Kwi, 2013
Panowie dwadzieścia pare lat temu to ja zenitem (+3 obiektywy i lampa manualna i brak AF ) zrobiłem wesele i tez się dało. Moje porownanie jest tylko i wyłacznie do 40D bo tego używałem przez kilka lat. Problem AF w starym aparacie dla mnie nie istniał (i chyba nie ma uzytkownika 40D któryby narzekał na AF), jednak w 6D kilka razy podniósł mi cisnienie. Oczywiście to pewnie kwestia wprawy, poznania słabych stron nowego sprzętu i nauczenia się jak zyć ze "specyficznymi udogodnieniami" . Pewnie za rok te problemy wydadzą mi się simieszne (mam nadzieje)
Jakby nie patrzec to 40D był udanym aparatem, mozna nawet powiedzieć że to taki "kultowy model" , 6D też ma szanse ponieważ jest to tania puszka FF, która pewnie zagości w torbach amatorów/pasjonatów.
Jakbym był profi to bym doskładal/dopożyczył(/dokradł ) te 4 tysiące do 5mk3.
Oczywiście mogłoby sie okazać że i mk3 ma AF gorszy od 40D i wtedy odszczekałbym powyższe zdanie
Sunders - Czw 11 Kwi, 2013
Usjwo napisał/a: | Jakbym był profi to bym doskładal/dopożyczył(/dokradł ) te 4 tysiące do 5mk3.
Oczywiście mogłoby sie okazać że i mk3 ma AF gorszy od 40D i wtedy odszczekałbym powyższe zdanie |
To mogłoby się okazać jedynie wtedy, gdyby w 5D3 AF był walnięty
MC - Czw 11 Kwi, 2013
Co wcale nie jest niemozliwe...
Ujswo, wez pod uwage, ze w 6D GO jest mniejsza i stad moze wynikac czesc problemow.
kozidron - Pią 12 Kwi, 2013
B o g d a n napisał/a: | Ciekawe jak to jest, że daje się te śluby robić 5D Mk II |
wszystko można, jak sie okazuje mozna korzystać nawet z evf na koncercie gdzie oswietleniowcy szaleją, wszystko to kwestia tolerancji na trudne warunki a nawet na takie nie do przejścia Ja to jednak wole sobie w studiu piloty zapalić jak jest ciemniej, żeby mi af nie błądził
mir - Czw 13 Cze, 2013
Informuję wszem i wobec, że od 5 dni jestem posiadaczem Canon Eos 6D. No i co dalej? Zakupiłem body, więc przede mną zakup szkieł, bo z tych co posiadam to tylko 85/1,8, ale już mam 17-35/2,8-4 Tokinę. Jakie wrażenia? Jakie uwagi? Miałem i mam 50D, znam dobrze EOS 5 mkii, miałem w rękacha EOS 5 mkiii. To jes zupełenie inny aparat. 50D jest solidniejszy ma bardziej profesjonalne rozłożenie przycisków. AF faktycznie b. dobry, ale tylko na środkowym AF, ustawia nawet w ciemności. Pozostałe punkty AF, lepsze niż w 5mkii i 50D ale ja im nie ufam do końca. AI Servo nawet się spisuje. Jakosc zdjeć na ISO 12800 jest podobna jak 2500 na 50D i 5000 ISO na 5mkII. Karty SD wyglądają mało profi, ale są praktyczne i tanie. Guzikologia wkur....ia. Ale się przyzwyczaję. MENU podobne do poprzednich. 6 D jest lekkie i małe. Wifi i GPS nie sprawdzałem. Pozdrawiam wszystkich i jednak trochę żałuję, że nie wziąłem 5 mkiii ale 11k to jest za dużo.
komor - Nie 30 Cze, 2013
Dyskusja na temat dylematu Przesiadka z Canona 40D na 7D, 6D, 5D Mark II wydzielona do osobnego wątku.
mir - Wto 02 Lip, 2013
Rozumiem, że ten wątek dalej funkcjonuje, więc piszę o swoich uwagach na temat 6D.
1. Powoli przestawiam się na guzikologię 6D to jest ewolucja oraz kilka stresów podczas szybkiej zmiany parametrów.
2. Ilość nieudanych (nieostrych) zdjęć Drastycznie Spadła.
3. Środkowy AF jest PEWNY.
4. Pozostałe punkty AF są mniej pewne.
5. Jakość zdjęć mnie powala.
6. Jakość filmów mnie rozwala.
muzyk - Wto 02 Lip, 2013
A jak tam kółkowybierak? Moim zdaniem najbadziewniejszy szajs w tym body.
Nie piszę tego złośliwie, tylko akurat mam możliwość porównać 5dIII i 6d.
Ergonomia 5dIII jest o wiele lepsza, ale... za cenę 1000 euro wyższą.
Jakość obrazka z 6d - cóż... w Canonie tylko 1Dx za 6k euro ma NIECO... lepszą.
MC - Sro 03 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | Ergonomia 5dIII jest o wiele lepsza, ale... za cenę 1000 euro wyższą. |
To oczywista oczywistość jak mawia klasyk.
Wielokrotnie pisałem i zrobię to jeszcze raz - mi osobiście to nie przeszkadza. Kwestia przyzwyczajenia.
mir - Sro 03 Lip, 2013
A mi przeszkadza cały czas a to już ponad miesiąc po zakupie. Myślę, że to kwestia czasu, ale jednak wykonanie 50 D jest LEPSZE niż 6D.
MC - Sro 03 Lip, 2013
I co w związku z tym?
pioroon - Sro 03 Lip, 2013
Nie sądzę, żeby była przesiadka na 50D
nienietaktak - Sro 03 Lip, 2013
się w końcu dorwałem do tego kółkowybieraka
muzyk, to aż takie badziewne nie jest i nie miałem problemów z przestawieniem na 6D
muzyk - Czw 04 Lip, 2013
nienietaktak napisał/a: | to aż takie badziewne nie jest i nie miałem problemów z przestawieniem na 6D |
Aż pewnie nie - samo w sobie, jednak porównując do jakiegokolwiek XD, czy XXD poza 60D... jest lipnie i tyle.
Nie piszę tego złośliwie, tylko na podstawie moich spostrzeżeń po możliwości porównania: 40D, 5DIII i 6d.
nienietaktak - Czw 04 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | tylko na podstawie moich spostrzeżeń po możliwości porównania: 40D, 5DIII i 6d. |
a ja po możliwości porównania: 50D, 5D II, 5D III i 6D
muzyk - Czw 04 Lip, 2013
nienietaktak napisał/a: | a ja po możliwości porównania: 50D, 5D II, 5D III i 6D |
No to pod względem ergonomii 6d jest tutaj na ostatnim miejscu.
Definitywnie (moim zdaniem).
Co jednak nie oznacza, że jest w ogóle nieużywalny...
nie.
Zauważ, dlaczego Canon pozostał przy 7D, 5DIII 1DX przy dużym kółku i wybieraku/ch?
Bo ludzie klepiący zawodowo i dużo, przeszliby na Nikona.
muzyk napisał/a: | Bo ludzie klepiący zawodowo i dużo, przeszliby na Nikona. |
i tak niektórzy przechodzą, więc to raczej nie kwestia ergonomii.
mi trudniej byłoby przyzwyczaić się do Nikona niż do 6D.
zresztą, niedugo 6D wjedzie na stan, to powiem coś więcej
mir - Czw 04 Lip, 2013
To, że ergonomia ^6D jest trudna do zrozumiania to rozumiemy wszyscy. Najgorsze jest to, że w przypadku drugiego body a najcześciej jest to 40/50D lub 5mk wszystko się pierniczy. Człowiek się gubi. No ale jak to powiedział klasyk: Rozwiązania jednego problem generuje konieczność rozwiązania 3 kolejnych.
mir napisał/a: | przypadku drugiego body a najcześciej jest to 40/50D lub 5mk wszystko się pierniczy. |
przyzwyczajony jestem do pierniczenia się. spróbuj na szybko ogarnąć różnice w 5d II i 5D III plus 50D
pioroon - Pią 05 Lip, 2013
nienietaktak, poza tym jakbyś miał sprzedać swoją piwnicę słoików, to byłbyś nieźle w plecy...
nienietaktak - Pią 05 Lip, 2013
pioroon, u mnie w piwnicy nawet Boga nie ma nie wspominając o słoikach, bo piwnicy nie mam
B o g d a n - Pią 05 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | Zauważ, dlaczego Canon pozostał przy 7D, 5DIII 1DX przy dużym kółku i wybieraku/ch?
Bo ludzie klepiący zawodowo i dużo, przeszliby na Nikona. |
Rozumiem, że chodzi Ci o magiczny dżojstik ?
Jeśli tak, to rozumiem, że Nikon taki posiada ... ?
muzyk, wszystko jest w życiu pewnym kompromisem, kółko-wybierak również i nie ma co powtarzać przy każdej okazji jakie to zło nastało ...
Można przywyknąć i całkiem nieźle pracuje, ... pewnie jak w Nikonach.
muzyk - Sob 06 Lip, 2013
Tak, chodzi mi o dżojstik.
Bogdan, to oczywiste, że są kompromisy, tyle, że to jest tylko gó... niy sprzęt elektroniczny za dość duże pieniądze i jeśli nie spełnia oczekiwań - po prostu się go nie kupuje.
A dżojstik w Nikonach...
to ja już wolę ten z 6d
kozidron - Nie 07 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | Tak, chodzi mi o dżojstik.
Bogdan, to oczywiste, że są kompromisy, tyle, że to jest tylko gó... niy sprzęt elektroniczny za dość duże pieniądze i jeśli nie spełnia oczekiwań - po prostu się go nie kupuje.
A dżojstik w Nikonach...
to ja już wolę ten z 6d |
na zachodzie bez zmian się człowiek pourlopuje trochę a tu się nic nie zmienia, się loguje na marnym necie ze stika a ten klepie całyczas (pisane razem) to samo
muzyk - Pon 08 Lip, 2013
kozidron napisał/a: | na zachodzie bez zmian |
Owszem. Odstawka Canona, na rzecz malizny MFT.
kozidron napisał/a: | całyczas (pisane razem) to samo |
W końcu biorę przykład od kogoś, nie?
P.S. O dżojsticzuniu Nikona napisałem pierwszy raz...
Jakieś kółko malutkie... żeby chociaż krzyżak dali
kozidron - Wto 09 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | P.S. O dżojsticzuniu Nikona napisałem pierwszy raz...
Jakieś kółko malutkie... żeby chociaż krzyżak dali |
Pamiętam twoją minę(w porcie jakieś 2 lata temu), jak zmieniałem pole af-u na canonie innym guzikiem niż dżojstik równie szybko jak ty i da się a w nikonie mozna to zrobić równie wygodnie i szkoda czasu na ględzenie.
Co innego zmiana iso, tu canon jest najlepszy
muzyk - Wto 09 Lip, 2013
kozidron napisał/a: | jak zmieniałem pole af-u na canonie innym guzikiem niż dżojstik |
Rozumiem, że myślisz, że nie znam innych możliwości, czy wówczas nie znałem...
ej, no proszę Cię
komor - Wto 09 Lip, 2013
kozidron napisał/a: | Co innego zmiana iso, tu canon jest najlepszy |
Bo w Nikonie nie trzeba zmieniać ISO, gdyż od dawna dobrze działa Auto-ISO.
MC - Wto 09 Lip, 2013
W 6D też dobrze działa.
Andrzej.M. - Wto 09 Lip, 2013
W K-5 działa równie dobrze ale wolę jednak ręcznie - a to najlepiej w Pentax-ie.
jaad75 - Wto 09 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | a to najlepiej w Pentax-ie. | Ale nie w każdym.
MM - Sro 10 Lip, 2013
MC napisał/a: | W 6D też dobrze działa. |
Nie tak dobrze jak w Nikonach - niestety. Brakuje tak naprawdę bardzo niewiele - jeden pierdzielony bajerek i byłoby gites.
Andrzej.M. - Sro 10 Lip, 2013
Napisałem że w Pentax K-5 , a jeśli zamiast przycisku ISO ma zielony - to można go zaprogramować na ISO... (K-30)
komor - Pią 12 Lip, 2013
MC napisał/a: | W 6D też dobrze działa. |
No już w nieco wcześniejszych modelach zaczęło działać, w 50D jeszcze nie, nie wiem jak w 60D, ale w 7D jest już przydatne w praktyce. Choć brakuje większej konfigurowalności.
MM napisał/a: | Brakuje tak naprawdę bardzo niewiele - jeden pierdzielony bajerek i byłoby gites |
A jaki?
MM - Pią 12 Lip, 2013
Jaki?
Już kiedyś o tym pisałem. Chodzi o możliwość ustawienia korekty ekspozycji w trybie... M, choć kilka osób z Canona pewnie to zdziwi.
hijax_pl - Pią 12 Lip, 2013
A w C AutoISO działa w M?
mir - Pią 12 Lip, 2013
Potwierdzam co napisał MM bardzo mi tego brakuje. Głównie pracuję na auto iso i na M. Dwoma kółeczkami ustawiam wszystko co chcę tj. czas i przesłonę ale brakuje korekcji ekspozycji.
cybertoman - Pią 12 Lip, 2013
Bardzo brakuje.
komor - Pią 12 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | A w C AutoISO działa w M? |
Od jakiegoś czasu działa, właśnie o tym rozmawiamy.
MM - Sob 13 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | A w C AutoISO działa w M? |
Działa - cały czas na ZERO niestety...
mozer - Sob 13 Lip, 2013
IMHO jeżeli nie można zrobić korekcji, to trochę mało przydatne to AutoISO w trybie M.
Mam nadzieję, że choć w innych trybach korekcję można zrobić...
Andrzej.M. - Sob 13 Lip, 2013
Chwila - to chyba jakieś nieporozumienie - tryb M jest trybem manualnym więc wszystko ustawia się recznie , zatem po kiego grzyba korekcja ekspozycji i automatyczne ISO??? To przecież zaprzeczenie trybu M!!! Zwłaszcza że przysłonę, czas i ISO ustawiasz sam bo po to jest tryb M - jeśli ustawisz automatyczne ISO - to MUSISZ przejść do jakiegoś trybu automatyki - no nie róbcie sobie jaj!
hijax_pl - Sob 13 Lip, 2013
Tryb M - tryb preselekcji czasu i przysłony.
nienietaktak - Sob 13 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | jeśli ustawisz automatyczne ISO - to MUSISZ przejść do jakiegoś trybu automatyki |
No i przechodzisz. Do trybu AutoISO w trybie M
MM - Sob 13 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Chwila - to chyba jakieś nieporozumienie |
Następny ne wie o co chodzi. Jak nie wiesz jak to działa i dlaczego to sobie sprawdź. Fajna sprawa. Także dla kolegów kotleciarzy...
lotofag - Sob 13 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch, a Ty zdaje się nie masz Penatksa z takim wynalazkiem jak TAv?
Andrzej.M. - Sob 13 Lip, 2013
Mam i kilka innych trybów i kilka guzików pod dużym palcem ... Tryb M to dla mnie ZAWSZE był i jest tryb absolutnie manualny , w którym to co JA ustawię pozostaje takie nawet po wyłączeniu aparatu.
Inaczej to nie żaden M tylko Sv/TAv/Av/Tv/P czy cokolwiek innego.
hijax_pl - Sob 13 Lip, 2013
W dajmy na to Nikonie czy Canonie nie ma trybu TAv
moronica - Sob 13 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch, skoro jestes takim absolutnym purysta to moze jeszcze AF wylaczasz gdy jestes w trybie M?
w Nikonie nie ma trybu TAv, to znaczy ze nie wolno mi uzywac M w polaczeniu z auto ISO?
ophiuchus - Sob 13 Lip, 2013
moronica, nie wolno!
moronica - Sob 13 Lip, 2013
cholera no i ulubiony tryb diabli wzieli. przerzucam sie na zielony!
komor - Sob 13 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch, przysłona i czas to jest to, co chcemy kontrolować w celach uzyskania pożądanych efektów fotograficznych. Natomiast czułość to tylko nieunikniony problem fizyczny – najchętniej byśmy używali wszyscy ISO bazowego, ale brak światła nie zawsze na to pozwala.
Stąd przydatność Auto-ISO w trybie M – fotograf decyduje o przysłonie i czasie (czyli głębi ostrości i ewentualnym stopniu rozmazania ruchomych obiektów), a aparat dobiera czułość tak, żeby uzyskać poprawną ekspozycję przy zadanych pozostałych parametrach. No i rzeczywiście, tak jak przydatna jest korekta ekspozycji (korekta wskazań światłomierza) przy klasycznym trybie M z ustaloną czułością, tak i w przypadku Auto-ISO, z tych samych powodów może być to przydatne.
Andrzej.M. - Nie 14 Lip, 2013
I co ja mam poradzić że niektóre systemy nie mają TAv?
Jak M to ... M! Nie wolno!
Tryb M stosuję głównie do obiektywów manualnych - a mam ich kilka...
No i jeszcze Av z nimi używam ... wtedy włączam również AF żeby działała pułapka ostrości.
Smola - Wto 24 Wrz, 2013
Witam,
Z opisu aparatu 6d w specyfikacji na optyczne:
• 11 punktowy AF (w tym: centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; górny i dolny czujnik - pionowe linie czułe od f/5.6; pozostałe czujniki - poziome linie czułe od f/5.6)
Podpinamy do aparatu stalke 50mm o jansoci 1.4 - Canona czy Sigme
Jak bedzie dzialal AF przy przyslonie 1,4, jak przy 4.0 a jak przy 8.0 ???
Chce sie upewnic czy dobrze rozumiem.
dzieki
cybertoman - Wto 24 Wrz, 2013
Ostrosc ustawiana jest na pelnym otworze. Wiec we wszystkich trzech przypadkach AF bedzie dzialal tak samo.
Smola - Wto 24 Wrz, 2013
To jaki sens ma ta rozpiska ?
nienietaktak - Wto 24 Wrz, 2013
bo jak podepniesz szkło, które maksymalny otwór ma f/8.0, to AF nie zadziała, a na czujnikach, które działają od f/2.8 podpięcie nawet szkła f/3.5 sprawi, że staną sie nieużywalne.
Smola - Wto 24 Wrz, 2013
ok. wszytsko jasne. dzieki
dcs - Pon 27 Paź, 2014
Canon EOS 6D discontinued by manufacturer http://www.amazon.co.uk/s...E6GCQE72HOLGP5Y
MC - Pon 27 Paź, 2014
Z tym, że Canon sam jeszcze o tym nie wie.
komor - Wto 28 Paź, 2014
Wszystko discontinued? 6D, D800, D800E? Wojna idzie jednak?
nienietaktak - Wto 28 Paź, 2014
komor napisał/a: | Wojna idzie jednak? |
Szykuje się zmiana nazwy z Canon na Cannon
na Nikona nie mam pomysłu
muzyk - Wto 28 Paź, 2014
firmy zfuzjują: Canonik.
nienietaktak - Wto 28 Paź, 2014
Canifusampansonax i wszystko jasne
FuzBal - Nie 19 Kwi, 2015
Panowie mam problem, czy istnieje możliwość połączenia się z aparatem przez wifi w celu zgrania z niego (karty w nim) zdjęć bez użycia Canon Utility ? Najlepiej jakby dało się je zrzucić jak z pendriwa czy coś w ten deseń...
MM - Nie 19 Kwi, 2015
Istnieje taka możliwość...
Wojmistrz - Nie 19 Kwi, 2015
Wystarczy przez smartfona.
FuzBal - Wto 21 Kwi, 2015
Tylko pytanie jak to zrobić? Chodzi mi o zrzucanie rawów, a moge jedynie przewalać jpegi przez media plajera....
Preskaler - Wto 21 Kwi, 2015
Nie wyobrażm sobie zrzutu RAW-ów przez Wi-fi. Przecież to zgłodnieć idzie jak przyjdzie kilkaset zdjęć zrzucić. Z wolnej karty przez czytnik to już mi się nudzi jak czekam tych kilkanaście minut a co dopiero bezprzewodowo. Ja sobie już nie zawracam głowy kablami USB ani radiówką tylko przez czytnik i od 8-miu lat tak robię
FuzBal - Wto 21 Kwi, 2015
ja tez tak robie od zawsze... ale jakos tak przypomnialo mi sie ze mam wifi w aparacie...
komor - Sro 22 Kwi, 2015
http://www.dpreview.com/forums/post/51116338
Według tych doniesień miodu nie ma. 10-13 sekund na RAW-a.
FuzBal - Sro 22 Kwi, 2015
ok odpuszczam temat
Wojmistrz - Sro 22 Kwi, 2015
FuzBal napisał/a: | :shock: ok odpuszczam temat | Czy ja wiem czy warto odpuszczać? Czy pstrykasz czy nie, zdjęcia kawałek po kawałku się ciągną. Przerabiałem ten temat na Eye-Fi i było względnie a tam było i tak znacznie wolniej. Warto popróbować.
arietiss - Pią 25 Wrz, 2015
komor napisał/a: | Według tych doniesień miodu nie ma. 10-13 sekund na RAW-a. |
A już myślałem, że pozbędę się kabelków przy nowym aparacie...
|
|