|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do zdjęć reportażowych
Jaskóła - Pią 21 Mar, 2008 Temat postu: Obiektyw do zdjęć reportażowych Witam wszystkich!! Od nie dawna zacząłem bawić się fotografią, jestem posiadaczem aparatu Canon 20D, oprócz "kit"-a mam obiektyw Canon EF 100-3000mm f/4.5-5.6 USM, chciałbym dokupic jakiś obiektyw, który sparwdziłby się w zdjęciach reprtażowych i ewentualnie pejzażowych. Zastanawiałem się nad Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 EX DG HSM, Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM,Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC HSM. Napiszcie proszę co byłoby warto wybrać.Dziękuję i pozdrawiam.
koraf - Pią 28 Mar, 2008 Temat postu: Re: Obiektyw do zdjęć reportażowych
Jaskóła napisał/a: | Witam wszystkich!! Od nie dawna zacząłem bawić się fotografią, jestem posiadaczem aparatu Canon 20D, oprócz "kit"-a mam obiektyw Canon EF 100-3000mm f/4.5-5.6 USM, chciałbym dokupic jakiś obiektyw, który sparwdziłby się w zdjęciach reprtażowych i ewentualnie pejzażowych. Zastanawiałem się nad Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 EX DG HSM, Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM,Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC HSM. Napiszcie proszę co byłoby warto wybrać.Dziękuję i pozdrawiam. |
Witam na forum
Z tego co podałeś to wiadomo ,że 17-40/4 L jest najlepszy z podanego przez Ciebie zestawu , miałem go i jest to bardzo dobry wybór jeżeli Ci odpowiada światło , nada się do reportażu przy dobrym świetle i do krajobrazu również ( z reguły nie jest wymagane dobre światło).
Osobiście preferuję jaśniejsze szkła , wiadomo dlaczego i tu poleciłbym : np. canon 17-55/2.8 IS lub tańszy tamron 17-50/2.8 .
Miałem też sigmę 10-20 bardzo dobre szkło do krajobrazu ! Do reportażu będzie trochę brakować ogniskowej
Dingo - Pią 28 Mar, 2008
mogę powtórzyć za korafem (no, może poza tym Tamronem ), z naciskiem na reportaż:
- z tego co wymieniłeś: to Canon 17-40/4L (trochę ciemny, ale poza tym świetny, z mocną budową - to też jest ważne w reporterce)
- z tego czego nie wymieniłeś: to Canon 17-55/2.8 IS (to EF-S i nie eLka, na dodatek droższy, ale ma za to lepsze światło, dłuższą ogniskową i stabilizację)
Niezależnie co wybierzesz to pamiętaj jeszcze o dokładnym sprawdzeniu szkła przed zakupem (koraf też Ci to potwierdzi )
MM - Sob 29 Mar, 2008
Do reporterki musisz mieć dobre światło, szeroki kąt i dobry AF. 17-55/2.8 IS USM to świetny wybór. Na początek może to być 17-40L, ale z czasem każdy reporter i tak kupi 16-35L
Do takiego zestawu zamiast 100-300 warto kupić minimum 70-200/4 L a docelowo 70-200/2.8 L (może być z IS). Takie dwa obiektywy to reporterskie "minimum" a raczej podstawa i esencja tej profesji na dobrym poziomie.
5kbFlashMemory - Pon 31 Mar, 2008
Jaskóła napisał/a: | mam obiektyw Canon EF 100-3000mm |
O kurcze niezły zakres ogniskowej ;P
RedHot - Wto 01 Kwi, 2008
Dingo napisał/a: | mogę powtórzyć za korafem (no, może poza tym Tamronem ), z naciskiem na reportaż:
- z tego co wymieniłeś: to Canon 17-40/4L (trochę ciemny, ale poza tym świetny, z mocną budową - to też jest ważne w reporterce)
- z tego czego nie wymieniłeś: to Canon 17-55/2.8 IS (to EF-S i nie eLka, na dodatek droższy, ale ma za to lepsze światło, dłuższą ogniskową i stabilizację)
Niezależnie co wybierzesz to pamiętaj jeszcze o dokładnym sprawdzeniu szkła przed zakupem (koraf też Ci to potwierdzi ) |
Co masz na myśli z tym sprawdzeniem, na co zwracac uwagę - prosze o podpowiedź - własnie zamawiam przez kogoś z usa
Dingo - Wto 01 Kwi, 2008
RedHot napisał/a: | Co masz na myśli z tym sprawdzeniem, na co zwracac uwagę - prosze o podpowiedź - własnie zamawiam przez kogoś z usa |
Chodzi o problemy z jakością szkieł - zawsze warto sprawdzić dokładnie co się kupuje. Niestety, często jest tak, że obiektyw obiektywowi nierówny - mimo, że to "teoretycznie" przecież ten sam model
Polecam Ci lekturę m.in. tego wątku (dot. Canona 24-70/2.8):
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1660
Problemy z jakością dotyczą co prawda nie wszystkich modeli obiektywów, ale wiadomo - ostrożności przy zakupie nigdy za wiele.
Po prostu trochę szkoda potem czasu, nerwów i pieniędzy
koraf - Wto 01 Kwi, 2008
Dingo napisał/a: | RedHot napisał/a: | Co masz na myśli z tym sprawdzeniem, na co zwracac uwagę - prosze o podpowiedź - własnie zamawiam przez kogoś z usa |
Chodzi o problemy z jakością szkieł - zawsze warto sprawdzić dokładnie co się kupuje. Niestety, często jest tak, że obiektyw obiektywowi nierówny - mimo, że to "teoretycznie" przecież ten sam model
Polecam Ci lekturę m.in. tego wątku (dot. Canona 24-70/2.8):
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1660
Problemy z jakością dotyczą co prawda nie wszystkich modeli obiektywów, ale wiadomo - ostrożności przy zakupie nigdy za wiele.
Po prostu trochę szkoda potem czasu, nerwów i pieniędzy |
Tylko potwierdzę co pisze Dingo a szczególnie z naciskiem : " szkoda potem czasu, nerwów i pieniędzy" bo lepiej być mądry przed ...... niż po .....
|
|