forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - 50mm f/1.4 - Sigma czy Canon

Arkowal - Sro 12 Cze, 2013
Temat postu: 50mm f/1.4 - Sigma czy Canon
Od paru dni chodzi mi po głowie kupno nowego szkiełka. Zastanawiam się na stałką sigmy 50mm1,4 lub o tych samych parametrach canona.
Jeśli chodzi o sigme to jak wiadomo obawiam się Af natomiast o canonie oprócz tego,że to stara konstukcja nie wiem zbyt wiele.Ciekawy jestem jak wypadają pod względem plastyki?Szkło będzie używane pod canona 60D.

muzyk - Czw 13 Cze, 2013

Już to kilka razy pisałem.

Byłem nastawiony na kupno Sigmy do Canona 40D, więc poszedłem do sklepu z Porestem 55 1.4.
Wypróbowałem TRZY obiektywy 50 1.4 Sigmy.
Wszystkie - mydlane na tle, na 1.4, że Porst maualny je po prostu miażdżył.

W innym sklepie, znów jeden egzemplarz Sigmy... znów mydło.
Wziąłem Canona, choć jest gorszy zapewne od Sigmy, ale obraz miał przy 1.4 wyraźnie ostrzejszy od Sigmy, porównywalny do Porsta.
W zasadzie Porst mógł zostać, ale niestety, brak AF czasem doskwiera.

Choć ów Canon jest np. pod względem wykonania gorszy nieco od Sigmy, to jednak ponad 100 euro tańszy, a przy tym okazał się ostrzejszy od wypróbowanych Sigm.
Owszem, pewnie kwestia kalibracji...
tyle, że nie po to wydaje się ponad 400 euro za Sigmę, żebt od razu lecieć do kalibrowania...

Arkowal - Czw 13 Cze, 2013

No właśnie i to jest to czego się spodziewałem.Większość ludzi kupuje sigmę i oczywiście narzeka.Ostatnio znajomy kupił na e bay 24-70 2,8 wydał Ł400 i mówi że z 40%zdjęć jest zadowolony :smile: Pytam go a co z 60%?tragedia jak dla mnie.Mam narazie jedyne szkiełko canona 17-55 2,8 z którego jestem w 100%zadowolony,choć mógłby trochę czasem lepiej przyrysować no i trochę światełka też by się przydało.
Cena tych szkiełek to Ł40 na korzyść canona,ale nie pieniądze są tu najważniejsze.Ktoś wie ile kosztuje kalibracja?ile to kosztuje?jak długo trwa,i gdzie w poznaniu mogę coś takiego zrobić?

komor - Czw 13 Cze, 2013

Arkowal, kalibracja Sigmy zakupionej w polskiej dystrybucji jest chyba nadal darmowa. Odbywa się serwisie Sigmy, czyli w Trójmieście. Najlepiej kupować w dobrym źródle, a nie łazić po Saturnach czy innych Mediamarktach, jak muzyk. :)
Ja mam Sigmę i jestem bardzo zadowolony. Skoro kundelkowa Sigma jest droższa niż firmowy Canon, to o czymś to jednak świadczy. Oczywiście kwestia powtarzalności jakości oraz współpracy z AF Canona zawsze może okazać się problemem w przypadku Sigm.

komor - Czw 13 Cze, 2013

Jestem przekonany, że dokładnie taki temat już był, ale coś nie mogę trafić. Oto więc linki do podobnych pytań, związanych z tym samym dylematem:
Jasna stałka na śluby, Canon 5D, FF
Obiektyw portretowy do Canona

muzyk - Pią 14 Cze, 2013

komor napisał/a:
Najlepiej kupować w dobrym źródle

Czyli co, w "dobrym źródle" są wyselekcjonowane, a w złym (to był bdb sklep fotograficzny... z 3 sztukami i saturn po sąsiedzku w centrum Hamburga... tam by buble mieli?) paździerze?
komor napisał/a:
Oczywiście kwestia powtarzalności jakości oraz współpracy z AF Canona zawsze może okazać się problemem w przypadku Sigm.

Hmmm, zatem rozumiem, że 4 sztuki, to był przypadek. :razz:

jaad75 - Pią 14 Cze, 2013

muzyk napisał/a:
Hmmm, zatem rozumiem, że 4 sztuki, to był przypadek. :razz:
To był przypadek Twojego 40D zapewne. Trzeba było ostrzyć manualnie, wybrać najostrzejszą i wysłać do kalibracji.
Arkowal - Pią 14 Cze, 2013

Panowie a ile kosztuje kalibracja takiego szkiełka,i czy w Poznaniu mogę coś takiego ogarnąć w dwa ,trzy dni?Chcę kupić w angielskim sklepie internetowym,cena za nową sztukę to Ł278 z darmowa przesyłką.
muzyk - Pią 14 Cze, 2013

jaad75 napisał/a:
To był przypadek Twojego 40D zapewne.

Być może.

Dziwne tylko, że z innymi obiektywami - ok. głównie Canona ostrzy w punkt, a nagle Sigma nie.
jaad75 napisał/a:
wybrać najostrzejszą

Nie było najostrzejszej. Wszystkie mydliły.
jaad75 napisał/a:
i wysłać do kalibracji.

No i właśnie zrezygnowałem wybrawszy mniejsze zło. :razz:

muzyk napisał/a:
Dziwne tylko, że z innymi obiektywami - ok. głównie Canona ostrzy w punkt, a nagle Sigma nie.
To nie ma znaczenia.
muzyk napisał/a:
Nie było najostrzejszej. Wszystkie mydliły.
Na MF? :roll:
komor - Pią 14 Cze, 2013

Arkowal napisał/a:
Panowie a ile kosztuje kalibracja takiego szkiełka,i czy w Poznaniu mogę coś takiego ogarnąć w dwa ,trzy dni?

Arkowal, odpowiedź napisałem Ci już wczoraj. Serwis Sigmy znajduje się w Trójmieście, a nie w Poznaniu. Tam dzwoń i pytaj.

muzyk, ja tam uważam, że kupowanie optyki w Saturnie czy MM to proszenie się o kłopoty. Tam – moim skromnym i nie popartym dowodami zdaniem – idą sztuki na które trzeba znaleźć jelenia. Bez względu na markę. A co do Sigmy, to mają lub co najmniej mieli problemy z kontrolą jakości, zawsze więc w dowolnym sklepie foto (niekoniecznie S/MM) można naciąć się na gorsze sztuki. A dobry sprzedawca nieznajomemu klientowi którą sztukę najpierw da do pomacania? Tę gorszą, która w sklepie zalega od miesięcy, czy tę lepszą, na którą zawsze znajdzie chętnego?

Oczywiście nie widzę nic złego w kupowaniu firmowej optyki Canona. Zawsze to bezpieczniej, choć nie ma co się łudzić, że obiektyw C. nigdy nie będzie narażony na FF/BF czy nieco gorsze parametry optyczne niż średnia.

muzyk - Pią 14 Cze, 2013

komor napisał/a:
kupowanie optyki w Saturnie czy MM

Eno, w Saturnie to był ten jeden egzemplarz... w sklepie foto, bardzo dobrym zresztą, 3 inne.
jaad75 napisał/a:
Na MF?

Nie no. Na MF nie sprawdzałem. :???:
Wychodziłem z złożenia, że jeśli kupuję szkło z HSM to ma ostrzyć i tyle.
Zabawa w kalibrację mnie nie bawi.

komor - Pią 14 Cze, 2013

muzyk napisał/a:

I nie dziwię się, ja też raczej bym odpuścił. Choć mając mikrokalibrację w body można jeszcze próbować w ten sposób. A ta przygoda to była już z nowszą wersją, w gładkiej obudowie czy jeszcze tej „aksamitnej”?

lexus - Pią 14 Cze, 2013

@ komor, jeżeli nie masz dowodów to jest to spiskowa teoria i niczego nie wnosi. jak kj jest słaba to kto wybiera trefne sztuki do "złych" sklepów :roll:

muzyk napisał/a:
Wychodziłem z złożenia, że jeśli kupuję szkło z HSM to ma ostrzyć i tyle.
Ale nie na zhackowanym bagnecie. Dlatego jeśli żadna w sklepie nie ostrzy prawidłowo, kupujesz najostrzejszą na MF i wysyłasz do darmowej kalibracji. Ewentualnie używasz mikrokalibracji, albo kupujesz pożyczasz USB Dock (w przypadku nowszych szkieł).
Albo zmieniasz system na taki, w którym Sigmy pracują lepiej... :razz:

komor - Pią 14 Cze, 2013

lexus napisał/a:
komor, jeżeli nie masz dowodów to jest to spiskowa teoria i niczego nie wnosi

Przesłanki do tej spiskowej teorii są mocne, a jak poszukasz w sieci zeznania byłych pracowników sieciowych sklepów to może i dowody się znajdą…

lexus - Pią 14 Cze, 2013

@ komor, to dobrze że ja tego nie rozpowszechniam, lepiej nie zadzierać :smile:

lexus, ale to prawda. I nie tylko w kwestii foto. Mam informacje z pierwszej ręki.
lexus - Pią 14 Cze, 2013

@ jaad75, zastanawia mnie stanowisko producenta?

lexus, ale co ma do tego producent - sieciówka bierze dużo, czasem np. z uszkodzonego transportu, bo w sumie im nie zależy, a potem sprzedają co się uda. A jak coś się nie sprzeda, to idzie na promocje, albo po prostu czeka na frajera, który się na to nabierze i może nie zwróci, jak zwróci to zresztą też wielkiej tragedii nie ma, zwroty są wkalkulowane w tę zabawę.
lexus - Pią 14 Cze, 2013

@ jaad75, jak producent ma sygnały i podejrzenia-dowody na sprzedaż jego produktów kiepskiego sortu, a nic z tym nie robi to o nim też źle świadczy
MM - Pią 14 Cze, 2013

komor napisał/a:
. A dobry sprzedawca nieznajomemu klientowi którą sztukę najpierw da do pomacania? Tę gorszą, która w sklepie zalega od miesięcy, czy tę lepszą, na którą zawsze znajdzie chętnego?

Da taką, która jest wystawiona do "macania". Niemal zawsze pierwszą z brzegu. Inną da gdy klient o to poprosi lub chce powybierać.

Dobra nie będziemy tu gdybać.Dziś byłem w stacjonarnym,chciałem pomacać jakąś sigmę a facet mi mówi,że sigmy na sklepach wogóle nie mają i jedynie można ją kupić u nich w sklepie,ale za pośrednictwem internetu :mad: Śmieszne!!
Jeśli chodzi o innego producenta to nie ma żadnego problemu,nawet jeśli nie mają na magazynie będzie do obejrzenia za dwa,trzy dni.Zamówiłem do testowania canona który będzie na środę,Zobaczymy.Jedno jest pewne,z tą sigmą trzeba się naprawdę zastanowić bo daje do myslenia :cry: a szkoda!

lvl3ha - Pią 14 Cze, 2013

MM napisał/a:
Inną da gdy klient o to poprosi lub chce powybierać.

Albo uslyszysz sp......aj, czasem trafia sie cwaniacy co powiedza ze to jedyny model. Dopiero jak chcesz wyjsc ze sklepu to magicznie odnajduja jeszcze jedna sztuke na magazynie.

lvl3ha napisał/a:

Albo uslyszysz sp......aj, czasem trafia sie cwaniacy co powiedza ze to jedyny model. Dopiero jak chcesz wyjsc ze sklepu to magicznie odnajduja jeszcze jedna sztuke na magazynie.

Ale i ta niby druga sztuka wcale nie musi być tą trafioną. Nie sądze, że każdy sprzedawca wie które szkła na magazynie są dobre a które po prostu trefne.

muzyk - Sob 15 Cze, 2013

jaad75 napisał/a:
Albo zmieniasz system na taki, w którym Sigmy pracują lepiej... :razz:

Można i bez Sigm żyć. Nawet bez 18-35 1.8 :razz:
jaad75 napisał/a:
Ale nie na zhackowanym bagnecie.

Moment. To Canon hakuje Sigmę, czy Sigma Canona i innych?
jaad75 napisał/a:
Dlatego jeśli żadna w sklepie nie ostrzy prawidłowo, kupujesz najostrzejszą na MF i wysyłasz do darmowej kalibracji.

Skoro tak zachwalacie tą Sigmę, to przymierzę się do tematu jeszcze raz i ... jeśli tak będzie, wymienię 50 1.4 Canona na HSM Sigmy. Ukontentowany?

Pan_Żabka - Sob 15 Cze, 2013

Hehe, no, ja teraz jako canoniarz moge wreszcie poczuć klimat i zrozumieć, o czym mowa :mrgreen:
Ja przeszedłem przez kłopoty canonowo-sigmowe z 35/1.4 bo najpierw spróbowałem drugi egzemplarz a potem wysłałem do kalibracji, ale nie było tak źle, bo sklep w którym kupiłem szkło i aparat był bardzo pomocny - wysłali za mnie i jeszcze dopilnowali terminu. Także w moim przypadku jest happy end, bo warto było przejść przez te kłopoty dla jakości obrazka z tego szkła.
Z drugiej strony w przypadku pięćdziesiątek różnica chyba nie jest aż tak znacząca pomiędzy canonem a sigmą?

jaad75 - Sob 15 Cze, 2013

muzyk napisał/a:
Moment. To Canon hakuje Sigmę, czy Sigma Canona i innych?
Sigma Canona. Innych niekoniecznie.
muzyk napisał/a:
Ukontentowany?
W sumie, ani mnie to grzeje, ani ziębi... :razz:
Pan_Żabka napisał/a:
Z drugiej strony w przypadku pięćdziesiątek różnica chyba nie jest aż tak znacząca pomiędzy canonem a sigmą?
Jest znacząca. Przynajmniej w kwestii rozdzielczości na pełnej dziurze.
Pan_Żabka - Sob 15 Cze, 2013

No jak tak, to uważam, że warto przejść przez ewentualne cyrki z kalibracją.
Choć z drugiej strony to zależy tez co robimy ze sprzętem - moja sigma nawet po kalibracji nie jest na tyle powtarzalna i skuteczna (zwłaszcza w słabszym świetle) żebym jej zaufał na jakichś eventach zarobkowych o charakterze reporterskim, ale do hobbystycznego klepania i sytuacji w których mamy czas sprawdzić wynik czy powtórzyć jest świetna.
Najgorsza z tego wszystkiego jest świadomość, że na nikonie na bank lata, gwiżdże i jest celna :twisted:

komor - Nie 16 Cze, 2013

muzyk napisał/a:
Skoro tak zachwalacie tą Sigmę, to przymierzę się do tematu jeszcze raz i ... jeśli tak będzie, wymienię 50 1.4 Canona na HSM Sigmy. Ukontentowany?

Do Twoich czarno-bladych maziaji nie ma sensu. :twisted:

:wink:

muzyk - Wto 18 Cze, 2013

komor napisał/a:
Do Twoich czarno-bladych maziaji nie ma sensu.

Ostatnio zakupiłem do "panasów" dekielek "Olego". Dekielek z ogniskową 15 mm i przysłoną f8. Frajda użytkowania spora, tym bardziej, że to to ostre jest w centrum kadru i to bardzo. :razz:

nienietaktak - Czw 20 Cze, 2013

komor napisał/a:
Do Twoich czarno-bladych maziaji nie ma sensu. :twisted:

"zielonemu" nie przystoi tak z kolegi żartować ;)

komor - Pią 21 Cze, 2013

Ale ja byłem całkowicie poważny :twisted: poza tym kolega Muzyk wie, że lubimy się zaczepiać, no offense. :)
muzyk - Pią 21 Cze, 2013

komor napisał/a:
Ale ja byłem całkowicie poważny

Ja bardzo przepraszam, ale to naprawdę bardzo i proszę o odrobinę taktu...
Nie MAZIAJE tylko WYMAZY!!!

:evil:

P.S. :mrgreen: :wink:

nienietaktak - Pią 21 Cze, 2013

komor, myślałem, że odczytywanie znaczenia tych żółtych kulek jest umiejętnością powszechną :P
komor - Sob 22 Cze, 2013

nienietaktak, powszechne to są choroby, śmierć i podatki. ;)
nienietaktak - Sob 22 Cze, 2013

komor, nieuniknione :P
kate84 - Czw 11 Lip, 2013

witam....zastanawiam się nad kupnem obiektywu 50 mm f1,4 .... mam aparat nikon d700... próbuje podjąć decyzję pomiędzy sigma a nikkorem... czy ktos moze mi cos doradzic z doswiadczenia ?
moronica - Czw 11 Lip, 2013

50mm f/1.2 AI-S ;)

on jest manualny tylko ? i troche za drogi jak dla mnie ?wiesz cos z doswiadczenia odnosnie tego co pisalam ?

tak, ostrosc ustawiasz manualnie. ale z twoim korpusem bedziesz miala pomiar swiatla

kurcze potrzebuje zeby ktos mi pomogl raczej pomiedzy tamtym wyborem z sigma ...ale chyba nei ma tutaj nikogo takiego :(

kate84, a jakiej pomocy oczekujesz czego nie przeczytasz w tescie? raczej jak sie ktos dorobi fajnej 50tki to nie dokupuje sobie drugiej

poczytaj jeszcze to http://nikonrumors.com/20...ry-jordan.aspx/

ok dzieki..... poczyta... takiej pomoc z doswiadczenia a nie z teorii pisanej na forach .. ja nie mam jeszcze zadnej 50 wiec chce kupi jedna ..nie dwie :P

kate84, chodzilo mi o to ze niewiele znajdziesz osob, ktore posiadaja je obie i ci powiedza, ktora im bardziej pasuje. poza tym testy to nie teoria a wlasnie praktyka. sa duzo bardziej obiektywne niz opinie posiadaczy jednego obiektywu
mozer - Czw 11 Lip, 2013

kate84, jeśli masz wątpliwości, to generalnie zacząłbym od pójścia do sklepu i osobistego obejrzenia obu obiektywów. Wtedy zobaczysz co Ci lepiej w ręce leży, parę sampelków sobie strzelisz... Różnym ludziom różne rzeczy się podobają, więc jeśli testy nie są wyznacznikiem, to co Ci po opiniach innych osób?
Andrzej.M. - Czw 11 Lip, 2013

Kate84 - najpierw przyglądnij się testom obydwu obiektywów , jeśli wiesz po co ci ten obiektyw - to powinnaś wiedzieć który kupić. Jeśli nie, to może potrzebujesz zupełnie czegoś innego?
Wujek_Pstrykacz - Czw 18 Lip, 2013

Ja bym kupił Nikkora jednak, natomiast mając Canona wybrałbym Sigmę. :smile:
ZyGi - Wto 10 Lut, 2015
Temat postu: 50mm 1.4 - SIGMA CZY CANON
Witam.
Mam wielki dylemat nad wyborem obiektywu do aparatów EOS 7D i 7D MKII
Tak jak w temacie nie jestem do końca pewien z którym się lepiej pracuje.
Mój budżet to około 1500 pln, zastosowanie - portret, plener ślubny, etc.

Jeżeli taki post już się pojawił to przepraszam i będę wdzięczny za link do niego.
I proszę o konkretne odpowiedzi i nie zmienianie tematu, którego ten post dotyczy.

komor - Wto 10 Lut, 2015

Jeśli za 1500 zł znajdziesz Sigmę 50/1.4 w wersji z gładką obudową (nie „aksamitną”, starszą) to można się zastanowić. Te starsze (poznać je można właśnie po aksamitnej obudowie) były bardziej nierówne jeśli chodzi o jakość i – moim zdaniem – pracę AF, przynajmniej na Canonie. Choć jak ktoś sprzedaje używaną Sigmę, to przeważnie z jakiegoś powodu… Nowa wersja Art jest sporo droższa i na pewno w tym budżecie odpada. Jeśli nie masz możliwości osobistego sprawdzenia przed zakupem, to najbezpieczniejszy będzie zakup nowego Canona EF 50/1.4 USM.

A pytanie takie oczywiście padło już parokrotnie, zaraz znajdę wątek i połączę.

Usjwo - Wto 10 Lut, 2015

W C50 AF jest niezbyt szybki (w porownaniu do C28 i C85). Chociza z tego co mowia sigmy tez bystre z Canonem nie sa
komor - Wto 10 Lut, 2015

Sigma 50/1.4 w poprzedniej wersji (nie Art), na moim 7D przebieg o dystansu min. do ∞ ma błyskawiczny i pewny. Może 0,2 s. Natomiast w drugą stronę wolniej, czasem jest to 0,3–0,4 i bez wahania, a czasem 0,5 s z zawahaniem (słychać, że myszkuje zanim się zatrzyma).
henk - Czw 09 Kwi, 2015

Miałem oba i Sigma dawała jakieś głupie kolory. Teraz nie pamiętam dokładnie, chyba wszystko było lekko sine w porównaniu z Canonem.
Teraz chcę znowu kupić Canona 50 f/1,4 albo 28 f/1,8.
Znacie może taką zagraniczną stronę, na której można porównać rozdzielczość dowolnych dwóch obiektywów, na wybranych korpusach i przy wybranej przysłonie?

komor - Czw 09 Kwi, 2015

henk napisał/a:
Teraz nie pamiętam dokładnie, chyba wszystko było lekko sine w porównaniu z Canonem.

henk, pracujesz na JPG czy RAW?

henk - Czw 09 Kwi, 2015

Robię RAW-y, ale potem obrabiam i konwertuję do JPG-ów. Wiem, że można poprawić przy obróbce. Mniejsza z tym.
Znacie tą stronę z porównaniem rozdzielczości obiektywów?