forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt za 2000-2500

ml0dy - Pon 12 Maj, 2014
Temat postu: Kompakt za 2000-2500
Witam,
proszę o pomoc, posiadam Canon 450D z obiektywem 80-300 mm+ 50 mm który w zupełności mi wystarcza niestety brak możliwości nagrywania filmów i gabaryty dyskwalifikują go do noszenia ze sobą na miejskie wyprawy.
Aktualnie jestem na etapie narodzin dziecka i potrzebuje czegoś co zrobi dobre zdjęcie i nagra film dodatkowo zmieści się w torebce/kieszeni.

Byłem dziś w lokalnym sklepie i Pan zachwycał się aparatem Sony RX100 MII cena niestety jak dla mnie trochę wysoka ok +-2499 sklep stacjonarny w internecie widzę za 2300 można kupić.

Co możecie polecić w podobnych cenach co będzie jakością zdjęć dorównywać staremu wysłużonemu EOS 450D a nie będzie aż tak drogie jak SONY RX100 MII.
Dodam tylko że znawcą nie jestem ale sprzedawca twierdzi że zdjęcia z RX100 MII będą lepsze niż z 450D.

Przeglądałem trochę fora i widzę że Panasonic LX-7 byłby dla mnie chyba dobrym wyborem ale chętnie poznam wasze opinie i sugestie.

Budżet jakim dysponuje to max 2500 aczkolwiek fajnie gdyby zmieściło się poniżej 2000.
Dzięki.

komor - Pon 12 Maj, 2014

ml0dy, przeniosłem Twój post do prawidłowego działu („Pomagamy w wyborze…”), gdzie akurat tuż nad Twoim postem jest przyklejony wątek Dobry kompakt do 2000 zł (edycja 2013), gdzie znajdziesz sporo porad w tej cenie. LX-7 też tam pewnie był polecany.
TomPL2 - Wto 13 Maj, 2014
Temat postu: Re: Kompakt za 2000-2500
ml0dy napisał/a:

Co możecie polecić w podobnych cenach co będzie jakością zdjęć dorównywać staremu wysłużonemu EOS 450D a nie będzie aż tak drogie jak SONY RX100 MII.

Myślę, że nie ma takiego kompaktu w cenie niższej niż ww. RX100. LX-7 też nie dorówna jakości 450D ani innej lustrzance.
Może lepiej jakiś "bezlusterkowiec"? Ale to już się nie zmieści do kieszeni, choć do torebki to i owszem :cool:

Chris62 - Wto 13 Maj, 2014

Jeżeli weźmiemy pod uwagę lustrzankę jaką miałeś z ciemnym obiektywem to kazdy wsółczesny kompakt z jasna optyką i matrycą minimum 1/1,7" dorówna jej jakością

Proponuję Olympus Stylus 1 280300/F2,8 wizjerek, dobra ergonomia, szybkość, macro.
Tylko brakowało by mi zakresu 24 mm które mam w LX7 i bardzo często używam.
Atutem LX7 jest jasność optyki nie do pobicia w klasie. ale zawsze coś za coś tu zakres to tylko 24-90 (180 przy funkcji intelligent zoom) no i jak wziać pod uwagę dokupienie wizjera to wyjdzie tyle co wspomniany Stylus.

U mnie zakres tele załatwiam bezlusterkowym Samsungiem a jeżeli Tobie jest potrzebne tele w jednym aparacie to Stylus będzie najlepszym wyborem.
Jeżeli raczej tele nie potrzebujesz to LX7 będzie też dobrym wyborem.

TomPL2 - Wto 13 Maj, 2014

Chris62 napisał/a:
Jeżeli weźmiemy pod uwagę lustrzankę jaką miałeś z ciemnym obiektywem to kazdy wsółczesny kompakt z jasna optyką i matrycą minimum 1/1,7" dorówna jej jakością

Nie wiemy, jakiej jakości obiektywy ma autor wątku, ale nawet pomijając to, powyższe stwierdzenie uważam za kontrowersyjne.
A może jakieś testy porównwcze? Bo to bardzo często padające w tym dziale pytanie "Czy bardzo dobry kompakt dorówna lustrzance?"...

ml0dy - Wto 13 Maj, 2014

Obiektywy jakie posiadam mała korekta podałem w 1 poście 80-300 mm właśnie zobaczyłem w torbie takie obiektywy :

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
Canon 50mm f/1.8