|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Fotografia ślubna, Canon FF, obiektywy 15-20k zł
Spocek - Sro 20 Sie, 2014 Temat postu: Fotografia ślubna, Canon FF, obiektywy 15-20k zł Witam serdecznie wszystkich kolegów - wiem temat wałkowany wielokrotnie przez już wielu użytkowników.
Potrzebuję konkretnej pomocy zakupiłem już sprzęt do fotografowania mam do dyspozycji Canona 5D mark III i 6D
Pytanie moje brzmi tak jakie obiektywy zakupić i wyposażenie dodatkowe do fotografowania głównie ślubów (kościoły, sale weselne) oraz plenerów.
Budżet na obiektywy i osprzęt to ok 15-20 tys zł.
Proszę o rzetelne odpowiedzi najlepiej od osób, które mają doczynienia z fotografią ślubną.
Miałem praktykę w zakładzie fotograficznym zacofanym i nie idącego do przodu i sam nie poradzę sobie do końca w doborze.
Dziękuję serdecznie za pomoc wszystkim !
Głupie komentarze proszę zostawić dla siebie.
komor - Sro 20 Sie, 2014
Temat przeniosłem już do prawidłowego działu (szukasz obiektywów, a nie korpusu). Zanim ktoś coś napisze, pozostaje Ci jeszcze przeczytać dwa wątki, które akurat znajdują się aktualnie na samej górze tego działu:
Reporterka ślubna Canon FF - jakie szkła?
Reportaż ślubny z jednym obiektywem
jaco88 - Czw 21 Sie, 2014
nie mam co prawda dużego doświadczenia w tym temacie bo zrobiłem może z 7 - 8 kotletów i to głównie po znajomych ale gdybym dysponował takim budżetem to przy dwóch korpusach brał bym: S14 2.8, C17-40 4.0, C35 1.4, C85 1.8, C135 2.0, 2x600RT + ewentualnie 70-200 2.8
chociaż mam znajomka który cyka śluby, kupił stałki po czym je po jakimś czasie zmienił na 24-70 + 70-200 wieć zależy od preferencji
nienietaktak - Czw 21 Sie, 2014
Nie używam do kotletów żadnego zooma. Dwa korpusy dają odpowiedni komfort pracy.
Określ co wolisz: zoomy czy stałki, to coś się skompletuje.
Usjwo - Czw 21 Sie, 2014
Najlepiej zwestaw mieszany 24L, 50L, 70-200f2.8.
Stalki: 24, 50, 85, 135, 200 - na same L-ki zabraknie kasy, wiec trzebaby 50f1.4 i 85f1.8
kozidron - Czw 21 Sie, 2014
nienietaktak napisał/a: | Nie używam do kotletów żadnego zooma. Dwa korpusy dają odpowiedni komfort pracy.
Określ co wolisz: zoomy czy stałki, to coś się skompletuje. |
ta pewnie, tyle że ty masz już doświadczenie w tym temacie a kolega to ciężko stwierdzić.
nienietaktak - Czw 21 Sie, 2014
kozidron napisał/a: | ta pewnie, tyle że ty masz już doświadczenie w tym temacie a kolega to ciężko stwierdzić. |
też pytam co preferuje
Spocek - Nie 24 Sie, 2014
nienietaktak napisał/a: | kozidron napisał/a: | ta pewnie, tyle że ty masz już doświadczenie w tym temacie a kolega to ciężko stwierdzić. |
też pytam co preferuje |
Sam nie wiem co wygodniejsze jest dla mnie, ogólnie wolałbym stałki lecz chce być na wszystko przygotowany.
Znajomy poleca mi:
- EF 35 mm f/1.4L USM
- EF 85 mm f/1.8 USM
- EF 24-70L f/2.8 II
- EF 16-35L f/2.8 II
- EF 135L f/2
Co mówicie na to ?
nienietaktak - Pon 25 Sie, 2014
Spocek napisał/a: | lecz chce być na wszystko przygotowany |
W takim razie nie zapomnij o Stoperanie i chusteczkach higienicznych
Spocek napisał/a: | - EF 35 mm f/1.4L USM
- EF 85 mm f/1.8 USM
- EF 24-70L f/2.8 II
- EF 16-35L f/2.8 II
- EF 135L f/2 |
jeśli chodzi o ogniskowe, to z podanego zestawu mam trzy pierwsze i ostatni. używam dwóch pierwszych i ostatniego.
mozer - Pon 25 Sie, 2014
nienietaktak, nigdy nie potrzebujesz szerzej niż 35 mm?
siosio - Wto 26 Sie, 2014
Spocek napisał/a: | nienietaktak napisał/a: | kozidron napisał/a: | ta pewnie, tyle że ty masz już doświadczenie w tym temacie a kolega to ciężko stwierdzić. |
też pytam co preferuje |
Sam nie wiem co wygodniejsze jest dla mnie, ogólnie wolałbym stałki lecz chce być na wszystko przygotowany.
Znajomy poleca mi:
- EF 35 mm f/1.4L USM
- EF 85 mm f/1.8 USM
- EF 24-70L f/2.8 II
- EF 16-35L f/2.8 II
- EF 135L f/2
Co mówicie na to ? |
Na początek starczy Ci 24-70 II, 16-35 II i 135. Do tego lampy. Po kilku ślubach będziesz wiedział czy chcesz coś jeszcze - i co byś chciał. Zasadniczo nic więcej nie jest nie zbędne, a cały ślub można zrobić nawet na 24-70 f/2.8 - po prostu reszta zależy od twojego kunsztu... Zamiast 135 można pomyśleć o zoomie 70-200 może być f/4 z IS - mniejszy i wygodniejszy od 70-200 z 2.8, a starczy. Ale ja bym brał 135 f/2....
Jest tani i dobry obiektyw Canona 35 f/2 is - warto pomyśleć, czy musisz mieć starą, drogą i ciężką eLkę 35 f/1.4.
Możesz iść całkiem w stałki ale poradzisz sobie? Czym do tej pory fotografowałeś? Jakich szkieł używałeś?
16-35 i 24-70 da Ci wygodę - 24-70 II jest tak dobry optycznie jak niektóre stałki, z tymże ma światło od 2.8. Jak potrzebujesz coś dłuższego to bierzesz 135 i masz spokój.
nienietaktak - Wto 26 Sie, 2014
mozer, jak potrzebuję, to mam jeszcze 24 i 14, ale nie są niezbędne. Da radę zrobić wszystko bez szerszego kąta
Werwik - Pią 29 Sie, 2014
- EF 85 mm f/1.8 USM
- EF 24-70L f/2.8 II
Ogarniesz wszystko jak zechcesz. Jak masz 2 puszki.
Spocek - Pon 22 Wrz, 2014
Zapadła decyzja:
- EF 24-70L f/2.8 II
- EF 16-35L f/2.8 II
- EF 50 f/1.4 UMS
- EF 85 mm f/1.8 USM lub ewentualnie 100mm
Lampa EX 580
Co mówicie na ten zestaw ?
Dokładnie chodzi mi o 85 vs 100 ? Co lepiej ???
Pozdrawiam serdecznie
muzyk - Pon 22 Wrz, 2014
przy 24-70 2.8 iI 50 1.4 nie do końca potrzebny.
Jeśli byś się wyrobił w kasie, to może po prostu 24-70 2.8II + 70-200 2.8II
Jeśli tylko stałki to Sigma 35 1.4 (względnie Canon 35 1.4) Canon + 85 1.2 II.
komor - Wto 23 Wrz, 2014
Spocek napisał/a: | - EF 24-70L f/2.8 II
- EF 16-35L f/2.8 II
- EF 50 f/1.4 UMS
- EF 85 mm f/1.8 USM lub ewentualnie 100mm |
Będziesz miał do dyspozycji bardzo szeroki kąt (obiektyw 16-35), a tym trzeba umieć się posłużyć. W zamian nie będziesz miał nic dłuższego, co przydaje się przy plenerach. Stąd propozycja 70-200 jest oczywiście słuszna, choć droga. Wybór zależy więc od umiejętności trochę, typu preferowanej fotografii też.
Sunders - Wto 23 Wrz, 2014
komor napisał/a: | nie będziesz miał nic dłuższego, co przydaje się przy plenerach. Stąd propozycja 70-200 jest oczywiście słuszna, choć droga |
Tańszą propozycją, o przeszło połowę tańszą i IMO wcale nie gorszą może być 135/2,0L.
Nad równoczesnym kupowaniem 24-70/2,8L II i 50/1,4 oraz 85/1,8 bym się zastanowił.
Zamiast 16-35/2,8L II wolałbym 24/1,4L II lub 35/1,4L.
komor - Wto 23 Wrz, 2014
Sunders, generalnie Twoja wypowiedź odnosi się bardziej do dylematu: stałki czy zoomy. Ja zamiast 24-70 + 50 + 85 też wolałbym 24 + 35 + 50 + 85. Nie mając kasy na 70-200L też chętnie wybrałbym 135L. Ale zanim podejmie się takie decyzje trzeba najpierw zdecydować: stałki czy zoomy. A propozycja zestawu kolegi Spocek wyraźnie wskazuje, że odpowiedź brzmi: zoomy.
24-70 jako uniwersalny zoom, a 50 i 85 są na tyle tanie, że można mieć je dodatkowo na plener lub momenty, w których jest czas na zmianę szkła lub zoom nożny.
komor napisał/a: | Sunders, generalnie Twoja wypowiedź odnosi się bardziej do dylematu: stałki czy zoomy |
komor nie, bo IMO najlepiej mieć i stałki i zoomy
Gdybym musiał wybierać z budżetem ok.20kpln, to wziąłbym 24L II lub 35L, 85L II i 70-200/2,8L IS II. Do kościoła trzeba mieć w miarę możliwości jak najjaśniejsze stałki, bo wielu celebransów nie toleruje błyskania, a oświetlenie zastane często bywa kiepskawe.
komor napisał/a: | 24-70 jako uniwersalny zoom, a 50 i 85 są na tyle tanie, że można mieć je dodatkowo na plener lub momenty, w których jest czas na zmianę szkła lub zoom nożny. |
IMO taniość, to słaby argument jak się ma 20kafli 50/1,4 jest wyraźnie lepszy od 24-70/2,8L II tylko poniżej f/2,8, a skutecznością AF-a wyraźnie mu ustępuje. Słabą stroną 85/1,8 jest z kolei możliwość posiadania 85L II Zoomy z lampą dobrze się sprawdzają w trakcie zabawy weselnej.
kozidron - Wto 23 Wrz, 2014
Sunders napisał/a: | bo wielu celebransów nie toleruje błyskania, a oświetlenie zastane często bywa kiepskawe.
|
Sunders robisz zdjęcia ślubne?
Bardzo rzadko, bardzo niechętnie i tylko bardzo dobrym znajomym.
kozidron - Wto 23 Wrz, 2014
Sunders napisał/a: | Bardzo rzadko, bardzo niechętnie i tylko bardzo dobrym znajomym. |
niestety chodzę na śluby, niestety czasem sam jakiś popełnie, mam wielu kumpli fotografów parających się tą dziedziną, dawno nie słyszałem historii w której ksiądz zabroniłby błyskać, zastanawiam się skąd twoje doświadczenia.
Jako nieposiadający wiadomego zaświadczenia i nieprofi, zawsze wcześniej idę grzecznie spytać o zgodę i ew. wymagania. Z taką sugestią spotkałem się choćby w ub. m-cu. Oczywiście nie jest to reguła, ale zdarzyło mi się nie po raz pierwszy. Nie bulwersuje mnie to specjalnie. Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś nie lubi jak mu się świeci przy pracy po oczach. Ja też tego nie lubię. Zdarza się oczywiście tez wprost przeciwnie, że w błyskach fleszy celebrans czuje się jak celebryta.
komor - Wto 23 Wrz, 2014
Sunders napisał/a: | IMO taniość, to słaby argument jak się ma 20kafli |
Na optykę „ślubną” do FF to nie jest chyba jakaś oszałamiająca kwota… Wystarczy wziąć dwa podstawowe wiadome zoomy w wersji II i już prawie nic nie zostaje.
muzyk - Sro 24 Wrz, 2014
kozidron napisał/a: | dawno nie słyszałem historii w której ksiądz zabroniłby błyskać, |
Jako, że mam możliwość obserwowania z boku pracy fotografów na wielu ślubach, jeszcze nigdy nie widziałem, aby ktoś (wynajęty fotograf) błyskał podczas ślubu w kościele.
nienietaktak - Sro 24 Wrz, 2014
muzyk, bo tam, gdzie obserwujesz, jest najprawdopodobniej wystarczająca ilośc światła, ale są takie jaskinie, gdzie brakuje tylko nietoperzy i bez lampy nie dasz rady.
Inna sprawa, że rzeczywiście w niektórych kościołach o błyskaniu można zapomnieć.
Zobacz poniżej:
85mm; 1/200 s; f/2,5; ISO 2500 plus lampa
muzyk - Sro 24 Wrz, 2014
nienietaktak napisał/a: | jest najprawdopodobniej wystarczająca ilośc światła |
Być może w niektórych kościołach, ale też i takie są gdzie jest dość ciemno.
Tak czy inaczej, błyskanie jest niemile widziane z tego co zauważyłem.
w trakcie ceremonii nikt poza wynajętym, czy głównym fotografem nie robi zdjęć, z resztą, jest z reguły prośba od pastora czy księdza, aby nie robić zdjęć, które wykonuje jeden fotograf/ka.
nienietaktak - Sro 24 Wrz, 2014
muzyk napisał/a: | w trakcie ceremonii nikt poza wynajętym, czy głównym fotografem nie robi zdjęć, z resztą, jest z reguły prośba od pastora czy księdza, aby nie robić zdjęć, które wykonuje jeden fotograf/ka |
marzę o tym
muzyk napisał/a: | Tak czy inaczej, błyskanie jest niemile widziane z tego co zauważyłem. |
proste. jak nie trzeba, to sie nie błyska, ale są sytuacje, gdzie bez tego nie zrobisz nic, ale wtedy najpierw rozmawia się z głównodowodzącym
komor - Sro 24 Wrz, 2014
muzyk, myślę, że doświadczenia niemieckie nie mają przełożenia na polskie realia. Także i w tej kwestii.
Sunders - Sro 24 Wrz, 2014
komor napisał/a: | myślę, że doświadczenia niemieckie nie mają przełożenia na polskie realia |
komor, w Festung Breslau też nie?
komor - Sro 24 Wrz, 2014
Festung Breslau od powojnia opanowane przez kresowe i środkowopolskie napływy więc w zwyczajach ludycznych ani śladu niemczyzny.
Raz robiłem komunię, to nie tylko błyskałem ale nawet wstawiłem statyw z jedną lampą na ambonę. Ale w tej parafii takie rzeczy od lat są ustalone, fotografowie mają być dość dyskretni, w zamian za co mają warunki zapewnione, na ile to możliwe. Natomiast rodzice zachowywali się jak bydło, pomimo ustaleń i przypomnienia na początku uroczystości żeby nie podchodzić z komórkami i kompaktami co chwilę do przodu i nie rozpraszać dzieci – podchodzili i rozpraszali. Szczytem był jeden młody tatuś, który z rękami w kieszeni podszedł do samego przodu, stanął frontem do wszystkich, cyknął swojego dzieciaka i bez zwyczajowych religijnych ceregieli odwrócił się i poszedł na miejsce.
Ja tam jestem niewierzący, ale kultura obowiązuje, szczególnie jak się przychodzi na uroczystość z wieloma innymi ludźmi i własnymi dziećmi, którym trzeba jakiś przykład dawać.
RomanPrzybylski - Czw 25 Wrz, 2014
Polecam też sigmę 18-35 1.8 i sigma 85 1.4. ale trzeba sprawdzić z body przed zakupem czy nie ma BF lub FF. Pozdrawiam
Sunders - Czw 25 Wrz, 2014
RomanPrzybylski napisał/a: | Polecam też sigmę 18-35 1.8 i sigma 85 1.4. |
RomanPrzybylski
Spocek napisał/a: | Potrzebuję konkretnej pomocy zakupiłem już sprzęt do fotografowania mam do dyspozycji Canona 5D mark III i 6D |
85/1,4 o.k., ale 18-35/1,8 do puszek Spocka raczej podpiąć się nie da.
RomanPrzybylski - Pon 29 Wrz, 2014
Jeśli masz już takie dobre body to kup 24 L 1.4, 50 L 1.2 i 85 L 1.2. Gdybyś chciał zaoszczędzić to wybierz coś z odpowiedników sigmy Art ale kup do tego sobie usb dock - urządzenie do kalibracji BF i FF bo z sigmą często są problemy w AF. Ja mam 50 1.4 akurat trafiłem dobrze ostrzący egzemplarz. Jeżeli potrzebujesz makro to wtedy 100 L makro.
Spocek - Nie 28 Sie, 2016 Temat postu: POMOC - WYBÓR OBIEKTYWÓW Cześć Wszystkim !
Ostatnio zostałem poproszony o pomoc w fotoreportażu ślubnym. Zaczęło się od jednego, przez kolejne itd. Ogólnie spodobało mi się lecz firma z którą rozpocząłem współpracę płaci ogólnie słabo (zaproponowano mi 200zł za 50 obronionych zdjęć z sesji - mieszkam w Poznaniu nie wiem czy to dużo czy mało ponieważ pochodzę z innych regionów PL lecz chyba zdecydowanie za mało). Postanowiłem iść na swoje, więc...
Potrzebuję dobrej porady od 5 lat robię zdjęcia amatorsko i do kilku lokalny gazet z imprez kulturalnych w regionie. Posiadam Canona 5d III marka i chciałem iść na swoje względem reportaży ślubnych i plenerów.
Proszę Was o pomoc w doborze całego zestawu.
Co polecacie na początek ? Jakie obiektywy i jaki osprzęt zakupić. Mam dokładnie 17000zł (brutto) na wszystko jeżeli wezmę dotację plus może 5000zł własnych.
Proszę o rzetelne porady !
Pozdrawiam
Wojmistrz - Nie 28 Sie, 2016
Mój ulubiony zestaw to 24-70/2.8 i 70-200/2.8 i targam jeszcze Sigmę 12-24mm, ale są tacy co lubią np 16-35mm + 50mm + 70-200mm, a jeszcze inny pracują wyłącznie na stałakch. Każdy raczej buduje szklarnię pod siebie i tak mój były szef biega wyłącznie z 24-105/4, a kasuje 5x drożej niż ja, inny znajomy nosi tylko Sigmę 35/1.4 i 100mm makro tak więc serio, to wolna amerykanka. Ważniejszą kwestią jest umiejętność wykorzystania tych szkieł tak, by potem klient był zadowolony.
komor - Nie 28 Sie, 2016
Spocek, w 2014 roku założyłeś identyczny temat. Scaliłem więc. Odniesiesz się jakoś do porad, które wtedy dostałeś? Kupiłeś coś? Nic? Co nowego chcesz wiedzieć? Czemu ponownie pytasz o to samo dwa lata później?
MM - Czw 01 Wrz, 2016
24-70/2.8 II, Sigma 20/1.4, 135L, topowa lampa błyskowa.
|
|