|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Najlepszy aparat kompaktowy czy najgorsza lustrzanka?
marek lasy - Nie 25 Sie, 2013 Temat postu: Najlepszy aparat kompaktowy czy najgorsza lustrzanka? Proszę forumowiczów, o pomoc w dokonaniu wyboru zakupu aparatu. Nie znam się zupełnie na temacie aparatów, lecz pragnę robić zdjęcia w jak najlepszej jakości. Zdjęcia chciałem robić w podróżach, dla własnego użytku. W wyjątkowych sytuacjach chciałbym również nagrywać filmy w dobrej jakości. Myślałem przeznaczyć kwotę 2600 zł, ale mogę dołożyć jeszcze z 1000 zł.
Już chciałem zakupić jeden z dwóch poniższych najlepszych ( również najdroższych ) kompaktowych aparatów:
Aparat cyfrowy Sony NEX-5R + ob. 16-50 mm - 2 539 zł
http://www.cyfrowe.pl/apa...-mm-czarny.html
Aparat cyfrowy Leica V-LUX 40 - 2 599 zł
http://www.cyfrowe.pl/apa...a-v-lux-40.html
W ostatniej chwili jednak zrezygnowałem z zakupu gdyż doczytałem się wciąż ukazujących określeń ,,lustrzanka”. Np. „aparat robi zdjęcia jak lustrzanka cyfrowy i działa z szybkością lustrzanki”. Pomyślałem sobie że ta ,,lustrzanka”, to musi być coś ważnego i wartego zakupu. Poszukałem zatem najmniejsza lustrzankę i znalazłem za tą samą cenę:
Lustrzanka Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC - 2 399 zł. Wyposażony został w matrycę o rozdzielczości 18mln. Pikseli.
http://www.cyfrowe.pl/apa...i-18-55-dc.html
Jeśli jakość Canona, jest warta zakupu, zatem zrezygnował bym z dwóch wcześniejszych kompaktowych aparatów. Jednak chciałem prosić o opinię czy może jest jakiś inny aparat który warto zakupić?
Np. zobaczyłem znacznie większy aparat ale on wyposażony został w matrycę o rozdzielczości aż 24mln. Piksele!
Lustrzanka Nikon D3200 czarny + ob. 18-105 VR - 2 249 zł
http://www.cyfrowe.pl/apa...-18-105-vr.html
Dziękuję za opinie.
Jivul - Nie 25 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Już chciałem zakupić jeden z dwóch poniższych najlepszych ( również najdroższych ) kompaktowych aparatów:
Aparat cyfrowy Sony NEX-5R + ob. 16-50 mm - 2 539 zł |
to nie jest kompakt w sensie stricte to tzw bezlusterkowiec, tzn ma wymienne obiektywy - i jeżeli będziesz chciał mieć potem większe przybliżenie / większe światło / szerszy kąt to trzeba dokupić kolejne obiektywy: http://www.cyfrowe.pl/obi.../p/22/Sony.html
Obiektyw dołączany w zestawie do Sonego będzie miał powiedzmy "podobne" właściwości jak w Canonie. Ten z zestawu z Nikonem ma większe przybliżenie (ogniskową).
Podobne bezlusterkowce mają też w ofercie inni producenci (olympus,panasonic,nikon,canon,samsung). Matryca jest taka jak w lustrzankach (APS-C), zdjęcia przy obiektywach tej samej klasy będą podobnej jakości, ale sam aparat jest mniejszy (gorzej się trzyma), i być mniej wygodny w obsłudze niż w lustrzance - mniej guzików, brak wizjera optycznego.
Aparatem kompaktowym jest Leica - kupujesz i już nigdy więcej nic do niej nie dokupisz zdjęcia będą prawdopodobnie gorsze bo matryca jest mniejsza (większe szumy, mniejszy zakres dynamiczny), obiektyw w Leice też dosyć ciemny. Za tą cenę można szukać lepszych kompaktów.
Generalnie sprawa wygląda tak:
1) kompakt -> raz kupujesz na zawsze, nic nie da się dokupić, zazwyczaj mniejsza matryca - gorsza jakość zdjęć. (ale można znaleźć coś ok, poczytaj http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21050 )
2) bezlusterkowiec -> duża matryca (APSC) - dobre zdjęcia, dużo w jakości zależy od obiektywu który można zmieniać, małe wymiary
3) lustrzanka -> duża matryca APSC - dobre zdjęcia, dużo zależy od obiektywu, wybór obiektywów większy niż w bezlusterkowcach, wygodniejsza obsługa, wizjer optyczny, większe rozmiary. Duży wybór akcesoriów.
w przypadku 2 i 3 trzeba się zdecydowac w jaki system wchodzimy - jakie obiektywy będą dokupywane, jakie lampy, ile to wszystko kosztuje, i czy producent ma w ofercie to co potrzebujemy.
komor - Nie 25 Sie, 2013
marek lasy, przede wszystkim Sony NEX to nie jest kompakt. To rodzina tzw. bezlusterkowców, czyli skrzyżowania lustrzanki (korpus i wymienne obiektywy, relatywnie duża matryca) z kompaktem (małe wymiary, m.in. osiągnięte dzięki usunięciu komory lustra, czyli tego, od czego wzięła się nazwa lustrzanka).
O bezlusterkowcach poczytasz więcej w dziale im poświęconym (Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką oraz pod-dział Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką). Sony NEX posiada matrycę tego samego rozmiaru zwanego APS-C (w milimetrach, nie w milionach pikseli), co lustrzanki niskiej i średniej półki, między innymi wymienione przez Ciebei Canon 100D i Nikon D3200.
Oprócz rodziny Sony NEX, jest jeszcze spora grupa bezlusterkowców systemu Micro-4/3, produkowane przez Olympusa i Panasonika, oraz system Samsunga. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, o czym można poczytać w istniejących już wątkach.
Wspomnianą „jakość lustrzanki” osiąga się właśnie dzięki matrycy o znacznie większych rozmiarach (cały czas mowa o milimetrach, a nie milionach pikseli, na które nie powinieneś zwracać zbyt dużej uwagi) oraz wymiennej optyce (obiektywach), które można dobrać w zależności od potrzeb i zasobności portfela. Brak lustra i wizjera optycznego powoduje zmniejszenie rozmiarów (choć nie ceny…), co ma swoje wady i zalety. Nie wszyscy lubią wizjery elektroniczne lub kadrowanie ekranem, jak w kompaktach i telefonach komórkowych.
Generalnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: czy do podróży lepiej dobry kompakt czy małą lustrzankę. To zależy od tego czego oczekujemy od jakości obrazowania, wygody używania, potrzeby używania „zooma”. Dla osoby niezarażonej bakcylem fotografii wydaje mi się, że bezlusterkowiec z uniwersalnym obiektywem lub dobry kompakt są lepszym rozwiązaniem. W dziale Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego znajdziesz trochę tematów o droższych kompaktach, jest parę polecanych modeli. Jest też przyklejony na górze temat Dobry kompakt do 2000 zł (edycja 2013). W dziale o bezlusterkowcach, o którym wspomniałem wcześniej, też masz trochę porad co lepsze i do czego.
marek lasy - Nie 25 Sie, 2013
Bardzo dziękuję za pouczające opinie. Gdybym wiedział że mały aparat ( kompakt ) może robić zdjęcia lepszej jakości od opisanej lustrzanki, to zapewne wolałbym dopłacić pieniądze i zakupić mniejszy aparat.
Chciałbym prosić o potwierdzenie informacji, czy żaden aparat kompaktowy i bezlusterkowiec nie dorówna lepszej jakości robionych zdjęć za pomocą aparatu o nazwie: Lustrzanka Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC - 2 399 zł.
Jeśli tak to zakupię właśnie aparat Canon EOS 100D, bo jakość zdjęć ( i robionych filmów wideo ) będzie dla mnie najistotniejsza. Jeśli natomiast jakiś inny aparat kompaktowy lub bezlusterkowiec robi lepsze zdjęcia, zatem proszę o podanie jego nazwy. Jestem wdzięczny za pomocne informacje.
komor - Nie 25 Sie, 2013
marek lasy, wybierając między Canonem 100D a Nikonem D3200 wolałbym Nikona, przede wszystkim ze względu na obiektyw o większym zakresie ogniskowych. Pamiętaj, że „jakość lustrzanki” swoją drogą, ale obiektywy typu 18-55 dodawane w zestawie to bardzo podstawowy sprzęt, o niewielkim zakresie „zooma”.
Nikkon 18-105 VR to obiektyw bardziej uniwersalny, nadal niedrogi, a dający dobrej jakości obrazki.
marek lasy napisał/a: | Chciałbym prosić o potwierdzenie informacji, czy żaden aparat kompaktowy i bezlusterkowiec nie dorówna lepszej jakości robionych zdjęć za pomocą aparatu o nazwie: Lustrzanka Canon EOS 100D | Canon 100D to naprawdę mały aparat i może być z tego względu pociągający, ale matryce Canona ostatnio nie mają zbyt dobrej opinii – ich zakres dynamiczny oraz szumy w ciemnych partiach obrazu odstają od tego, co obecnie ma w ofercie na przykład Nikon.
Teoretycznie jakość obrazowania i tak będzie lepsza niż w kompaktach, ale kompakty często mają lepiej dopracowane tryby automatyczne, na których zapewne będziesz polegał. Jak mawiają Amerykanie: your milage may vary.
Andrzej.M. - Nie 25 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Chciałbym prosić o potwierdzenie informacji, czy żaden aparat kompaktowy i bezlusterkowiec nie dorówna lepszej jakości robionych zdjęć za pomocą aparatu o nazwie: Lustrzanka Canon EOS 100D |
Jest wiele bezlusterkowców i kompaktów którymi można zrobić lepsze zdjęcia niż tym canonem. Nawet wymieniony przez ciebie Sony Nex 5 (w jakiejkolwiek wersji) czy mniejszy Olympus PEN E-P5 czy Pentax K-01 - dadzą lepsze obrazki. Oczywiście zależy to głównie od matrycy - które mają lepsze ale równie ważnego obiektywu. No i umiejętności. Obiektyw 16-50 w PEN jest fajnym "standardowym" obiektywem dającym na wejściu przewagę w kącie widzenia w stosunku do używanych kitów w canonie - W PEN masz kąt widzenia jak z obiektywu 24mm w analogu, a w Canonie z 18-55 - jak 29mm - a to już spora różnica. Umiejętnie wykorzystana może dać o wiele lepsze rezultaty w Soniaku. Dla uzyskania ładnych portretów czy zbliżeń wypadało by dokupić np. Tamron 90/2,8 Macro. W większości przypadków taki zestaw powinien w zupełności wystarczyć nawet wybrednemu amatorowi. Dodam że wspomniane aparaty mają nie tylko większe rozpiętości tonalne i dynamikę barwną , ale też mniej szumią zwłaszcza na wysokich czułościach , co ważne gdy nie ma się chęci na noszenie statywu czy dodatkowego flesza (wbudowane są jakąś tam "protezą" oświetlenia , ale dają najczęściej dość brzydkie światło nadające raczej do doświetlania twarzy przy zdjęciach pod słońce).
Z kompaktów mogę polecić np. Fujifilm X100 i X100s - dają piękne obrazki , ale mają jeden stałoogniskowy obiektyw standardowy, za to bardzo dobre matryce.
A'props matryc - nie pakuj się w matryce o większej rozdzielczości niż 16Mpix - bo zasadniczo do niemal wszystkich zastosowań nawet profesjonalnych - wystarcza nawet 10 Mpix, więcej to tylko marketing. Czyli 12, czy 16 mpix to aż nadto. I więcej czasu przy kompie...
B o g d a n - Nie 25 Sie, 2013
Jivul napisał/a: | Podobne bezlusterkowce mają też w ofercie inni producenci (olympus,panasonic,nikon,canon,samsung). Matryca jest taka jak w lustrzankach (APS-C) ..., |
Jivul napisał/a: | 2) bezlusterkowiec -> duża matryca (APSC) | Ta ja poproszę aby kolega wypisał bezlusterkowce Olympusa, Panasonica i Nikona z matrycą o wymiarach APS-C, czyli tak ok. 22 x 15 mm.
marek lasy napisał/a: | Proszę forumowiczów, o pomoc w dokonaniu wyboru zakupu aparatu. Nie znam się zupełnie na temacie aparatów, lecz pragnę robić zdjęcia w jak najlepszej jakości. Zdjęcia chciałem robić w podróżach, dla własnego użytku. | marek, to, że aparatem kompaktowym można zrobić zdjęcie o jakości lustrzanki już koledzy napisali. Aparat kompaktowy, nawet ten z wymienna optyką, jest poręczny, mały itd. ale ma pewne ułomności, które mogą Ci prędzej czy później przeszkadzać. Do nich należy niestety sporo wolniejsze ustawianie ostrości zdjęcia. Niektórych sytuacji fotograficznych w ogóle będzie trudno wykorzystać. Wszędzie tam gdzie wymagana jest szybkość, gdy kadr się zmienia, ktoś idzie, jedzie na rowerze, czy na nartach, itp. Druga sprawa to możliwość rozwoju fotograficznego i co za tym idzie rozbudowy zestawu o dodatkowe specjalistyczne obiektywy, np do fotografowania ptaków. Owszem za pomoca odpowiedniej przyjściówki niektóre systemy umożliwiają podłączenie cłej palety szkieł (np. Canon do EOS-M) ale trudno polować na ptaki patrząc w ekran, o koniecznej szybkości autofocusa już pisałem.
Reasumując kompakt fajna rzecz (również posiadam) ale sporo rzeczy nie da się nim sfotografować. Spokojne, statyczne sceny rodzinne, miasto, czy krajobrazy i owszem.
Lustrzanka większa, cięższa ale daje możliwości zrobienia zdjęć również w trudniejszych i bardziej wymagających warunkach (oczywiście z odpowiednim obiektywem).
Ja proponuję abyś poszedł do sklepu fotograficznego i chwilę popstrykał lustrzanką i kompaktem, który Cię interesuje. Sam się przekonasz jak to jest. Tutaj trudno z opinii internetowych dokonać wyboru. W każdym razie ja bym tak zrobił.
Planowałem jutro zakupić aparat, i już powoli zbliżam się do mety. Zauważyłem pewną ciekawostkę. Otóż doszedłem do wniosku że grupa aparatów „bezlusterkowce” są o wiele większe od ,,kompaktów” i bardzo podobne wielkością do ,,lustrzanki” Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC. Zatem zaczynam przestawać widzieć sens zakupu „bezlusterkowca”.
Podsumowując temat, albo zakupię ,,kompakt” albo ,,lustrzankę” Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC.
Teraz mam bardzo ważne pytanie na które proszę o odpowiedź. Otóż czy któryś aparat z kompaktów do 3 000 zł, jest wstanie robić jakościowo podobne zdjęcia do omawianego aparatu Canon EOS 100D ?
Jeśli jest taki aparat kompakt to proszę go przedstawić i raczej go zakupię. A jeśli nie to jutro zakupię Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC.
Np. napotkałem aparat kompaktowy 20,2-megapikselowy, Model sony DSC-RX100
http://www.sony.pl/product/dsc-r-series/dsc-rx100
Przypomnę że interesuje mnie nie tylko jak najlepsza jakość ( wysoka rozdzielczość ) zdjęć, ale też czasem nagranie jakiegoś filmu.
Ślicznie dziękuję za cenne podpowiedzi.
marek lasy napisał/a: | Podsumowując temat, albo zakupię ,,kompakt” albo ,,lustrzankę” Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC. | To już dołóż 100 zł. i kup zestaw 100D z 18-55 IS STM.
http://www.cyfrowe.pl/apa...-55-is-stm.html
Ten zestaw ma duuuużo lepszy obiektyw z silnikiem STM i stabilizacją.
B o g d a n napisał/a: | marek lasy napisał/a: | Podsumowując temat, albo zakupię ,,kompakt” albo ,,lustrzankę” Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC. | To już dołóż 100 zł. i kup zestaw 100D z 18-55 IS STM.
http://www.cyfrowe.pl/apa...-55-is-stm.html
Ten zestaw ma duuuużo lepszy obiektyw z silnikiem STM i stabilizacją. |
Czy to oznacza że wcześniej ukazany prze zemnie Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC nie posiada stabilizacji, zatem do robienia zdjęć konieczny jest statyw?
marek lasy napisał/a: | Czy to oznacza że wcześniej ukazany prze zemnie Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC nie posiada stabilizacji, zatem do robienia zdjęć konieczny jest statyw? | Czy 18-55 DC posiada stabilizację nie wiem, ale na pewno nie ma silnika STM napędu autofocusa. Obiektywy z dopiskiem DC są jakimś dziwnym tworem sprzedawanym w najtańszych lustrzankach jak 100D, czy 1100D.
Tak czy inaczej nawet do napędu w 18-55 IS STM warto dopłacić 99 zł.
Ostrość ustawia błyskawicznie i na pewno wykorzystasz go do filmowania w trybie ciągłego AF.
PS.
Stabilizacja nie jest konieczna do robienia zdjęć z ręki.
Doszedłem do wniosku ( przypuszczam ) że lustrzanka Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC nie będzie robił dużo lepszych zdjęć od lepszych kompaktów, zatem po co mam nosić cięższy aparat.
Wszystko wskazuje na to że zakupię aparat kompaktowy sony DSC-RX100
http://www.sony.pl/product/dsc-r-series/dsc-rx100
Mam nadzieję że jakość zdjęć będzie wspaniała.
Jeśli ktoś doradza mi inny, lepszy kompaktowy aparat do 3000 zł, do chętnie produktem tym się zainteresuję.
komor - Nie 25 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jest wiele bezlusterkowców i kompaktów którymi można zrobić lepsze zdjęcia niż tym canonem. |
Czy kolega się aby nie zapędza z tym ciągłym zniechęcaniem do Canona? Ileż to tych „wiele” kompaktów jest, które dadzą radę matrycy Canona? Fakt, że nie jest ona najlepszą z dostępnych, ale z tymi wieloma kompaktami to już gruba przesada, w końcu to APS-C, daje sobie radę. Wymieniłeś X100/X100s, coś jeszcze?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Nawet wymieniony przez ciebie Sony Nex 5 (w jakiejkolwiek wersji) czy mniejszy Olympus PEN E-P5 czy Pentax K-01 - dadzą lepsze obrazki. |
Hm… Jak patrzę tutaj, to nie widzę jakiejś przewagi NEX-a.
Test Canon EOS 100D - Szumy i jakość obrazu w RAW - Test aparatu - Optyczne.pl
komor - Nie 25 Sie, 2013
marek lasy, test Sony RX100:
http://www.optyczne.pl/19..._DSC-RX100.html
Poczytaj trochę, porównaj. Poza jakością obrazowania jest jeszcze parę innych istotnych aspektów użytkowania aparatu. Generalnie chodzi o to, żeby jak najmniej przeszkadzał w robieniu zdjęć.
B o g d a n - Pon 26 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Wszystko wskazuje na to że zakupię aparat kompaktowy sony DSC-RX100 | Eee tam, to zwykły kompakt. Kiepsko się go trzyma, wyświetlacz nie jest dotykowy, co w zasadzie stało się normalką w tego typu aparatach, optyka kiepska, szybkość ustawiania ostrości taka sobie. Nie wiem jak AF w filmowaniu, bo tego nie sprawdzałem.
Ja bym go nie kupował.
marek lasy napisał/a: | Jeśli ktoś doradza mi inny, lepszy kompaktowy aparat do 3000 zł, do chętnie produktem tym się zainteresuję. | A może Canon EOS M ?
W zestawie z dwoma obiektywami i małą lampą zewnętrzną za ok. 2799 zł. ?
marek lasy - Pon 26 Sie, 2013
Już myślałem że ten sony DSC-RX100, zostanie pochwalony przez specjalistów z tego forum, ale okazało się że i on nie jest warty zakupu.
B o g d a n napisał/a: | A może Canon EOS M ?
W zestawie z dwoma obiektywami i małą lampą zewnętrzną za ok. 2799 zł. ? |
O tym aparacie doczytałem się następujących rzeczy:
Canon EOS M to pierwszy bezlusterkowiec japońskiego producenta. Mnie natomiast wydaje się że najlepiej jest zakupić albo lustrzankę, albo kompakt, gdyż bezlusterkowce wydają mi się zbyt duże jak na kompakty i zbyt ograniczone jak na lustrzanki. Nawet zabrakło wbudowanej lampy błyskowej.
Ja nosiłbym ze sobą ciężką lustrzankę Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC ale musiałbym być pewien że robi wyjątkowo lepsze zdjęcia od kompaktów.
A może istnieje jakiś inny aparat kompaktowy który kosztuje ponad 3 000 zł, i jest warty zakupu?
RB - Pon 26 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Już myślałem że ten sony DSC-RX100, zostanie pochwalony przez specjalistów z tego forum, ale okazało się że i on nie jest warty zakupu. |
Pierwsze: trudno tu o specjalistów, jest tylko "banda gadaczy", którzy zwykle patrzą na aparaty przez pryzmat swoich potrzeb i doświadczeń. Chwalić Cię nikt też nie będzie, bo doradzanie to niełatwa sprawa, a nie wiadomo czyś nie jest bardzo marudzący.
Drugie: nie ma żadnych rzeczy (nie tylko aparatów) bezwzględnie wartych zakupu. Pojęcia nie mając do czego chcesz go uzywac trudno doradzać. Zdjęcia w podrózach... pojemny temat.
- Bezwzględna jakośc zdjęć do krajobrazu i małe wymiary - a kup Sigmę DP1 Merill i sie ciesz/męcz.
- Lecisz na auto i wyłacznie jotpegach - a to pojęcia nie mam co robi najlepsze dla Ciebie jotpegi i da takie zdjęcia, które Tobie się będa podobały. Co innego dostać dobry materiał do dalszej obróbki a co innego dostac śliczną gotową fotkę z aparatu. Tu możemy dojśc do takich kwiatków jak utyskiwania po forumach, ze Nikony inaczej oddają kolory niz Canony (i kazde oddawanie ma swoich zwolenników). No i niby, które kolory Ci się spodobaja... ???
- Oczywiście, ze sa bezlusterkowce bardzo małe, niewiele większe od kompaktu, ale czy potrzebujesz zmieniać obiektywy? I tak będziesz miał jednego powerzooma (w najlepszym pod względem gabarytów wypadku) to własciwie po co Ci wymienność? Z drugiej strony zdjęcia z NEXa 3 z powerzoomem będa lepsze od RX100... ale jaka Ci potrzebna rozdielczosć finalna? Jak bedziesz oglądał na ekranie monitora i nie wgłębiał sie w powiększenia to w zasadzie cokolwiek kupisz będzie OK.
- Nieduża lustrzanka to wyjście dość bezpieczne, bo zrobisz nią w zasadzie wszystko (pod warunkiem posiadania odp. obiektywu, a jest ich zatrzęsienie i to w każdej grupie cenowej). I to średnio tu istotne czy Canon czy Pentax: na auto i w jotpegach oblecisz nimi mniej więcej tak samo. Jak będziesz zaś bardziej zdecydowany po co Ci aparat, to sam będziesz wiedział, czemu nie chcesz Pentaxa (albo Canona oczywiście). Tylko, ze ta wygoda w sensie "potencjalnie do wszystkiego" (no, prawie...) kosztuje tyle, że to się nosi.
I na koniec - jak dobre techniczne zdjecie potencjalnie jest w stanie zrobic aparat to jedno. Jakie zdjecia Ty nim będziesz robił to drugie. Popatrz który aparat najmniej Ci będzie w robieniu zdjęć przeszkadzał. Pewnej znanej mi osobie świetnie sie fotografuje np. samsungiem NX300, który z kolei mi koliduje z przyzwyczajeniami w stopniu uniemożliwiającym rozsądną współpracę. I co wtedy?
A aparat taki, który zrobi w kazdej sytuacji zdjęcie takie jakie chcesz na automacie - to sorry, moim zdaniem po prostu nie istnieje.
TS - Pon 26 Sie, 2013
marek lasy, wybór kompakt/bezlusterkowiec/lustrzanka na podstawie jakości zdjęć to nie jest dobry pomysł. W każdej klasie bez problemu znajdziesz aparaty lepiej obrazujące niż przeciętna w pozostałych dwóch klasach.
Ja bym Ci radził wybierać tak:
Jeśli chcesz znacznie powiększyć możliwości fotograficzne poprzez kupno dodatkowego obiektywu (-ów), to bezlusterkowiec (jeśli małe wymiary są ważne) albo lustrzanka (jeśli większe wymiary - także optyki! - nie są przeszkodą)
Jeśli nie zamierzasz kupować szkieł, to kompakt: albo z zoomem (uniwersalność), albo stałoogniskowym szkłem (jakość), albo Canon G1X jako kompromis jakości i uniwersalności
A jak już określisz rodzaj aparatu, to skup się na jakości zdjęć i wygodzie obsługi. Jeśli chcesz samodzielnie wywoływać rawy, to wybierz aparat z lepszą matrycą, jeśli poprzestaniesz na jpg z korpusu - to wybierz ten, który daje ładniejsze dla Ciebie jpg. No i nie zapomnij wziąć do ręki aparat zanim go kupisz.
Sunders - Pon 26 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | A może istnieje jakiś inny aparat kompaktowy który kosztuje ponad 3 000 zł, i jest warty zakupu? |
Fujifilm FinePix X100S
komor - Pon 26 Sie, 2013
RB napisał/a: | Pierwsze: trudno tu o specjalistów, jest tylko "banda gadaczy", którzy zwykle patrzą na aparaty przez pryzmat swoich potrzeb i doświadczeń. |
marek lasy, wbrew ewentualnym pozorom, to jest dość istotna informacja.
Andrzej.M. - Pon 26 Sie, 2013
Dokładnie tak, pryzmat swoich potrzeb, doświadczeń i posiadanego sprzętu - bo ten się zna najlepiej.
Nie wiem tylko czemu ten Canon 100D tak ci się plącze po wątku? Ze 1 cm krótszy od Pentaxów? Za to Pentaxy K-50, K-500 mają to czego on nie ma:
1. Pełny pryzmat pentagonalny
2. jaśniejszy wizjer ze 100% pokryciem kadru
3. stabilizację w korpusie
4. Lepszą matrycę -
a/ większa rozpiętość tonalna przydaje się przy krajobrazie i w trudniejszych warunkach oświetleniowych,
b/ mniej szumi na wysokich czułościach (jak fuij X100s),
c/ większa dynamika koloru - przyda się zawsze, a szczególnie gdy mniej światła jest -
5. poziomicę elektroniczną w dwóch płaszczyznach (przydatna szczególnie w krajobrazie i architekturze)
6. uszczelniony korpus (nie boi się deszczu i kurzu)
7. Mikroregulacja kadru (ruchami matrycy można dokładniej dokadrować gdy statywem za dużo lub za mało a odrobinę by się zdało )
8. samopoziomowanie kadru (pomocne przy zdjęciach z ręki, gdy utrzymanie poziomu jest istotne - krajobraz, architektura - oczywiście to prostowanie ma niewielki zakres - jak mikroregulacja - ale pomaga)
9. zdjęcia seryjne do 6kl/s (szybkie) 3kl/s (wolne)
10. 11 punktowy AF (9 punktów krzyżowych) skuteczny AF nawet w trudniejszych warunkach
Dodam że naleśnik 40mm/2,8 Pentaxa jest jeszcze mniejszy od tego Canonowskiego. I jest ich kilka np. 70mm czy 20mm.
marek lasy napisał/a: | Już myślałem że ten sony DSC-RX100, zostanie pochwalony przez specjalistów z tego forum, ale okazało się że i on nie jest warty zakupu. |
Dla jednego jest dla innego nie - zależy od priorytetów - a skoro sam podkreślasz jakość obrazu - to nawet dość dobry kompakt jak ten model - nie może konkurować z matrycą 4x większą. Zresztą w pewnych sytuacjach nawet wyposażony w genialną matrycę Fuji X100s będzie musiał ulec bezlustekowcowi czy lustrzance , bo zwyczajnie nie można w nim wymienić obiektywu. Właśnie po to wymyślono bezlusterkowce by zastąpiły wymagającym dobrego obrazu klientom kompakty. Oczywiście - do szybkiej reporterki nadają się trochę słabiej niż lustrzanki, choć takie wyposażone w wizjer optyczny - już tak (fuji X-1Pro).
[ Dodano: Pon 26 Sie, 2013 17:52 ]
Aha, byłbym zapomniał , z matrycą X-trans wyszedł jeszcze jeden ciekawy model Fuji X-M1. Warto zobaczyć.
RB - Pon 26 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
Nie wiem tylko czemu ten Canon 100D tak ci się plącze po wątku? |
Bo jest stosunkowo niedrogim aparatem systemowym, którym można zrobić bardzo fajne zdjęcia.
kojut - Pon 26 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | gdyż bezlusterkowce wydają mi się zbyt duże jak na kompakty i zbyt ograniczone jak na lustrzanki. |
Na pewno? Bo mi się widzi, że Tobie się jednak wydaje.
Tu masz porównanie wielkości lustrzanki minimalnie większej (dosłownie kilka milimetrów z każdej strony) od 100D z bezlustrowcem
Olympus ma co prawda kilka ograniczeń (m.in. brak wizjera), ale po przyzwyczajeniu robi mi się nim zdjęcia równie sprawnie jak lustrzanką.
TS - Pon 26 Sie, 2013
Polecam jeszcze tę stronkę (najmniejsza lustrzanka vs. mały bezlusterkowiec):
http://camerasize.com/compare/#448,382
marek lasy napisał/a: | Mnie natomiast wydaje się że najlepiej jest zakupić albo lustrzankę, albo kompakt, gdyż bezlusterkowce wydają mi się zbyt duże jak na kompakty i zbyt ograniczone jak na lustrzanki. | No właśnie na tym wist polega, że sporo osób myślało zupełnie inaczej, czyli jak w małej obudowie zmieścić aparat dający jakość zdjęć lustrzanki. Te małe aparaty z wymienną optyką i matrycą APS-C dają właśnie takie możliwości gdyż łączą w sobie zalety kompaktu (wielkość, waga) i lustrzanki (wymienność szkieł i jakość zdjęć z uwagi na większą niż w zwykłych kompaktach matrycę). I nie chodzi tu o wielkość w Mpix, a wielkość fizyczną przetwornika.
Zauważ, że bardzo dobre kompakty są bardzo drogie i ... często bardzo ograniczone. W czym ograniczone? Na przykład w tym, że mają "przyspawany" obiektyw o jednej ogniskowej, czyli jednym kącie widzenia i tego już nie zmienisz, choćbyś kiedyś bardzo chciał.
Ty założyłeś pewien budźet, prawda?
Ponadto chcesz zdjęć o jakości np. takiego 100D, prawda?
Jeśli nie masz żadnego doświadczenia w robieniu zdjęć to bezwzględnie namawiam do odwiedzenia sklepu foto i popstrykania sobie różnymi aparatami. Nie wyobrażam sobie doknanie wyboru tylko na podstawie naszego tu dyskutowania. Chyba, że to Cie bawi, masz sporo czasu i nie śpieszy Ci się za bardzo do wyjazdu na wycieczkę.
RB - Pon 26 Sie, 2013
B o g d a n napisał/a: |
Zauważ, że bardzo dobre kompakty są bardzo drogie i ... często bardzo ograniczone. |
Drogie kompakty (niekoniecznie aż tak jak RX1) to sprzęt adresowany do uzytkownika, który doskonale wie dlaczego płaci tyle siana, chce i potrafi akurat taki aparat wykorzystac... i praktycznie zawsze jest to n-ty aparat w kolekcji
a tak a propos porównań wielkościowych... zamiast Olka z tym czymś wciąż dość okazałym z przodu weźmy np. Panasonica GF6 z 14-42PZ (lub z płaskim 20/1.7). Wtedy się robi naprawdę sensownie
RB napisał/a: | Drogie kompakty (niekoniecznie aż tak jak RX1) to sprzęt adresowany do uzytkownika, który doskonale wie dlaczego płaci tyle siana, chce i potrafi akurat taki aparat wykorzystac... i praktycznie zawsze jest to n-ty aparat w kolekcji | Dokładnie tak i dlatego daleki byłbym od podpowiadania zakupu czegoś w stylu X100S dla kogoś, kto chce kupić pierwszy aparat umownie do wszystkiego.
Stąd sensowna wydaje się propozycja aparatu z dwoma (wymiennymi ) obiektywami: większym typu zoom i mniejszym, płaskim, małym i lekkim tzw. naleśnikiem. Można wtedy złożyć zestaw na różne okazje nawet dla kobiety do torebki.
RB - Pon 26 Sie, 2013
B o g d a n napisał/a: | Dokładnie tak i dlatego daleki byłbym od podpowiadania zakupu czegoś w stylu X100S dla kogoś, kto chce kupić pierwszy aparat umownie do wszystkiego. |
Nalezy jednak pamiętać, ze styl RX100 jest z grubsza protiwpołożny do stylu tego Fuji
To jest mały aparat z grubsza do wszystkiego (no, 'do wszystkiego' sa megahiperzoomy )... ale...
kojut - Pon 26 Sie, 2013
RB napisał/a: | a tak a propos porównań wielkościowych... zamiast Olka z tym czymś wciąż dość okazałym z przodu weźmy np. Panasonica GF6 z 14-42PZ (lub z płaskim 20/1.7). Wtedy się robi naprawdę sensownie |
Ten obiektyw jest duży w stosunku do korpusu- fakt. Ale faktem jest też, że taki zestaw razem z paskiem na ramię, wkładam do kieszeni spodni.
marek lasy - Pon 26 Sie, 2013
Bardzo chciałem podziękować wszystkim forumowiczom za zainteresowanie tematem, gdyż bardzo pomogło mi ono w poszerzeniu cennej wiedzy.
Właśnie wróciłem z wizyt wielu sklepów i gdyby nie drodzy Forumowicze to już zakupiłbym pewien bardzo ciekawy aparat. Postanowiłem zakupić go pojutrze, i zanim zdradzę jego nazwę zaznaczę że
zrezygnowałem ze sony DSC-RX100 , gdyż podobno ma słabszą matrycę od lustrzanek ( i bezlusterkowców ).
Zrezygnowałem też z aparatu Canon EOS 100D + ob. 18-55 DC, gdyż podobno obiektyw jaki posiada jest fatalny.
Postanowiłem zakupić Nikon Coolpix A - cena ok. 4500 zł ( W sklepie w promocji nowy 3400 zł ).
http://nt.interia.pl/test...anki,nId,967620
http://www.uwazamrze.pl/artykul/999712.html
Podobno Nikon Coolpix A matrycę ma identyczną jak w lustrzankach, i zdjęcia robi doskonałe, a gdy miałem ją w ręku to jest maleńka jak małe kompakty. Naczytałem się o niej wiele słodkich rzeczy, które robią z niego sprzęt do wykonywania prawdziwie profesjonalne zdjęcia. Obraz charakteryzuje się bardzo wysoką szczegółowością i ostrością. Wadą jest chyba brak zoom-u, jednak dzięki temu aparat ( obiektyw ) jest bardzo mały.
Inny sprzedawca innego sklepu, namawiał mnie jednak do zakupu innego aparatu: Olympus E-PL5 - cena 2600
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=195
Jednak zaproponowano mi w dwóch sklepach opcję dokupienia małego obiektywu za 1200 zł - OLYMPUS ES-M1728.
http://www.saturn.pl/obie...tm_campaign=xml
Z tym obiektywem ( brak zoom ) aparat ten wygląda bardzo mały.
W podsumowaniu aparat z obiektywem + dodatkowy obiektyw cena jednak wynosi już 3800 zł.
Teraz zastanawiam się czy zakupić Olympus E-PL5, lub Nikon Coolpix A.
Na 99 % chcę zakupić Nikon Coolpix A, jednak bardzo proszę jeszcze o radę Was drodzy forumowicze.
moronica - Wto 27 Sie, 2013
marek lasy, przyjrzyj sie aparatowi Ricoh GR - ta sama matryca co w Coolpixie A a tanszy jest
RB - Wto 27 Sie, 2013
Nikon A to moim zdaniem nie jest aparat uniwersalny. Jako jedyny aparat to wybór dla kogoś, kto bardzo dobrze wie o co mu chodzi w tym całym fotografowaniu, i że akurat to jest właściwe narzędzie. Wszystkie zdjęcia na dość szerokim kącie i to o średnio fajnych brzegach... Cóż, Twój wybór.
Matryca to tylko jedna część zabawki. Wcale nie zawsze najistotniejsza.
[ Dodano: Wto 27 Sie, 2013 00:38 ]
marek lasy napisał/a: |
Inny sprzedawca innego sklepu, namawiał mnie jednak do zakupu innego aparatu: Olympus E-PL5 - ......
Jednak zaproponowano mi w dwóch sklepach opcję dokupienia małego obiektywu za 1200 zł - OLYMPUS ES-M1728.
Z tym obiektywem ( brak zoom ) aparat ten wygląda bardzo mały. |
mały bezlusterkowiec mikro 4/3 z zoomem:
http://fotozakupy.pl/apar...-14-42mm,17733s
nie namawiam. Informuję, ze takie aparaty są. Testy oraz dość wyważone opinie sa dostępne. W IMO poważniejszych publikatorach branży okołofotograficznej niźli uwarzamrze lub interia...
B o g d a n - Wto 27 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Właśnie wróciłem z wizyt wielu sklepów ... | Zapytam tylko czy aparatami, o których piszesz próbowałeś popstrykać w tych sklepach aby przekonać się jak szybko ustawiają ostrość? Czy zdajesz sobie sprawę jakie ograniczenia w fotografowaniu daje posiadanie tylko jednej ogniskowej obiektywu i to dość szerokiego?
Myślę, że jednak trochę zaskoczyłeś tu obecnych takim wyborem.
Mam wrażenie, że my tu opowiadamy, Ty w zasadzie tylko słuchasz, a i tak zrobisz swoje.
Ja wiem jedno, że nigdy już nie kupię aparatu, w którym jest ustawianie ostrości tylko na zasadzie kontrastu, nigdy. Nawet gdyby miał cudowna matrycę, cudowny obiektyw i robił cudowne zdjęcia ... po 2s od naciśnięcia spustu.
No ale ważne abyś Ty był zadowolony z wyboru. My mamy czym fotografować.
PS.
Aby nie było, to napisze, że aktualnie mam w zasięgu domu tak ok. 5,5 aparatów fotograficznych (jak dobrze liczę ), w tym takie, jakie rozważasz Ty i takie, o których parę zdań wyżej pisałem ja.
RB - Wto 27 Sie, 2013
Ja wiem jedno, że nigdy już nie kupię aparatu, w którym jest ustawianie ostrości tylko na zasadzie kontrastu, nigdy. Nawet gdyby miał cudowna matrycę, cudowny obiektyw i robił cudowne zdjęcia ... po 2s od naciśnięcia spustu. |
A co to za gniot Ci się trafił?
kojut - Wto 27 Sie, 2013
B o g d a n napisał/a: | Ja wiem jedno, że nigdy już nie kupię aparatu, w którym jest ustawianie ostrości tylko na zasadzie kontrastu, nigdy. Nawet gdyby miał cudowna matrycę, cudowny obiektyw i robił cudowne zdjęcia ... po 2s od naciśnięcia spustu. |
Aż wyciągnąłem olka z szuflady by sprawdzić Twoje słowa. I... nie znalazły potwierdzenia. System AF (kontrastowy) łapał ostrość prawie natychmiast. Przy świetle z żarówek energooszczędnych af zawiesił się dwa razy na kilkanaście prób- raz na ścianie i raz pod blatem, gdzie musiał przyświecić diodą. Za pierwszym razem nie ustawił ostrości w ogóle a za drugim raczej trwało to krócej niż 2s.
lotofag - Wto 27 Sie, 2013
Ja wiem jedno, że nigdy już nie kupię aparatu, w którym jest ustawianie ostrości tylko na zasadzie kontrastu, nigdy. Nawet gdyby miał cudowna matrycę, cudowny obiektyw i robił cudowne zdjęcia ... po 2s od naciśnięcia spustu. |
To był bardzo stary czy bardzo tani kompakt? Tak BTW, sprawdź sobie czy Twój korpus ze wszystkimi Twoimi szkłami jest tak błyskawiczny czy czasem tu i ówdzie nie przekracza sporo tych 2 sekund
Sunders - Wto 27 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Postanowiłem zakupić Nikon Coolpix A - cena ok. 4500 zł ( W sklepie w promocji nowy 3400 zł ). |
Przy takim budżecie IMO lepiej wrócić do pomysłu zakupu lustrzanki, np. Nikon D5200 + 18-105 VR - cena od 3 139,80 zł. Taki zestaw da większe możliwości niż nawet tak dobry kompakt jak Nikon Coolpix A i jakość zdjęć co najmniej tak samo dobrą lub lepszą.
hijax_pl - Wto 27 Sie, 2013
No ale D5200+18-105 nie da się do kieszeni spodni włożyć - właśnie za to się płaci w przypadku ...pixa A
hijax_pl napisał/a: | No ale D5200+18-105 nie da się do kieszeni spodni włożyć |
O wiele więcej rzeczy nie da się zrobić z Coolpixem A, które można zrobić z D5200.
Wydawało mi się, że priorytetem jest jakość zdjęć. Jeśli jest nim możliwość wkładania do kieszeni w spodniach, to wyższość Coolpixa jest bezdyskusyjna.
lotofag - Wto 27 Sie, 2013
Sunders napisał/a: |
Wydawało mi się, że priorytetem jest jakość zdjęć. |
Nie, to po prostu kolejny temat "który aparat kupić żeby robił ładne zdjęcia"
Andrzej.M. - Wto 27 Sie, 2013
Zgadzam się z kolegami - tak jak napisałem o kompakcie X100s i jego ograniczeniu w postaci stałego obiektywu, tak samo jest w przypadku colpixa A , dlatego dobrze radzę zastanowić się nad bezlusterkowcem a masz ich do wyboru sporo: rodzinkę Sony NEX-...; rodzinkę Fujifilm X-...; rodzinkę Olympus PEN ... ; rodzinkę Pentax K - a właściwie pasujący do tych obiektywów do lustrzanek Pentax K-01 (nie każdemu się może podobać ale ma kilka fajnych "naleśników"), jakość sensorów znajdziesz TUTAJ
wybierz sobie kategorię która według ciebie jest najistotniejsza i wg niej dokonaj wyboru. Każdy powinien być poprawny.
marek lasy - Wto 27 Sie, 2013
Dzięki waszym przekonywującym opiniom, zaczynam się zastanawiać nad zrezygnowaniem z aparatu kompaktowego Nikon Coolpix A – a zamiast niego zakupić Olympus E-PL5. Wcześniej wspomniałem że:
Cytat:
Inny sprzedawca innego sklepu, namawiał mnie jednak do zakupu innego aparatu: Olympus E-PL5 - cena 2600
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=195
Z tym obiektywem ( brak zoom ) aparat ten wygląda bardzo fajnie bo byłby mały.
W podsumowaniu aparat z obiektywem + dodatkowy obiektyw cena jednak wynosi już 3800 zł.
Teraz znalazłem w internecie opcję zakupu wyłącznie samego body za 2 299.00 zł.
http://fotonia.eu/-o_l_1368.html
Pomyślałem sobie że jutro zakupiłbym powyższy aparat i obiektyw Obiektyw OLYMPUS ES-M1728 ( 1200 zł ).
Razem zapłaciłbym 3500 zł ( tyle samo co za Nikon Coolpix A ) a w przyszłości dokupiłbym sobie obiektyw z wielkim zoomem.
Bardzo proszę o opinie co sądzicie o tej opcji? Czy naprawdę istnieją sklepy w których można zakupić samo body ( bez obiektywu ) Olympus E-PL5 .
Czy aparat Olympus E-PL5 robi lepsze zdjęcia od Nikona Coolpix A?
A może można zakupić Olympus E-PL5 z samym dobrym naleśnikiem?
Byłbym wdzięczny za podanie linku do sklepu w którym w miarę cena jest przystępna.
Jeszcze raz dziękuję za wielką pomoc w wyborze aparatu.
moronica - Wto 27 Sie, 2013
marek lasy, jak masz kogos zaufanego w UK to zamow tu, do polowy wrzesnia ten obiektyw 17mm dostalbys za darmo
http://www.wexphotographi...m-lens/p1532915
zasady promocji tutaj http://www.wexphotographi...s-Promotion.pdf
marek lasy napisał/a: | Czy aparat Olympus E-PL5 robi lepsze zdjęcia od Nikona Coolpix A? |
Zestawem E-PL5+OLYMPUS ES-M1728 nie zrobisz lepszych zdjęć niż Coolpixem A. IMO zakup zestawu Olympusa zamiast Coolpixa A ma większy sens tylko wtedy, kiedy założysz zakup dodatkowych obiektywów w przyszłości lub jeżeli zależy Ci na filmowaniu.
RB - Wto 27 Sie, 2013
a w przyszłości dokupiłbym sobie obiektyw z wielkim zoomem. |
To małe nie będzie.
Czy aparat Olympus E-PL5 robi lepsze zdjęcia od Nikona Coolpix A? |
Weź Ty się tym nie przejmuj. Na tym poziomie kazdy wspólczesny bezlusterkowiec będzie bardzo OK. Nawet najsłabsze dbezlusterkowce zrobią bardzo dobre jakściowo zdjęcia, całkiem porównywalne ze zdjęciami z Nikona A.
Ale wprost odpowiadając na pytanie - nie.
Czy będzies zobrabiał RAW, czy chcesz robić jotpegi z aparatu? To zdaje się być chyba dość istotne pytanie...
BTW - gdzieś pytałeś o połaczenie tego z lunetą. Luneta (i nie mowię o tanich, a o top clasie) zdegraduje obraz tak, ze nie zauwazysz róznic w tych matrycach. A ważniejsze będzie jak sobie radzi optyka jednego we wspólpracy z drugim.
TS - Wto 27 Sie, 2013
Zdecydowanie nie warto w tej cenie (dałbym góra 700 zł). Za 200 zł więcej masz Panasonica 20/1.7 - lepszy optycznie i znacznie jaśniejszy:
http://www.ceneo.pl/6385228
Jeśli nie masz na razie przyzwyczajeń do konkretnej ogniskowej, to różnica kąta widzenia obu szkieł jest pomijalna - w obu wypadkach dostaniesz w miarę uniwersalny obiektyw.
marek lasy - Wto 27 Sie, 2013
Niestety aparat będę musiał zakupić w Polsce, i nie do końca rozumiem warunki tej promocji.
Zablokowałem się z tematem obiektywów. Chciałbym znaleźć 1 obiektyw naleśnik, i drugi z jak największym zoomem ( wiem że jest duży, ale będzie on na wyjątkowe okazje ). Wydaje mi się że mam następujące opcje:
Najwięcej okazji znajduję w sklepach w których chcą sprzedać mi wraz z aparatem obiektywy których nie chcę. ( Nie chcę średnich obiektywów, ale chcę albo naleśnika albo duży zoom ).
Zakup każdego elementu osobno. Opcja ta jednak jest chyba najdroższa.
Zakup Olympus E-PL5 + wraz z obiektywem OLYMPUS ES-M1728.
Prócz tego osobno dokupiłbym obiektyw z większym zoomem.
Mam jeszcze opcję zakupienia Olympusa E-PL5 + wraz z obiektywem dużym zoomem.14-150
http://alejka.pl/olympus-...-ob-14-150.html
Prócz tego osobno dokupiłbym obiektyw bez zoomu. ( naleśnik )
Chciałem zapytać czy cenowo jest to opłacalne? Wydaje mi się że osobny ten obiektyw kosztuje prawdopodobnie nie całe 2 000 zł. http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/929301
Czy obiektyw ten jest warty zakupu?
Trudno jest znaleźć mi najtańsza opcję, ale koniecznie chcę zakupić aparat Olympusa E-PL5 i obiektywy ( naleśnik i kolejny obiektyw z jak największym zoomem ). Dziękuje za pomoc.
marek lasy napisał/a: | Najwięcej okazji znajduję w sklepach w których chcą sprzedać mi wraz z aparatem obiektywy których nie chcę. ( Nie chcę średnich obiektywów, ale chcę albo naleśnika albo duży zoom ). |
Na tym polega martketing. Niestety w zestawach kitowych rzadko znajdują się najlepsze obiektywy.
marek lasy napisał/a: | Zakup każdego elementu osobno. Opcja ta jednak jest chyba najdroższa. |
Ale wtedy dopłacasz za możliwość samodzielnego wyboru najbardziej odpowiednich obiektywów.
W zestawie kosztuje taniej, ale jeśli kupisz Panasonica 20/1,7 o którym wspomniał TS, to IMO lepiej i taniej kupić osobno body i jako tele dokupić Panasonica G 45-150mm f/4-5.6 OIS.
marek lasy - Sro 28 Sie, 2013
Wiem że moje zmienne poglądy na temat zakupu aparatu mogą wydać się dziecinne, ale doszedłem do wniosku że kolejny inny aparat byłby nie złym wyborem. Chodzi o aparat: SONY NEX-7. Ogólnie najbardziej mi się podoba i ma aż 24.3 megapiksele! ( wiem że z profesjonalnego punktu widzenia, piksele nie są aż tak istotne ).
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=176
Podtrzymuję jednak chęć zakupu ,,bezlusterkowca” naleśnika i obiektywu z jak najlepszym zoomem. ( Na wyjątkowe podróże ).
Troszkę lepiej poznałem się na aparatach, ale o obiektywach nie mam pojęcia. Dlatego chciałbym prosić o ocenę, poniższego zestawu czy obiektyw ten jest godny zakupu.
http://www.mediamarkt.pl/...aign=xml#detail
Poniżej ukazana została droższa opcja, zatem czy obiektyw ten ( z aparatem ) jest wart zakupu?
http://allegro.pl/aparat-...3496650302.html
Nie wiem też ile przybliża dany obiektyw. W kamerach lub lunetach, jasno jest wypisany zoom, lecz w obiektywach aparatu nie potrafię tego określić. Interesował by mnie obiektyw z największym zoomem, lecz takim zakresem który nie potrzebuje statywu do zrobienia zdjęcia.
komor - Sro 28 Sie, 2013
Symulatory obiektywów, w celu rozeznania się w ogniskowych i „zoomie”:
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
http://www.canonlenses.ca/
http://www.tamron.eu/en/l...comparison.html
Sony NEX-7 ma matrycę formatu APS-C, czyli taką jak w większości lustrzanek, ogniskowe więc będą się zgadzały. W symulatorze Nikona wybierze forma DX, to jest właśnie ichnia nazwa na APS-C.
moronica - Sro 28 Sie, 2013
marek lasy, zoom tak naprawde nic ci konkretnie nie mowi jesli chodzi o przyblizenie (zwlaszcza jesli mowimy o aparacie z wymiennymi obiektywami) gdyz to jedynie gorny zakres ogniskowej podzielony przez dolny. tak wiec tu podziel sobie 55 przez 18 i masz zoom. sa obiektywy o mniejszym zoomie oferujace zdecydowanie wieksze przyblizenie
Sunders - Sro 28 Sie, 2013
Obie oferty dotyczą tego samego zestawu aparat + obiektyw. Droższy zestaw z allegro zawiera dodatkowo etui i kartę pamięci. Obiektyw w tym zestawie, to ani "naleśnik" ani "duży zoom". Obiektyw ten może służyć jako podstawowy, ale nie jest ani jasny ani nie ma dłuższych ogniskowych.
marek lasy napisał/a: | doszedłem do wniosku że kolejny inny aparat byłby nie złym wyborem. Chodzi o aparat: SONY NEX-7. Ogólnie najbardziej mi się podoba i ma aż 24.3 megapiksele! |
NEX-7 ma trochę lepszą matrycę od E-PL5, ale radzę Ci sprawdzić jaki jest wybór dostępnych obiektywów do Olympusa, a jaki do NEXa. IMO ta różnica jest istotniejsza od różnic między ich matrycami.
marek lasy napisał/a: | Interesował by mnie obiektyw z największym zoomem, lecz takim zakresem który nie potrzebuje statywu do zrobienia zdjęcia. |
Zastanów się czy na pewno chodzi Ci o jak największy zoom, czy o jak najdłuższą ogniskową = o uzyskanie jakiego efektu Ci chodzi.
Statyw bywa niezastąpiony. To czy można się bez niego obejść będzie zależało od tego jakiego rodzaju obiekt się fotografuje, jak długiej ogniskowej się używa i jakiego najkrótszego czasu można w danych warunkach użyć. Istotne też bywa to czy aparat lub obiektyw posiada stabilizację obrazu.
RB - Sro 28 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Chodzi o aparat: SONY NEX-7. Ogólnie najbardziej mi się podoba i ma aż 24.3 megapiksele! ( wiem że z profesjonalnego punktu widzenia, piksele nie są aż tak istotne ). |
Weź NEXa 6 z 16 megową matrycą. Po co Ci 24 Mpix? Ponawiam pytanie, co Ty chcesz z tymi obrazkami robić? Drukować (duże formaty) czy oglądac na ekranie? Chcesz obrabiać surowe pliki czy mieć gotowe zdjecia z aparatu?
Podtrzymuję jednak chęć zakupu ,,bezlusterkowca” naleśnika i obiektywu z jak najlepszym zoomem. ( Na wyjątkowe podróże ). |
Co do płaskiego obiektywu: Sonowska E16 mm jest dosyć słaba, o E20 mm nie wiem za dużo, płaskiego zooma nie chcesz (16-50, dobry zakres, wady geometryczne potężne, prostowane z poziomu aparatu - ale wyłacznie w plikach jpg).
Często czytam pytania na temat tego „co chciałbym osiągnąć w temacie zdjęć”, ,,obrabianie zdjęć” itp. Otóż ja nie znam się na fotografii, ale w skrócie wyznam że pragnę robiąc zdjęcie przynajmniej w komputerze i tv, widzieć na fotce najmniejsze szczegóły. Np. robiąc zdjęcie drzewu, chcę zobaczyć każdy z osobna listek, a nie zlewające się, w braku ostrości wszystkie listki. Np. zakupiłem odcinki filmu: Planet Earth (Full HD ) i widząc najmniejsze szczegóły pięknego krajobrazu i zwierząt mnie fascynuje. Wiem że nie mam co porównywać się bezlusterkowcami do tak wysokiego poziomu sprzętu i doświadczenia, ale chciałbym bez konieczności obrabiania zdjęć ( nie znam się na tym ) uzyskać zdjęcia w jak najlepszej jakości ( w jak najlepszej szczegółowości ). Gotów jestem zakupić prócz aparatu SONY NEX-7. jeszcze osobne 2 obiektywy ale bardzo dobre, i proszę o podanie strony z dobrym śledziem i z zoomem. Dziękuję za bardzo pomocne mi opinie.
B o g d a n - Sro 28 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Np. zakupiłem odcinki filmu: Planet Earth (Full HD ) i widząc najmniejsze szczegóły pięknego krajobrazu i zwierząt mnie fascynuje. | W takich materiałach zwykle są podkręcone kontrast, ostrość i kolory itp. dając wrażenie dużej szczegółowości. Szczegółowość ta jest pozorna i aż nienaturalna ale rozumiem, że może się podobać.
W każdym aparacie możesz to ustawić według własnych preferencji i na gotowym zdjęciu będziesz miał wszystko ostre i wyraźne.
marek lasy napisał/a: | skrócie wyznam że pragnę robiąc zdjęcie przynajmniej w komputerze i tv, widzieć na fotce najmniejsze szczegóły. Np. robiąc zdjęcie drzewu, chcę zobaczyć każdy z osobna listek, a nie zlewające się, w braku ostrości wszystkie listki. | Dochodzę do wniosku, że Tobie jest potrzebny aparat z jak najmniejszą matrycą aby właśnie zakres głębi ostrości był jak największy. Dlatego matryca o wymiarach APS-C będzie Ci tylko przeszkadzała w uzyskaniu takiego efektu. Tu potrzebna jest góra 1" lub Micro 4/3. Jasne obiektywy również nie są Ci wtedy potrzebne bo aby wszystko było ostre musisz ustawić przysłonę jako domkniętą.
Wydaje się, że jak dla kompaktu obiektyw o świetle 2.8 w zupełności wystarcza. Przy małej matrycy juz dla pełnego otwarcia 2.8 będzie spora głębia ostrości.
kufel - Sro 28 Sie, 2013
B o g d a n napisał/a: | marek lasy napisał/a:
skrócie wyznam że pragnę robiąc zdjęcie przynajmniej w komputerze i tv, widzieć na fotce najmniejsze szczegóły. Np. robiąc zdjęcie drzewu, chcę zobaczyć każdy z osobna listek, a nie zlewające się, w braku ostrości wszystkie listki.
Dochodzę do wniosku, że Tobie jest potrzebny aparat z jak najmniejszą matrycą aby właśnie zakres głębi ostrości był jak największy. Dlatego matryca o wymiarach APS-C będzie Ci tylko przeszkadzała w uzyskaniu takiego efektu. Tu potrzebna jest góra 1" lub Micro 4/3. Jasne obiektywy również nie są Ci wtedy potrzebne bo aby wszystko było ostre musisz ustawić przysłonę jako domkniętą. | myślę ze bardziej chodzi tu o kwestię rozdzielczości i mpx...
kufel napisał/a: | myślę ze bardziej chodzi tu o kwestię rozdzielczości i mpx... | Przy oglądaniu obrazka na TV w FULL HD (1680x1080 Pix, czyli ok. DWA Mpix ) nie są potrzebne duże rozdzielczości matrycy gdyż ich nie zobaczysz. Szczegóły, o których pisze kolega wynikać wtedy mogą jedynie z ustawionej sporej ostrości dla zdjęcia.
kufel - Sro 28 Sie, 2013
B o g d a n napisał/a: | Przy oglądaniu obrazka na TV w FULL HD (1680x1080 Pix, czyli ok. DWA Mpix ) nie są potrzebne duże rozdzielczości matrycy gdyż ich nie zobaczysz. | hmm, byc moze masz racje w tej kwestii:) ale jestes pewien ze faktycznie nie bedzie roznicy na sporym ekranie?
B o g d a n napisał/a: | Szczegóły, o których pisze kolega wynikać wtedy mogą jedynie z ustawionej sporej ostrości dla zdjęcia. |
inaczej zintepretowalem to o czym pisał marek lasy, właśnie żeby uzyskać spore rozdzielczości a nie mieć jednolitej "papki", np z trawy , liści.
RB - Sro 28 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | ale chciałbym bez konieczności obrabiania zdjęć ( nie znam się na tym ) uzyskać zdjęcia w jak najlepszej jakości ( w jak najlepszej szczegółowości ) |
Obawiam się, ze cała nasza dotychczasowa dyskusja robi się nieco bezprzedmiotowa. Tobie nie trzeba świetnej matrycy, a świetnej maszynki do robienia plików jotpegie.
Niestety, pojęcia nia mam który aparat Ci to da.
marek lasy napisał/a: | Gotów jestem zakupić prócz aparatu SONY NEX-7. jeszcze osobne 2 obiektywy ale bardzo dobre, i proszę o podanie strony z dobrym śledziem i z zoomem. |
Śledź: http://www.faxtel.com.pl/...ct/view/id/1545
Zoom: http://www.redcoon.pl/B38...e?refId=skapiec
nienietaktak - Sro 28 Sie, 2013
mała matryca, szkło przymknięte ile się da,krótka ogniskowa (żadnych tele), maksymalne wyostrzanie jotpegów ustawione w puszce i śmigasz.
nienietaktak napisał/a: | mała matryca, szkło przymknięte ile się da,krótka ogniskowa (żadnych tele), maksymalne wyostrzanie jotpegów ustawione w puszce i śmigasz. | O to chodzi.
Ja tylko myślę, że przy niewielkiej matrycy wystarczy przysłona w okolicach 5,6 lub 8 i ... krystaliczny obraz z pełną głębią ostrości gwarantowany.
Jestem naprawdę wdzięczny wam za ukazanie mi tak wielu cennych nauk.
Z poniższej strony, najbardziej podoba mi się rodzaj zdjęcia parku ( krajobraz przyrody ) Fotka nosi nazwę rodzaju ustawień: Posteryzacja (kolor)
http://www.optyczne.pl/17...brazu_JPEG.html
Jednak muszę stwierdzić że gdyby było to możliwe to jeszcze bardziej zwiększył bym możliwość dojrzenia szczegółów jak każdy z osobna listek lub trawkę. Np. gdyby chodziła mrówka po trawie ja chciałbym ją na zdjęciu dojrzeć. Dla mnie naturalne kolory nawet nie mają wielkiego znaczenia a nawet wolę wzmocnić każdy kolor by w maksymalnym stopniu ożywić zdjęcie. W takie zdjęcie można wpatrywać się godzinami i ekscytować krajobrazem i naszymi wspomnieniami. Jeśli do uzyskania tego rodzaju zdjęć muszę mieć lepszy obiektyw bardzo proszę o podanie linku do niego.
Fascynuje mnie np. poniższe zdjęcie, które proszę sobie powiększyć klikając na nie. Nie chodzi mi o fakt że zdjęcie ma ogromny rozmiar, ale o fakt że dostrzegalne są w nim najdrobniejsze szczegóły. Rozdzielczość ta moim zdaniem czyni zdjęcie rewelacyjne, wspaniałe!
http://upload.wikimedia.o..._ocean_pano.jpg
Myślałem zakupić osobno body do aparatu SONY NEX-7, ale co ciekawe okazało się że cena z obiektywem jest taka sama jak bez obiektywu.
Oto ceny Sony NEX-7K Aparat z obiektywem 18-55 mm ( od 3880,00 zł do 4495 zł )
http://www.ceneo.pl/16439375
Oto ceny Sony NEX-7 body 3D - ( od 3549.01 do 4949 zł )
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3008866
Będę musiał zatem dokupić naleśnika i obiektyw w komplecie ( 18-55 mm ).
Co sądzicie o tym obiektywie, który jest w komplecie ?
A może jest jakaś opcja aby zakupić aparat w komplecie z lepszym obiektywem, lub chociaż z samym naleśnikiem?
Dziękuję Sunders. Ciekawi mnie czy ten tani ( 749,00 zł ) naleśnik, który został mi polecony do innego aparatu, jest tak dobry jak panasonic który jest o wiele droższy ( 1790 zł ) Panasonic 20 mm f/1,7 ASPH (H-H020E)
moronica - Sro 28 Sie, 2013
dla takich efektow to rownie dobrze mozesz robic zdjecia komorka i obrabiac przy pomocy jakiejs darmowej aplikacji. to jest karykatura fotografii i naprawde nie oplaca sie dla takich zdjec inwestowac kilku tysiecy zl w sprzet
marek lasy napisał/a: | cena z obiektywem jest taka sama jak bez obiektywu.
Oto ceny Sony NEX-7K Aparat z obiektywem 18-55 mm ( od 3880,00 zł do 4495 zł )
Oto ceny Sony NEX-7 body 3D - ( od 3549.01 do 4949 zł ) |
Różnica jednak jest co najmniej 330 zł. To powszechna praktyka, że w kicie aparat z obiektywem kosztują nieco mniej niż osobno.
Tu masz test:
http://www.optyczne.pl/20...Wst%C4%99p.html
RB - Sro 28 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | najbardziej podoba mi się rodzaj zdjęcia parku ( krajobraz przyrody ) Fotka nosi nazwę rodzaju ustawień: Posteryzacja (kolor) |
Chyba chodzi Ci o "kolor pop". Odpisy sa tam NAD zdjeciami
marek lasy napisał/a: | Jednak muszę stwierdzić że gdyby było to możliwe to jeszcze bardziej zwiększył bym możliwość dojrzenia szczegółów jak każdy z osobna listek lub trawkę. Np. gdyby chodziła mrówka po trawie ja chciałbym ją na zdjęciu dojrzeć. |
To raczej problem z jakiej odległości będzie zdjecie, jaki będzie obiektyw oraz jak to Ci nastawi ostrość.
Niestety, będziesz musiał się nauczyć paru drobnych spraw, między innymi na co celować AF, bo kontrastowy autofokus po prostu pogubi się trochę na morzu trawy...
Swoją droga, to zdjecie to wielkie cudo nie jest i naprawdę do podobnych efektów nie musisz mieć 24 Mpix matrycy APS-C. popatrz chociaż, na:
http://www.optyczne.pl/21...brazu_JPEG.html
Mniejsze, tańsze, lepsze obiektywy. A że i tak jotpegi i mało chesz sie bawić z plikami to kwestie choćby rozpiętosci tonalnej Ci kompletnie będą zwisać...
Po prostu najlepszośc matryc niekoniecznie polega na tym, ze aparat zrobi sam ładniutkie pliki jpg. szkoda wręcz do tego kupowac tak zaawansowane zabawki.
Dziękuję Sunders. Ciekawi mnie czy ten tani ( 749,00 zł ) naleśnik, który został mi polecony do innego aparatu, jest tak dobry jak panasonic który jest o wiele droższy ( 1790 zł ) Panasonic 20 mm f/1,7 ASPH (H-H020E)
|
Nie, nie jest, oba obiektywy które zaproponowałeś do tego NEXa są raczej bardzo takie sobie.
marek lasy napisał/a: | Ciekawi mnie czy ten tani ( 749,00 zł ) naleśnik, który został mi polecony do innego aparatu, jest tak dobry jak panasonic który jest o wiele droższy ( 1790 zł ) Panasonic 20 mm f/1,7 ASPH (H-H020E)
http://www.ceneo.pl/6385228 |
Tak jak napisał RB, Panasonc G 20 mm f/1.7 jest znacznie lepszy optycznie od Sony E 16mm f/2.8. Zestaw Oly E-PL5+P20/1,7 będzie IMO lepszy od zestawu NEX-7+S E 16/2,8.
RB - Sro 28 Sie, 2013
Sunders napisał/a: |
Zestaw Oly E-PL5+P20/1,7 będzie IMO lepszy od zestawu NEX-7+S E 16/2,8. |
Tyle, ze w ogólności E 16mm to mocno szeroki kąt, gdy u4/3 20mm to w zasadzie standard. Te obiektywy wyprodukują zupełnie inne kadry...
TS - Sro 28 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Ciekawi mnie czy ten tani ( 749,00 zł ) naleśnik, który został mi polecony do innego aparatu, jest tak dobry jak panasonic który jest o wiele droższy ( 1790 zł ) Panasonic 20 mm f/1,7 ASPH (H-H020E)
http://www.ceneo.pl/6385228 |
Nie, naleśnik Sony jest znacznie gorszy optycznie i dużo ciemniejszy niż Panasonica. Poza tym to są obiektywy na matryce różnej wielkości - Sony to obiektyw mocno szerokokątny (widzi tyle samo co 24 mm na FX w symulatorze Nikona zalinkowanym przez komora), a Panasonic ma pole widzenia standardowe (takie jak 40 mm na FX).
Skoro ważne są dla Ciebie jpgi z aparatu, a kryterium jakości jest ostrość na TV FHD, to kup dowolny bezlusterkowiec ze standardowym obiektywem, z którego jpgi Ci się podobają. Jeśli dodatkowo zależy Ci na uniwersalnym naleśniku, to wybór masz ograniczony do m43/NX/X (ale poczekałbym na razie z kupnem dodatkowego szkła). Odradzam Nikona 1 (mała matryca), Canona EOS M (mały wybór obiektywów) i Pentaxa (to są bezlusterkowce nietypowe ).
Andrzej.M. - Sro 28 Sie, 2013
TS napisał/a: | Pentaxa (to są bezlusterkowce nietypowe ) |
Taaa... nietypowe - bo do K-01 pasują wszystkie obiektywy jakie Pentax wyprodukował przez ostatnie 40lat... W tym trochę niezłych naleśników. No i ma matrycę też "nietypową" - z K-5 ... Do krajobrazu czy architektury można użyć np 15mm limited, do portretu naleśnik 70mm itd. aparat obiektywy można go było również dostać z naleśnikiem 40mm.
TS - Sro 28 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | do K-01 pasują wszystkie obiektywy jakie Pentax wyprodukował przez ostatnie 40lat... W tym trochę niezłych naleśników. |
W związku z czym aparat dźwiga ,,pustą komorę lustra'' i nie wejdzie do żadnej kieszeni, nawet z naleśnikiem.
Cytat: | No i ma matrycę też "nietypową" - z K-5 ... |
Matryca to zwykle silny argument za, ale w tym wypadku jednak nie tak istotny (zdjęcia jpg).
Dosyć ryzykowne jest kupno belzusterkowca, który od pół roku nie jest produkowany, a następcy nie widać. Aparat polecałbym tylko użytkownikom szklarni Pentaxa i miłośnikom ekscentrycznego wzornictwa
RB - Sro 28 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | TS napisał/a: | Pentaxa (to są bezlusterkowce nietypowe ) |
Taaa... nietypowe - bo do K-01 pasują wszystkie obiektywy jakie Pentax wyprodukował przez ostatnie 40lat... |
I to jest właśnie clou programu. Pentax stworzył bezsensownego potworka, który nie ma lustra ale ma... komorę lustra. Czyli jest z konieczności praktycznie tak samo grubaśny jak najmniejsza lustrzanka Pentaxa (no, sorry, nieścisłośc: jest o całe 8.5 mm cienszy od k-x). To juz nie niszowość, to kabaret
Fajne są pentaksowe naleśniki, oczywiście. (szczególnie ten jeden najcieńszy...).. Tylko, że maja odległośc od czoła bagnetu do matrycy 45.5 mm. Sony E ma 18 mm, u4/3 20 mm. Na wejściu mamy 2.5 - 2.7 cm straty grubości.
Wziąwszy pod uwagę, że grubośc małego korpusu u4/3 to 3.4 cm te dodatkowe 2.5 cm "z definicji" to bardzo dużo... i to jest właśnie miara "nietypowości" tego wysoce "oryginalnego" wynalazku szacownej niszowej firmy...
Ile Pentax nadrobi na grubości obiektywu? najcieńszy Pentaksowy ma 1 cm. Panasonic ma 2 cm. (oczywiście, ogniskowe tych 'najcieńszych' będą z przyczyn konstrukcyjnych diametralnie odmienne). Czyli najcieńszy zestaw u4/3 to 5.4 cm. Pentax k01 z definicji musi dodać do tego 1.5 cm na komore lustra, którego... ten korpusik nie ma. Około 28% grubości.
Zresztą... popatrzmy sami i pośmiejmy się...
http://camerasize.com/compare/#387,285
Własciwie to może zasadne jest pytanie, jak ludzie od Pentaxa wyobrażają sobie przyczyny popularności systemów bezlusterkowych.
hijax_pl - Sro 28 Sie, 2013
RB napisał/a: | Tylko, że maja odległośc od czoła bagnetu do matrycy 45.5 mm. Sony E ma 18 mm, u4/3 20 mm. Na wejściu mamy 2.5 - 2.7 cm straty grubości. | Tyle, że taki 45mm szkieł z pentaxa nie bedzie już taki cienki gdyby odległość rejestrową zredukować do 18mm. Na tej samej zasadzie co 20mm naleśnik z NEX będzie grubszy, gdyby musiał być przed komorą co ma 4,5cm
Innymi słowy wychodzi na to samo (no chyba, że zaczniemy zmniejszać matrycę)...
RB - Sro 28 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: | RB napisał/a: | Tylko, że maja odległośc od czoła bagnetu do matrycy 45.5 mm. Sony E ma 18 mm, u4/3 20 mm. Na wejściu mamy 2.5 - 2.7 cm straty grubości. | Tyle, że taki 45mm szkieł z pentaxa nie bedzie już taki cienki gdyby odległość rejestrową zredukować do 18mm. Na tej samej zasadzie co 20mm naleśnik z NEX będzie grubszy, gdyby musiał być przed komorą co ma 4,5cm
Innymi słowy wychodzi na to samo (no chyba, że zaczniemy zmniejszać matrycę)... |
Ależ oczywiście. Pisalem o najcienszych mozliwych zestawach i dość wyraźnie dodałem, ze będa to zupełnie odmienne ogniskowe.
Natomiast czy wychodzi na to samo... no nie zupełnie. Mimo wszystko w tym potworku z Pentaxa pogrubiono cała mydelnicę, a nie zwiększono długość rurki.
RB napisał/a: |
Chyba chodzi Ci o "kolor pop". Odpisy sa tam NAD zdjeciami
| Tak, tak, oczywiście chodziło o "kolor pop"
Obawiam się że kolejna wyprawa do sklepu po aparat zostanie odwołana
Z resztą sprawy się na tyle komplikują że chyba nie w sklepie ale w internecie warto coś zakupić.
SONY NEX-7, to już trzeci aparat jaki bardzo mi się spodobał, ale chyba z zakupu niego już nie zrezygnuję. Tak jak wspomniałem na początku chciałbym robić nim jak najlepsze zdjęcia, ( z widocznymi szczegółami ) i czasem nagrywać filmy. Kwotę przeznaczyłem na to już 5 000 zł i nie chcę zakupować czegoś tańszego, bo najprawdopodobniej w przyszłości będę się z pasją fotograficzną rozwijał. Jeszcze kilka dni temu nie chciałem zoomu, a teraz nie wyobrażam sobie w pewnych sytuacjach mieć aparat bez dodatkowego obiektywu z zoomem.
Pozostaje mi jedynie znalezienie dwóch obiektywów i sklepu. Musze dobrać opcję zakupu, czy kupować samo body lub z zestawem. Nie chcę jednak kupować podbródkowego zestawu ( obiektywu ) chociażby miał kosztować on tylko 300 zł. Wiem że to zabrzmi zbyt wygodnie, ale prosiłbym o podanie sprzętu i sklepu z najkorzystniejszą opcją. Ewentualnie gotów jestem zapłacić 6000 zł. Dla mnie te nazwy są trudne do pojęcia. Jeśli już będę miał nazwy sprzętu i sklep lub sklepy internetowe, zatem zakupię i w końcu oddam się pasji w praktyce. Dziękuję za podpowiedzi brzmiące w prosty zrozumiały dla mnie sposób.
Czy ten naleśnik w tak niskiej cenie nie jest zbyt słaby ?
A czy do aparatu SONY NEX-7, nie pasuje Panasonic 20 mm f/1,7 ASPH (H-H020E) ?
Co do obiektywu z wielkim zoomem Sony SEL 18200 LE, trochę cena 2579 zł, mnie powstrzymuje. A może da się gdzieś zakupić aparat razem z tym zoomem?
hijax_pl - Sro 28 Sie, 2013
Heheh.. 18-200 do NEX to taki sam koszmarek jak rzeczony wcześniej K01 Tyle, że DT - ergonomiczny.
RB - Sro 28 Sie, 2013
marek, ty kombinujesz jak koń pod górke. Masz typowe potrzeby i zachcianki przeciętnego amatora dla którego koncerny produkuja mniej lub bardziej udane zestawy handlowe składające sie z w miare uniwersalnego zooma oraz w miarę nieskomplikowanego korpusu robiącego całkiem niezłe jotpegi. A Ty walisz najdroższy korpus z dość koszmarnymi obiektywami. Które sobie oczywiśce dadzą radę. Dla Ciebie podobnie jak np Sony E 16-50.
Niestety, life if plugaw, brutal and full of zasadzkas i obiektywy systemu mikro 4/3 (panasonic 20/1.7) nie pasują do bagnetu Sony E (NEXy wszelakie z NEX7 włacznie). I wierz mi, choćbys stanął na uszach...
hijax... w rzeczy samej. w rzeczy samej. To taki sam potworek jak k-01... szczególnie, ze mam przemożne odczucie, ze to "cuś" się stanie w tym wypadku obiektywem podstawowym, bo na 16 mm całego świata kolega marek nie obfotografuje.
Andrzej.M. - Czw 29 Sie, 2013
Pośmiałem się z różnicy miedzy 4/3 i APS-C - czyli aparatu nieznacznie mniejszego z matrycą o połowę mniejszą... Fakt - chyba największy spośród bezlusterkowców, za to jeśli ktoś chce rozwijać system lub mieć oprócz lustrzanki coś w kieszeni - to ma dość poręczne ciche urządzenie, niewiele większe od Sony NEX7. A obrazowo nadal dające to co K-5 czy k-30. Porównanie do K-X jest raczej komplementem - wszak to jest jedna z najmniejszych lustrzanek APS-C na rynku. Brzydki / ładny - rzecz gustu. RB napisał/a: | Pentaxa pogrubiono cała mydelnicę, a nie zwiększono długość rurki. |
Tak czy siak - wychodzi na to samo , z tą różnicą że naleśniki pasują też do lustrzanek imożna się wybrać na wycieczkę z aparatem na pasku i dodatkowymi dwoma naleśnikami w kieszeniach. Zamiast targać plecak czy torbiszcze ze sprzętem np. w góry .
Odnośnie mieszczenia się w kieszeni - bez przesady - w kurtce przeciwdeszczowej w kieszeni mieści mi się nawet k-5 z 16-45 bez gripa, albo z gripem i naleśnikiem.
Oczywiście tym którzy mają malutkie kieszonki polecałbym raczej Pentax Q lub Q10 , które są chyba jednymi z najmniejszych kompaktów z wymienną optyką, i mimo małej matrycy obrazek daje jak aparaty z nieco większym czujnikiem (G11,G15, P7700, XF1). Przynajmniej tak wynika z testów na DxO.
RB - Czw 29 Sie, 2013
Andrzej, tak się złożyło Pentax przestał to "poręczne i ciche urządzenie" produkowac (po niecałym roku od premiery) i kontynuowac ten zadziwiajacy swa oryginalnoscia pomysł, bo ludzie chyba widzą, ze nie ma sensu kupować tego jak można zamiast niego włożyc do tej samej kieszeni kurtki przeciwdeszczowej k-5 (jak ktos potrzebuje mieć Pentaxa) czy coś podobnego
Ale generalnie rozumiem pomysł. to pentaxkowe 'od zawsze' myślenie, ze nowy korpus ma pasowac do linii obiektywów... Tyle, ze to po prostu poległo w tej dziedzinie.
Andrzej.M. - Czw 29 Sie, 2013
RB napisał/a: | generalnie rozumiem pomysł. to pentaxkowe 'od zawsze' myślenie, ze nowy korpus ma pasowac do linii obiektywów... Tyle, ze to po prostu poległo w tej dziedzinie. |
Jeśli mam być szczery - to zastanawia mnie czemu nie zastosowali cieńszego korpusu i "chowanego" (a właściwie to wyciąganego) obiektywu. Jak kiedyś było w laice czy zorce. korpus jest wystarczająco duży by to zmieścić.
Ten wynalazek miał szanse powodzenia gdyby nie zbyt śmiały design jakiegoś (ponoć znanego) projektanta. Gdyby poszli jak teraz śladem MX-1 - pewnie by się lepiej przyjął. Inna sprawa - to pytanie czy zakończenie produkcji to efekt rozwodu z Hoya i mariażu z Ricoh? Zauważyłem jedno - że pomimo swojej inności - aparaty te jednak z półek znikały. Ktoś je mimo wszystko kupował, a jak już kupił - nie odsprzedaje - używek na a... nie widać. Inna sprawa że tani to on nie był. Nawet teraz na wyprzedaży pozostałości (dystrybutor od kilku miesięcy nie ma ich w magazynie).
Sunders - Czw 29 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Czy ten naleśnik w tak niskiej cenie nie jest zbyt słaby ? |
Jest kiepski. Tu masz test: http://www.optyczne.pl/20...Wst%C4%99p.html
marek lasy napisał/a: | A czy do aparatu SONY NEX-7, nie pasuje Panasonic 20 mm f/1,7 ASPH (H-H020E) ? |
Niestety nie, ma inne mocowanie,ale Sony wypuściło w tym roku inny naleśnik do NEX`ów o ogniskowej 20mm - SonyE 20mm f/2.8 Pancake, który wg testów jest lepszy od 16/2,8. Jest chyba jeszcze niedostępny w Polsce, na amazonie jest po 350USD:
http://www.amazon.com/Son...y/dp/B00C7WMLAQ
RB - Czw 29 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
Ten wynalazek miał szanse powodzenia gdyby nie zbyt śmiały design jakiegoś (ponoć znanego) projektanta. |
Nie sądzę aby to był problem tylko dizajnu. Podobnie nikt nie chce kupować największych na świecie mikroprocesorów Niestety, nabywajac to cudo pozbywamy się fazowego AF (jaki on u Pentaxa jest, taki jest, ale... jest) oraz wizjera nie zyskując praktycznie nic na "kieszonkowości". To się po prostu nie sumuje.
TS - Czw 29 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: | Tyle, że taki 45mm szkieł z pentaxa nie bedzie już taki cienki gdyby odległość rejestrową zredukować do 18mm. Na tej samej zasadzie co 20mm naleśnik z NEX będzie grubszy, gdyby musiał być przed komorą co ma 4,5cm
Innymi słowy wychodzi na to samo (no chyba, że zaczniemy zmniejszać matrycę)... |
No niezupełnie . W takim NEX czy NX możemy mieć malutkie obiektywy o standardowych czy szerokich kątach, a w K-01 - te węższe, które zwykle są rzadziej używane.
Ten problem dotyczy zresztą wszystkich luster APS-C (czy nawet 4/3), które mają rejestr taki sam (zbliżony) jak FF, dopiero bezlusterkowce skutecznie go rozwiązały.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | jeśli ktoś chce rozwijać system lub mieć oprócz lustrzanki coś w kieszeni - to ma dość poręczne ciche urządzenie, niewiele większe od Sony NEX7. A obrazowo nadal dające to co K-5 czy k-30. |
Rozwijać system można także decydując się na NEX, m4/3, NX czy X. Pewnie, że nie jest to tak duży wybór jak w przypadku K-01, ale braki są coraz mniejsze, no i przynajmniej są to obiektywy dedykowane do cyfry, często mają cichy (i szybki) AF przydatny w filmowaniu.
Cytat: | Oczywiście tym którzy mają malutkie kieszonki polecałbym raczej Pentax Q lub Q10 , które są chyba jednymi z najmniejszych kompaktów z wymienną optyką, i mimo małej matrycy obrazek daje jak aparaty z nieco większym czujnikiem (G11,G15, P7700, XF1). |
To także odradzam. Wymiana obiektywów w takim aparacie daje efekt (np. lepsza szczegółowość albo mniejsza GO) dużo mniej wyraźny niż nawet w Nikonie 1. Trochę sztuka dla sztuki - lepiej wziąć kompakt z jakimś uniwersalnym zakresem.
RB - Czw 29 Sie, 2013
TS napisał/a: |
No niezupełnie . W takim NEX czy NX możemy mieć malutkie obiektywy o standardowych czy szerokich kątach, |
Szerokie - tak: E20 ma 2 cm długości. Standardy... no niezbyt mamy (może i możemy mieć, ale nie mamy). E35 ma 4.5 cm długości E50 ma 6.2 cm długości.
Dość mały jest zoom 16-50 w pozycji spoczynkowej (3 cm).
NX30 mm ma 2.1 cm długości i jest dość mały. NX45 mm to już 4.5 cm...
W Pentaxie dla 40-45 mm akurat ogniskowa się znakomicie chowa w rejestrze i prosta (i co za tym idzie płaska) konstrukcja obiektywu pozwala uzyskac niezłe efekty.
Dla ca. 2 cm rejestru płaskie będa mogly byc obiektywy z ok. 2 cm ogniskowej. I tak jest.
TS - Czw 29 Sie, 2013
RB napisał/a: | Standardy... no niezbyt mamy (może i możemy mieć, ale nie mamy). |
Standardy - w sensie ogniskowa w okolicach przekątnej matrycy Bo to takie uniwersalne szkło i fajnie mieć naleśnik o tych parametrach. Fuji X ma - 28/2.8, NX ma - 30/2.8, m4/3 - 20/1.7, NEX jeszcze nie ma, ale co stoi na przeszkodzie, skoro rejestr jest niemal taki jak w Fuji (Samsung ma parę mm więcej)?
RB napisał/a: | W Pentaxie dla 40-45 mm akurat ogniskowa się znakomicie chowa w rejestrze i prosta (i co za tym idzie płaska) konstrukcja obiektywu pozwala uzyskac niezłe efekty. |
W związku z czym dostajemy naleśnikowatą portretówkę. Co kto lubi - mówiłem, że wychodzi nietypowo
marek lasy - Pią 30 Sie, 2013
Już wczoraj miałem zakupywać aparat Sony NEX-7 w zestawie z obiektywem 18-55 mm, ale obiektyw dla mnie okazał się zbyt duży ( jak na rodzaj najmniejszego z możliwych ). Potem bardzo się pozytywnie zdziwiłem, bo w sklepie założono do niego jakiś inny interesujący obiektyw sony, który był bardzo mały jak naleśnik, a mimo to również zbliżał ( zoom chyba około 3 ). Bałem się go zakupywać bez wcześniejszego zapytania się was specjalistów, co o tym sądzicie? Właściwie to mam bardziej precyzyjne pytanie. Mianowicie czy ktoś mógłby mi polecić obiektyw do Sony NEX-7, który pod względem wielkości jest najmniejszy ze wszystkich obiektywów, a jednocześnie coś zbliża?
Z pytaniem tym związane jest też kolejne pytanie. Otóż słyszałem że naleśnik to bardzo zła opcja dla mnie, bo ja chciałem robić naleśnikiem również zdjęcia z bliska, np. motyla siedzącego na kwiatku. Lecz usłyszałem że naleśnik do tego się nie tylko nie nadaje, ale jeszcze znacznie pogorszy możliwość wyostrzenia obrazu w porównaniu z każdym innym obiektywem który ma jakikolwiek zoom. Zupełnie pogubiłem się w tej kwestii, i teraz proszę o radę, w temacie obiektywów.
Jeśli chodzi o sam aparat, to raczej zakupię samo body, a teraz potrzebuję dobrać dobry obiektyw. Najlepszy byłby taki uniwersalny który zarówno jest mały jak naleśnik, a zbliża cokolwiek. ( no i oczywiście aby był bardzo dobrej jakości w temacie robienia zdjęć). Wówczas gotów byłby zapłacić za niego większą cenę.
Co do obiektywu z większym zoom-em, to już kolega Sunders, podał Sony SEL 18200 LE, za 2579 zł
http://www.redcoon.pl/B38...e?refId=skapiec
Ciekaw jestem czy obiektyw ten wyostrza obraz już od pół metra, czy od kilkudziesięciu metrów?
Sunders, podałeś też link z naleśnikiem:Sony E 16 mm f/2.8
http://www.optyczne.pl/20...Wst%C4%99p.html
Czy będę mógł powyższym obiektywem robić zdjęcia z bliska bez zniekształceń? Mniej więcej od ilu centymetrów łapie ostrość ten obiektyw?
P.S.
Mam jeszcze pytanie poza tematem. Czy istnieje jakiś obiektyw który zarówno bardzo zbliża obrazy, jak również je powiększa. Np. zbliżyć mogę w dali siedzącego ptaka, jak również powiększyć mogę motyla siedzącego na kwiatku.
Dziękuję za cenne informacje.
hijax_pl - Pią 30 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | który pod względem wielkości jest najmniejszy ze wszystkich obiektywów, a jednocześnie coś zbliża? | Wspomniany już wcześniej 16-50 PZ
marek lasy napisał/a: | Ciekaw jestem czy obiektyw ten wyostrza obraz już od pół metra, czy od kilkudziesięciu metrów? |
http://www.optyczne.pl/index.php?obiektyw=1044
Poszukaj "Ostrość od " - oczywiście to najmniejsza wartość, zapewne przy 200mm jest inna.
Inna sprawa, wiesz jaki duży jest ten obiektyw? marek lasy napisał/a: | Czy istnieje jakiś obiektyw który zarówno bardzo zbliża obrazy, jak również je powiększa. | To to samo. Zbliżanie to de facto powiększenie. To o czym mówisz to minimalna odległość ostrzenia, dzięki której z bliska zrobisz motylkowi fotkę. Taką cechę mają obiektywy z dopiskiem "macro"
hijax_pl napisał/a: | marek lasy napisał/a: | który pod względem wielkości jest najmniejszy ze wszystkich obiektywów, a jednocześnie coś zbliża? | Wspomniany już wcześniej 16-50 PZ |
Moja wiedza jest skromna, a informacje te wykorzystam już do zakupu przedmiotu w internecie, zatem jeśli to możliwe dla upewnienia, prosiłbym o link do omawianego obiektywu abym zamówił dokładnie to co ma być.
Tylko się upewniam, bo wydaje mi sie że chodzi o obiektyw: Sony 16-50 f/3.5-5.6
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/5160089
http://www.optyczne.pl/10..._obiektywu.html
marek lasy napisał/a: | Ciekaw jestem czy obiektyw ten wyostrza obraz już od pół metra, czy od kilkudziesięciu metrów? |
hijax_pl napisał/a: | Poszukaj "Ostrość od " - oczywiście to najmniejsza wartość, zapewne przy 200mm jest inna. | Wyszukiwanie tych pomiarów jest dla mnie skomplikowane, ale wystarczy pomiar w przybliżeniu, abym tylko wiedział że w miarę z bliska również będę mógł robić zdjęcia.
hijax_pl napisał/a: | Inna sprawa, wiesz jaki duży jest ten obiektyw? | W końcu jesteśmy fanami również tematu związanego z lornetkami, zatem w pewnych sytuacjach zbliżenie obrazu jest bardzo kuszące, nawet kosztem dużego ciężaru i gabarytów.
marek lasy napisał/a: | , prosiłbym o link do omawianego obiektywu |
Oficjalne oznaczenie: Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS
marek lasy napisał/a: | Wyszukiwanie tych pomiarów jest dla mnie skomplikowane, | na czym polega ta trudność? marek lasy napisał/a: | nawet kosztem dużego ciężaru i gabarytów. |
http://sonyalphalab.com/p...ands-on-review/
RB - Pią 30 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | 16-50 PZ
... prosiłbym o link do omawianego obiektywu abym zamówił dokładnie to co ma być. |
http://www.optyczne.pl/in...075&typ=0&moc=0
marek lasy napisał/a: | Wyszukiwanie tych pomiarów jest dla mnie skomplikowane, ale wystarczy pomiar w przybliżeniu, |
Marek, bez przesady, tam jest napisane "ostrość od: 0.5 m". Weż już w tych linkach poszukaj sam. Przyda się.
marek lasy napisał/a: | W końcu jesteśmy fanami również tematu związanego z lornetkami, zatem w pewnych sytuacjach zbliżenie obrazu jest bardzo kuszące, nawet kosztem dużego ciężaru i gabarytów. |
Oj zdziwisz się, 200 mm to nie jest jakieś wielkie powiększenie, na tej matrycy stawiałbym, ze cały kadr będzie odpowiadał mniej więcej x5 - x6. Oczywiscie, możesz sobie potem wycinać szczególy, ale przy takich obiektywach, tak małym korpusie nie liczyłbym na super ostrość przy mocnym kadrowaniu . To trudno utrzymać, obiektywy są raczej namiastką tele niźli zaledwie jakimi takimi szkłąmi do przyrody. Te korpusy nie są w zasadzie pomyślane do pracy z dłuższymi teleobiektywami.
Ale wracajac do tego, ze Ty chcesz mieć aparat do wszystkiego, bo lubisz sobie sfotografować panoramke, motylka, robaczka i ptaka - to jednak moze zapomnij o "mikro rozmiarach" i kup lustrzankę.
RB napisał/a: | to jednak moze zapomnij o mikro rozmiarach i kup lustrzankę. | Albo tzw hybryde.. np megazooma.
RB - Pią 30 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: | RB napisał/a: | to jednak moze zapomnij o mikro rozmiarach i kup lustrzankę. | Albo tzw hybryde.. np megazooma. |
No, w sumie też niegłupie.
Weż Marek przeczytaj:
http://www.optyczne.pl/24...3%B3w_2013.html
Może to jest to?
Bo moim zdaniem z tym co Ty chcesz robić to z NEXem bedziesz miał miejscami mocno pod górke. Z każdym bezlusterkowcem zresztą podobnie.
Wiem że bardzo komplikuję sytuację, ale czy w zestawie aparatu z niższej półki Sony NEX-6Y, nie są wystawione dokładnie te obiektywy które mnie interesują?
Cenowo wyszło by to olśniewająco taniej.
Sony NEX-6Y + obiektywy 16-50mm f/3,5-5,6 i 55-210mm f/4,5-6,3
http://dcfoto.pl/sony-nex...atis-p5274.html
Jeśli byłyby to te same obiektywy, zatem zamiast zakupować aparat Sony NEX-7 , to ja kupiłbym
Sony NEX-6Y, i zapłaciłbym kilka tysięcy mniej.
Wówczas pozostawało by zadać pytanie, czy aparat Sony NEX-6Y, jest dużo gorszy od aparatu Sony NEX-7 ?
marek lasy napisał/a: | Sony NEX-6Y |
http://www.sony.pl/product/dsb-nex-6
Te literki na końcu identyfikują zestawy handlowe. W tym przypadku Y oznacza zestaw z dwoma obiektywami (w tym tym cienkim powerzoomem - cienkim, ale tylko w pozycji transportowej). marek lasy napisał/a: | jest dużo gorszy od aparatu Sony NEX-7 ? | NEX6 a NEX7? Moim zdaniem matryca w 6 jest lepsza, a ergonomia - w 7.
RB - Pią 30 Sie, 2013
Wówczas pozostawało by zadać pytanie, czy aparat Sony NEX-6Y, jest dużo gorszy od aparatu Sony NEX-7 ? |
Ja Ci już NEX6 proponowałem. Jak napisał hijax - wolę ta matrycę od 24 Mpixowej. A ergonomia NEX6 jest i tak niezła. Z tym że dla Ciebie to moim zdaniem i NEX5 czy nawet NEX3 by był OK (chyba, ze Ty musisz mieć wizjer). Zdjęcia wyjda takie same dla NEX3, NEX5, i NEX6. W 6-tce masz po prostu łatwiejsze ustawianie rózności na mniej zautomatyzowanych trybach.
Do fotografii typu "wybierz kadr, naciśnij, zapomnij" to Ci większość rzeczy w 6 nigdy nie bedzie potrzebna. Ale 6-ka ma wizjer.
Ale naprawdę, popatrz na te megazoomy.
RB napisał/a: | marek lasy napisał/a: |
Wówczas pozostawało by zadać pytanie, czy aparat Sony NEX-6Y, jest dużo gorszy od aparatu Sony NEX-7 ? |
Ja Ci już NEX6 proponowałem. Jak napisał hijax - wolę ta matrycę od 24 Mpixowej. A ergonomia NEX6 jest i tak niezła. Z tym że dla Ciebie to moim zdaniem i NEX5 czy nawet NEX3 by był OK (chyba, ze Ty musisz mieć wizjer). Zdjęcia wyjda takie same dla NEX3, NEX5, i NEX6. W 6-tce masz po prostu łatwiejsze ustawianie rózności na mniej zautomatyzowanych trybach.
Do fotografii typu "wybierz kadr, naciśnij, zapomnij" to Ci większość rzeczy w 6 nigdy nie bedzie potrzebna. Ale 6-ka ma wizjer.
Ale naprawdę, popatrz na te megazoomy. |
A czy w poniższym zestawie znajdują się identyczne obiektywy które ukazałem wcześniej?
Oto obiektywy w sklepie z NEX6:
Oto obiektywy w które mnie interesują ( również dla z NEX 7 ):
Mały
I duży:
Ale wracajac do tego, ze Ty chcesz mieć aparat do wszystkiego, bo lubisz sobie sfotografować panoramke, motylka, robaczka i ptaka - to jednak moze zapomnij o "mikro rozmiarach" i kup lustrzankę. |
Weż Marek przeczytaj:
Może to jest to?
Bo moim zdaniem z tym co Ty chcesz robić to z NEXem bedziesz miał miejscami mocno pod górke. Z każdym bezlusterkowcem zresztą podobnie. |
Przeczytałem o kategorii aparatów „megazoomy” które odznaczają się dużym zoomem.
Zafascynował mnie zwycięzca czyli: Sony DSC-HX300 . Nie rozumiem tylko jak to możliwe że tak mały obiektyw ma aż moom optyczny 50x ?
Nie rozumiem dlaczego aparat jest tak tani bo niecałe 2000 zł?:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/6261082
Oglądnąłem wideo z Sony DSC-HX300 i jestem pod wrażeniem zbliżenia itp.
http://www.youtube.com/watch?v=rk_JN_KV2Q4
Do tej pory rozróżniałem aparaty
1) kompakt -
2) bezlusterkowiec -
3) lustrzanka -
Teraz doszła czwarta kategoria: „megazoomy”?
Wiem że moja wiedza jest porażająca, ale gdybym poszedł na skróty i już teraz zaufał kategorii: „megazoomy”, ( i zakupił aparat tego rodzaju ) czy jakość tych zdjęć, a raczej szczegółowość przedmiotów widocznych na zdjęciach, będzie równie fascynująca co w przypadku bezlusterkowców i lustrzanek?
Czy są jakieś lepsze aparaty w kategoriach: „megazoomy” w granicach 5000 zł ?
Sony DSC-HX300 jest dużym aparatem jak lustrzanka, zatem czy istnieją lustrzanki w kategorii „megazoomy” ?
Czy do aparatu Sony DSC-HX300, można dokupować obiektywy z większym zoomem i naleśnikiem?
Sory za tak wiele pytań.
RB - Pią 30 Sie, 2013
Marek, Ty chcesz wszystko. Mały aparat, szczegółowośc panoram na najwyższym możliwym poziomie, dobre i duże zbliżenia, foto przyrody, makro... sorry, nie da się.
Ty nie pytaj nas, czy jakość zdjęć będzie taka sama z megazoomów jak z NEX'a - tylko na załączonych przykładach popatrz, czy taka jakość Ci odpowiada. Megazoomy mają małą matrycę, dlatego obiektyw jest mały. To nie sprawdzi się w słabym świetle do foto szybko poruszajacych sie obiektów, we wnętrzach będzie raczej słabo... ale jako aparat na wyjazdy nie jest głupie. W każdym razie jest tanie. Porobisz zdjecia, sprawdzisz. Jak zapragniesz czegoś więcej to na odsprzedaży nie stracisz wiele (PLN, nie % ceny nówki ). Ty po prostu zobacz, czego chcesz, bo na razie to wydaje mi się, ze trochę bładzisz po ciemku.
Wiesz, cały czas mówisz w kategorii "najwyższa jakość zdjęć" - ale czy Ty zdajesz sobie sprawę jaka jest róznica między owa najwyższą a niższymi? Czy tak na wszelki wypadek chcesz miec najwyższą? Bo najwyższa jakość zdjęć za kilka tysięcy to znowu kompromisy z całą resztą...
Aaa... i zoom optyczny x50 nie znaczy, ze masz lunetę z przyblizeniem 50-krotnym. W zasadzie to na lornetkowo przyblizenie dostaniesz mniej wiecej x12 (całego kadru).
moronica - Pią 30 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Do tej pory rozróżniałem aparaty
1) kompakt -
2) bezlusterkowiec -
3) lustrzanka -
Teraz doszła czwarta kategoria: „megazoomy”? |
megazoomy to kompakty tyle ze z duuuuzym zoomem kwalifikuja sie do nich kompakty z zoomem tak gdzies od 10x nawet do 50x
B o g d a n - Pią 30 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Teraz doszła czwarta kategoria: „megazoomy”? | To jest taka podkategoria kompaktów o bardzo dużym zakresie ogniskowych i związanym z tym duuuużym zoomem.
marek lasy napisał/a: | Sony DSC-HX300 jest dużym aparatem jak lustrzanka, zatem czy istnieją lustrzanki w kategorii „megazoomy” ? | Jeśli do lustrzanki zakupisz np. obiektyw 18-250 mm to będzie można nazwać, że masz megazooma lustrzankę.
marek lasy napisał/a: | Czy do aparatu Sony DSC-HX300, można dokupować obiektywy z większym zoomem i naleśnikiem? | W tym aparacie, jak i w innych kompaktach, nie wymienisz obiektywu bo jest integralną częścią całego aparatu.
RB napisał/a: | Megazoomy mają małą matrycę, |
Chociażby tylko z tego względu już rezygnuję z pomysłu zakupienia tego rodzaju aparatu.
Proszę o pozwolenie zatem do powrotu pytania wcześniejszego:
RB napisał/a: | marek lasy napisał/a: |
Ale naprawdę, popatrz na te megazoomy. |
A czy w poniższym zestawie znajdują się identyczne obiektywy które ukazałem wcześniej?
Oto obiektywy w sklepie z NEX6:
Oto obiektywy które mnie interesują ( wspomniałem o nich również dla z NEX 7 ):
Obiektyw mały
I Obiektyw duży:
[quote="RB"]
marek lasy napisał/a: | A czy w poniższym zestawie znajdują się identyczne obiektywy które ukazałem wcześniej? | Nie. W tym zestawie jest 16-50PZ oraz ciemny 55-210.
Masz przecież opisy na tych stronach. W czym problem by samemu porównać?
Zatem dokonałem następującego wyboru:
Aparat: Sony NEX-7 body 3D- cena 3549. zł.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3008866
Obiektyw Sony 16-50 f/3.5-5.6 – cena 888.zł
Mam, nadzieję że jest to obiektyw mały jak naleśnik i z dobrą jakością, ( mały zoom ).
Razem wyjedzie mnie to: 4437 zł.
Z czasem pozostał jeszcze mi do kupienia obiektyw z dużym zoomem Sony SEL 18200 LE – cena 2579 zł.
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/3034620
Razem wszystko kosztować będzie - 7016 zł.
Wiedząc że ogólnie powyższy sprzęt nie tylko nie ma złej opinii dla was profesjonalistów, ale wręcz jest polecany, zatem w pełnym zaufaniu uważam że będę zadowolony z zakupu.
Chciałem bardzo podziękować wszystkim za wielką pomoc w dokonaniu wyboru skomplikowanego zestawu.
marek lasy napisał/a: | Obiektyw Sony 16-50 f/3.5-5.6 – cena 888.zł
Mam, nadzieję że jest to obiektyw mały jak naleśnik i z dobrą jakością, ( mały zoom ). | To nie ten. Naleśnik, o który Ci chodzi jest niecałe 2x droższy. No i jego jakość jest taka sobie, ale jest przecież mały (tylko w kieszeni). marek lasy napisał/a: | Chciałem bardzo podziękować wszystkim za wielką pomoc w dokonaniu wyboru skomplikowanego zestawu. | A co w tym skomplikowanego? Topowy NEX, topowy megazoom do Nexa i standardowy zumonaleśnik. Korpus OK, ale szkoda go do takich szkieł.
RB - Pią 30 Sie, 2013
Jest jeszcze jeden mały kłopot. Nie wiem, czy aby NEX7 prostuje jotpegi z 16-50 PZ (dystorsja na krótkich ogniskowych jest potęzna). Wiem, że NEX6 tak. Ale jak jest z 7-ka, trzeba gdzieś u Sonowców popytać.
BTW - link na skąpcu kieruje do płaskiego 16-50 PZ, jednak jeśli gdzieś mają go za 9 stów to radziłbym dopytać w sklepie, czy to na pewno ten i czy aby jest (i to przed zapłaceniem!).
A tego korpusu szkoda do jotpegów.
hijax_pl napisał/a: | marek lasy napisał/a: | Obiektyw Sony 16-50 f/3.5-5.6 – cena 888.zł
Mam, nadzieję że jest to obiektyw mały jak naleśnik i z dobrą jakością, ( mały zoom ). | To nie ten. Naleśnik, o który Ci chodzi jest niecałe 2x droższy. No i jego jakość jest taka sobie, ale jest przecież mały (tylko w kieszeni). |
Czy mogę Cie Hijax_pl, prosić o link do polecanego obiektywu?
Z ciekawości też zapytam jak to możliwe że mały obiektyw jak naleśnik może mieć zoom jakości podobnej do wielkiego obiektywu? Pytam aby z powodu mniejszych rozmiarów nie zakupić beznadziejnego obiektywu.
hijax_pl napisał/a: | Korpus OK, ale szkoda go do takich szkieł |
Czy mogę prosić linki o bardziej polecany obiektyw?
marek lasy napisał/a: | Chciałem bardzo podziękować wszystkim za wielką pomoc w dokonaniu wyboru skomplikowanego zestawu. | A co w tym skomplikowanego? Topowy NEX, topowy megazoom do Nexa i standardowy zumonaleśnik.[/quote]
Właściwie to ja tylko komplikuję temat, bo dla mnie to czarna magia a dla Was prosta normalność.
RB - Pią 30 Sie, 2013
Z ciekawości też zapytam jak to możliwe że mały obiektyw jak naleśnik może mieć zoom jakości podobnej do wielkiego obiektywu? Pytam aby z powodu mniejszych rozmiarów nie zakupić beznadziejnego obiektywu.
|
Kupujesz mały obiektyw, który na niskich ogniskowych ma ogromna dystorsję (czyli, że z prostej robi krzywą i obraz masz jakby rzut na beczkę) oraz straszne winietowanie (czyli obraz w rogach kadru bedzie zauważalnie ciemniejszy niż w środku).
Te wady są w niektórych korpusach NEX prostowane elektronicznie, jeśli wynikiem procesu fotografowania jest plik jpg. Jęśli RAW to nie jest to korygowane. NEX7 wyszedł przed tym obiektywem i oryginalnie nie miał zaimplementowanego prostowania. Czy obecne egzemplarze mają - nie wiem.
W systemie NEX nie ma dobrych optycznie zumów. Ale swoją drogą, czy Ty chcesz mieć najlepsze bo chcesz, czy cośkolwiek z tego zobaczysz? Wątpię w to drugie. I tak najpierw będziesz zmagał sie z nie zawsze trafiającym kontrastowym AFem (taka uroda tego systemu ogniskowania), z ustawieniami wywoływarki w aparacie, z poprawnym naświetleniem...
marek lasy napisał/a: | Czy mogę Cie Hijax_pl, prosić o link do polecanego obiektywu?
| Szukaj po prostu po sklepach obiektywu Sony E 16-55 PZ OSS marek lasy napisał/a: | Z ciekawości też zapytam jak to możliwe że mały obiektyw jak naleśnik może mieć zoom jakości podobnej do wielkiego obiektywu? | Kwestia konstrukcji mechanicznej. Po "włączeniu" go wygląda już podobnie jak inne. Tak jak niektóre kompakty po włączeniu wyciągają tubus.
Oczywiście implikacją jest fakt, że nie możesz zrobić zdjęcia natychmiast - bo przecież musi się wpierw przestawić obiektyw z trybu transportowego w tryb pracy.
http://www.youtube.com/wa...ykK5L7nKY#t=199
marek lasy napisał/a: | Czy mogę prosić linki o bardziej polecany obiektyw?
| Np http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/3086299
Andrzej.M. - Pią 30 Sie, 2013
Ufff... ale jazda ,
ja bym jednak odpuścił tę świetną ale strasznie upakowaną matrycę 24Mpix na rzecz NEX6.
W kazdym razie życzę udanych zdjęć.
nienietaktak - Pią 30 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | W kazdym razie życzę udanych zdjęć. |
niepoprawny optymista
Andrzej.M. - Pią 30 Sie, 2013
nienietaktak napisał/a: |
niepoprawny optymista |
Zawsze !
lotofag - Pią 30 Sie, 2013
Wiesz, cały czas mówisz w kategorii "najwyższa jakość zdjęć" - ale czy Ty zdajesz sobie sprawę jaka jest róznica między owa najwyższą a niższymi? |
Ba, to jest cały czas na zasadzie "aparat robi zdjęcia, który zrobi je najlepsze?"
Marku, wciskanie spustu i zgrywanie jotpegów z karty ma mało wspólnego z "najwyższą jakością zdjęć" - to jest po prostu pstrykanie. W tym momencie czy kupisz sprzęt najdroższy czy najtańszy spośród lustrzanek/bezlusterkowców różnice będą marginalne, typu "który producent zaimplementował przyjemniejszy dla Ciebie algorytm wytwarzania jotpegów"
hijax_pl napisał/a: | To o czym mówisz to minimalna odległość ostrzenia, dzięki której z bliska zrobisz motylkowi fotkę. Taką cechę mają obiektywy z dopiskiem "macro" |
Ja rozumiem, że laik, itp. ale może nie zaszkodziłoby trochę edukacji - od kiedy makro to "fotografia z jak najmniejszej odległości"? Ja wiem, że tak się popularnie utarło wśród pewnego kręgu konsumentów sprzętu fotograficznego, "tryb makro" w kompaktach, "ostrzy z 2cm" itp. itd. ale może warto wspomniec o skali odwzorowania i odległości przedmiotowej, która wacale nie jest wskazane by była jak najmniejsza
Czasem w wolnych chwilach staram się dokształcić w temacie, ale aż wstyd przyznać że czasem trudno mi pojąc podstawowe pojęcia. Np. pojęcie ,,ogniskowa”. Czytałem o tym na Wikipedii i innym dziale, jednak nie mogę nadal tego zupełnie pojąć co oznacza tak na prosty sposób pojęcie ,,ogniskowa”?
Nie mam też zielonego pojęcia o co chodzi w tych nazwach: „jpg” i „raw”. Domyślam się że to jakiś rodzaj zapisu, ale zupełnie nie wiem o co w tym w praktyce chodzi?
moronica - Pią 30 Sie, 2013
marek lasy, im ogniskowa krotsza tym kat widzenia jest szerszy a przedmiot fotografowany wydaje sie znajdowac dalej, niz w rzeczywistosci. im dluzsza ogniskowa tym bardziej ten przedmiot przyblizasz a kat widzenia robi sie coraz wezszy
tu masz symulator http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
RB - Pią 30 Sie, 2013
Nie mam też zielonego pojęcia o co chodzi w tych nazwach: „jpg” i „raw”. Domyślam się że to jakiś rodzaj zapisu, ale zupełnie nie wiem o co w tym w praktyce chodzi? |
Marek, radzę zapoznac sie samodzielnie z podstawowymi sprawami, bo nie wróżę żadnych sukcesów Twojemu Nexowi, czy czemukolwiek. Wcześniej czy później będziesz musiał się nauczyc zdjęcia robić. I będziesz musial cos tam SAM przeczytac i SAM zrozumieć.. Sorry, nie wyjaśnimy Ci całego internetu...
zacznij np tu:
http://www.optyczne.pl/s%C5%82ownik.html
tu jest co to jpg a co to raw. I wiele innych rzeczy.
A aparat na robienia na automacie to kup jakikolwiek. Bo przy takim podejściu jak dotąd, NEX7 to byłaby biżuteria. A są fajniejsze biżuterie foto za podobną cenę.
kojut - Pią 30 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Czasem w wolnych chwilach staram się dokształcić w temacie, ale aż wstyd przyznać że czasem trudno mi pojąc podstawowe pojęcia. | Nie jest wstydem przyznanie się do niewiedzy. Wstydem byłoby gdyby wiedziało się, że ma się braki i nie chciało się dokształcić.
Marku, najlepsze wyjście to kupić jakąkolwiek książkę dla początkujących i czytać i ćwiczyć. To naprawdę nie jest "rocket science" i przy odrobinie wysiłku intelektualnego można to w mig pojąć.
Polecam jeszcze tę stronę http://www.swiatobrazu.pl/kategoria,poradnik
Sunders - Pią 30 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | trudno mi pojąc podstawowe pojęcia. Np. pojęcie ,,ogniskowa”. Czytałem o tym na Wikipedii i innym dziale, jednak nie mogę nadal tego zupełnie pojąć co oznacza tak na prosty sposób pojęcie ,,ogniskowa”? |
Ogniskowa to odległość pomiędzy ogniskiem układu optycznego a jego punktem głównym, czyli odległość między środkiem optycznym obiektywu a matrycą w aparacie cyfrowym. Ogniskowa decyduje o szerokości pola widzenia obiektywu i powiększeniu rejestrowanego kadru. Im dłuższa ogniskowa, tym węższe pole widzenia i większe "przybliżenie" fotografowanego obiektu.
lotofag - Sob 31 Sie, 2013
RB napisał/a: | Wcześniej czy później będziesz musiał się nauczyc zdjęcia robić. I będziesz musial cos tam SAM przeczytac i SAM zrozumieć..(...)
A aparat na robienia na automacie to kup jakikolwiek. Bo przy takim podejściu jak dotąd, NEX7 to byłaby biżuteria. A są fajniejsze biżuterie foto za podobną cenę. |
Póki co nie jest zabronione kupno najdroższego możliwego aparatu i użytkowanie go na pełnej automatyce lub tylko w charakterze wisiorka Najwyżej może być nieco frustracji jeśli okaże się że ta "najwyższa jakość zdjęć" miała nieco inaczej wyglądać i sprzęt za tyle kasy sam nie domyśla się co chciał naciskacz spustu uzyskać.
Oczywiście warto też gonić do nauki, bo może coś z tego wyjdzie pozytywnego.
marek lasy - Sob 31 Sie, 2013
Informacja ta jest nie tylko cenna, ale też fascynująca. Ciekaw jestem czy pomijając temat ,,ogniskowa”, a skupiając się na samym ,,zoom” istnieją podobne w sensie tak czytelnego zobrazowania, porównania również dla zbliżeń ( zoom ) lunet i lornetek? Chodzi mi o ten rodzaj pokazów: http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
Jeśli chodzi o pogłębianie wiedzy fotograficznej, zapewne w przyszłości jeśli tylko znajdę chwilę czasu z radością dokształcę się.
Poniższy post aż mnie zadziwił, jak specjalistyczny post może być napisany również w języku zrozumienia przez takiego amatora jak ja.
Kupujesz mały obiektyw, który na niskich ogniskowych ma ogromna dystorsję (czyli, że z prostej robi krzywą i obraz masz jakby rzut na beczkę) oraz straszne winietowanie (czyli obraz w rogach kadru bedzie zauważalnie ciemniejszy niż w środku).
Te wady są w niektórych korpusach NEX prostowane elektronicznie, jeśli wynikiem procesu fotografowania jest plik jpg. Jęśli RAW to nie jest to korygowane. NEX7 wyszedł przed tym obiektywem i oryginalnie nie miał zaimplementowanego prostowania. Czy obecne egzemplarze mają - nie wiem.
W systemie NEX nie ma dobrych optycznie zumów. Ale swoją drogą, czy Ty chcesz mieć najlepsze bo chcesz, czy cośkolwiek z tego zobaczysz? Wątpię w to drugie. I tak najpierw będziesz zmagał sie z nie zawsze trafiającym kontrastowym AFem (taka uroda tego systemu ogniskowania), z ustawieniami wywoływarki w aparacie, z poprawnym naświetleniem... |
Powracając do samego zakupu, pojawił się problem związany ze znalezieniem sklepu z właściwym obiektywem.
hijax_pl napisał/a: | marek lasy napisał/a: | Obiektyw Sony 16-50 f/3.5-5.6 – cena 888.zł
Mam, nadzieję że jest to obiektyw mały jak naleśnik i z dobrą jakością, ( mały zoom ). | To nie ten. Naleśnik, o który Ci chodzi jest niecałe 2x droższy. No i jego jakość jest taka sobie, ale jest przecież mały (tylko w kieszeni). |
BTW - link na skąpcu kieruje do płaskiego 16-50 PZ, jednak jeśli gdzieś mają go za 9 stów to radziłbym dopytać w sklepie, czy to na pewno ten i czy aby jest (i to przed zapłaceniem!). |
Ponawiam zatem prośbę czy ktoś mógłby mi polecić obiektyw do Sony NEX-7, który pod względem wielkości jest najmniejszy ze wszystkich obiektywów, ( wręcz przypominający swą wielkością do naleśnika ) a jednocześnie coś zbliża? ( Cena może być droższa ).
Moja wiedza jest skromna, a informacje te wykorzystam już do zakupu przedmiotu w internecie, zatem jeśli to możliwe dla upewnienia, prosiłbym o link do omawianego obiektywu abym zamówił dokładnie to co ma być. Najlepiej aby był to już sklep internetowy, bo od razu mógłbym złożyć zamówienie bez stresowania się że zakupię niewłaściwy obiektyw.
A może oryginalny sklep sony, bardziej ułatwi odnalezienie poszczególnych obiektywów?
http://www.sony.pl/product/nex-7/nex-7/akcesoria
( Przy okazji zapytam też o bardzo dobry obiektyw który jest najmniejszy z największym zoom-em? Cena nie gra roli ).
Tak ogółem znalazłem coś ciekawego o nazwie: SEL1018 Obiektyw z mocowaniem typu E Superszerokokątny obiektyw zmiennoogniskowy o stałej przysłonie F4- cena 3 499,01 zł
http://www.sony.pl/produc...lenses/sel-1018
Film wygląda atrakcyjnie.
https://www.youtube.com/watch?v=P7jbc-_eX0Y
Czy jest jakiś inny obiektyw co przy tych małych gabarytach zbliża lepiej?
Zapytam też o obiektyw do sony nex-7 z największym możliwym zoomem, już bez względu na wielkość. ( Cena nie gra roli ).
Bardzo mi się podoba obiektyw. Jedynie tylko upewniam się przed zakupem, czy nic już nie ma lepszego.
lotofag napisał/a: |
Póki co nie jest zabronione kupno najdroższego możliwego aparatu i użytkowanie go na pełnej automatyce |
Mam nadzieję że ( na początek ) nawet użytkując tylko w ten sposób aparat, ( tzn. na pełnej automatyce ) i tak NEX 7 będzie robił lesze zdjęcia od innych tańszych aparatów.
RB napisał/a: | A aparat na robienia na automacie to kup jakikolwiek. Bo przy takim podejściu jak dotąd, NEX7 to byłaby biżuteria. A są fajniejsze biżuterie foto za podobną cenę. |
Są inne aparaty co robiąc fotki na pełnej automatyce, są lepsze i kosztują tyle samo co sony NEX- 7?
Ogólnie dziś aparat Sony Nex 7 może nie wykorzystam w pełni, ale czasem chociażby jak będę w jakimś hotelu, już będę miał czas się aparatem zabawić, poczytać, i zapewne fakt że w ręku nie trzymam podróbki, bardziej uprzyjemni mi przygodę z fotografowaniem.
P.S.
Przypadkowo znalazłem na youtube jak Jacek Bonecki zachwala Sony Nex 7
http://www.youtube.com/watch?v=7bazopD583k
Sunders - Sob 31 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Powracając do samego zakupu, pojawił się problem związany ze znalezieniem sklepu z właściwym obiektywem. |
Jest tutaj:
http://www.fotomega.pl/in...s-wysylka-w-24h
również w komplecie z NEXem-7:
http://www.fotomega.pl/in...0-f-3-5-5-6-oss
Dzwoniłem do tego sklepu.Twierdzą, że jest do kupienia od ręki i potwierdzili, że zgodnie z opisem mają obiektyw, którego szukasz Sony E 16-50mm f/3.5-5.6 OSS PZ. Gdybyś kupował, IMO najbezpieczniej zadać im to pytanie o obiektyw jeszcze raz mailowo.
Sunders napisał/a: | marek lasy napisał/a: | Powracając do samego zakupu, pojawił się problem związany ze znalezieniem sklepu z właściwym obiektywem. |
Jest tutaj:
również w komplecie z NEXem-7:
Dzwoniłem do tego sklepu.Twierdzą, że jest do kupienia od ręki i potwierdzili, że zgodnie z opisem mają obiektyw, którego szukasz Sony E 16-50mm f/3.5-5.6 OSS PZ. Gdybyś kupował, IMO najbezpieczniej zadać im to pytanie o obiektyw jeszcze raz mailowo. |
Sunders, nie mogę uwierzyć w to że wykonałeś tyle cennej pracy dla mnie Jestem Ci bardzo wdzięczny.
Nie mogę też uwierzyć w to że nawet w zestawie z aparatem znalazłeś dokładnie ten obiektyw który mi kilka osób polecało, i to jeszcze za tak bardzo atrakcyjną cenę, bo tylko 4 199,00 zł z VAT.
Sam obiektyw kosztuje 898,99 zł, zatem cena z aparatem jest bardzo tania!
Mam nadzieję że poniższe opinie nie kierują się do obiektywu który teraz mam w planie zakupić tutaj:
Chodzi o to że ten lepszy miał być niecałe 2x droższy.
BTW - link na skąpcu kieruje do płaskiego 16-50 PZ, jednak jeśli gdzieś mają go za 9 stów to radziłbym dopytać w sklepie, czy to na pewno ten i czy aby jest (i to przed zapłaceniem!). |
marek lasy napisał/a: | Mam nadzieję że poniższe opinie nie kierują się do obiektywu który teraz mam w planie zakupić tutaj:
Chodzi o to że ten lepszy miał być niecałe 2x droższy. |
Sklep fotomega ma na skąpcu 434 pozytywne opinie, przy jednej negatywnej i jednej neustralnej, co przemawia raczej za jego wiarygodnością. Biorąc pod uwagę to, że na amazon.de taki zestaw z Nexem-6 kosztuje 718euro / http://www.amazon.de/Sony...ords=sony+nex-7 / , to cena w Polsce i tak jest wyższa. Jednak tak jak pisałem wcześniej i jak pisał RB warto się upewnić. Poza tym, gdyby przysłano Ci niewłaściwy obiektyw, to kupując drogą internetową masz 10 dni na zwrot nieużywanego sprzętu.
Dziękuję Sunders.
Sunders napisał/a: | marek lasy napisał/a: | Mam nadzieję że poniższe opinie nie kierują się do obiektywu który teraz mam w planie zakupić tutaj:
Chodzi o to że ten lepszy miał być niecałe 2x droższy. |
Sklep fotomega ma na skąpcu 434 pozytywne opinie, przy jednej negatywnej i jednej neustralnej, co przemawia raczej za jego wiarygodnością. Biorąc pod uwagę to, że na amazon.de taki zestaw kosztuje 718euro / http://www.amazon.de/Sony...ords=sony+nex-7 / , to cena w Polsce i tak jest wyższa. Jednak tak jak pisałem wcześniej i jak pisał RB warto się upewnić. Poza tym, gdyby przysłano Ci niewłaściwy obiektyw, to kupując drogą internetową masz 10 dni na zwrot nieużywanego sprzętu. |
A czy jak już zakupię obiektyw i zrobię mu zdjęcie, a następnie wkleję je tutaj na forum, to czy rozpoznacie czy jest to właściwy obiektyw o którym mowa?
Czy ten link nie wskazuje zamiast nex 7 to Sony NEX-6LB ?
marek lasy napisał/a: | A czy jak już zakupię obiektyw i zrobię mu zdjęcie, a następnie wkleję je tutaj na forum, to czy rozpoznacie czy jest to właściwy obiektyw o którym mowa? |
Nie ma takiej potrzeby, sam go rozpoznasz:
http://www.optyczne.pl/in...075&typ=0&moc=0
RB - Sob 31 Sie, 2013
Czy jest jakiś inny obiektyw co przy tych małych gabarytach zbliża lepiej?
Zapytam też o obiektyw do sony nex-7 z największym możliwym zoomem, już bez względu na wielkość. ( Cena nie gra roli ). |
Pytanie pierwsze: http://www.optyczne.pl/11..._obiektywu.html
Pytanie drugie:
W zasadzie jeśli chodzi Ci o największe przybliżenie i do tego obiektyw zmiennoogniskowy to np:
http://www.optyczne.pl/41..._obiektywu.html
i jeszcze bliżej:
http://www.optyczne.pl/42..._obiektywu.html
Oba wymagają takiej przejsciówki:
http://www.sony.pl/produc...essories/la-ea2
Jeśli chodzi o "największy zoom" to:
http://www.optyczne.pl/96..._obiektywu.html
także z powyższą przejściówką
Mam nadzieję że ( na początek ) nawet użytkując tylko w ten sposób aparat, ( tzn. na pełnej automatyce ) i tak NEX 7 będzie robił lesze zdjęcia od innych tańszych aparatów. |
Nie, nie bedzie, co zresztą wiele osób Ci od dłuższego czasu mniej lub bardziej explicite pisze. Co więcej, jeśli obecny software NEXa7 dalej nie prostuje plików jpg z obiektywu 16-50 PZ to możesz byc tymi zdjęciami bardzo niemile rozczarowany.
marek lasy napisał/a: | Są inne aparaty co robiąc fotki na pełnej automatyce, są lepsze i kosztują tyle samo co sony NEX- 7? |
Nikt Ci na tak zadane pytanie nie odpowie. Po prostu, nie mamy pojęcia co rozumiesz za "lepsze". I obawiam się, ze Ty tez nie wiesz. A "lepsze" to nie jest tak proste... Nikt rozsądny nie podejmie się decydować w ciemno za Ciebie.
RB napisał/a: | jeśli obecny software NEXa7 dalej nie prostuje plików jpg z obiektywu 16-50 PZ to możesz byc tymi zdjęciami bardzo niemile rozczarowany. |
Ten problem został już przez Sony rozwiązany. Znalazłem informację, że 15.02.2013. ukazała się aktualizacja firmware do NEXa-7, która dodaje możliwość automatycznej korekcji jpg-ów uzyskiwanych z 16-50.
http://camerahoarders.com...-review-update/
Można ją pobrać na stronie Sony:
http://esupport.sony.com/...4&os_group_id=5
RB - Sob 31 Sie, 2013
No to chociaż tyle dobrze, ze nie będzie większej tragedii z tym zestawem
Nie podoba mi się że musiałbym dokupować przejściówkę. Przejściówka kosztuje 1510, zł, i prawdopodobnie sprawia więcej kłopotu aniżeli podpięcie bezpośrednie obiektywu pasującego do aparatu.
Bardzo podoba mi się Sony E 18-200 mm f/3.5-6.3 LE OSS.
Wiem że nie ma on Trybu Makro, dlatego zadziwiłem się gdy oglądnąłem poniższy materiał ( wiele różnych fotek ) że wiele zdjęć z bliska jest naprawdę powiększonych.
http://sonyalphalab.com/p...ands-on-review/
Dzięki wam wiem że cena 2579 zł, jest warta zakupu.
;;;;;;
Sunders napisał/a: | RB napisał/a: | jeśli obecny software NEXa7 dalej nie prostuje plików jpg z obiektywu 16-50 PZ to możesz byc tymi zdjęciami bardzo niemile rozczarowany. |
Ten problem został już przez Sony rozwiązany. Znalazłem informację, że 15.02.2013. ukazała się aktualizacja firmware do NEXa-7, która dodaje możliwość automatycznej korekcji jpg-ów uzyskiwanych z 16-50.
http://camerahoarders.com...-review-update/
Można ją pobrać na stronie Sony:
http://esupport.sony.com/...4&os_group_id=5 |
To bardzo cenna wiadomość. Oznacza to że zaraz po zakupie będę musiał podłączyć aparat do komputera i zaktualizować oprogramowanie? Nawet nie wiedziałem że w aparatach robi się też takie rzeczy.
możesz byc tymi zdjęciami bardzo niemile rozczarowany. |
Ja właściwie pragnę jedną najistotniejszą rzecz od aparatu. Mianowicie pragnę w zdjeciach uzyskać najmniejsze szczegóły każdego przedmiotu. ( wysoką rozdzielczość itp. ). Np. znów napotkałem na 2 rewelacyjne zdjecia której jakosci chciałbym uzyskiwać. Jedno z bliska a drugie z daleka.
Fotka uzyskana z bliska:
http://kosheen.flog.pl/wpis/2215581/
Fotka uzyskana z daleka:
http://pl.my-walls.net/wp...o-Forest-HD.jpg
( Kolory naturalne dla mnie nie są istotne, bo chętnie bym dodał ich dla każdej fotki by były piękniejsze ).
komor - Sob 31 Sie, 2013
marek lasy napisał/a: | Np. znów napotkałem na 2 rewelacyjne zdjecia której jakosci chciałbym uzyskiwać. |
Obydwa te zdjęcia są w zasięgu sprzętu za tę cenę. Ale przynajmniej to drugie to nie jest zdjęcie typu: mam super aparat, przyszedłem, pstryknąłem, jest super zdjęcie. To zdjęcie jest zrobione o odpowiedniej porze, pewnie ze statywu, pewnie odpowiednio obrobione w komputerze. To nie jest rocket science, jak już Ci napisano, ale nie jest też: pstryk, i już.
RB - Sob 31 Sie, 2013
Przy tym formacie (drugie 1920x1200, bo pierwsze to w ogóle małe) ten aparat (i wiele znaaacznie tańszych) będzie w stanie cos takiego wyprodukować. Warunki: dobre trafienie z ostrościa i dobranie odpowiedniej wartości przysłony. Dalej - nieporuszone zdjęcie (w wypadku lasu bambusowego: podniesione ISO lub niskie ISO i statyw, ew. jak niezbyt ciemno to starczy dobra stabilizacja, ale może byc rózniście). Warunki dalsze: nie najgorsza a możliwych konwersja do jpg i niezbyt intensywne odszumianie (choć aby było źle po zmniejszeniu do tego formatu to musiałoby to być naprawde mocne odszumianie).
Tylko pamiętaj, ze NEX-7 wypuści Ci na wyjściu obrazek 6000X4000.... i już tak różowo na nim nie będzie Ale jak sobie umiejętnie zmniejszysz do takich formatów jak na ww. zdjęciach to powinno być OK. Pod powyższymi warunkami.
marek lasy napisał/a: | To bardzo cenna wiadomość. Oznacza to że zaraz po zakupie będę musiał podłączyć aparat do komputera i zaktualizować oprogramowanie? Nawet nie wiedziałem że w aparatach robi się też takie rzeczy. |
Jeśli kupisz aparat, który nie ma wgranego aktualnego oprogramowania, to będziesz musiał to zrobić. Jeśli nawet kupisz go z aktualnym oprogramowaniem, to w przyszłości mogą pojawić się następne, przydatne aktualizacje softu wymagające wgrania.
Usjwo - Sob 31 Sie, 2013
Update w wiekszosci dotycza funkcji ktorych uzytecznosc oscyluje okolo 1%, ale za to dosc dobrze poprawia morale fotografujacego
marek lasy - Nie 01 Wrz, 2013
Bardzo dziękuje za opinie, są one bardzo cenne dla mnie. Aby nie mieszać zbytnio, w poście tym poruszę temat jedynie zdjęć robionych z bliska.
Postarałem się tym razem znaleźć przykład zdjęcia z bliska, który najbardziej trafnie ukarze główny cel mojego fotografowania. Przy okazji napotkałem na ciekawą sytuację, w której pojawia się wiele pytań. Pod spodem ukarzę pierwsze zdjęcie, które jest najbardziej rewelacyjne jakie widziałem w życiu zrobione z bliska. ( oznaczenie 1/2 sec f/8 | 27mm | ISO 100 ).
Zdjęcie 1
http://img.photographyblo...ny_nex_7_01.jpg
Umieściłem to zdjęcie również na stornie:
http://www.turboimagehost...8511/1.jpg.html
Byłem ciekaw dlaczego tak wiele zrobiono różnych zdjęć tego samego obiektu, dlatego wszedłem na najbardziej zróżnicowane parametry ( oznaczenie: 1/400 sec f/8 | 27mm | ISO 16000 ) i ujrzałem wielką różnicę.
Aby dojrzeć tą różnicę proszę zauważyć że na książce zatytułowanej: - PHOTOSHOP LIGHTROOM ADWENTURE OREILLY, w zdjęciu 1 na samej górze tej samej książki doskonale jest widoczny napis: Mikkel Aaland. Natomiast na zdjęciu 2, napis ten sam nie da się odczytać bo obraz wydaje się ciemniejszy i ogólnie ostrość itd. jest gorsza.
Zdjęcie 2
http://img.photographyblo...ny_nex_7_09.jpg
http://www.turboimagehost...8535/2.jpg.html
Fotki powyższe skopiowałem ze strony:
http://www.photographyblo.../sample_images/
Strona ta sama podana z odstępami pomiędzy wyrazami: ( aby uniknąć problemy otwarcia strony ).
http://www.photographyblog.com/ reviews/sony_nex_7_ review/sample_ images/
Na stronie powyższej wspomina się o aparacie Sony NEX-7, zatem jeśli tym aparatem robi się tak dobrej jakości zdjęcia, to jedynie jeszcze chciałbym upewnić się jakim obiektywem można osiągnąć tak wspaniałą jakość zdjęć?
Czy osiągnę tak wysoką jakość zdjęć, obiektywem który planuję zakupić Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS ?
Jeśli nie, to wolałbym dopłacić i zakupić lepszy obiektyw.
( Myślę że w osiąganiu tego rodzaju zdjęć, nie ma potrzeby wchodzić w temat obiektywów rodzaju "makro", chociaż jeśli jest on niezbędny to zakupię go ).
Jeśli trzeba by było lepszego obiektywu, to może ten troszkę droższy ( za 1 539 zł ) bardziej nadawałby się? Obiektyw Sony E 35 mm f/1.8 OSS, .
http://www.cyfrowe.pl/apa...-f-18-oss-.html
RB - Nie 01 Wrz, 2013
Linki są forbidden.
Zaś co do zdjęć (których nie widać):
automat w NEXie ustawi Ci zapewne coś w rodzaju parametrów na którym zrobione jest 2-gie zdjęcie. Aby zrobić pierwsze (czas naświetlania 0.5 s) musisz mieć statyw i świadomie ustawić parametry ekspozycji.
Na automacie cudów nie dostaniesz.
RB napisał/a: | Linki są forbidden.
Zaś co do zdjęć (których nie widać):
| Proszę RB spróbować jeszcze raz otworzyć strony, bo zdjęcia te są bardzo istotne. U mnie się otwierają.
RB - Nie 01 Wrz, 2013
A u mnie nie.
Wpadłem na pomysł i zrobiłem kilka odstępów pomiędzy wyrazami linku internetowego.
Fotki powyższe skopiowałem ze strony:
www. photographyblog. com/reviews/ sony_nex_7 _review/sample _images/
Na powyższej stronie trzeba tylko zlikwidowac odstępy, a gdy już wejdziemy na stronie to otworzyć:
Z książkami zdjęcie 1 ( lepsze ) - 1/2 sec f/8 | 27mm | ISO 100 .
http://img.photographyblog. com/reviews/sony_nex_7/ sample_images/sony_ nex_7_01.jpg
http://www.turboimagehost...8511/1.jpg.html
Z książkami zdjęcie 2 ( gorsze ) -1/400 sec f/8 | 27mm | ISO 16000.
http://img.photographyblog. com/reviews/sony_nex_7/ sample_images/sony_ nex_7_09.jpg
http://www.turboimagehost...8535/2.jpg.html
( W dwóch ostatnich podanych linkach, również trzeba tylko zlikwidować odstępy ).
moronica - Nie 01 Wrz, 2013
marek lasy, to nic nie daje, widac jakas ochrona przed hotlinkowaniem
lotofag - Nie 01 Wrz, 2013
marek lasy napisał/a: | Przy okazji napotkałem na ciekawą sytuację, w której pojawia się wiele pytań. Pod spodem ukarzę pierwsze zdjęcie, które jest najbardziej rewelacyjne jakie widziałem w życiu zrobione z bliska. ( oznaczenie 1/2 sec f/8 | 27mm | ISO 100 ).
(...)
Byłem ciekaw dlaczego tak wiele zrobiono różnych zdjęć tego samego obiektu, dlatego wszedłem na najbardziej zróżnicowane parametry ( oznaczenie: 1/400 sec f/8 | 27mm | ISO 16000 ) i ujrzałem wielką różnicę.
Aby dojrzeć tą różnicę proszę zauważyć że na książce zatytułowanej: - PHOTOSHOP LIGHTROOM ADWENTURE OREILLY, w zdjęciu 1 na samej górze tej samej książki doskonale jest widoczny napis: Mikkel Aaland. Natomiast na zdjęciu 2, napis ten sam nie da się odczytać bo obraz wydaje się ciemniejszy i ogólnie ostrość itd. jest gorsza.
|
Zanim dokonasz kolejnego "epokowego" odkrycia zapoznaj się z terminem ekspozycja i trzema składającymi się na nią parametrami, tj. czułością, czasem i przysłoną. Dalej idąc dowiesz się też dlaczego przy wysokich czułościach efekt wynikowy wygląda jak wygląda.
BTW, co jest takiego rewelacyjnego w "testowej" fotce kilku książek na półce i z czego wnosisz, że zrobiono je z bliska i dlaczego ma to jakiekolwiek znaczenie?
Na stronie powyższej wspomina się o aparacie Sony NEX-7, zatem jeśli tym aparatem robi się tak dobrej jakości zdjęcia, |
I dalej nie potrafisz wyjść poza "aparat robi" Samo się nie zrobi, a automatyka w pewnym procencie sytuacji sie sprawdzi a w pozostałych polegnie. Albo będzie "w sumie ok, ale nie tego oczekiwałem". Zresztą pisano Ci to już wiele razy w tym wątku - do klepania automatem jotpegów i zgrywania ich z karty tak naprawdę można wziąć cokolwiek.
hijax_pl - Nie 01 Wrz, 2013
Podaje link do strony, z której marek lasy próbował linkować.
http://www.photographyblo.../sample_images/
marek lasy, nic poza tym co napisał przed chwilą lotofag mam do dodania. Może to, że zdjęcia przykładowe które pokazujesz zrobiła osoba, która kontrolowała aparat, a nie pozwoliła jej na samowolę. Ty szukasz aparatu, który zrobi wszystko za Ciebie - od tego są kompakty za 200-400zł. Im aparat droższy i bardziej zaawansowany tym więcej będzie on oczekiwał od swojego operatora. Ale też i lepszą jakość użytkownik dostanie.
Jest dla mnie oczywiste że trzeba się znać, poświęcić więcej czasu tematowi, aby móc dobrze robić zdjęcia. Jednak dla mnie teraz najistotniejszy jest fakt że aparat który zakupię będzie w stanie ( gdy się nauczę ) zrobić zdjęcia jakości którą podałem na fotkach. Fakt ten zachęci mnie do nauki, i zacznę radosne odliczanie kiedy w końcu uda mi się osiągnąć cel i zrobić tak dobre zdjęcie jak podałem wcześniej. Gdybym nie zadawał pytań, miał bym np. obiektyw którym nigdy nie zrobił bym tak dobrego zdjęcia, lub jeszcze nie dawno myślałem że wcale nie potrzebuję wymiennego obiektywu. Dzięki waszym mądrym radom, przynajmniej sprzęt zakupię taki który oczekiwał będzie na moje kroki ku doskonaleniu się. A czas pokaże
Moim głównym celem jest uzyskiwać fotki zarówno z bliska jak i z daleka, aby ich rozdzielczość ( jakość ) przypominała widok który obserwujemy naszymi ludzkimi oczyma. ( kolory naturalne są dla mnie mniej istotne ).
Ciesze się że istnieje prawdopodobieństwo iż do bliskich fotografii wystarczy mi ( nie tani ) Sony NEX-7 i za rozsądną cenę obiektyw Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS.
Mam nadzieję że również do dali obiektywem Sony SEL 18200 LE, osiągnę ( z czasem ) wysokiej jakości zdjęcia. ( chociaż wiem że zoom jakość tą nieco zmniejsza ).
Na fotce poniższej widzę że jest też inny obiektyw o podobnych parametrach i cenie. Obiektyw SONY SEL-18200
http://www.nokaut.pl/obie...-sel-18200.html
Upewniam się bo gdy już zakupię sprzęt, to nie będzie mnie stać prze z kilka lat na poprawki, a mam sytuację taklą że tylko teraz w tej chwili mogę wydać więcej pieniędzy.
Pozostaje mi jeszcze zapytać jaki rodzaj karty powinienem zakupić, by móc nagrywać filmy o najwyższej z możliwych jakości. Chodzi o szybkość, itp. ( Karta ta będzie również do zdjęć ).
Co do futerału to szkoda że nie robią futerałów takich aby pokrowiec od strony obiektywu mógł się zmniejszać lub zwiększać w zależności od tego jaki obiektyw w danym czasie dołączymy do aparatu. Chodzi o to ze gdy będę chodził tylko z naleśnikiem to po co mi ogromny pokrowiec?
Cena też jest dosyć wysoka: 948,99 zł
http://www.sony.pl/product/akcesoria-nex/lcs-elc7
Lub gorsza jakość skóry, za 179 zł.
http://www.sony.pl/produc...sories/lcs-ejc3
Zastanawiam się też czy poniższy pokrowiec pasuje dokładnie na mój obiektyw ( z aparatem ) ?
http://www.sony.pl/product/akcesoria-nex/lcs-eja
Pisze że ma obiektyw 16 — 50 mm, zatem mój planowany obiektyw również ma 16-50 mm.
marek lasy napisał/a: | jeszcze nie dawno myślałem że wcale nie potrzebuję wymiennego obiektywu. |
I najprawdopodobniej nadal nie potrzebujesz Stać Cię, więc kupujesz droższą zabawkę z wymienną optyką z myślą, że co by nie było uzyskasz "najlepszą jakość" tak ad hoc.
Sunders - Nie 01 Wrz, 2013
marek lasy napisał/a: | jaki rodzaj karty powinienem zakupić, by móc nagrywać filmy o najwyższej z możliwych jakości. Chodzi o szybkość, itp. ( Karta ta będzie również do zdjęć ). |
IMO najlepiej Sandisk Extreme SDHC 16 GB 45MB/s lub Sandisk SDHC 16 GB Ultra 30MB/s.
Sunders napisał/a: | marek lasy napisał/a: | jaki rodzaj karty powinienem zakupić, by móc nagrywać filmy o najwyższej z możliwych jakości. Chodzi o szybkość, itp. ( Karta ta będzie również do zdjęć ). |
IMO najlepiej Sandisk Extreme SDHC 16 GB 45MB/s lub Sandisk SDHC 16 GB Ultra 30MB/s. |
Dziękuję Sunders. W sklepie mym znalazłem SanDisk 32 GB SDHC EXTREME VIDEO HD 45 MB/s. Teraz wiem że również do kręcenia filmów będzie o.k.
Zastanawiam się również nad Obiektywem Sony 24 mm F1.8 ZA SEL- Cena: 3 590,00 zł.
O obiektywie tym pisze że Minimalna odległość ostrzenia 16 cm możliwość wykonywania zdjęć makro (1/4) z małej odległości.
http://www.fotostrada.pl/...7-42110006.html
( Nie myślałem że w dużym zoomie można mieć też opcję makro ). Nie wiem tylko ile zbliża ten obiektyw, bo może okazać się że ma mały zoom, lub do dali się wcale nie nadaje. Wcześniejszy o jakim na razie myślę zakupić ma około 11 x zoomu. ( 2579 zł ).
Czy warto dopłacić troszkę i zakupić pierwszy obiektyw, a zrezygnować z drugiego?
moronica - Nie 01 Wrz, 2013
marek lasy, makro 1:4 to takie srednie makro, oznacza to tyle ze obiekt 4-krotnie wiekszy od matrycy twojego aparatu (chodzi o wymiary, nie powierzchnie) wypelni caly kadr. prawdziwe makro zaczyna sie od 1:1
Sunders - Nie 01 Wrz, 2013
marek lasy napisał/a: | Czy warto dopłacić troszkę i zakupić pierwszy obiektyw, a zrezygnować z drugiego? |
Jeśli chodzi Ci o zastosowanie w makrofotografii, to nie warto ze względu na to, że S24/1,8 ZA SEL daje mniejsze maksymalne powiększenie przy jednocześnie mniejszej minimalnej odległości ostrzenia.
Przykład jak wykorzystać w makrofotografii Sony SEL 18200 masz tutaj:
http://www.swiatobrazu.pl...wady-25486.html
RB - Nie 01 Wrz, 2013
marek lasy napisał/a: | Gdybym nie zadawał pytań, miał bym np. obiektyw którym nigdy nie zrobił bym tak dobrego zdjęcia, |
To juz musialbys naprawdę mocno się postarać w wyborze tego obiektywu, aby nie byc w stanie nim zrobić takiego zdjęcia jak te książki... Na razie IMO starcza Ci cokolwiek.
marek lasy napisał/a: | jeszcze nie dawno myślałem że wcale nie potrzebuję wymiennego obiektywu. |
Przecież nie potrzebujesz. Popatrz co kupujesz... Kupujesz 18-200 i 16-50, oba ciemne. W zasadzie ten drugi kupujesz tylko dlatego, ze jest mały. Nic nowego jeśli chodzi o zdjęcia ponad to co ma pierwszy nie wniesie (no, 2mm na szerokim końcu, które można przecież załatwić w dużo lepszy sposób). Prawie wszystkie kadry z 16-50 będziesz w stanie zrobić 18-200. Chcesz w zasadzie mieć obiektyw do wszystkiego... gdzie tu miejsce na wymienność?
Mam nadzieję że również do dali obiektywem Sony SEL 18200 LE, osiągnę ( z czasem ) wysokiej jakości zdjęcia. |
Nie osiągniesz (oczywiście, problemem jest co to ma byc owa wysoka jakość). To uniwersalny obiektyw, na długich ogniskowych jest cienki. Jeśli ma być tylko na duże odległości, to tą sama jakośc dostaniesz z 55-210, za mniej niż połowę ceny. Cena to nie zawsze jakość, często to wygoda. Tylko, ze Ty nie chcesz z tej (wątpliwej IMO) wygody korzystać.
Po drugie to naprawdę nie jest system projektowany do forografowania teleobiektywami i dobrych obiektywów do tego po prostu tu nie ma. Chyba, ze obiektywy na bagnet A z przejściówką Sony.
Kup jakieś niewielką torbę za 7 dych - stówę i starczy.
TS - Nie 01 Wrz, 2013
marek lasy napisał/a: | Czy warto dopłacić troszkę i zakupić pierwszy obiektyw, a zrezygnować z drugiego? |
To obiektywy do zupełnie innych zastosowań. Skoro na razie nie wiesz czy lepiej kupić jasną i szeroką stałkę, czy ciemnego uniwersalnego zooma, to po co od razu wydawać pieniądze? Tym bardziej, że ostatnio w tym systemie były premiery ciekawych obiektywów.
Jeśli podoba Ci się ten NEX-7 to go kup w zestawie z 16-50, zacznij używać, a z czasem przekonasz się jakie kolejne szkło najbardziej Ci się przyda (i czy w ogóle).
Zastanawiam się również nad Obiektywem Sony 24 mm F1.8 ZA SEL- Cena: 3 590,00 zł.
O obiektywie tym pisze że Minimalna odległość ostrzenia 16 cm możliwość wykonywania zdjęć makro (1/4) z małej odległości.
http://www.fotostrada.pl/...7-42110006.html |
A pisałem wcześniej żeby nie powielać głupot
Marku, makro to nie jest fotografia z jak najmniejszej odległości - mała odległość zwykle jest wręcz niepożądana, przeciwnie niż odpowiednia wielkość przedmiotu w kadrze i GO. Kolejna porcja wiedzy do przyswojenia: skala odwzorowania, odległość przedmiotowa, głębia ostrości.
( Nie myślałem że w dużym zoomie można mieć też opcję makro ). Nie wiem tylko ile zbliża ten obiektyw, bo może okazać się że ma mały zoom, lub do dali się wcale nie nadaje. Wcześniejszy o jakim na razie myślę zakupić ma około 11 x zoomu. ( 2579 zł ).
Czy warto dopłacić troszkę i zakupić pierwszy obiektyw, a zrezygnować z drugiego? |
Ten "duży zóm z opcją makro" tyczyło linkowanej stałki 24mm?
Daj sobie spokój z tymi "zómami" i zacznij posługiwać się pojęciem ogniskowej. Już chyba ktoś tu wczesniej tłumaczył, że pojęcie "zóm" kompletnie nic nie znaczy i dodatkowo bywa zamiennie i błędnie używane do określenia obiektywów o szerokim zakresie ogniskowych jak i obiektywów o dłuższych ogniskowych (sam tak chyba tego używasz)...
komor - Nie 01 Wrz, 2013
marek lasy napisał/a: | Zastanawiam się również nad Obiektywem Sony 24 mm F1.8 ZA SEL (…) ( Nie myślałem że w dużym zoomie można mieć też opcję makro ). |
To jest szerokokątny obiektyw zupełnie bez zooma!!! On ma tylko jedną ogniskową, 24 mm. Jeszcze raz wróć do symulatora ogniskowych http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator, wybierz jakikolwiek obiektyw stałoogniskowy 24 mm, matrycę DX i zobacz co dostaniesz. Co do jego wątpliwych zastosowań makro to już koleżanka i koledzy napisali. marek lasy, przyłączam się do grona osób, które delikatnie sugerują Ci, żeby przed wydaniem tej sporej jednak kasy – przyswoić trochę wiedzy, z tego co już w tym wątku napisaliśmy. Ekspozycja (czułość, przysłona, czas), ogniskowa (kąty widzenia, odległość przedmiotowa, minimalna odległość ostrzenia, skala odwzorowania), zoom (e tam, nieprzydatne, zakres ogniskowych lepiej opisuje co dany obiektyw potrafi).
Dziękuję za bogate opinie, które czytam wielokrotnie. Napotkałem pewien szczegół związany tym razem ze stabilizacją, a dokładnie na różnicy stabilizacji pomiędzy robieniem zdjęć a kręceniem filmów.
Na pewnej stronie wyczytałem że obiektyw NiSony SEL-18200LE 18-200mm f/3,5-6,3 + Camrock L230
Niestety nie ma jednego z aktywnych sposobów stabilizacji obrazu. (istotne przy filmowaniu),
http://www.euro.com.pl/ze...-3.bhtml#opinie
Pisze też że jest to istotne przy filmowaniu. Zatem oznacza to że tylko filmować nie będę mógł zbliżeń, ale zdjęcia będę mógł robić bez problemu bo ma innego rodzaju stabilizację?
Pewnego rodzaju stabilizację na pewno posiada bo w opisie ukazanym na stronie „optyczne”, w specyfikacji obiektywu: pisze że : posiada stabilizację.
Wnioskuje że do kręcenia filmów potrzebna byłaby zupełnie innego rodzaju stabilizacja?
Czy jeśli ręką mechanicznie będę podkręcał przybliżenie, to czy nagrywanie będzie możliwe?
lotofag - Pon 02 Wrz, 2013
Wnioskuje że do kręcenia filmów potrzebna byłaby zupełnie innego rodzaju stabilizacja? |
https://www.google.pl/sea...iw=1600&bih=863
marek lasy - Wto 03 Wrz, 2013
TS napisał/a: | Skoro na razie nie wiesz czy lepiej kupić jasną i szeroką stałkę, czy ciemnego uniwersalnego zooma, to po co od razu wydawać pieniądze? Tym bardziej, że ostatnio w tym systemie były premiery ciekawych obiektywów.
|
Czy może masz jakiś link który wspomina coś o tym, kiedy będą w sprzedaży nowe interesujące obiektywy do sony nex? Mógłbym poczekać kilka tygodni w kwestii obiektywu dużego; Sony SEL 18200 LE, a teraz zakupiłbym tylko aparat nex-7 i obiektyw mały E 1650 mm f/3.55.6 PZ OSS. Chętnie zakupiłbym bym większy zoom, z dobrą jakością ( chociażby trochę dopłacając ).
Po drugie to naprawdę nie jest system projektowany do forografowania teleobiektywami i dobrych obiektywów do tego po prostu tu nie ma. Chyba, ze obiektywy na bagnet A z przejściówką Sony. |
Czyżby wnioskiem tutaj miało być że lepiej zrezygnować z bezlusterkowca i zakupić aparat lustrzankę ? Chodzi o to że sama przejściówka do aparatu kosztuje wiele, zatem można kupując obiektyw do lustrzanki zyska się lepszy obiektyw i zbędnego wydatku na przejściówkę. A może RB tak w nawiasie mógłbyś zaproponować jakąś lustrzankę dla amatora takiego jak ja, który pragnie osiągnąć na swych zdjęciach „pełna wyrazistość obrazu”.
Z jednej strony wydaje się że sony ma mało obiektywów do sprzedaży, ale znalazłem stronę co tylko w kategorii małych obiektywów, jest ich mnóstwo i nie wiem czy różnice pomiędzy nimi są wielkie? Wówczas mógłbym zakupić za granicą jakiś obiektyw.
http://www.myshopping.com...SS_Lens_for_NEX
w sklepie Polskim sony, jednak też jest wiele w ofercie.
http://www.sony.pl/hub/obiektywy
W nawiasie mówiąc w opisach znalazłem trafne określenie, które podejrzewam że jest odzwierciedleniem mojego głównego celu fotografowania. Brzmi ono: „pełna wyrazistość obrazu”. Ja dotychczas nazywałem to ,,możliwość dostrzegania na zdjęciu najmniejszych szczegółów”.
RB - Sro 04 Wrz, 2013
Z jednej strony wydaje się że sony ma mało obiektywów do sprzedaży, ale znalazłem stronę co tylko w kategorii małych obiektywów, jest ich mnóstwo ....
http://www.myshopping.com...SS_Lens_for_NEX
|
1,2,3... mnóstwo.
Na tej stronie pokazano 4 (cztery) obiektywy.
marek, daj sobie dwa tygodnie (a jak dasz sobie mnóstwo tygodni to nawet lepiej). Poświec je na poczytanie, zaznajomienie sie z podstawowymi terminami choćby. Na przejrzenie oferty. Nie ma tego wcale aż tak dużo. Chcesz obiektywy? Odwiedź np. http://www.slrgear.com/reviews/showcat.php/cat/2
Poczytaj, prześpij się z tym, poczytaj jeszcze raz. Zdecyduj.
marek lasy - Sro 04 Wrz, 2013
marek, daj sobie dwa tygodnie (a jak dasz sobie mnóstwo tygodni to nawet lepiej). Poświec je na poczytanie, zaznajomienie sie z podstawowymi terminami choćby. |
Znalazłem chwilkę i zobaczyłem pierwszą w życiu lekcję związaną z fotografowaniem. Powiem że w pełni ją zrozumiałem i jestem pod wrażeniem
http://www.youtube.com/watch?v=_q6OAV4O3yk
W trakcie oglądam materiał jeszcze lepszy, wieloodcinkowy.
http://www.youtube.com/watch?v=KcvJsS_NxWA
Jeśli ktoś ma jakiś fajny link do nauki dla amatora to proszę o podanie linku.
Z aparatu sony-nex-7 jednak nie zrezygnuję ( chyba że ktoś przedstawiłby mi lepszego bezlusterkowca ), a jedynie obawiam się że aparat ten nie będzie wstanie mógł oddać na zdjęciu jakości której widzę oczyma. ( Chodzi o „pełną wyrazistość obrazu”, którą ja zwię: ,,możliwość dostrzegania na zdjęciu najmniejszych szczegółów” Z dużą głębią ostrości ).
TS - Sro 04 Wrz, 2013
marek lasy napisał/a: | Czy może masz jakiś link który wspomina coś o tym, kiedy będą w sprzedaży nowe interesujące obiektywy do sony nex? |
http://www.optyczne.pl/61...iem_Sony_E.html
marek lasy napisał/a: | Z aparatu sony-nex-7 jednak nie zrezygnuję ( chyba że ktoś przedstawiłby mi lepszego bezlusterkowca ) |
Lepszy w sensie rejestrowania szczegółów i wyrazistego przedstawiania? Bo mówiąc ogólnie, to najlepszy aparat nie istnieje.
Bardzo zależy od obiektywu i obróbki. Zakładając dobry obiektyw masz szansę z każdego bezlusterkowca osiągnąć jakość, której oczekujesz.
marek lasy napisał/a: | , a jedynie obawiam się że aparat ten nie będzie wstanie mógł oddać na zdjęciu jakości której widzę oczyma. |
Sam z siebie na pewno nie odda na zdjęciu tego co widzisz oczami (wyobraźni).
marek lasy - Czw 05 Wrz, 2013
Postanowiłem zakupić 2 aparaty. Jeden już zakupiłem, i nazywa się Cyfrowy aparat kompaktowy RX100 II. Jest to nowa wersja starego RX100 .
http://www.sony.pl/produc...ies/dsc-rx100m2
Nie zdążyłem jeszcze zrobić nim zdjęć, ale mam nadzieję że będzie robił zdjęcia dobre ( mniej więcej dobre ) Znając opinie o jego poprzedniku RX100 zapewne wart jest ceny ponad 3000 zł.
Natomiast w przyszłości jako drugi aparat zakupię bezlusterkowca sony NEX-7, lub jakąś lustrzankę.
Chciałem bardzo podziękować wszystkim forumowiczom za bardzo cenne informacje, które pomogły mi w decyzjach zakupu, i pomogły też jeszcze bardziej zbliżyć się do pięknego świata fotografii.
Mam też nadzieję że jeszcze w przyszłości pozwolicie mi zadać kilka pytań
|
|