forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka do ok. 2000 zł (edycja 2014)

smog11 - Sro 01 Sty, 2014

Witam.
muszę kupić nowy aparat do 2000zł.
Przeznaczenie- głównie zdjęcia makro, ale wiadomo że czasami się gdzieś na zewnątrz wyskoczy czy też jakieś zdjęcie rodzinne zrobi.
Mam na myśli 4 modele:

Pewnax k-30 kit 1999zł

Nikon d5100 kit 1690zł

Canon 600d kit is 1780zł

Sony A58 kit 1650zł

I teraz kwestia który z nich będzie stosunkowo szybki w obsłudze i będzie oferował dobrej jakości zdjęcia w różnych warunkach również w trybie Auto (nie będę jedynym użytkownikiem).

Poczytałem i wydaje mi się że Pentax, jednak czy opłaca się dokładać do niego? Canona i Nikona porównywałem i jakoś 600d lepiej mi leży. O sony wiem tylko tyle że ma najwięcej pixeli.

Proszę o doradzenie lub podanie dodatkowych pytań, bo nie wiem czy opisałem wszystko tak jak trzeba.

muzyk - Sro 01 Sty, 2014

smog11 napisał/a:
Przeznaczenie- głównie zdjęcia makro

I do tego szkło typu 18-55?
Hmm, chyba z jakimś Raynoxem.

Zastanów się nad samym body K30 (przyda się trochę stabilizowana matryca w makro), do niego jakieś manualne szkło, choćby Helios 58 f2, pierścienie pośrednie, albo pierścienie pośrednie kombinowane z pierścieniem odwrotnego mocowania, albo oba patenty plus mieszek, albo tylko mieszek itp.

Jeśli zaś ze szkłem 18-55 3.5-5.6, to do tego Raynox DCR 250, lub podobny patent robiący z ciemnego standardowego zooma pomoc w makrofotografii.

smog11 - Sro 01 Sty, 2014

chodzi o fotografie do aukcji w namiocie bezcieniowym więc nie wiem czy w takich warunkach kit by nie wystarczył?
edit: ewentualnie za miesiąc dokupienie dodatkowego obiektywu
edit2: co do raynoxa to on bez dodatkowych przejściówek? jeśli tak to możesz podać link do jakiegokolwiek sklepu? Zaciekawił mnie

muzyk - Sro 01 Sty, 2014

aaa, to pisz, że foty na aukcje, a nie "typowe makro". :razz:
Myślę, że wystarczy, do tego czymś trzeba przyświecić...

Hmm, w zasadzie każdy z tych da radę, kwestia, czy chcesz brnąć w system, czy pozostać z tym jednym aparatem, bo jak "brnąć" to poważnie bym się zastanowił jakie szkła w przyszłości będą potrzebne i ile one w danym systemie kosztują.

Raynox, hmm, nie używałem tego, ale pamiętam, że wielu polecało ten patent.
Znajdziesz w jakiejś porównywarce cen.

smog11 - Czw 02 Sty, 2014

ale on jest jakiś uniwersalny czy trzeba dokładnie spojrzeć pod określony obiektyw?
W przyszłości może tylko jakiś zoom i to raczej to wszystko. Nie jestem pro i nie planuję bo mam inne hobby wykańczające moją małżonkę :>

muzyk - Czw 02 Sty, 2014

Adapter ma zakres od 52 do 67 mm, a więc powinien pasować do szkła typu 18-55 3.5-5.6 które ma 55 czy 58 średnicę gwintu pod filtr.
Andrzej.M. - Czw 02 Sty, 2014

Pentax K-30 w kicie spokojnie na początek wystarczy (łatwiej komponować obraz dzięki jasnemu wizjerowi i ustawiać parametry dzięki dodatkowym przyciskom i pokrętłom).
Obiektyw ma średnicę 52mm więc Raynox spokojnie da radę . W przyszlości możesz albo podpiąć jakiś staloogniskowy obiektyw Makro manualny (ze starych analogowych serii Pentaxów, nawet manualnych, który będzie bez dodatkowych przejściówek działał, dając potwierdzenie ostrości i pomiar swiatła), albo dokupić za ok. 1200zł Tamrona 90/2,8 Macro z AF.

djgreg - Czw 02 Sty, 2014

Dołączam się do kolegi @smog11 bo po przeczytaniu kilku wątków tu na forum wybiorę raczej jeden z tej czwórki.

Ja potrzebuję aparat na początek do standardowych zdjęć rodzinnych, wakacyjnych, aukcji do allegro czy imprez i małżonki :) ale myślę że będę powoli się uczył fotografii zaawansowanej :)

Wiadomo ,że początkującego użytkownika będzie cieszyć dobre i wyraziste zbliżenie jak i ładna panorama jakiegoś widoczku :)

Co polecacie ? Chciałbym żeby kilka osób wyraziło swoją opinię żebym mógł wybrać ten jeden.

Dzięki wielkie :mrgreen:

RB - Czw 02 Sty, 2014

Każdym z tej czwórki to oblecisz te swoje tematy pi razy drzwi tak samo dobrze.
djgreg - Pią 03 Sty, 2014

Byłem dziś w MM i chociaż byłem bliżej Pentaxa K-30 to Pan stwierdził ,że to dobry aparat ale w Polsce bardzo słabo z serwisem i ogólnie ze wszystkim do niego i że Oni też kiedyś je mieli ale się z nich wycofali bo same problemy były a serwis Pentaxa miał to gdzies.

Polecił mi Nikona D5100 z 18-105

Dlatego pytanie czy zgadzacie się z Jego opinią dotyczącą Pentaxa i czy lepszy wybór dla mnie to ten Nikon i czy warto dopłacać do 18-105 czy dla mnie wystarczający będzie zestaw z 18-55 ??

komor - Pią 03 Sty, 2014

djgreg, zakup Nikona czy Canona (albo nawet Sony?…) jest na pewno bezpieczniejszy niż Pentaksa, właśnie z powodu popularności, dostępności, serwisu itd. Jak ktoś chce Pentaksa to sam powinien wiedzieć w co się „ładuje”, czym ryzykuje i co dostanie w zamian.

Zakup Nikona D5100 z 18-105VR jest na pewno pod tym względem bezpieczniejszy. I polecamy go zwykle bardziej właśnie z tym uniwersalniejszym a niedrogim szkłem, niż z 18-55, który bardzo szybko okaże się niewystarczający.

Andrzej.M. - Pią 03 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
Pan stwierdził ,że to dobry aparat ale w Polsce bardzo słabo z serwisem

Taaa, a Pan nie czytał wątku o serwisach Nikona i Canona... tam dopiero chwalą.
Co do serwisu - kiedyś słysząlem narzekania, a i teraz się coś zdarza - na szczęście żaden z moich 3 Pentaxów serwisowania nie wymagał. Kolega swoją k-5 z jakimś drobiazgiem wysyłał w 2012 roku , ale nic nie narzekał - po tygodniu miał z powrotem.
djgreg napisał/a:
Polecił mi Nikona D5100

No ! Puszka pierwsza klasa , najważniejsze co ma - to odchylany ekranik, żeby jeansów na kolanie nie ubrudzić przy foceniu.
A poważnie - rzeczywiście i matryca i obiektyw jak najbardziej w porządku , tyle że trzeba grzebać w menu bo tylko jedna rolka i prawie żadnych guzików - jak to w najtańszych puszkach, ogólnie - ciemnica (kiepski wizjer , ciemny obiektyw).
komor napisał/a:
niż z 18-55, który bardzo szybko okaże się niewystarczający.

I właśnie dlatego lepiej kupić to tanie krótsze szkło, a później - gdy okaże się że jednak dłuższe jest potrzebne - dokupić jasne długie szkło.
komor napisał/a:
Jak ktoś chce Pentaksa to sam powinien wiedzieć w co się „ładuje”, czym ryzykuje i co dostanie w zamian.

Oświeć mnie kolego , bo mam od kilku lat już trzecią puszkę (K10D sprzedałem po 50tysiącach, bo miałem już K-x i K-5) i nie mogę się zorientować czym ryzykuję? W co ja się "władowałem"? Pomóż nieoświeconemu! :zalamany: :zalamany: :zalamany:

To tyle na temat wad ? Znaczy niczego nie ma i nigdzie? Litości!

Za to miałem mnóstwo fajnej zabawy manualnymi obiektywami kupowanymi za grosze , do makro i do portretu i do studia ... ma jeszcze kilka - np. pompkę 70-210Macro ze światłem 4 i kilka innych do różnych celów, pierścionki pośrednie , mieszek itp...
Trochę się nimi bawię , stąd nie zawsze jestem na forum... :cool:

komor - Pią 03 Sty, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Oświeć mnie kolego , bo mam od kilku lat już trzecią puszkę (K10D sprzedałem po 50tysiącach, bo miałem już K-x i K-5) i nie mogę się zorientować czym ryzykuję?

Uderz w stół… ;) Drogi Andrzeju, moja wypowiedź nie miała charakteru pejoratywnego, po prostu kupno wszelkiego sprzętu nietypowego czy mniej popularnego zawsze jest pewnym ryzykiem typu: mniejsza dostępność, mniejszy wybór, itd. Przecież sam wiesz, że w przeciętnym sklepie foto czy markecie łatwiej wziąć do ręki C, N czy S niż P. To samo może być z serwisem, itd. W zamian za to ma się zalety posiadania Pentaksa. :)

jaad75 - Pią 03 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
Byłem dziś w MM i chociaż byłem bliżej Pentaxa K-30 to Pan stwierdził ,że to dobry aparat ale w Polsce bardzo słabo z serwisem i ogólnie ze wszystkim do niego i że Oni też kiedyś je mieli ale się z nich wycofali bo same problemy były a serwis Pentaxa miał to gdzies.
A to przypadkiem nie było w MM w Krakowie? Mnie jakiś gość też opowiadał o przejściach, ale nie z serwisem, tylko z dystrybutorem i dlatego ponoć wycofali się ze współpracy - ponoć niczego od nich nie mogli dostać na czas. Znając MM, to przypuszczam że chodziło też o "preferencyjne" ceny i opóźnione płatności, ale o tym mi już oczywiście nic nie mówił... :razz:
Sądząc z relacji z forum P, to z serwisem jest ogólnie dość ok, choć zdarzają się oczywiście przypadki, że komuś sprzęt tygodniami jeździ po Europie, albo że polski serwis twierdzi, że wszystko ok, a usterka jest jedną z tych, które są dobrze opisane na forach, ale to zdarza się chyba we wszystkich serwisach, nie tylko polskich...

djgreg - Pią 03 Sty, 2014

Hmm pewnie jak większość osób chcących kupić swoją pierwszą lustrzankę stoi właśnie przed wyborem Nikon D5100 konta Pentax K-500/30/50 mam trochę jeszcze czasu zanim pozbieram kaskę do końca więc się jeszcze zastanowię ale mam jeszcze pytanko

Bo do Pentaxa co do body jestem bliższy niż do Nikona ale zastanawiają mnie jeszcze te obiektywy tzn. 18-105 do Nikona czy 18-55 do Pentaxa, bo niby bardziej uniwersalny jest ten z Nikona więc pytanie czy ktoś mi porówna te obiektywy (co mogę jednym zdziałać a co drugim) jaki będzie lepszy jako zestaw z tym korpusami bo to chyba ważne.
Przez najbliższy okres będzie mi służył do robienia "standardowych" zdjęć i do nauki fotografowania a jak mi się spodoba to dopiero będę rozbudowywał sprzęcik :)

Andrzej.M. - Sob 04 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
18-105 do Nikona czy 18-55 do Pentaxa,

18-105 to tzw spacerzoom pokrywający zakres ogniskowych 27-157,5mm w przeliczeniu na analog 35mm (lub FF), natomiast 18-55 to odpowiednik 27-82,5mm . Jeżełi wziąć pod uwagę to że typowa portretówka do FF ma 85mm - można powiedzieć że długi koniec -czyli 55mm jest zupełnie wystarczający. Nie bez powodu sprzedający stare stałki 50mm na al...o piszą że sprzedają portretówkę. Stąd moja opinia że ten zakres ogniskowych całkiem wystarczający jest. Pentax czy Canon ma też 18-135mm , ale też bym żadnego z nich nie kupił. Powód jest prosty - długi obiektyw wymaga krótkiego czasu ekspozycji , zatem żeby był w pełni użyteczny -powinien być jasny. Takie 105mm na APS-C wymaga czasu co najmniej 1/150s nawet ze stabilizacją , a na FF 1/100s, więc w pomieszczeniu czy hali, na koncercie lub zawodach zwykle robi się na f=2,8. 5,6 - zmusza do wejścia na czułości dość mocno już szumiące - bo to aż 4x mniej światła(-2EV). Dlatego lepiej kupić osobny jaśniejszy obiektyw. Do tego trzeba dodać że taki jaśniejszy 2,8 obiektyw pozwoli również ładniej rozmyć to niż taki z 5,6...
Na początek można się pobawić niedrogimi manualnymi obiektywami - w końcu portret - to nie F1, spokojnie ręcznie ostrość ustawisz. Oczywiście gdy będziesz miał dość jasny wizjer i informację że ostrość jest ustawiona. A w Pentaxie z każdym obiektywem to masz.

komor - Sob 04 Sty, 2014

Pentax czy Canon ma też 18-135mm , ale też bym żadnego z nich nie kupił. Powód jest prosty - długi obiektyw wymaga krótkiego czasu ekspozycji , zatem żeby był w pełni użyteczny -powinien być jasny.

Andrzej, wiele osób kupuje sobie aparaty z kitowym obiektywem, żeby cykać fotki na wakacjach. Tam i tak domknięcie do f/8 często będzie przydatne, a światła wystarczy. Co robienia ciemniejszych detali przyda się zaś stabilizacja, która w takich tanich szkłach stała się obecnie normą.
A na imprezie domowej 105 czy 135 mm i tak przeważnie się nie przyda, tylko szerszy kąt, który zaakceptuje dłuższe czasy. Nie wszyscy muszą fotografować sport, koncerty itd., szczególnie jeśli pytanie jest o pierwszą lustrzankę za dwa czy trzy tysie.

Wujek_Pstrykacz - Sob 04 Sty, 2014

Z Pentaxem to jest tak jak z koreańskimi samochodami, muszą dać więcej za mniej kasy aby się sprzedać. :razz:
RB - Sob 04 Sty, 2014

18-105 to tzw spacerzoom

Takie 105mm na APS-C wymaga czasu co najmniej 1/150s nawet ze stabilizacją , a na FF 1/100s, więc w pomieszczeniu czy hali, na koncercie lub zawodach zwykle robi

Ty sobie jak mniemam spacerujesz w pomieszczeniach i w (nie po, na) halach...
Andrzej, to jest po prostu obiektyw do widoczków itd. On w zasadzie mógłby mieć stała przysłonę 8, gdyby tylko AF na takiej działał. I do spacerzoomowania to on jest znacznie wygodniejszy niż taki kończący się na 55 mm.

djgreg - Sob 04 Sty, 2014

komor napisał/a:
A na imprezie domowej 105 czy 135 mm i tak przeważnie się nie przyda

A który będzie lepszy z kitowców do takich imprez 55 czy 105 ?

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Z Pentaxem to jest tak jak z koreańskimi samochodami, muszą dać więcej za mniej kasy aby się sprzedać.

A co jest tego przyczyną ?

Cały czas się zastanawiam nad tym który obiektyw (z tymi konkretnymi korpusami w zestawie) będzie lepszy bo postanowiłem że właśnie z uwagi na obiektyw wezmę aparat a nie ze względu na korpus.

kufel - Sob 04 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
a to zależy czy bierzesz udział w imprezie czy tylko podglądasz... :P

jeśli chodzi o imprezy to lepszą ogniskową jest 55 i okolice. 105 to jak napisał komor mało użyteczna ogniskowa na imprezy.

no i jeśli dyskutujemy o tematyce zdjęć imprez warto wpsomniec , ze poza ogniskową swiatlo obiektywu jednak równie istotne. bo co Ci po "kitowcu" 55mm z 5,6 na końcu? ;)

RB - Sob 04 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
komor napisał/a:
A na imprezie domowej 105 czy 135 mm i tak przeważnie się nie przyda

Do fotografii potrzebujesz światła. szczególnie tam, gdzie jest dość ciemno. Oba te obiektywy są ciemne i w zasadzie nie do tego służą. Ale jak nie masz niczego innego... Porównajmy: na 55 mm Pentax 18-55 ma światło 5.6 a Nikkor 18-105 ma 5.0. Różnica niewielka, w zasadzie nieistotna ale... na korzyść Nikkora. Dalej, te dywagacje jednegom Kolegi że zakresu powyżej 55 nie użyjesz sa o kant d... rozbic. Sorry, masz jakąś lampę i działasz. Nawet ta nędzą na korpusie możesz trochę dośiwetlić.
Gdybyś porównywał 18-105 z jasnym zoomem typu 17-50/2.8 to OK, na imprezy ten jasny lepszy. Ale w porównaniu dwóch tak samo ciemnych szkieł to o większym zakresie będzie zawsze wygodniejsze. A ze optycznie one sa porównywalne, to z tych dwóch obiektywów: Pentax 18-55 i Nikkor 18-105 ten drugi jest po prostu użyteczniejszy, niezależnie co kto tu nawypisuje. No... gdybys musiał do niego dopłacać jakieś duże pieniadze to zdecydowanie niekoniecznie byłoby warto. Ale tak chyba nie jest.

[ Dodano: Sob 04 Sty, 2014 17:35 ]
kufel napisał/a:

jeśli chodzi o imprezy to lepszą ogniskową jest 55 i okolice. 105 to jak napisał komor mało użyteczna ogniskowa na imprezy.

Zgadza sie. Z tym, ze - chciałbym przypomnieć - obiektyw 18-105 ma też ogniskową 55mm :-)

kufel - Sob 04 Sty, 2014

RB napisał/a:
Z tym, ze - chciałbym przypomnieć - obiektyw 18-105 ma też ogniskową 55mm :-)
zgadza sie :) dlatego dopisalem :
Cytat:
no i jeśli dyskutujemy o tematyce zdjęć imprez warto wpsomniec , ze poza ogniskową swiatlo obiektywu jednak równie istotne. bo co Ci po "kitowcu" 55mm z 5,6 na końcu? ;)
co prawda w 18-105 pewnie bedzie blizej 4,5-5 , ale w dalszym ciągu to mało użyteczne szkło na imprezy. no chyba ze mowimy o imprezach w plenerze etc...
RB - Sob 04 Sty, 2014

djgreg napisał/a:

Cały czas się zastanawiam nad tym który obiektyw (z tymi konkretnymi korpusami w zestawie) będzie lepszy bo postanowiłem że właśnie z uwagi na obiektyw wezmę aparat a nie ze względu na korpus.

Wiesz co, generalnie to słuszny kierunek... ale Ty wybierasz na podstawie najtańszych, obiektywów zestawowych, jakiś ciemnych zoomów, które całkiem sporej części fotografujących bardzo szybko przestają sie przydawać i wędrują na aukcje lub do szafy... lepiej pomyśl o swoich planach obiektywowych na przyszłość i wybieraj tam. Dokupienie ciemnego zooma to małe kilkaset złotych róznicy max. pomiędzy systemami. Z innymi obiektywami, dostępnością, jakościa i ceną może być... znacznie gorzej.

[ Dodano: Sob 04 Sty, 2014 17:43 ]
kufel, ustalmy sprawy: ja nie Tobie przypominałem, raczej inicjatorowi zapytania :mrgreen:

RB napisał/a:
... lepiej pomyśl o swoich planach obiektywowych na przyszłość i wybieraj tam.

Własnie o to chodzi że na dziś nie mam konkretnych planów, one raczej się wyłonią same podczas nauki dlatego potrzebowałbym teraz bardziej uniwersalnego lustra aby się przekonać w jakim kierunku iść no i do nauki (może jakiś kursik profesjonalny zaliczę) się zobaczy :mrgreen:

komor - Sob 04 Sty, 2014

djgreg napisał/a:

Jeśli nadal rozmawiamy o kupnie Nikona to z podanych dwóch kitowców na imprezy domowe lepszy będzie… Nikkor 35/1.8G. :) A tak na poważnie to bez specjalnego znaczenia, po prostu 18-55 jest tańszy i na 55mm ma już ciemnicę f/5.6, tymczasem 18-105 osiąga tę ciemnicę na 105 mm, czyli na 55mm ma szansę być ciut jaśniejszy. Ale to są drobne detale. Ja kupując Nikona wolałbym go kupić z 18-105VR.

kufel - Sob 04 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
Własnie o to chodzi że na dziś nie mam konkretnych planów, one raczej się wyłonią same podczas nauki dlatego potrzebowałbym teraz bardziej uniwersalnego lustra aby się przekonać w jakim kierunku iść no i do nauki
większością współczesnych luster zrobisz w zasadzie każdą fote. jednymi będzie ciężej, innymi lepiej a powtarzalność efektów oczywiście nie będzie taka sama. to raz.
a dwa : ograniczeniem najczęściej jest brak odpowiedniej szklarni do danej tematyki. innymi słowy - nie oblecisz makro, reporterki, krajobrazów jednym szkłem ;) każdy z tych fotograficznych tematów będzie potrzebował osobnego instrumentu do tego dedykowanego.

jeśli nie są znane dalsze plany fotograficzne kierunek w którym chcemy iść w kwestii tematyki to taki obiektyw 18-105(135) jest dobrym wyborem.a w miarę rozwoju wyklarują się konkretne potrzeby.

RB napisał/a:
kufel, ustalmy sprawy: ja nie Tobie przypominałem, raczej inicjatorowi zapytania :mrgreen:
aaa, ok:)
RB - Sob 04 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
potrzebowałbym teraz bardziej uniwersalnego lustra

lustrzanki sa wystarczająco uniwersalne. O to która jest trochę lepsza w fotografowaniu głębokich cieni czy w fotografii burego kota w ciemnym pokoju to się specjalnie nie martw.
Co do obiektywów, tak jak napisał komor, z tym samym korpusem warto 18-105 zamiast 18-55.
Ale w pierwszym poście pisałeś coś o makro? makro czego? Raczej monety czy raczej żuczki? Z 3 cm czy z 15 cm? To jest znaczna różnica. Popatrz na ofertę z cenami szkiełek do makro... (OK, i tak się na Sigmach czy Tamronach skończy z uwagi na ceny...)

komor napisał/a:
Jeśli nadal rozmawiamy o kupnie Nikona

Nie do końca bo biorę pod uwagę Nikona D5100 z 18-105 i Pentaxa K-30 z 18-55, dlatego pisałem te dwa obiektywy w tych dwóch konkretnych zestawach.

Czyli czy obiektyw 18-105 z Nikonem będzie lepszą opcją niż 18-55 z Pentaxem czy może właśnie 18-55 z Pentaxem to lepsza opcja niż 18-105 z Nikonem (jako całość bo osobno 18-105 może jest lepszy ale czy jako zestaw też? czy może ten drugi jako zestaw jest lepszy) :razz:
Masło maślane ale myślę ,że wiecie o co chodzi :grin:

RB - Sob 04 Sty, 2014

djgreg napisał/a:

Czyli czy obiektyw 18-105 z Nikonem będzie lepszą opcją niż 18-55 z Pentaxem czy może właśnie 18-55 z Pentaxem to lepsza opcja niż 18-105 z Nikonem

Dotykasz tej cienkiej linii za którą jest już szaleństwo...
Nie waże sie powiedzieć co jest lepszą opcją w jakichkolwiek ogólnych kategoriach. Ale gdybym miał wybierać z tych dwóch to bym kupił Nikona. Powodów nie bedę listował, nie namówisz mnie na to ;-)
Popatrz czym poza obrazowaniem (bo tu to sa szczegóły niewarte moim zdaniem dzielenia włosa) różnia sie korpusy i co tracisz a co zyskujesz. Ty.

Andrzej.M. - Sob 04 Sty, 2014

Z Pentaxem to jest tak jak z koreańskimi samochodami, muszą dać więcej za mniej kasy aby się sprzedać.

I dają i sprzedają i wszystkim się to opłaca a nie jak np. w niektórych markach - drą ile wlezie za nic... I na dodatek po wyjechaniu za bramę jesteś 50% w plecy, a dziury wypadają po 3 latach... :razz:
RB napisał/a:
Ty sobie jak mniemam spacerujesz w pomieszczeniach i w (nie po, na) halach...

W pomieszczeniach jak pisałem - fotografuję i w halach również , choć zdarza się że spaceruję po halach, a czasem nawet wyjdę na jakąś... :lol: Nawet na niej zanocuję... :grin: ... znaczy w schronisku.
RB napisał/a:
Porównajmy: na 55 mm Pentax 18-55 ma światło 5.6 a Nikkor 18-105 ma 5.0. Różnica niewielka, w zasadzie nieistotna ale... na korzyść Nikkora.
:cool:
Jasne za jedyne 400 złotych? To już wolę dołożyć drugie tyle i kupić używkę Tamrona 90/2,8 Macro i mieć na 90mm światło 2,8 do portretu oraz makro 1:1. Albo za 300zł kupić manualne 100 /2,8 czy 135/2,8. I pobawić się manualem. :razz:

djgreg napisał/a:
Własnie o to chodzi że na dziś nie mam konkretnych planów, one raczej się wyłonią same podczas nauki dlatego potrzebowałbym teraz bardziej uniwersalnego lustra aby się przekonać w jakim kierunku iść no i do nauki

I takie postawienie sprawy jest OK. Bo wybieranie aparatu za ok. 2000 ze wzgledu na dołaczony kit o wartości ok 250-600zł - to nieporozumienie. I tak jeśli będziesz się rozwijał - pierwszy w odstawkę pójdzie właśnie obiektyw, bo niebawem zachce ci się jasnego obiektywu i tego będziesz używał.
Jakość optyczna obu szkieł jest bardzo podobna.
Korpusy różnią się nieraz znacznie. W przypadku Nikona D7000 i K-30 - masz w jednym np. górny wyświetlacz i dwa ustawienia uzytkownika, a w drugim np. elektroniczną poziomicę w 2 płaszczyznach i trzy ustawienia użytkownika. Ale zaraz D7000 za 2000zł?
No tak -
D5100 vs. Pentax K-30
- Łomatko, nad czym tu myśleć?
Pryzmat -
niema vs jest

uszczelniony korpus -
nie ma vs jest

tryby użytkownika -
nie ma vs są trzy!!!

program TAv (manualny z automatyką czułości) -
nie ma vs jest !

czas migawki
do 1/4000s vs 1/6000s

Szybkie zdjęcia -
do 4kl/s vs do 6kl/s

elektroniczna poziomica -
nie ma vs jest w 2 płaszczyznach

Sorry - nie chce mi się więcej pisać... :roll:

A co tam :
potwierdzenie ostrości z każdym dającym się zamontować obiektywem
nie ma vs jest

pułapka ostrości z każdym nawet manualnym obiektywem
nie ma vs jest

stabilizacja każdego obiektywu
nie ma vs jest

100% pokrycia obrazu w wizjerze
nie ma vs jest

jeszcze trochę by się znalazło ale mam dość. :lol:
[ Dodano: Sob 04 Sty, 2014 19:57 ]
RB napisał/a:
Popatrz czym poza obrazowaniem (bo tu to sa szczegóły niewarte moim zdaniem dzielenia włosa) różnia sie korpusy i co tracisz a co zyskujesz. Ty.

Właśnie o to chodzi! To samo mówię.

dcs - Sob 04 Sty, 2014

AndrzejM.Makuch, Jak widzisz udział /procentowy/ w zrobieniu /możliwościach zrobienia lepszego zdjęcia między częściami zestawu /aparat+obiektyw -na razie jeden obiektyw/ :?:
jaad75 - Nie 05 Sty, 2014

program TAv (manualny z automatyką czułości) -
nie ma vs jest !
Jest w obu, a że nie nazywa się w Nikonie TAv i nie ma osobnego miejsca na kółku... :roll:
BTW, tych "vs" w drugą stronę też by się parę uzbierało. Aaa i zapomniałeś o kontroli zewnętrznych lam wbudowaną, której brak w D5100... :razz:

djgreg - Nie 05 Sty, 2014

dcs napisał/a:
AndrzejM.Makuch, Jak widzisz udział /procentowy/ w zrobieniu /możliwościach zrobienia lepszego zdjęcia między częściami zestawu /aparat+obiektyw -na razie jeden obiektyw/ :?:

eee język dla mnie chyba za bardzo zaawansowany bo nic z tego nie rozumiem :oops:

I czyli co to mam patrzeć jednak na korpus tych dwóch i ze względu na to brać jeden z tych zestawów czy jak? bo już się gubię ? ja myślałem ,że lepiej patrzeć na obiektyw tych zestawów niż korpus?

coś myślę ,że tyle ile ludzi tyle opinii bo jedni mówią patrz na obiektyw a inni patrz na korpus...

i jak tu coś wybrać hehe, nie no liczę , że z tej konstruktywnej rozmowy wyjdzie wkońcu jaki zestawik lepszy dla kogo :mrgreen:

dcs - Nie 05 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
czy dla mnie wystarczający będzie zestaw z 18-55 ??
-pewnie, wcześniej czy później -NIE.
djgreg napisał/a:
lepiej patrzeć na obiektyw tych zestawów niż korpus?
-na jedno i drugie.
"Większy zoom" w praktyce amatorskiej się przydaje.

Pytanie, czy chcesz nosić dwa obiektywy (18-55mm i 55-200/300/mm -łącznie dające owy "większy zoom" -większy zakres ogniskowych, czy jeden obiektyw (18-105mm). :?:

jaad75 - Nie 05 Sty, 2014

dcs napisał/a:
"Większy zoom" w praktyce amatorskiej się przydaje.
Zależy komu. Ja używalem na początku tylko 50-tki, potem 35-tki. W cyfrze zacząłem od kompakta, z ekwiwalentem bodaj 35-100 (i nie przypominam sobie by jego zakres tele kiedykolwiek stanowił problem), ale w DSLR na poważnie znowu zacząłem od 50-tki, a chwilę później dokupiłem 35-tkę, pierwszy zoom, to było 12-24 dużo później. Nigdy nie czułem potrzeby posiadania standardowego zooma, a już zwłaszcza nie ciągnęły mnie zoomy tele...
RB - Nie 05 Sty, 2014

djgreg napisał/a:

coś myślę ,że tyle ile ludzi tyle opinii bo jedni mówią patrz na obiektyw a inni patrz na korpus...

Zobacz co zyskujesz i tracisz wybierając jeden z tych zestawów. Zastanów się, jak istotne dla Ciebie jest 50 mm więcej na dłuższym końcu ciemnego obiektywu, jakie z cech które posiada Pentax a nie posiada Nikon będziesz wykorzystywał (czy będziesz chciał używac jakiś niesystemowych obiektywów z ręcznym ogniskowaniem? czy jesteś miłośnikiem pryzmatów pentagonalnych? itede...). I jakie cechy które ma Nikon, a nie ma Pentax także. To nie tak prosto, że masz patrzeć na to, a nie na tamto. Dla jednego Kolegi jak widzisz wybór Pentaxa jest oczywista oczywistościa, a dla mnie prawie odwrotnie.
Ty musisz wybrać. BTW - każdy z tych wyborów będzie na teraz dobry (albo równie zły... ale to inna sprawa), więc za bardzo się nie ma co spinać :-) Swoją drogą jak po jakims czasie do Ciebie dojdzie że jednak zamiast Nikona Canon jest lepszy albo łotewer, to wymiana systemu nie jest wcale tak kłopotliwa, a i koszta nie zabijają... (no, zarobić na tym nie zarobisz :mrgreen: )

Andrzej.M. - Nie 05 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
ja myślałem ,że lepiej patrzeć na obiektyw tych zestawów niż korpus?

Jak będziesz wiedział jaki obiektyw ci potrzebny najbardziej , na razie najwięcej płacisz za ... korpus! Patrzeć na obiektyw - to znaczy na obiektyw który kosztuje faktycznie tyle lub więcej niż korpus - bo w takich cenach zaczynają się naprawdę dobre obiektywy. Na razie masz do wyboru dwa porównywalne plasticzaki i dwa korpusy z różnych półek - na forach poza granicami pentaxy porównuje się z puszkami klasy D7000/D7100. Jeśli nie są lepsze od D5100 to czemu ludzie tyle do nich dopłacają? Inna sprawa to twoje potrzeby dotyczące obiektywu. Na razie naucz się zwykłego 18-55WR , dopłacanie do droższego o większym zakresie IMO na razie nie ma sensu. Nadejdzie moment że zechcesz się pobawić tele - to spokojnie je sobie kupisz.

dcs napisał/a:
możliwościach zrobienia lepszego zdjęcia między częściami zestawu /aparat+obiektyw -na razie jeden obiektyw/

Dobrze wiesz że nie chodzi o lepsze zdjęcie , a o wygodę używania i bezpieczeństwo sprzętu. Nie wpisałem oczywistości - jak uszczelniony korpus , jak to wpływa na brak paprochów na matrycy czy pracę mechanizmów gdy się zabiera aparat na wakacje, na plażę , do ogrodu, w góry, gdy trzeba zrobić zdjęcie dziecku w piaskownicy , na basenie, itp. Także w nocy przy grillu czy ognisku warto mieć jaśniejszy wizjer by robiąc zdjęcia z lampą lepiej znaleźć fotografowanych i wiedzieć na co się ustawia ostrość. To wszystko dotyczy jednego - wygody i niezawodności. Ale też przekłada się na ilość i jakość zdjęć.

Za rok, dwa może Nikon da lepszy korpus za te pieniądze i jeśli nie nakupisz mnóstwa szkieł - zmienisz na niego.Jeśli zaś kupisz nawet kilka manuali żeby sie pobawić "fiszajem" , makro czy tele - takie używki spokojnie sprzedasz bez straty (jeśli kupowałeś również używane). Jak cię bakcyl fotografii złapie na poważnie- wszystkie walory korpusu na pewno docenisz - matrycy też.

komor - Nie 05 Sty, 2014

Nie wpisałem oczywistości - jak uszczelniony korpus , jak to wpływa na brak paprochów na matrycy czy pracę mechanizmów gdy się zabiera aparat na wakacje

No szczególnie jak się zmienia obiektywy to bardzo wpływa… :)

RB - Nie 05 Sty, 2014

- na forach poza granicami pentaxy porównuje się z puszkami klasy D7000/D7100. Jeśli nie są lepsze od D5100 to czemu ludzie tyle do nich dopłacają? Inna sprawa to twoje potrzeby dotyczące obiektywu.

Idąc w ten ton... Ludzie niby porównuja i się niby zachwycaja, ale kupuja zwykle Nikony. Częsciej serii 5 niż Pentaxy serii dwucyfrowej. BTW ten tu mój niby "argument" jest tak samo bezsensowny jak Twoje o tym co tam na forach zagramanicznych pisujo.

[ Dodano: Nie 05 Sty, 2014 16:57 ]
komor napisał/a:
Nie wpisałem oczywistości - jak uszczelniony korpus , jak to wpływa na brak paprochów na matrycy czy pracę mechanizmów gdy się zabiera aparat na wakacje

No szczególnie jak się zmienia obiektywy to bardzo wpływa… :)

Jak sie ma 18-105 to sie na wakacjach nie zmienia :wink: (to taki żart, naśladuję tak sobie, ale mnie chyba słabo wychodzi)...

A .. to o pentksie bylo.... no to sorry...

komor napisał/a:
o szczególnie jak się zmienia obiektywy to bardzo wpływa…

A czytał na co była odpowiedź?
dcs napisał/a:
aparat+obiektyw -na razie jeden obiektyw/

Teraz jaśniej?

RB napisał/a:
ale kupuja zwykle Nikony.

Taaa i o zgrozo... :shock: Cwanony tyż panie!!! :shock: :shock: :lol:

RB - Nie 05 Sty, 2014

komor napisał/a:
o szczególnie jak się zmienia obiektywy to bardzo wpływa…

A czytał na co była odpowiedź?
dcs napisał/a:
aparat+obiektyw -na razie jeden obiektyw/

Teraz jaśniej?

No jak jednym obiektywie ma dojechac do wakacji, no to faktycznie, niech se kupi nawet najlepsze Ka tak uszczelnione że ohoho (ale chyba fotony wpuszcza ode przodu?) z tym pszejuniwersalnym 18-55 :mrgreen: Bo mu starczy. Nie ma opcji, musi.

Taaa i o zgrozo... :shock: Cwanony tyż panie!!! :shock: :shock: :lol:

Ja już miałem system niszowy. Ja się im wcale nie dziwię. Każdy ma swoje preferencje.

djgreg, naprawdę cała gra nie warta dużej spinki. Na Twoim poziomie to jeszcze długooo każdy z tych korpusów bedzie OK. Podobnie jak i oboma obiektywami zawalczysz (póki nie stwierdzisz, że to trochę niekoniecznie az tak fajne obiektywy...). Co byś nie wybrał katastrofy nie będzie. A i tak nigdy nie będziesz na pewno wiedział czy aby wybrałeś najlepiej. Bylebyś mial przekonanie, ze wybrales dobrze :-) ... w ogóle pchając się w fotografowanie.

RB napisał/a:
No jak jednym obiektywie ma dojechac do wakacji,

Słucham? A jest obowiązek kupowania więcej?
I kto to pisze? Pozwoliłem sobie na zaglądnięcie do Twojej galerii - i jakoś nie widzę zdjęć z ogniskową dłuższą niż 55mm, wręcz 95% masz szerokim kątem! To przez DWA LATA nie potrzebowałeś tele 55-105, a kolega początkujący MUSI je mieć do wakacji??? Zjadłeś coś ? Opiłeś się? :shock: :zalamany: Wiem - to od Sylwestra cię trzyma, nie dziwię się - był ładniejszy niż nasz. :twisted:

djgreg napisał/a:
liczę , że z tej konstruktywnej rozmowy wyjdzie wkońcu jaki zestawik lepszy dla kogo
Ma być najlepszy dla Ciebie. I tyle , a naszymi "przekomarzaniami" się nie przejmuj, wiem masz niezły ubaw, aż mam chęć sam założyć jakiś fikuśny temat. :lol:
RB - Nie 05 Sty, 2014

I kto to pisze? Pozwoliłem sobie na zaglądnięcie do Twojej galerii - i jakoś nie widzę zdjęć z ogniskową dłuższą niż 55mm, wręcz 95% masz szerokim kątem! To przez DWA LATA nie potrzebowałeś tele 55-105,

Miszczu dedukcji... nie ma w galerii to na pewno nie robiłem i nie potrzebowałem. A taki jaad w ogóle zdjęc nie robi... i pewnie w ogóle to automat jest...
Andrzej, te Twoje - jak sam je nazywasz gdzieniegdzie - żarty to albo oznaczaj jakims rzucjącymi sie w oczy znakami albo co, bo ja za Twoim poczuciem humoru nie nadążam.

A co do 18-55 no to napisałem, ze mu starczy. Kupi Pentaxa to mu starczy. Nie bedzie miał wyjścia, no chyba, ze troszkę kiesą potrząśnie na cus jeszcze. No więc starczy, co się Pan czepiasz :mrgreen:

RB napisał/a:
A taki jaad w ogóle zdjęc nie robi...

No właśnie ! Właśnie! A tyle gada! I na pentaxa nadaje! usunąć! wyczyścić! :lol: :lol: :lol:

djgreg - Pon 06 Sty, 2014

Rozmowa schodzi na poważne tematy a ja tu dalej się zastanawiam :mrgreen:

A jaka jest różnica między K-30 a K-500? I czy warto 400zł dopłacać ?

Andrzej.M. - Pon 06 Sty, 2014

K-500 nie ma uszczelnień, podświetlenia punktów AF, poziomicy . I różnica wynosi jakieś 100-200zł. Więc warto dopłacić.
muzyk - Pon 06 Sty, 2014

Cytat:
I czy warto 400zł dopłacać ?

oczywiście!

Nawet się nie zastanawiaj, choć ja polecam k5 którego wciąż nowego można dostać (pierwszą wersję).

djgreg - Wto 07 Sty, 2014

I różnica wynosi jakieś 100-200zł.

K-30 kosztuje 2100zł a K-500 1700zł w zestawach ??

muzyk napisał/a:
Nawet się nie zastanawiaj, choć ja polecam k5 którego wciąż nowego można dostać (pierwszą wersję).

A gdzie ją dostać ? Jakiś namiar ? I ile kosztuje ?

Andrzej.M. - Wto 07 Sty, 2014

djgreg napisał/a:
w zestawach ??

Faktycznie , zapomniałem że do K-500 jest obiektyw bez WR a do k-30 18-50WR. I tu już jest stówa... I że k-500 trochę staniało.
Tak - warto dołożyć!
A k-5 to chyba na e-bayu trzeba szukać... no może jeszcze w jakimś drogim sklepie zalega. Ale za 2100 nie kupisz. Ostatnio jak widziałem to 2800 kosztował.

djgreg - Wto 07 Sty, 2014

Na ebayu nowe PENTAX K-5 OBJEKTIV DA 18-55 MM WR za ok 2500zł są.
hijax_pl - Wto 07 Sty, 2014

Nie chciało mi się czytać, ale
potwierdzenie ostrości z każdym dającym się zamontować obiektywem
... to akurat w nikonie jest.

Swoją drogą sam korpus zdjęć nie zrobi.

Andrzej.M. - Wto 07 Sty, 2014

hijax_pl napisał/a:

Tylko po co trzeba montować te "dandeliony"?

[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 21:56 ]
djgreg napisał/a:
Na ebayu

Tam jak zwykle taniej...

RB - Wto 07 Sty, 2014

hijax_pl napisał/a:

A une to niby gendera straszniejsze?

matys - Sro 08 Sty, 2014

hijax_pl napisał/a:

[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 21:56 ]
djgreg napisał/a:
Na ebayu

Tam jak zwykle taniej...

O jakich dandelionach kolego piszesz ? Mam d7100, kilka szkiełek M42 jedno na MD i pierwsze słyszę o czymś takim. Potwierdzenie ostrości oczywiscie działa z każdym z nich.

muzyk - Sro 08 Sty, 2014

matys napisał/a:
Potwierdzenie ostrości oczywiscie działa z każdym z nich.

ale ostrzenie na nieskończoność nie.

matys - Sro 08 Sty, 2014

Zależy czy zastosujesz przejściówkę z soczewką czy bez.
muzyk - Sro 08 Sty, 2014

matys napisał/a:
przejściówkę z soczewką czy bez.

Przejściówka z soczewką to lipa i nikt poważnie nie bierze takiego rozwiązania pod uwagę.

komor - Sro 08 Sty, 2014

W Canonie. Nie w Nikonie.

Andrzej.M. - Sro 08 Sty, 2014

Hmmm, parę razy spotkałem się z tekstami ludzi kupujących manualne obiektywy do Nikonów , że sprzedawcy im "chipy" dołączali żeby wszystko jak trzeba działało, nawet Samyang do Nikona obiektywy z tego powodu ma nieco droższe. Czyżbym sobie to wymyślił? Pewnie mi się śniło, jak niektórym oszczędzanie... Idę do lekarza... po Bilobil... :cool:
matys - Sro 08 Sty, 2014

Tak jak napisał komor wyżej, takie cudaki z chipami to do canona się kupuje.
Wystarczy wejść na jakikolwiek portal aukcyjny i przejrzeć przejściówki na manuale wtedy zobaczysz do jakich są dołączone chipy. Przy okazji ceny Bilobilu też możesz przejrzeć :wink:

komor - Sro 08 Sty, 2014

nawet Samyang do Nikona obiektywy z tego powodu ma nieco droższe.

Ale chip w Samyangu pozwala zapisać w EXIF-ie parametry obiektywu. A przynajmniej ogniskową, bo nie wiem czy przysłona jest też przenoszona do elektroniki, ktoś wie? Chip nie jest potrzebny do prawidłowego działania obiektywu na Nikonie, w tym potwierdzania ostrości.

Andrzej.M. - Sro 08 Sty, 2014

komor napisał/a:
bo nie wiem czy przysłona jest też przenoszona do elektroniki, ktoś wie?

To może o pomiar światła chodziło z tym chipem? No zwyczajnie mi się pomyliło, u jednych do potwierdzania , u innych do pomiaru czy przekazywania informacji, dobrze że w pentaxie nie trzeba. :razz:

hijax_pl - Sro 08 Sty, 2014

...wszystko, czyli pomiar ekspozycji (w Nikonie) lub potwierdzenie ostrości (w Canonie)
Cysioo - Sro 08 Sty, 2014
Temat postu: Fotografia dzieci - filmowanie
Witam wszystkich forumowiczów,

Niedawno pozbyłem się mojego paroletniego Canona 350D z małą łezką w oku...
Nie długo na świat przyjdzie mój mały synek i na tę okoliczność chciałbym sprawić sobie nowy aparacik do uwieczniania pierwszych jego chwil. Nie jestem na czasie z aktualnym sprzętem więc proszę o pomoc.

Ogólnie aparacik będzie służył do robienia zdjęć najczęściej w pomieszczeniach przy sztucznym świetle i raczej z bliska. Będę chciał uwieczniać pierwsze chwile życia nowego członka rodziny :-)
Bardzo mi zależy również, aby aparacik kręcił filmy w dobrej jakości!! WAŻNA SPRAWA

Proszę bardzo o pomoc w doborze takiego sprzętu. Budżet to ok 2000 zł na całość.

MM - Czw 09 Sty, 2014

To polecam coś takiego
http://gopro.com/cameras/hd-hero3-black-edition

GoPro w najlepszej obecnie wersji Hero 3+ zrobisz i film i zdjęcia.
Tylko w grę wchodzą raczej szerokie kadry :mrgreen:

Snara - Pon 20 Sty, 2014

Witam ! Poszukuje Lustranki badz dobrego aparatu kompaktowego dla Amatora.Aparat ten ma mi słuzyc na codzien do robienia zdj przy sztucznym swietle jak i na dworze,fotografii ludzi,portretowania, fotografii krajobrazowej,zwierzat, bedzie mi tez towarzyszyl podczas imprez rodzinnych, ze znajomymi ogolnie do uchwycenia i zapamietania wspanialych chwil :) Bardzo prosze o pomoc w wyborze, myslalam o nikonie d3200 ,wszystko zalezy od obiektywu wiec moze tancza lustrzanaka i lepszy obiektyw? albo zwykly kompaktowy coolpix ? Bardzo prosze o doradzenie ,cena do 2 tys :) :mrgreen:
Andrzej.M. - Pon 20 Sty, 2014

Jak zwykle polecę ci pentaxa K-30 - bo ma korpus bardzo przyjazny użytkownikowi, oferujący podobne funkcje i ergonomię jak aparaty z wyższej półki , przy zachowaniu nadal małych rozmiarów. Obiektyw 18-55 albo można z dwoma (18-55 i 50-200) kupić. Tyle że wtedy odrobinę drożej. Na początek samo 18-55 powinno jednak wystarczyć - jak pofotografujesz - zdecydujesz czego ci potrzeba - jasnej stałki 1,8/50mm czy 35mm a może coś dłuższego , czy jasnego zooma 2,8/17-50?
Dopóki tego nie wiesz - nie ma sensu wydawać na konkretne obiektywy.
Możesz również pomyśleć o "bezlusterkowcu" Sony , Olympus czy wręcz o kompakcie typu Fujifilm X10 czy X20. Bezlusterkowcem z matrycą APS-C zrobisz tak samo dobre zdjęcia jak lustrzanką , tyle że może to być nieco manualnie trudniejsze (mniej udogodnień w rodzaju dwóch rolek i konieczność grzebania w menu). Kompakt z pewnością w wielu sytuacjach ustępuje powyższym (bo nie można obiektywu zmienić , bo matryca jest mniejsza, głębia ostrości większa itp) ale jest mały i poręczny.

muzyk - Wto 21 Sty, 2014

Obiektyw 18-55 albo można z dwoma (18-55 i 50-200) kupić.

Hmm, obiektywy ze światłem 3.5-5.6 są po prostu ciemne i proponowanie ich zawsze powinno być dostarczone z taką właśnie wskazówką.

Andrzej.M. - Wto 21 Sty, 2014

Wszystkie kitowe są ciemne - bo z założenia mają być tanie, albo do przyszłej wymiany na lepsze, albo do zużycia. Choć jeśli ktoś mało fotografuje , potrafią i puszkę przeżyć. :wink:
Ale na początek i oswojenie się z tematem , ogarnięcie aparatu i podstawowych potrzeb zwykle wystarczają. później przychodzi czas na decyzję co dalej - jaki następny, jaka jasność i ogniskowa. Zoom czy stałka. Uzupełnienie czy wymiana.
Ten etap przychodzi zwykle jak już "naumiemy" się korzystać z kita.
I wtedy taka stronka może się przydać. A może nawet coś dłuższego?

muzyk - Sro 22 Sty, 2014

le na początek i oswojenie się z tematem , ogarnięcie aparatu i podstawowych potrzeb zwykle wystarczają.

Zgadza się. Pamiętam, że z 18-55 IS miałem sporo frajdy, zwłaszcza w nocnych zdjęciach Speicherstadt w HH.
Raz upadł mi przy organach w St. Jacobi w HH - na dechy, kantem obiektywu.
Hmmm, coś mu się stało, ale ostrzył dalej spoko. :razz:

Wujek_Pstrykacz - Sro 22 Sty, 2014

Wszystkie kitowe są ciemne

Błąd w myśleniu, niewiedza, albo wszystko razem. Standard.

Są kity z jasnymi obiektywami, trochę wysiłku umysłowego proszę.

Np. kit Canona
:evil: :twisted:

muzyk - Sro 22 Sty, 2014

Błąd w myśleniu, niewiedza, albo wszystko razem. Standard.

Oj tam :razz:
Jak się dużo pisze... :twisted: to się skrótami myślowymi jedzie. :wink:

Andrzej.M. - Sro 22 Sty, 2014

Są kity z jasnymi obiektywami, trochę wysiłku umysłowego proszę.

Np. kit Canona

Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem? Piszemy o lustrzance APS-C do 2000zł. Z obiektywem! Jak masz taki kit za 2000PLN - biorę (jak nie lubię Canona!)! :lol:
Kontekst kolego, kontekst! :lol:

A może kolega się śpieszył i jednego zera nie zauważył? :roll:

Raz piszemy na temat, innym razem nie, a u kolegi to często zdarza się pisanie byle pisać :razz:
Sporymi skrótami myslowymi :wink:

RB - Sro 22 Sty, 2014

Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem?

No, poniekąd. Choć moim zdaniem precyzyjniej byłoby: Nieumiejętność odczytywania ze zrozumieniem w tym co piszesz tego, co potem zeznajesz, że miałeś na myśli.

Uzywając często stosowanych przez Ciebie skrótów myślowych można oczywiscie byłoby napisać: nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Czy sens obu sformułowań jest identyczny niech kazdy osądzi sam.

Andrzej.M. - Sro 22 Sty, 2014

Raz piszemy na temat, innym razem nie

Popatrz, piszemy? No coś Ty? :lol:

Tak tak, "piszecie", to tak przez szacunek, u mnie się tak mówi :razz:
Kappa - Czw 23 Sty, 2014

Witam wszystkich na forum. Uznałem ten temat za zbiorczy więc mój pierwszy post wstawiam tutaj.

Tak jak w temacie chciałbym zakupić w tym roku moją pierwszą lustrzankę. Cenę 2000 zł przyjąłem za górną granicę, dolnej nie ma. Chciałbym nauczyć się fotografii w celu czysto amatorskim ale i jak najbardziej wszechstronnym. Z doświadczeń z kompaktami i komórkami wyniosłem następujące wnioski: wkurzająca jest słaba jakość zdjęć w kiepskim świetle oraz szybkość działania tj. szybkość wyostrzania oraz czas od uruchomienia sprzętu do zrobienia zdjęcia. Nie zależy mi na super zoomie, niesamowitych funkcjach nagrywania filmów. Myślę, że ważna jest ergonomia tj. wielkość i ciężar aparatu. Nie będę miał raczej czasu by planować specjalne wycieczki z ciężkim sprzętem w celu fotografowania, fajnie by było możliwie komfortowe zabieranie go ze sobą w wiele miejsc.

Sprzętem który poszukuję pobawię się jakiś czas, najlepiej dłuższy (zależy ile będzie kosztował), wymiana na lepszy/inny najwcześniej za kilka lat.

Nie ograniczam się do nowości. Jeśli podobny osiągami sprzęt używany kupię za 1000 zł a nie 2000 zł to tym lepiej (byleby zaraz się nie zepsuł). Tak samo jeśli za cenę nowego kupię uznany aparat klasę czy dwie wyżej ale używany to jest to warte rozważenia - jednak ważne by nie był on zbyt wielki i ciężki.

Czytając i oglądając przez kilka godzin recenzje aparatów nowych i tych starszych najbardziej spodobał mi się Canon 100D - w cenie z obiektywem za ok 2000 zł. Co o nim sądzicie? Czy poza oczywistymi rozmiarami pasuje do moich wymagań? Niektórzy wskazują na kiepski AF - czy to znaczy, że zanim złapie ostrość może zająć mu to parę sekund (tego chciałbym uniknąć)? Na koniec dodam, że najbardziej lubię robić zdjęcia przez wizjer optyczny (przyzwyczajenie jeszcze ze starych kompaktów analogowych).

muzyk - Czw 23 Sty, 2014

Canon 100d jest... bardzo mały i drogi.
Może 650/600d?

Używany 40D z lepszym szkłem?

RB - Czw 23 Sty, 2014

jak ma byc najmniejsza lustrzanka to faktycznie Canon 100d
Z drugiej strony jednak bym sugerował cos takiego:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/4551927
lub takiego:
http://www.ceneo.pl/17536861
(to drugie trochę wygodniejsze...)
dużo większe od 100d nie jest. Też raczej małe jak na lustrzankę.

Natomiast jeśli miałoby byc małe to może jednak niekoniecznie lustrzanka:
http://www.ceneo.pl/18010429
Będzie mniejsze, ale wizjer jest elektronicny

cybertoman - Czw 23 Sty, 2014

Kappa, jak się już naczytałeś to teraz proponuje wyprawę do sklepu i przymiarki różnych modeli.
Lucas1981r - Czw 23 Sty, 2014

Kappa, jak chcesz nowe lustro w tej cenie z porzadnym optycznym wizjerem to celowalbym w Pentaxa K-30
z uzywek bralbym pod uwage jeszcze Canona 50d...

Moze cos z bezlusterkowcow ewentualnie...np.
Samsunga NX300
lub taniej NX1100 (w pakiecie dostajesz takze LightRoom) ale zostanie Ci kasa na tanie ale dobre stalki jak 45 1.8 lub 20 2.8
albo cos z micro4/3 Panasonic/Olympus
lub Fuji X-A1 :)

muzyk - Czw 23 Sty, 2014

Aaaaa... jak najmniejsza to jakiś Pentax. Używany rzecz jasna.
RB - Czw 23 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
Aaaaa... jak najmniejsza to jakiś Pentax. Używany rzecz jasna.

No... najmniejszy to jednak jest ten cały 100d. I różnice w por. do k-500 czy k-30 widac. Inna sprawa, czy aby to 100d nie jest juz przesadą...

Kappa - Pią 24 Sty, 2014

Bardzo dziękuję wszystkim za porady. Przez najbliższy tydzień nie obejrzę aparatów, o których wspomnieliście bo wyjeżdżam. Ponadto zastanowiłem się, trochę więcej poczytałem i rzeczywiście Pentax wydaje się rozsądnym rozwiązaniem w okolicach 2000 zł. Dodatkowo, jak to zwykle bywa, im więcej się czyta tym większej się nabiera ochoty na sprzęt trochę droższy niż się zakładało... Bardzo dobre opinie zbiera nikon d5200 (może jeszcze stanieje, jako że wyszedł następca - d5300), co więcej przypomniałem sobie że mam znajomą, która używa tej marki, pomogłaby w opanowaniu obsługi a może i doradziła w przyszłości jakieś szkło. Myślę, że będę w lutym oglądał pentax k-30, nikon d5200 i canon 100d.

A tak na marginesie, jak się robi takie zdjęcia?:
on.wsj.com/KTJGxJ - zdjęcia z Kijowa

http://www.extremeinstability.com - zjawiska pogodowe (burze, chmury etc.)

Myślę, że takie fotografowanie by mnie najbardziej kręciło (pod pierwszą kategorię podchodzi foto uliczna z podróży, a pod drugą kategorię podchodzą ogólnie krajobrazy i przyroda). Wiem, że większość zależy w tym przypadku od umiejętności ale jeśli byście mogli jeszcze podpowiedzieć czy dowolne wskazane powyżej body się nadadzą oraz przede wszystkim jakie obiektywy, a dokładnie jaki jeden uniwersalny na początek (albo jako drugi po kitowym jak dozbieram $$$).

Lucas1981r - Pią 24 Sty, 2014

Kappa, jak juz patrzysz drozej jak np.D5200 to masz takze K-50:
- http://www.optyczne.pl/23...dsumowanie.html

RB - Pią 24 Sty, 2014

Lucas1981r napisał/a:
Kappa, jak juz patrzysz drozej jak np.D5200 to masz takze K-50:
- http://www.optyczne.pl/23...dsumowanie.html

Przeciez to flaki Pentaxa k-30 w grzeczniej wyprofilowanym pudełeczku. Nie lepiej zaoszczędzić kilka złotych?

dylematantka - Nie 02 Lut, 2014

Zastanawiam się nad zakupem lustrzanki. Wybrałam dwie opcje: Canon D600 oraz NIKON 3100. Która z tych opcji jest lepsza? Nie chcę kupić lustrzanki z innych firm. Co doradzicie? Jaka jest różnica w obiektywach - zamierzam w przyszłości dokupić je. Jaka jest różnica pomiędzy DIGIC 4 czy EXPEED 2 ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
muzyk - Nie 02 Lut, 2014

Ja bym brał 600d, a najlepiej 650d, a jeślu Nikona, to bezkompromisowo d7000.
dylematantka - Nie 02 Lut, 2014

Tak, ale na początek poszukuję czegoś do 2000 zł, jak w temacie. D7000 przekracza ten budżet.
muzyk - Nie 02 Lut, 2014

To moja podpowiedź: 600D.
Lucas1981r - Pon 03 Lut, 2014

dylematantka, do 2 tys. to masz K-30 z kitem.
- http://snapsort.com/compa...-vs-Pentax-K-30
- http://snapsort.com/compa...-vs-Pentax-K-30

Andrzej.M. - Pon 03 Lut, 2014

Lucas1981r napisał/a:
do 2 tys. to masz K-30 z kitem.

Fakt. :smile:

Jak Canon to 70D, jak Nikon D7000 a jak nie masz tyle kasy to Pentax K-30. Jak ci się trafi Pentax k-5 i będziesz mieć parę złotych na dołożenie - to warto.

Właściwie na rynku lustrzanek pozostały te trzy firmy - chyba że liczyć jeszcze ten patent sony z nieruchomym lustrem - czego nikomu raczej nie polecam. Powód? Narzekania na jakość obrazu (mniejsza ostrość większe szumy niż w lustrzankach opartych o tę samą matrycę), co nie dziwi - wszak wiadomo co się dzieje z obrazem przechodzącym przez półprzepuszczalne lustro czy choćby szybkę nachyloną pod kątem ok. 45 stopni.
Za to bezlusterkowiec? Proszę bardzo!

Fujifilm też zaprzestało produkcji lustrzanek , produkując całkiem udane kompakty i bezlusterkowce.
Olympus również przerzucił się na bezlusterkowce i system mikro 4/3 - jak widać wspólny z Panasonikiem - lumixem.
W tej sytuacji - nie dziwi że do dwóch największych graczy na rynku lustrzanek dołącza trzeci oferując lepiej wyposażone korpusy i świetne matryce - jak widać z powodzeniem. Do tego system obiektywów opracowanych głownie pod APS-C. W tym serię malutkich stałek o unikalnych ogniskowych.

ghost - Pon 03 Lut, 2014

Powód? Narzekania na jakość obrazu (mniejsza ostrość większe szumy niż w lustrzankach opartych o tę samą matrycę), co nie dziwi - wszak wiadomo co się dzieje z obrazem przechodzącym przez półprzepuszczalne lustro czy choćby szybkę nachyloną pod kątem ok. 45 stopni.
a jakieś zdjęcia? bo kolega ma tendencje do mądrzenia się na tematy, o których mało wie (tzn "gdzieś czytał", "słyszał, że", "plotki mówią").
np: a580 vs a57.

Andrzej.M. - Pon 03 Lut, 2014

evanduril napisał/a:

Cytat:

evanduril napisał/a:

W dodatku denerwuje mnie ostrość obrazu na A55 w porównaniu do podobnego sprzętu w Canonie.

Najprawdopodobniej to tylko kwestia obsługi, o ile nie standardowe "wydajemniesię". Jotpegi prosto z puszki?
Najlepiej byłoby pokazać takie porównanie z opisem co jest wg Ciebie nie tak.

Parzę choćby po zdjęciach wykonanych Tamronem w puszkach Canona i Nikona i porównuje z moimi - inne detale, inna ostrość. Na statywie, nawet na 1/2000 i niskim ISO, w lato, wychodziły nie tak dobrze jak u innych.

Poza tym można sobie porównać choćby na dpreview.

Wystarczy? A może kolega sam sobie w testach poszuka? Leniuch czy co? :lol:

[ Dodano: Pon 03 Lut, 2014 17:11 ]
Cytat:
Najwyższy wynik, jaki zanotowaliśmy dla A57 to 56.7 lpmm. Jest on nieco słabszy niż rezultaty innych aparatów z 16-megapikselowymi matrycami, które testowaliśmy wcześniej (np. 60.5 lpmm dla A55, czy 62 lpmm dla D5100).
to fragment z testu podlinkowanego przez kolegę
ghost napisał/a:
a57.
. Jeśli dodać że a580 podany w drugim linku został wyprodukowany w 2009 roku i dawał obraz tej samej jakości (szumy, dynamika barw i rozpiętość tonalna) przy 1121 ISO, co wypuszczona a57 w 2012 roku (3 lata później) przy 785 ISO - to chyba jakaś malutka przyczyna poza moją niewiedzą chyba jest? Skoro potwierdzają to testy na DxO. Zresztą wszystkie wypuszczone na tych samych matrycach bezlusterkowce osiągają wyniki wyższe o ok. 300-350 ISO od SLT. Czy to dalej nic nie znaczy? DxO - testy Sony - zaznacz sobie sony w filtrze "marka". Będzie czytelniej.
Kappa - Nie 09 Lut, 2014

Trzymałem dzisiaj w ręku kilka aparatów - Canona 1100D, Canona 100d, Canona 600(lub 650)D, Nikony 3100, 5200, 5300 oraz jakieś Sony (nie zwróciłem uwagi na model, na pewno któryś z tańszych). Większego dostępu nie było bo to Saturn. Doszedłem do dwóch wniosków - po pierwsze przesadziłem z obawą o wielkość i ciężar współczesnych lustrzanek - każda z nich była lekka i mała. Niestety o ile ciężar zaskoczył mnie pozytywnie, to już wygoda trzymania nie. Każdy z nich trzymało się niepewnie, niewygodnie - miałem wrażenie że są zbyt małe. Wizjer też mógłby być większy. Teraz pytanie do Was - w dalszych poszukiwaniach oglądać jakie aparaty? - np. Nikon d7000? Co rozmiarami ze stajni Canona mogłoby mi odpowiadać? Czy szukać sklepu gdzie będą Pentaxy - i jakie? (Zdaję sobie sprawię, że większe aparaty są o półkę cenową wyżej od entry-level toteż po wyborze modelu szukałbym go na aukcjach z drugiej ręki).

Poczytałem też w międzyczasie o obiektywach. Kitowe wydają się być stratą pieniędzy. Zwróciłem uwagę na Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G - w cenie poniżej 700 zł. Czy jest podobnie dobry obiektyw (o tak świetnej relacji jakość-cena) dla Canona i Pentaxa?

kufel - Nie 09 Lut, 2014

Kappa napisał/a:
Trzymałem dzisiaj w ręku kilka aparatów - Canona 1100D, Canona 100d, Canona 600(lub 650)D, Nikony 3100, 5200, 5300 oraz jakieś Sony (nie zwróciłem uwagi na model, na pewno któryś z tańszych). Większego dostępu nie było bo to Saturn. Doszedłem do dwóch wniosków - po pierwsze przesadziłem z obawą o wielkość i ciężar współczesnych lustrzanek - każda z nich była lekka i mała. Niestety o ile ciężar zaskoczył mnie pozytywnie, to już wygoda trzymania nie.
bo wszystkie te wymienione korpusy to entry level - takich właśnie gabarytów aparaty z tej półki. celuj zatem w półkę wyżej.

Kappa napisał/a:
Teraz pytanie do Was - w dalszych poszukiwaniach oglądać jakie aparaty? - np. Nikon d7000? Co rozmiarami ze stajni Canona mogłoby mi odpowiadać? Czy szukać sklepu gdzie będą Pentaxy - i jakie?
z nikonów d7000 , d7100, starszy d300s

z canonów 60D , 70D , 7D

pentaxy ogólnie sa małe, nawet te z wyższej półki, ale przymierzyć możesz , np K-5 i jego warianty , K-3

polecam tez - http://camerasize.com/compare/

busz - Nie 09 Lut, 2014

Kappa napisał/a:
Trzymałem dzisiaj w ręku kilka aparatów - Canona 1100D, Canona 100d, Canona 600(lub 650)D, Nikony 3100, 5200, 5300 oraz jakieś Sony (nie zwróciłem uwagi na model, na pewno któryś z tańszych). [...] Teraz pytanie do Was - w dalszych poszukiwaniach oglądać jakie aparaty? - np. Nikon d7000? Co rozmiarami ze stajni Canona mogłoby mi odpowiadać? Czy szukać sklepu gdzie będą Pentaxy - i jakie?
Moim zdaniem D7000 jest warty rozważenia, kawałek dobrego aparatu, podobnie Pentax K-30 czy K-50, choć w ich przypadku AF jest słabszy. Wspomniane przez Ciebie Canony czy Nikony 3XXX i 5XXX mi nie odpowiadało ich wykonanie.

Kappa napisał/a:
Poczytałem też w międzyczasie o obiektywach. Kitowe wydają się być stratą pieniędzy. Zwróciłem uwagę na Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G - w cenie poniżej 700 zł. Czy jest podobnie dobry obiektyw (o tak świetnej relacji jakość-cena) dla Canona i Pentaxa?
Nie ma co skreślać obiektywów kitowych na starcie, na początek wystarczą, przynajmniej mi. :)
kufel - Nie 09 Lut, 2014

busz napisał/a:
podobnie Pentax K-30 czy K-50, choć w ich przypadku AF jest słabszy.
a i gabarytowo bliżej im do wyżej wspomnianych korpusów entry level , które Kappa nie odpowiadało.
busz - Nie 09 Lut, 2014

kufel napisał/a:
busz napisał/a:
podobnie Pentax K-30 czy K-50, choć w ich przypadku AF jest słabszy.
a i gabarytowo bliżej im do wyżej wspomnianych korpusów entry level , które Kappa nie odpowiadało.
Faktycznie. Tym bardziej warto się zainteresować D7000, różnica w porównaniu do Pentaxów k-30 i k-50 jest wyraźna.

Od siebie mogę dodać, że na początku rozmiar K-30 mi przeszkadzał, ale z czasem się przyzwyczaiłem.

Lucas1981r - Pon 10 Lut, 2014

Kappa napisał/a:

Strata pieniedzy? - moze wiecej poczytaj - albo moze poogladaj sample z tych obiektywow i sam wyrob sobie zdanie,
przyklad zdjec ze szkiel kitowych: 18-55 F3.5-5.6 , 18-135 F3.5-5.6 WR , 55-300 F4-5.8 i Raynox DCR-250 z puszka Pentax k-x:
- http://www.flickr.com/photos/ronakg/

Z tanich stalek w Pentaxie masz:
50/1.8:
- http://www.flickr.com/groups/da50/#nosidebar
- https://www.flickr.com/ph...57632133333050/
albo 35/2.4:
- http://www.flickr.com/groups/1483953@N24/
- http://www.flickr.com/pho...57627418089507/

busz napisał/a:
Moim zdaniem D7000 jest warty rozważenia, kawałek dobrego aparatu, podobnie Pentax K-30 czy K-50, choć w ich przypadku AF jest słabszy.

No raczej to rozne segmenty, D7000 to segment K-5
testy:
D7000 -> http://www.dpreview.com/reviews/nikond7000/22
K-5 -> http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/21

K-30/K-50 to raczej segment xxxD i D5XXX, choc smialo moga konkurowac z taka puszka jak 60D.

ig2205 - Wto 25 Mar, 2014
Temat postu: Czas na zmiany.
Witam wszystkich na forum.
Od lat zajmuję się amatorsko fotografią, używałem Druha,Ami,Smienę,Starta, Zenity.
Większość tym aparatów mam i są sprawne.
Obecnie od lat używam Minoltę Dynax 5 + obiektywy Minolty 28-80 i 75-300 + lampa 3600 HSD.
Myślę o lustrzance cyfrowej i dlatego proszę o pomoc.
Kwota ok.2000zł aparat nowy lub używany, zdjęcia w domu i na wycieczce, nie robię krajobrazów ani zdjęć sportowych. Nie potrzebuję opcji filmowania.

komor - Wto 25 Mar, 2014

ig2205, witamy. Oczywiście nie jesteś pierwszy z takim pytaniem. Scaliłem Twój wątek do zbiorczego „Pierwsza lustrzanka do ok. 2000 zł (edycja 2014)”, masz już parę stron przemyśleń.

Z racji posiadania sprzętu Minolty pewnie sensowne będzie rozejrzenie się w ofercie Sony, może któryś z użytkowników S. się wypowie.

Wujek_Pstrykacz - Wto 25 Mar, 2014

Alfa 550 lub 580. SLT są raczej robione pod filmowanie dlatego odradzam. Poza tym to już tylko na niby lustrzanki. :grin:
ig2205 - Sro 26 Mar, 2014

O ile dobrze zrozumiałem to osprzęt z Minolty(obiektywy i lampa) będzie "pasował do body Sony?
Lepiej szukać A550 czy A580?

RB - Sro 26 Mar, 2014

Lepiej szukać a580. Osprzęt będzie pasował. Nota bene nie masz nic takiego, co by było naprawdę warto zostawić. 28-80 - zakres nieciekawy na APS-C. 75-300 by Minolta to bardzo nienadzwyczajny obiektyw. Z tego wszystkiego to chyba lampa najciekawsza...
Jeśli nie chcesz SLT to bym w 'stare' Sony nie wchodził, raczej sie wyprzedał szybko (bo żadnych bardziej sensownych obiektywów i tak nie masz) i zmienił system juz teraz :-)
Ogólnie proponuję pomyśleć, czy zmiana systemu nie wchodzi w grę, bo wtedy pole manewru masz znacznie większe (nawet za te 2 tysiące).

ig2205 - Sro 26 Mar, 2014

Obiektywy są z kompletu, więc na pewno nic szczególnego.
Oczywiście,że wszystko wchodzi w grę,łącznie ze zmianą systemu. Problem w tym,że po przeczytaniu pewnych tematów już sam nie wiem co robić.

RB - Sro 26 Mar, 2014

Nie wiesz? no to stan normalny najzupełniej normalny :mrgreen:
Opcje:
1) chcesz zostać przy starym osprzęcie:
a) tradycyjna lustrzanka Sony to obecnie najsensowniej a580. Nówki zdobyć Ci się już nie uda. Dalszych nie bedzie (choć u Sony to nigdy nie wiadomo co im strzeli do głowy...)
b) SLT - wbrew pozorom ta SLTowatość aż tak strrraszna nie jest... tylko, że jak Ci nie potrzebne w ogóle filmowanie, to w zasadzie po co włazić w system gdzie właśnie połozono szczególny nacisk na połaczenie amatorskiej fotografii z amatorskim filmowaniem. Ale, jeżeli kusi... to z punktu widzenia matrycy polecam a57 - nówki też nie kupisz za 2 tysiace.

2) Jeżeli zmieniasz... to cóż... określ jaki sprzęt chcez mieć. Za swoje graty dostaniesz niedużo: 75-300 sprzedasz za jakieś 250, no max 300 złotych, lampę za 3 stówy. Masz extra 550-600 złotych.
Korpus... wart grosze, obiektyw 28-80 podobnie, więc... czy te dwie rzeczy sens sprzedawać?
Jakby kupowac po samych korpusach to za tyle ile masz i w takich niezobowiązujacych celach, bez checi gromadzenia jakiś tam gór sprzętu, to kup nowego Pentaxa k-30 z podstawowym obiektywem lub od razu z dwoma (18-50 i 50-200 - za 2.5 tysiaca znajdziesz, jak po sprzedaniu gratów Cie bedzie stać to sensowny wybór jest...), do tego jakąs lampę (Ci od Pentaxa Ci podpowiedzą co) - kiedyś tam.

Jak nie Pentax - to Nikon d5100 z 18-105 - za 2200 dostaniesz. Zdjecia zrobi takie same, jest w komplecie fajny obiektyw - oczywiście jak na podstawowego ciemnego zooma. Za 400 stówy można jakąs całkiem sensowna second-handową lampę kupic - oczywiście wciąż zakładamy ze po sprzedaniu gratów dysponujesz nieco większa gotówka.

Moim zdaniem z obydwu powinieneś być całkiem zadowolony.

Andrzej.M. - Sro 26 Mar, 2014

Tradycyjnie doradzę ci Pentax K-30 - w tym budżecie się zmieścisz z 18-55. Jak na EL - korpus bardzo dobrze uszczelniony i z pryzmatem - co w tej klasie jest wyjątkiem. Jeśłi dodać rolki i dedykowane przyciski oraz programowane tryby użytkownika - to jesteś "w pobliżu" klasy wyższej , zważywszy że i szybki tryb seryjny do 6kl/s i migawka 1/6000 i wysokie użyteczne ISO dają więcej możliwości niż reszta. Możesz kupić np. zestaw z dwoma kitami 18-55 i 50-200 lub 55-300 zależnie co ci bardziej pasuje. W twojej okolicy może Pentaxa w ogóle nie być - więc pewnie musiałbyś zamówić przez internet, ale za to masz możliwość wypróbowania i odesłania sprzętu do 10 dni - jak coś było by "nie halo". W normalnym sklepie - jest "po ptokach" jak odejdziesz od kasy.
Usjwo - Sro 26 Mar, 2014

Tradycyjnie doradzę ci Pentax K-30

Ciesze sie ze wracasz do formy, po ostatnim flashmobie, watek bez polecenia Pentaxa, to jak piwo bezalkoholowe, niby to samo, ale czegos brakuje :grin:

muzyk - Sro 26 Mar, 2014

Tak tak, a k30 to nawet na kaca dobry.
komor - Sro 26 Mar, 2014

No ale w ogólnym wątku typu pierwsza lustrzanka do xxxx to chyba nic złego polecać Pentaksa? Co innego w wątku 600D/60D/7D… :)
Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Mar, 2014

Można i polecić Pentaxa, ale ostatnim pytającym w tym wątku jest ktoś kto już ma coś z Minolty i dlatego polecamy coś z Sony. A że nie jest to coś bardzo wartego zostania przy bagnecie to i Pentax mógłby być wyborem :razz:
Ale lepiej kupić coś co ma nowocześniejszy AF, np. Nikon. Do tego jest jakoś tak bardziej dostępny, popularny. :razz:

ig2205 napisał/a:
Obiektywy są z kompletu, więc na pewno nic szczególnego.
pytającym w tym wątku jest ktoś kto już ma coś z Minolty i dlatego polecamy coś z Sony

Myślę że odpowiedziałem. :wink:

[ Dodano: Sro 26 Mar, 2014 17:48 ]
lepiej kupić coś co ma nowocześniejszy AF

Jesteś pewien że w EL (D3200, D5100) są te nowocześniejsze AF?

Na pewno chodzą lepiej niż w K5II. Wiem coś o tym :razz:

A masz K-5II ? Naprawdę??? :shock: To u ciebie pojawiły się sklepy z egzotycznymi Pentaxami? :?: :lol:
Wiesz - może zapytaj Jaad-a - on chyba ma porównanie. :roll:

busz - Sro 26 Mar, 2014

To mnie zaskoczyłeś nie mam doświadczenia z tymi puszkami, ale według testów (na tym portalu) D5100 i D3200 mają wyraźnie słabszy AF od K5II.
RB - Sro 26 Mar, 2014

A masz K-5II ? Naprawdę??? :shock: To u ciebie pojawiły się sklepy z egzotycznymi Pentaxami? :?: :lol:
Wiesz - może zapytaj Jaad-a - on chyba ma porównanie. :roll:

Wiesz, na świecie - rzadko bo rzadko ale zawsze - spotyka się rożnych bidoków z Pentaxami to i spróbować można i subiektywnie porównać. Chętnie pozwalają. Głodni docenienia sprzętu, widac :mrgreen: Wcale do sklepu sie pchać nie trzeba.

A tak poważniej, Wujku, jak zrozumiałem pytajacy za bardzo nie będzie myślał o rozbudowie. Pentax jest po prostu dość tani i do tego akurat zupełnie się nada. W zasadzie - wszystko się nada, byle znaleźć dość sensowną opcję w tej cenie. Najgorzej to chyba - znowu moim subiektywnym zdaniem - będzie... z Sony na bagnet A :-(

busz napisał/a:
To mnie zaskoczyłeś nie mam doświadczenia z tymi puszkami, ale według testów (na tym portalu) D5100 i D3200 mają wyraźnie słabszy AF od K5II.

Są co najmniej dwa aspekty AF'u - trafianie w punkt i śledzenie. Dokładny, trafiający w nieruchomy punkt w rozsadnym czasie AF (tak mniej więcej to właśnie to jest mierzone w teście) to teraz ma w miarę wszystko (w miarę...) z śledzeniem i przewidywaniem - oj to gorzej :-)

Odkupiłem od niezadowolonego posiadacza, którego zadowolił Canon, bo potrzebował niezawodnego, szybkiego i dyskretnego AF.
Na razie mnie też nie zadowolił, ale czekam aż na rynku pojawi się optyka do Pentaxa która mi będzie odpowiadać :razz:

muzyk - Sro 26 Mar, 2014

i z pryzmatem

Hmm, zaglądasz w ten pryzmat, a tam ciemno (w k500, k50 i k5II - w k30 jakby jaśniej).

busz - Sro 26 Mar, 2014

RB napisał/a:
busz napisał/a:

Są co najmniej dwa aspekty AF'u - trafianie w punkt i śledzenie. Dokładny, trafiający w nieruchomy punkt w rozsadnym czasie AF (tak mniej więcej to właśnie to jest mierzone w teście) to teraz ma w miarę wszystko (w miarę...) z śledzeniem i przewidywaniem - oj to gorzej :-)
W porządku, ale skoro zakładamy, że pierwsze kryterium spełnia obecnie prawie wszystko to jedynie drugim można nadrobić, więc dlaczego D5100 i D3200 mają wyraźnie niższą ocenę? Nie pytam ze złośliwości, słabo orientuję się w sprzęcie i jestem po prostu ciekawy.
RB - Czw 27 Mar, 2014

Tego 'drugiego kryterium' się nie mierzy - w kazdym razie nie tu. A teraz kolejne dwie sprawy:
a) Pentax bardzo wycyzelował trafianie w punkt w K5II - to w każdym razie wskazują testy, bo w realu i tak w zasadzie nie zauważysz przewag (moje prywatne zdanie).
b) wyraźnie niższa ocena to te punkciki na końcu? Aaaa, to już redakcję pytaj. Na przykład: d5100 ma na wykresikach i w tekście lepszy AF od K-r a punkcików na końcu mniej. Może ze względu na brak silnika w korpusie? nie wiem... może ktoś Ci miłościwie odpowie. Ja tam bym po prostu nijakimi punktami się nie przejmował. To takie okulawienie całkiem sensownych porównań, trochę po to aby dać ludziom jakiś prosty wytrych. Prosty i niedoskonały... Czytać, patrzeć na wyniki i samemu wnioskować.

busz - Czw 27 Mar, 2014

Jasne, dzięki za odpowiedź.
komor - Czw 27 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
Hmm, zaglądasz w ten pryzmat, a tam ciemno (w k500, k50 i k5II - w k30 jakby jaśniej).

W K-30 jaśniej niż w K-5 II?

muzyk - Czw 27 Mar, 2014

komor napisał/a:
W K-30 jaśniej niż w K-5 II?

Sprawdzę to jeszcze, żeby nie było, że w błąd wprowadzam.

W każdym bądź razie, w tych, w których ciemno było, to coś jak np. po zmianie matówki w 40D z obiektywem f4 :roll:

komor - Czw 27 Mar, 2014

A tam nie ma jak w Nikonie, że bez sprawnej baterii wizjer ciemny?
muzyk - Czw 27 Mar, 2014

komor napisał/a:
A tam nie ma jak w Nikonie, że bez sprawnej baterii wizjer ciemny?

Tego nie wiem. W Canonie jest jasny :wink:

ig2205 - Czw 27 Mar, 2014

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi i za to,że nikt mnie nie wyśmiał za ten mój pomysł.
W pewnym wieku człowiek uważa,że nic nowego mu jest niepotrzebne,że wystarczy to co ma, a jeżeli już to jak najtaniej.
Spróbuję Nikona D5100 + 18-105 VR, a potem zobaczymy.Myślę,że dla moich potrzeb to dobry wybór.

muzyk - Czw 27 Mar, 2014

Ok. Przyjrzałem się jeszcze raz k500, 50, 30 i k3.
K30 i k500 mają po prostu ciemny wizjer.
Być może celowo, dla ręcznego ostrzenia... Nie wiem.
K50 nieznacznie jaśniniejszy, z kolei k3 prawie tak jasny jak k50, ale nieco większy.
Może gdzieś są jakieś szczegółowe testy tych wizjerów, porównane z tymi u innych firm, bo to co piszę, to moje "pierwsze wrażenie", na zasadzie - puszka do rąk, ku ku i kur... co tu tak ciemno.

RB - Czw 27 Mar, 2014

a co, dałeś się nabrać, ze jest prawie jak w FXach?
muzyk - Czw 27 Mar, 2014

Nie, że prawie tak jasno jak w xxxxd :lol:
RB - Czw 27 Mar, 2014

o kurde... no nie... to chyba mi sie fotochromy aktywują przy wizjerach canona... natychmiastowo.
muzyk - Czw 27 Mar, 2014

RB napisał/a:
o kurde... no nie...

co prawda... taki z xxxxd jest mniejszy, bardziej oddalony, ale nie taki ciemny.
Z resztą. Jeśli jest możliwość, to weź samemu w sklepie i nawet bez włączania luknij (sprawdzałem włączone aparaty).

RB - Czw 27 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
RB napisał/a:
o kurde... no nie...

co prawda... taki z xxxxd jest mniejszy, bardziej oddalony, ale nie taki ciemny.
Z resztą. Jeśli jest możliwość, to weź samemu w sklepie i nawet bez włączania luknij (sprawdzałem włączone aparaty).

Problem z jednoczesnościa. Jedyny sklep w Breslau z Pentaxami nie ma Canonów a sklepy z Canonami nie miewają Pentaxów (tzn. w jednym teoretycznie bwaja... ale...). Wrazenia z oglądu niejednoczesnego raczej nie były takie jak Twoje...

muzyk - Czw 27 Mar, 2014

No ja mam możliwość porównania w Saturnie w HH.
Jest trochę tego wystawione. Najwyższe modele to d7100, 70D i k3.
K5II też jest, jak i pozostałe. Naturalnie nie ma k5IIs.
Raz był też d600 wystawiony, ale teraz już nie dają FF, tylko APSc i mikrusy.
owszem, na pierwszy rzut oka, obraz w wizjerze Pentaxów, nawet tych tanich jest bliższy większy, tyle, że ciemny.

RB - Czw 27 Mar, 2014

OK, wierzę. Musi to jest w tym Pentaxie jakaś specyjalna matówka miszczostfo świata co pozwala taaakie zdjecia robić że hoooohooo.
muzyk - Czw 27 Mar, 2014

Idealnie byłoby gdyby:

przybył K1 z wielkim, ale jasnym wizjerem
ultra szybkim, cichym i o większej ilości punktów, czy bardziej "rozstrzelonym" polem punktów AF
o nieco większym korpusie (chyba musiałby przez FF) niże to co teraz, czyli za małe by być duże i za duże, by być małe,
menu, które można przewijać na podmenu (chyba, że coś w ustawieniach jest)
czujniku zbliżeniowym - ekran znika po naciśnięciu AF (chyba, że coś w ustawieniach mona pogrzebać).

Co do menu, z dotychczasowych oglądów, menu w Canonie wydaje się być najmniej skomplikowane.

Porażające jest np. w Olympusach, obojętnie OM1, 5 10, Ep5

komor - Pią 28 Mar, 2014

Cytat:
owszem, na pierwszy rzut oka, obraz w wizjerze Pentaxów, nawet tych tanich jest bliższy większy, tyle, że ciemny.

No niby fizyka mówi, że jak tę samą ilość światła złapanego przez obiektyw powiedzmy 18-55/3.5–5.6 puścisz na nieco większy wizjer w Pentaksie, to obraz będzie ciemniejszy, bo te same fotony rozproszą się na większy obszar, ale Pentax miał być lepszy bo ma pryzmat zamiast lustereczek.
Obiektywy były tej samej klasy założone w tym Hamburgu?

muzyk - Pią 28 Mar, 2014

Tak, 18-55.
Andrzej.M. - Pią 28 Mar, 2014

muzyk napisał/a:
Idealnie byłoby gdyby:

przybył K1 z wielkim, ale jasnym wizjerem
ultra szybkim, cichym i o większej ilości punktów, czy bardziej "rozstrzelonym" polem punktów AF

To już jest - K-3 się nazywa. Powinien być (i jest) trochę jaśniejszy, bo mu powłoki na pryzmacie lepsze namalowali. Jest trochę lepiej niż w mojej k-5.
Ale co byśmy nie zrobili - z ciemnym obiektywem - będzie też ciemno.
muzyk napisał/a:
ekran znika po naciśnięciu AF (chyba, że coś w ustawieniach mona pogrzebać).
Możliwe, jak naciskam spust albo AF - to mi ekran gaśnie.
muzyk napisał/a:
menu, które można przewijać na podmenu
- nie kumam , masz dwie rolki nie?
K-1 albo K-2 - pewnie będą FF... I tam zapewne dadzą matówkę szklaną ... to będzie naprawdę jasno.

muzyk - Pią 28 Mar, 2014

Co jest? K3?
Af?
Weź nie żartuj.

No, przewijanie menu dwoma rolkami to raczej wygodne nie jest.
No ale...

RB - Sob 29 Mar, 2014

muzyk napisał/a:

No, przewijanie menu dwoma rolkami to raczej wygodne nie jest.
No ale...

No ale do czegoś te dwie rolki trza wykorzystać, nie?

muzyk - Sob 29 Mar, 2014

Aha. Do menu ... :mrgreen:
ig2205 - Pon 31 Mar, 2014

Wybór padł na D5100+18-105.Dla mnie to zupełnie inny świat, muszę się wiele nauczyć. Jakość zdjęć i możliwości zestawu są dla mnie w zupełności wystarczające.Od 2 dni nic innego nie robię tylko eksperymentuję z nową zabawką.Jestem bardzo zadowolony z zakupu i to dzięki waszej pomocy.
Jeszcze jedna prośba o pomoc w wyborze lampy - czy kupić używaną SB600 czy nową Metz 44AF1.
Wydaje mi się,że do 600zł nic innego nie kupię.

muzyk - Pon 31 Mar, 2014

Yongnuo?
komor - Pon 31 Mar, 2014

ig2205 napisał/a:
eszcze jedna prośba o pomoc w wyborze lampy

Zapraszamy do działu Lampy błyskowe i oświetlenie, są tam już odpowiednie wątki w zakresie cenowym, który Cię interesuje.

xoskar24x - Sro 23 Kwi, 2014

Witam , podpinam się z pytaniem o lustrzankę . Mam przeznaczone 2000-2200zł
Lecz jeżeli będzie coś naprawdę dobrego przeznaczę nawet 2500-2800zł
Otóż z fotografią do czynienia nie miałem wcale ale zawsze w jakiś sposób mnie to interesowało i przyszedł pomysł zakupienia lustrzanki , na razie amatorskiej lecz chcę się wszystkiego na niej nauczyć .
Co ma mieć aparat ?
Dużo funkcji najlepiej , oraz idealną jakość zdjęć , co będę fotografował ?
Zapewne auta ale i być może krajobrazy w różnych warunkach .
Video odstawiam na bok gdyż mam kamerę .
Porównywałem aparaty i ciągle przewija mi się Canon 650D naprawdę nie wiem czemu .
Lecz chętnie wysłucham waszych rad za pewne o wiele mądrzejszych bo ja nie mam dużej styczności , dopiero mam zamiar mieć :D
Czyli przede wszystkim stawiamy na jakość zdjęć w każdych warunkach , może i łatwość w obsłudze lecz nie jest to najważniejsza rzecz no i inne funkcję/dodatki .
Czekam na propozycję i z góry dziękuje :)

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 2014 17:29 ]
Dodam również , że przeczytałem wcześniejsze tematy ale jakoś nie mogłem się na nic zdecydować wszystko było takie nie dla mnie , więc czekam na propozycję specjalnie pode mnie ;>
Interesują mnie tylko lustrzanki

pioroon - Sro 23 Kwi, 2014

xoskar24x napisał/a:
Zapewne auta ale i być może krajobrazy w różnych warunkach .

xoskar24x, do aut (statycznie) potrzebujesz stałki, żebyś mógł zrobić z odpowiednim i często spodziewanym bokehem (również w detailingu się przyda).
Jeżeli podoba ci się C650D to bierz, w entry levelowych puszkach aż tak wielkiej różnicy nie zobaczysz. Reasumując statyczne auta C650D + 50/1.8 (plasticzak za 400pln). Do tego koniecznie filtr polaryzacyjny, tu rozpiętość jest duża, jednak jak chcesz wziąć pod uwagę moje doświadczenie to nie warto za bardzo oszczędzać. Tu masz ranking (ja po dwóch budżetowych poszedłem w B+W i jest super). Pamiętaj o rozmiarze filtra pod konkretny obiektyw:
http://www.optyczne.pl/7....dsumowanie.html

Jeżeli chodzi o krajobraz (różne warunki załatwi ci statyw) to musisz mieć szeroki kąt, 18-55 z kitowego zestawu może ci wystarczyć na początek. Wtedy zobaczysz czy robisz tego dużo i czy potrzebujesz więcej.

xoskar24x napisał/a:
Zapewne auta

Jeżeli auta dynamicznie to poszedłbym w Nikona lub Pentaxa, przede wszystkim ze względu na lepszy AF. Poza tym Nikon da ci większe spektrum budżetowych stałek jak 35mm, które w pewnych sytuacjach (też przy statycznych autach) będą plusem (jak będzie 'ciasno'.

Napisz czy statyka czy dynamika tych aut i będziemy dumać dalej.

Na dobrą sprawę przydałaby się maszyna dobra do statyki i dynamiki :D
Raczej przeważać będzie Statyka :D
Co do Pentaxa jakoś mnie nie przekonuję , a Nikon , myślisz o jakimś konkretnym modelu który by się nadał pod moje nie duże wymagania ? ;>

Jakby budżet był większy to Nikon D7000 + 18-105 mm + 35mm lub 50mm (w zależności która ogniskowa by ci bardziej pasowała).
Przy tym budżecie pozostaje np D3200 w kicie + jedna z ww stałek.

Przykładowo C650D kupiona używana z obiektywem 18-55 tak jak ta :
http://allegro.pl/canon-6...4165991762.html
do tego 50/1.8 , taki np. ? :
http://canon.strefamarek....m-f-1-8-ii.html
i jaki filtr ? ;>
Znalazłem taki , jak polecałeś tylko czy o taki Ci chodziło ?
http://allegro.pl/b-w-52m...4131723740.html

Jak coś to daj znać , co myślisz i czy miałeś na myśli inne złożenie :D

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 2014 18:54 ]
Który byłby stanowczo lepszy ? D3200 czy C650D ? ;>
Widzę , że D3200 nie jest taki drogi , na D7000 obecnie mnie jednak nie stać , na zestaw musiałbym wywalić z jakieś 3500 :D

xoskar24x, te puszki są porównywalne.
Wg mnie kwestia wyboru stałki pod auta. Nikon da ci możliwość zakupu budżetowej 35mm, a canon nie. Jeżeli 50mm to tu masz tego co zalinkowałeś, tylko lepiej go przestrzelić w sklepie bo one pod względem AF (w tym przypadku traktora ;) ) są różne.
Przejdź się do sklepu i sprawdź która ogniskowa 35 czy 50. Ja bym jednak pod cropa postawił na 35mm + 50mm :) Czyli wybór się zawęża (w tym budżecie).

dcs - Sro 23 Kwi, 2014

-do dynamicznych http://allegro.pl/listing...10618&buyUsed=1

Kurczę trudny wybór :D
Rozmyślam i nad tym i nad tym .
Fakt do Canona 35mm nie znajdę w moim skromnym budżecie :D
Teraz który wybrać , pomoże ktoś , jakoś moje serce troszkę bardziej jest przy C650D
Jakbyś najlepiej skompletował Nikona pod moje wymagania ?
D3200 Kit 18-55 + 35mm + 50mm ?
Do tego jeszcze jakieś filtry czy jak Ty to widzisz ? :D

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 2014 19:23 ]
Chcę mniej więcej obliczyć ile który by wyniósł i potem jeszcze wysłuchać z 4-5 osób kto co bardziej by mi polecił , wtedy adekwatnie do ceny, rad oraz sprzętu bym się zdecydował :P

Nikon D 3200 czarny + 18-105 mm = ~2000 zyla
+ 35mm = ~750 zyla
Karta pamięci = ~80 zyla
Marumi DHG Circular PL Super 52mm = ~100 zyla
Razem ok. 2950. IMO lepiej weź 18-105 niż 18-55, większy zakres pozwoli na więcej.

Jak Canon to:
650D + EF-S 18-55 mm IS II = ~2300
50mm = ~400
Marumi j.w. = ~100
karta = ~80
Razem ok. 2900.

Wiem, że różne stałki ale celowałem w budżet. W nikonie taki plus, że możesz dokupić relatywnie tanio 50mm z jeszcze lepszym światłem f1.4, w canonie 35tki jak już ustaliliśmy budżetowej brak.

Co byś wybrał na moim miejscu ? :D

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 2014 21:32 ]
Również co inni przeglądający ten temat by wybrali / co sądzą na temat tych aparatów :)

pioroon - Czw 24 Kwi, 2014

Wziąłbym pentaxa :twisted:
Wziąłbym nikona.

xoskar24x - Czw 24 Kwi, 2014

Ktoś jeszcze chciałby doradzić Czy Nikon czy Canon ? :D
A co do Pentaxa to co dokładnie oferujesz ?
Wypisz od razu z jakimi obiektywami itd :)

[ Dodano: Czw 24 Kwi, 2014 11:20 ]
Ogólnie to sorry , że Cię tak męczę Pioroon ale widzę obeznany w temacie jesteś i chętnie rady udzielasz :mrgreen:

muzyk - Czw 24 Kwi, 2014

pioroon napisał/a:
Wziąłbym pentaxa :twisted:

Choćby z 650-1300 :twisted:

a na poważnie... k5II byłby ok.
Z jakimś szkłem... Sigma 18-35 1.8 jest super, ale kosztuje swoje...
Pentax 50-135 2.8

No to co napisałeś to minimum 5tys :D
Czyli już wydaję mi się mniej amatorsko , lub amatorsko dla bogatych :D
Ja bym jednak strzelał w coś do 3tys max :D
Używany sam pentax z 2500 , a gdzie reszta , więc jednak dalej obstawiam przy Canon lub Nikon , moje serce jest jakoś bliżej Canona , nawet jeżeli teraz mam tylko takie fundusze , to za jakiś czas mogę mieć większe i kupić lepsze obiektywy , tylko czy to udźwignie Canon tak jakby to udźwignął nikon ? ;>

muzyk - Czw 24 Kwi, 2014

xoskar24x napisał/a:
No to co napisałeś to minimum 5tys

Oj tak, ale za to sprzęcicho porządne, a nie półśrodki. :wink:

Z Canona, to używany w dobrym stanie 40D da radę, plus jakiś rozsądne szkło.
Nikon - celowałbym w d7000.
Canon lepszy? Nie wiem, może 60D używany.

komor - Czw 24 Kwi, 2014

Zestaw z Nikonem z serii D5xxx (D5300, D5200, D5100) oraz obiektywem 18-105 VR da Ci na początek na pewno sporo radochy. Numerek przy modelu dobierz do budżetu. Canon typu 700D z nowym obiektywem 18-135 IS STM też byłby fajny, szczególnie przy filmowaniu, ale jak znam życie przekracza budżet.

Zainteresował mnie jeszcze D5200 , przybliży mi ktoś dokładnie tą lustrzankę ?
Nada się pod moje wymagania ?
Jakie obiektywy oraz akcesoria musiałbym do Niego dokupić ?
By robić zdjęcia krajobrazów , aut, być może amatorskie sesję znajomym :)
Chodzi mi o zestaw podobny jaki ułożył mi pioroon do dwóch poprzednich aparatów ;>
Ktoś złożył by mi do tego ? przykładowo kupuję body i co potrzebuję by zająć się fotografią aut , krajobrazów itp. Oczywiście na razie chodzi o Amatorskie zdjęcia .
Przeglądając specyfikację D5200 jest dużo lepszy od D3200 i wydaję się być trochę lepszy od 650D
Więc mógłbym Go wziąć i do tego 2-3 obiektywy jak w tych poprzednikach to już Sobie ułożyłem , czekam na odpowiedź i przepraszam za marudzenie i co rusz to wymyślanie nowych opcji :D
Z góry dziękuje wszystkim cierpliwym :D
Jest to moja pierwsza lustrzanka i chciałbym wybrać coś czym troszkę się pobawię :mrgreen:

moronica - Czw 24 Kwi, 2014

xoskar24x, te same obiektywy beda pasowaly do d5200 co do d3200

To akurat się domyśliłem , tylko czy będą miały takie same działanie ?
Skoro D5200 jest lepszy według statystyk to może lepiej inne obiektywy do Niego dopasować ? :P
Nie znam się dlatego pytam was :D
O jaki efekt mi chodzi mniej więcej napisałem i teraz chcę skompletować te 3 aparaty poszukać okazji zobaczyć który wyjdzie w najlepszej cenie adekwatnie do specyfikacji :)
Jeżeli napiszecie , że D5200 jest lepszy i powinien działać z obiektywami które wypisał pioroon do D3200 a efekt wyjdzie lepszy od D3200 to raczej skuszę się w stronę D5200 :)

[ Dodano: Czw 24 Kwi, 2014 16:06 ]
Po prostu byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi wypisał co powinienem kupić do D5200 aby robić zdjęcia aut i krajobrazów jakie dokładnie obiektywy i być może do tego jakieś filtry :)
Nie znam się na tym wcale więc każda forma wytłumaczenia i pomocy jest mi bliska ;)
W 650D PIOROON bardzo ładnie rozpisał co do czego i po co (dokładnie 2 obiektywy i jeden filtr, dokładnie jaki powiedział) i w tym aparacie też owa rozpiska by mi się przydała ..
Wiadomo ważne jest serce ale i obiektywy chciałbym mieć dobrze dopasowane do tego co chcę robić , podziwiam was , że tak dobrze się na tym znacie :mrgreen:

komor - Czw 24 Kwi, 2014

xoskar24x, czemu „niego” czy „go” piszesz wielką literą? Lepszy aparat (np. D5200 zamiast D3200) nie oznacza, że obiektywy będą inaczej działały. Często jest tak, że poszczególne modele tego samego producenta różnią się ergonomią, funkcjami zaszytymi w elektronice czy szczegółami mechanicznymi (migawka, szybkość trybu seryjnego), ale matrycę mają tę samą, w związku z czym jakość obrazowania i działanie obiektywów – identyczną lub bardzo podobną.
Dlatego polecone Ci obiektywy do D3200 będą dawały identyczne rezultaty na D5200. Po prostu budżet musi znieść większy koszt korpusu.

No dobra czyli kupić D5200 + 18-105 mm
+50mm + być może 35mm ? :)
I to będzie sprawnie działało w takich warunkach i sceneriach jak pytałem ?
A co do filtrów bo na tym się nie znam wcale całkowicie , nawet nie wiem ku czemu służą ..
Dokupywać jakieś do tych obiektywów ?

pioroon - Czw 24 Kwi, 2014

Polar panie, do aut to konieczność, a do innych zastosowań też się przyda.
http://www.optyczne.pl/35...w_praktyce.html

Nikkor 35mm ma średnicę 52mm
Nikkor 50mm/1.4 - 58mm

Wybór dla ciebie, ja bym wziął na 52mm, ten Marumi, który wcześniej wrzucałem.

Dzięki wszystkim za pomoc ! :)
Przede wszystkim pioroon

Piter80 - Pon 28 Kwi, 2014

Witam.
Byłem juz przekonany do zakupu Nikona d5200,ale naczytalem się o problemie z hot pixelami i juz nie jestem tak przekonany.Czy to problem występuje tylko przy intensywnym filmowaniu?Czy to po prostu wada matrycy.Osobiście będę malo filmował jeśli w ogóle.
Co wybrać oprócz d5200?Czy d5100 będzie dobrym wyborem?A może cos z canonow?

Piter80 - Wto 29 Kwi, 2014

Dzięki.
Chyba wolał bym Nikona,bo juz kupilem obiektyw 35 1.8g :/

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2014 08:41 ]
Czy ma ktoś Nikona d5200, i nie kręci nim intensywnie filmów?czy występują hotpixele także od użytku fotograficznego?

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2014 20:37 ]
Jednak decyzja padla na d5100.Nie chce ryzykowac z Hotpixelam w d5200.Tym bardziej,ze znalazlem w dosc dobrej cenie.

xoskar24x - Pon 05 Maj, 2014

I teraz mam problem obawy się potwierdziły w D5200 po nie długim użyciu kamery są widoczne Hotpixele , każdy się z tym zmaga , a ja już się nastawiłem na ten aparat dość bardzo i co ja teraz mam zrobić .
mozer - Pon 05 Maj, 2014

xoskar24x, a aparat nie ma funkcji remapowania pikseli?
xoskar24x - Pon 05 Maj, 2014

Ma ale podobno w niczym to nie pomaga , naczytałem się wiele opinii i podobno nie idzie się tego pozbyć , a nawet jeżeli uda się część z nich pozbyć po serwisie to i tak po nie długim czasie wracają
WojciechW - Pon 05 Maj, 2014

A u mnie hotpixele wystąpiły kiedyś przy intensywnym filmowaniu w kompakcie G9. Ale żeby było śmieszniej to po jakimś okresie (już nawet nie pamiętam jak długim) zniknęły, choć już zdążyłem się do nich przyzwyczaić.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

mozer - Pon 05 Maj, 2014

xoskar24x napisał/a:
Ma ale podobno w niczym to nie pomaga ,

A to nie prościej spróbować niż czytać opinie w sieci?

xoskar24x - Wto 06 Maj, 2014

No pewnie , kupię by sprawdzić jak to działa , jak będzie tak jak w opiniach to wyrzucę do śmietnika i kupię drugi , a co mi tam .

[ Dodano: Wto 06 Maj, 2014 00:33 ]
Chyba , że zrozumiałeś , że owy aparat już posiadam - nie .
Nastawiłem się by Go kupić , dość bardzo , wszystkie inne aparaty odrzuciłem ..

mozer - Wto 06 Maj, 2014

xoskar24x, a sorry, zrozumiałem, że masz już ten aparat. Tak napisałeś o tych potwierdzających się obawach... ;)

Jak masz takie obawy to kup 5100. Co Ci w nim nie pasuje?

Zresztą... to raczej bez sensu. Niewiele dokładając można mieć D7000. Ja bym radził pójść w tę stronę.

Andrzej.M. - Wto 06 Maj, 2014

xoskar24x napisał/a:
Nastawiłem się by Go kupić , dość bardzo , wszystkie inne aparaty odrzuciłem ..

To się przyjrzyj jednak Pentaxowi K-30. Jak do tej pory o takich problemach w Pentaxie K-30 nikt nie słyszał. Ergonomię masz lepszą niż w nikonach D3200/5200/5100. Szybszy tryb seryjny, krótszy czas migawki , dwa pokrętła, dwa programowalne tryby użytkownika, wbudowaną poziomicę w dwóch płaszczyznach (przydatne przy fotografowaniu architektury, krajobrazu i ze statywu). Do tego jest mikroregulacja kadru przesuwem matrycy. O stabilizacji obrazu i korekcji optyki nie piszę - bo to oczywiste.
I równie oczywiste - uszczelnienie korpusu (dobra ochrona przed kurzem czy deszczem). Na początek możesz kupić z 18-55WR (jakością obrazka nie ustępuje nikkorowi 18-105VR) a jak dojdziesz do wniosku że na pewno potrzebujesz dłuższej ogniskowej - to możesz sobie dokupić np. Tamrona 90/2,8 Macro1:1 . Albo od razu kupić zestaw z dwoma obiektywami 18-55 i 50-200.

komor - Sro 07 Maj, 2014

Jak do tej pory o takich problemach w Pentaxie K-30 nikt nie słyszał.

Andrzej, wpisałeś sobie do Gugla frazę „Pentax K-30 hot pixels”? :) Ja wiem, że Pentaksy są najlepsiejsze na świecie, ale prawa fizyki obowiązują nawet Pentaksa…

Andrzej.M. - Sro 07 Maj, 2014

Oczywiście że fizyka działa wszędzie , ale jak widać są sprzęty gdzie zdarzenia z nią związane występują częściej i takie gdzie długa ekspozycja tak bardzo nie szkodzi. Zależy to też od konstrukcji samego aparatu i np. rozwiązania użytego do chłodzenia matrycy. Wiemy że Pentaxy nawet budżetowe są wyjątkowo dobrze wykonane, co nie znaczy że gorące czy martwe piksele i w K-5 czy K-3 się nie mogą trafić. Statystyka działa również w Pentaxie. Niezależnie od tego czy matrycę kupi od Toschiby czy Sony. :wink:

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2014 12:09 ]
P.S.
komor napisał/a:
wpisałeś sobie do Gugla frazę „Pentax K-30 hot pixels”?

Wpisałem - i wiesz co? Wyszło sporo wyników dla pentax , dla K-30, jeden nawet na cały tytuł na stronie pentaxforums - ale dotyczył osoby która chciała zmienić aparat z K-200 na K-30 , bo w matrycy k-200 miała "hot pixels". I pytała o nie czy w K-30 też się zdarzają. Odpowiedzi były - że nikt jeszcze się z tym nie spotkał nawet przy długiej ekspozycji.
Był też odnośnik do polskiego forum pentaxa - ale dotyczył ... olympusa... Odnośnik do d-preview - odsyłał do dyskusji na temat K-30 w ogóle , o bad/hot pikselach nic nie znalazłem.
Ale żeby być tak całkiem poprawnym - napiszę że JA nic o hot/bad pikselach w k-30 jeszcze nie słyszałem. Bo a nuż ktoś jednak na taki egzemplarz trafił? :lol:

damiangda - Nie 01 Cze, 2014
Temat postu: Kupno pierwszej lustrzanki
Witam,

Potrzebuję pomocy w wyborze pierwszej lustrzanki bo po przeczytaniu opinii i rankingów mam już prawdziwy mętlik w głowie.

Mój budżet to 2000 zł.
Zdjęcia będę robił głownie w terenie i sporadycznie pewnie w pomieszczeniach.

Którą z lustrzanek byście doradzili:

- Canon EOS 600D + 18 - 55 mm DC III
http://www.euro.com.pl/lu...-55-mm-ii.bhtml

- Canon EOS 1200D + 18 - 55 mm DC III + torba + karta 8GB
http://www.euro.com.pl/lu...mm-dc-iii.bhtml

- Pentax K-500 + DAL 18-55 mm
http://www.euro.com.pl/lu...mm-czarny.bhtml

- Nikon D3100 body + 18-55 VR + lampa SB 300
http://www.euro.com.pl/lu...pa-sb-300.bhtml

- Sony SLT-A58K
http://www.euro.com.pl/lu...-slt-a58k.bhtml

-NIKON D5100 (18-55mm VR)
http://www.mediamarkt.pl/...m-vr-,id-125601

- Nikon D3100 18-105 VR
http://www.euro.com.pl/lu...18-105-vr.bhtml

Pozdrawiam

muzyk - Nie 01 Cze, 2014

D5100 + 18-105 vr - jeśli znajdziesz ofertę do 2000 zł.
Andrzej.M. - Nie 01 Cze, 2014

Pentax k-30 - bo jest uszczelniony i podświetla aktywne punkty AF - czego k-500 niestety nie ma.
busz - Nie 01 Cze, 2014

Canony 1X00D, Nikony D3X00 i Sony a58 bym sobie darował. Nikon D5100 jest bardzo przyjemny, niedawno miałem okazję popstrykać nim i Canonem 600D. Nikon bardziej do mnie przemówił, łatwiejszy w obsłudze, sprawiał też wrażenie nieco lepiej wykonanego. Poza tą dwójką rozważyłbym też Pentaksa K-30.
Lucas1981r - Nie 01 Cze, 2014

Takze jestem za K-30 - lepsza ergonomia, wizjer itp.
turaz - Pon 02 Cze, 2014

Witam. Poszukuje lustrzanki dla Dziewczyny.
Będzie ona wykorzystywana do sporadycznych zdjęć będą one w plenerze, na wypady weekendowe, oraz przyjęcia rodzinne, czyli do zabawy.
Przeszukałem trochę, lecz nie znam się na tym za dobrze.
Zainteresowałem się ofertą Nikona D3200 lub D3300
Poprosiłbym o więcej informacji na ten temat jak on sie sprawuje gdyż opinie na temat D3200 są, lecz D3300 już nie.

Może polecicie Państwo coś innego wartego uwagi z obiektywem 18-55

Dziękuje i pozdrawiam.

Kanapa - Pon 02 Cze, 2014

Lucas1981r napisał/a:

Lepsza ergonomia? Od czego? Kompaktu chyba.

muzyk - Pon 02 Cze, 2014

To któryś z tych z 18-105 vr.
muzyk - Pon 02 Cze, 2014

Lepsza od d5100.
Andrzej.M. - Pon 02 Cze, 2014

Kanapa napisał/a:
Lepsza ergonomia? Od czego?

Od wymienionych w temacie aparatów , bo choć podobny do K-500, to jednak podświetlenie punktów AF jest również częścią ergonomii. Po prostu nie musisz kukać na tylni wyświetlacz. Widać że nie miałeś przyjemności ... :roll:

komor - Pon 02 Cze, 2014

damiangda, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już wątku o dokładnie tym samym zakresie cenowym.
Lucas1981r - Pon 02 Cze, 2014

Kanapa napisał/a:
Lucas1981r napisał/a:

Lepsza ergonomia? Od czego? Kompaktu chyba.

Proponowalbym najpierw wziasc do reki te puszki - a pozniej komentowac - bo na "zielonego" (delikatnie powiedziawszy :razz: ) latwo wyjsc - gorzej w druga strone... :mrgreen:

muzyk - Pon 02 Cze, 2014

Lucas.

Tak jak piszesz. Owszem, d5100 daje świetny obrazek, tyle, że k30 też, przy tym porównywanie ergonomii obu to żart.
Mimo, że k30 czymś super profi nie jest, to jednak ma na tyle logiczną guzikologię, przy tym dwa kółka ... (DWA KÓŁKA!!!) i zdaje się 100% wizjer, choć fabrycznie ciemną matówkę; to śmiało można powiedzieć, że swoją ergonomią przypomina lustra z segmentu semi profi, a nie entry level, z jednym kółkiem i małym wizjerem.

kozidron - Wto 03 Cze, 2014

muzyk napisał/a:
choć fabrycznie ciemną matówkę

rozumiesz czemu? ... i że to nie wada tylko cecha, którą mozna zaliczyć do zalet?

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

Dla mnie to nie zaleta.
Czemu? Pewnie dlatego, że Pentax bdb wspópracuje z manualnymi, stąd do ręcznego ostrzenia. A może producent wychodzi z założenia, że nabywca zaraz będzie się o coś jasnego starał, np. 55 1.4 :roll:
No, ale, żeby od razu dawać taką matówkę...

muzyk napisał/a:
Dla mnie to nie zaleta.

Nic dziwnego, bo nie rozumiesz czemu tak jest, chociaż próbujesz zgadywać i nawet jesteś blisko.
Zrozumienie często prowadzi przez poznanie, tym bardziej dziwi mnie, że nie rozumie tego człowiek który przeszedł przez sporo manualnych szkieł. No ale ponarzekać zawsze trzeba :P

muzyk napisał/a:
No, ale, żeby od razu dawać taką matówkę...

a jaką się dokupuje do canona :P jaśniejszą :P ?

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

No właśnie odpowiedziałeś w drugiej części posta, czemu ciemna matówka na start to wg.żadna zaleta.

Co do pierwszej części.
Nie ostrzyłem wcześniej z ciemniejszą matówką, bo miałem 450/30d a tam jak wiesz nie wymienia się, chyba, że w serwisie.
Jak już kupiłem do 50d takową, to nastały wkrótce czasy ff i było mi obojętne, jaka matówka.

Skumaj jeszcze, że jeśli ktoś kupując Pentaxa z ciemną matówką na starcie, porówna sobie z jakimś innym aparatem, może, choć nie musi, zauważyć, że coś tu za ciemno. Cecha ta jest szczególnie wyraźna z ciemnym obiektywem, a takie Pentax najczęściej oferuje w zestawie kitowym.
Zatem, po co u licha uszczęśliwiać kupowaczy na siłę ciemnym wizjerem na początek :wink:

muzyk napisał/a:
Nie ostrzyłem wcześniej z ciemniejszą matówką, bo miałem 450/30d a tam jak wiesz nie wymienia się, chyba, że w serwisie.

da radę ;)

muzyk napisał/a:
Skumaj jeszcze, że jeśli ktoś kupując Pentaxa z ciemną matówką na starcie, porówna sobie z jakimś innym aparatem, może, choć nie musi, zauważyć, że coś tu za ciemno. Cecha ta jest szczególnie wyraźna z ciemnym obiektywem, a takie Pentax najczęściej oferuje w zestawie kitowym.

po kurtce obale oba argumenty:
1. będzie miał lepsze wrażenie, bo jak porówna aparaty w tej samej klasie (czyli w tej na którą go stać) wizjer będzie większy ale ty o tym wiesz, tylko wybitnie manipulujesz tym parametrem
2. wszystkie obiektywy z zestawów kitowych we wszystkich firmach są CIEMNE.

muzyk napisał/a:
Zatem, po co u licha uszczęśliwiać kupowaczy na siłę ciemnym wizjerem na początek :wink:

zaglądałeś kiedyś w tunel olka :P
Wizjery pentaxa pozwalają na większy komfort pracy przy manualnym ostrzeniu i to jest zaleta, wszystko jest do czegoś, tylko trzeba to rozumieć.

Inaczej, po cholerę uszczęśliwiać amatora uszczelnionym korpusem jak będzie pstrykał u cioci na imieninach.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
1. będzie miał lepsze wrażenie, bo jak porówna aparaty w tej samej klasie (czyli w tej na którą go stać) wizjer będzie większy ale ty o tym wiesz, tylko wybitnie manipulujesz tym parametrem

Mi nie chodzi o uszczelnienia, af, wielkość wizjera, dwa kółka...
tylko o to, że Pentax zestawiając aparat z ciemnymi obiektywami w kicie serwuje na start ciemną matówkę, która w połączeniu z ciemnym obiektywem w kicie, daje po prostu ciemny wizjer.
kozidron napisał/a:
Wizjery pentaxa pozwalają na większy komfort pracy przy manualnym ostrzeniu i to jest zaleta, wszystko jest do czegoś, tylko trzeba to rozumieć.

To jest zaleta, jak się takie obiektywy używa, ale...
zestaw kitowy Pentaxa jest złożony z jednego, czy dwóch ciemnych obiektywów, a nie np jednego jasnego manualnego.

kozidron napisał/a:
Inaczej, po cholerę uszczęśliwiać amatora uszczelnionym korpusem jak będzie pstrykał u cioci na imieninach.

J.w. - nie chodzi o uszczelnienia itd. tylko proponowaną ciemną matówkę, która tym bardziej w połączeniu (trzeci raz ...) z ciemnym obiektywem 3.5-5.6 będzie raczej przeszkadzała niż pomagała.
Hmm? :roll:

P.S. W całym tym galimatiasie nasuwa się wniosek, że skoro Pentax ma af jaki ma, do zestawu kitowego daje ciemną matówkę, to jest raczej predysponowany do jasnych manualnych szkieł ze światłem 1.4 i większym.
Przy tym potwierdza ostrość i stabilizuje obraz. Dla manualników? Raj.

RB - Wto 03 Cze, 2014

muzyk napisał/a:

zestaw kitowy Pentaxa jest złożony z jednego, czy dwóch ciemnych obiektywów, a nie np jednego jasnego manualnego.

No i co? Ci co nie wiedzą po co to jest to najwyżej nie kupią. Wielka strata dla nich nie będzie. No chyba ze forum ich uświadomi jak im to jest niezbędne do życia i w ogóle. Ci co wiedzą i potrzebują - może kupią przekalkulowawszy.

muzyk napisał/a:
W całym tym galimatiasie nasuwa się wniosek, że skoro Pentax ma af jaki ma, do zestawu kitowego daje ciemną matówkę, to jest raczej predysponowany do jasnych manualnych szkieł ze światłem 1.4 i większym.
Przy tym potwierdza ostrość i stabilizuje obraz. Dla manualników? Raj.

Nie no... Kolumb Odkrywca...

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

Cytat:
Nie no... Kolumb Odkrywca...

Mów mi Leon :razz:

muzyk napisał/a:

wszystkie zestawy kitowe są z ciemnymi obiektywami, to nie jest żaden argument bo świadomy użytkownik wie o tym że jeden jasny manual jest tańszy od jednego ciemnego zuma z zakresu 18-55 i ty o tym dobrze wiesz :P

muzyk napisał/a:
tylko o to, że Pentax zestawiając aparat z ciemnymi obiektywami w kicie serwuje na start ciemną matówkę,

czy poza ewidentnym nie zrozumieniem tego tematu świadomie pomijasz kwestie tego, że byle jaki pentax ma wizjer pentapryzmatyczny a kadłubki C i N mają lustereczka, dodać mozna jeszcze że w pentaxie bez kłopotu wymienisz matówkę na jaśniejszą a w innych "systemach" przy entrylevelu trzeba się nagimnastykować.

muzyk napisał/a:
J.w. - nie chodzi o uszczelnienia itd. tylko proponowaną ciemną matówkę, która tym bardziej w połączeniu (trzeci raz ...) z ciemnym obiektywem 3.5-5.6 będzie raczej przeszkadzała niż pomagała.

napiszę po raz drugi:P wiesz o tym, że ta "proponowana" matówka jest wymienna a u konkurencji "teoretycznie" :arrow: NIE, czy tylko udajesz że nie wiesz :P

Jak to z Tobą jest, ty ignorujesz fakty czy naprawdę nie wiesz?

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
wszystkie zestawy kitowe są z ciemnymi obiektywami, to nie jest żaden argument bo świadomy użytkownik wie o tym że jeden jasny manual jest tańszy od jednego ciemnego zuma z zakresu 18-55 i ty o tym dobrze wiesz :P

j.w. nie ma znaczenia, że wszystkie wszystkich firm. Zupełnie to jest tutaj bez znaczenia.
Znaczenie ma ciemna matówka na start - opisałem wszystko.
Ale... nic się nie dzieje.
kozidron napisał/a:
czy poza ewidentnym nie zrozumieniem tego tematu świadomie pomijasz kwestie tego, że byle jaki pentax ma wizjer pentapryzmatyczny a kadłubki C i N mają lustereczka, dodać mozna jeszcze że w pentaxie bez kłopotu wymienisz matówkę na jaśniejszą a w innych "systemach" przy entrylevelu trzeba się nagimnastykować.

Owszem, pryzmat jest ważny, 100% pokrycia - ale to też nie ma tu znaczenia.

Piszę o jednej drobnej rzeczy (cały czas - wiele razy, w kółko, itd.), że Pentax serwuje na pierwsze danie, coś co powinno być na drugie, czy deser - czyli ciemną matówkę, skoro wyposaża (jak inni - choć inni tutaj nie mają znaczenia) zestaw kitowy w ciemne szkła.
Skoro, to powinien dać jasną matówkę i po krzyku.
kozidron napisał/a:
wiesz o tym, że ta "proponowana" matówka jest wymienna a u konkurencji "teoretycznie" nie w segmencie EL, czy tylko udajesz że nie wiesz :P

ale TUTAJ nie ma to znaczenia, CO u konkurencji. :grin:
Piszę o JEDNEJ i tej samej rzeczy. Rozumiesz? :wink:

Cytat:
Jak to z Tobą jest, ty ignorujesz fakty czy naprawdę nie wiesz?

ufff... :roll:

Ostatni raz:
Pentax puszka + ciemne obiektywy na start (wiadomo - kit) + ciemna matówka do tego = ciemny wizjer dla kogoś, kto rozpoczyna i nie od razu musi posiadać jasny, do tego też ewentualnie manulny obiektyw.
To co konkurencja w tej materii robi, czy nie robi - nie ma TU i TERAZ znaczenia.

Teraz rozumiesz?

muzyk napisał/a:
że wszystkie wszystkich firm. Zupełnie to jest tutaj bez znaczenia.

dlatego to nie może być argumentem i nie masz racji.

muzyk napisał/a:
Piszę o JEDNEJ i tej samej rzeczy. Rozumiesz? :wink:

wypisujesz bzdury, dodatkowo pomijając istotne fakty, zwykły populizm. Wizjery el pentaxa są lepsze i wygodniejsze od tych montowanych w tej samej klasie w C i N.

Z równie idiotycznym uporem maniaka zaraz zacznę twierdzić, że SLT jest lepsze, bo jest jaśniejsze od wizjerów C i N, bo to fakt :twisted:

muzyk, rozumiesz gdzie tkwi twoje błędne podejście do tematu, ja mogę ci tylko współczuć, że wolisz wizjer z 450D niż ten z k30 :P

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
wypisujesz bzdury

czego z tego nie rozumiesz?
Pentax puszka + ciemne obiektywy na start (wiadomo - kit) + ciemna matówka do tego = ciemny wizjer dla kogoś, kto rozpoczyna i nie od razu musi posiadać jasny, do tego też ewentualnie manulny obiektyw.
To co konkurencja w tej materii robi, czy nie robi - nie ma TU i TERAZ znaczenia.

Piszę nie po polsku, czy jak? :razz:
kozidron napisał/a:
że wolisz wizjer z 450D niż ten z k30

Dlaczego Ty się tak masakrujesz???? :mrgreen:
Gdzie ja napisałem, że wolę wizjer 450D od k30?????? :lol:

oczywistym jest, że wizjer Pentaxa jest bdb tylko...
już nie oczywistym jest zabieg wyposażania "kitu" na start w matówkę NIE DO ciemnych szkieł. I o tym cały czas Ci piszę.

Kurde.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

RB - Wto 03 Cze, 2014

muzyk napisał/a:

oczywistym jest, że wizjer Pentaxa jest bdb tylko...
już nie oczywistym jest zabieg wyposażania "kitu" na start w matówkę NIE DO ciemnych szkieł. I o tym cały czas Ci piszę.

No ale co? Przecież AF Pentaxa spokojnie sobie poradzi z statycznymi i quasi statycznymi sytuacjami. Nikt nie ma zamiaru ręcznie ostrzyć tymi zoomami... A kadrować tym to sie da bardzo fajnie.

muzyk napisał/a:
Gdzie ja napisałem, że wolę wizjer 450D od k30?????? :lol:

to znaczy, że nie zgadzasz się z samym sobą, to przecież nie możliwe bo poszedłbyś w ślady Andrzeja :P

Jeżeli wolisz ciemniejszy wizjer to czemu na niego narzekasz :P
Może odpowiedz jakoś krótko, bo na razie z tych wywodów, jesteś na stanowisku ZA a nawet Przeciw :P

muzyk napisał/a:

to lepiej na start wyposażać lustrzanki el tak jak C i N w wizjery lustereczkowe :P

muzyk napisał/a:
Piszę nie po polsku, czy jak? :razz:

nie, piszesz po Polsku, tylko że od tego postu w niezgodzie z samym sobą :P coś się zmieniło? :twisted:

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
to znaczy, że nie zgadzasz się z samym sobą, to przecież nie możliwe bo poszedłbyś w ślady Andrzeja :P

Jeżeli wolisz ciemniejszy wizjer to czemu na niego narzekasz :P
Może odpowiedz jakoś krótko, bo na razie z tych wywodów, jesteś na stanowisku ZA a nawet Przeciw :P

Wystarczy. Nie rozumiesz, piszesz w kółko to samo.
Nie będę przecież używał ogromnej czcionki, żeby Ci wyjaśnić to co wcześniej jest napisane.
RB napisał/a:
No ale co? Przecież AF Pentaxa spokojnie sobie poradzi z statycznymi i quasi statycznymi sytuacjami. Nikt nie ma zamiaru ręcznie ostrzyć tymi zoomami... A kadrować tym to sie da bardzo fajnie.

Nie piszę o ręcznym ostrzeniu tymi zoomami, tylko celowości stosowania ciemnej matówki do tych ciemnych zoomów. Na start.
I nic więcej.

muzyk napisał/a:
Wystarczy. Nie rozumiesz, piszesz w kółko to samo.

to końcowe stanowisko jest w końcu takie, że wolisz ciemniejszy wizjer pentaxa od el canona i nikona?

muzyk, to po co całe te twoje narzekania :P ?

muzyk napisał/a:
Nie piszę o ręcznym ostrzeniu tymi zoomami, tylko celowości stosowania ciemnej matówki do tych ciemnych zoomów. Na start.
I nic więcej.

a jaka jest celowość sprzedawania ciemnych zumów na start, nie lepiej od razu sprzedawać zestawy z 24L :P ? Czy aby twój tok rozumowania nie oderwał się już od orbity.

Ustaliliśmy wreszcie, że wolisz ciemne wizjery pentaxa ale nie widzisz sensu sprzdawania pentaxów z cioemnymi zumami, co teraz będzie następne, bo ta twoja logika iście pokrętna :mrgreen:

RB - Wto 03 Cze, 2014

muzyk napisał/a:
[
I nic więcej.

Ale w czym to niby przeszkadza? W tym że kadrować trudno? No bez jaj...
Że niby klijent sie zniechęcą? Jak nie wie o co chodzi to nie jest to klient Pentaxa. To nie jest system "frontem do każdego". I bardzo dobrze.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
to końcowe stanowisko jest w końcu takie, że wolisz ciemniejszy wizjer pentaxa od el canona i nikona?

:zalamany:
sam swobie odpowiedz.
kozidron napisał/a:
Ustaliliśmy wreszcie

aha, czyli jest Ciebie dwóch...

Śpieszę donieść, że nic z Tobą nie ustalałem, że wolę, czy nie ciemne wizjery Pentaxa.

RB napisał/a:
Ale w czym to niby przeszkadza?

Wiesz, nie każdy lubi ciemny wizjer.
Owszem, można wymienić, ale po co ten cały kram, skoro można jasną matówkę do zestawu kitowego i finito, a jak komuś potrzeba, łatwo sobie może na ciemna zmienić.

No ale ok.
RB napisał/a:
To nie jest system "frontem do każdego". I bardzo dobrze.

To fakt. Canon i Nikon straciliby klientów, gdyby było "bardziej frontalnie".

RB - Wto 03 Cze, 2014

muzyk napisał/a:

Wiesz, nie każdy lubi ciemny wizjer..

Jak nie lubi i nie wie po co on jest ciemniejszy to nie kupi. Dużo nie straci.

muzyk napisał/a:
RB napisał/a:
To nie jest system "frontem do każdego". I bardzo dobrze.

To fakt. Canon i Nikon straciliby klientów, gdyby było "bardziej frontalnie".

Oj... bardzo bardzo wątpię... Obawiam się, że straciłby właśnie P. Już jeden system próbował walczyć z wielkimi masówką w DSLR. Teraz skupia sie raczej na mirrorlessach ;-)

muzyk napisał/a:
Śpieszę donieść, że nic z Tobą nie ustalałem

nie ze mną, bo to nie możliwe, ty ustalałeś sam ze sobą:

tu sugerujesz, że to "nie zaleta"

muzyk napisał/a:
Dla mnie to nie zaleta.

by dalej z samym sobą ( po kilku postach) ustalić:

muzyk napisał/a:
oczywistym jest, że wizjer Pentaxa jest bdb

Czyli wysnuć by można, że jest ciemny i to nie jest zaleta ale i tak go wolisz od innych wizjerów el bo jest bdb
Jednym słowem gratuluje :mrgreen:

Andrzej.M. - Wto 03 Cze, 2014

RB napisał/a:
muzyk napisał/a:

po pierwsze - ciemniej niż w "lusterkowie" C i N jakoś specjalnie nie jest, różnicy początkujący nawet nie zauważy, a ma możliwość mieć jaśniej przez wymianę matówki - w razie potrzeby, a u konkurencji już niczego w aparacie nie zmieni nawet wymieniając matówkę. A pryzmatu juz nie założy, pola pokrycia też nie zmieni. No i dochodzą takie drobiazgi jak tryby usera , odrobinę szybsze migawka i seria zdjęć. O rolkach i guzikologii już pisaliście.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
nie ze mną, bo to nie możliwe, ty ustalałeś sam ze sobą:

Tkwij w swoim matrixie, przekonany o swoich ustaleniach.
kozidron napisał/a:
Czyli wysnuć by można, że jest ciemny i to nie jest zaleta ale i tak go wolisz od innych wizjerów el bo jest bdb

Problem w tym, że Ty nie rozumiesz do tej pory co napisałem.
Wyrywasz z kontekstu fragmenty całości i na tej podstawie układasz swój świat.

Powodzenia

ciemniej niż w "lusterkowie" C i N jakoś specjalnie nie jest

Andrzej. Jest (przez dedykowaną startową matówkę). Nie w każdym Pentaxie tak samo, ale np. w k30 czy chyba 50 i 500 wyraźnie ciemniej.
Porównywałeś kilka modeli Pentaxa z adekwatnymi C i N?
a u konkurencji już niczego w aparacie nie zmieni nawet wymieniając matówkę.

Zależy od modelu.
W 40D jest zdaje się w sumie 3 czy cztery matówki do wyboru.
Ale zawsze jest, że jasna jest na początku, a później można wymienić na inną.
Nie odwrotnie (chyba, że ktos jakieś specjalne zamówienie zrobi).

RB - Wto 03 Cze, 2014

RB napisał/a:
muzyk napisał/a:

po pierwsze - ciemniej niż w "lusterkowie" C i N jakoś specjalnie nie jest, różnicy początkujący nawet nie zauważy,

no to o czym w ogóle muzyk wypisuje... Ja naprawdę nie rozumiem o ssso mu chozi... Jest ciemniej - nie jest ciemniej - nie jest bardzo ciemniej... no chyba ze jest dobrze ale nie beznadziejnie. No ale to gruuba przesada by była.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

RB napisał/a:
Jest ciemniej

Jest. Coś jak, zmienisz matówkę np. w 40D i założysz szkło f4.

RB napisał/a:
no to o czym w ogóle muzyk wypisuje... Ja naprawdę nie rozumiem o ssso mu chozi...

bo najpierw trzeba zgadzać się z samym sobą ;)

muzyk napisał/a:
Problem w tym, że Ty nie rozumiesz do tej pory co napisałem.

zerknij, jest 3 dyskutujących i nikt cię nie rozumie, bo raz narzekasz że to "nie zaleta" by później twierdzić że wizjery w pentaxie są bdb, to nie są cytaty wyrwane z kontekstu. Albo zacznij czytać sam siebie albo powoli przeczytaj co tu napisał AndrzejM.Makuch, co wybitnie nie jest w zgodzie z twoimi spostrzeżeniami a jest trzeźwą oceną sytuacji z czym się generalnie zgadzam:

po pierwsze - ciemniej niż w "lusterkowie" C i N jakoś specjalnie nie jest, różnicy początkujący nawet nie zauważy, a ma możliwość mieć jaśniej przez wymianę matówki - w razie potrzeby, a u konkurencji już niczego w aparacie nie zmieni nawet wymieniając matówkę. A pryzmatu juz nie założy, pola pokrycia też nie zmieni.

muzyk napisał/a:

to teraz przejdź się do sklepu i porównaj sobie wizjer od puszki z tej samej półki cenowej, bo widzę że w tym zamieszaniu chcesz porównywać wizjery z el pentaxa do XXD canona.

Andrzej.M. - Wto 03 Cze, 2014

muzyk napisał/a:
a u konkurencji już niczego w aparacie nie zmieni nawet wymieniając matówkę.

Zależy od modelu.
Ale zawsze jest, że jasna jest na początku, a później można wymienić na inną.

Tyle ze ta wymiana niczego praktycznie ani w jasności ani w pokryciu kadru nie zmieni.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

Cytat:
to teraz przejdź się do sklepu i porównaj sobie wizjer od puszki z tej samej półki cenowej,

Ej, ogarnij się. Przecież to pisałem dużo wcześniej na forumie, że porównywałem: k30, k500, k50 zdaje się też k3 czy k5iI z 1100D, 700D, 70D, d3200, 5200 czy 300 d7100, d7000.
O 40D napisałem, by tylko zobrazować efekt... bo zakładam, że ten aparat jest wielu znany i mieli niektórzy do czynienia z ciemna matówką, konkretnie "S".
yle ze ta wymiana niczego praktycznie ani w jasności ani w pokryciu kadru nie zmieni.

O pokryciu kadru nie ma tu mowy.
A jasność?
Znasz matówki do 40D?

muzyk napisał/a:
Ej, ogarnij się. Przecież to pisałem dużo wcześniej na forumie, że porównywałem: k30, k500, k50 zdaje się też k3 czy k5iI z 1100D, d3200, 5200 czy 300 d7100, d7000.

porównywałeś a twoje wnioski są bardzo mocno subiektywne i stąd ta dyskusja.

muzyk, to co mamy kółko, SLT jest najlepsze bo jest jaśniejsze a jak wziąć takiego a77 to kładzie wszystkie te wizjery, jest największy i najjaśniejszy ;) i z tego co pamietam (poprawcie mnie) ma 100% pokrycia.
Dobrze, że mój aparat nie ma 100% pokrycia, bo może też bym zaczął podobne historie opowiadać ;)

Cytat:
A jasność?
Znasz matówki do 40D?

ja znam, tylnej części ciała nie urywa, ty kojarzysz czemu tam jest taki raster czy ta rozmowa to grochem o ścianę

RB - Wto 03 Cze, 2014

muzyk... popatrz... Pentax od lat nie zmiania bagnetu po to aby stare manuale K działały. Mnóstwo ludzi wie, że to jest świetny niedrogi system do zabaw z ręcznymi zabytkowymi szkłami i to na róznych bagnetach. I pentax jakoś wie, że oni wiedzą. To w sumie taki znak firmowy troche sie robi. No to po jakiego ... miałaby firma kazać ludziom się wysilać dodatkowo aby to ostrzenie jakie takie mieć? Po to aby fanatykom ciemnych zumów było tak trochę ładniej? To się moim zdaniem jakoś specjalnie kupy nie trzyma.
muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
mocno subiektywne

jakie tam subiektywne?
Weź pójdź do jakiegoś sklepu, weź kilka modeli do rąk i zaglądnij w tunel.
I nie wmawiaj mi, że nie mam racji.

No chyba, że masz jaśniejszą matówkę w oku, to wówczas "nic się nie stało".
kozidron napisał/a:
ty kojarzysz czemu tam jest taki raster

I znów kłopoty ze zrozumieniem pisania po polsku...
Ef S to jest to:
klik
a nie to klik2 :zalamany:

RB napisał/a:
No to po jakiego ... miałaby firma kazać ludziom się wysilać dodatkowo aby to ostrzenie jakie takie mieć?

Pisałem.
Skoro dają do kitu dwa ciemne szkła z autofocusem, to nielogiczna jest matówka przy tym do ostrzenia ręcznego.
I odwrotnie. Jeśli by dawali (pisałem wcześniej) kit z jakimś jasnym manualnym, nielogiczne byłoby wyposażanie puszki w matówkę jasną.

Finalnie, czy Pentax daje zatem w komplecie inną matówkę, czy trzeba ją kupić dodatkowo, bo np. ktoś woli tylko szkłami z aF focić i mieć jaśniejszy wizjer, a nie cały czas pozostawać z dedykowaną matówką do manualnego ostrzenia?

muzyk napisał/a:
Weź pójdź do jakiegoś sklepu, weź kilka modeli do rąk i zaglądnij w tunel.

muzyk, jak ja pstrykałem pentaxem to ty jeszcze nie miałeś 1 lustrzanki dslr

muzyk napisał/a:
I nie wmawiaj mi, że nie mam racji.

nie wmawiam ci, ja to otwarcie twierdze: nie masz racji, co gorsza zgadzam się z AndrzejM.Makuch (pójdę się zabić własną pięścią ;) ) do tego momentu:

po pierwsze - ciemniej niż w "lusterkowie" C i N jakoś specjalnie nie jest, różnicy początkujący nawet nie zauważy, a ma możliwość mieć jaśniej przez wymianę matówki - w razie potrzeby, a u konkurencji już niczego w aparacie nie zmieni nawet wymieniając matówkę. A pryzmatu juz nie założy, pola pokrycia też nie zmieni.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
jak ja pstrykałem pentaxem to ty jeszcze nie miałeś 1 lustrzanki dslr

no i?
Nie piszę o tamtych modelach sprzed lat, tylko to co teraz dostępne.
Cytat:
nie wmawiam ci, ja to otwarcie twierdze: nie masz racji, co gorsza zgadzam się z AndrzejM.Makuch (pójdę się zabić własną pięścią ;) ) do tego momentu:

\
No nie wiem, macie obaj chyba jasne matówki w oczach.

Tak czy inaczej... jeśli masz okazję, weź k30 itp. luknij w tunel, a zaraz do odpowiednika C i N.

muzyk napisał/a:
Tak czy inaczej... jeśli masz okazję, weź k30 itp. luknij w tunel, a zaraz do odpowiednika C i N.

muzyk dyskusja z kimś kto sam ze sobą jeszcze nie ustalił ostatecznej wersji to jedno. Drugie czy ty naprawdę myślisz, że ja nie robiłem zdjęć tymi modelami?

W końcu ostatecznie cię pytam, czy "gęstszy" raster na matówce pentaxów jest czymś co wcześniej nazwałeś "nie zaletą" czy w końcu wizjer pentaxa jest "bdb" jak twierdziłeś później.
Czy twoja nietykalna świętobliwość i ostoja spokoju rozumie czemu wizjery P sa minimalnie ciemniejsze?
Podkreślam minimalnie bo podobny(całkiem dobry chiński zamiennik) odpowiednik matówki do manualnego ostrzenia na wspomniane 40D wcale się nie różni mocno pod względem jasności od tej montowanej w P.

Czy ty w końcu zaczniesz się zachowywać jak rozgarnięty jegomość i zaczniesz porównywać przynajmniej porównywalne, czy masz w zwyczaju robić dokładnie to co ambasadorzy sony, bo witki opadają na twoją krótkowzroczność.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

kozidron napisał/a:
W końcu ostatecznie cię pytam, czy "gęstszy" raster na matówce pentaxów jest czymś co wcześniej nazwałeś "nie zaletą"

Oj kutwa NIE.
Jest zaletą, oczywiście (dla jasnych, zwłaszcza manualnych szkieł), ale nie w przypadku pakietu na start, który obejmuje ciemne zoomy AF.
kozidron napisał/a:
Czy twoja nietykalna świętobliwość i ostoja spokoju rozumie czemu wizjery P sa minimalnie ciemniejsze?

Od "N" postów piszę Ci to.
kozidron napisał/a:
Czy ty w końcu zaczniesz się zachowywać jak rozgarnięty jegomość i zaczniesz porównywać przynajmniej porównywalne,

a ja to w tym sklepie co robiłem?
Porównywalem 18-55 ciemnicę na k30 z 50 1.2 na Canonie 70D...
oj... :lol:

RB - Wto 03 Cze, 2014

muzyk napisał/a:

Pisałem.
Skoro dają do kitu dwa ciemne szkła z autofocusem, to nielogiczna jest matówka przy tym do ostrzenia ręcznego.
I odwrotnie. Jeśli by dawali (pisałem wcześniej) kit z jakimś jasnym manualnym, nielogiczne byłoby wyposażanie puszki w matówkę jasną.

Dobra. Napisz jeszcze raz. Do Ricocha. Że im biznes usprawnisz.
Ja nie widzę jakiejkolwiek potrzeby aby w tym systemie miałyby być lekko jaśniejsze matówki na wejściu. AF z ciemną matówką będzie działał. Kadrowanie będzie podobne. Na razie problem tu widzi... potencjalny nie-użytkownik sysytemu.

muzyk - Wto 03 Cze, 2014

RB napisał/a:
AF z ciemną matówką będzie działał.

no będzie, bo dlaczego miałby nie działać?
Wszak działanie AF nie zależy od matówki.
RB napisał/a:
Kadrowanie będzie podobne.

Tyle, że przez ciemny wizjer.

Nocnypl - Sob 16 Sie, 2014
Temat postu: Poszukuję lustrzanki!
Witam! Mam zamiar kupić dobrą lustrzankę lecz nie wiem jaki model i jakiej firmy.
Potrzebuję aby robiła ładne zdjęcia oraz najważniejsze aby kręciła filmy w 1080p w 50kl/s - 60 kl/s

Koszt ---> do 2000 zł może ciut drożej!

P.S. W razie problemów proszę o przeniesienie tematu!

mozer - Sob 16 Sie, 2014

Nocnypl, http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=23887
komor - Nie 17 Sie, 2014

Scaliłem pytanie do istniejącego wątku wskazanego przez Mozera.
lutek14 - Sob 13 Wrz, 2014
Temat postu: Pierwsza lustrzanka w graniach 1500-2000 zł
Witam

Piszę na tym forum, ponieważ chciałbym sobie kupić aparat lustrzanym w cenie 1500 - 2000 zł, a kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę. Miałby to być pierwszy aparat tego typu w moich rękach.

Po pierwsze ograniczyłbym się do firm Nikon, Canon oraz Sony. Osobiście najchętniej bym wybrał jakąś Sony, ale rodzice mówią, abym dowiedział się też o te dwie inne.

Widziałem, że w sprzedaży są "zestawy" pod postacią lustrzanki i jednego obiektyw, albo samego aparatu - co jest lepszą opcją?

Sam aparat to raczej robienie hobbystycznych zdjęć - wakacje, wycieczki lub spontaniczne wyjście na miasto. Ale to nie znaczy, że na tym poprzestanę. Jeżeli mi się spodoba, to zapewne w przyszłości będę chciał kontynuować i kupić lepszy aparat, a więc liczyłbym aby w tym przedziale cenowym polecono mi coś co spróbuje wyciągnąć artystyczną duszę z mojej osoby ;)

Dotychczas robiłem zdjęcia przy pomocy iPhone 5S, do niego miałem dokupione obiektywy Olloclip. Około roku. Moje "doświadczenie" najprościej może będzie przedstawić kilkoma zdjęciami tutaj

Liczę na pomoc ;)
Dziękuję

Sunders - Sob 13 Wrz, 2014

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=23887
Arek - Sob 13 Wrz, 2014

Z tego co chcesz fotografować wynika, że zamiast lustrzanki możesz wziąć też pod uwagę bezlusterkowce. Są małe i poręczne, a często dają takie same możliwości jak lustrzanki. Zawsze lepiej jest mieć większy wybór.

Rozumiem, jednak wolałbym się skupić jedynie na aparatach lustrzankowych, nawet jeśli to ograniczy zakres. Może to i lepiej. Łatwiej mi będzie dokonać wyboru.
Arek - Sob 13 Wrz, 2014

Pomyśl o tym:
http://www.ceneo.pl/11840286

Ewentualnie D3200 z kitem lub w dual kicie.

Dziękuję!

Zobaczą tego Nikon D3200. Na ceneo.pl widzę, że są dwa zestawy - pierwszy zawiera aparat oraz 18-55 VR (obiektyw?) i jest za 1529zł, zaś drugi jest podobny do pierwszego, ale ma 18-55 VR II i cenę 1549zł. Czy jest jakaś różnica między tymi dwoma, który wybrać ewentualnie?

Dodatkowo przeglądałem internet i znalazłem na blogu http://wawrzoszek.com/jaka-lustrzanka-na-poczatek informację, jakoby Canon 1100D w zestawie z obiektywem EF 18-55 DSIII w cenie 1179zł byłby dobrym wyborem. Ale czy na pewno?

reiper - Wto 16 Wrz, 2014

Witam
Obecnie posiadam kompakt nikona p7100. Chcialbym kupic cos lepszego i tak pozostajac z nikonem na oku mam d3200 lub d5100 (raczej właśnie ten), poki co ze szklem 18-55 z zestawu, lub canon 600d. Dlaczego chce lustro? Przede wszystkim wieksza matryca i wyzsze uzyteczne iso, w przyszlosci na pewno jakis jasny obiektyw. Obecny aparat jest ciemny i iso powyzej 400 calkowicie zabija zdjecia. Teraz pytanie, jak to jest z tymi autofocusami? Bedac w sklepie pobawilem sie troche d3200 z kitem 18-55 i ustawianie ostrosci odbywa sie bardzo powoli, porownujac z jakimkolwiek kompaktem, którego mialem w rekach. I tu wieksze znaczenie ma sam aparat (ilosc pkt AF?) czy obiektyw? Z drugiej strony testowalem tez bezlustro sony a5000 i tu ostrzenie blyskawiczne, do tego ta sama matryca, przejrzyste i wygodne menu ale brak mozliwosci dokupienia lampy. Z kolei a6000 jest juz mocno udoskonalona wersja, ktora jednak kosztuje tyle co dwa podane przeze mnie lustra, do tego obiektywy z tego co widze, nie wiem jak jakosciowo, sa drozsze od tych nikonowych.
Tak wiec, co moglibyscie dla mnie polecic? Czy d5100 bedzie dobrym wyborem? Czy moze pentax k-30/50 lub canon 600d? Jak mówiłem, na poczatek kit, może zoom 200-300 w przyszlosci i cos jasnego do portretow. Zdjecia jakie mnie interesuja to krajobrazy, portrety i okolicznosciowe jak spotkania rodzinne czy tez zdjecia z wakacji/wyjazdow, nic az tak wyszukanego choc nie wykluczam dalszego rozwoju zainteresowan fotografia.

Sunders - Wto 16 Wrz, 2014

reiper napisał/a:
pobawilem sie troche d3200 z kitem 18-55 i ustawianie ostrosci odbywa sie bardzo powoli, porownujac z jakimkolwiek kompaktem, którego mialem w rekach. I tu wieksze znaczenie ma sam aparat (ilosc pkt AF?) czy obiektyw?

Jeden i drugi ma znaczenie.

reiper napisał/a:
Czy d5100 bedzie dobrym wyborem?

Po tym co napisałeś wydaje się, że tak.

mozer - Wto 16 Wrz, 2014

reiper napisał/a:
ustawianie ostrosci odbywa sie bardzo powoli, porownujac z jakimkolwiek kompaktem, którego mialem w rekach

Ciężko to porównywać - w kompakcie przy odległościach powyżej metra konieczność regulacji ostrości jest niewielka ze względu na dużą głębię ostrości. Lustrzanka się musi dużo bardziej napracować.

mozer, czemu przypisujesz mi kwestie napisane przez reipera :???:
mozer - Wto 16 Wrz, 2014

Sunders, e, nieprawda ;)

Teraz tak. :wink:
komor - Wto 16 Wrz, 2014

reiper napisał/a:
Bedac w sklepie pobawilem sie troche d3200 z kitem 18-55 i ustawianie ostrosci odbywa sie bardzo powoli, porownujac z jakimkolwiek kompaktem, którego mialem w rekach.

Nie sądzę, żeby Nikon D3200 odbiegał jakoś stanowczo prędkością ostrzenia od innych podobnych konstrukcji w podobnej cenie. Być może było za ciemno albo coś było uszkodzone (jeśli to był egzemplarz wystawiony w markecie, to jest to prawdopodobne).

Tradycyjnie napiszę, że kupowanie lustrzanki z obiektywem 18-55 szybko może skończyć się rozczarowaniem i szukaniem następnego obiektywu. W Nikonie jest 18-105 VR i polecam poszukać zestawu z takim obiektywem, nawet kosztem poczekania na dozbieranie pieniążków.

lutek14 - Wto 16 Wrz, 2014

Na poprzednie nie dostałem odpowiedzi, to jeszcze spytam - Sony A58? Ma ktoś i może podać opinię?
reiper - Wto 16 Wrz, 2014

Jako, ze nigdy sam nie posiadalem lustrzanki tak tez nie wiedzialem, ze ostrzenie przy uzyciu wyswietlacza a nie wizjera jest powolne, przez wykorzystanie detekcji kontrastu a nie fazy.
Bardzo zainteresowal mnie sony a6000, do tego stopnia, ze moglem do niego sporo doplacic. Bardzo szybki i dokladny af, 11fps zdjecia seryjne itp, itd, jednak popatrzylem tez na ceny obiektywów i niestety chyba na tym koniec. Moglby ktos powiedziec jakie sa jakosciowo budzetowe obiektywy nikona, np 55-200, nawet te ciemniejsze porownujac do odpowiedników dla sony e-mount? Cenowo roznice sa mnozone x2 a do nikonow nawet sporo uzywek widzialem czego o sony nie moge poiedziec.

Adias2 - Pon 08 Gru, 2014

Mam zamiar kupić pierwszy aparat i chciałem żeby to był Nikkon D90. Według mnie i innych dobry wybór ;) ale że składam się z bratem to on chce mieć nagrywanie filmów w HD! Jaki mi polecacie aparat,który będzie bardzo dobrze nagrywał (hd) oraz dla mnie: sprawdzał się w żywiole sportu (fotografowanie na meczach piłkarskich)
Cena zbytnio nie wchodzi w gre,bo kupię używany :) Zależy mi bardzizej na marce Nikon ale Sony i inne aparaty też z chęcią kupie,o ile będą pasować do moich i brata potrzeb.

Z góry bardzo dziekuje za pomoc

marienburg - Sro 10 Gru, 2014

Witam Kolegów,
jestem nowy na forum i jeszcze nie bardzo orientuję się w specyfice działów. Potrzebuję aparatu, który będzie głównie służył do robienia zdjęć srebrnych monet . Monety są niedużych rozmiarów: 20-21 mm - 30 mm.
Główne cechy jakie powinien posiadać mój aparat + obiekty:
- naturalne odwzorowanie barwy (kolor srebra, szarości, ciemna patyna),
- brak "sztucznego" nasycenia barwy (to nie wchodzi w grę),
- bardzo dobra jakość, ostrość obrazu,
- mile widziane odwzorowanie skali 1:1 lub zbliżonej,
to chyba już wszystko.
Jeszcze raz podkreślę, zależy mi na naturalnym odwzorowaniu barwy srebra, odcieni szarości..., to jest dla mnie najważniejsze.
Cena zestawy nie ma aż takiego znaczenie. Bardzo proszę o podanie różnych propozycji zestawów, czym więcej tym lepiej.
Poniżej zdjęcia monety (przybliżona jakość jaka mnie interesuje).
pozdrawiam
Marcin :wink:

dcs - Sro 10 Gru, 2014

http://forum.optyczne.pl/...highlight=monet
Oświetlenie to podstawa.

Aparat może być prawie każdy (także bezlusterkowiec albo nawet kompakt), obiektyw (z pierścieniami) też.

Do czegoś jeszcze chcesz używać ten aparat?

marienburg - Sro 10 Gru, 2014

dcs napisał/a:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=19298&highlight=monet
Oświetlenie to podstawa.

Aparat może być każdy (także bezlusterkowiec albo kompakt), obiektyw (z pierścieniami) prawie też.

Do czegoś jeszcze chcesz używać ten aparat?

Tak, zgadzam się oświetlenie to podstawa. :)
Aparat potrzebuje głównie do zdjęć monet i na tym chciałbym się skupić, wiadomo pewnie zdarzy mi się zrobić parę fotek z np., z jakiejś imprezy, wycieczki itd., ale ma to dla mnie małe znaczenie.
Bardzo interesuje mnie naturalność barwy, czy występuje jakieś różnice w tym temacie między poszczególnym modelami aparatów?

busz - Sro 10 Gru, 2014

marienburg napisał/a:
Bardzo interesuje mnie naturalność barwy, czy występuje jakieś różnice w tym temacie między poszczególnym modelami aparatów?
Tu akurat ważną rolę będzie odgrywać oświetlenie, późniejsza obróbka i monitor.
Andrzej.M. - Sro 10 Gru, 2014

Cytat:
- mile widziane odwzorowanie skali 1:1 lub zbliżonej,

To akurat zależy od obiektywu - o ile sam aparat zmieścisz w tej kwocie , to obiektyw macro kosztuje niemal drugie tyle (Tamron 90mm f2,8 macro lub Tamron 60/2,0 macro) lub więcej.
Dlatego alternatywą jest obiektyw manualny i zestaw pierścieni pośrednich , albo manualny obiektyw makro . Dlatego polecałbym ci Pentax K-50, k-30 lub inny i pierścienie pośrednie + obiektyw manualny w o ogniskowej 50mm lub dłuższej.
Można też spotkać używane aparaty Pentax z założoną matówką z klinem do ręcznego ustawiania ostrości. Dlaczego Pentaxy? Bo bardzo dobrze współpracują z "manualami" dając właściwy pomiar oraz potwierdzenie ostrości oraz pułapkę ostrości.

Co do kolorów - koledzy mają rację - to robimy zwykle w komputerze obrabiając pliki RAW, ale jeśli ktoś musi - może ustawić odpowiednio kolory już w aparacie i zapisywać zdjęcia również w gotowych jpeg-ach. Przy większej ilości zdjęć - dość cenne i oszczędzające czas.

akira - Czw 18 Gru, 2014

Adias2 napisał/a:
ale że składam się z bratem to on chce mieć nagrywanie filmów w HD! Jaki mi polecacie aparat,który będzie bardzo dobrze nagrywał (hd) oraz dla mnie: sprawdzał się w żywiole sportu (fotografowanie na meczach piłkarskich)
Cena zbytnio nie wchodzi w gre,bo kupię używany :) Zależy mi bardzizej na marce Nikon ale Sony i inne aparaty też z chęcią kupie,o ile będą pasować do moich i brata potrzeb.

Nikon D7000/D7100 albo A77/A77mkII.
Doskonale sprawdzi się też Pentax K-3 więc może warto na niego polować bo jest genialnie wykonany i ma świetny moduł AF :)
http://allegro.pl/outlet-...4908208999.html

WojciechW - Pią 19 Gru, 2014

Podejrzanie tanio. Ale może warte ryzyka.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Andrzej.M. - Pią 19 Gru, 2014

WojciechW napisał/a:
Podejrzanie tanio
:lol:
Kolega nie zobaczył że jeszcze do końca aukcji jest 11 dni... tanio nie będzie... Tanio to może mój K-x pójdzie. Warto zerknąć na tutejsze ogłoszenia... :razz:

WojciechW - Pią 19 Gru, 2014

WojciechW napisał/a:
Podejrzanie tanio
:lol:
Kolega nie zobaczył że jeszcze do końca aukcji jest 11 dni... tanio nie będzie... Tanio to może mój K-x pójdzie. Warto zerknąć na tutejsze ogłoszenia... :razz:

Przepraszam Cię, ale akurat starannie przeczytałem i zauważyłem. Na razie zachowuję powściągliwość. Oczywiście jest podejrzanie tanio również w kategoriach cen wywoławczych.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW