forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Zakup nowego aparatu

Blubeam - Nie 12 Kwi, 2015
Temat postu: Zakup nowego aparatu
Witajcie

Ostatnio zatopiłem swój aparat Nikon P510 z którego byłem zadowolony no ale zbieg okoliczności zmusił mnie do szukania nowego aparatu ponieważ obecny umarł :-)

Chciałbym aparat który potrafi rejestrować dużą ilość szczegółów coś jak Canon G1 X ale dobrze jakby miał zoom jak Nikon P900 ;-)

Wiem, że jest to niemożliwe ale może przy Waszych sugestiach i propozycjach uda mi się ustalić target i dokonać zakupu.

Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny ponieważ im więcej szukam tym mniej jestem zdecydowany.

Wojmistrz - Nie 12 Kwi, 2015

Blubeam, nie da się pewnych rzeczy pogodzić. Dla fizycznie dużej matrycy, musi być odpowiednia ogniskowa do uzyskania wąskiego kąta (duże powiększenie), a zmniejszanie matrycy pozwala zmniejszyć ogniskową czyli także gabaryty aparatu, aby uzyskać teki sam kąt widzenia. Zwróć uwagę, że aby wykonać podobne zdjęcie lustrzanką pełnoklatkową jaką możesz zrobić P900, obiektyw musiał by mieć długość 2 metrów. Powinieneś szukać jakiegoś kompromisu np Lumix FZ1000, gdzie jest matryca 1" a ogniskowa odpowiada 400mm. Chociaż to 5x krótszy ekwiwalent ogniskowej, jakość obrazu powinna ci odpowiadać.
komor - Nie 12 Kwi, 2015

Blubeam, przede wszystkim określ budżet, jaki możesz/chciałbyś poświęcić na zakup. W dziale „Pomagamy w wyborze…”, do którego przeniosłem Twoje pytanie, jest już trochę porad w różnych zakresach cenowych.

Kompakt do 1000 zł (edycja 2014)
Dobry kompakt do 2000 zł (edycja 2013)
Jaki aparat do 1500 zł?
i parę innych.

Przepraszam za zamieszczenie mojego postu nie w tym dziale i dziękuję za jego przeniesienie :-)

Jeżeli chodzi o budżet to sprawa wygląda tak, że aparat brałbym w sieciówce która ma raty 0% ale nie chciałbym przekraczać 2,5kPLN

Znaczy na FZ1000 zabraknie :) Ciężko będzie pogodzić te dwa aparaty, chyba lepiej pomyśleć o bezlusterkowcu lub lustrzance z 2 obiektywami.

Tak, to prawda, że na FZ1000 zabraknie.

Miałem kiedyś okazję robić zdjęcia Nikonem P7700 i tam muszę przyznać, że zdjęcia były jak dla mnie wysokiej jakości. Dużo detali ale mało kolorystycznie - pewnie można ustawić jednak za krótko miałem okazję się nim bawić.

Powiedzcie mi czy jedynym rozwiązaniem jest FZ1000 czy można by zastanowić się nad jakimś jeszcze aparatem który ma wysoką jakość zdjęć?

Kolega polecał mi Sony RX10 ale to nadal po za budżetem który zaplanowałem. Prawdopodobnie podniesienie budżetu do 3kPLN nic nowego nie wniesie do wytypowania kandydata na zakup ale ustalmy maksymalną granicę na tej wysokości.

Dodam, że byłem też kiedyś właścicielem lustrzanki Olympus E410 i na tamten czas byłem z niej bardzo zadowolony jednak brak możliwości rejestrowania video oraz konieczność wymiany obiektywu kiedy chciało się zrobić zdjęcie oddalonym przedmiotom przesądziła o jej sprzedaży i zakupie nieszczęsnego Nikona P510 którego zalałem.

Blubeam, jest sporo modeli o świetnej jakości obrazu, ale ekwiwalent ich ogniskowych prawdopodobnie ciebie nie zadowoli. Możliwe, że kompakt z matrycą 1/1,7" byłby wystarczający.
Blubeam - Pon 13 Kwi, 2015

Wojmistrz, jeżeli nie stanowi to dla Ciebie problemu to proszę napisz mi które modele zasługują na wyróżnienie bez względu na zakres ogniskowej.
Wojmistrz - Pon 13 Kwi, 2015

Poczekaj do lata na tego.
Tak poza tym masz Nikony P7xxx, Canony Gxx, Lumixa LX7, Olympusa XZ-2 czy Stylusa 1, Sony RX-100... tak na prawdę jest tego sporo. Może warto dłożyć do tych 3000 i poszukać Lumuxa LX100? W jakimś dziwnym sklepie internetowym znalazłem za 2699zł

dcs - Pon 13 Kwi, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Poczekaj do lata na tego.
Tak poza tym masz ... czy Stylusa 1,

a czym one takim wielkim się różnią żeby było warto przepłacać za "nowość"?

22.4-510mm vs 28–300mm
dcs - Pon 13 Kwi, 2015

Wojmistrz napisał/a:
22.4-510mm vs 28–300mm

Buhahaha...

http://www.dpreview.com/p...cts=oly_stylus1

Łykasz ten shit marketingowy.

dcs, ciężko powiedzieć. Aparat miał "premierę" dzisiaj i wszędzie piszą 510mm, jedynie dpreview napisał 300mm. Nawet na stronie Olympusa jeszcze nie ma jest specyfikacji. Poczekajmy kilka dni i zobaczymy.
dcs - Pon 13 Kwi, 2015

Jak z kompaktu zrobić kobyłę?

- http://www.ebay.com/itm/F...n-/111306536360

no i ta "jakość" :smile: http://www.imaging-resour...-transformation

[ Dodano: Pon 13 Kwi, 2015 14:32 ]
Wojmistrz napisał/a:
dcs, ciężko powiedzieć. Aparat miał "premierę" dzisiaj i wszędzie piszą 510mm, jedynie dpreview napisał 300mm. Nawet na stronie Olympusa jeszcze nie ma jest specyfikacji. Poczekajmy kilka dni i zobaczymy.

przeczytaj odnośniki " * "
do " Nowy STYLUS 1s posiada najnowszą wersję oprogramowania STYLUS 1, które zapewnia mu współpracę z szerszym zakresem ogniskowych, zaczynając od imponującej dla szerokiego kąta ogniskowej 22,4 mm*, na telefoto o długości 510 mm* kończąc - wszystko przy stałej przysłonie 1:2.8. "

No tak, 300mm +tc x1.7 = 510mm - no faktycznie wał! :( Widzę fotki obiektywu i jest tak samo 6-64.3mm.

No to pomijam czekanie do wakacji na 1s :D

Blubeam - Pon 13 Kwi, 2015

Troszkę poznałem Wasze zdanie na temat kompaktów i najbardziej zdjęcia podobają mi się w G1X, ZX2 ewentualnie P7700 dlatego, że na zdjęciach testowych są one bardzo wyraźne.

Może w takim razie macie propozycję na jakiegoś ultrazooma który zastąpił by godnie mojego nieżyjącego P510?

Jar - Pon 13 Kwi, 2015

Wojmistrz napisał/a:
No tak, 300mm +tc x1.7 = 510mm - no faktycznie wał! :( Widzę fotki obiektywu i jest tak samo 6-64.3mm.

No to pomijam czekanie do wakacji na 1s :D

Ale nie ma tego złego: skoro jest następca, choć bardzo podobny do poprzednika, to starsza wersja Stylusa zdrowo stanieje. Dla Blubeam to może być bardzo atrakcyjna propozycja. Oczywiście jeśli pogodzi sie z tym, że zoom będzie miał do odpowiednika 300mm, a nie metra :razz: Skoro potrzebuje długaśnego zooma, to tak czy siak ten aparat (Stylus 1) będzie bardziej dla niego niż Nikon P7700/7800, przy porównywalnych zaletach, czy raczej pozostałych parametrach.
Pozdrawiam
-J.
P.S. @Blubeam:
http://www.optyczne.pl/po...=1785&add2=1801

Blubeam - Wto 14 Kwi, 2015

Właśnie widzę, że w MM Nikon P7800 jest w cenie 1799zł i zwracają 200zł za zakup więc wychodzi na to, że aparat kosztowałoby 1599zł.

Co myślicie o tym zakupie? I czy warto dopłacać do innego aparatu?

Jar - Wto 14 Kwi, 2015

Jeśli zależy Ci na większym zoomie, to dopłaciłbym do Stylusa 1, bo Nikonowe tele odpowiednik 200mm to za mało do fauny. Jeśli jednak krótszy zoom Ci wystarcza, możesz śmiało brać tego Nikona. Będziesz miał ciut jaśniejszy obiektyw na szerokim kącie, co da się pewnie zauważyć przy zdjęciach w pomieszczeniach. Poza tym to dość podobne aparaty, w sensie matryca, ergonomia obsługi, gabaryty. Oba maja dużą liczbę parametrów regulowanych pokrętłami na korpusie, tj. bez grzebania w menu oraz programowane tryby użytkownika. W zasadzie różni je zakres zooma na tele, no i te F/2.0 vs. F/2.8 na szerokim.
Pozdrawiam
-J.

Blubeam - Sro 15 Kwi, 2015

Propozycja od Was jeszcze padła na Panasonic FZ1000 ale zastanawiam się czy Sony RX10 nie byłby lepszym wyborem?
Wojmistrz - Sro 15 Kwi, 2015

Ogniskowa obiektywu: 8.8-73.3mm (ekwiwalent: 24–200mm dla filmu 35 mm)
Blubeam - Sro 15 Kwi, 2015

Właśnie wróciłem z MM i miałem okazję pomacać FZ1000, RX10, G7X i Stylusa 1 i najbardziej przypasował Stylus 1 jednak obawiam się o jakość zdjęć, a właściwie ostrości i ilości szczegółów.

Proszę dajcie znać czy moje obawy są uzasadnione?

Na 90% nie będzie problemu.
Soniak10 - Sro 15 Kwi, 2015

Blubeam napisał/a:
które modele zasługują na wyróżnienie bez względu na zakres ogniskowej

Nieśmiało pozwolę sobie wymienić Fujifilm X-S1. Ja jestem z niego zadowolony. Uważam, że te ogniskowe megazoomów powyżej 500mm (w przeliczeniu na małoobrazkową klatkę) to fanaberia, taki sposób epatowania klienta liczbami jak w przypadku matryc o nie-wiadomo-jakiej liczbie pikseli. No, ale szanuję prawo każdego do odmiennych poglądów (przynajmniej w tej sprawie) wiec wybór należy do ciebie.
Blubeam napisał/a:
najbardziej przypasował Stylus 1 jednak obawiam się o jakość zdjęć

Ten Stylus ma matrycę 1/1,7 cala i zakres ogniskowych 6,0-64,3mm (ekwiwalent: 28 – 300 mm dla filmu 35 mm). Fuji ma matrycę 1/1,5 cala (czyli ciutkę większą niż Stylus) a co ważniejsze - ogniskowa zaczyna się od ekwiwalentu 24mm, co w praktyce ma spore znaczenie. Zanim się na którykolwiek zdecydujesz, to radzę ci wziąć tego Fujika do ręki.
Powodzenia :smile:

Soniak10, X-S1 to nie za stara konstrukcja?
Blubeam - Sob 18 Kwi, 2015

A proszę uświadomić mnie czy duża jest różnica w jakości zdjęcia pomiędzy kompaktem klasy premium, a cyfrówką bezlustrową?
Wojmistrz - Sob 18 Kwi, 2015

Blubeam, nie ma czegoś takiego. Jest kilka czynników, które wpływają na jakość obrazu i głównie to czynniki fizyczne, dlatego nawet kompakt może być lepszy od lustrzanki. Za jakość odpowiada matryca, szczególnie jej wielkość oraz jakość szkieł i filtrów użytych do budowy obiektywu.

Chodzi mi czy mając do dyspozycji 3kPLN lepiej wydać je na kompakt premium czy może coś bez lustra?

Ja 3000 prawdopodobnie wolał bym wsadzić w bezlusterkowca a jeszcze bardziej w lustrzankę z jakimiś obiektywami, ale rozważał bym także np Lumixa LX100.

W takim razie co byś mógł zaproponować z lustrzanek z obiektywami do 3kPLN
jacekjacek - Sob 18 Kwi, 2015

Lustrzanki do 3kpln nie kręcą filmów , a w każdym razie mają z tym poważne problemy.
Też się przyłączam do pytania

Ja właśnie swego czasu pozbyłem się lustrzanki Olympusa bo nie miała możliwości rejestracji filmów.

Kurde im więcej szukam i czytam testów tym mniej wiem :D

jacekjacek napisał/a:
Lustrzanki do 3kpln nie kręcą filmów , a w każdym razie mają z tym poważne problemy.
Też się przyłączam do pytania
Nietrafna opinia. Do filmowania kupuje się Canony :) Wszystko od Canona 550D świetnie do tego się nadają. Dodatkowo w połączeniu z Magic Lantern zamieniają się w prawdziwy "kombajn" filmowy.

A który z Canonów potrafi filmować w FHD 60FPS?
Wojmistrz - Nie 19 Kwi, 2015

Żaden, a po co ma filmować 60fps w 1080p? Bo modne? Ja filmuję zazwyczaj na 24fps.
ryszardo - Nie 19 Kwi, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Żaden...

Nieprawda. 7D II ma 60 fps 1080p.

ryszardo, możesz mi odsprzedać swojego 7D MkII za 3000zł? Canon EOS-1D C też nagrywa 60fps, do tego dodatkowo potrafi nagrywać w 4K i co z tego, jeśli do poruszanych tu 3000zł trzeba by dodać dodatkowe 30000zł.
ryszardo - Nie 19 Kwi, 2015

Wojmistrz, a czy ja napisałem cokolwiek o cenie?

Pytanie brzmiało:
Blubeam napisał/a:

a nie "Który z Canonów do 3000 zł... ?", więc odpowiedź "Żaden" jest nieprawdziwa.
Gdybyś napisał na przykład "Żaden mieszczący się w założonym budżecie", to byłaby to prawda. Ale w obecnej postaci nie jest.

A poza tym mogę Ci odsprzedać wszystkie moje 7D II za 3000 zł sztuka (sam zgadnij, ile ich jest) :mrgreen:

ryszardo, jak byś przeczytał cały temat, to byś rozumiał moją odpowiedź i nie dyskutował. To pytanie domyślnie właśnie brzmiało "Która lustrzanka Canona do 3000zł filmuje w full HD?", inaczej na pytanie:
Blubeam napisał/a:
trzeba by wypisać wszystkie kompakty, bezlusterkowce, lustrzanki i kamery, które spełniają owe wymaganie.
jacekjacek - Nie 19 Kwi, 2015

Podsumowując; który aparat byś wybrał z lustrzanek,a który z bezlusterkowców, żeby robił świetne zdjęcia i przyzwoite filmy ? oczywiście do 3kPln

.

Albo bym czekał na Canona EOS M3, albo rozglądał bym się za 650D. Problem stanowią obiektywy, bo to one stanowią lwią część kosztu lustrzanek. Do filmowania świetnie spisują się obiektywy z bagnetem m42.
jacekjacek - Nie 19 Kwi, 2015

W cenie mieści się 700d. Szkoda, że nie d7000

Wojmistrz napisał/a:
Do filmowania świetnie spisują się obiektywy z bagnetem m42.

to przy ręcznych ustawieniach ? czy fm działa

.

dcs - Nie 19 Kwi, 2015

jacekjacek, Polegniesz na ręcznym ustawianiu ostrości na lustrzance podczas filmowania wyścigów psów.
Lucas1981r - Nie 19 Kwi, 2015

jacekjacek, a patrzyles na NX500?

jacekjacek, nie używam zazwyczaj dotykowego ekranu przy zamontowanym wizjerze, to ostateczność (w moim kamerar mogę odchylić), więc 650D wystarczy. Nikony do filmowania, to słaba propozycja, porównaj np filmiki na YouTube. Poza Canonem 70D, AF podczas filmowania nie uświadczysz, więc spokojnie można stosować manualne szkiełka.
jacekjacek - Pon 20 Kwi, 2015

dcs
A nie da się tego nadrobić GO?

Lucas1981r
NX500 jest świetny, zobaczymy jak w praktyce, niestety brak wizjera i problemy z dostępem do obiektywów.

Wojmistrz
Nie bardzo rozumiem. Piszesz; Nikony nie do filmowania,Canon tylko 70d, stosować manualne szkła.
Pytanie czy przy filmowaniu np. wyścigów nadąży się z AF manualnym i w takim razie wszystko jedno czy będzie to Nikon czy Canon ?

.

dcs - Pon 20 Kwi, 2015

W takiej http://www.mrwallpaper.co...s/greyhound.jpg skali odwzorowania i przy charcich prędkościach?

(na przykładowym jest poniżej metra wysokości kadru w płaszczyźnie ostrości)
-na f/16 głębia ostrości ze 2m,
na f/8 -długości psa.

One biegają z prędkością parunastu metrów na sekundę.

Wojmistrz - Pon 20 Kwi, 2015

jacekjacek, 70D ma możliwość włączenia stałego AF podczas filmowania, pozostałe nie posiadają takiej możliwości.
Przy filmowaniu lustrzankami, szczególnie Canonami, dobrze jest dobierać odpowiednie obiektywy manualne, czyli bez silnika ustawiającego ostrość. Do takich można zaliczyć tanie, bardzo dobre i jasne obiektywy z lustrzanek analogowych, np z bagnetem M42.
Nie ma czegoś takiego jak AF manualny, albo masz AF czyli ostrzenie automatyczne, albo MF czyli ostrzenie ręczne.
Na wyścigach, AF powinien spisywać się dobrze, ale może się pogubić i ostrzyć na nie tych, kogo byś chciał. Mając opanowaną pracę z obiektywem, spokojnie możesz filmować na wyścigach i nie zgubić filmowanego obiektu.
Canon, czy Nikon? Nie moja kasa, ja już napisałem swoje zdanie, ale warto przeczytać o tym co to Magic Lantern oraz jak się spisują szkła o analogów w tych systemach.

Lucas1981r - Wto 21 Kwi, 2015

jacekjacek napisał/a:

Lucas1981r
NX500 jest świetny, zobaczymy jak w praktyce, niestety brak wizjera i problemy z dostępem do obiektywów.

Przypuszczam ze filmy beda podobne(takie same) jak w NX1 - zobacz na youtubie
co do wizjera - niestety
co do obiektywow - ja jakos nie widze problemu z dostepem (Euro , cyfrowe , sklepy Saturn i Media) raczej problem moze byc w kategorii - tego co szukamy ;)

komor - Wto 21 Kwi, 2015

jacekjacek napisał/a:
Nie bardzo rozumiem. Piszesz; Nikony nie do filmowania,Canon tylko 70d, stosować manualne szkła.

Wojmistrz trochę za mocno skraca swoje wypowiedzi, szczególnie kiedy w kolejnym wątku musi napisać to samo, co w paru poprzednich, nieprzeczytanych przez nowego pytającego…

Chodzi o to, że o ile nie ma budżetu na 70D i odpowiednie do filmowania szkła z AF, najlepiej STM, to lepiej kupić tanie obiektywy M42, które do filmowania będą wystarczające, a dzięki nim nie zruinujemy budżetu. A wtedy wystarczy i tańsza puszka Canona, niekoniecznie 70D.

Wojmistrz - Wto 21 Kwi, 2015

... aż takim skrótem nie pisałem :P
komor - Sro 22 Kwi, 2015

Wojmistrz, spoko, ale dobrze rozumiem ten problem, gdy po raz kolejny pisze się to samo, gdy kolejna osoba zakłada nowy wątek i tym samym, co przed chwilą już było. Nużące.
jacekjacek - Sro 22 Kwi, 2015

Komor dzięki za wyjaśnienie :smile: wszystko przeczytane po kilka razy tylko ze zrozumieniem jeszcze kłopoty- dla mnie to same skróty myślowe.
Jak by co to macie u mnie duże piwo :smile:

Przemyślałem sytuacje i doszedłem do wniosku, że prościej będzie na razie wybrać coś z tego Sony A6000, Canon M3, Olympus OM-D E-M10, Lumix -GX7 jak sądzicie ?

Szczególnie Sony robi wrażenie jeśli chodzi o szybkość https://www.youtube.com/watch?v=qzTwXGO9Km4
Nie wiem dlaczego ma gorsze notowania od reszty

.

dcs - Sro 22 Kwi, 2015

https://www.youtube.com/watch?v=up8K_xd_iwU
Lucas1981r - Sro 22 Kwi, 2015

https://www.youtube.com/r...query=AF+NX1+vs

https://www.youtube.com/watch?v=NPjZ69L_mi0

Wygląda na to, że jest równie szybki.Pytanie jak inne parametry

.

dcs - Sro 22 Kwi, 2015

Tobie chyba chodzi o śledzenie ostrością?
-to jest potrzebne do wielu ostrych zdjęć w szybkiej serii
lub śledzenia ostrością podczas filmowania,
a do tego potrzebne są czujniki fazowe na matrycy, Dual Pixel albo Depth From Defocus.

https://www.youtube.com/watch?v=UfhKtwbqbfc

Dzięki dcs

Który wybrać NX500 , A6000 czy Canona M3 ?

.

dcs - Czw 23 Kwi, 2015

jacekjacek,
NX500 i M3 nie znam.
Do wszystkich trzech masz tylko po jednym długim obiektywie 55-200mm
plus jeszcze drogie 70-200/4 do sony i 50-150/2.8 do samsunga
oraz do M3 i A6000 inne skonstruowane do lustrzanek mocowane przez adapter.

Powinieneś rozważyć też SLT -do nich miałbyś bardzo duży wybór obiektywów.
Tylko że ten http://www.dpreview.com/r...ha-slt-a77ii/12
http://www.dpreview.com/r...ha-slt-a77ii/10 jest drogi,
a pierwszej wersji A77 http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta77/22 już chyba nie kupisz.

jacekjacek - Czw 23 Kwi, 2015

dcs
a nie orientujesz się czy w systemie 4/3 znajdę coś równie szybkiego i o podobnych parametrach jak A6000?
Wtedy miałbym sporo obiektywów do wyboru.

.

dcs - Czw 23 Kwi, 2015

Na filmie https://www.youtube.com/watch?v=up8K_xd_iwU jest najszybszy z Olympusów i najszybszy z Panasoników.

No tak, nie dość, że słabsze to jeszcze przekraczają próg 3kPLN.
Ale mam ciężki poród
Założyłem nowy temat http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=27200
Może pomożesz bo już całkiem zgłupiałem :sad:

dcs - Czw 23 Kwi, 2015

http://www.eoshd.com/2015...-video-quality/
http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_M3/

http://www.imaging-resour...ters-report.htm
http://www.dpreview.com/a...ting-experience

Jesteś wielki :smile:
I really hope that Samsung can improve the NX500's Raw buffer via a firmware update, but I'm not holding my breath. This is a real weak point, especially given the inevitable comparisons with the much more capable NX1. But even next to cameras like Sony's a6000 the NX500's 5-frame Raw buffer at 9 fps is wretched. By comparison the a6000 manages ~22 Raw files before slowing from 11 fps.
Wychodzi na to jak dobrze zrozumiałem, że A600 jest trochę lepsze generalnie, a M3 odpada.
Samsung ma lepsze szkła podobno, ciekawe co z tym buforem zepsuli i wizjer porażka, nic chyba zostanę przy Sony, jak myślisz ?