|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nowa Sigma 50mm 1,4 ART czy Canon 50mm f 1.2
A9 - Wto 14 Lip, 2015 Temat postu: Nowa Sigma 50mm 1,4 ART czy Canon 50mm f 1.2 Witajcie, przesiadłem się na FF i potrzebuje dobrą "pięćdziesiątkę".
Obiektyw będzie pracował pod 5D MKIII,później pod 5Ds.
Czytałem testy i Canon wypadł średnio na optycznych :/
Zdjęcia jakie robię można zobaczyć na FB
https://www.facebook.com/aielgrabowsky
komor - Wto 14 Lip, 2015
Zarówno z testów jak i z kilku relacji na forum nie mam głodu na Canona 50/1.2, co nie znaczy, że nie ma dobrych zdjęć z niego. Ale jeśli robisz głównie portrety i twarze (z tego co widzę), to ja wolałbym Sigmę. Nie mam wersji Art, tylko poprzednią, i jestem zachwycony. Zakładam, że Art jest lepsza, nie gorsza. Zaokrąglone listki przysłony pozwalają do f/2.8 robić ładne kółka w rozmyciu, jeśli bokeh Sigmy Ci odpowiada, to bierz i przestrzelaj testowo.
komor - Wto 14 Lip, 2015
Masz jeszcze tematy do rzucenia okiem:
50mm f/1.4 - Sigma czy Canon
Obiektyw portretowy do Canona
Zakładam, że wątek Sigma A 50 mm f/1.4 DG HSM - test obiektywu czytałeś.
MM - Wto 14 Lip, 2015
Canon rewelacyjnych 50mm jeszcze się nie dorobił. Może być Sigma, może być Zeiss. Oba w wersji 1.4.
A9 - Wto 14 Lip, 2015
Czytałem, nie mam jednak zaufania do obiektywów innych firm, w sumie to sporydycznie korzystam z przysłon poniżej f4 ale na stałkach lepiej mi się pracuje - bardziej dbam o kadr.
komor - Wto 14 Lip, 2015
Jak już parokrotnie pisałem, mam Sigmę 50/1.4 w wersji sprzed Art, ale nie ten pierwszy wypust z „aksamitną” obudową, ale nowszą, gładką, bardziej przypominającą aktualne produkcje z serii C/A/S. Problemów z AF nie sprawia, jest celniejsza i precyzyjniejsza niż starsza (aksamitna) Sigma 30/1.4, którą też mam. Do portretu z bliska moim zdaniem nie masz co się martwić, szczególnie jeśli zamierzasz używać f/2.8 lub więcej. Canon 50/1.2 jest dość miękki, ma może inne zalety, ale jak wszyscy piszą, nie jest to ta liga, co 85L czy 135L.
Sunders - Wto 14 Lip, 2015
Optycznie Sigma 50/1,4 ART jest lepsza od Canona już od f/1,4, jednak obrazowanie Canona 50/1,2L ma wielu fanów. Warto oprócz testów pooglądać zdjęcia zrobione oboma obiektywami.
IMO wybór jest kwestią gustu i zasobności kieszeni.
A9 - Sro 15 Lip, 2015
Oglądam zdjęcia z C50mm f 1,2 i nie widzę w nim nic specjalnego. Przy f 1,2 to mydło, żadnego ostrego zdjęcia przy tej przysłonie nie widziałem.
Arek - Sro 15 Lip, 2015
Na f/1.2 ten obiektyw generuje artystyczne nieostrości. Czasami słabości szkła da się twórczo wykorzystać
Skoro sporadycznie schodzisz poniżej f/4.0 to nawet stara Sigma za 1900 zł Cię zadowoli. Choć z punktu widzenia 5Ds to chyba raczej już ART.
A9 - Sro 15 Lip, 2015
No właśnie ten 5Dsr mnie męczy bo testów jeszcze nie ma a podobno nie każde szkło sobie z taką rozdzielczością.
MM - Sro 15 Lip, 2015
Parcie na tyle pikseli jest czymś wymuszone? Bo ja bym sobie taką matrycę jak z 5Ds darował. Może za 10 lat ogarną to lepiej, ale mało które szkło to wytrzyma.
A9 - Czw 16 Lip, 2015
Pod większe wydruki 50 Mpix się przydaje, na razie nie ma żadnych testów tego aparatu więc można gdybać czy jakieś szkło go obsłuży.
unesco - Sob 25 Lip, 2015
Mam Sigme A 50/1.4 uzywana z 6D. Kocham ja i nienawidze.
Uzywam glownie w studio przy swietle blyskowym, czasami na samych pilotach, wtedy mocno otwarta. Portret i postac.
Ostra od pelnego otworu od brzegu do brzegu. AF trafia, ale BF/FF silny i zalezny od odleglosci do obiektu. Mikroregulacja troche usrednila problem (+13), ale dobrze nie jest. Mam USB Docka, wiec zobaczymy jak z nim pojdzie. Przy recznym ostrzeniu (z odpowiednia matówką) uzysk jest podobny jak przy AF. Bokeh srednio mi sie podoba.
Czasami chcialbym miec C50/1.2L, pomiarowo nie jest tak dobry, ale wizualnie robi piekne portrety. Mozesz jeszcze rozważyć Zeissa Planara 50/1.4, jesli akceptujesz reczna robote. Też ładny obrazek.
komor - Sob 25 Lip, 2015
unesco napisał/a: | AF trafia, ale BF/FF silny i zalezny od odleglosci do obiektu. |
No to jak trafia, skoro raz jest FF a raz BF?
unesco napisał/a: | Bokeh srednio mi sie podoba. |
To nie warto kochać jej w takim razie. Ja nie mam wersji Art, ale poprzednią i jej bokeh bardzo mi się podoba. Coś w nowszej wersji popsuli, czy kwestia gustu?
unesco - Sob 25 Lip, 2015
komor napisał/a: | unesco napisał/a: | AF trafia, ale BF/FF silny i zalezny od odleglosci do obiektu. |
No to jak trafia, skoro raz jest FF a raz BF?
unesco napisał/a: | Bokeh srednio mi sie podoba. |
To nie warto kochać jej w takim razie. Ja nie mam wersji Art, ale poprzednią i jej bokeh bardzo mi się podoba. Coś w nowszej wersji popsuli, czy kwestia gustu? |
trafianie dla mnie to inaczej powtarzalnosc, a w zaleznosci od odleglosci jest BF lub FF
wydaje mi sie ze to kwestia gustu, bokeh zeissow czy 1.2L podoba mi sie bardziej, ale jak robie na f8-11 i tak jest mi wszystko jedno
komor - Nie 26 Lip, 2015
unesco napisał/a: | trafianie dla mnie to inaczej powtarzalnosc, a w zaleznosci od odleglosci jest BF lub FF |
Aha, czyli jest powtarzalnie tak samo, tak? Na bliskie np. zawsze BF a na daleko FF? No to USB Dock na to chyba powinien pomóc.
unesco - Nie 26 Lip, 2015
komor napisał/a: | unesco napisał/a: | trafianie dla mnie to inaczej powtarzalnosc, a w zaleznosci od odleglosci jest BF lub FF |
Aha, czyli jest powtarzalnie tak samo, tak? Na bliskie np. zawsze BF a na daleko FF? No to USB Dock na to chyba powinien pomóc. |
tak, tylko leniuszek powoduje ze nie moge sie zebrac do USB Docka
Sunders - Nie 26 Lip, 2015
unesco napisał/a: | leniuszek powoduje ze nie moge sie zebrac do USB Docka |
Ale jak w końcu uda Ci się do tego zabrać, to niech nie spowoduje że nie napiszesz jaki był skutek.
unesco - Nie 26 Lip, 2015
Sunders napisał/a: | unesco napisał/a: | leniuszek powoduje ze nie moge sie zebrac do USB Docka |
Ale jak w końcu uda Ci się do tego zabrać, to niech nie spowoduje że nie napiszesz jaki był skutek. |
napisze, napisze
|
|