forum.optyczne.pl

Lornetki - Festiwal Lornetkowy 2016

Arek - Nie 11 Paź, 2015
Temat postu: Festiwal Lornetkowy 2016
Jestem już w domu po Festiwalu Optycznym w Łochowie, na którym razem z 3mnichem i goornikiem znów przetestowaliśmy kilka klasyków (m.in. pojedynek Swarek EL 8.5x42 AD 2012 vs AD 2015, Swarek Habicht 8x30 vs Swift Newport 10x42 vs Leica Trinovid 10x40 BA vs Foton 10x40).

Wyjeżdżając zarezerwowaliśmy już termin na Festiwal Lornetkowy, który odbędzie się 16-17 kwietnia 2016 roku. Już teraz serdecznie Was zapraszam. Zaprosimy wszystkie firmy z branży i mamy nadzieję, że znaczna większość z nich przyjedzie. Przywiozę też kilka swoich klasyków na wspólne testowanie.

goornik - Nie 11 Paź, 2015

Tak, tak - przyjeżdżajcie!
ryszardo - Nie 11 Paź, 2015

Musieliście akurat teraz robić lornetkowy, kiedy postanowiłem sobie, że na festiwale nie jeżdżę, żeby wybrać się na przyszłoroczny zlot?

Ale mówi się trudno. W Łochowie 3 razy już byłem, jeszcze jedną nieobecność przeżyję :)

t1o9m8e6k - Nie 11 Paź, 2015

Ponieważ dopiero na forum optyczne.pl dowiedziałem się, że taki festiwal jest organizowany, mam kilka pytań: jak wygląda sama organizacja? Czy jest duże zainteresowanie? Kwestia noclegu? Bardzo chcę pojechać. Tyle świetnego sprzętu w jednym miejscu... :mrgreen:
Arek - Nie 11 Paź, 2015

t1o9m8e6k, tutaj masz relację z poprzedniego:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=362
i zaproszenie:
http://www.optyczne.pl/66...serwacyjny.html

dolas - Wto 13 Paź, 2015

Witam szanowanych kolegów , pytanie do Arka , od kiedy można wysyłać zgłoszenie na festiwal optyczny , który odbędzie się w kwietniu.
Arek - Wto 13 Paź, 2015

Będzie info na stronie oficjalne. Zapisy pewnie ruszą w lutym-marcu.
Arek - Nie 29 Lis, 2015

Podbijam, żeby przypomnieć temat.
goornik - Sob 05 Gru, 2015

Podbijaj, podbijaj - Ja będę - jeśli nie z "Nippon Kogaku" to prywatnie.
Ostanio osobiście namawiałem także Volvera na przyjazd!

Volver, sam możesz wybrać czy przyjedziesz V8 czy R5....

Arek - Sob 05 Gru, 2015

Ja przywiozę sporo staroci i przygotuję ze dwie pogadanki.
tool - Nie 06 Gru, 2015

Ostatnie rzadko tu zaglądam. Niestety z braku czasu. Ale...na Festiwal Lornetkowy na pewno przyjadę :mrgreen:
goornik - Pią 11 Gru, 2015

Arek napisał/a:
Ja przywiozę sporo staroci i przygotuję ze dwie pogadanki.

..a ja walczę z InPostem o zagnioną TASCO..... :(

Arek - Nie 20 Gru, 2015

Plan ramowy imprezy wygląda następująco:

Sobota (16 kwietnia):

13:00 - Przyjazd i zakwaterowanie
14:00 - Rozpoczęcie imprezy i wykład Arkadiusza Olecha nt. lornetek
15:00 - Prezentacja produktów na stoiskach, wypożyczenia, indywidualne testy użytkowników i rozmowy z przedstawicielami poszczególnych marek
18:00 - Obiadokolacja
19:00 - Dalsze testy sprzętu

Niedziela (17 kwietnia):

8:00 - Śniadanie
9:00 - Testy sprzętu i luźne warsztaty
13:00 - Obiad
14:00 - Dalsze testy i warsztaty
16:00 - Zwrot sprzętu i zakończenie imprezy

Arek - Czw 18 Lut, 2016

Już oficjalnie: http://www.optyczne.pl/94...l_Optyczny.html
Volver - Czw 18 Lut, 2016

Goornik, V8... tylko, że nie mam fajnych lornetek, same takie popularne...
Marlut - Czw 18 Lut, 2016

Nikon zadbał o to aby EII stał się ekskluzywną lornetką - zobacz nowe ceny.
Volver - Czw 18 Lut, 2016

Cześć Marlut! Widziałem, żarty to jakieś są...
kot Sylvester - Czw 18 Lut, 2016

Pytanie nr1; Kiedy będzie znana ostateczna lista firm lornetkowych?

Pytanie nr.2; Czy są szanse na zobaczenie oprócz wymienionych, lornetki takich firm jak; Hawke, Kowa, Leica, Minox, Kite, Pentax i Zen-Ray?

Arek - Pią 19 Lut, 2016

kot Sylvester napisał/a:
Pytanie nr1; Kiedy będzie znana ostateczna lista firm lornetkowych?

Nie wiem. Firmy mogą zgłosić się w ostatniej chwili.

kot Sylvester napisał/a:
Czy są szanse na zobaczenie oprócz wymienionych, lornetki takich firm jak; Hawke, Kowa, Leica, Minox, Kite, Pentax i Zen-Ray?

Dystrybutorzy tych firm dostali zaproszenie. Dystrybutorzy Kowy i Leiki odmówili udziału, dystrybutorzy innych firm nie zareagowali na zaproszenie. Pentax czeka na potwierdzenie centrali czy dostanie pulę sprzętu do wypożyczeń. Jeśli tak pojawi się, bo wstępnie się zadeklarowali.

Volver - Pią 19 Lut, 2016

No tak, Kowa się obraziła za swoją transmisję w klasie 56 mm, a Leica boi sie, że lornetki rozpadną się w dłoniach, hehe... :twisted:
Arek - Pią 19 Lut, 2016

Volver, tak pochopnych wniosków bym nie wyciągał.

Nieobecność Leiki bardzo mnie boli. Tym bardziej, że jej dystrybutor ma też w ofercie Doctera. No ale napisali, że mają inne plany w tym czasie.

Ecotone namawialiśmy mocno. Myślę, że mają sporo do zyskania na takiej imprezie, bo oprócz Kowy mają przecież do pokazania lornetki pod własną marką. Niestety nie dali się namówić, ale jeszcze obiecali rozważyć temat ponownie.

kot Sylvester - Pią 19 Lut, 2016

Arek dziękuję za wyczerpującą (zachęcającą) odpowiedź, teraz jest nad czym się zastanowić.

Pytanie : Kiedy uiszcza się opłatę za pobyt, czy na miejscu po przyjeździe?

Arek - Pią 19 Lut, 2016

Przed przyjazdem. Po przesłaniu zgłoszenia, otrzymasz od Roberta potwierdzenie i informację kiedy i jak dokonać przelewu.

Ze swojej strony zachęcam do uczestnictwa. Im będzie nas więcej, tym lepiej. Nie zachęcam ze względu na własny zarobek, bo cena dla uczestnika jest dokładnie taka, jaką oddajemy hotelowi. Chodzi głównie o to, żeby dystrybutorzy zobaczyli, że w naszej lornetkowej braci jest siła i warto do nas przyjeżdżać.

Marlut - Pią 19 Lut, 2016

Szkoda, że mniej znane u nas marki pozostaną...... mniej u nas znane ;)
Niewielkim nakładem kosztów można sporo zyskać.

Arek - Pią 19 Lut, 2016

Też tak uważam. Argumentowałem to w listach do dystrybutorów, że nie prezentują się przed jakimś mniej lub bardziej przypadkowym targowym tłumem lecz przed osobami, które w znacznej większości znają się na lornetkach i są liderami opinii na poczytnym portalu, gdzie wątki lornetkowe potrafią mieć kilka, kilkanaście a nawet kilkadziesiąt tysięcy odsłon. Do jednych to przemówiło, do innych nie.

Trzeba jednak mieć na uwadze, że niektóre firmy mają specyficzne systemy dystrybucji nastawione na poszczególne zastosowania. Przykładowo niektóre sklepy myśliwskie, dość krótkowzrocznie, nie chcą wychodzić poza rynek myśliwski. Dodatkowo, czasami problem nie jest po stronie dystrybutora tylko centrali, która nie zawsze chce/może dostarczyć odpowiednią pulę lornetek do wypożyczania i testowania. Poniesienie takiego kosztu przez dystrybutora jest często zbyt dużym wysiłkiem. Tak więc
nie krzyżowałbym tych, których nie ma, bo różne są przyczyny. Przykładowo jedna z firm, która była na poprzednim Festiwalu musiała teraz odmówić, bo ich centralna, po śmierci jednego z właścicieli, jest w trakcie reorganizacji.

Marlut - Pią 19 Lut, 2016

Wszystko to prawda. Trudno oczekiwać od małej firmy dostarczenia kilkunastu lornetek bez wsparcia centrali.
Pozostaje inicjatywa oddolna i pokazywanie sobie w małym gronie ;)

Proponuję dodać dział lub temat pokażę / zobaczę

Arek - Pią 19 Lut, 2016

Ja na pewno zabiorę ze sobą kilka klasyków. Jeszcze nie wiem które dokładnie.
Volver - Pią 19 Lut, 2016

Arku, wiem jak funkcjonują takie imprezy, naprawdę. Sam bywam namawiany do różnych osadzonych w podobnym klimacie. To był tylko rodzaj prowokującej uszczypliwości... Nie do końca serio
goornik - Wto 23 Lut, 2016

Volver, nie musisz być posiadaczem ciekawych lornetek, by pojawić się w Łochowie. Ja, dopóki nie obcowałęm często z Arkiem, też ich nie miałem :)
Ale spotkania w Łochowie mają swietną atmosferę, zapewniam Cię, że to najlepszy sposób na wydanie 149 zł.

Arek - Wto 23 Lut, 2016

A swoją drogą zgłoszeń jest na razie mało. Czasu jeszcze dużo, ale mimo wszystko zachęcam do zgłaszania się.
Arek - Wto 01 Mar, 2016

Jest i Pentax.
dolas - Czw 03 Mar, 2016

Witam szanowane grono miłośników dobrej optyki , dawno tu nie zagladałem ,ale to z braku czasu . Pytanie do Arka ,jak dojechać z Warszawy do Łochowa czy są jakieś busy czy autobusy liniowe .
Arek - Pią 04 Mar, 2016

Z Warszawy pewnie będzie jechać kilka osób i będzie miało wolne miejsca w samochodzie. Ja nie pomogę, bo mam komplet (biorę rodzinę i dużo sprzętu) - poza tym jadę dzień wcześniej.

Można nawet próbować dogadywać się w tym wątku...

dolas - Pią 04 Mar, 2016

Pytam o to gdyż do Warszawy przyjadem pociągiem że Stargardu i będę w sobotę o 7.04 , czy ktoś jedzie autem na zlot i by mnie zabrał.
Obserwatorek - Nie 06 Mar, 2016

Oj wybrałbym się, wybrał..., przede wszystkim aby zobaczyć czy to prawda że istnieją te mityczne lornetki bez aberracji chromatycznej, czy może jednak to tylko szkodliwy mit ...

Ale przede wszystkim przeszkadza fakt że Łochów dla mieszkańców zachodniej Polski to leży gdzieś tak w okolicy Puszczy Białowieskiej ...

Jakby trafił się kiedyś zlot w okolicy Poznania, to co innego, jakieś Puszczykowo, Dęby Rogalińskie, Wielkopolski Park Narodowy...,
nie wiem jak tam z pałacami do wynajęcia, ale może dałoby się znaleźć coś z dojazdem publicznym.

A co do firm obecnych na imprezie, czy kolejny "polski producent" czyli PWS wyraził zainteresowanie,
ew. czy redakcja wyraziła zainteresowanie tą firmą ?

Dla mnie wizja dwóch konkurujących ze sobą "polskich firm lornetkowych" jest bardzo pociągająca!

Arek - Nie 06 Mar, 2016

Obserwatorek napisał/a:
Ale przede wszystkim przeszkadza fakt że Łochów dla mieszkańców zachodniej Polski to leży gdzieś tak w okolicy Puszczy Białowieskiej ...

Trochę przesadzasz. Jechałem ostatnio taką drogą... A2 się chyba nazywała. Dość dobrze komunikuje zachodnią Polskę z Warszawą, a z Wawy do Łochowa to już niecałe 70 km, z czego większość też dobrą 2-pasmówką.

Jak kogoś interesuje temat, to raz na 2-lata można się przemęczyć i przejechać te nawet 300-400 km

Santre - Pon 07 Mar, 2016

Ja mam 440 km i melduje chęć przybycia :grin:
Arek - Wto 08 Mar, 2016

Mamy kolejnego wystawcę - firmę Levenhuk.

Swoją drogą przeglądając ich ofertę znalazlem coś takiego:
http://pl.levenhuk.com/ws...D3#.Vt8lGUJms6s

Porro w tej cenie może być fajne optycznie, a mamy małe przeglądowe powiększenie 6.5x z polem 10 stopni.

Volver - Wto 08 Mar, 2016

Nazwa firmy-czyli Firma-zobowiązuje... Ciekawe, jak by wypadły w testach? Ceny bardzo przystępne, nieco powyżej Nikona EX, a może są z porządnymi powłokami?
Arek - Wto 08 Mar, 2016

Pobawimy się w Łochowie. Shermany maja być. Sam jestem ciekaw. Bardzo fajnie pod względem parametrów ta seria wygląda, więc tym bardziej kusi sprawdzić jak to sprawdzi się w rzeczywistości.
jutomi - Wto 08 Mar, 2016

Waga tego malucha jest podejrzanie duża - 730g - to chyba rekord przy tych parametrach.
Monastor - Wto 08 Mar, 2016

Arek, slogan mają ciekawy, Zoom&Joy :smile:
Arek - Wto 08 Mar, 2016

jutomi napisał/a:
Waga tego malucha jest podejrzanie duża - 730g - to chyba rekord przy tych parametrach.

Fujinon FMTSX 8x30 ważył 720 gramów, a miał obiektyw mniejszy o 2 mm.

Obserwatorek - Sro 09 Mar, 2016

Widok jakby znajomy ...

http://www.vixenoptics.co...lar-p/14501.htm

widoczek - Sro 09 Mar, 2016

Z tego co widzę są Shermany PLUS i Shermany PRO. Na zlocie się nie pomylcie, te w wersji PLUS mają prostsze okulary więc pewnie nie spodziewałbym się za dużo po nich. Ale wersja PRO, hmmm... Na papierze wygląda świetnie, szczególnie 6.5x32 z 10-cio stopniowym polem. Ktoś ją musi przetestować pod gwiazdami, byłaby idealna do szerokich kadrów na całe gwiazdozbory i Drogę Mleczną :!:
Szkoda że mnie nie będzie :sad:

Arek - Sro 09 Mar, 2016

To zrób wszystko, żeby być... Następna okazja za 2 lata.
dolas - Sro 16 Mar, 2016
Temat postu: jaka lornetke do 450 zł
Witam kolegów jak w temacie , jaką lornetke byscie polecili na prezent dla laika do 450 zł . Kwota nie moze byc wyższa , a parametry musza byc 10x50 . Myslałem o delta optical silver , czy ktos miał badz ma ta lornetke. Prosze o pomoc i pozdrawiam.
Santre - Sro 16 Mar, 2016

Silver optycznie to dobra lornetka ale mechanicznie nie wytrzyma długo. Słaby mostek okularowy. Pozostaje Nikon action EX lub Ecotone WP2 najtańsze rozsądne propozycje.
dolas - Sro 16 Mar, 2016

Miał byc nowy temat , ale cos mi nie wyszło , przepraszam , nowy juz załozyłem.

[ Dodano: Czw 17 Mar, 2016 19:41 ]
Mozna wiedziec ile juz jest chetnych na festiwal optyczny.

[ Dodano: Czw 17 Mar, 2016 22:51 ]
Do kolegi który przysłał mi wiadomość w zwiazku z festiwalem , bo nie wiem czy dostał wiadomość , którą wysłałem , zgadzam sie poczekac . Daj znac czy dostałes wiadomość .

Danieg - Pon 04 Kwi, 2016

Witam, czy ktoś z Krakowa lub okolic wybiera się na Festiwal?
Arek - Wto 05 Kwi, 2016

dolas na razie wygląda na to, że frekwencja będzie podobna do tej 2 lata temu czyli około 50 uczestników.
Chyba, że w ostatnie tygodnie ruszą się ludzie ze zgłoszeniami. Miejsc jest wciąż dużo więc zachęcamy. Następna okazja na takie macanie lornetek, lunet i teleskopów w jednym miejscu dopiero za dwa lata.

ryszardo - Wto 05 Kwi, 2016

Muszę przyznać, że do ostatniej chwili się wahałem, ale w zeszłym tygodniu dostałem zaproszenie na sobotę na ślub koleżanki, więc decyzja zapadła.

W każdym razie życzę wszystkim udanej imprezy i czekam na relację :)

Volver - Wto 05 Kwi, 2016

Hej, w ciągu dwóch dni będę miał jasność co do naszej obecności - 2 osoby. Na 90% będziemy. Ale pewnie skorzystamy z pokojów poza pulą festiwalową i przyjechalibyśmy w piątek, zarejestruję się jak będę już pewny na 100%.
Arek - Pon 18 Kwi, 2016

Jest już relacja i ponad setka zdjęć:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=495

komor - Pon 18 Kwi, 2016

Bardzo miła fotorelacja. Muszę popracować nad brzuchem. :)
Marlut - Wto 19 Kwi, 2016
Temat postu: lornetki Kite
Jeśli dobrze widziałem na zdjęciach, w Łochowie były lornetki Kite Lynx i Toucan. Ktoś je testował i może opisać w kilku zdaniach?
Dziubiński M. - Wto 19 Kwi, 2016

Witam.
Napiszcie coś także o tych porro Levenhuk. I kilka informacji o tej marce. Jak się mają do Nikona EX?

Arek - Wto 19 Kwi, 2016

Moim zdaniem bardzo podobnie, albo momentami nawet lepiej. Np. nie oszczędzają na powłokach i mają zielonkawe MC na wszystkich granicach. Niestety bezpośredniego pojedynku nie udało się zrobić, bo Nikon miał tylko Actiona EX, a Levanhuk miał wszystkie pozostałe modele z Sherman Pro oprócz 7x50.

Ale przez 6.5x32 patrzyło się bardzo fajnie.

kot Sylvester - Wto 19 Kwi, 2016

Marlut oto kilka zdań o Kite Lynx HD 8x30 specjalnie dla Ciebie, jednocześnie zaznaczam że to moja opinia z którą ktoś inny niekoniecznie musi się zgodzić.

Lornetka jest bardzo starannie wykonana i miła w dotyku. Bardzo dobrze leży w ręce i przy oku. Z uwagi na gabaryty a więc wielkość i wagę bez problemu daje się obsługiwać jedną ręką, powinna zmieścić się w średniej wielkości kieszeni, w dużej bez problemu. Jak zapewniał pan Jacek B. z Edredona jest Made in Japan.

Obraz jaki daje jest bardzo dobrej jakości. Jest bardzo jasny i klarowny. Dystorsja mała albo bardo mała (mnie ta wada tak bardzo nie przeszkadza więc w tej kwestii nie Musisz brać tego za pewnik). Moja ulubiona wada to AC i w tej kwestii Lynx sprawuje się bardzo dobrze , w centrum właściwie niewidoczna na brzegu mała albo bardzo mała. Dobry kontrast i rozdzielczość.

Niestety komy i astygmatyzmu nie udało się sprawdzić bo w sobotę pod wieczór się zachmurzyło i co nieco popadało.

Ps.Jeśli Chcesz wiedzieć jak wypadła w porównaniach Daj znać.
Ps.2 Toucana niestety w ręku nie miałem ale Ibisa tak

Arek - Wto 19 Kwi, 2016

kot Sylvester, szkoda że nie miałeś ksywki z forum na identyfikatorze. Wtedy bym skojarzył twarz z nickiem na forum. Jesteś na którymś zdjęciu z relacji?
Marlut - Wto 19 Kwi, 2016

kot Sylvester, jesteś bardzo uprzejmy. Chętnie przeczytam porównanie do jakiegoś testowanego modelu. Parametry są podobne do Monarcha 7 8x30 ale jakość wykonania i materiały chyba zupełnie inne. Może raczej porównać do EII, jeśli możesz.

Ibis to już wyższa półka, ale chętnie przeczytam opinię.

widoczek - Wto 19 Kwi, 2016

Arek napisał/a:
Moim zdaniem bardzo podobnie, albo momentami nawet lepiej. Np. nie oszczędzają na powłokach i mają zielonkawe MC na wszystkich granicach. Niestety bezpośredniego pojedynku nie udało się zrobić, bo Nikon miał tylko Actiona EX, a Levanhuk miał wszystkie pozostałe modele z Sherman Pro oprócz 7x50.

Ale przez 6.5x32 patrzyło się bardzo fajnie.

Możesz powiedzieć coś więcej o tej 6.5x32? ile % pola jest ostre? Co z krzywizną pola? Astygmatyzm? Kontrast? Kształt źrenic?

kot Sylvester - Sro 20 Kwi, 2016

Marlut bezposrednio Kite Lynx HD 8x30 porównałem z Opticron Traveller BGA Mg 8x32 i Meopta Meostar B1 8x32 a pośrednio z pewnym przedziałem czasowym z EII.

Traveller ma wyraźnie większą AC gorszą transmisję słabszą rozdzielczość i kontrast.

Meopta ma również większą AC większą dystorsje, nieostrość też wydawała mi się większa z kontrastem i rozdzielczością już była bardziej porównywalna ale w sumie Lynx jak dla mnie lepszy.

Co do Nikona EII 8x30 to Lynx ma mniejszą AC i to wyraźnie natomiast dystorsja i nieostrość są bardziej zbliżone ale chyba jednak minimalnie lepiej w Lynx. Z porównaniem kontrastu i rozdzielczości mam problem bo zastanawiam się jak to określić. Są bardzo porównywalne w EII jest jakby bardziej równomierny w całym polu a w Lynx jakby miał wielkiego sweet spota.

Moim zdaniem Kite Lynx HD 8x30 stanowi znakomitą alternatywę dla Nikona EII 8x30 bo w niczym mu nie ustępuje a obecna różnica w cenie między nimi tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu.

Gdybym miał polecić dobrą dachówkę w optymalnej relacji jakość-cena w to Kite Lynx HD 8x30 byłaby na pewno jedną z dwóch jakie były na tym festiwalu.

Co do KITE Ibis to miałem w ręku 10x42

Ps. Arek jestem na kilku zdjęciach, ale skąd i dlaczego Twoje zainteresowanie moją osobą?

Arek - Sro 20 Kwi, 2016

kot Sylvester napisał/a:
Ps. Arek jestem na kilku zdjęciach, ale skąd i dlaczego Twoje zainteresowanie moją osobą?

Fajnie jest poznać osobiście aktywnych forumowiczów - a tak nawet nie wiem czy rozmawialiśmy ze sobą na festiwalu czy nie.

Miałem okazję poznać kivirovi, gaudemusa, toola znałem już z wcześniejszego zlotu... Reszta się nie ujawniała - szkoda...

Arek - Sro 20 Kwi, 2016

widoczek napisał/a:
Możesz powiedzieć coś więcej o tej 6.5x32? ile % pola jest ostre? Co z krzywizną pola? Astygmatyzm? Kontrast? Kształt źrenic?

Jako organizator nie miałem dużo czasu na testy. Źrenice są OK, ścięte naprawdę minimalnie. Astygmatyzmu nie oceniałem. Obraz w centrum bardzo dobry - brzegi z racji na duże pole nie porywają, ale źle też nie jest. Diafragma ładnie odcięta. Żadnych duszków, żadnego świecenie za polem widzenia.

kot Sylvester napisał/a:
Moim zdaniem Kite Lynx HD 8x30 stanowi znakomitą alternatywę dla Nikona EII 8x30 bo w niczym mu nie ustępuje a obecna różnica w cenie między nimi tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu.

Ustępuje mu polem widzenia. Tak na oko różnica wydaje się większa niż deklarowane 0.2 stopnia - ale na oko to chłop w szpitalu umarł więc nie dam za to głowy. Co nie zmienia postaci rzeczy, że przy obecnej cenie EII, w przypadku 8x30/8x32, należy ludziom bardziej polecać tego Kite albo jeszcze tańszego Monarcha 7 i Kowę.

Marlut - Sro 20 Kwi, 2016

kot Sylvester, dzięki.

Monarch7 za 1200zł wydaje się rozsądną propozycją, 1700zł to była mocna przesada za plastikowego malucha, EII kosztował wtedy ~1600zł.
Kowa 8x32 jak najbardziej godna polecenia.

Było jeszcze coś ciekawego w klasie 25-32mm?

Abs - Sro 20 Kwi, 2016

Różnica ceny między Kite a M7 jest tak znacząca, że w zasadzie polecać należy M7 zwłaszcza, że to optyka bliźniacza. Nikon ma także bardziej ugruntowaną pozycję co przy ewentualnej odsprzedaży ma znaczenie. Swoją drogą Kite jest bardzo ciekawą propozycją dla wymagających i świadomych miłośników lornetek.
Marlut - Sro 20 Kwi, 2016

Abs napisał/a:
Różnica ceny między Kite a M7 jest tak znacząca, że w zasadzie polecać należy M7 zwłaszcza, że to optyka bliźniacza...

Domyślam się, że masz na myśli tylko powiększenie i wielkość obiektywów bo cała reszta jest chyba innej klasy - tak wnioskuję z opisów, sam Lynxa nie miałem w rękach.

Abs - Sro 20 Kwi, 2016

Zarówno powiększenie jak i apertura są takie same w M7 i K.L. (8x30 lub 10x30). Różnica jest przede wszystkim w jakości wykonania i kraju produkcji. Ciekawa analiza http://www.birdforum.net/showthread.php?t=271587
kot Sylvester - Sro 20 Kwi, 2016

Marlut napisał/a:
kot Sylvester, dzięki.

Z ciekawych jak dla mnie to; Pentax AP 8x30 WP i Pentax AD 9x32 WP

Abs - Czw 21 Kwi, 2016

...ale "czy to dobre jest"? Skoro były na festiwalu to powinny być w sprzedażny. Pentax zazwyczaj ma problemy z polem
kot Sylvester - Czw 21 Kwi, 2016

Abs napisał/a:
...ale "czy to dobre jest"? Skoro były na festiwalu to powinny być w sprzedażny. Pentax zazwyczaj ma problemy z polem

Moim zdaniem to jest nie tylko dobre a wręcz bardzo dobre chociaż ze względu na problemy z polem jak to Nazwałeś na pewno nie dla każdego.
Obecność na festiwalu to jedno a realna dystrybucja to drugie zwłaszcza że nie tak dawno zmienił się dystrybutor tej marki. Jak na razie ja efektów tej zmiany nie dostrzegam zwłaszcza w kwestii dostępności lornetek Pentaxa w handlu.

Marlut - Czw 21 Kwi, 2016

Na poprzedniego dystrybutora Pentaxa spuśćmy zasłonę milczenia, teraz może być tylko lepiej.

Chciałem jeszcze zapytać Was o lornetki Meopta, lunety tej marki zbierają bardzo dobre opinie.

kimek27 - Czw 21 Kwi, 2016

A co do małych 25mm lornetek, dotykał/porównywał ktoś meopro, terra ed albo CL, czy jak zwykle nie zawracaliście sobie głowy "zabawkami"
kot Sylvester - Czw 21 Kwi, 2016

Marlut z Meopty oprócz Meostar B1 8x32 miałem jeszcze (chociaż krótko) przy oku Meopro HD 8x32, owszem przyzwoita ale jakoś mnie nie porwała. Jak na literki HD to AC powinna być jednak mniejsza.

kimek27 porównywałem tylko Terra ED z Opticron DBA Oasis 8x21 i szczerze mówiąc Opticron podobał mi się bardziej co nie znaczy że Terra jest zła bo obie są z tej wyższej półki maluchów. W warunkach słonecznej pogody jaka była w niedzielę nie widziałem różnicy w jasności między nimi wynikającej z różnicy źrenic wyjściowych. Opticron ma bardzo dobry kontrast, fajnie oddaje kolory i świetnie się przez niego patrzy bo soczewka okularu jest niewiele mniejsza od tej w obiektywie. Poza tym wydał mi się solidniej wykonany taki "mały Steiner" przyjemny w dotyku.

Marlut - Pią 22 Kwi, 2016

kot Sylvester napisał/a:
...Gdybym miał polecić dobrą dachówkę w optymalnej relacji jakość-cena w to Kite Lynx HD 8x30 byłaby na pewno jedną z dwóch jakie były na tym festiwalu...

A druga?

Santre - Pią 22 Kwi, 2016

Kite Lynx to bardzo dobra lornetka, już na zeszłym festiwalu się o tym przekonałem wtedy w promocyjnej cenie można było kupić za 1300 zł.
Abs - Pią 22 Kwi, 2016

Sylwestrze (inni obecni) a jak Meostar 8x25? Jest w dobrej cenie. I ważne - jak liczyli sobie Kite?...w detalu kosztuje 2100zł i to moim zdaniem mało konkurencyjna cena.
kimek27 - Pią 22 Kwi, 2016

1/2 ceny takiego 8x30 CL

Meopta wydaje się dość spora i ciężka jak na klasę mini, patrząc na same parametry chyba bym wolał Nikona Prostaff.

MEOPTA Meosport 8x25 6,3st 390g 569zł
Nikon PROSTAFF 7s 8x30 6,5st 415g 599zł

NIKON Monarch 7 8x30 8,3st 435g 1199zł
TERRA ED Pocket 8x25 6,5st 310g 1290zł

PS
kiedy Lynx kosztował 1300zł za Monarcha trzeba było zapłacić 1700zł ;)

kot Sylvester - Pią 22 Kwi, 2016

Abs niestety nie oglądałem ani małej Meopty ani Swarka ani Olka choć zamierzałem porównać ze swoim maluchem. Teraz z perspektywy trochę pluję sobie w brodę bo następna okazja za 2 lata. Tak jakoś wyszło bo w pewnym momencie "rzuciliśmy" się na lunety.
Kite Lynx można było nabyć na festiwalu z 10% rabatem.

Marlut ta druga to Pentax AD 9x32 WP z ceną 1500 zeta (według Pana ze stoiska Pentaxa)

Wykonanie bardzo solidne, guma przyjemna w dotyku. Świetnie leży w ręku (obudowa otwarta) dobrze przy oku, bez problemu daje się obsługiwać jedną ręką. Od spodu tubusów zagłębienia na kciuki (mogłyby być nieco głębsze). Śruba ostrości duża, wygodna (karbowana) chodzi z równomiernym oporem bardzo płynnie w całym zakresie. Pełny obrót śruby około 450 stopni (ciężko tak dokładnie określić na oko). Muszle oczne ogumowane z czterema pozycjami wysuwu. Nie mają tendencji do "składania się" po przyłożeniu do oczu. Nie ma wyjścia na statyw.

Bardzo dobry kontrast i rozdzielczość. Dystorsja lekka poduszka. Biel leciutka żółć kolory jakby nieco ocieplone ale obraz bardzo przyjemny dla oka. Pole w 80% (jeśli nie więcej) ostre. AC w centrum: pionowa bardzo mała wręcz minimalna, pozioma szczątkowa ciężko się jej dopatrzeć. Oddalając się od centrum zaczyna być widoczna ale do połowy promienia pola widzenia nie jest uciążliwa. Za połową wyraźnie widoczna na brzegu spora.

Na prawym tubusie od spodu napis: Made in Philippines

Moim zdaniem to bardzo dobra alternatywa dla M7 8x30 a nawet dla EII 10x35 (wiem że wkładam kij w mrowisko ale już wiosna więc można :lol: )

Ps.Marlut w uzupełnieniu moich wypocin polecam lekturę o niej:
http://www.bestbinoculars...x32ADWP-160.htm

oraz o wcześniejszej wersji:
http://www.bestbinoculars...x32DCFBC-94.htm

kot Sylvester, dzięki, poczytam. Od lat używam lustrzanek Pentaksa, może czas na lornetkę tej firmy ;)
Dla EII brak alternatywy, koniec dyskusji.
A tak na poważnie, mają swoje wady ale raczej można coś dokupić niż je zastąpić.

Marlut jak chcesz odsprzedam ci 8x32 SP

Dziękuję ale mam małą ósemkę:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=28789

:wink:
Abs - Sob 23 Kwi, 2016

Nikt nie miał przy oczach Meopty Meostara 8x25? Prostaffa 7 znam. Skoro M7 kosztował 1700zł a Kit 1300zł to przy dzisiejszych cenach polecałbym Nikona. Pamiętam opinię Arka z pokazów chyba przedpremierowych o linii M7 - że za rozsądne pieniądze możemy się cieszyć bardzo przyzwoitą optyką (jakoś tak to szło...). Dziś rynek szerszy bo pojawiły się choćby Prominary...
Santre - Sob 23 Kwi, 2016

Marlut zgadzam się z Tobą w 100%. Dla EII nie ma alternatywy :wink: . Kupiłem niedawno KOVE 8x32 BD XD. Bardzo fajny sprzęcik można się cieszyć obrazem ale efektu WOW nie ma.
Koniec Kropka :grin: Tak się zaczyna obserwacja EII czy to 8 lub 10 i tak kończy :grin: i nic tego nie zmieni.

goornik - Sob 23 Kwi, 2016

Marlut napisał/a:

Oczywiście - Swarovski 8x25 CL Pocket. Urzekła mnie jakością wykonania i jakością optyki. Średnie i duże modele Swarka znam jako-tako, a ten maluch jakoś zawsze pozostawał w cieniu.... Aż do Łochowa....

Testowanie tego malucha było dla mnie odskocznią po ostatnich zakupach z innej kategorii wagowej: 10x50 FMT-SX i 8x56 Ultima.....

Naprawdę mam ochotę na tego Swarovskiego..... Tak dla miecia, bo 8x30 M7 dużo większa nie jest, a kosztuje mniej niż połowę i już ją mam...

kimek27 - Sob 23 Kwi, 2016

goornik, porównywales może pocket cl, z terra ed?
Volver - Sob 23 Kwi, 2016

Goornik, też masz Ultimę? 
goornik - Sob 23 Kwi, 2016

Kimek27 - tak, ale terra ED zupełnie mi nie leży, poza tym jest brzydka i z Chin.... W mojej mocno nieobiektywnej ocenie nie ma startu do Pocket CL 8x25

Volver - mam; odkupioną od Santre (skroił mnie niemiłosiernie....) Pole widzenia mocno rozczarowuje, jakość wykonania troche rozczarowuje, ale optycznie cacy.

Dziś w Łodzi mijał mnie piękny P1800 na żółtych tablicach - od razu pomyślałem o Tobie....

Marlut - Sob 23 Kwi, 2016

Zapytam jeszcze o Zeiss Terra ED 8x32 / 10x32 - model 42mm w teście Arka wypadł bez rewelacji w stosunku do ceny ale 32mm trochę potaniały, teraz obie wersje kosztują 1399zł. Ktoś je może oglądał?
kot Sylvester - Sob 23 Kwi, 2016

Marlut napisał/a:
Zapytam jeszcze o Zeiss Terra ED 8x32 / 10x32 - model 42mm w teście Arka wypadł bez rewelacji w stosunku do ceny ale 32mm trochę potaniały, teraz obie wersje kosztują 1399zł. Ktoś je może oglądał?

Marlut gdzie są te Zeissy w takiej cenie?
Ja tu widzę nieco inną:
http://www.lanius-books.c...st-hd-8x32.html
http://www.lanius-books.c...t-hd-10x32.html

Terra ED 8x32 moim zdaniem jest za droga.

kimek27 - Sob 23 Kwi, 2016

Z tego co mi wiadomo 8x25 terra ed pochodzi z kraju kwitnącej wiśni.
Czyli skwarek wart swojej ceny :wink:

Volver - Nie 24 Kwi, 2016

Goornik, a ja myślałem, że jesteś bezkompromisowo nastawiony do Ultimy, na poważnie. Dodaj swoje uwagi do wątku lornetki. Gdybyś sobie wsiadł do historycznego Volvo P1800 powiedziałbyś prawie to samo co o Ultimie -rozczarowanie - sam tak miałem. Za staaaare...za prymitywne...za ciasne i w ogóle za.... Ale takie lata 90-te, Audi, Volvo, Lancia to już bajka, wszystkomające, bez oszczędności i ładne, znowu całkiem jak lornetki!
Marlut - Nie 24 Kwi, 2016

kot Sylvester napisał/a:
Marlut napisał/a:

Marlut gdzie są te Zeissy w takiej cenie?
Terra ED 8x32 moim zdaniem jest za droga.

http://www.lanius-books.c...ra-ed-8x32.html

Seria Terra ED jest produkowana w kraju Konfucjusza, wiśnia kwitnie trochę dalej ;)

goornik - Nie 24 Kwi, 2016

Volver napisał/a:
Goornik, a ja myślałem, że jesteś bezkompromisowo nastawiony do Ultimy, na poważnie. Dodaj swoje uwagi do wątku lornetki. Gdybyś sobie wsiadł do historycznego Volvo P1800 powiedziałbyś prawie to samo co o Ultimie -rozczarowanie - sam tak miałem. Za staaaare...za prymitywne...za ciasne i w ogóle za.... Ale takie lata 90-te, Audi, Volvo, Lancia to już bajka, wszystkomające, bez oszczędności i ładne, znowu całkiem jak lornetki!

O nie - daleki jestem od fanatyzmu. Kupiłem ją bo jest więcej niż dobra, maleńka i poręczna, ale przede wszystkim: to ostatnia chwila by zdobyć egzemplarz praaaaawie nowy. Zakupu nie żałuję, w temacie porro mam wszystko, co jest na rynku i leży w zasięgu moich zainteresowań. Od 8x30 E II do 18x70 WF, poprzez całą serię SE i FMT-SXa. Więcej mi naprawdę nie trzeba.
Uwagi o ultimie w stosownym wątku dodałem.

No sam powiedz: nie kupiłbyś jednego z ostatnich 960, wiedząc, że nadchodzą nijakie wydmuszki z cztero- i trzycylindrowymi popierdułkami pod maską?

kimek27 - Nie 24 Kwi, 2016

Terra ED 32mm, 42mm robione w Chinach
Terra ED 25mm robiona w Japonii
Tych lornetek nie produkuje Zeiss, zamawia je u producentow OEM

RomanW - Nie 24 Kwi, 2016

Mam pytanie o Nikon M7 8x30, nie miałem go w rękach.
Moje skromne doświadczenie z lornetkami pokazuje, że te lornetki, które dają duże ocieplenie obrazu, są przyjemne w odbiorze dla oka, ale spada im kontrast i rozdzielczość, chodzi o obserwacje dzienne. Możliwe, że dotychczas zebrane wnioski mam logiczne ale nie znaczy że prawdziwe. Np. jak spojrzymy okiem przez filtr czerwony czy pomarańczowy to od razu zobaczymy spadek kontrastu i rozdzielczości, a jak lornetka taka jak M7 ma wbudowany na stałe taki filtr podbijający ciepłe widmo (obrazek z transmisji w zał.), to mam pytanie czy za tym widać zauważalny spadek kontrastu i rozdzielczości za dnia?

Roman, filtr powoduje OGROMNĄ ingerencję w widmo światła przechodzącego, zaś nierównomierna transmisja lornetki - jak w przypadku M7 - daje tylko subtelną zmianę kolorystyki. Jest ona często tak mała, że osoby z "tolerancyjnym" okiem wogóle jej nie widzą. W przypadku tego Monarcha, porównując niebieski do czerwonego, masz relację 82% do 92% czyli różnica o 10%. Nie można tego porównać z żadnym klasycznym filtrem to fotografii cz-b.
Reasumując - zaczerwienienie obrazu będzie baaaardzo delikatne i - jak napisałeś - będzie korzystnie wpływać na wizuwalny odbiór obrazu.

Goornik, no przecież obaj byśmy! Wielocylindrowe i duże silniki są jak stare, dobre i sprawdzone porro. Zawsze ma się banana na gębie! A u mnie konsekwentnie od pół roku brak nieba na nią...zostaje za to autostrada! :-)

Jeździsz loretkami po A4? Jaka to kategoria prawa jazdy? "P"?

Żeby mieć 2 w 1 wożę je w samochodzie, w schowku! Tadaam!
Marlut - Pon 25 Kwi, 2016

kimek27 napisał/a:
Terra ED 32mm, 42mm robione w Chinach
Terra ED 25mm robiona w Japonii

To tłumaczy 109zł różnicy w cenie pomiędzy 8x25 a 8x32; 10x25 i 10x32 dzieli całe 9zł.

goornik, jak wygląda sprawa jakość materiałów i montażu w przyziemnej serii Cajsa?

goornik - Pon 25 Kwi, 2016

Marlut napisał/a:

goornik, jak wygląda sprawa jakość materiałów i montażu w przyziemnej serii Cajsa?

Jak na małą lornetkę - dobrze
Jak na Zeissa - co najwyżej zadowalająco

Marlut - Pon 25 Kwi, 2016

Czyli według starej skali szkolnej mocne 3= :mrgreen: czy pełne 3?
Nie dopisałem, że chodzi mi o wersję 32mm

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2016 17:16 ]
Cofam pytanie ;)
Teraz bardziej interesuje mnie Meopta MeoPro 10x42 HD

kot Sylvester - Sro 27 Kwi, 2016

Marlut napisał/a:

Teraz bardziej interesuje mnie Meopta MeoPro 10x42 HD

Obstawiam w "ciemno" że jednak Vortex Viper HD 10x42 jest wyraźnie lepszy!

kimek27 - Czw 28 Kwi, 2016

Ja mialem dwa Vipery, trzeciego bym nie zaryzykowal :D
widoczek - Czw 28 Kwi, 2016

kot Sylvester, a ja bym w ciemno obstawił że Meopta jest lepsza :wink:
Marlut - Czw 28 Kwi, 2016

kot Sylvester, widoczek, W ciemno czyli bez oglądania lornetki?

kimek27, z jakiego powodu? Viper ma dobre recenzje.

kot Sylvester - Czw 28 Kwi, 2016

kimek27 napisał/a:
Ja mialem dwa Vipery, trzeciego bym nie zaryzykowal :D

Pytanie czy ze względów optycznych, czy mechanicznych? Jeżeli po pierwszym Zdecydowałeś się jednak na drugiego to przypuszczam że nie był aż tak zły.

Widoczek Meopta MeoPro 10x42 HD to seria niższa od Meopta Meostar B1 10x42, test tej drugiej był:

http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=149

można sobie porównać z testem Vortex Viper HD 10x42:

http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=240

z tego wynika moje ostrożne przypuszczenie.

Arek - Czw 28 Kwi, 2016

widoczek, widoczek chyba jednak żartował. Meopro to jednak klasa niżej niż Meostar.

Test B1 był dawno i chyba od tamtej pory zmieniły się powłoki, ktoś wie?

[ Dodano: Czw 28 Kwi, 2016 11:57 ]
Przy okazji mam jeszcze pytanie o odblaski powodowane światłem wpadającym od strony okularów w wymienionych lornetkach.
Problem ten zaobserwowaliśmy z TS w 12x56 Prominar
http://forum.optyczne.pl/...=27861&start=60

widoczek - Czw 28 Kwi, 2016

Oczywiście, że żartowałem - konkretnie to z tego oceniania "w ciemno". :mrgreen:
kot Sylvester - Czw 28 Kwi, 2016

Marlut napisał/a:
Test B1 był dawno i chyba od tamtej pory zmieniły się powłoki, ktoś wie?

Marlut jeżeli zmienili tylko powłoki a konstrukcja optyczna dalej ta sama to może być jak z Leicą. Swojego czasu Arek o tym wspominał o ile dobrze pamiętam jak to Leica "krzyczała" o nowych powłokach a okazało się że zysk na transmisji to jakieś dwa, trzy % co jest do nie zobaczenia oczami.

Pentax też chwilę temu wprowadził nowe powłoki zmieniając równocześnie oznaczenia wszystkich serii (konstrukcje optyczne zostały bez zmian) no i co? Różnic nie widać, ja ich przynajmniej w Łochowie nie mogłem dostrzec.

Fragment z podsumowania testu:
"Meostar to niewątpliwie solidna i dobra lornetka. Cierpi jednak ona na kilka przywar częściowo związanych z przeszłością zakładu, w którym ją wyprodukowano. Chodzi tutaj o kiepskie odwzorowanie bieli. Lornetki produkowane w krajach byłego bloku wschodniego, najprawdopodobniej ze względu na powłoki antyodbiciowe, których transmisja była najwyższa w barwie żółtej, zawsze mocno zażółcały obraz. Czeska Meopta niestety nie pozbyła się tej bolączki i nadal nie potrafi wyprodukować optyki prawidłowo odwzorowującej kolory(...)"

Widać zmiany w kwestii kolorów?

Arek - Czw 28 Kwi, 2016

kot Sylvester napisał/a:
Marlut jeżeli zmienili tylko powłoki a konstrukcja optyczna dalej ta sama to może być jak z Leicą. Swojego czasu Arek o tym wspominał o ile dobrze pamiętam jak to Leica "krzyczała" o nowych powłokach a okazało się że zysk na transmisji to jakieś dwa, trzy % co jest do nie zobaczenia oczami.

Było nawet gorzej :) Nowe powłoki dołożyły 3%, ale hydrofobowe zabrały ze 2%, w efekcie przybyło jakieś 1%.

Fakt, że Meopty w Łochowie (szczególnie te HD) nie wydawały się w ogóle żółte, co było bolączką modeli sprzed ładnych kilku lat. Więc maksymalna transmisja może jakoś mocno się nie zmieniła, ale kolorystyka została chyba poprawiona.

kimek27 - Czw 28 Kwi, 2016

Mialem vipera 8x32 i 8x42 w tym samym czasie, kupione nowki po 1000zl. 32 zamienilem na nikona se, a 8x42 miala uszczerbiony pryzmat i poszla w inne rece.
tool - Czw 28 Kwi, 2016

Wtrącę kilka słów o Viperze i Meopcie Meostar B1 HD.
Pojechałem do Łochowa głównie po to by skonfrontować Vipera 10x42 z Vanguardem Endeavorem II ed. Viper wygrał, niewiele ale wygrał dla mnie z Vanguardem.
Ale...ale trafiły się Meopty Meostary. I choć w pierwszej chwili nie porwały mnie, to już pod koniec pierwszego dnia, a drugiego to juz cały dzień poświęciłem czas w zasadzie tylko im. Jakość wykonania i jakość obrazu 12x50 i 15x56 (obie HD) zaczęły mnie powalać i robić banana na twarzy :grin: . Jedyne co mnie zaniepokoiło to w miarę szybka dystorsja oraz odczucie lekko ocieplonych kolorów w stosunku do Vipera. Ale to nic, powiem tak, w tej chwili Chcę !!! AC niezauważalna, rozdzielczość wyśmienita, ostrość cudowna. I tyle w temacie. MeoPro do mnie nie przemówiły.
Dodam jeszcze, że Meostary 7x42 oraz 8x32 choć bez HD to też dwie warte uwagi i chyba polecenia lornetki.

kot Sylvester - Wto 03 Maj, 2016

tool napisał/a:
MeoPro do mnie nie przemówiły.
Dodam jeszcze, że Meostary 7x42 oraz 8x32 choć bez HD to też dwie warte uwagi i chyba polecenia lornetki.

Tool MeoPro do mnie również nie przemówiły. Co do Meostarów to 7x42 przegapiłem ale 8x32 porównywałem bezpośrednio z Kite Lynx HD 8x30 i ta druga moim zdaniem wyraźnie lepsza i znacznie tańsza.
W serii Meostar zastanawia mnie natomiast sprawa powłok fazowych na pryzmatach. Z testowanych przez Arka :Meostar B1 10x42, Meostar B1 10x50 oraz Meostar B1 8x32 tylko przy tej ostatniej w opisie jest informacja że takowe posiadają.
Pytanie zasadnicze; czy Meostar B1 10x42 i 10x50 posiadają powłoki fazowe na pryzmatach?
Osobiście mam również wątpliwość czy Meostar B1 8x32 posiada takowe!

Czy ktoś wie coś konkretnego w tym temacie???

Marlut - Sro 04 Maj, 2016

kot Sylvester napisał/a:

W serii Meostar zastanawia mnie natomiast sprawa powłok fazowych na pryzmatach. Z testowanych przez Arka :Meostar B1 10x42, Meostar B1 10x50 oraz Meostar B1 8x32 tylko przy tej ostatniej w opisie jest informacja że takowe posiadają.
Pytanie zasadnicze; czy Meostar B1 10x42 i 10x50 posiadają powłoki fazowe na pryzmatach?
Osobiście mam również wątpliwość czy Meostar B1 8x32 posiada takowe!

Czy ktoś wie coś konkretnego w tym temacie???

Lornetki w tej cenie bez powłok fazowych?! Na stronach sklepów jest tylko informacja o wielowarstwowym pokryciu pryzmatów.

kot Sylvester - Czw 05 Maj, 2016

Marlut napisał/a:

Lornetki w tej cenie bez powłok fazowych?! Na stronach sklepów jest tylko informacja o wielowarstwowym pokryciu pryzmatów.

Przejrzałem stronę Meopty dokładnie i niestety moje przypuszczenia się potwierdziły.
Obie serie lornetek a więc MeoStar B1;

http://www.meoptasportsop...-series-19.html

i MeoPro HD;

http://www.meoptasportsop...series-215.html

nie posiadają powłok fazowych na pryzmatach. W opisie nie ma na ten temat ani słowa a przecież chwalą się powłokami , fluorytem ,wypełnieniem gazem, dokładnością wypolerowania pryzmatów itd.

Marlut wielowarstwowe pokrycie pryzmatów to jednak nie faza. Czyżby bariera technologiczna? Chociaż z drugiej strony jak otworzyć na stronie rozdział Quality Control a w nim wejść w te wszystkie wystrzałkowane zakładki to robi to niezłe wrażenie;

http://www.meopta.cz/en/q...1404041903.html

Dlaczego zatem w teście Meostar B1 8x32 stwierdzenie :Pryzmaty wykonano ze szkła BaK-4 i pokryto je powłokami fazowymi oraz specjalnymi powłokami Meobright. Na stronie nic o fazie nie ma:

http://www.meoptasportsop...laq/ctgBen.html

Powłoka fazowa w dachówce to raczej ważna rzecz ze względu na kontrast i oddanie barw. Jak się ma brak fazy do takich cen za te lornetki?

Marlut - Pią 06 Maj, 2016

Dziwna sprawa, nawet Nikon Prostaff za 600zł ma powłoki fazowe.
kot Sylvester - Sro 15 Cze, 2016

Marlut napisał/a:
Dziwna sprawa, nawet Nikon Prostaff za 600zł ma powłoki fazowe.

Faktycznie dziwna, lornetki Meopty do tanich raczej nie należą. Brak powłok fazowych moim zdaniem świadczy tylko o niedomaganiu technologicznym. Obecnie nawet w tanich chińczykach można spotkać powłoki fazowe. Dlaczego nie ma ich w Meoptach? Przecież w dzisiejszej dobie nawet jak sami tego zrobić nie potrafią to można zamówić choćby w Chinach albo bliżej w Niemczech. Może względy "ambicjonalne" im nie pozwalają bo chcą wszystko od a do z wykonać sami na miejscu gdzie można kontrolować cały proces.

Dziwi też fakt że w opisie testu taka informacja. Przecież tester zawsze taki skrupulatny w kwestii pola widzenia czy średnicy soczewek obiektywu. Arek podkreśla że to test na prawdomówność producenta dlatego tak dokładnie mierzy i liczy. A tu nic nie trzeba ani mierzyć ani liczyć, wystarczyło tylko zajrzeć na stronę producenta i przeczytać. No cóż chyba wypadek przy pracy, ale można by w końcu ten błąd poprawić.

Arek - Sro 15 Cze, 2016

kot Sylvester napisał/a:
Dziwi też fakt że w opisie testu taka informacja. Przecież tester zawsze taki skrupulatny w kwestii pola widzenia czy średnicy soczewek obiektywu. Arek podkreśla że to test na prawdomówność producenta dlatego tak dokładnie mierzy i liczy. A tu nic nie trzeba ani mierzyć ani liczyć, wystarczyło tylko zajrzeć na stronę producenta i przeczytać. No cóż chyba wypadek przy pracy, ale można by w końcu ten błąd poprawić.

http://www.meoptahistory.com/?id=176

Przeprosisz ładnie?

Arek napisał/a:

http://www.meoptahistory.com/?id=176

Przeprosisz ładnie?

Tak jak wyjaśnisz dlaczego aktualnie na stronie firmy w opisie tego modelu nie ma ani słowa na ten temat:

http://www.meoptasportsop...laq/ctgBen.html

Ps. Meopta history może ta faza to już HISTORIA

Arek - Sro 15 Cze, 2016

Podsumujmy fakty. Wygrzebałeś test sprzed sześciu lat. Porównałeś mój opis ze współczesną stroną Meopty (która od czasu testu zmieniła zarówno swój wygląd jak i treść) i zarzucasz mi niestaranność i niekompetencję. Co więcej, wymagasz żebym Ci tłumaczył, dlaczego takie a nie inne informacje widnieją na stronie Meopty.

Otóż informuję Cię, że nie mam wpływu na to co Meopta pisze na swoich stronach WWW. Informuję Cię też, że opis lornetki w teście konstruuję na podstawie informacji, które są dostępne w momencie wykonywania testu zarówno na stronie producenta jak i w materiałach, które mi dostarczył. Widocznie w 2010 roku informacja o powłokach fazowych była. Dlaczego teraz nie ma, nie mam bladego pojęcia.

Dodatkowo, bawisz się w pseudośledztwa, których wynik obwieszczasz nam bez żadnego zastanowienia się nad nim. Wpisanie w google hasła "meopta phase coating" wyrzuca na pierwszej stronie kilka stron, które pozwalają Twoje rewelacje wyrzucić do kosza. Co więcej, będąc na Zlocie pewnie miałeś w ręku Meopty. Jeśli patrząc przez nie miałeś jakiekolwiek wątpliwości co do braku powłok fazowych, to chyba nie mamy o czym rozmawiać.

Arek to dlaczego we wcześniejszych testach Meopty z 17 kwietnia 2006 Meostar B1 10x50 i z 28 marca 2007 Meostar B1 10x42 w opisie nie ma info na temat fazy? Przecież cała ta seria była wprowadzona w jednym czasie czyli 2005. Wtedy producent nie dostarczył tego w materiałach czy nie było na stronie?

Ps. Stwierdziłem tylko że to chyba wypadek przy pracy ale wygląda jednak na niestaranność.

Arek - Sro 15 Cze, 2016

kot Sylvester napisał/a:
Wtedy producent nie dostarczył tego w materiałach czy nie było na stronie?

Od 2006 do 2010 roku też upłynęło dużo czasu. To dziwne, że producent mógł coś uzupełnić na stronie, albo wydać nowe katalogi? Rynek lornetkowy i dostępność materiałów w roku 2006/2007, a teraz to jednak zupełnie coś innego. Więc powtórzę to co napisałem, do wstępu testu wrzucam to co znajdę na stronie lub w katalogach. Do jednych mam lepszy dostęp, do innych groszy więc nie zawsze ilość informacji tam podawanych jest taka sama. Co więcej, często sam producent zmienia opisy, okres gwarancji, wyposażenie czy powłoki nawet o tym nie informując lub informując szczątkowo. Jeśli uważasz, że będę na bieżąco aktualizował opis każdej z kilkuset przetestowanych lornetkek sprawdzając co chwila co o niej wypisuje producent, to chyba trafiłeś pod niewłaściwy adres.