forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaką lampę do Canona 60d?

futrzak - Nie 03 Lis, 2013
Temat postu: Jaką lampę do Canona 60d?
Mam takie pytanie, ponieważ zastanawiam się nad kupnem lampy do Canona 60d w celach amatorskich. Nigdy nie pracowałem z lampą, to ma być moja pierwsza. Myślę nad Canonem Speedlite 430EX II. Głównie chodzi mi o to, aby można było głowicą kręcić, odbijać światło itp. Czy dostane coś lepszego za te około 1000zł? Czy ten Canon jest warty swojej ceny oraz czy dobrze się sprawuje?
Usjwo - Pon 04 Lis, 2013

Popatrz na YN568, to taka kopia C580, ktora dziala calkiem dobrze. Z takim budzetem nie powinienes miec problemow z zakupem dobrej lampy
futrzak - Pon 04 Lis, 2013

A te lampy z YounNuo są dobre? Ktoś używał i może się wypowiedzieć jeszcze na ich temat? Czy jakoś wykonania jest w porządku?
Usjwo - Pon 04 Lis, 2013

Ja uzywalem i uzywam. Jakosc bardzo niewiele odstaje od C580II, ktora tez mam i uzywam.
baracuda - Pon 04 Lis, 2013

...dobre są, cena atrakcyjna :)

A mam pytanie jeszcze, czy dyfuzory coś takiego jak tutaj http://allegro.pl/dyfuzor...3607793204.html działają tak jak zapewniają sprzedający?
Arkowal - Pon 04 Lis, 2013

Canon speedlite 430EX 2 jak dla amatora i pewnie nie jednego zawodowca spokojnie wystarczy.Sam posiadam taką i choć do tej pory mało światełkiem błyskalem wydaje się wystarczajaca.Dodam jeszcze,że raz upadła mi na beton z wysokości około 1m i nic żadej rysy,pekniecia a co najważniejsze błyska do dziś:-)

YN568 zachęca swoją ceną, bo kosztuje tylko 800zł, a C430exII z 1050zł i teraz już naprawdę nie wiem co wybrać. A czy YN568 dobrze współgra z body, nie ma żadnych problemów ze sterowaniem lampy, czy coś w tym stylu?
baracuda - Pon 04 Lis, 2013

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21317

Dzięki za linka, trochę pomogło i chyba skuszę się jednak na canonka 430ex2, bo przynajmniej będę wiedział, że on będzie mi chodził.
lexus - Pon 04 Lis, 2013

futrzak idź za radę Usjwo i weź YN568, lampy tego producenta są naprawdę dobrej jakości. ja również używam i nie ma żadnych problemów. będziesz zadowolony

Pojadę pooglądać możliwe, że w czwartek i zobaczę, czy mi się spodoba. :D A co sądzicie o tanich dyfuzorach?
komor - Wto 05 Lis, 2013

Ten „Stofen” z aukcji nie jest drogi, więc dużo nie ryzykujesz, ale on sprawdzi się tylko w niewielkich pomieszczeniach, przy ustawieniu palnika w pionie (robi światło bardziej dookólne). No i sporo światła zjada, więc ze słabszą lampą typu 430EXII sprawdzi się gorzej niż z 580EXII czy polecanym powyżej YN568.
futrzak - Wto 05 Lis, 2013

Zastanawia mnie fakt, jak przykładowo reklamować taką lampę, jeśli ona nawet nie ma polskiej instrukcji i chyba ludzie po prostu ściągają je z chin i sprzedają. Czytałem też, że ma ukazać się też kopia C600ex wykonana przez tą firmę.
lexus - Wto 05 Lis, 2013

futrzak, zobacz jeszcze YONGNUO YN560 wersja II lub III, cena takiej lampki to 200-250 PLN z przesyłką z HK. w takim przypadku wady ukryte można wkalkulować i tak jest tanio. nabyłem również systemową 580EXII i jeżeli tylko masz środki to jak najbardziej bierz. każdy zorientowany szczerze Ci powie, że lepiej więcej światła niż mniej dlatego rozważ ten aspekt
futrzak - Sro 06 Lis, 2013

A czy zakres działania 24-105mm jest przeliczony na pełną klatkę?
komor - Sro 06 Lis, 2013

lexus napisał/a:
zobacz jeszcze YONGNUO YN560 wersja II lub III

Ale to są lampy manualne, bez automatyki TTL!

Aka - Sro 06 Lis, 2013

Ja ostatnio zakupiłem 568 II do Canona D600 u Polskiego sprzedawcy, dwa lata gwarancji. Fakt faktem, nie naprawiają lamp, ale w przypadku awarii wymieniają na nową ;-) Na razie śmiga bez problemu.
futrzak - Sro 06 Lis, 2013

Dzisiaj byłem oglądać YN568 i powiem tak, że fajnie chodzi, wygląda i w ogóle no tylko wszystkie pięknie jak wszystko chodzi. 2 lata pochodzi, a później jak się zepsuje, to tylko na śmietnik się nadaje, bo nikt tego nie naprawia, a na gwarancji to wymieniają na nową. Widziałem też C430exII i jak dla mnie jest to lepszy wybór, bo przynajmniej wiem co kupuje.
lexus - Sro 06 Lis, 2013

komor napisał/a:
lexus napisał/a:
zobacz jeszcze YONGNUO YN560 wersja II lub III

Ale to są lampy manualne, bez automatyki TTL!

racja, mea maxima culpa, myślałem o 565ex

spootnick - Czw 07 Lis, 2013

A ja dorzuce Metz 50af 1, lub 52 af 1. Odpowiedniki canona 430EX. Moze jeszcze uda ci sie tanio wyrwac metz 58 af 2 odpowiednik canona 580ex
chawison.pl - Sob 09 Lis, 2013

futrzak napisał/a:
Dzisiaj byłem oglądać YN568 i powiem tak, że fajnie chodzi, wygląda i w ogóle no tylko wszystkie pięknie jak wszystko chodzi. 2 lata pochodzi, a później jak się zepsuje, to tylko na śmietnik się nadaje, bo nikt tego nie naprawia, a na gwarancji to wymieniają na nową. .

Proste awarie naprawiamy sami, inne wysyłamy do serwisu producenta ...
90% naprawiają bez problemu...
Więc nie ma problemu z naprawą lamp yongnuo.
Pozdrawiam
chawison.pl

futrzak - Sob 09 Lis, 2013

Ale mi chodziło o taki sklep, w którym ja byłem i mi tak właśnie powiedzieli. Zdecydowałem się już na C430exII :)
remir - Nie 10 Lis, 2013

ja bym jeszcze pociągnął wątek i zapytał o te 2 lampy NISSIN Speedlite Di866 MARK II i Metz 58 af2. Metz już padł w propozycji a co z Nissin??
komor - Nie 10 Lis, 2013

remir, odpowiedni wątek o tym Nissinie już jest: NISSIN Di866 Mark II TTL/dobry wybór do D90??.
Wojmistrz - Sro 13 Lis, 2013

Jako wieloletni użytkownik 60D odradzam YN-568EX bo w wielu przypadkach wiesza puszkę. Jeśli zależy ci na HSS to kup YN-568EX II, a jeśli bez HSS, to tańszą YN-565EX
futrzak - Pon 25 Lis, 2013

U mnie już od 2 tygodni C430exII i jestem zadowolony z zakupu. :)