forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Półprofesjonalna lustrzanka wraz z obiektywem do 3200zł

Zoomiasty - Pon 27 Maj, 2013
Temat postu: Półprofesjonalna lustrzanka wraz z obiektywem do 3200zł
Witam. Niestety tutaj na moje konto zaszło włamanie no i dany osobnik napisał coś o ultrazoomie, który mnie kompletnie nie interesuję. Proszę najlepiej zamknąć tamten temat, bo to nie ja. Jestem zainteresowany kupnem lustrzanki. Jestem pół profesjonalistą, choć nie zarabiam, ani nie żyję z tego. Jedynie czasami mam zlecenia :) . Przejdźmy do rzeczy. Budżet który mam to 3200zł~ i najlepiej jakby za tą granice nic nie wykraczało. Chcę BODY + OBIEKTYW, nie koniecznie KIT. Największą frajdę sprawia mi fotografowanie mojego zwierzaka (owczarka niemieckiego), lubie fotografować przyrodę (nie makro), szczególnie budynki, ale nie wnętrza tylko ogólna fotka pokazująca wielkość, rozmiary budynku. W tym roku jadę na wakacje do Chorwacji także coś co mogłoby uwiecznić chwilę z rodziną. Do Zakopanego też się wybieram i gdybym przywiózł jakieś fajne fotki Tatr byłoby super. Fotografuję po prostu wszystko co wejdzie mi pod obiektyw. Wcześniej fotografowałem jakimś kompaktem Olympusa o ogniskowej 6.3-18.9mm 1:3.1-5.9 ogniskowa malutka, nie uchwyciłem nią nic szczególnego.

Największy zaufanie mam do firmy Canon i Nikon, dlatego iż moi znajomi focą przeważnie Nikonami i jest w porządku. Jestem zainteresowany modelem D5200 + 18-105mm ale nie wiem czy na ten budżet aparat nie jest zbyt zabawkowy. Moja koleżanka posiada D5100 z 18-105mm i jakąś Sigme AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC nie orientuje się zbyt bardzo w obiektywach, ale na pewno kiedy już będę poszerzał szklarnie to się zacznę interesować. Byle by były jasne, znowu drogie.. Polećcie coś 3200zł z obiektywem ;) . Dzięki wielkie z góry za pomoc.

PS. Proszę o nie usuwanie tematu, każdy ma swoje potrzeby i proszę o pomoc :) .

Tutejszyn - Pon 27 Maj, 2013

A patrzyłeś może co Canon i Nikon mają w ofercie? Jeśli można jechać jedynie do Koluszek, albo do Zwardonia, to co można polecić w kwestii wyjazdów? Jedynie Koluszki, albo Zwardoń.. Po prostu zanim zadasz pytanie, looknij, co jest w zasięgu.

Dobra, popatrzyłem i znalazłem takie przyzwoite aparaciki :) .

Canon 600D + 18-135mm
Nikon D90 + 18-105mm + stałka
Nikon D5100 + 18-105mm
Nikon D3200 + 18-105mm
Canon 550D + 18-105mm + stałka

Może wy coś zaproponujecie? Szukałem naprawdę bardzo dużo, na nic nie moge się zdecydować.

Artis1 - Pon 27 Maj, 2013

Cześć, polecę d7000+18-105, taki zestaw będzie najlepszy na początek, lub zamiast kita jakaś konkretną stałkę. Sam posiadam d5100, jak dla mnie wszystko ok, ale jednak d7000 wygodniejszy, lepszy wizjer, silnik af, co ma wpływ na szkła. Jest to już kawał dobrej puszki, jak nie chcesz aż tyle wydać, to d5100 też styknie.
Ew. k-30, bardzo dobra puszka w tej cenie.

muzyk - Pon 27 Maj, 2013

To są wszystko amatorskie lustrzanki. :wink:

Z nich, Nikon d5100.

Jeśli udałoby Ci się szarpnąć jeszcze, to nowego Pentaxa K5 z tamronem 17-50 2.8, tyle, że to przekroczyłoby nieco budżet.

Sunders - Pon 27 Maj, 2013

Zoomiasty, z podanych przez Ciebie najbardziej podoba mi się zestaw z D90.

A Canon 600D? Wszystkie obiektywy do niego pasują, nie ma już, że ten ma silnik, a ten nie. Wolałbym nową konstrukcję.

[ Dodano: Pon 27 Maj, 2013 15:46 ]
Dodam, że jestem zainteresowany 600D :) .

D90 jest 2,5 roku starszy ale z tzw."wyższej półki" i też "wszystkie obiektywy do niego pasują" - z silnikiem AF-a i bez niego. IMO tylko jeśli chcesz kręcić filmy to 600D będzie lepszym wyborem.
muzyk - Pon 27 Maj, 2013

Zoomiasty napisał/a:
Dodam, że jestem zainteresowany 600D :)

To kup 600D, ale też ze stałką 50 1.8 II :idea:

No ale wszystkie odpowiednie obiektywy przeznaczone dla Canona też podepnę ;) .
jaad75 - Pon 27 Maj, 2013

Zoomiasty napisał/a:
No ale wszystkie odpowiednie obiektywy przeznaczone dla Canona też podepnę ;) .
To tak jak do Nikona podepniesz wszystkie odpowiednie obiektywy przeznaczone dla Nikona... :roll:

No ale w amatorskich nie ma śrubokręta w Nikonie, a w Canonie nie potrzeba i każdy można podpiąć :) .
moronica - Pon 27 Maj, 2013

Zoomiasty, skup sie, przeciez dlatego polecali ci d90, mimo ze jest amatorski to silnik posiada

No ok, ale Canon 600D jest nowszą konstrukcją. Nie chce D90, poczytałem trochę i zrezygnowałem. Pytam o to czy jeśli będę miał 600D to będę mógł podpiąć każdy obiektyw, starszy nowszy. W D5100 jest tak, że jak kupię sobie właśnie to body to nie podepnę starszego szkła.

Zoomiasty, alez podepniesz, mocowanie jest to samo i wszystkie obiektywy Nikona od 1977r podepniesz bez problemu

Zoomiasty, w Nikonie też każdy można podpiąć. :roll: BTW, które konkretnie obiektywy zamierzasz podpinać, że martwisz się śrubokrętem?

Zoomiasty napisał/a:
Pytam o to czy jeśli będę miał 600D to będę mógł podpiąć każdy obiektyw, starszy nowszy.

Z bagnetami EF i EF-S tak.

Ale podobno wtedy autofocus nie działa...

PS. Wyprzedziliście..

Zoomiasty napisał/a:
No ok, ale Canon 600D jest nowszą konstrukcją.
Dwie generacje do tyłu. :roll:
BTW, miałeś już jeden taki wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21906
A i wcześniej i później nawet "doradzałeś" - jak tu traktować Cię poważnie? :twisted:

PS2. Ogólnie chciałbym jakiś tele, stałka i KIT ogólnie chce tańsze obiektywy, tylko nie D90...

Zoomiasty napisał/a:
Ale podobno wtedy autofocus nie działa...
To jeszcze raz:
Cytat:
które konkretnie obiektywy zamierzasz podpinać, że martwisz się śrubokrętem?

[ Dodano: Pon 27 Maj, 2013 19:18 ]
Zoomiasty napisał/a:
Ogólnie chciałbym jakiś tele, stałka i KIT ogólnie chce tańsze obiektywy
j.w.

Zoomiasty, powinienes juz miec konkretne informacje na ten temat jako ze to juz trzeci watek z cyklu pierwsza lustrzanka do ~3000zl, w ktorym ta kwestie roztrzasasz, a ty dalej bladzisz po omacku i cos tam wiesz ale nie jestes pewien

chciałbym takie :

Canon EF 50mm f/1,8 II STAŁKA,

Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III TELE,

Canon 18-135mm KIT

Taki zestaw na początek :) Znaczy się kiedyś się dokupi :) .

Jeśli chodzi o Nikon D5100 to bym brał tak:

Nikkor 50mm f/1.8 D AF

Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD

18-105mm KIT

I NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE: GDZIE SĄ TAŃSZE OBIEKTYWY, CANON CZY NIKON? ! BARDZO PILNE

muzyk - Pon 27 Maj, 2013

Zoomiasty.

Kup se k5 i tampona. Nie pozalujesz.

Zoomiasty, jak takie pilne to marsz na skapiec.pl ceneo.pl radar.pl i sprawdz ceny obiektywow, ktore cie interesuja. nie ma systemu tanszego/drozszego

A waszym obiektywnym zdaniem który system do rozwoju pół profesjonalisty będzie ok?
Canon czy Nikon..? Tylko one mnie interesują. Tyle się już naczytałem na temat aparatów D3200, D5100, D90, 600D, 60D.. Ciekawi mnie tylko dlaczego 600D jest droższy od D5100...

Zoomiasty napisał/a:
Nikkor 50mm f/1.8 D AF
Zamiast wersji D kupujesz G i AF działa z D5100.
ophiuchus - Pon 27 Maj, 2013

Zoomiasty, rzuć monetą, albo pójdź do sklepu i kup to, co wygodniej Ci się trzyma... obiektywne zdanie, to ma rewolwer podczas rosyjskiej ruletki, tak przy okazji ;) a moim subiektywnym zdaniem, jw.

Zoomiasty napisał/a:
A waszym obiektywnym zdaniem który system do rozwoju pół profesjonalisty będzie ok?
Nie jesteś "półprofesjonalistą". A z pytań sądząc to nawet zaawansowanym amatorem ciężko Cię nazwać. Na Twoim obecnym poziomie wiedzy, każdy będzie tak samo dobry, nie tylko Canon, czy Nikon.

Zoomiasty, polprofesjonalista mialby juz jakies bardziej skonkretyzowane i poparte doswiadczeniem pojecie, jakiego sprzetu mu potrzeba. ty natomiast od grudnia zastanawiasz sie jaka pierwsza lustrzanke kupic. wiec wybierz cos wreszcie, cokolwiek, zanim cie zastanie kolejny grudzien

Ludzie ja umiem robić pro zdjęcia, chce tylko wiedzieć wymoderowano

Zoomiasty, to po co ci lustro skoro juz robisz pro zdjecia tym co masz?

Zoomiasty napisał/a:
Ludzie ja umiem robić pro zdjęcia
Czyżby? A co to są "pro" zdjęcia? :lol:
kozidron - Pon 27 Maj, 2013

Zoomiasty napisał/a:

moim zdaniem zarówno nikon i canon się nada ale u Ciebie o profesjonalizmie nie ma co gadać, bo ty celujesz w:

Zoomiasty napisał/a:
Canon EF 50mm f/1,8 II STAŁKA,

Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III TELE,

Canon 18-135mm KIT

lub

Zoomiasty napisał/a:
Nikkor 50mm f/1.8 D AF

Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD

18-105mm KIT

to są szkła czysto amatorskie i to z tej najniższej półeczki, kup sobie nikona d90+ 18-105VR, to dobry amatorski korpus, będziesz zadowolony.

a tytuł wątku jest grubo zwodniczy :roll: to pewnie od czytania kolorowej prasy albo fakta :razz:

Zoomiasty, mozna zobaczyć próbkę tych pro zdjęć ?

hijax_pl - Pon 27 Maj, 2013

Zoomiasty, pohamuj język. Kolejne takie słowa, a dorobisz się ostrzeżeń.
lvl3ha - Pon 27 Maj, 2013

ophiuchus napisał/a:
Zoomiasty, rzuć monetą, albo pójdź do sklepu i kup to, co wygodniej Ci się trzyma... obiektywne zdanie, to ma rewolwer podczas rosyjskiej ruletki, tak przy okazji ;) a moim subiektywnym zdaniem, jw.

Z calej rozmowy najsensowniejsza wypowiedz w przypadku Zoomiasty.

Zoomiasty cala pierwsza podstrona to kup ... ale ja chce canona 600d.

Moja rada to kup canona(sam podswiadomie wybrales) + kit. Reszte pieniedzy zostaw i nie przepij :) . Popstrykaj i zastanow sie co ci jest do szczescia potrzebne a nastepnie ceneo.pl i kupuj, kupuj, kupuj.

muzyk - Pon 27 Maj, 2013

Widzisz. Jakbyś się nie upierał przy Canonie i Nikonie, to byś już dziś kupił tego Pentaxa (zauważ, że miał - bo teraz dwa następne modele k5 są lepsze nieco, zwłaszcza k5IIs!!! - najlepszą matrycę APSC na rynku... tzn. najlepiej oprogramowaną APSC), do niego tegoż tampona i jedziesz.
Albo zamiast tampona - sigmę 30 1.4 - owszem, budżet mocno nadwyrężony wówczas, ale i zdjęcia "bardziej pro byłyby". :razz:
Tudzież nawet jakiś manualny byś zapchał - masz potwierdzenie ostrości i ... stabilizację "ciastka" w "puszce". Czaisz bazę? Stabilizacja np. z Heliosem ... za 5 dych... :shock:

Poczytaj co to za puszka, a później napalaj się na amatorskie aparaty... typu 600D czy d5100, albo nawet d90. :idea:

P.S. Chcesz robić "pro" zdjęcia, a rozglądasz się za ciemnymi TEŻ obiektywami (bo o stałkach również wspominasz) ze światłem typu 3.5-5.6, czy 4-5.6? :roll:

siosio - Sro 29 Maj, 2013

Zoomiasty

Są jeszcze Canon 650D i 700D, a od nie dawna 100D !!!! :)

A tak serio, to bierz D5100 póki jeszcze jest, bo lepszą matrycę od Canona ma - Nikon po prostu mniej szumi.

D90 ma starą matrycę i nie ma co go brać.

Af-s 50 1.8G jest tylko 200 złotych droższy od 50 1.8 D - i w dodatku lepszy optycznie (z tego co pamiętam). Więc bierz tą z silnikiem i nie marudź-aktualnie Nikon tylko kilka obiektywów produkuje z silnikiem...

Do tego dołóż sobie af-s 55-300 VR, a D5100 kup w zestawie z 18-105 lub 18-55 w zależności na co cię stać.... I mieć będziesz fajny zestawik. Zamiast 50tki, możesz pomyśleć o 35tce f/1.8 G

D5200 jest świetne ale dlatego, że utrzymuje poziom szumów podobny do D5100 (nawet lekko ją bije) na matrycy bardziej nabitej pixelami i zakres tonalny też ma bardzo w porządku - to dużo. Ale jeśli nie potrzebujesz koniecznie 24 mln pixeli - to nie jest Ci potrzebne D5200. No chyba, że dużo filmujesz....

komor - Sro 29 Maj, 2013

siosio napisał/a:
aktualnie Nikon tylko kilka obiektywów produkuje z silnikiem

Chyba odwrotnie – większość obecnie produkowanych jest już z silnikiem, czyli nie ma problemu współpracy z tańszymi korpusami.

Andrzej.M. - Czw 06 Cze, 2013

No to Zoomiasty chyba już ma upragnionego 600D i będzie mógł do woli przyglądać się upragnionym czerwonym paseczkom na obiektywach "profi" ... :mrgreen:
I robić zdjęcia "profi" swoimi ciemnymi obiektywami... :zalamany: