forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Olympus SP-570UZ - pierwsze wrażenia po zakupie

fatman - Nie 30 Mar, 2008
Temat postu: Olympus SP-570UZ - pierwsze wrażenia po zakupie
Kupiony w MM w Krakowie za 1599 PLN.
Zoom kapitalny. Szumy - do 400 w normie, 800 - ujdą. Ale przy 1600 jest już cieńko.
Wolny zapis na xD, ale to już standard.
Absolutna porażka na "krótkim końcu". Domy walą się tak strasznie, jak w rybim oku. Zobaczcie załączniki.
Co do zooma - też zobaczcie możliwości. Ten pomarańczowy plakat wisi nad wejściem do budynku. Więcej wkrótce jak pofocę więcej.

sluuurp - Nie 30 Mar, 2008

Ten krótki koniec, to szok, czegoś takiego jeszcze nie widziałem :shock:

Mozliwości zooma:
Ostegolectric - Nie 30 Mar, 2008

ależ to ma dystorsje na szerokim kącie :???: zoom faktycznie duzy ale chcialbym widziec to zdjęcie w skali 1:1

fatman
Jak masz możliwość to leć jutro do MM i oddaj ten aparat, przecież krótki koniec, tak myślę będziesz częściej używał, a z tego co widać to tragedia. Jak można takie coś za takie pieniądze sprzedawać.
FZ18 nie jest jakimś tam ekstra sprzętem, ale szeroki kąt i zoom ma naprawdę dobry jak na ultrazoomy

MC - Nie 30 Mar, 2008

Dystorsja daje interesujace efekty. Bardzo znieksztalca, ale niektorzy kupuja drogie obiektywy, zeby takie efekty osiagnac :grin:

no to ten aparat jest w takim razie dla artystów wizjonerów :razz: wyobrażam sobie zdjęcie grupowe zrobione tym cudem i osoby stojące na skraju kadru :razz:

Jeszcze te pixele 10,2 mln na matrycy 1/2.33-cala. Ciut, ciut większa od FZ18, 2/2.5 cala, ale FZ18 ma 8 mln i to jest też według mnie za dużo o jakiś 1mln.

oj nie zapowiada sie ciekawie ten aparat... szkoda
mavierk - Nie 30 Mar, 2008

a mi sie dystorsja podoba - to jest aparat 'wszystkomający' i fiszaja i super zoom i ekstra macro - ludzie! przecież to będzie przebój :D
wulf - Nie 30 Mar, 2008

Cholewka, a ja chciałem tyle pieniędzy wydać na wycieczkę do Włoch żeby zobaczyć krzywą wieżę w Pizie a w Krakowie tyle razy pod taką przechodziłem i nie zwróciłem uwagi (a jak fantazyjnie wygięta) :wink:
Beczkę robi konkretną ale z drugiej strony to w sumie bardziej odpowiada rzeczywistości niż to co R1 robi z fryzurami blisko naroży na ekwiw. 24mm.

Ostegolectric napisał/a:
ależ to ma dystorsje na szerokim kącie :???: zoom faktycznie duzy ale chcialbym widziec to zdjęcie w skali 1:1

Podaj maila to wyślę Ci na priva te zdjęcia 1:1.
Mają po 2 Mb z hakiem.
Wczoraj robiłem też testy fotografując latarnie uliczną umiejscowioną w 6-7 miejscach wizjera (przede wszystkim na skrajach klatki). Okazuje się, że te dystorsje pojawiają sie tylko jeżeli obiekt znajduje się 50-80 metrów od miejsca robiwnia foto. Latarnia w odległości 30m "trzymała sie prosto" z minimalnymi zniekształceniami beczkowatości.

Jest na to lekarstwo: Lekko odjeżdżam zommem na 28-30 mm i zdjęcie wychodzi OK.
Dzis wybrałem sie nad jezioro. Robiłem trzciny i sitowie żeby ocenić rozjazdy chromatyczne - nic takiego nie wystepuje nawet na najdłuzszym zoomie. Zdjęcia robione w zakresach ISO 64-200 wychodza super. Szumu ni hu-hu. dzikie kaczki wyszły pięknie, nawet zrywajace sie do lotu na długim zoomie wyszły pięknie ostro.
Myślę, że na te 26 mm nie ma bata, żeby nie wiem jaki obiektyw zrobił do takich kompaktów to za te pieniądze prosto przy 26 mm nie będzie.
Tez myslałem - sprzedać natychmiast i kupić E-510 (który zresztą planowałem).
Ale postanowiłem zostawić. Jet wygoda. Nie trzeba szklarni dźwigać i filtrów, zmieniac szkieł etc. Po prostu z czystego lenistwa i wygody - zostawiam.
No i ten zoom.... :mrgreen:

[ Dodano: Nie 30 Mar, 2008 ]
Dzisiaj poćwiczyłem robienie zdjęć wysokim blokom od najkrótszej 26mm aż do najdłuższego końca. Okazuje się, że z tym "waleniem się" budynków nie jest aż tak źle i odetchnąłem z ulgą :mrgreen: :mrgreen:

banan11 - Pon 31 Mar, 2008

Hmmm raz podusia, raz beczusia.

Click Image to Enlarge Image Hosting

Wojtek86 - Pon 31 Mar, 2008

słyszałem o problemach przy 26 mm. Sprawdź przy 28 mm. Powinno być dobrze.
Napisz o efektach.

qadest1 - Pon 31 Mar, 2008

Wojtek86 napisał/a:
słyszałem o problemach przy 26 mm. Sprawdź przy 28 mm. Powinno być dobrze.
Napisz o efektach.

Taaaa... A Ty te fora to czytasz, czy tylko klepiesz byle licznik skoczył???
Przecież dwa posty wyżej fatman pisze, że znalazł na to sposób i odjeżdża zoomem na 28 - 30 mm i jest ok. nawet przykładowe foty wrzucił - a Ty piszesz, żeby napisał o efektach - hmm... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Wojtek86 - Pon 31 Mar, 2008

Wybacz nie doczytałem. Moja wina. Ale to nie powód aby takie teksty puszczać.... Bo zaprezentowałeś naprawdę mierny poziom...
qadest1 - Wto 01 Kwi, 2008

Wojtek86 napisał/a:
Ale to nie powód aby takie teksty puszczać.... Bo zaprezentowałeś naprawdę mierny poziom...
- no comments

Miernym poziomem: to zadawać pytanie na które już jest gotowa odpowiedź w dodatku na tej samej stronie - trochę słabo nie sądzisz? :roll: Nie zareagował bym wogóle gdyby to było zagrzebane gdzieś w kilkudziesięciu stronach postów... ...ale tu - miernota Musisz przyznać :neutral: Tyle ode mnie jeżeli chodzi o tą kwestię :grin:

Arek - Wto 01 Kwi, 2008

Panowie trochę luzu więcej, proszę...
qadest1 - Wto 01 Kwi, 2008

ok! ;) jestem luźny jak gatki w heyah :grin: :grin:
fatman - Wto 01 Kwi, 2008

Z praktycznej strony jedyne co mnie na serio wquerwia to wolny czas zapisu.
Ale szybkostrzelny to ten Olek jest, rzeczywiście daje 12-13 klatek /s w trybie burst.
W AF jest już wolniej ale też jest to dobry wynik.
Wczoraj wieczorkiem poćwiczyłem ISO 6400 :shock:
Muszę Wam powiedzieć, że owszem da sie tak zrobić zdjęcie, szumy nawet mogłyby być akceptowalne ale ciężko z AF. Nie zawsze może biedak wyostrzyć.

Wieczorkiem przy kompie próbowałem powalczyć z tym krakowskim krzywym ratuszem w Olympus Studio 2 Pro. Ten program ma takie dedykowane filtry do "prostowania" różnych zniekształceń i co ciekawe - ma zaszyte profile obiektywów Olumpusa więc nie trzeba się męczyć w Photoshopie tylko suwaczkiem aplikuje się odpowiednią "moc" zniekształcenia (trapezowe lyb skośne) i voile !!! :smile: :smile:
Co prawda ratusza nie udało mi się wyprostować - ale już te bloki mieszkalne to i owszem.

Poćwiczę w tym tygodniu z RAW-ami to napiszę jak na tym polu Oluś się spisuje.
Pozdro ! :mrgreen: :mrgreen:

Ostegolectric - Wto 01 Kwi, 2008

fatman dzięki za zdjęcia, przejrzalem je na szybko bo nie mam narazie czasu;) później zerknę na EXIFy bo troszke szumu tam jest i dokladniej to zbadam:) pozdrawiam :grin:
fatman - Wto 01 Kwi, 2008

Testu ciąg dalszy...

Zrobiłem dziś zdjęcia wieczorkiem we wszystkich trybach. Najlepsze wyszły w trybie oczywiście manualnym a potem w ... trybie programu predefiniowanego "zdjęcia nocne".
Minimalnie gorzej wypaliły z prioritetem przysłony.
Od razu mówię, że powyżej ISO 400 nie ma czego szukać. Nawet nie zamieszczam.
Jeden szum, od 800 dochodzi fiolet a od 3200 drobna kaszanka przy 6400 to nawet drobno krojony salceson ozorkowy :shock:
Nie wiem jak to się stało, że wczoraj we wnętrzu wyszły OK na 3200 a dzisiaj zdziczał Olek na dworze :lol:
Zdjęcia zrobiłem jak Pan Bóg przykazał w XI przykazaniu: ze statywu i z samowyzwalaczem 2s.

Wojtek86 - Wto 01 Kwi, 2008

A co do szybkości zapisu to może wina leży po stronie wolnej karty pamięci? Jaki masz typ?
Typ "H" jest ponad 3-krotnie szybsze od typu "M"

PS. JEŚLI ODPOWIEDŹ JEST GDZIEŚ WYŻEJ TO WYBACZCIE

Liszu - Sro 02 Kwi, 2008

fatman napisał/a:

Myślę, że na te 26 mm nie ma bata, żeby nie wiem jaki obiektyw zrobił do takich kompaktów to za te pieniądze prosto przy 26 mm nie będzie.

Podobnie się mówiło gdy wyszły "osiemnastki" od Fujifilm i Olympusa. Ponoć wtedy wszystkie wady były normalne z uwagi na taki, a nie inny zoom. Później Leica strzeliła obiektyw dla Lumixa FZ-18 i okazało się, że można lepiej. Jak wspomniał Sluurp - na obu końcach gołym okiem dystorsji nie uświadczysz. Ja dodam tylko jeszcze kosmicznie krótkie wysunięcie obiektywu z korpusu przy tele - dla wielu to także duża zaleta.

Ciekaw jestem czy Panasonic już coś z Leicą kombinują. Gdyby zrobili "dwudziestkę" z taką jakością szkieł jak przy FZ-18 byłoby ciekawie. Gdyby jeszcze nie przywalili 10 mln (tylko zostawili 8mln) i powiększyli rozmiary matrycy to Olympus dostałby po tyłku. Bawiłem się wszystkimi trzema "osiemnastkami" i Lumix wypadł po prostu dużo lepiej... tylko te szumy :???:

PS. Ten program nocny daje sympatyczny efekt - ciekawa estetyka zdjęcia. Przypominają mi się ostatnie dwa filmy Michaela Manna.

sluuurp - Sro 02 Kwi, 2008

fatman
Jak będzie okazja postaraj sie zrobić zdjęcia księżyca na maksymalnym zoomie.
Ja w temacie o FZ18 wrzuciłem parę sampli zdjęć księżyca.
Z chęcią porównamy i przy okazji zobaczymy jak radzi sobie z tym Olek.

fatman - Sro 02 Kwi, 2008

Widziałem, doceniam i... czekam na piekną księżycową noc.

[ Dodano: Sro 02 Kwi, 2008 ]
sluuurp napisał/a:
fatman

Kupiłbym bez zająknięcia Panasa 18 gdyby miał to co olek, miałem go nie raz w rękach...
Podba mi się układ menu, i generalnie jestem z Paskiem oswojony. Użytkuję malusieńkiego Fx-7 i bardzo sobie go chwalę.
W Olku 570 spodobał mi się system sterowania podobny do tego z lustrzanek no i.. więcej klawiszy "pod palcem". Nie trzeba się zagłębiać w 5-cio zagłębialne menu, żeby coś zmienić. Mnogośc opcji, nie wszystko jesteś w stanie wykorzystać. To mi się w Olku też podoba. Na zasadzie - dziś nie potrzebuję ale... nie zaszkodzi mieć pod ręką gdy przyjdzie dzień, że zapragnę użyć jakiejś funkcji :lol: :lol:

banan11 - Sro 02 Kwi, 2008

O jakim zagłębialnym menu mówisz???
Naciskasz joystick i masz to co najważniejsze. Kilka kliknięć i masz ustawione ISO, WB, tryb AF i inne.

qadest1 - Sro 02 Kwi, 2008

No też mnie ciekawi ten księżyc - popieram tu wniosek sluuurp'a :D
fatman - Czw 03 Kwi, 2008

banan11 napisał/a:
Naciskasz joystick i masz to co najważniejsze. Kilka kliknięć i masz ustawione ISO, WB, tryb AF i inne.

Właśnie o te kilka kliknięć chodzi :mrgreen:

Liszu - Czw 03 Kwi, 2008

fatman napisał/a:
banan11 napisał/a:

Właśnie o te kilka kliknięć chodzi :mrgreen:

No to mnie zaskoczyłeś. Joystick nie tylko obsługuje pdostawowe ustawienia, ale także pozwala korzystać w ten sposób z pełnego manuala. Pozostałe "szybkie" opcje i funkcje dostępne są kontekstowo pod klawiszami kierunkowymi... dla mnie bomba, bo nigdzie kopać nie trzeba i muszę przyznać, że nawet menu Canona (które ponoć uchodzi za nabardziej przyjazne) wydaje się bardziej zawiłe. Jeśli w obsłudze 570UZ nie zmieniło się wiele w stosunku do 560UZ to doprawdy nie rozumiem o co chodzi :) Kilka kliknięć na ustawienie kilku opcji to za dużo? :neutral:

Monastor - Pią 04 Kwi, 2008

Ta beczka na pierwszych zdjęciach prawie jak z 'fiszajki' :)
Ale przy tej ogniskowej nie mogą tak wyglądać.

Zastanawia mnie tych 12,13 klatek na sekundę... w jakiej to rozdzielczości?

mata - Sob 05 Kwi, 2008

:lol: Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć, czy na rynku są już karty pamięci xD Olympus 2GB M+?
W zapowiedziach już są, mają 1,5x szybszy zapis, ale jeszcze nie spotkałam ich na rynku.

[ Dodano: Sob 05 Kwi, 2008 ]
Chodzi mi o kartę pamięci do Olympusa SP 570 UZ...

[ Dodano: Sob 05 Kwi, 2008 ]
W porządku, zrozumiałam, to nie to forum. OK. Zadałam to pytanie w innych akcesoriach (nowy wątek). :razz:

fatman - Pon 07 Kwi, 2008

Nie spotkałem ani nie widziałem. Są karty H Fujiego, rzekomo szybsze 2-3 razy ale w kuluarach słyszałem, że to przyśpieszenie to tylko z aparaytami Fuji. Nie wiem ile w tym prawdy.
Mój 570 zapisuje 14-megowego RAW-a w 7 sekund. Karta typu M.
Sam mierzyłem.

mata - Sob 19 Kwi, 2008

Zrobiłam rozeznanie - karta typu H jest podobna wycofana z oferty, bo sie zawiesza. W rezultacie kupiłam kartę Olympus 2GB M i jestem zadowolona.
Fatman, czekam na dalsze Twoje testy SP 570UZ. Mam pytanie, bo jeszcze do końca nie rozgryzłam tego aparatu: czy wielkość obrazu 10M jest tylko na AUTO? Próbuję nastawić wielkość obrazu 10M w innych trybach, ale max który mogę nastawić to 3M. Może czegoś nie rozumiem?

banan11 - Sob 19 Kwi, 2008

Nie mam tego aparatu i nie zamierzam, ale przypuszczam, że masz zablokowaną zmianę rozdzielczości poprzez włączone zdjęcia seryjne. Wyłącz zdjęcia seryjne i spróbuj zmienić rozdzielczość.
mata - Sob 19 Kwi, 2008

Sprawdziłam, na WSZYSTKICH MANUALNYCH USTAWIENIACH mam ustawione pojedyncze zdjęcia. Dzięki
banan11 - Sob 19 Kwi, 2008

Nie wiem jakie tam jest menu, ale może coś znajdź coś z opcją Burst, albo Continuous?
lolawawa - Nie 27 Kwi, 2008

Ratunku !!!kupiłam 570 po "zajechaniu" Olympków C 320 i C 675 UZ i jestem zrozpaczona - histogram jakiś porąbany skokowy, czy w tym 570 nie ma normalnego histogramu tylko ten niewydarzony ustawiany na sztywno. Multum ustawień tematycznych i każdy jakiś taki niereformowalny. Robię zdjęcia głównie przyrody -głównie ptaki i motyle stąd wybór padła na zoom optyczny 20x i super makro i zdjecia seryjne (co z tego że szybkie jak zero ostrych i rozdzielczość dyskwalifikująca je w całości). Prawdę powiedziwszy po tych 3 dniach prób to wolę nie iść z nim na motyle, bo rzucę nim do pierwszego lepszego ścieku. Pomóżcie proszę poukłada
ć mi jakoś poruszanie się w tym aparacie, bo łzy mi się do oczu cisną że takie badziewie kupiłam. Portrety ludzi sa spoko i architektura "jak cie mogę",ale te tematy zupełni mnie nie interesują, tylko zieleń z dużą ilością planów,a ustawianie ostrości w tym aparacie to dodatkowy stres, pierwsza sesja poszła do kosza w całości, jestem złamana.

qadest1 - Pon 28 Kwi, 2008

Fatman! No poratuj, żesz koleżankę, bo nam się niexle rozesr... o! przepraszam rozkleiła!!! :wink:
sluuurp - Pon 28 Kwi, 2008

lolawawa napisał/a:
bo łzy mi się do oczu cisną że takie badziewie kupiłam. Portrety ludzi sa spoko i architektura "jak cie mogę",ale te tematy zupełni mnie nie interesują, tylko zieleń z dużą ilością planów,a ustawianie ostrości w tym aparacie to dodatkowy stres, pierwsza sesja poszła do kosza w całości, jestem złamana.

Nie wiem kiedy kupiłaś ten aparat, bo z postów starszych wynika, że wcześniej, a z tego ostatniego, że przed trzema dniami? Jak przed trzema dniami to oddaj do sklepu i kup coś innego. W MediaMarkt na przykład aparat można oddać do siedmiu dni. Nie wiem jak w innych sklepach, ale do pięciu dni to prawie wszędzie (dni roboczych, tu dni sie liczą jak w serwisie).
Tyle mogę poradzić, bo Olka nie znam i nigdy nie miałem.

lolawawa - Pon 28 Kwi, 2008

Panowie nie żartujcie sobie fotografuję cyfrówkami od kilku lat co najmniej od 2002 codziennie, nie dorywczo - jestem w kropce!!!!!!!! oddawać nie chcę bo nie o to chodzi. Nie jestem małolata tylko raczej leciwa jedynie w Was nadzieja (nie kupie lumixa, bo nie znoszę ich czerwieni, :) . za mała jestem i za słaba fizycznie na dzwiganie canonów z obiektywami ledwo ciagnę lornetkę i aparat ;) ;) ten aparat po swietnych relacjach z poprzednimi aparatami wydawał sie rewelacyjny jak na moje potrzeby a tu straszna kicha - sądzę ze problemy wynikają z mojej niewiedzy w opanowaniu tego aparatu

[ Dodano: Pon 28 Kwi, 2008 ]
Na pewno ktoś z was bawi się w makro tym aparatem i cyka cos drobniejszego niż krzywe wieże ;) Pomóżcie co z ustawieniami - poprzednio np aby zrobic ptaka, gdy pierwszy plan mi przeszkadzał np wsród gałezi ustawiałam sobie aparat na robienie pejzarzu i wtedy ignorował mi pierwszy plan i wyostrzał na ptaku wśród gałazek uważając że jest to dalek góra w Karpatach, a teraz ten nowy ma to w nosie i rozmywa wszystko w krzaczastą zupę.
Wczorajsze pytanie moje było pierwszy raz na Waszą listę, wczoraj dopero się zarejestrowałam u Was koledzy ptasiarze polecili mi Wasz portal.
Przyzwyczaiłam się z wyjścia w teren przynosić 85% świetnych zdjęc a tu na 1000 mam 10 dobrych ech do kitu wszystko ;(

sluuurp - Pon 28 Kwi, 2008

lolawawa napisał/a:
Panowie nie żartujcie sobie fotografuję cyfrówkami od kilku lat co najmniej od 2002 codziennie, nie dorywczo

Sorry pomyliłem z @mata, ale tym bardziej sie dziwię, że kupiłaś, ten sorry za wyrażenie nędzny aparat za duże pieniądze fotografując od 2002 roku, poprzednie Olympusy były lepsze i wszędzie o tym piszą . Przecież tam jest tragiczny obiektyw, w Lumixie masz Leicę, jedne z lepszych szkieł.
Nie wiem o jaka czerwień Ci chodzi w Lumixie?. FZ18 wręcz robi zimne zdjęcia. Jest ręczny wymuszony balans bieli i nic na czerwono nie wychodzi.
To tyle.

BTW: nikt Ci z tego forum nie doradzał żebyś kupiła Olympus'a SP-570UZ z tego co wiem na tym forum ma taki aparat tylko jedna osoba i być może koleżanka @mata. Może sie wypowiedzą.

lolawawa - Pon 28 Kwi, 2008

decyzja o kupnie Olympka była moja wyłacznie i nikt mi nie doradzał - poniewaz byłam bardzo zadowolona z poprzednich Olympków (czytałam rózne porównania też ale ponieważ tamte mnie nie zawiodły tylko parametry im słabły z upływem czasu w stosumku do aktualnych zdobyczy techniki, chciałam mieć troszkę nowszy aparat, taki drogi znowu nie był 1500zł brutto,a to na firmę, wiec wyszło dużo taniej. Lumix ma taki wstrętny odcien czerwieni, którego nie akceptuje, i kilka osob co maja lumixy tez to zauważyły, że maja brzydsze kolory zdjec niz z moich Oly. Olympek tylko gubi sie w zieleniach, ale przy moich tematach akurat zielen jest mało ważna (ale na pewno nie polecałabym O komus kto robi pejzarze, bo tu sie nie sprawdzą) bo jest tylko tłem natomiast czerwienie byłyby irytujące np na motylach czy kwiatach, łatwiej mi przełknąć dziwną zieleń np bardziej morską lub bardziej żółtą niż w rzaczywistości, ale motyl na "sztucznej" nienaturalnej czerwieni kwiatu wkurzyłby mnie maksymalnie. Wzielam kilka oddechów, i zaczynam go obłaskawiac majówka pokaże co ten potwór potrafi.
fatman - Wto 29 Kwi, 2008

Lolawawa spoko, wyluzuj. Ja focę tym aparatem już 1 miesiąc i też na początku chciałem oddać (i wziąć 510 albo Alfę 300) ale teraz... :mrgreen:
Foce makra, a jakże ale nie motyllki bo widziałem dopiero 2 tego roku. Chciałem je sfocić ale uciekły :lol: Robię natomiast kwiatuszki. Wczoraj też zrobiłem ładne ostre kaczki (jeżeli kaczka to ptak to możesz mnie uznać, że jestem z Twojej parafii).
Ćwiczę tym aparatem i mam coraz lepsze osiągnięcia. W niedzielę pstryknąłem 330 fotek i już 142 z nich nadawały się, żeby... zostawić je na dysku :mrgreen:
Robi ładnie zielenie (nie potwierdzam Twojego zdania) ale ostrzy tam gdzie ja chcę a nie tam gdzie on. Robię przeważnie w P i A, rzadziej w S. Zrobiłem również piękny księżyc w pełni.
Chcesz to wyślę Ci parę fotek na priva. Pozdrawiam.

Wróce jeszcze do sprawy "walących się domów" jak z fiszajki przy krótkim końcu. Po poczytaniu poradników wychodzi na to, że trzeba trzymać matrycę (nie aparat) jak najbardziej w pionie, wtedy budynki wychodzą OK nawet przy najkrótszej ogniskowej.
Sprzwdziłem... :lol: :lol: Ratusz w Krakowie jest prosty :mrgreen:

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2008 ]
sluuurp napisał/a:
fatman

Sorka, że tak długo ale zdjęcia księżyca zrobione.
Pisze z roboty, zamieszczę dzis po południu bo wczoraj nie weszło mi trzecie do posta.
Aby tu pokazać muszę z niego zrobić 800 x 600. Mogę przesłać całe na priva.

lolawawa - Wto 29 Kwi, 2008

jasne ze chcę, bardzo interesuje mnie jak ustawiasz i co na P - to mój ulubiony tryb. Ciekawa jestem kakra ale takiego z robalami. Zgadza sie na razie nie ma motyli, ale zajrzyj na www.lepidoptera.pl - właściciel stronki K. Jonko - ja tez mam tam swoja galerię i oczekuję, że bedzie lepsza niż dotą z tym aparatem. A Kaczka ładna, ale ja robie takie małe wstrętne ptaszki w krzaczkach i dlatego tak ważne dla mnie żeby ten Olympek Pimpek ostrzył tam gdzie chcę i do tego szybko.
mój gg 02270236 - ale od razu się przedstaw bo inaczej ignoruję obcych:)
Twój list to miód na moje serce, ze może jakoś obłaskawie tego potwora Olympusa

OK. Każę swoim dwóm kotom upolować i zaaportować jakiegoś robala dziś po południu :lol:
i spróbuję go makrnąć.
Jeżeli Twojego autorstwa jest Tyria jacobaeae to znaczy, że to Ty.
Obejrzę po południu bo w tej robocie zabezpieczenia admin tak poustawiał, że widzę tylko puste placki a nie Twoje zdjęcia.
GG nie używam ze wzglądu na bezpieczeństwo moje i mojego kompa. Ale numer mam jeszcze... pięciocyfrowy (z jedynką z przodu) :mrgreen:

Pogadamy tutaj. napewno inni jeszcze też skorzystają.

sluuurp - Wto 29 Kwi, 2008

fatman napisał/a:

sluuurp napisał/a:
fatman

Sorka, że tak długo ale zdjęcia księżyca zrobione.
Pisze z roboty, zamieszczę dzis po południu bo wczoraj nie weszło mi trzecie do posta.
Aby tu pokazać muszę z niego zrobić 800 x 600. Mogę przesłać całe na priva.

O.K. wrzuć na forum w tym formacie co piszesz, a na priv cały rozmiar. Księżyc w pełni nie wychodzi tak ładnie. Jak jest trochę przysłonięty cieniem to fajnie na nim górki widać, a w pełni nie bardzo.

lolawawa - Wto 29 Kwi, 2008

Zgadza się Tyria a raczej tyriątka są moje. Robali jeszcze nie ma próbowałam na pąkach na balkonie i na liściach fiołków z włoskami i na kwwiatch hoi - ostrość w makro spoko - nie pluje się. Stabilizacja dobra przy maxymalnym 20x zoomie z ręki, sciagnęłam zegar na wieży całkiem przyzwoicie za pierwszym strzałem - na piechtę odległośc w prostej linii ca 20-30 minut. Przyglądałam się też zdjęciom panoramy z mego balkonu na "warszawski Manhattan - nic mi się nie wali na boki jak pisali inni - stoją domy w pionie. naskrobię coś w poniedziałek po majówkowych próbach.

Tradycyjnie na noc wciskam dwa zdjęcia.
Pierwsze to obiecany księżyc. Wszystkie zoomy na maxa (łącznie z cyfrowym :oops: ) no i jest parszywy efekt czerwonej otoczki. Należy pamiętać, że zdjęcie robiłem "z miasta", konkretnie z mojego balkonu a więc warunki nie tak doskonałe, kiedy robi sie niebo w sierpniu w szczerym polu za miastem. Ale mimo to Olek pokazał zoomisko. No, no... nie spodziewałem się oglądać kraterów na księżycu... :razz:

Drugie - to trywialny zachód słońca, dziś nad stolicą Pyrlandii. Zdjęcie zrobiłem w celach przetestowania "scenicznego" programu zaszytego w Olku pod nazwą "zachód słońca", a jakże :mrgreen: I nie podoba mi sie to bo od razu wchodzi na ISO rzędu 600-800 i kaszanka fioletowa gryczana ujawnia swoją szumną ziarnistość. Ratowałe ekspozycję biorąc pomiar światła na najjaśniej oświetlone chmury a po zablokowaniu przestawiałem na właściwe ujęcie i wylądowałem na ISO 250. Za mało czasu o tym zachodzie, żebym przećwiczył manualne ustawienia. Jak jutro będzie pogoda ładna - spróbuję znowu, tym razem już bez żadnych programów tylko P/M/S/A.

Oczywiście - żadne z tych zdjęć nie jest obrabiane w jakikolwiek sposób. 5M jpegi zmniejszyłem na 800x600, żeby tu mogły wleźć.

Pełne zdjęcie księżyca jest tutaj:
http://www.fotosik.pl/pok...90738d2b5c.html

bombramsel - Wto 29 Kwi, 2008

Ale ladniutkie kolorki :grin:
no to moze ten olek nie jest do konca skreslony :wink:
ciesze sie mimo wszystko ze aparat kupie w czerwcu...
jest sie nad czym zastanawiac..
I jak mozesz wrzucaj zdjec ile wlezie :wink:
Pozdrawiam
Lukasz

fatman - Sro 30 Kwi, 2008

Za prawdę, za prawdę powiadam Ci... sam miałem skreślić tego Oly ale po miesiącu zdecydowałem, że zostaje. Po opanowaniu techniki jak robić, żeby budynki sie nie waliły będę nim trzaskał dopóki... nie pojawi sie Oly E-520 z prysznicem i możliwością wiązania krawatów.

No to może teraz coś takiego:
Czerwienie i zielenie... specjalnie dla loliwawy
...oraz owocki.

Jutro... krajobrazy :lol:

sluuurp - Sro 30 Kwi, 2008

No właśnie ta otoczka :neutral: . Dla porównania wrzucam z FZ18. To jest Jpeg. Wtedy jeszcze nie robiłem w RAW, nie wiedzieć czemu.
Zachód słońca ładny.

fatman - Sro 30 Kwi, 2008

No zarąbiście to wyszło. Rozumiem, że cyfrowy zoom też miałeś włączony.
Mój trochę przypaliłem. Następnym razem lepiej sie postaram :mrgreen:

Obrabiałeś to zdjęcie coś czy to jest "golasek" ?

sluuurp - Sro 30 Kwi, 2008

Nie, cyfrowego zoomu nie użyłem. Robiłem to zdjęcie na 5Mpix, wtedy aparat ma większy zoom optyczny niż 18x wykorzystując tylko środek matrycy.
Przy 3Mpix zoom optyczny jest 28,7x,
Zdjęcie o ile dobrze pamiętam chyba tylko trochę wyostrzyłem, ale głowy nie dam.
Zdjęcie księżyca rób na najmniejszej z możliwych przysłonie, ja robiłem na F8.

Monastor - Sro 30 Kwi, 2008

sluuurp, a czy to właśnie nie jest zoom cyfrowy?
qadest1 - Sro 30 Kwi, 2008

No, także moim zdaniem jest to zoom cyfrowy, tylko trochę inaczej nazwany - taki chwyt/trick marketingowy. Rozszerzony zoom optyczny - to taki trochę dziwny twór Panasonica niby "optyczny" a rozszerzony "cyfrowo" - przejściówka skubana! :roll: Moim zdaniem "cyfrowy zoom" - raczej nie używam (chyba, że do księżyca właśnie) i tylko tam :) pomimo, że "cyfrowy" to jednak trzeba mu przyznać, że bardzo skuteczny ;)
sluuurp - Czw 01 Maj, 2008

Aparat ma 18x zoom optyczny W przypadku ustawienia rozmiaru obrazu innego niż najwyższy dla każdego formatu obrazu 4:3/3:2/16:9/ można uzyskać maksymalny zoom optyczny 27.8x bez pogorszenia jakości obrazu. Po tej wartości 27.8x jest dopiero zoom cyfrowy, co widać na pasku wyświetlacza.

Mechanizm działania rozszerzonego zoomu optycznego.
Po ustawieniu rozmiaru obrazu 3Mpix EZ obszar CCD 8Mpix jest zmniejszany do środkowej części 3Mpix, co umożliwia robienia zdjęć w większym zbliżeniu, więc nie jest to żaden zoom cyfrowy, którego w ogóle nie używam i mam wyłączony na stałe.
Zoom cyfrowy mogę sobie robić na komputerze, robienie tego w aparacie jest bez sensu i mija sie z celem.

Monastor - Czw 01 Maj, 2008

sluuurp, zoom optyczny to stosunek maksymalnej do minimalnej ogniskowej, jest zupełnie niezależny od rozmiarów matrycy.

Nie pogarszasz jakości obrazu... to jest stwierdzone na siłę. W rzeczywistości ograniczasz przecież rozdzielczość stosując wycinek kadru. Nie będzie on wyglądał gorzej niż wycięty z normalnego zdjęcia (a prawdopodobnie będzie wyglądał ciut lepiej). Gdybyś chciał wywołać taką fotkę to przy pewnym rozmiarze odbitki nie mógłbyś uzyskać dobrej jakości, co innego przy zastosowaniu całej matrycy. Najbardziej sensownym zastosowaniem tej funkcji jest oszczędność miejsca na karcie pamięci. Skoro i tak najprawdopodobniej ciąłbyś zdjęcie na komputerze, to po co trzymać fragmenty, które zostaną odrzucone.
To żaden zoom optyczny, a właśnie jeden z typów zoomu cyfrowego.

Padłeś ofiarą speców od marketingu Panasonica, którzy sprytnie ponazywali funkcje w aparacie.

http://www.optyczne.pl/12...OM_CYFROWY.html

Cytat:
Zoom cyfrowy mogę sobie robić na komputerze, robienie tego w aparacie jest bez sensu i mija sie z celem.

Ten drugi na pewno, a ten możesz wykorzystać właśnie do zmniejszenia rozmiarów pliku. Automatyka aparatu powinna też lepiej poradzić sobie z wywołaniem takiego zrzutu matrycy niż w przypadku pełnej klatki (której część jest niepotrzebna).
Ma to swoje zalety, choć mocno ograniczone... ale na pewno nie jest to zoom optyczny.

Czyli mogę wywalić FZ18 do śmietnika historii. Dlaczego, a dla tego, że każde zmniejszenie Mpix poniżej 8Mpix powoduje włączenie zoomu cyfrowego automatycznie, bez mojej wiedzy, a ja tego nie cierpię. Wychodzi zatem, że tylko 8Mpix jest tak naprawdę bez zoomu cyfrowego.
Dzisiaj wstawiam tego FZ'ta na Allegro.

sluuurp, mam nadzieję, że to ironiczny komentarz... a jeśli nie... to co innego kupisz?
FZ18 daje Ci 18-krotny zoom optyczny, to w zupełności wystarcza. Jeśli nie chcesz zoomu cyfrowego to nie wychodź poza wartość 18x.
Skoro zoom cyfrowy nie przeszkadzał Ci do tej pory, a teraz stwierdzasz, że jest beznadziejny z założenia to jest tu duuuża niekonsekwencja.

Cytat:
Dlaczego, a dla tego, że każde zmniejszenie Mpix poniżej 8Mpix powoduje włączenie zoomu cyfrowego automatycznie, bez mojej wiedzy, a ja tego nie cierpię. Wychodzi zatem, że tylko 8Mpix jest tak naprawdę bez zoomu cyfrowego.

To już nadinterpretacja. FZ18 miałem w rękach już dawno temu, ale wygląda to zdaje się tak... jeśli wyjedziesz zoomem poza 18x, aparat zaczyna używać pikseli ze środka matrycy. Wtedy to co napisałeś jest prawdą.

Natomiast jeśli zmniejszysz wymiary pliku w pikselach (na przykład z 3264 x 2448 na 2560 x 1920), nastąpi interpolacja pełnej klatki na mniejszą rozdzielczość. Pikseli będzie mniej, ale kadr ten sam (bo nie są wykorzystywane piksele ze środka matrycy, a cały sensor, dopiero oprogramowanie aparatu zmniejsza obraz przy pomocy algorytmu graficznego). Wtedy to nie jest zoom cyfrowy, a zwykła oszczędność miejsca na karcie kosztem jakości. Sam tego często używam w lustrzance kiedy robię zdjęcia do kotleta, albo tłukę jakąś pseudoreporterkę i kończy mi się miejsce na karcie.

Aparat nie włącza nic bez Twojej wiedzy. Jeśli dobrze rozumiem sytuację to sam włączasz zoom cyfrowy, tylko nie wiedziałeś, że to się tak nazywa.
Nie rozumiem w czym problem. Rozumiesz sposób działania tej funkcji i nie przeszkadza Ci on... za to nazwa bardzo :grin:

Monastor napisał/a:

Skoro zoom cyfrowy nie przeszkadzał Ci do tej pory, a teraz stwierdzasz, że jest beznadziejny z założenia to jest tu duuuża niekonsekwencja.

To nie jest niekonsekwencja, tylko ja zawsze robie fotki na 8Mpix, bardzo rzadko niżej. Dla mnie jest to oszustwo ze strony panasa pisząc o zoomie optycznym. Po prostu nie wgryzałem sie w temat niższych wartości Mpix.
Nie piszę, że ten drugi zoom cyfrowy jest beznadziejny, ale nie lubię jak coś istotnego dla zdjęcia robi się bez mojej woli.

sluuurp,

Cytat:
Mechanizm działania rozszerzonego zoomu optycznego.
Po ustawieniu rozmiaru obrazu 3Mpix EZ obszar CCD 8Mpix jest zmniejszany do środkowej części 3Mpix, co umożliwia robienia zdjęć w większym zbliżeniu, więc nie jest to żaden zoom cyfrowy, którego w ogóle nie używam i mam wyłączony na stałe.

Z tego wynika, że zdawałeś sobie sprawę z zasady działania funkcji i nie miałeś nic przeciwko temu... natomiast nazwa 'zoom cyfrowy' wywołała reakcję alergiczną :smile:

Wiedziałeś, że rozdzielczość pliku się zmienia, świadomy tego ustawiałeś zoom powyżej 18x, więc trudno tu mówić o robieniu czegoś bez Twojej woli, a przynajmniej przyzwolenia.
No chyba, że ja coś źle zrozumiałem z Twoich wypowiedzi.

Jak by nie było, aparatu bym się na Twoim miejscu nie pozbywał. Każdy inny w tej klasie robi to samo. Fakt, że nazewnictwo zastosowane w przypadku FZ18 jest wredne, ale ogólnie to całkiem fajny aparat, moim zdaniem najlepszy z ultra-zoomów.

fatman - Czw 01 Maj, 2008

Dlatego dziwnym mi sie wydało, że Panas XVIII zrobił taki ładny księżyc bez "cyfrowego".
Spróbuję następnym razem ja bez cyfry i w RAW a potem dokonam "cyfryzacji" na kompie obcinając poboczne "ciremności". Może uda się ładnie bez tej czerwonej poświaty :smile:
Czytam ostro o A300. Strasznie mnie na nią naszło... :mrgreen:
Jutro wszystko bez VAT-u w sklepach dla idiotów. Może sie skuszę...

bombramsel - Czw 01 Maj, 2008

A ja trochę z innej beczki..
Tak do 'optycznych' ..
Kiedy uda się zrobić taki 'oficjalny' test tego olka na optyczne.pl ? :)

lolawawa - Pią 02 Maj, 2008

Wracając do głównego tematu czyli Olympusa 570 - dziś kolejna sesja na Powązkach - wszystki prawie zdjećia do kitu = dziad nie ostrzy ani na iESP ani na kropce - chyba że ja zwariowałam i nie umiem juz robic zdjęć.
Jestem w Szoomie robię coś makro , wiadomo w makro nie błyska lampa, ten durny aparat mówi mi włacz lampę, jak ja wciskam to mówi w tehj funcji lampa niedostepna - kto zwariował ja czy komputer pokładowy. Zakładam że kompuuter aparatu.
Zdjecia tego samego robaka wykonane na starym Olympku lepsze niż na nowym.
A juz liczyłam na to że nie walne nim dziś o ścianę.

sluuurp - Pią 02 Maj, 2008

lolawawa napisał/a:

A juz liczyłam na to że nie walne nim dziś o ścianę.

To znaczy pozamiatane :wink:

nie nie pozamiatane, walnęłam, skorupy i szkło się walaja na podłodze, a jak przechodzę to obok to na nie wskakuje i przydeptuję ze wściekłością wrrrrrrrrrrrrrr
sluuurp - Pią 02 Maj, 2008

To dobrze, bo już myślałem, ze po aparacie-szkoda by było. Cierpliwość czyni mistrza, myślę, że z czasem będzie dobrze, ale faktycznie ten Olymp coś wariuje.
Może warto by było popytać w sklepie, co i jak, bo faktycznie jak piszesz, że aparat woła lampę, a po chwili, że w tej funkcji lampa niedostępna - może jakaś wada softu w tym egzemplarzu :neutral: warto by było to sprawdzić.

ten dureń wogóle nie ostrzy, tzn na makro ostrzy ale nawet zdjecia które zrobione stupid camerą za grosik by wyszły nie wychodzą - nie wiem co jest grane, chyba w przyszłym tygodniu wybiorę się do sprzedawcy - bo może ja głupia blondynka do kwadratu jestem. Szkoda tylko, że jutro jadę na ptaszki i wszystkie zdjećia znów będą do kosza. aż mi serce krwawi ze wściekłości
moon - Pią 02 Maj, 2008

Lolawawa, z Ciebie dziewczyna z temperamentem ;) Dobrze, że aparat ocalał. Może faktyczne, to wadliwy egzemplarz. Zanieś go do sprzedawcy, niech wyśle do serwisu, sprawdzą lub wymienią na inny. No i kiedy następnym razem Cię wkurzy, pamiętaj, co nagle to po diable, odłóż go i wróć do tematu następnego dnia lub kiedy odzyskasz dobry nastrój.

tak włąsnie zrobiłam, po napisaniu do Was pierwszego listu trochę się uspokoiłam, wzięłam aparacisko na balkon, poćwiczyłam chwilke wyniki były na 95% poprawne więc spokojnie sfociłam tęczę nad Warszawą, pewna wyniku nawet do niej nie zaglądałam przez PC, i poszłam dziś na spacer na Powązki obfotografowane przezemnie w ciagu ostatnich 5 lat tysiącami świetnych fotek, zazwyczaj przynozę z takiego wypadu x fotek z których 80-95 % jest poprawnych, a w tym 10% świetnych, a dziś z ilości 3x przyniosłam 3 zdjęcia znosne, może photoshop z nimi cos zrobi - ech szkoda gadać, tym badziej że tematy były nalot 70 wron, na nagrobki, kocury, i kosy blisko i rewelacyjne śpiewające - gardziołka było im widać,a zdjecia do niczego wrrrrrrrrrrr
fatman - Sob 03 Maj, 2008

Mój makra i supermakra ostrzy bardzo ładnie. Może za blisko te robaki zbierasz :mrgreen:
Zobacz czy nie masz jakiegoś rozgniecionego na szkle :mrgreen: :mrgreen:

Lolawawa nie pękaj tylko ćwicz. Trening czyni mistrza. Mamy na prawdę niezłe maszynki. Ja też dziś urządziłem sobie "warsztaty" na balkonie :smile:
Ćwiczyłem dziś tryby portretowe z moimi dwoma kotami a jak wpadały wszał gonitwy to seryjnie paliłem do nich jak z kałacha i ćwiczyłem H1 i H2 o raz szybkostrzelność z AF.
Jest się czego uczyć w tym aparacie ...
Zastanowiła mnie dziś niemożność zmiany typu AF kiedy chcę np. z iESP na punktowy. Musiałem zresetować na fabryczne , wejść w "My" i dopiero mogłem zmienić nastawę z iESP na punktowy. Przedtem ni hu-hu w A/S/M/P. Sprawdź u siebie.
Po resecie spoko. Ustawiam jaki chce AF w każdym trybie. Może jakaś zwiecha :mrgreen:

Po weekendzie na forach i w sklepie znowu zagwozdka co dalej... 450D czy A300...???
A300 stracił prowadzenie. Teraz 80% stawiam na canoniera.
Pozdr !

lolawawa - Sob 03 Maj, 2008

dziś sprawdził się w tej cholernie szarej pogodzie zoomek 20x - ale tylko w celach rozpoznawczych ptaków - normalnie byłyby z tego tylko kropeczki, bo gołym okiem nie bardzo wiedziałam gdzie strzelac - rozległa łaka nad Bugiem i małe biegusy - ale ustawiłam niestety na auto - czego nie znoszę - wrrrrr - i odpalił całkiem nieźle poprzednim nie dłąbym rady i tu pochwała dla stabilizacji obrazu, z niej jestem chyba najbardziej zadowolona, bo jak mi złośc na niego przejdzie i zcznę znowu chodzić na spokojnie ze statywem to powinny byc żylety żyletowate ;) ale jak zacznie mi ostrzyć, na iesp i na kropce0punktowym. Wczoraj robiłam na punktowym , cykałam jak nawiasiki były w środku a zdjecia wyostrzone w dziwnych miejscach. Dzis wkurzył mnie kiedy sam na aouto zbój wybierał sobie np lewy dolny róg skoro ja chciałcam centralnie bo tam miałam oewgo ptaszora do zlokalizowania - wybierał sobie po prostu to co miał najblizej i gwizdał na moje polecenia. Machnęlam potem kilka widoczków przy minimalnym słoneczku - widze że na auto mogą byc z niego ludzie, ale na P nadal walczę bezskutecznie. Potem sprawdzę to o co pytasz powyżej - ale może ty chciałes będąc w AUTO coś zmienić - wtedy w tym i w poprzednim Olympku nic nie mozna zmieniac , bo jak auto to on robi według siebie tylko i wyłacznie - po prostu stupid camera sie z niego robi - chyba że mamsz coś innego na myśli to wytłumacz blondynce szerzej :)
fatman - Nie 04 Maj, 2008

Po prostu w każdym trybie w polu AF miałem ikonkę mordki portretowej (wiesz... rozpoznawanie gęby - taki wielki zielon kwadrat się pojawia wokół ryjka modela/ki przy fokusowaniu) i... nie mogłem tego za chińskiego boga zmienić bo... wyszarzona ta morda była. Dopiero zresetowałem na fabryczne i teraz zmieniam co chcę w AF w każdym trybie i nie jest wyszarzone. Ot co.
Tak... ze stabilizacji w tym aparaciku też jestem zadoowolony ale... powyżej 1/10 cykam ze statywu (no chyba, że po lufce to ręka spokojniejsza :smile: )
Nie rozumiem co z tym punktowym ostrzeniem u Ciebie. powinien zawsze "na nawiasiki" centralnie ostrzyć. Jutro sie pobawię z kotami to przetestuję wszystkie tryby.

qadest1 - Nie 04 Maj, 2008

fatman napisał/a:
(no chyba, że po lufce to ręka spokojniejsza )

No takie rewelacje, to Zachowaj raczej dla siebie ;) - Miasto znają? - znają! model aparatu znają??? Znają? - No. to teraz Spodziewaj się "gości z ABW :grin: :grin: :grin:

lolawawa - Nie 04 Maj, 2008

o to włąśnie chodzi że powinien centralnie na nawiasiki punktowo celnie ostrzyc a on ostrzy po krzkach tzn gdzies po bokach za każdym razem gdzie indziej. Może znajdę chwile czasu i zamieszczę takie fatalne zdjecia robione z centralnym ostrzeniem które wyszło bóg wie gdzie
fatman - Nie 04 Maj, 2008

Nie wypada pouczać tak doświadczonej fotobabeczki jak Ty ale...
Dziś próbowałem przerobić Twój przypadek. Byłem na wystawie tulipanów.
Makra wyszły zarąbiste. AF ustawiałem punktowo a pomiar światła ESP albo punktowy.
Nawet nie matrycowy.
Nie możesz ustawiać AF w iESP po wtedy rzeczywiscie ostrzy gdzie chce.
Ale to na pewno wiesz. Wrzucę zaraz jakąś nie obrabianą fotę do tego posta, z dzisiejszego polowania ;-)

jacrad - Nie 04 Maj, 2008

fatman napisał/a:
Nie wypada pouczać tak doświadczonej fotobabeczki jak Ty ale...
Dziś próbowałem przerobić Twój przypadek. Byłem na wystawie tulipanów.
Makra wyszły zarąbiste. AF ustawiałem punktowo a pomiar światła ESP albo punktowy.
Nawet nie matrycowy.
Nie możesz ustawiać AF w iESP po wtedy rzeczywiscie ostrzy gdzie chce.
Ale to na pewno wiesz. Wrzucę zaraz jakąś nie obrabianą fotę do tego posta, z dzisiejszego polowania ;-)

Dzięki Fatman wykorzystałem tę informację i już mi te zielone prostokąciki nie biegają po całym ekranie za każdym naciśnięciem spustu do połowy :lol:

Odpowiedż Twoja nie była dla mnie ale wykorzystałem ją w cytacie.
Na razie kompletnie zagubiony, "świeży" posiadacz uz 570

lolawawa - Pon 05 Maj, 2008

doświadczona to ja byłam w moim starym aparacie :P - a przy tym musze się rozwinąć chyba umysłowo na wysze loty :) intelektualne
aparat był ustawiony na ESP - tego nie zmieniałam. Ale dzięki tez za informację - wczoraj robiłam klomby i chodniki z 9 pietra - wszystkie zdjecia w róznych wersjach bardzo zbliżone - nie umiem jednak czytac zdjeć od tyłu tzn tych wszystkich danych o zdjeciu jak co było ustawione bo niektóre sa minimalnie lepsze i ta wiedza by mi się przydała. bo może np w tym aparacie lepsze wyniki będę miała stosując inne proprytety niz P np na A lub S , M lub nawet My- jak sobie poustawiam coś jak się "oświecę "

fatman - Pon 05 Maj, 2008

Lolawawa ściągnij sobie darmowy program do czytania EXIF-ów (jeżeli nie chcesz używać tych programó Olympusa, które masz na płycie CD dołączonej do aparatu) i spokojnie przed kompem popijając kawkę możesz analizować swoje wyczyny i dociekać w którym momencie i co należy zmienić, żeby zdjęcie wyszło lepiej. Np. EXIF Reader 3.0:

http://dobreprogramy.pl/i...xif+Reader+3.00

Ja z reguły w mało rozpoznawalnych warunkach używam BKT z nastawą 0,3 eV i to pomaga mi wybrać te udane z dobrym światłem. (Oczywiście niezależnie od tego w czasie focenia regulacja parametrów ekspozycji - patrz histogram). Ale to oczywiście wiesz.

Poostrz sobie z punktową nastawą AF na jakiejś poręczy balkonu z różnymi nastawami przysłony, najlepiej ustaw ekspozycję pod kątem 45% a potem rozwiń zdjęcia na kompie (w ekraniku aparatu g... widać) i zobacz jaką GO miałaś z jaką nastawą A.
Bardzo przydatne potem w terenie. Wiesz co chcesz mieć ostro i jak głęboko :razz: :mrgreen:
Poćwicz też ze zmianą odległości od tej poręczy. Im dalej tym GO większa przy tych samych nastawach A.

Pozrowienia !

jacrad - Pon 05 Maj, 2008

Właśnie o takie praktyczne szczegóły mi chodzi dzięki fatman za te info. Ciągle się uczę tego aparatu. Po okresie focenia automatami powoli zaczynam sobie przypominać zasady fotografii których uczyłem się kilkanaście lat temu na starym dobrym ZENICIE.

[ Dodano: Pon 05 Maj, 2008 ]
Fatman ten robal normalnie powala. Kapelutki z głów ! :roll:

O tak... Zenity 12-tki to były maszyny... łza się w oku kręci.
Woziło się takie do Jugosławii... jeszcze w 1986 mnożna było dostać tam 100 DM (ówczesnych dojcz-marek). mam jeszcze 1 sztukę XP jako egzemplarz muzealny :mrgreen:

Co do robaka... To jest Kolego Archispirostreptus gigas czyli Afrykański krocionóg olbrzymi.
Bardzo powszechny w hodowli i łatwy w utrzymaniu :mrgreen:
Dorasta do 28 cm, więc niektórym laskom może służyć za naszyjnik :twisted: :mrgreen:
Więcej:
http://www.terrarium.com....gigas-1122.html

Corsarz - Pon 05 Maj, 2008

Witam.
Mój pierwszy post na forum optyczne.pl.
Zakupiłem 570UZ świadomie i po głębszym zastanowieniu. Przesiadłem się z Panasonica FZ7. Trudno o opinię pozytywną lub negatywną po kilku dniach użytkowania.

Zastanawiają mnie dwie rzeczy :
1. Brak polskiej instrukcji obsługi (książeczka z okrojoną instrukcją i rozszerzona na płycie - obie bez polskiej wersji)
2. Wykorzystałem baterie dołączone do zestawu - wytrzymały ok 100 zdjęć i zabawę w poznawanie menu. Kupiłem Energizery - wytrzymały ok. 100 zdjęć. Zamierzam korzystać z akumulatorków ładowanych ale nie wiem na ile starczają.

Aparat zakupiony w MM z naklejką Olympus Polska Sp. z o.o. (to w odniesieniu do braku instrukcji)

Fotografuję głównie samoloty a poza tym takie tam różne :grin:

Zdjęcie wykonane kilka godzin po zakupie bez znajomości aparatu i jego ustawień :

WIĘKSZY ROZMIAR

Pozdrawiam

Fatman

Mój ostatni Zenit (prawie automat) TTL też jeszcze leży gdzieś na pawlaczu.
Jeżeli chodzi o robaki to widzę że macie z lolawawa podobne zainteresowania?
Czyżbyś sam to to hodował ? A tak "by the way" wygląda on na bardzo wdzięczny obiekt do makro.
Ściagnąłem już programik który poleciłeś wyżej. Dzięki

Cytat: "Regulacja parametrów ekspozycji - patrz histogram" wygląda na to że jeszcze dużo mnie czeka. To naciskanie migawki zaczyna się okazywać coraz bardziej skomplikowane.
Najbardziej mnie amatora dobija język, terminy i skróty myślowe jakich używają bardziej doświadczeni na wszelkich tego typu forach. Dlatego tak bardzo brakuje mi szczegółowej instrukcji do naszego UZ 570. Może wymagam za wiele bo przecież taka instrukcja nie może być podręcznikiem fotografowania ale jednak widzę że bez niej poznanie wszystkich możliwości aparatu zajmie mi trochę czasu. Nie chcę jednak zatrzymywać sie na trybie AUTO i wszytych programach. Nie po to przecież kupiłem ten aparat.

lolawawa - Pon 05 Maj, 2008

napisz do Olympusa w warszawie - powinni dosłać Ci polska instrukcję, ja kupiłam u bezpośredniego dealera Olympusa i mam polska i inne językowe książeczki, do poprzedniego dostałam też wersję internetowa , ktoś ze znajomych mi dał i tamta to dopiero była ekstra gruba jak biblia, ta jest cienka i kiepska, ale na bezrybiu i rak ryba.
Ja kupiłm polecone przez kolegów ptasiarzy (focenie w upale i mrozie zdala od żródła zasilania, chleba i wody pitnej) baterie eneloop-y - wydają sie nie do zmęczenia - podobno jak mówia koledzy nie ucieka z nich prąd co jest bardzo ważne, polecali mi też ansmann-y ale koło mnie nie ma ich a nie mialam czasu czekac na przesyłkę z alegro. Ale na pewno warto je spróbować
Tu link do tanich enelopów http://www.allegro.pl/ite...klep_w_wa_.html ja w Klifie zapłaciłam za 4 szt aż 60 zł - następne dokupię tam w tym linku, ładuję na zwykłej ładowarce duracell - z zalecanym czasem ładowania 8 godzin - im dłużej ładujesz tym lepiej. A na pewno lepsze wyniki osigniesz na ładowarce do danego typu baterii - chyba warto kupić ładowarke z pomiarem pojemności - wtedy nie tak łatwo "wykolegować się z prądu" czyli pójśc z kiepsko naładowanymi bateriami w pole.
Samolocik fajny jedne z ptasiarzy też foci samoloty http://www.pawelgebski.pl...2-samoloty.html polecam - ale to inna technika digiskoping

Dzieki fatmanowi za porady co do programiku exif, bo zawsze prosiłam innych jak miałam ten problem co było bardzo sporadyczne a teraz mi się przyda.

Mnie ten robal nie satysfakcjonuje - jak zerobisz Fatmanku ostrego i widocznego pajączka co ma 0,5 cm długości lub biedronkę , której będę mogła zajrzeć w oczy to pochwale ;) ;)

tomekh - Pon 05 Maj, 2008

Miałem okazję potestować sobie 2 dni, dlatego proszę poniższe potraktować jedynie jako wrażenia, a nie tak miarodajny test jak np. kolegi Fatmana, któremu przy okazji dziękuję za przesłanie mi swoich zdjęć testowych.

ERGOMOMIA:
Ogólnie po wzięciu do ręki autentycznie można sie zakochać w tym aparacie. To taka zmniejszona lustrzanka, którą dzięki rozmiarowi można zmieścić nawet w kieszeni kurtki czy polara. Lustrzankowy sposób obsługi za pomocą przycisków i pokręteł robi bardzo dobre wrażenie, choć do pełni szczęścia brakowałoby w pełni mechanicznego pokrętła zoomu działającego bez opóźnień. Super panel kontrolny gdzie wystarczy podświetlić na żółto dany parametr i zmienić go pokrętłem ustawień. Gdy panel jest włączony, automatycznie włącza się wizjer. Menu również eleganckie, choć dzięki wyciągnięciu wielu czynności na przyciski, pokrętła i panel kontrolny, nie ma potrzeby jego częstego używania. Aparat bardzo dobrze się trzyma. Ogólnie pod względem wyglądu i ergonomi znacznie przewyższa mój Lumix FZ18, a gdyby dodać jeszcze wspomniany wyżej w pełni mechaniczny zoom oraz (no zaszalejmy sobie) obrotowy ekran z możliwością chowania do wewnątrz byłby to pod tym względem aparat - ideał.

MATRYCA:
Upakowanie 10 mln pikseli na matrycy o rozmiarze 1/2,33 nie wróżyło nic dobrego, ale byłem przyjemnie zaskoczony. Po ustawieniu czułości na 64, w dobrych warunkach na zewnątrz lub przy użyciu lampy błyskowej wewnątrz można uzyskać praktycznie bezszumowe zdjęcie z dobrą ostrością i rozdzielczością. Poziom szumów przy iso 100 i 200 jest akceptowalny. Przy 400 i 800 już dobrze widoczny ale nie zmniejsza drastycznie poziomu szczegółowości zdjęć. Brawa dla procesora przetwarzania - nie przesadzono ani z wyostrzaniem, ani z przesyceniem kolorów ani z agresywnym odszumianiem. Szkoda że nie poprzestano na 7 - 8 mln pikseli, wówczas przy tej jakości matrycy i oprogramowania prawdopodobnie jakość zdjęć byłaby super. I tutaj również lekka przewaga nad moim Lumix'em.

OBIEKTYW:
Co do obiektywu to niewiele można mu zarzucić aż do zoomu mniej więcej 15x. Powyżej tej wartości jakość obrazu zauważalnie spada, a aberacja chromatyczna osiąga niepokojący poziom i to nie tylko na brzegach ale blisko centrum obrazu... Skoro aparat reklamuje się szumnie jako największy na świecie 20x zoom, to wartałoby zadbać żeby cały zakres ogniskowych był użyteczny. W tej kategorii wyraźna przewaga obiektywu Leica w FZ18.

INNE:
Cóż z innych spraw? Jest kilka fajnych bajerów np. podgląd na ekranie podzielonym na 4 części jak będzie wyglądać zdjęcie np. z różną korekcją ekspozycji czy z różnym balansem bieli - bardzo fajne rozwiązanie. Jest RAW i dużo możliwości jego korekty. Brakuje (albo przynajmniej nie znalazłem) formatu 3/2 jest tylko 4/3 i 16/9. Duża i szybka pamięć wewnętrzna (48mb), ale zapis na karcie xD zbyt wolny. Stabilizacja mechaniczna przyzwoita ale nie dorównuje tej z FZ18. Również rozpoznawanie twarzy mniej skuteczne. Obecna cena aparatu jest moim zdaniem zbyt duża, ale znając życie pewnie dosyć szybko stanieje.

Ja osobiście pozostanę przy moim Lumix'ie FZ18 i jego również z czystym sumieniem polecam wszystkim amatorom zaawansowanych kompaktów z długim zoomem. Jednak równie szczerze muszę przyznać że SP570 ma dużo zalet, więc kto kupił chyba nie powinien żałować wyboru.

pozdrawiam
Tomek

Corsarz napisał/a:
Zastanawiają mnie dwie rzeczy :
1. Brak polskiej instrukcji obsługi (książeczka z okrojoną instrukcją i rozszerzona na płycie - obie bez polskiej wersji)
2. Wykorzystałem baterie dołączone do zestawu - wytrzymały ok 100 zdjęć i zabawę w poznawanie menu. Kupiłem Energizery - wytrzymały ok. 100 zdjęć. Zamierzam korzystać z akumulatorków ładowanych ale nie wiem na ile starczają.

Polecam Eneloopy 2000. Naczytałem sie pochlebnych opinii i kupiłemjeden komplet. Starcza spoko na 600-700 fotek i to łażąc z włączonym ekranem. Kupiłem więc drugi w ubiegłym tygodniu :smile: .Też patrzyłem na allegro ale w Fotojokerze koło mnie były po 39,90 za 4 szt. Polecam te bateryjki, nie zrażajcie się napisana pojemnością. Mam też Energizery 2800 i siadają juz po 100 zdjęciach.

[ Dodano: Pon 05 Maj, 2008 21:22 ]
lolawawa napisał/a:
Mnie ten robal nie satysfakcjonuje - jak zerobisz Fatmanku ostrego i widocznego pajączka co ma 0,5 cm długości lub biedronkę , której będę mogła zajrzeć w oczy to pochwale ;) ;)

Ten robalek to nawet nie jest makro. Robiłem go przez szybę w poznańskiej Palmiarni z odległości ok 30 cm. Nawet nie myślę jaka paszcza by wyszła jak bym go zrobił z 1 cm :smile: Ale, ale.... nie wiem czy zaglądaliście do tzw, "trywialnych ustawień" tego Olka. Jest tam taki program "zdjęcia zza szyby". Świetnie się sprawdza. Ostrzy po prostu poza szybą. Zrobiłem testy (ryba w akwarium). rezultaty przeszły moje najśmielsze oczekiwania :smile: Na dowód -załączona fotka.

Fatman - kolejne bardzo cenne wskazówki. Dzięki. Coraz bardziej mi się nasz aparat podoba.
Czy fatman i fatman_1 to ta sama osoba ?

Jak na innym forum fatman było zajete to wziąłem Fatman_1 :lol:
qadest1 - Wto 06 Maj, 2008

fatman napisał/a:
Zrobiłem testy (ryba w akwarium). rezultaty przeszły moje najśmielsze oczekiwania Na dowód -załączona fotka.

Nie no Chłopie!!! Przeszedłeś Samego siebie!!! Testy! Ryba w wakarium?!? Niezłe koty z tych Twoich ryb :(

sluuurp - Wto 06 Maj, 2008

No sorry, takie zdjęcia to zrobię każdą małpką. Zdjęcia ładne, ale żadna rewelacja, normalne i tyle.
Tak jak czytam o tym Olympusie, to straszne manewry trzeba robić, żeby wykonać, jak dla mnie normalną fotę.

banan11 - Wto 06 Maj, 2008

sluuurp gdybyś musiał sfocić 3000 zdjęć żeby oswoić się z aparatem i zrozumieć czego można używać a czego nie to byś się z tych lepszych zdjęć cieszył jak dziecko. To nie to co Lumix, wiadomo o co chodzi.
jacrad - Wto 06 Maj, 2008

Do sluuurpa i banana11:

To jest własnie to co mnie na tego typu forach dobija.
Wypowiedzi "PROFI" którzy wszystkich i wszystko wyśmiewają, dołuja innych, uważają że maja najlepszy sprzęt i najwyższe umiejętności.
CIESZMY SIĘ ROBIENIEM ZDJĘĆ bez osobistych wycieczek i udowadniania kto jest najlepszy.
Każdy przecież kiedyś tę przygodę zaczynał !!!!
Każda merytoryczna uwaga co do techniki, kompozycji itd. itp jest natomiast bardzo cenna

lolawawa - Wto 06 Maj, 2008

Mnie nadal nic nie wychodzi tak jak bym chciała a zdobiłam 2999 zdjęc - chyba brak mi tego jednego do 3000, jestem maksymalnie zniechęcona. Chciałam nawet dziś wybrac z tych fotek chociaż jedno zdjecie zeby Wam pokazac że udało mi się ale nic nie ma - tzn oprócz zdjec scian budynków- a to kazda stupid camera umie - cykam warszawski manhattan z okna i ciagle chała, Nie mogę pojąc dlaczego ten aparat jest taki dziwny,

To wrzuć jedna z tych według Ciebie chał, zobaczymy co i jak...

Ja jako że często jestem w Warszawie, a nawet tam mieszkałem z dziesięć lat wrzucam hotel na kurzej łapce :mrgreen:

i tu jeszcze dawny czerwony budynek potem zmieniony na błękitny. Plac Bankowy, dawniej Dzierżyńskiego :evil:

Corsarz - Wto 06 Maj, 2008

Dzisiaj sfotografowałem samolot na tzw wysokości przelotowej moim 570UZ.
Samolot leciał na wysokości około 9.000 m, niebo czyste.
Parametry aparatu to : P, 10M, max zoom optyczny.

Załączam dwie fotki (plik ZIP do ściągnięcia)
Pierwsza - z aparatu po zmniejszeniu rozmiaru
Druga - ta sama ale z 100% kontrastu w Photoshopie.

Czy ktoś może wyjaśnić mi to zjawisko na zdjęciach ?

PLIK DO POBRANIA

Pozdrawiam

jacrad - Wto 06 Maj, 2008

Sluuurp - super zdjęcia, zwłaszcza podoba mi się to drugie ze względu na ogrom błękitu, symetrię i te kwadraty okien. Czy coś przy nich kombinowałeś czy tak wyszły z aparatu ?
Corsarz - Wto 06 Maj, 2008

sluuurp
Gubię się ; czy to wątek o 570UZ czy Twoje autorskie prezentacje fotek z FZ18 ?
Czekamy na wizytę moderatora ?

goltar - Wto 06 Maj, 2008

Sluuurp, Corsarz ma racje, zdjęcia ładne ale trochę OT...

//ok, mam nadzieję że nie masz mi za złe usuniecie 2 dodatkowych zdjęć ;) - goltar

To nie FZ18, tylko Canon. Mały O.T jeszcze nikomu nie zaszkodził. Ale O.K już koniec
@goltar, nałożyły sie nasze posty.

lolawawa - Sro 07 Maj, 2008

kochani jestem tu nowa ale mam nadzieję że będziemy gadac tylko o Olympusie sp 570 UZ , bo starych fotek idealnych z poprzednich aparatów mam tysiące :(

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 09:06 ]
załaczam fatalna fotkę - to zdjęcie powinno byc automatycznie bezbledne bo trudno takie zdjęcie skopać, nawet biorąc pod uwage że robiłam je pod skosem, co było efektem zamierzonym, gdybym przypuszczała zes ie skopało brak ostrości zrobiłabym jeszcze jedno, pomnik to nie ptaszek nie ucieka w krzaki

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 09:26 ]
zdjecie na któym wszystko zdechło, ostrośc kontrast zobaczcie te drzewa spalone za pomnikiem, - w okienk było idealnie, swiecił się zielony kwadracik takich zdjec poprzednim aparatem mam ze 2 tysiące lub wiecej - wszytskie ostre i idealne od pierwszego strzału, nawet przez myś mi nie przeszło żeby to poprawiać, ze mogłam tak zwalić dziecinnie proste zdjęcie

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 09:33 ]
wreszcie chyba się zamieści - najgorsze sa blondynki :( :(

moon - Sro 07 Maj, 2008

Faktyczne niezbyt ciekawe te zdjęcia, kombinuj dalej z ustawieniami w aparacie. Oczywiście można wszystko poprawić, jak ja zabawiłem się z jedną fotką, ale najlepiej zrobi to osoba fotografująca, która widziała fotografowanie miejsce.

nie uznaję poprawiania zdjęć, bo nie na tym sztuka polega, kadruję bardzo rzadko, Kolor tego pomnika w moim wydaniu jest naturalny, ale nie o kadrowniu i kolorach mówimy tylko o tym co sknociłam w tym zdjeciu , a raczejw ustawieniach tego Olympka. Przeciez nie będe latac ze starym i nowym Olympkiem i robić zdjeć jednym i drugim żeby miec na wszelki wypadek.

Ale wiecie co mi przyszło do głowy - tylko nie smiejscie się, zebyście z krzeseł nie pospadali - mam ekran kompa sync master 710N samsunga i chyba powinnam miec do tego olympusa większy ekran - miałam podobny problem z pdrugim olympkiem, - w pracy zdjecia wychodziły na ekranie paskudnie bo miałam 14" a w domu było super bo był inny ekran :oops: :oops: :oops: :oops:

moon - Sro 07 Maj, 2008

Już ktoś na tym forum pisał, że i sam monitor trzeba prawidłowo wyregulować. Najlepiej nie na oko, ale z pomocą programu do ustawiania parametrów monitora. W nowszych każdy producent daje na płytce taki program. W Samsungach to chyba Natural Color Pro. Jeśli chodzi o same zdjęcia, nigdy nie zrobisz idealnego, po to są właśnie wszelkiego rodzaju programy korygujące do obróbki fotografii. Po to jest RAW, by móc według własnego pomysłu „wywołać” zdjęcie. Oczywiście ja mówię o praktyce, ale jeśli stawiasz na sztukę, to już inna sprawa :)

to nie jest kwestia regulacji monitora, tylko wielkości obrazu jeśli daję niektóre zdjęcie te niby całkiem dobre obejrzę w pełnej wersji (nie mieści się wtedy na ekranie) to widac wiecej szczegółó i zdjecie jest trochę lepsze. jesli dajesz pokaż całe zdjecie na małym monitorze to gubia się szczegóły. jak przy pomniejszaniu zdjęcia (no w każdym razie podobnie)
W każdym razie na razie z moich obserwacji wynika że Olympus 570 wymaga dużżżżżżego ekranu.

banan11 - Sro 07 Maj, 2008

Fotki nie wyszły prawdopodobnie z racji światła/słońca. Kadr jest stosunkowo ciemny, a część (górna) mocno oświetlona. W FZ18 jest taka funkcja w jednym trybie automatycznym Światło przednie/tylne czy jakoś tak. Być może w Oly również??
fatman - Sro 07 Maj, 2008

sluuurp napisał/a:
No sorry, takie zdjęcia to zrobię każdą małpką.

Sluuurp, a juz Cie prawie polubiłem...
To nie miała być NADZWYCZAJNA fotka tylko fotka z 570 bez poprawek PS po to, żeby jak ktoś rozważa zakupy mógł sobie rozmyślać o FZ18, 570UZ i innych zoomach i ich możliwościach. Swoich "artystycznych" zdjęć nie będę tu zamieszczał. Tylko zwykłe, które można zrobić również małpką...

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 20:48 ]
banan11 napisał/a:
Fotki nie wyszły prawdopodobnie z racji światła/słońca. Kadr jest stosunkowo ciemny, a część (górna) mocno oświetlona. W FZ18 jest taka funkcja w jednym trybie automatycznym Światło przednie/tylne czy jakoś tak. Być może w Oly również??

Jest jak najbardziej taka funkcja równowagi światło/cienie (drugi klawisz od góry po lewej stronie ekraniku). Sprawdza się dość dobrze. Próbowałem robić krótki tunel z łukowym stropem z cegieł. Wylot nie przepalony, cegły na ścianach wyraźne i mało zaszumione.
Kto ma 570 niech spróbuje "zrobić" okno w dzień bez lampy w chałupie od środka a potem oceni szczegóły na ścianach i... za oknem.

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 21:36 ]
lolawawa napisał/a:

zdjecie na któym wszystko zdechło, ostrośc kontrast zobaczcie te drzewa spalone za pomnikiem, - w okienk było idealnie, swiecił się zielony kwadracik

Spróbuj w "takich razach" wziąć pomiar światła punktowy lub matrycowy na te drzewa z tyłu a potem przekomponować ekspozycje i cyknąć. Powinno pomóc. Jak dołozysz funkcję rozjaśniania w cieniach to już mawet powinno byc dobrze.
Pozdrawiam :smile:

Spróbuj w "takich razach" wziąć pomiar światła punktowy lub matrycowy na te drzewa z tyłu a potem przekomponować ekspozycje i cyknąć. Powinno pomóc. Jak dołozysz funkcję rozjaśniania w cieniach to już mawet powinno byc dobrze.
Pozdrawiam
Fatmanku to za mądre dla blond Loli :) :):) Uwążam że taki aparat w funkcji auto takie proste zdjęcie powinien zrobić sam w wersji idealnej a nie żebym pracowała nad nim jak nad nim jak nad bóg wie czym wartym zachodu - to miało być tylko zdjecie dokumentacyjne o dewastacji a nie pomnik klęczącej kobiety w wyjatkowej poswiacie zachodzącego słónca,

fatman - Czw 08 Maj, 2008

Wprawdzie ten aparat ma wbudowany budzik i możliwość nastawy dwóch stref czasowych ale sam niestety takiego zdjęcia nie jest w stanie zrobić. Jeszcze chyba takiego aparatu nikt nie skonstruował. Z 8-bitowego jpaga nic więcej nawet PS-em nie wydłubiesz. :grin: Dam jeszcze jadną radę ale wymagającą już od Ciebie Lola większego poświęcenia niż tylko przekomponowanie ujęcia. Tylko usiądź :grin: :grin:
Zrób mianowicie RAW-a a potem spróbuj powyciągać. Z 12 bitów może coś uda się wywlec chociaż... przy takich "przepałach" to jak to mówią i Salamon nie poradzi :mrgreen: Niech się wypowiedzą Nasi WielcyProfi (oby żyli wiecznie) ale to co opisałem post wcześniej (przekomponowanie po pomiarze światła) w porównaniu z obróbką RAW-a chyba nie wymaga wiele zachodu :smile:

sluuurp - Czw 08 Maj, 2008

fatman napisał/a:
sluuurp napisał/a:
No sorry, takie zdjęcia to zrobię każdą małpką.

Sluuurp, a juz Cie prawie polubiłem...
To nie miała być NADZWYCZAJNA fotka tylko fotka z 570 bez poprawek PS po to, żeby jak ktoś rozważa zakupy mógł sobie rozmyślać o FZ18, 570UZ i innych zoomach i ich możliwościach. Swoich "artystycznych" zdjęć nie będę tu zamieszczał. Tylko zwykłe, które można zrobić również małpką...

Ja nie dałem tych zdjęć jako artystyczne. Dałem tak od siebie i wyszedł O.T, nawet admin dwa wywalił i miał rację gdzie opisałem, że przy tych zdjęciach nie używałem żadnych programów graficznych tylko trochę wyostrzyłem o ile dobrze pamiętam, bo jacrad wyżej o to pytał.
Fotek testowych w temacie o FZ18 wrzuciłem chyba ze sto razem z pw, właśnie żeby ludzie sobie porównali względem innych ultrazoomów. Miałem FZ18 jako pierwsza osoba na tym forum i mam nadzieję, ze dużo pomogłem innym. Ludzie, przynajmniej z tego forum zaczęli kupować FZ18 i są zadowoleni z tego aparatu, przeciwnie do SP-570UZ gdzie czytam na innych forach i portalach nędzne opinie o tym sprzęcie. Dostawałem dosłownie setki prywatnych wiadomości dotyczących FZ18, na wszystkie odpowiedziałem.
Dlatego nie pisz, że po wrzuceniu moich dwóch nędznych fotek z Canona wrzucam swoje"artystyczne" zdjęcia.
Powiedzmy "artystyczne" mam w swojej galerii, ale nie udostępniam publicznie.
Mimo wszystko Pozdrawiam i życzę udanych fotek.

lolawawa - Czw 08 Maj, 2008

No wreszcie dzis pierwsza pochwła 570 - załaczam dwa zdjecia - funkcja przez szybę - na dodatek utrudnienie podczas robienia ręce w górze bez mozliwości zaparcia sięi zza zasłonki. Efekt moim zdaniem bardzo sympatyczny tym bardziej że obiekt zacieniony, i pośpiech tylko kilka zdjec udało mi się cyknąć miałam z czego wybrac bo jak to szpak pokazywał sie głównie tyłem, szkoda że wywaliłam jakiś czas temu prawie identyczne fotki z porzedniego olympka szpaka w tym samym miejscu, byłoby fajne porównanie.
Robiłam tez kwiatki na balkonie i zaczynam jakoś rozgryzać ten aparat może za duzo od niego wymagałam i przerosła mnie ilośc klawiszy pokręteł itp - choc brak płynnego histogramu jest fatalny to skakanie po 0,3 jest beznadziejne - może ktoś wymyslił spsoób zeby skakało po 0,1 - może jakis trik. Może za dużo wymagałam od tego aparatu w złym oświetleniu. Jeszcze tylko wkurza mnie ten wiecznie wymagaący sprawdzania ustaw iesp czy punktowe - bez przerwy musze to sprawdzać bo wskakuje mi iesp zamiat punktowego.
oczywiście szpaki bez korekty i kadrowania - na żywca przesyłam

fatman - Czw 08 Maj, 2008

lolawawa napisał/a:
No wreszcie dzis pierwsza pochwła 570 - załaczam dwa zdjecia - funkcja przez szybę - na dodatek utrudnienie podczas robienia ręce w górze bez mozliwości zaparcia sięi zza zasłonki. Efekt moim zdaniem bardzo sympatyczny tym bardziej że obiekt zacieniony, i pośpiech tylko kilka zdjec udało mi się cyknąć miałam z czego wybrac bo jak to szpak pokazywał sie głównie tyłem...

No widzisz? Jednak da się. :smile:

[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 11:39 ]
sluuurp napisał/a:
Dlatego nie pisz, że po wrzuceniu moich dwóch nędznych fotek z Canona wrzucam swoje"artystyczne" zdjęcia.

Nigdzie nie pisałem, że Twoje zdjęcia są nędzne.
Mam uznanie dla Pasikoników bo mam FX-7 do pstrykania "u cioci na imieninach" i jestem bardzo zadowolony zarówno z jakości zdjęć jak i z przejrzystości menu i funkcjonalności aparatu. Też długo zastanawiałem się nad FZ18. Ostatecznie zdecydowało too, że Olek jest nowszą konstrukcją i ten... "lustrzankowy" sposób sterowania.
Przyjmij szacun i pstrykamy dalej :smile:

Corsarz - Czw 08 Maj, 2008

Czy nikt się nie wypowie w kwestii moich samolotowych impresji :smile: kilkanaście postów wyżej.
Pytałem o zjawisko na zdjęciach załączonych w zip.

Pozdrawiam

lolawawa - Czw 08 Maj, 2008

http://www.pawelgebski.pl...2-samoloty.html
Corsarzu o zdjęciach samolotów rozmawiaj z fachowcami polecam Ci Pawła Gębskiego powyżej link do jego stronki. On zna też innych od fotografii samolotów to powiedza Ci co tam się dzieje i dlaczego

goltar - Czw 08 Maj, 2008

Corszarz napisał/a:
Czy nikt się nie wypowie w kwestii moich samolotowych impresji kilkanaście postów wyżej.
Pytałem o zjawisko na zdjęciach załączonych w zip.
Przesadne używanie funkcji kotrast może dać taki efekt. Już na pierwszym zdjęciu widać efekt winietowania. Zastosowanie ostrego kontrastu podkreśliło skrajnie ten efekt, spowodowało że ciemne rogi stały się jeszcze bardziej ciemne, jasny środek stał się jaśniejszy, a to co najbardziej jasne - smugi kondensacyjne i samolot - stały się w całkowicie białe...
Trochę dziwi mnie tylko histogram tego zdjęcia...

Corsarz - Czw 08 Maj, 2008

goltar
Dzięki za zainteresowanie tematem ale ... zwiększyłem ten kontrast na maxa aby uwydatnić efekt. Patrząc na pierwsze zdjęcie widać wyraźnie że rogi są ciemne (efekt winietowania).
Czy to znaczy, że SP570UZ na maksymalnym zoomie ma niezaprzeczalną wadę bardzo widocznego winietowania ?

Załączam jeszcze zdjęcie w formacie 16:9 - efekt wydaje się być zwiększony. Używając FZ7 szczerze mówiąc ten efekt w ogóle nie rzucał mi się w oczy.

Pozdrawiam

sluuurp - Czw 08 Maj, 2008

Mnie tez to dziwi, że na długim końcu występuje zjawisko winietowania, ciekawa zagadka?
Jutro pobawię sie z długim końcem w FZ18 jak to wygląda. Akurat do takiej zabawy jest świetna pogoda i mieszkam nad korytarzem powietrznym. Samoloty przelatują co chwilę na wysokości przelotowej.

qadest1 - Czw 08 Maj, 2008

sluuurp, U mnie też latają i w Panasie też jak daję automatyczne dostrajanie w Media Impression do FZ18, to zrobi on podobny efekt :( :) trzeba delikatnie ręcznie podciągać by nie przegiąć. Wydaje mi się (ale może tylko wydaje), że związane to (zjawisko) jest z rozdzielczością obiektywu w stosunku do rozdzielczości matrycy i jak pozwolimy oprogramowaniu do obróbki fotek na automatyczne dostrojenie efektu, to soft (taki jak Media Impression) głupieje i optymalizując obraz robi takie "cudeńka" - jak widać soft do olka też nie ustępuje pod tym względem - Jak pisał Goltar nie przesadzać z kontrastem :grin:
jacrad - Pią 09 Maj, 2008

Pytanie może oczywiste dla niektórych posiadaczy UZ 570 a może i dla pozostałych - sorry: wchodząc w Menu Aparatu jest taka pozycja "dobiegaczka" z opcją wł lub wył.
Co to jest :?:

Corsarz - Pią 09 Maj, 2008

qadest1 goltar
Rozumiem, że macie na myśli "nie przesadzanie z kontrastem" podczas obróbki ale ... te zdjęcia są bez obróbki - prosto z aparatu po zmniejszeniu wielkości jedynie.

jacrad
Najbardziej zdziwiła mnie sama nazwa "dobiegaczka" :mad:

AF PREDICT ..... Wykonywanie zdjęć z ustawianiem ostrości na obiekty poruszające się w tył i w przód
Po włączeniu tej funkcji ustaw pole AF na obiekcie i naciśnij do połowy przycisk migawki, aby uruchomić funkcję AF predict dobiegaczki). Następnie naciśnij do końca spust migawki, aby wykonać zdjęcie.

Wnioskuję, że jest to coś w rodzaju ciągłego ustawiania ostrości ale dedykowane do robienia zdjęć obiektom poruszającym się w tył i w przód.

Pozdrawiam

jacrad - Pią 09 Maj, 2008

Dzięki CORSARZ rzeczywiście jest coś takiego w tym mikro manualu dołączonym do aparatu. Biję się w piersi trzeba czytać dokladnie. Do tej pory poruszałem się jednak na trochę niższych poziomach komplikacji. :shock:
goltar - Pią 09 Maj, 2008

Corsarz napisał/a:
Rozumiem, że macie na myśli "nie przesadzanie z kontrastem" podczas obróbki ale ... te zdjęcia są bez obróbki - prosto z aparatu po zmniejszeniu wielkości jedynie.
Ale to zdjęcie chyba nie jest prosto z aparatu ? Na pewno na zdjęciach oryginalnych widać duże winietowanie. A bardzo intensywne zwiększenie kontrastu doprowadza do efektu takiego jak na załączonym zdjęciu.
fatman - Pią 09 Maj, 2008

jacrad napisał/a:
Pytanie może oczywiste dla niektórych posiadaczy UZ 570 a może i dla pozostałych - sorry: wchodząc w Menu Aparatu jest taka pozycja "dobiegaczka" z opcją wł lub wył.
Co to jest :?:

Włączona dobiegaczka. W trybie zdjęć seryjnych przy wciśniętym spuście ostrzy zawsze na obiekt poruszający się w przód i w tył, oblicza jego prędkość i dokonuje predykcji gdzie znajdzie sie obiekt jak aparat będzie chciał zrobić następne zdjęcie. A potem trzaska już bez rozumu na ostro (jak obiekt zwalnia... wychodzi kiszka mydlana i krwawa :mrgreen: )

sluuurp - Pią 09 Maj, 2008

To jest z FZ18, tu ja nie widzę winietowania, zdjęcie 18x zoom. Chyba, że sie mylę.
Tu nie chodzi może o sam samolot, bo go słabo widać, robione pod światło i powietrze jakieś takie dziwne, ale o rogi kadru.

Dodano
Ale tu widać wyraźnie nawet na tych miniaturkach, ze z SP-570UZ rogi są ciemniejsze, a z FZ18 nie.

qadest1 - Pią 09 Maj, 2008

sluuurp, własnie na tych rogach widać winietowanie kardu - są jakby ciemniejsze od środka zdjęcia. Jakby to teraz wrzucić do Media Impression - Panasonica i dać na automatyczną poprawę zdjecia to zrobi taki "impresjonistyczny" obrazek, tylko mnie zastanawia fakt, że koledze takie "impresje" wychodzą prosto z aparatu :?

No cóż .... Zdjęcie sluuurp'a wrzuciłem do PS i zwiększyłem kontrast na max. ZERO winietowania. Przyznaję, że jestem zawiedziony tym co wyprawia w takim przypadku 570 UZ :sad:

qadest1
Czyli jednak miałem rację, że nie widzę winietowania w FZ18. Niestety nie posiadam PS'a i mam ograniczone pole żeby sprawdzić to dokładnie, dla tego napisałem, /że chyba, że sie mylę./

Dzięki Corsarz, że to sprawdziłeś, ale zarazem martwi mnie to zjawisko w 570UZ.

Nie ma sprawy sluurp ; analizujemy sprawę obiektywnie.

To zdjęcie, które dziś zrobiłem troszkę poprawiło mi humor po tym winietowaniu :wink:

STRUŚ

Pozdrawiam

sluuurp napisał/a:
qadest1
Czyli jednak miałem rację, że nie widzę winietowania w FZ18. Niestety nie posiadam PS'a i mam ograniczone pole żeby sprawdzić to dokładnie, dla tego napisałem, /że chyba, że sie mylę./

Dzięki Corsarz, że to sprawdziłeś, ale zarazem martwi mnie to zjawisko w 570UZ.

Panowie Wy piszecie o PSie, ja go nie używam (nie stać mnie na niego :) ) ja opisywałem, konkretne warunki: FZ18, zoom x18, i program Media Impression - dodawany na CD z aparatem Panasonica, polecenie - Photo Editing Tools / Auto Enchance - wtedy (bynajmniej u mnie) wychodzi taki efekt z przesyceniem kontrastu jak u kolegi prosto z aparatu - co jest dla mnie nie pojęte, że już sam aparat może wygenerować takie "cudo" :?

A jak nie możecie dojrzeć winietowania obiektywu na zdjęciu od sluuurp'a to tu macie link http://bp1.blogger.com/_t...-h/P1020731.JPG do mojego zdjęcia, gzie wyraźnie widać winietowanie na rogach kadru ciemniej ;) w centrum jaśniej.

Corsarz napisał/a:
Nie ma sprawy sluurp ; analizujemy sprawę obiektywnie.

Właśnie o to chodzi, a nie o wyższości jednego aparatu nad drugim. Takie testy i dyskusja mogą w znacznym stopniu pomóc następnym nabywcą FZ18, czy 570UZ.

Struś ładny, dobrze, że nie dziobnął w obiektyw, chyba, że stałeś w bezpiecznej odłagłości :)
qadest1
Ja o PSie napisałem, że nie mam. Tego dziadostwa z płyty zamieszczonej z aparatem w ogóle nie używam, po tygodniu odinstalowałem. Używam programu z płyty do RAW i Lumix Simple Viewer.

Co do zdjęcia z kasą, to jutro zrobię takie same i porównamy.

fatman - Pią 09 Maj, 2008

Corsarz napisał/a:

To zdjęcie, które dziś zrobiłem troszkę poprawiło mi humor po tym winietowaniu :wink:

STRUŚ

Pozdrawiam

Brawo Corsarz !!! Struś jest zarąbisty ale znacznie bardziej podobaja mi się zdjęcia z Pragi. Małżonka to piękna dziewczyna. Gratuluję !!!

sluuurp napisał/a:
Co do zdjęcia z kasą, to jutro zrobię takie same i porównamy.

Tylko Weź pod uwagę, że zdjęcie było z lampą z odległości max. 0,5 m no i najważniejsze: kasa jest fałszywa! ;)

qadest1 napisał/a:
no i najważniejsze: kasa jest fałszywa! ;)

Ja zrobię z prawdziwą, fałszywej nie mam :wink:

Ale wrzucę je w wątku o FZ18, żeby znowu nie zrobił sie O.T, chyba, że ktoś wrzuci z 570UZ dla porównania.

Corsarz - Sob 10 Maj, 2008

fatman napisał/a:
Brawo Corsarz !!! Struś jest zarąbisty ale znacznie bardziej podobaja mi się zdjęcia z Pragi. Małżonka to piękna dziewczyna. Gratuluję !!!

Dzięki. Przekazałem Beacie :wink:

Monastor - Sob 10 Maj, 2008

sluuurp, lepsze pojęcie dawałoby to gdyby zdjęcia były robione przy podobnej przysłonie. To z FZ18 jest przy F/8, a to z Olka przy F/4.5
Otwarta przysłona zawsze sprzyja winietowaniu.

Warto też zrobić porównanie dla tych samych ogniskowych w ekwiwalencie. Jest ledwie 9 mm różnicy (16 w ekwiwalencie). Niby niewiele, ale najlepiej wykluczyć wszystkie dodatkowe czynniki.

Jeśli robicie porównanie to dobrze też wrzucić przykłady dla kilku kombinacji przysłon i ogniskowych.

sluuurp - Sob 10 Maj, 2008

No cóż, jeżeli mamy bawić się dalej, to czekamy na zdjęcie Corsarza, aż wrzuci fotkę na przysłonie F8. Ja zawsze takie zdjęcia i np. księżyca robie na najmniejszej przysłonie w tym przypadku F8.

BTW: qadest1
Dałem zdjęcia kasy porównawcze w wątku o FZ18.

banan11 - Nie 11 Maj, 2008

Za chwilę sami napiszemy test i porównanie tych dwóch aparatów, a tymczasem już dawno dawno temu ktoś z optyczne.pl obiecywał, że test pojawi się szybko po wyjściu 570-ki na rynek...
maziek - Nie 11 Maj, 2008

sluuurp napisał/a:
i mieszkam nad korytarzem powietrznym. Samoloty przelatują co chwilę...

Sluuurp, mieszkasz w niebie? ;)

sluuurp - Nie 11 Maj, 2008

O qrde, ale byk :lol: ale swoja droga fajnie by tak mieszkać

[ Dodano: Nie 11 Maj, 2008 19:40 ]
Tu daje jeszcze zdjęcia dla testu winietowania na F8 pierwsze zdjęcie i na F4,2 drugie. Czekam na podobne z Olka, żeby móc porównać.
F8

F4,2

BTW: zdjęcia z ręki, więc lekko poruszone.

lolawawa - Nie 11 Maj, 2008

wysyłam Wam samolocik strzelonyz ręki w parku do porównania winietowania- zoom 20x na maxa -tak jakby ciut ciemniejsze w prawym górnym rogu - słonce było z lewej - blisko słońce na 12, samolot na 13.
Na 220 zdjec łysek dwa znosne - reszta 218 do kosza - czyli ciag dalszy koszmaru - nie szło ani na tematycznych ani na ręcznych - chyba jestem debilem, załamka totalna
Aaaa znalazłam histogram płynny - lewy najnizszy guziczekz napisem DISP - ale potwornie powolny gorzej niz zółw.
Dlaczego po zrobieniu kazdego zdjęcia gdy w menu głównym ustawiam z iESP na [.] ciagle wraca do iESP. Dlaczego na iESP wszystkie zdjecia są zwalone!!! jak to zmienic na trwale

Corsarz - Nie 11 Maj, 2008

lolawawa
Już myślałem że ocenisz mojego strusia :wink:

Więcej zdjęć ptaszków z 570 UZ na stronie :

http://www.flickr.com/photos/corsarz/

Pozdrawiam

fatman - Pon 12 Maj, 2008

lolawawa napisał/a:
Dlaczego po zrobieniu kazdego zdjęcia gdy w menu głównym ustawiam z iESP na [.] ciagle wraca do iESP. Dlaczego na iESP wszystkie zdjecia są zwalone!!! jak to zmienic na trwale

Zresetuj na fabryczne a potem ustawiaj. Powinno być OK. U mnie zadziałało i teraz nawet jak wyłączę to po włączeniu mam tak jak przed wyłączeniem :mrgreen:

Musisz uwazać na ustawienia ekspozycji bo jak zrobisz np. +0,7 eV i nie zmienisz na "0" to następne też będą na +0,7. Te łyski... hmm... zdjęcie ładne ale ptaszysko wredne.
ja dziś ćwiczyłem głebię ostrości w makro i próbowałęm zrobić pko muchy.
Nie da rady, ale nie zrażam się. Robert Thompson w książce "Naucz sie dobrze fotografować makro i szczegóły" szczególowo pisze jak to fotografujący makro są ciągle narażeni na stresy z powodu niepowodzeń. A wogóle jak podliczyłem jego sprzęt to mi się słabo zrobiło. Nasze olki, mimo że świetne to jednak czysta amatorszczyzna. Olek 570 to jednak nie Mamiya, i niech tak zostanie. Amen.

lolawawa - Pon 12 Maj, 2008

Spróbuję zresetowac, może będę umiała - Problem ze światłem jets taki że ja nigdy nie (no prawie) nie dodaję + , zawsze raczej zabieram mna minus żeby nie było wypaleń
Fotografowałm motyla i robaka - ppodeślę później bo musze troche popracować, przy robaku machnęłałm łap na 570 i wyjęlam starego - oczywiście zdjecie bezbłedne juz za drugim pociagnieciem cyngla, nie miałam czasu eksperymentowac z 570 i potem płakać, ze motyla którego usiłowałam ładnie sfocic od 2005 roku znowu przegapiłam,
Młode łyski jak ta na zdjeciu wyjatkowo paskudne i moim zdniem na dodatek zdjęcie fatalne, nie ostre na ciałku, dziób przepalony - mimo iż wyjatkowo kadrowałm i poprawiałam, a mogły byc takie piękne zdjecia jak dorosłe karmiły młode - aparat jednak nigdzie nie łapał ostrości. Narazie idę pracowac

Monastor - Wto 13 Maj, 2008

sluuurp, o, tak jak podejrzewałem. Na F/4,2 jest wyraźnie zauważalne, choć chyba jeszcze nie na tyle, żeby raziło.
kwas84 - Pią 16 Maj, 2008
Temat postu: a więc
witam dawno temu robiłem zdjęcia Zenitem, dawno juz nie bawiłem sie fotofrafią, cały czas myśle o kupnie jakiejś dobrej lustrzanki jednak narazie z aparatu ma kożystać też moja dziewczyna która nie ma pojęcia o fotografii [ja w sumie z cyfrówkami też nie miałem za bardzo do czynienia]

przeczytałe całość i nadal nie wiem czy kupić ten aparacik,

zastanawiam sie cały czas na SONY h9, olympusem Sp-570 i Panasonic DMC-FZ18

może ktoś wypisać krótko i zwięźle wady i zalety tego Olympusa no i jak można to 2 pozostałych aparatów też

z góry dzięki

fatman - Sob 17 Maj, 2008

Jak patrzę na specyfikację nowego E-520 to my w Olku 570 mamy już to wszystko. No... może oprócz lustra :mrgreen: :mrgreen:
W każdym razie przejście z Olka 570 (klasy I-VI + gimnazjum) na Olka E-520 (wyższa szkoła) odbędzie sie bezboleśnie. Menu jest prawie takie samo i "prawie" nie oznacza tu bynajmniej "znacznej różnicy".
Olek 570 jest bardzo dobrym wstepem do szkolenia niedzielnych fotografów, takich jak ja, przed wejściem na lustro.

Dokładam dwa kwiatki zrobione Olkiem kilka dni temu.
Polecam tę książkę. Sporo sie nauczyłem:
http://www.fotografuj.pl/...czegoly/id/1686

Turble - Nie 18 Maj, 2008

Od paru lat używam Olympusa C-750 UZ i prawdę powiedziawszy jestem z niego zadowolony. Jedynie czego mi brak to lepszej lampy, jednak dobre lampy drogie są i doszedłem do wniosku że skoro tak ceny pospadały to może lepiej byłoby kupić nowszy model.

Zanim jednak kupiłem dowiedziałem się ze mogę starać się o dotacje na moją firmę z UP.
Przelotnie rzuciłem okiem na dostępne aparaty, przeczytałem na fotopolis test 3 osiemnastek i wpisałem Lumixa FZ-18. No ale zanim złożyłem wniosek wyszedł olek o którym temat traktuje... no to bez namysłu zmieniłem.

Dotacje dostałem teraz przyszedł czas na zakup... no i trafiłem na ten temat. Przeczytałem cały i muszę napisać, że jestem trochę skołowany. Bo mam dylemat SP-570UZ czy FZ-18.
FZ-18 czytałem ze ma słabą matrycę, z tego co czytałem w teście 560UZ to olek ma słabszą optykę... przekopałem sieć w poszukiwaniu testów na 570 bo może być lepiej i nic... zbyt nowy. Jednak z tego tematu wynika, że wady 560 są takie same dla 570.

Ja prawdę powiedziawszy to słabo się znam na fotografowaniu zwykle strzelam z automatu.
Czy to co piszecie tu generalnie o zdjęciach to o ich szeroko pojętej jakości, czy to dla takiego amatora jak ja nie będzie i tak wszystko jedno? Ten FZ-18 ze swoją matrycą i 570UZ ze swoją optyką czy to ma takie wielkie znaczenie? Czy dla amatora i tak to będzie znakomity aparat i jeden i drugi.

Osobiście wolałbym Olympusa przyzwyczaiłem się... no i ten Zoom ;)
Mam jeszcze parę pytań dla użytkowników tegoż cudeńka:

1. Co to znaczy: trzeba trzymać matrycę (nie aparat) jak najbardziej w pionie? Mógłby mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć... znaczy sie jak to trzymać? To przy okazji zniekształceń... w zasadzie to te walące budynki to mnie przerażają i jak zaczynałem czytać ten temat to byłem zdecydowany zrezygnować.
2. Jak szybko aparat jest gotowy do robienia zdjęcia... takiego na przykład szybkiego? Mój obecny potrzebuje dużo, przywykłem. Ale miło byłoby mieć szybciej ;)
3. Czy obiektyw aparatu w 570UZ wysuwa się tak bardzo jak w 560UZ czy bardziej jak w FZ-18?
4. Aparat generalnie jest do zdjęć, jednak te robienie filmów to miły dodatek, ale niepokoi mnie to co znalazłem gdzieś opisie o czasie nagrania w 640x480. Że to zdaje sie 9 sekund! Czy pamięć 2GB znacznie mi to wydłuży czy po prostu jest to na stałe ustalone ze 9 sekund i nic więcej niezależnie od pamięci?
5. Czy coś wiadomo kiedy będzie test na optyczne.pl ? Bo generalnie mam 2 tygodnie na zakup... ale już nie mogę się doczekać ;)

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że ktoś zechciał przez to przebrnąć i zechce mi pomóc ;)

plastek - Pon 19 Maj, 2008

Witam wszystkich ...

Turble trafił prawie idealnie w moje pytania które chciałem tu zamieścić :) więc nie będę ich powtarzał . :smile:

Podobnie jak On im więcej czytam opisów tym bardziej oddalam się od decyzji co mam kupić ... Dopiero chcę zacząć przygodę z takimi aparatami i na pewno w większości będę go wykorzystywał na wycieczkach , spotkaniach ze znajomymi itd. ale chciałbym się tez pomału nauczyć robienia bardziej wyrafinowanych fotek ... :wink:

Bardzo lubię kiedy na zdjęciu są naturalne soczyste barwy ...
Chciałbym tez nie raz nagrać kilka filmików w dobrej jakości ...
lubię też użyteczne tzw. bajery ...np. odchylany panel LCD ...
--- to dodatkowe pytania które dołączam do tych z postu powyżej --- czy
SP-570 UZ mi to zapewni ??
Czy jako zwykły amator będę dostrzegał te wady o których pisaliście w postach , czy raczej nie będą one przeszkadzały takim ludziom jak ja ??

Podoba mi się w nim jego szeroki kont , podwójna stabilizacja obrazu no i oczywiście zoom :wink:

Waham się pomiędzy SP-570 UZ , Lumix DMC-FZ18 lub nowym Nikonem Coolpix P80 ... a może ktoś doradzi jeszcze jakiś inny aparacik :?:

Z tego co wyczytałem wiele osób uważa że najlepszy jest FZ-18 ... ale jednak jest juz prawie rok na rynku a pozostałe dwa modele to nowinki więc może zastosowano w nich jakieś nowe lepsze i skuteczniejsze rozwiązania ??

Proszę więc o treściwą pomoc w wyborze między tymi modelami, zresztą jak i kilku innych nowicjuszy na 'Opytczne.pl'

Oczywiście wielka pomocą byłyby testy Coolpix P80 i SP-570 UZ :grin:
- na co z utęsknieniem czekam

fatman - Pon 19 Maj, 2008

Turble napisał/a:

1. Co to znaczy: trzeba trzymać matrycę (nie aparat) jak najbardziej w pionie? Mógłby mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć... znaczy sie jak to trzymać? To przy okazji zniekształceń... w zasadzie to te walące budynki to mnie przerażają i jak zaczynałem czytać ten temat to byłem zdecydowany zrezygnować.
2. Jak szybko aparat jest gotowy do robienia zdjęcia... takiego na przykład szybkiego? Mój obecny potrzebuje dużo, przywykłem. Ale miło byłoby mieć szybciej ;)
3. Czy obiektyw aparatu w 570UZ wysuwa się tak bardzo jak w 560UZ czy bardziej jak w FZ-18?
4. Aparat generalnie jest do zdjęć, jednak te robienie filmów to miły dodatek, ale niepokoi mnie to co znalazłem gdzieś opisie o czasie nagrania w 640x480. Że to zdaje sie 9 sekund! Czy pamięć 2GB znacznie mi to wydłuży czy po prostu jest to na stałe ustalone ze 9 sekund i nic więcej niezależnie od pamięci?
5. Czy coś wiadomo kiedy będzie test na optyczne.pl ? Bo generalnie mam 2 tygodnie na zakup... ale już nie mogę się doczekać ;)

Ad.1. Musisz popróbować. Trzymanie aparatu pionowo do podłoża oznacza zazwyczaj, że matryca jest również pionowo i wtedy domy się nie "walą". Ponieważ ja byłem autorem tych walących się domów więc temat przebadałem gruntownie. Teraz domy stoją tak jakby je sam Ożański po tzreźwemu stawiał.

Ad.2. Aparat jest fgotowy do robienia zdjęć w ok. 1 sek. Nie odczuwam specjalnie zwłoki przy włączaniu.

Ad.3. Obiektyw do pozycji maksymalnej wysuwa się bardziej niż w 560UZ bo... ma trochę większy zoom, natomiast po włączeniu będąc na najkrótszym kącie wysuwa się ok 2,5 cm poza obudowę. Pozytywnym bajerkiem jest to, że jak ktoś zapomni zdjąć dekielek to pojawia się napis na ekranie "Zdejmij dekielek a potem wyłącz i włącz aparat ponownie". Zapobiega to uszkodzeniom silnika. Kiedyś miałem C-3020 i takiej funkcji nie było więc ciągle musiałem uważać, żeby silniczka wysuwu nie uszkodzić (mielił usiłując wypchnąć dekiel).

Ad. 4. Filmy kręci w najwyższej rozdzielczości 640x480 - czas 18'56" na karcie 2 Gb (30 kl/sek) oraz 2x dłuższy czas przy prędkości 15 kl/sek. W rozdzielczości 320x240 masz 52 minuty na 2 Gb karcie przy prędkości 30 kl/sek.
9 sekund to mieści się w buforze (640x480).

Ad. 5. Nie wiem. Pytać redakcji optyczne

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 10:37 ]
plastek napisał/a:

Bardzo lubię kiedy na zdjęciu są naturalne soczyste barwy ...
Chciałbym tez nie raz nagrać kilka filmików w dobrej jakości ...
lubię też użyteczne tzw. bajery ...np. odchylany panel LCD ...
--- to dodatkowe pytania które dołączam do tych z postu powyżej --- czy
SP-570 UZ mi to zapewni ??

1. Soczyste barwy ustalisz sobie przy pomocy regulacji w aparacie: nasycenia i wyostrzenia lub użyjesz jednego z 20-tu programów temetycznych. Możesz również włączyć funkcję VIVID, która daje bardziej nasycone i soczystsze kolory w stosunku do trybu NATURAL.

2. Filmiki - już pisałem. Możesz nagryważ z dźwiękiem lub bez a na dodatek w czasie kręcenia możesz zoomować lub oddalać kdręcąc obiektywem. W innych aparatach możesz o tym zapomnieć.

3. Odchylany panel. Niestety nie.
4. Użytecznym "bajerem" jest nastawa zoomu przy pomocy kręcenia obiektywem a nie naciskania śmiesznych guziczków T-W jak w innych kompaktach. BArdzo solidnie jest też rozwiązane sterowanie funkcjami. Większość ma na jednym ekranie (jak w lustrzankach) a zmiana parametrów ekspozycji odbywa się przez wybór funkcji i regulacji pokrętłem (również jakw lustrzankach).

Turble - Pon 19 Maj, 2008

Jak dla mnie super. I dziękuje za szybką odpowiedź!

Jeszcze tylko jedna rzecz mi leży na sercu. W 750 po wyciągnięciu baterii kasuje mi się czas data i wszystko co ustawiłem. Czy w 570 też tak jest? Jest jakiś system pamięci czy baterii wewnętrznej podtrzymująca przez jakiś czas te dane?

Podobnie z formatem, lubię format 3:2 i za każdy razem kiedy wyłączę aparat (nawet baterii nie muszę wyciągać) aparat zapomina moje ustawienia w tej kwestii. I za każdym razem muszę pamiętać aby przestawić. Pół biedy ze mną... ale żona to nagminnie zapomina. Potem muszę ręcznie na jakimś programie graficznym wycinać format. Co jest dość żmudne i czasochłonne... 570 pamieta format i ew.rozdzielczość?
A przy okazji może któryś program graficzny ma taki automat co mi wytnie szybko z 4:3 - 3:2?

Corsarz - Pon 19 Maj, 2008

fatman napisał/a:
2. Filmiki - już pisałem. Możesz nagryważ z dźwiękiem lub bez a na dodatek w czasie kręcenia możesz zoomować lub oddalać kdręcąc obiektywem. W innych aparatach możesz o tym zapomnieć.

Tu należy wspomnieć, że nagrywając filmy bez dźwięku mamy do dyspozycji zoom optyczny ale po włączeniu funkcji "nagrywaj film z dźwiękiem" aparat wykorzystuje tylko zoom cyfrowy.

Pozdrawiam

Turble napisał/a:
W 750 po wyciągnięciu baterii kasuje mi się czas data i wszystko co ustawiłem. Czy w 570 też tak jest? Jest jakiś system pamięci czy baterii wewnętrznej podtrzymująca przez jakiś czas te dane?

Jest bateria wewnętrzna, która wszystko podtrzymuje.

Turble napisał/a:

Podobnie z formatem, lubię format 3:2 i za każdy razem kiedy wyłączę aparat (nawet baterii nie muszę wyciągać) aparat zapomina moje ustawienia w tej kwestii. I za każdym razem muszę pamiętać aby przestawić. ... 570 pamieta format i ew.rozdzielczość?

Pamięta wszystko tak jak go zostawiłeś wyłączając. Żeby powrócić do ustawień początkowych musisz w menu wybrać "przywróć do ustawień fabrycznych".
A poza tym masz dwa ustawienia "custom" gdzie możesz sobie ustawić swoje parametry "na stałe" i stosować zestaw takich ustawień jako osobny "tryb temetyczny".
Oprócz tego masz guzik "custom" do którego możesz sobie przypisać dowolną funkcję.

A wogóle to podaj e-mail to wyślę Ci polską instrukcję (4 MB). Poczytasz, więcej się dowiesz, będziesz miał mniej pytań i wątpliwości. :smile:

Turble napisał/a:

A przy okazji może któryś program graficzny ma taki automat co mi wytnie szybko z 4:3 - 3:2?

Są takie programy do przeróbki "batch". Oświetlasz całą listę plików i mówisz mu np: "zamień na 1024x768 i zmień nazwy plików na /wspomnienia z wakacji #/.
Możesz tak robić np ACDSee 10.

Hawk !

lolawawa - Pon 19 Maj, 2008

Oki odzywam się znowu - fociłam cały weekend - zresetowałam ustawienia na fabryczne jak kazaliście- wnioski:
- makro świetne - i kolory i biele i kontrast

pytania:
- dlaczego wali mi się kolor czerwony - wychodzi zdechły różyk - totalna porażka
- dlaczego w funkcji makro "tańczą" mi nawiasiki z celownikiem - mam robala na środku ekranu a nawiasiki za kaza próba wyostrzenia gdzie indziej walą - szlag mnie trafiał
- nadal zdjecia nie ostre i koszarne przepalenia bieli w funkcji auto
- po cholerę jest ten histogram lewey przycisk dolny z napisem DISP - skoro to nic nie daje - widze że zdjecie za jasne lub zaciemne - jesli mozna nim sterowoać to któym przyciskiem - bo na żadne czułe słówka nie reaguje :(

Uwaga
- mnie ten sygnał zamknietej klapki dobija - w 765 - nic mi sie nie ciagnęlo, może to i przydatne ze względu na długą lufę
- baterie eneloopy rewelacyjne trzymaja niewiarygodnie długo - mozna nie wyłaczac aparatu co chwila - chyba też i zużycie prądu w czasie czuwania aparatu jest minimalne
- histogram jest za duży - przesłania obiekty w czasie focenia szczególnie przeszkadza to przy funkcji makro
- rzeczywiście aparat jest szybko gotowy do focenia - szybko się otwiera
- polecam do krajobrazów funkcję "zachodzące słónce" daje dobre efekty kolorystyczne
- dobrz sprawdza się też funcja "potrawy" przy foceniu kwiatków
- biel jest rewelacyjna - zawsze zdjećia białego w poprzednich olympkach były dramatycznie płąskie tu biel sprawdza się jest bardzo plastyczna - ćwiczyłam na białych bzach i innych białych kwiatach

mmaksiu - Pon 19 Maj, 2008

Witam wszystkich :)
Jestem początkujący ... proszę o wyrozumiałość :roll:
1) Czy mi się wydaje - czy dużo zdjęć jest zamglonych (szczególnie jeśli chodzi o krajobrazy w oddaleniu - najwięcej dla zieleni)?
2) Czy aberacja dla np. księżyca jest widoczna tylko przy max zoomie czy również dla mniejszych wartości? - czy również dla RAW?
3) Czy ustawy tematyczne można sobie w buty wsadzić - czy naprawdę spełniająswoją role i w ilu %? (pytam, bo nie wiem jak żona da sobie radę z obsługą tego modelu, czy nie lepiej wziąć jakiś totalny automat np. tz5).
4) Interesują mnie zdjęcia nocne. Napiszcie proszę i zamieśćcie przykładowe zdjątka.

PS
Czy to takie wstydliwe zamieszczać swoje zdjęcia testowe ? :shock: :oops: Czy każdy musi focić idealnie? Zachęcam moi drodzy do zamieszczania swoich fotek z tego aparatu. Naprawdę pomoże to w wyborze ... takiemu jak ja ... :mrgreen:

Z góry wielkie dzięki za info.

nie ma sensu moim zdaniem zamieszczać fotek złych - bo to daje złą opinię przedewszystkim focacemu a nie aparatowi, złe powinniśmy tylko dawać wtedy jeśli jest to jakis problem z takima nie innym zdjećiem - ale możecie być innego zdania

Świetnie to ująłeś MMAKSIU - że zdjecia sa zamglone - u mnie prawie wszystkie wychodzą zamglone - nie wiem dlaczego i właśnie to mnie wkurza najbardsziej - nie widze róznicy tego zamglenia przy różnych opcjach - po prostu dla mnie ten aparat w żadnej opcji (poza czasami makro) nie bierze ostrości - szczególnie centralnie nie wiem co mam nieustawione co jest nie tak.
Na razie zrzucam winę na złąpogodę że za ciemno nawet dla tego aparatu
Rozżalona Lolawawa

Turble - Pon 19 Maj, 2008

Serdeczne dzięki za pomoc!

fatman napisał/a:

A wogóle to podaj e-mail to wyślę Ci polską instrukcję (4 MB). Poczytasz, więcej się dowiesz, będziesz miał mniej pytań i wątpliwości. :smile:

Ja już wiem co wiedzieć chciałem, wyboru dokonałem. Jak dla mnie ten aparat to rewelacja i kupuję ;) . ale instrukcję chętnie poczytam i z góry za przesłanie dziękuje! Można słać tu: tobiasz75@go2.pl

czy masz tę insrukcję lepszą niz ta która jest dołaczona po polsku. Do poprzedniego olympusa miała wersję elektroniczna i była o 4 nieba lepsza od zwykłej papierowej?

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 22:09 ]
ktoś pytał o zdjecia nocą - podsyłam jedno dające obraz siły tego aparatu - robił amator wiec kiepski temat ale daje obraz mozliwości

Właśnie ... co do zdjęć nocnych
Wykonane przed chwilką na programie tematycznym zdjęcia nocne / statyw / stabilizacja wyłączona.

Szuuuuuum i brak ostrości a wybrałem najlepsze z kilku zrobionych, jakieś opinie ?

Corsarz trochę przepalone imho. Klara z nieba parzy i latarnie.
Spróbuj zroić tak: po zrobieniu trybem nocnym podglądnij ustawienia a potem ustaw A lub M i weź 2 stopnie niżej, spróbuj nawet bracketingu wtedy. Powinno być OK.
Podejrzewam, że nocny program automatycznie wchodzi na ISO przynajmniej 800.
Jak walczysz ze statywu daj ISO 64 lub 100, wydłuż czas do 2,5" - 4" i wtedy zobacz efekty. Pozbędziesz się w ten sposób sporej ilości szumów a i lampy zyskaja przyjemny "pomarańcz".

qadest1 - Pon 19 Maj, 2008

Uuuu... to na ISO100??? Bo jak tak, to słabiutko... :neutral:

Sprawdziłem .... ISO 400 :sad:

lolawawa napisał/a:
czy masz tę insrukcję lepszą niz ta która jest dołaczona po polsku.

Nie. mam tę samą tylko ściągnąłem z Olympusa, żeby sobie wydrukować w A4 bo w tej małej literki dla mnie za małe :mrgreen:

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 23:46 ]
lolawawa napisał/a:
Świetnie to ująłeś MMAKSIU - że zdjecia sa zamglone - u mnie prawie wszystkie wychodzą zamglone - nie wiem dlaczego i właśnie to mnie wkurza najbardsziej -

Kto rano wstaje temu aparat daje. Zamglenia są efektem dużej wilgotności powierdza i w dzień zawsze dostaniecie zamglony 3-ci plan. A juz w mieście albo w górach szczególnie. No chyba, że są to góry Sierra Nevada a temperatura dochodzi do 40 C. :smile:
Spróbujcie strzelić fotkę o 5 rano z balkonu nad miastem. Zobaczycie jaki kryształ :lol:

[ Dodano: Pon 19 Maj, 2008 23:51 ]
mmaksiu napisał/a:

3) Czy ustawy tematyczne można sobie w buty wsadzić - czy naprawdę spełniająswoją role i w ilu %? (pytam, bo nie wiem jak żona da sobie radę z obsługą tego modelu, czy nie lepiej wziąć jakiś totalny automat np. tz5).

TZ5 to aparat całkiem w porzo ale dla Zombie (nie ma wizjera). Ilośc funkcji tam powala. Ja mam wcześniejszy model Pasikonika i powiem, że sprawdza się doskonale "u Cioci na imieninach" i nie tylko. Dla lasencji będzie idealny. Jeżeli natomiast Twoja Pani ma zacięcie kreatywne to nie pozbawiaj jej ręcznych trybów (bez skojarzeń proszę :grin: ) ani podglądu GO. Może obrazić się jak zakupisz "pstrykadełko".

qadest1 - Wto 20 Maj, 2008

Corsarz napisał/a:
Sprawdziłem .... ISO 400 :sad:

No to przynajmniej wiesz skąd ten szum, a teraz zrób to samo ujęcie tylko wg wskazówek fatman'a i powinno być OK! ;) :grin:

fatman - Wto 20 Maj, 2008

lolawawa napisał/a:
pytania:
- dlaczego wali mi się kolor czerwony - wychodzi zdechły różyk - totalna porażka

Spróbuj VIVID w ustawieniach

lolawawa napisał/a:
- dlaczego w funkcji makro "tańczą" mi nawiasiki z celownikiem - mam robala na środku ekranu a nawiasiki za kaza próba wyostrzenia gdzie indziej walą - szlag mnie trafiał

Weź AF punktowy i pomiar światła ESP
lolawawa napisał/a:
- nadal zdjecia nie ostre i koszarne przepalenia bieli w funkcji auto

Przejdź na P lub A. Na AUTO w słoneczny dzień zawsze przepalisz. Za mała rozpiętośc tonalna jest w słońcu. No chyba że będziesz wlokła blendę ze sobą :lol:

lolawawa napisał/a:
- po cholerę jest ten histogram lewey przycisk dolny z napisem DISP - skoro to nic nie daje - widze że zdjecie za jasne lub zaciemne - jesli mozna nim sterowoać to któym przyciskiem - bo na żadne czułe słówka nie reaguje :(

Lolawawa, nie wierzę że nie czytałaś instrukcji. Patrząc na histogram wciskasz przycisk ekspozycji (na górze obok spustu migawki) i kręcisz pokrętłem z prawej strony na + albo na - i patrzysz jak Ci sie przesuwa histogram w lewo lu w prawo.
BTW> śmiać mi się chce jak czytam jak męczą się "lusterkowcy" z ich LV i trybami AF.
Tu wszystko widać od razu i nie trzeba podnosić lustra ani narzekać na 2 s ciemności na ekranie. :smile: :mrgreen: :mrgreen:

lolawawa napisał/a:
- polecam do krajobrazów funkcję "zachodzące słónce" daje dobre efekty kolorystyczne

Ja nie polecam. Aparat wchodzi na wysokie ISO 400 -800 i szumi nieprzyjemnie. Mi raz się udało zrobić zachód na ISO 250 i ten jeszcze zaakceptowałem. Reszta - kosz.

Corsarz - Wto 20 Maj, 2008

fatman napisał/a:
Spróbuj zroić tak: po zrobieniu trybem nocnym podglądnij ustawienia a potem ustaw A lub M i weź 2 stopnie niżej, spróbuj nawet bracketingu wtedy. Powinno być OK.

Zgadzam się z Tobą fatman ale ... czyż nie po to jest tryb scenerii "zdjęcia nocne" aby aparat sam dobierał najlepsze ustawienia dla tej sceny ? Szczerze mówiąc jestem zawiedziony bo mój panasonic FZ-7 w tym trybie robił o wiele lepsze fotki Owszem - był szum ale o wiele mniejszy. Nie każdemu amatorowi chce się tak kombinować.

I jeszcze jedno. Ustawianie ostrości w automacie jest bardzo zawodne. Czasem z trudem łapie ostrość a czasem zachowuje się dziwnie. Łapie ostrość (sygnalizacja dźwiękowa + zielony prostokącik) ale obraz jest rozmyty i nieostry, zwalniam przycisk i próbuję jeszcze raz a on z uporem maniaka powtarza ten sam błąd. Dopiero lekka zmiana zoomu lub kadru wytrąca go z tej niemocy. Panasonic nigdy się tak nie zachowywał.

Pozdrawiam

Corsarz napisał/a:
... czyż nie po to jest tryb scenerii "zdjęcia nocne" aby aparat sam dobierał najlepsze ustawienia dla tej sceny ? Szczerze mówiąc jestem zawiedziony bo mój panasonic FZ-7 w tym trybie robił o wiele lepsze fotki Owszem - był szum ale o wiele mniejszy. Nie każdemu amatorowi chce się tak kombinować.

Corsarz, zgoda, tryby są po to aby ich używać ale... czy widziałeś te zdjęcia z FZ-7 na wydrukach czy na ekranie? Bo na pocztówce to każde zdjęcie będzie fajne (no może pomińmy te powyżej ISO 800). Trybem nocnym to można sie posługiwać do 60 minut po zachodzie słońca. Potem i tak wszystkie szczegóły szlag trafia, żebyś nie wiem jak kombinował nawet w PS to nic nie uzyskasz. Ja tryb nocny traktuję jako podpowiedź a potem przechodze na manualny i przeliczam ustawienia obniżając ISO. W ten sposób pozbywam się szumów i aberacji. Tryby muszą być w kompaktach bo bardzo pomagają początkującym fotografom. Dobry jest np. tryb "jedzenie". Ja też trybów używam (przy pięknej pogodzie i dobrym świetle - portret, krajobraz). Ale zaraz potem przełączam na manualny i kombinuję z bracketingiem. Potem oglądam na ekranie, porównuję i patrzę czy udało mi się "przechytrzyć" program automatyczny. W ten sposób się uczę tego aparatu (nie wiem jak długo bo Canon 450D nie daje mi spać a na horyzoncie jest już Olek E-520). :mrgreen:

Corsarz napisał/a:
I jeszcze jedno. Ustawianie ostrości w automacie jest bardzo zawodne. Czasem z trudem łapie ostrość a czasem zachowuje się dziwnie. Łapie ostrość (sygnalizacja dźwiękowa + zielony prostokącik) ale obraz jest rozmyty i nieostry, zwalniam przycisk i próbuję jeszcze raz a on z uporem maniaka powtarza ten sam błąd. Dopiero lekka zmiana zoomu lub kadru wytrąca go z tej niemocy.

Czasem też tak mam, wtedy ostrzę na coś co widać w oddali np róg jakiegoś budynku a potem przekomponowuję ujęcie.

Jadę na długi weekend nad morze (Kuźnica) i zabieram wszystkie graty. Może uda mi się jakieś nocne fajne zrobić to zamieszczę. No i poćwiczę tryb "przy świecach" :mrgreen: :mrgreen:

lolawawa - Wto 20 Maj, 2008

- Nie chodzi mi o zamglenia związane z wilgotnoscia powietrza - blondynka ale nie aż tak głupia - tym bardziej że nie robię jakichs tam krajobrazów górskich czy panoram (panoramy warszawy wychodzą spoko ) - zdjęcia są wszędzie nie ostre
- czytałam instrukcję i ustawiam histogram przyciskiem +/- obok migawki i pokrętłem - pytam o ten wstawiany w funkcji DISP - to że on się pokazuje nic nie zmienia )poza tym że zasłania to co fotografujemy)i tak trzeba robic to prawą ręką - nie wyswietlam go sobie bo nic to nie daje na oko ustawiam ręcznie + /- , mam jakieś tam doświadczenie
- aparat nie chce zachowac ustawienia [.] punktowego AF za żadnego boga - do każdego zdjęcia muszę ustawiac na nowo - jak pstrykam 20 zdjeć 1 ptaszka który zaraz ma zamiar mi zwiac jest to wkurzające mocno
- w funkcji AUTO z której w poprzednim aparacie prawie nigdy nie korzystałam - co najwyżej w skrajnych wypadkach raz na 1000 zdjęć żeby zobaczyc co aparat sam zrobi gdy nie mogłam sobie poradzic z jakimś oświtleniem nietypowym - teraz gdy włąsnie chce z niej skorzystać w takim trybie awaryjnym g... mi wychodzi przepalone, zamglone chała i już, nie mam się jak wsprzeć
- staram się cały czas robić w moim ulubionym trybie P, ale efekty nie sa takie 100% jak przy poprzednim Olympku co jest wnerwiające - mam parat na widok którego znajomi się ślinią a je jestem mocno zdegustoowana, ale na szczęscie coraz mniej - co nie znaczy że przestanę do Was pisac i jęczeć :wink:

[ Dodano: Wto 20 Maj, 2008 16:54 ]
no jedna pochwała ta funkcja kratki pod przyciskiem DISP jest swietna - gdy jestem zmeczona (ręce) lub stoję na jakiś górkach czy tez gdzie drzewa rozną krzywo i łatwo o przekrzywienie pionu łatwy dostaęp do tej kratownicy ułatwia zrobienie zdjecia którego potem nie trzeba prostowac

lolawawa napisał/a:
pytam o ten wstawiany w funkcji DISP - to że on się pokazuje nic nie zmienia )poza tym że zasłania to co fotografujemy)

A ja nie wyobrażam sobie zrobienia zdjęcia bez looknięcia na ten histogram. Jest zresztą przezroczysty więc niczego mi nie zasłania. A kratka... rzeczywiście sie przydaje, raz (jak piszesz) do spoziomowania zdjęcia a po drugie - widzimy mocne punkty kadru i możemy stosować złotą zasadę trójpodziału :mrgreen:

Pisaliście o nocnych fotach. W załączeniu fotka, którą trzasnąłem w Stolycy z 27 piętra Marriotta. I to moi mili... przez szybę, ze statywu z 12 sek opóźnieniem coby wszystkie drgania ustały. RObienie nocki na ISO 1600 nie ma żadnego sensu (z powodu szumu oczywiście).
Ten zachód "na ukos" robiłem z kolei w stolicy Pyrlandii na ISO 100. :razz:

I to o czym pisałem przy foceniu domków. Zobacznie na poniższym zdjęciu, że domy już sie nie walą na boki. Otóż jak pisałem... matryca pionowo do poziomu ziemi i po kłopocie. Nie zadzierać lufy do góry to i zdjęcia będą ładne :mrgreen: :mrgreen:

banan11 - Wto 20 Maj, 2008

Ale tutaj nie chodzi o to by mieć poziomicę w ręku a tylko by mieć możliwość zrobienia zdjęcia w każdej sytuacji...

banan11 napisał/a:
Ale tutaj nie chodzi o to by mieć poziomicę w ręku a tylko by mieć możliwość zrobienia zdjęcia w każdej sytuacji...

Sorry, ale nie kumam.

plastek - Sro 21 Maj, 2008

Turble napisał/a:

Ja już wiem co wiedzieć chciałem, wyboru dokonałem. Jak dla mnie ten aparat to rewelacja i kupuję ;) .

Jesli jesteś już posiadaczem SP-570UZ to proszę napisz jakie są Twoje wrażenia ...
może jakieś fotki itd. :smile: w sumie mieliśmy podobnie pytania co do tego modelu .

ciekawi mnie cały czas czy te wady które ma są zauważalne dla amatorów czy tylko dla ludzi na co dzień zajmujących się fotografowaniem ... :wink:

vper - Sro 21 Maj, 2008

Witam wszystkich...
Pierwszy raz na forum - proszę o wyrozumiałość.

Mam takie pytanie.
Czy 570UZ posiada opcję daty na zdjęciu ?

Pozdrawiam
vper

Corsarz - Sro 21 Maj, 2008

vper napisał/a:
Mam takie pytanie. Czy 570UZ posiada opcję daty na zdjęciu ?

Witamy a forum.
Niestety nie posiada tej funkcji.

Pozdrawiam

MC - Sro 21 Maj, 2008

Corsarz napisał/a:
Niestety nie posiada tej funkcji.

Chyba "na szczescie". Nic tak nie psuje fotki jak nadrukowana na niej data.

vper - Sro 21 Maj, 2008

Witam,

Dziękuję Kolegom za odpowiedź.
To fakt, że data ozdobą nie jest, jednak jeśli wykonuje się zdjęcia o charakterze dokumentu to jest bardzo przydatna.
I jeszcze jedno pytanko dotyczące kart pamięci do tego aparatu. Nie zauważyłem aby była mowa o pojemności większej niż 2 GB. Czy jest jakieś ograniczenie w pojemności kart jakie mogą być stosowane w tym modelu ?

Pozdrawiam
vper

il Dottore - Pią 23 Maj, 2008

Witam serdecznie!
To mój pierwszy post na tym forum.
Przede wszystkim serdeczne podziękowania dla Fatmana który dał mi ten adres i był łaskaw dostarczyć pdf. z polską instrukcją do Olka.
Miło mi będzie nawiązać kontakt i wymienić doświadczenia z innymi posiadaczami tego aparatu.
Dotychczas długie lata używałem "małpki" Sony, kiedyś fociłem Zenitem i nawet jakoś mi to wychodziło, jednak fotografia cyfrowa zawładnęła mną całkowicie ze względu na wygodę, taniość i swobodę edycji. Niestety - używając prostego kompaktu w trybie full auto zapomniałem podstawowych zasad focenia i teraz z nieco lepszym aparatem mam nadzieję wszystko sobie przypomnieć - to duża satysfakcja gdy wszystko sobie sam ustawisz i cieszysz się potem z ładnej fotki.
Olympus tym bardziej stymuluje do nauki, że tryb auto nie jest w nim (mówiąc delikatnie) najlepszy...
Jak już pisałem fatmanowi, na zakup Olka zdecydowałem się po powrocie z wycieczki na Klify Moher w hrabstwie Clare. Do Rodziny Radia Maryja mnie co prawda nie przyjęto :mrgreen: ale zobaczyłem tam mnóstwo ludzi z superaparatami i (choć do tej pory nigdy niemiałem takich myśli) z moim starym i prostym aparacikiem poczułem się
głupio... do tego pod klifami taplał się wieloryb a ja nie miałem odpowiedniego zoooooooooma (tylko 3x) żeby bestię sfotografować... wściec się można! :evil:
Pierwszy wieloryb jakiego w życiu widziałem i taka skucha!
Po powrocie do domku spędziłem kilka godzin w sieci, żeby sprawdzić co w trawie aktualnie piszczy i wybór padł na Olka...
Rano obdzwoniłem sklepy foto w Dublinie i w jednym aparacik mieli - zaraz
za Temple Bar i Dame Street w kierunku Grafton St, przy starym kościele przerobionym na centrum informacji turystycznej.
Pojechałem, kupiłem aparata, kazali mi też kupić oryginalną kartę 2GB Olka - dokupiłem bez dyskusji. Dzięki temu można robić panoramy, fotki 3D i inne bajery. Inne karty tego nie zapewniają, tylko oryginalny Olympus.
Na razie używam akumulatorków GP2700 które zostały mi z Soniaka.
Ogólne wrażenia po kilku dniach użytkowania aparatu:

Zalety:
Wygląda jak milion dolarów :) Na wycieczce do Browaru Guinnessa ludzie obwieszeni drogim sprzęciorem kazali sobie Olka pokazywać i cmokali nad napisem "20x" :mrgreen:
Dobre wykonanie z fajnych materiałów.
Dużo dostępnych opcji - dobre narzędzie dla kreatywnego amatora.
Pokrętła - imitacja wyglądu "profi".
Mała waga, w sumie niewielkie gabaryty jak na taką "lufę".
Piękne intuicyjne menu z polskim językiem.
Dobry flesz - zwykły amator nie potrzebuje kupować zewnętrznego ale MOŻE, bo jest gorąca stopka - kolejny plus.
Wady:
Niektóre ustawienia i opcje nie są dostępne we wszystkich trybach
Silniczek zooma nie reaguje od razu i w 100% płynnie ale da się z tym wyżyć.
Trzeba się NAUCZYĆ robić fotki tym aparatem - to już nie tak do końca "idiotenkamera". :mrgreen: Tryb AUTO nie jest najlepszy.
Głupawe skróty w polskim menu - Bóg wie, co znaczą, bez instrukcji ani rusz.
Jeśli nie lubisz "zabawy" z aparatem - lepiej kup "małpkę" Samsunga.
Brak pokrowca w komplecie - za takie chore pieniądze skandalem jest żądanie dopłacania za pokrowiec.
Brak akumulatorków i ładowarki - SKANDAL jw!
Dlaczego Olympus? Szukałem superzoooma i rzeczywiście efekty są imponujące. Nie chcę lustrzanki, bo to za dużo zabawy z dźwiganiem body, obiektywów itp. Olek jest mały i lekki i doskonale spełnia moje wymagania. Rozważałem jeszcze zakup Pana Słonika ale Lumix FZ-50 jest za duży, zaś FZ-18 ma mniejszy zakres zooma a w ogóle kolory z Panasonika niespecjalnie mi pasują. Wielu znajomych ma te aparaty i wyczuwam jakąś sztuczność w odwzorowaniu kolorów.
Co do zdjęć to za bardzo nie mam jeszcze czym się chwalić (dopiero się uczę tego aparatu i studiuję pilnie instrukcję od fatmana) ale pozwolę sobie z czasem coś wrzucić.
Jak tu się dodaje fotki? Sorki za głupie pytanie ale jestem tu pierwszy raz...
Serdecznie pozdrawiam!
PS: BRAWO dla Olympus Polska: przysłali mi instrukcję tylko dzień później niż fatman! :) Miło że firma traktuje swoich klientów powaznie, nieważne gdzie mieszkają i gdzie kupili aparat.

mmaksiu - Pią 23 Maj, 2008

Witam serdecznie,
Bardzo proszę o instrukcje PL na: mmaksiu@o2.pl

Ponawiam prośbę o zdjęcia nocne :idea: :)
Czy jest w nim jakiś tryb do odszumiania, ew. w sofcie dołączonym?

Z góry wielkie dzięki za info

lolawawa - nie przejmuj się! :smile:
Gdy już zawrzesz bliższą znajomość z Olkiem to efekty mogą być takie:
http://www.flickr.com/pho...ool-656392@N25/
Obejrzyj galerię gostka - on też foci ptaszki Twoim aparatem - celem wsparcia duchowego... :mrgreen:

lolawawa - Pią 23 Maj, 2008

Jego zdjecia ptaków to jakaś porażka i dramat ja takich zdjeć bym nawet nie zatrzymała w kompie - no chyba żeby to był jakiś wymierajacy gatunek!!!!!!!!!!!!!!!!!
Róze robione w studio ze statywu sa super ale ptaki brrrrrrrrrrrrrrrrr jak mi się przysią będę krzyczeć ze strachu!!!!!!!!!!!

Możesz mi pokazać swoje - nieporashkowe i niedramatyczne?
Tak z ciekawości...
Dla mnie jego ptaszki są jak ptaszki.
No i fotki ostre.

oki mój wróbelek taki sobie zrobiony Olkiem, Doktorku ja mam minus 6 dioptri w okularkach i widzę że jego ptaki sa dramatycznie nie ostre!!!!!!! mój skadorwany i minimalnie skasowane przepalenie bieli na podgardlu
qadest1 - Pią 23 Maj, 2008

il Dottore napisał/a:
Pojechałem, kupiłem aparata, kazali mi też kupić oryginalną kartę 2GB Olka - dokupiłem bez dyskusji. Dzięki temu można robić panoramy, fotki 3D i inne bajery. Inne karty tego nie zapewniają, tylko oryginalny Olympus.

A czy kolega mógłby coś napisać na temat robienia tych fotek 3D dzięki karcie Olympusa??? Przyznam szczerze ,bardzo mnie to zaciekawiło, bo panoramki to sobie zrobię w programie graficznym, poskładane z kilku ujęć ze statywu - nie ma problemu, jednak tymi zdjeciami 3D mnie Zaskoczyłeś - Próbowałeś może je pokombinować???

Cholera wie o co biega z tymi 3D, w każdym razie tak piszą na opakowaniu od karty i nawet dołączyli razem z kartą takie sprytne małe okularki czerwono/niebieskie.
Ja jeszcze nie wiem jak tym się robi 2D a co dopiero 3D! Wciąż przedzieram się przez instrukcję... :mrgreen:
W instrukcji do samego aparatu nic (chyba) nie ma o 3D... może to jakieś magiczne opcje w dołączonym na CD oprogramowaniu?

[ Dodano: Pią 23 Maj, 2008 19:44 ]
Do lolawawa - masz rację, przyjrzałem się dopiero teraz dokładnie, Twój wróbelek ostrzejszy.
Mam rozumieć, że Olek już opanowany? :mrgreen:

robienie panoramy w olympusie na karcie olympusa jest bardzo łatw i daje niezłe efekty, nawet gdy robimy bez statywu - trzeba tylko wgrac program załaczony do olympusa i jest tam funkcja panorama, w starym moim olympku sklejał do 10 zdjęć, łatwiej jesli były robione w funkcji panorama, ale skleja tez jak mówię robione z ręki i pasowane - ale wtedy moze zdarzyc się ze np na plu masz 2 drzewka a nie jedno - program skleja zdjecia wg takich pasków z boku ekraniku - w tym paski z lewej i prawej trzeba zmieścić nakładające sie fragmenty. Nie robiłam jeszcze nowym panoramy bo wciż jak jadę na zdjecia to szara pogoda jest ale juz upatrzyłam sobie łaki nad bugiem jak będziecie chcieli to puszczę stare 2 panoramy - ale jako ze to pogaduszki o Olympkach 570 nie puszczam sama

Co do wróbelka to takiego łatwo się strzela z drugiego końca ławki na której siedziałam i cieszę się że widzisz róznicę w ostrości :razz: :razz: :razz:

i nie ciesz się że Olympek jest opanowany :evil: :evil:

Zbigniew Małach - Nie 25 Maj, 2008
Temat postu: Tabela głębi ostrości dla Olympus SP-570UZ
Ponieważ na forum zgłaszane są problemy w zakresie "ostrzenia" i głębi ostrości dla SP-570UZ pozwalam sobie opublikować pomocniczą tabelę, która wyjaśni pewne problemy o ile znajdzie się czas również na przeczytanie poradnika (dawno opublikowanego na forum http://forum.olympusclub.pl/forumdisplay.php?f=13 ):
http://zbyma.republika.pl...k_w_ap_cyfr.pdf (co prawda jest w nim mowa o C740UZ i niektóre praktyczne porady nie odnoszą się do tego modelu, ale podstawy się nie zmieniają).
http://zbyma.republika.pl....tr_SP570UZ.pdf

Jako nowy uczestnik forum i użytkownik SP-570UZ
Pozdrawiam całe grono

fatman - Nie 25 Maj, 2008

vper napisał/a:
Mam takie pytanie.
Czy 570UZ posiada opcję daty na zdjęciu ?

Tak jest taka opcja. Ale data pojawi się na zdjęciu dopiero przy jego drukowaniu (proszę zobaczyć do ustawień str.61 w instrukcji aparatu). Patrz załącznik do postu.

[ Dodano: Nie 25 Maj, 2008 02:02 ]
vper napisał/a:
Nie zauważyłem aby była mowa o pojemności większej niż 2 GB. Czy jest jakieś ograniczenie w pojemności kart jakie mogą być stosowane w tym modelu ?

Pech chce, że nie można zrobić karty większej niż 2Gb w systemie xD :evil:
Sam bym chętnie kupił...

W załączeniu dwie fotki z wczorajszych "warsztatów" zdjęć wieczornych, które urządziłem sobie... na Helu (Kuźnica) :mrgreen:
Oczywiście zdjęcia jak zwykle - nie podciągane w PS.

Zbigniew Małach - Nie 25 Maj, 2008

Cytat:

W instrukcji do samego aparatu nic (chyba) nie ma o 3D... może to jakieś magiczne opcje w dołączonym na CD oprogramowaniu?

Funkcja 3-D i ART Sztuka w OLYMPUS Master 2
Jeśli zainstalowaliśmy program Olympus Master 2.0 oraz zakupiliśmy kartę pamięci Olympus xD-Picture Card Typ M lub Typ H to w pudełku znajdziemy okulary 3D oraz kartkę z numerem seryjnym (kodem), który wpiszemy przy instalacji xD-Picture Card Pack. Na dostarczonym dysku instalacyjnym OLYMPUS Master 2 nie znajdziemy xD-Picture Card Pack niezbędnego do wykorzystania w tym programie funkcji 3D.
Istnieje możliwość zainstalowania OLYMPUS muvee theaterPack w wersja trial do wypróbowania http://asia.olympus-globa...eatures/03.html
W celu skorzystania z funkcji 3D, musimy pobrać ze strony:
http://asia.olympus-globa...lympus_master2/
i zainstalować dodatkowo OLYMPUS Master 2 xD-Picture Card Pack (najnowsza wersja 18 Mar.,2008 Windows 2000Pro/ XP/ Vista XDPACK_WIN_203.exe, ok. 25MB)
Sposób postępowania:
najpierw instalujemy i sprawdzamy OLYMPUS Master 2, ponieważ oprogramowanie xD-Picture Card Pack, będzie dodane do OLYMPUS Master 2.
Jak zainstalować
Pobierany instalator xD-Picture Card Pack zapisujemy na Pulpicie
Zamykamy wszystkie aplikacje, które są otwarte w komputerze
Klikamy dwukrotne na zapisany na Pulpicie plik instalatora XDPACK_WIN_203.exe
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami instalatora

Program OLYMPUS xD-Picture Card Pack to dodatkowy moduł oprogramowania (add-on) wzbogacający program OLYMPUS Master 2 o funkcje „Natychmiastowa sztuka”, „Filtr artystyczny” i „Zdjęcie 3D”.
Funkcja „Natychmiastowa sztuka” zapewnia możliwość łatwego tworzenia zdjęć artystycznych przypominających filmy rysunkowe, akwarele lub obrazy olejne.
Opcja efektów artystycznych umożliwia tworzenie odpowiednich efektów dzięki funkcji edycji „Filtr artystyczny – Film rysunkowy, Akwarela, Malarstwo olejne”. Istnieje również możliwość podpisywania zdjęć.
Funkcja „3D” umożliwia tworzenie trójwymiarowych zdjęć, które można oglądać korzystając z okularów z kolorowym filtrem (stereoskopowych), podstawki dla fotografii 3D itp.
Po zainstalowaniu w opcji Narzędzia i na pasku narzędzi pojawią się: Natychmiastowa sztuka i 3D, Sztuka pojawi sie również w manu Edycja.
Funkcję 3D można stosować wyłącznie do zdjęć wykonanych aparatem cyfrowym firmy OLYMPUS w trybie panoramicznym. Efekty 3D można stosować wyłącznie do zdjęć o szerokości lub wysokości ponad 240 pikseli, a mniejszej niż 8 192 pikseli.
Jeśli szerokość lub wysokość zdjęcia przekroczy 3200 pikseli dla funkcji 3D i Sztuka, po zapisaniu zostanie ona odpowiednio zredukowana do 3200 pikseli.

Przy okazji zwracam uwagę, że aby można było nagrywać dłuższe filmy (a nie 40sec) VGA przy szybkości 30 klatek należy zakupić karty xD M+ lub typ H o czym niestety na stronach Olympus pl oraz z instrukcji nie możemy się dowiedzieć. I to już nie jest poprawna zasada informowania o wyrobie. Te dane można odczytać ze stron Olympus jap.

Pozdrawiam

il Dottore - Nie 25 Maj, 2008

Panie Zbigniewie!
Serdeczne dzięki za obszerne i fachowe wyjaśnienia.
Pańska wiedza imponuje.
To bardzo dobrze się składa, że zawędrował Pan na to forum.
W razie jakichś problemów "aparatowo - komputerowych" pozwolę sobie pozawracać Panu głowę, szczególnie, że dotychczas mój kontakt z cyfrową obróbką fotek ograniczał się do przeskalowywania w ACDSee... :)
I czasem usuwałem jeszcze czerwone oczy. Ale ostatnio robię to PRZEGLĄDARCE Łyndołs Wiśta(!!!). Swoją drogą odpadłem, gdy zobaczyłem taką opcję w przeglądarce fotek.
Działającą i skuteczną.

qadest1 - Nie 25 Maj, 2008

O! Znajomy awatar (z forum olympusa) Witamy Panie Zbigniewie :grin:
fatman - Nie 01 Cze, 2008

Widzę, że jak mnie nie ma to wątek zamiera :grin:
Ale już jestem. Urządzałem kolejne "warsztaty" z 570-tką focąc Lwów i połoniny.
Wnioski wstępne dla użytkowników trybów tematycznych:
1. Aparat ma tendencję do przepalania zdjęć przy użyciu trybu "krajobraz" przy dobrej pogodzie.
2. Tematyczny "We wnętrzach" niepotrzebnie podbija ISO (większe szumy).

Lolawawa podziwiam Cię. Zfotografować ptaka na wolności to nie lada sztuka :mrgreen:
Próbowałem kilka razy ale kiszka :???:
Dołącze tradycyjnie jakieś fotki ale muszę z karty zrzucić.

il Dottore - Nie 01 Cze, 2008

Oj zamiera, zamiera... :)
Czy w ramach rozkręcenia wątku mogę zadać pytanko?
Poszukuję filtrów do tego aparatu: UV, polaryzacyjny i inne.
Jaka musi być średnica filtra?
Czy potrzebne są jakieś tuleje-przejściówki?
Jakie firmy polecacie?
Serdecznie pozdrawiam!

Witam,
Kupiłem właśnie wczoraj na allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...tatyw_nowy.html
Do tego można podpinać wszystkie filtry 58 mm (np. Hoya).
Jak przyjdzie paczka to sie podzielę opinią.

A tymczasem nawiązując do tematu panoram zamieszczam dwie.
Jedna to panorama Lwowa wykonana ze wzgórza tzw. Wysokiego Zamku
a druga... ze szczytu Tarnicy w Bieszczadach.
Aparat ładnie robi panoramy ale uwaga !!! gubi się w łaczeniu klatek gdy focony krajobraz jest jednostajny i nie ma tzw "punktów zaczepienia". Dlatego połoniny nie wychodziły przy automatycznym łączeniu w aparacie bo gubił się biedak gdzie ma ustawić punkt odniesienia.
Dlatego wybrałem opcję - połącz w PC.
Ważne jest również żeby wszystkie klatki naświetlać na tych samych ustawieniach, żeby przejścia tonalne nie były widoczne. Najlepiej zmierzyć na najjaśniejszej klatce automatem (np. w trybie P) a poteem przejść na manualny.
Jako trzecie zdjęcie załączam właśnie taką nieudaną panoramę, gdzie aparat się "pogubił". :lol:

lolawawa - Nie 01 Cze, 2008

z panorama i tym co mowisz brakiem punktow odniesieni mial te zpoprzedni moj olympek camedia765 UZ, panorama z bagna Ławki - pogubiła się z braku drzewek - a na cmentarzu powązkowskim podublował mi krzyże bo były podobne. Ale za to zachodzące słońce mimo iz oświetlenie zmieniało się z sekundy na sekundę uratował.
Nie pisałm bo mam strasznie duzo pracy, ale efekty z nowego Olympusa tego o którym piszemy tu na liście coraz lepsze. Za chwilke siądę do obrabiania zdjec z tego weekendu. Może cos podeślę.
Wyczytałam gdzieś ze te rozmycia nieostrości na które się tak skarżyłam to podobno efekt stabilizatora - czy coś słyszeliście na ten temat - niestety cąły weekend fociłam jak szalona, bo wreszcie mogłam wypróbowac ten aparat w pełnym słócu a nie szarosciach i chumurach i nie miałm czasu na zabawy z próba zdjec z wyłaczoną stabilizacja obrazów. Może któryś z Was koledzy poćwiczy krajobraziki z i bez stabilizatora tym aparatem - z ręki i ze statywu - zobaczymy co będzie się działo

Wrzucam te krajobrazy. Wszystkie robię ze stabilizacją (niestety). Po to ona jest, szczególnie wieczorkiem, kiedy muszę wydłużyć czas a nie chce iść w wysokie ISO.

Na początek Bieszczady - droga piątkowa z Halicza na Rozsypaniec. Miodzio. Ale koniec tego OT bo mnie admin popędzi :lol: Zobaczcie, że pomimo ostrego słońca (14:55) udało sie prawie nie przypalić. Widać nawet siódmy plan. :?:

Drugie zdjątko to Bieszczady. Musiałem kombinowac bo silne słońce i bardzo duże różnice tonalne między niebem a ziemią. Wyczekałem aż znajdę sie w cieniu i zrobiłem parę strzałów. To wydaje mi się najlepsze.
Na końcu to trywialne ujęcie pałacu w Krasiczynie ale robione o 19:35 na czasie 1/15 przy ISO 64 i to z ręki !!! :mrgreen: Dałem f/8, że by mieć głęboko ostro, prioritet przysłony.
Zrobiłem RAW-a, więc mogę jeszcze z tym zdjęciem zrobić wiele :lol:

Jednym słowem... nasz aparacik jest i do tańca i do różańca :mrgreen:
Jak pomyślę, że miałbym przez te góry dźwigać całą szklarnię, jakieś L-ki, dwukilowe obiektywy do makra itp to mi sie słabo robi :mrgreen: :mrgreen:

lolawawa - Nie 01 Cze, 2008

cacuszka :) i mówisz że to wszystko naszym aparatem - może i ja w niego uwierzę, ale zostawiłam aparat u znajomych i obgryzam paznokcie ze zdenerwowania czekając na jego zwrot bo taka jestem ciekawa zdjęc w dobrym oświetleniu, a Twoje zdjecia tylko zaostrzyły mi apetyt, cały weekend smigałam na funkcji P, makro i czasem na krajobrazie, ale były i ptaki wysoko na drzewach i robale i w ciemnościach - niech że mi juz ten aparat dowiozą:)

Lolawawa, naprawdę z tym aparatem nie jest źle. Nie potrafię tylko ptaków. :sad:
Jedyne zwierzęta, które udało mi się zfocić w Bieszczadach zanim uciekły to zaskroniec i salamandra plamista, ale tak mi się ręce trzęsły jak wyjmowałem aparat, że zdjęcia do wyrzucenia. Nawet podwójna stabilizacja nie pomogła. Trzeba by było setę wypić. :lol: :lol:

Ten kwiatek w załaczeniu zrobiłem zgodnie z radami gościa z książki "Jak dobrze fotografować makro". Książka warta przeczytania.

Zbigniew Małach - Nie 01 Cze, 2008

il Dottore napisał/a:

Poszukuję filtrów do tego aparatu: UV, polaryzacyjny i inne.
Jaka musi być średnica filtra?
Czy potrzebne są jakieś tuleje-przejściówki?
Jakie firmy polecacie?

Pozwolę sobie na zwrócenie uwagi, że dla zamocowania do aparatu SP-570UZ tylko telekonwertora TCON-17 potrzebny jest adapter CLA-10, którego średnica gwintu wkręcanego do aparatu wynosi ok. 48mm (długość musi być taka aby łącznie z TCON-17 umożliwiła wysunięcie obiektywu na pełny zoom ok.60mm).
Natomiast średnica wysuwana najmniejszej części obiektywu, do której po włączeniu aparatu można by przymocować filtry czy też soczewkę nasadkową wynosi 40,5mm!
Brak jakiegokolwiek gwintu do mocowanie adaptera na najmniejszej części obiektywu, odbywać się to może na podobnej zasadzie, jak mocowanie dekielka, czyli na klipsy "Snap On". Założenie i zdjęcie konwertera, trwa ułamek sekundy, ale nie jest to zbyt bezpieczne, w razie mocniejszego zawadzenia o coś.
O co chodzi prosze zajrzeć na stronę:
http://www.raynox.co.jp/e...dexdcr250eg.htm
oraz
http://www.raynox.co.jp/e...500uz/index.htm
Uwaga: mocowanie musi być zdjęte przy wyłączaniu aparatu ponieważ obiektyw cały się cofa.
Można zajrzeć także:
http://www.raysfoto.pl/
Osłona elastyczna Gumowa - z możliwością dostosowania do szerokiego kąta 40,5 x 0,5
Pozdrawiam

fatman - Pon 02 Cze, 2008

Zbigniew Małach napisał/a:
Pozwolę sobie na zwrócenie uwagi, że dla zamocowania do aparatu SP-570UZ tylko telekonwertora TCON-17 potrzebny jest adapter CLA-10

Dzięki Zbyszku. Tylko dodam jeszcze, że TCON-17 + CLA-10 to wydatek rzędu 550 PLN.
A za te pieniądze (aparat+adapter+telekonwerter)= 1599 + 550 = 2149 PLN to już można kupić Olka 510 (lusterko) w dual-kicie albo Canona 400 ze standardowym zoomem 18-55.

Bawiłem się wczoraj tymi funkcjami 3D po ściągnięciu programu o którym pisał Zbyszek.
W tych okularach rzeczywiście 3D się pojawia ale wygląda to raczej jak odpustowy portfel z mrugającą japonką (za komuny to był szał :mrgreen: )
Plany są dzielone ostro w płaszczyznach ale ... od biedy może być to nazwane "3D dla ubogich" :mrgreen: :mrgreen:
Świetne natomiast IMHO efekty osiąga sie po zastosowaniu filtrów ART. Oczywiście ujęcie musi się nadawać ale akwarelki, które mi wyszły są lepsze niż po PS3 :grin:
Ładnie wychodzą również olejne obrazy, szczególnie landszafty i stare miasto.
Dzięki Zbyszku !

Zbigniew Małach - Pon 02 Cze, 2008

fatman napisał/a:
Witam,
Kupiłem właśnie wczoraj na allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...tatyw_nowy.html
Do tego można podpinać wszystkie filtry 58 mm (np. Hoya).
Jak przyjdzie paczka to sie podzielę opinią.

Cześć Fatman
moje dywagacje na temat wymiarów dotyczyły właśnie tej info, ponieważ podano tam:
5. Adapter / tulejka do aparatów Olympus SP-550 SP-560
z opisu widać również, że są pewne ograniczenia co do ogniskowej tylko 100mm!!! czyżby ograniczenie wysunięcia obiektywu w adapterze, (chyba przy regulacji nie oprze się o soczewkę?).
Producentem tego zestawu jest:
http://www.foxfoto.pl/ która ma sklep internetowy: http://www.infoto.pl/index2.php cena bardzo interesująca, ale trzeba pamiętać, że:
Soczewki nasadkowe powodują pogorszenie ostrości rysowania szczególnie przy małej liczbie przysłony i głównie przy brzegach obrazu, pojawiają się wady związane z tzw. aberracją chromatyczną ( brzegi z tęczową barwą) - jakość soczewek!.
Jeśli będziesz uważał za wskazane zapoznaj się z poradnikiem:
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=6064
warto zwrócić uwagę na problemy jakie wystąpią z głębią ostrości.
Pozdrawiam

lolawawa - Pon 02 Cze, 2008

używałam konwertera do poprzedniego olympka i mam zamiar do tego tylko nie mam czasu kupic tego dłuzszego adaptera. przy zdjeciach ptaków sprawdząło sie znakomicie. wiadomo że nie to samo co z metra i bez konwertera ale spoko było, Teraz tez rozbiłam kilka zdjec ale tylko przykładajac konwerter w celach zrobienia zdjec dokumentacyjnych (co za ptaszor na czubku drzewa) i efekt z reki na trzesącym się moscie gdańskim był jakis tam wymierny w celach dokumentacyjnych - więc przy zastosowaniu adaptera i statywu powinno byc tez w porzadku.
fatman - Pon 02 Cze, 2008

Zbyszku,
przeczytałem Twój wykład na temat obliczeń. Powaliłeś mnie na kolana. Te wyliczenia...
Muszę przeczytać jeszcze nie raz nie dwa żeby dokładnie wszystko zrozumieć i przełożyć to na praktyczne zastosowania do Olka 570.
No chyba, że poświęcisz się i "przetłumaczysz" to z Camedia 740UZ na Olka 570 :wink:
We współczesnych książkach o fotografii cyfrowej nie znajdziesz już jak wiesz żadnych wzorów. mam 3 książki o fotografii makro: R.Thompsona, M.Freemana i guru fotografii Johna Shawa (z 1987) i w żadnej nie ma nawet małego wzorka ( sorka, w tej ostatniej jest kila prostych).
Gdybyś mógł w bardziej "zjadliwy" dla nas parweniuszy przedstawić tę tematykę to napewno grono kumatych fotografów powiększyło by się.
Jeszcze raz chylę czoła !

Zobaczcie tutaj fajne narzędzie do oceny głębi ostrości w zależności od odległości focenia, przesłony oraz ogniskowej. Wprawdzie jest to ztworzone dla obiektywów Tamrona le daje ogólne pojęcie dla niezaawansowanych fotografów jak pewne ustawienia wpływaja na ujęcie:
http://www.tamron.com/len...-comparison.php

Na koniec dokładam akwarelki zrobione programem ART (dodatek do Olympus Master), o którym Zbyszek pisał wyżej.

Zbigniew Małach - Wto 03 Cze, 2008

fatman napisał/a:

No chyba, że poświęcisz się i "przetłumaczysz" to z Camedia 740UZ na Olka 570
Gdybyś mógł w bardziej "zjadliwy" dla nas parweniuszy przedstawić tę tematykę to napewno grono kumatych fotografów powiększyło by się.

http://www.tamron.com/len...-comparison.php

Cześć Fatman
Odpowiem tak - kiedyś każdy fotoamator aby zobaczyć wyniki swojej "działalności" musiał:
po pierwsze mieć jakiś nawet prosty aparat
po drugie kupić film
po trzecie po naświetleniu zapłacić za wywołanie lub samemu kupić wywoływacze i pobawić się
po czwarte i wtedy dopiero okazało sie często że wydał pieniądze a efekty mizerne.
Wobec powyższego był powód dla którego czytali i starali się zrozumieć jak i dlaczego tak a nie inaczej postępować aby nie płacić frycowego.
Teraz każdy kupuje cyfrę i strzela bez umiaru, kasuje, znowu strzela aż wreszcie coś się nauczy metodą prób i błędów.
Generalnie ludzie nie czytają, a już gdy są jakieś wzory to ich odrzuca. Lepiej gdy poradnik nie wyjaśnia dlaczego tylko jak. Gro ludzi kupuje cyfrę najlepiej ful automat i cześć.
Przecież teraz nawet w szkole dzieciaki uczą rozwiązywania testów a nie myślenia.
Teraz co do meritum:
Poradniki które publikowałem w ramach Forum OlympusClub :
http://forum.olympusclub.pl/forumdisplay.php?f=13
z założenia zawierały uwagę "przykładowo dla C740UZ" przeliczenia dla SP570UZ są bardzo proste bo w zasadzie są one identyczne tylko różnią się "wymiarem" matrycy, a mianowicie"
C740UZ 1 / 2,5" SP570UZ 1 / 2,33" oraz inny zakres ogniskowych, stąd aby obliczyć np.
Współczynnik ekwiwalentnej ogniskowej
mamy takie dane:
długość ekwiwalentnej najkrótszej ogniskowej z danych katalogowych = 26mm
długość rzeczywistej najkrótszej ogniskowej odczytana z np. obiektywu aparatu = 4,6mm
stąd współczynnik 26 / 4,6 = 5,65
Ile wynosi przekątna naszej matrycy - odczyt z danych EXIF jakiegoś zdjęcia = 7,643mm
Spotkamy sie jeszcze z obliczanym rozmiarem krążka rozproszenia (rozmycia) 7,643mm / 1440 = 0,005 ~ 5μm.
(co to jest i czy jest istotne i dlaczego:
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=6292 )
itd
Nie traktuj się jako parweniusza, mnie nikt tego o czym piszę nie uczył, sam musiałem to poznać i rozgryźć - a od czego są książki (te nie dzisiejsze) i internet z olbrzymią wiedzą?
Podany link oczywiście, że znam, ale tak jak wspomniałeś jest to wizualizacja tematu i oparta na m.in. wymiarze matrycy APS-C. W swoim poradniku dotyczącym Głębi ostrości podawałem kiedyś kilka linków do interaktywnych poradników (Tutoriali).
Dlaczego w ogóle włączyłem się do dyskusji, ponieważ właśnie głębia ostrości i rozmycie obrazu jak wynika z uwag forumowiczów jest powodem braku zadawalających efektów.
Pytanie:
Dlaczego gro prezentowanych zdjęć testowych z SP-570UZ np. w ramach Flickr jest realizowana przy przysłonie F/4,5 do F/5,6?
wyjaśnienie można znaleźć w powyższym poradniku itd.
Naprawdę proszę o przeczytanie i wyciągnięcie wniosków (część tekstu - wyraźnie podkreśliłem - można pominąć Jeśli matematyczne wyrażenia wydają się niepotrzebne, przechodzimy do zapoznania się z częścią drugą.)
Pozdrawiam

Corsarz - Wto 03 Cze, 2008

Zbigniew Małach napisał/a:
po czwarte i wtedy dopiero okazało sie często że wydał pieniądze a efekty mizerne.Wobec powyższego był powód dla którego czytali i starali się zrozumieć jak i dlaczego tak a nie inaczej postępować aby nie płacić frycowego.

Zbyszek.
Pamiętam jak mój ojciec (będący w Twoim wieku) urządzał w kuchni ciemnię. Miałem wtedy kilka lat i patrzyłem jak zaczarowany na powiększalnik, koreks, kuwety i to magiczne czerwone światło. Oczy rosły mi z każdą sekundą pojawiania się obrazu na białym papierze. Być przy tym to była dla mnie największa nagroda.

Teraz coś z 570 UZ

fatman - Wto 03 Cze, 2008

Corsarz napisał/a:
Pamiętam jak mój ojciec (będący w Twoim wieku) urządzał w kuchni ciemnię. Miałem wtedy kilka lat i patrzyłem jak zaczarowany na powiększalnik, koreks, kuwety i to magiczne czerwone światło.

He, he... :lol: stare czasy mi sie przypominają. Fociłem Czajką-3 (przywiezioną gdzieś za pazuchą z ZSRR) a mój Ojciec aparatem super na owe czasy - Zorki 4. To była maszyna....
Pracą w ciemni fotograficznej zająłem sie dopiero w szkole średniej. W internacie pędziliśmy bimber w tej ciemni bo było to jedyne pomieszczenie do którego nie mógł wejść kierownik kiedy chciał bo głośno krzyczeliśmy, że wywołujemy filmy i nie możemy otworzyć :mrgreen: Fotografia z tego powodu cieszyła się niesamowitym zainteresowaniem braci internackiej i dużo chłopaków chciało należeć do "kółka fotograficznego" :mrgreen: :mrgreen: Kierownik nawet kupił jakieś kamery 8mm (chyba "Kwarc") bo myślał, że towarzystwo powariowało.
A my zdjęcia oczywiście wywoływaliśmy a obok z chłodnicy co nakapało to się wypijało :mrgreen: Ech... kozackie czasy.
A teraz jeden z drugim taką cyfrę kupią, trzaskają te foty, kasują, i tak w kółko bez rozumu... Zbyszek ma rację, kiedyś to były koszty a jak się przeszło na slajdy ORWO.. jaki to był postęp. A potem...dawanie do wywoływania filmów Kodaka C-41 - tylko dla bogaczy. Trzeba było się 5 razy zastanowić zanim człowiek coś zfotografował.

Ale dość tych wspominków. Bierzemy cyfry w dłoń i róbmy coś.
BTW: Ciekawe czy za 20-30 lat będziemy te dzisiejsze cyfry wspominać tak jak teraz te czarno-białe focenie... :mrgreen: :mrgreen:

goltar - Czw 05 Cze, 2008

Wszystkich zainteresowanych tym aparatem zapraszamy do zapoznania się z TESTEM oraz prowadzenie dalszej dyskusji w TYM temacie.