forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Publikowanie zdj. ludzi a prawo

herman315 - Nie 04 Sie, 2013
Temat postu: Publikowanie zdj. ludzi a prawo
Witam!

Chciałbym wrzucić do internetu zdjęcia z tegorocznego przystanku woodstock ale nie wiem jak to się ma do polskiego prawa. Widziałem że wiele osób wrzuca takie fotki ale wole spytać żeby uniknąć problemów.

Czy mogę opublikować zdj. pojedynczych osób?
Czy mogę opublikować zdj. ludzi w grupach?
Czy mogę opublikować zdj. artystów na scenie?

moronica - Nie 04 Sie, 2013

artystow na scenie z pewnoscia, mysle ze publicznosc rowniez. jedyne, co zauwazylam ze bywa ryzykowne, to filmowanie - tzn jesli dany koncert jest filmowany to (przynajmniej tu - Wlk Brytania) musza byc porozwieszane ostrzezenia dla publicznosci, ze filmowanie ma miejsce
lvl3ha - Nie 04 Sie, 2013

moronica napisał/a:
tzn jesli dany koncert jest filmowany to (przynajmniej tu - Wlk Brytania) musza byc porozwieszane ostrzezenia dla publicznosci, ze filmowanie ma miejsce
Oni i tak nie widza tych znakow. Tutaj sie dziwia ze znak stop jest jak byk a oni wymuszaja pierwszenstwo i jak sie ich poucza to zdziwieni sa.
mozer - Nie 04 Sie, 2013

Zacznijmy może od tego czy wolno ROBIĆ zdjęcia ludziom bez ich zgody lub w razie ich kategorycznego sprzeciwu?
maziek - Nie 04 Sie, 2013

Wolno. W sensie prawnym. W praktyce - zależy, jak szybko biegasz :) ...
mozer - Nie 04 Sie, 2013

maziek, rozmawiamy tylko o statusie prawnym :) Serio nawet wyrażenie sprzeciwu nie ma żadnej mocy prawnej?
Usjwo - Pon 05 Sie, 2013

Zdjecia robi wolno kazdemu, tylko nie mozna ich publikowac bez zgody (z caa masa wyjątkwów;)). W zaciszu domowym możemy takie zdjecia oglądać :)
muzyk - Pon 05 Sie, 2013

maziek napisał/a:
Wolno.

Usjwo napisał/a:
Zdjecia robi wolno kazdemu

Zależy od kraju (kto rozumie niemiecki może posłuchać tego).

No proszę, jakiś czas temu dwa razy poruszałem problem, a tu AŻ temat powstał.
:roll:

komor - Pon 05 Sie, 2013

muzyk, takich tematów było kilka, jeszcze zanim nabrałeś swojej nadmiernej ostrożności związanej z prawem niemieckim. :)

Tymczasem można przeczytać:
http://www.obiektywni.pl/...tykul-675-0.php
http://www.mmwroclaw.pl/3...c?category=news

Może kolega MC jeszcze coś poleci lub zrecenzuje powyższe (krótkie) teksty.

Ponadto były już podobne tematy, np. Ochrona wizerunku. Albo nieco na inny temat ale pokrewny: Publikacja zdjęcia bez zgody autora.

adamtomas - Nie 22 Wrz, 2013

Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i prawach pokrewnych wizerunek osoby fizycznej podlega ochronie i nie może być bez zgody tej osoby rozpowszechniany
komor - Nie 22 Wrz, 2013

adamtomas, tak proste i ogólnikowe odpowiedzi już dawno temu mamy za sobą. :)
adamtomas - Sro 25 Wrz, 2013

Nie było podanej nazwy ustawy z której wywodzą się przepisy :p
hawaje - Sob 12 Paź, 2013

Możesz publikować zdjęcia artystów oraz grup ludzi,

źródło:

Ustawa o prawie autorski i prawach pokrewnych
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

kris9 - Wto 15 Paź, 2013

A czy trzeba mieć taką zgodę od danej osoby na piśmie czy wystarczy zgoda ustna ?
Usjwo - Wto 15 Paź, 2013

umowa ustna jest tak samo wazna jak pisemna, conajwyzej bardzo latwo ja podwazyc (niestety)
bobbywu - Pią 18 Paź, 2013

Szczerze to się zdziwiłem, że możemy fotografować każdego, a jedynie nie możemy tego publikować bez zgody. Dobrze wreszcie wiedzieć :)
muzyk - Sob 19 Paź, 2013

bobbywu napisał/a:
możemy fotografować każdego

Zależy od kraju... (jakby co).

mozer - Sob 19 Paź, 2013

muzyk, a liczy się terytorium, czy obywatelstwo osoby fotografowanej? A jak ma drugie obywatelstwo niemieckie? ;)
muzyk - Sob 19 Paź, 2013

mozer napisał/a:
a liczy się terytorium, czy obywatelstwo osoby fotografowanej? A jak ma drugie obywatelstwo niemieckie? ;)

Terytorium.

apoloniusz - Wto 29 Paź, 2013

Jeśli chodzi o publikowanie zdjęć ludzi to trzeba mieć zgodę na wykorzystanie ich wizerunku. Wyjątek stanowią imprezy masowe, zdjęcia gdzie człowiek jest jednym z elementów. Wtedy można takie zdjecia publikowac.
Brylantyna - Wto 29 Paź, 2013

Ostatnio przeczytałem gdzieś, że Google może wykorzystywać Twoje zdjecia, które wrzuciłeś do Picassy lub Google Plus. Cy takie działanie jest w pełni legalne?
kojut - Wto 29 Paź, 2013

Brylantyna napisał/a:
Cy takie działanie jest w pełni legalne?
Czytałeś regulamin?
Google napisał/a:
When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google
(and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce,
modify, create derivative works (such as those resulting from translations,
adaptations or other changes we make so that your content works better with
our Services)
http://www.google.com/intl/en/policies/terms/
kufel - Wto 29 Paź, 2013

Brylantyna napisał/a:
Ostatnio przeczytałem gdzieś, że Google może wykorzystywać Twoje zdjecia, które wrzuciłeś do Picassy lub Google Plus. Cy takie działanie jest w pełni legalne?
jeśli podpisujesz/akceptujesz regulamin, to legalne jest wszystko co jest zawarte w tym regulaminie.
komor - Wto 29 Paź, 2013

kufel napisał/a:
jeśli podpisujesz/akceptujesz regulamin, to legalne jest wszystko co jest zawarte w tym regulaminie

Tak gwoli ścisłości to są od powyższej reguły dość istotne odstępstwa, nie tylko w prawie polskim. http://pl.wikipedia.org/w..._niedozwolonych

kufel - Wto 29 Paź, 2013

komor napisał/a:
Tak gwoli ścisłości to są od powyższej reguły dość istotne odstępstwa, nie tylko w prawie polskim. http://pl.wikipedia.org/w..._niedozwolonych
komor, to co napisałem to nie miało charakteru ogólnego a jedynie tyczyło się Google. nikt się chyba z gigantem o zdjęcia nie sądził? :) zresztą trudno by bylo: zakładając konto akceptuję warunki korzystania, a jeśli mi nie odpowiadają to... nie zakładam konta. inna sprawa , gdy zasady zostaną zmieniony podczas korzystania z konta. tak chyba było w przypadku fb.
muzyk - Wto 29 Paź, 2013

apoloniusz napisał/a:
Wyjątek stanowią imprezy masowe, zdjęcia gdzie człowiek jest jednym z elementów. Wtedy można takie zdjecia publikowac.

Dopiszę znów: zależy od kraju.

komor - Sro 30 Paź, 2013

kufel napisał/a:
to co napisałem to nie miało charakteru ogólnego a jedynie tyczyło się Google. nikt się chyba z gigantem o zdjęcia nie sądził?

http://www.news.com.au/te...0-1226507563956

Ale bywa i w drugą stronę:
Suing Google is a bad way to suppress pictures of your s e x party

kufel - Sro 30 Paź, 2013

komor, ale tu bardziej chodzi o ochronę dóbr osobistych i pewną formę pomówienia, a nie wykorzystanie zdjęć jako takie.
major_33 - Pon 18 Lis, 2013

Gdzieś czytałem http://fotoprawo.pl/index...acje-wizerunku/
KateUrb87 - Sro 02 Sie, 2017

Zdjęcia można robić każdemu (oczywiście, jeśli poprosi lub zagrozi (sic!), żeby tego nie robić, to dla własnego bezpieczeństwa i żeby nie być upierdliwym po prostu zrezygnujmy), natomiast już z publikacją nie jest tak prosto. Na Woodstocku przeważnie fotografuje się tłum ludzi i zgodnie z prawem można takie sytuacje publikować (więcej niż 3 osoby na zdjęciu). Jeśli przywieziesz dobre portrety - radzę spytać bohatera zdjęcia o zgodę. Choć na Woodstocku są tacy ludzie, że nie powinno być problemu :) :):) Pozdrawiam ciepło.