forum.optyczne.pl

Lornetki - ATN Binox HD

Bartas89 - Wto 14 Lip, 2020
Temat postu: ATN Binox HD
Czy korzystał ktoś z lornetki wymienionej w tytule i może coś o niej krótko napisać?
RoboBat - Czw 16 Lip, 2020

Kiedyś chciałem sobie ją sprawić. Tylko,że to nie lornetka. Działa jak kamera. Wizjer świeci ci po oczach i zwęża ci źrenicę. Jak odsuniesz lornetkę w ciemnościach od oczu to przez chwilę nic nie widzisz, aż ci się na nowo wzrok zaadoptuje do ciemności. Ale w lornetce w ciemnościach widać dość dobrze. I zoom też fajnie działa. Tylko, że pomysł trochę nie trafiony. Np. myśliwy po wypatrzeniu zwierzyny musi się zaadoptować do ciemności żeby przymierzyć się do strzału patrząc przez lunetę w sztucerze.
ppv - Czw 16 Lip, 2020

RoboBat, gdyby wyświetlacz nie oślepiał, oraz dawał dobrej jakości obraz, to myślisz że tego typu sprzęt ma szansę na szerszą popularyzację? chyba to nie jest typowe że noktowizory podobnie oślepiają użytkowników?
RoboBat - Pią 17 Lip, 2020

Obraz nie jest zły. Dziwne uczucie. Widzisz prostokątny ekran jak w telewizorze i jakieś na nim ikonki jak w kamerze (do ukrycia oczywiście). Testowałem o zmroku i nie było źle. Trochę szumów jak to po ciemku w kamerze, choć bez porównania lepiej widać jak w 8x56 pod względem jasności. Myślę, że w dzień też jest dobrze. No i ten zoom. Uczucie podobne jak podczas zoomowania kamerą. Do wad zaliczyłbym duże gabaryty i wagę, no i konieczność wymiany akumulatorków co jakiś czas. Gdyby nie te gabaryty kupiłbym jako alternatywę dla zwykłej lornetki. Mimo wszystko uważam, że to ciekawy sprzęt. Kiedyś Sony miało podobny model ale z tego co pamiętam to kosztował krocie. Coś pod 10000zł cena podchodziła.
Bartas89 - Pią 17 Lip, 2020

Ja takiej lornetki potrzebują do łucznictwa terenowego(obserwowanie tarczy bądź figury zwierzaków, gdzie się strzały wbiły). Także używana była by tylko w dzień. Najbardziej zależy mi na stabilizacji, ze względu na zmęczenie terenem, a w związku z tym, trzęsące się ręce. Zoom też jest bardzo dobrą opcją. Tylko nie mogę mieć dalmierza, ani nic co pomaga w ocenie odległości, bo mnie usuną z zawodów.
ppv - Pią 17 Lip, 2020

Bartas, jeśli w dzień i nie potrzebujesz koniecznie cyfrowej, to może kup canon 10X30 IS lub 8x25 IS, lub najmniejsza 8x20 IS, problemem canonów może być wieksza wraźliwość mechaniczna i na wodę niż zwykłych lornetek bez stabilizacji
https://www.usa.canon.com...s/is-binoculars
albo fujinon 12×28, fujinon świetnie stabilizuje wieksze wibracje (np. w czasie jazdy autem, mocniejsz wychylenia rąk), ale stabilniejszy obraz przy małych wstrząsach tłumi canon

ppv napisał/a:
Bartas, jeśli w dzień i nie potrzebujesz koniecznie cyfrowej, to może kup canon 10X30 IS lub 8x25 IS, problemem canonów może być wieksza wraźliwość mechaniczna i na wodę niż zwykłych lornetek bez stabilizacji
https://www.usa.canon.com...s/is-binoculars

Tak, zastanawiałem się nad nimi, ale po pierwsze generacja III jest mega droga, a po drugie mają mały stopień stabilizacji, 0,8 stopnia bodajże. Jeszcze pytanie jaki ten Binox ma odstęp od źrenicy. Jest napisane, że w zależności od zooma 10-30mm. Noszę okulary i muszę mieć pewność, że będę mógł przez tę lornetkę patrzeć.

ppv - Pią 17 Lip, 2020

nie specjalnie chyba warto patrzeć na ten parametr 0,8, lepiej sprawdzić samemu, bo trudno ocenić jak silnej stabilizacji faktycznie potrzebujesz. wydaje sie jednak że nie przemieszczasz się a stoisz w miejscu probujac ocenić rezultaty strzelania, nowszy model 8x20 IS ma cenę podobną/ niższą do tego ATN. jest też opcja poszukania używki.
canon twierdzi ze powinny być używalne w okularach, aczkolwiek możliwe że nie będzie widać całego obrazu jak bez okularów.

ppv napisał/a:
nie specjalnie chyba warto patrzeć na ten parametr 0,8, lepiej sprawdzić samemu, bo trudno ocenić jak silnej stabilizacji faktycznie potrzebujesz. wydaje sie jednak że nie przemieszczasz się a stoisz w miejscu probujac ocenić rezultaty strzelania, nowszy model 8x20 IS ma cenę podobną/ niższą do tego ATN. jest też opcja poszukania używki.

A rozmiar soczewek 20 nie jest za mały?

ppv - Pią 17 Lip, 2020

do dziennego widzenia wystarczy, wieksza zrenica wyjsciowa (dzieki wiekszym obiektywom) to latwiejsze przylozenie do oka, ale to kwestia wprawy

Teraz doczytałem, że ta lornetka ma dalmierz. Nie dopuszczą mnie do zawodów z nią :(
A co powiesz o lornetce Fujinon 12x28 TechnoStabi?

ppv - Pią 17 Lip, 2020

zapewniam ze canony nie mają dalmierza. technostabi jest niezły, porównywałem bezpośrednio z canon 12x32, canon daje stabilniejszy obraz wiec łatwiej dostrzec szczegóły, technostabi za to znacznie lepiej niweluje duże wahania robiąc je mniejsze, ale nie uzyskasz tak stabilnego obrazu jak w canonie. mozna powiedziec ze małe drgania canon eliminuje a technostabi redukuje. jak sie okaze ze canon nie zapewnia ci stabilizacji, to wowczas faktycznie fujinon może pomóc. jest też stabilizowany kite 10x30, kenko, opticron, te wydaje mi sie ze mają podobną technologię co fujinon, jeśli nawet nie wychodzi to z jednej fabryki kenko...

A jesteś w stanie powiedzieć czym różni się Canon II generacji od III?
ppv - Pią 17 Lip, 2020

czytałem że w przypadku 12x36, ver. III ma wyraźnie lepszą stabilizację oraz czas działania na baterii. jednak nie jestem pewien czy np. model 8x25 II to ta sama technologia stabilizacji co 12x36 II, czy moze bardziej jak III. 12x36 III ma juz nastepce w postaci 12x32 i tym samym nie ma dopisku że to gen IV. bo te numerki to nie generacja stabilizacji, tylko raczej że następnik po lornetce o tych samym powiekszeniu/obiektywie. trzeba by spojrzeć na daty pojawienia sie na rynku.
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33311
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33421

Super, dzięki za odpowiedzi :) A jeszcze takie pytanie. Czy może pójść w noktowizor, który jest cyfrowy, ma płynny zoom i stabilizację. Można go używać także w dzień. Np taki:
https://sklepikmysliwski.pl/pl/p/PARD-NV-019-Noktowizor-monokular-WIFI/10065

ppv - Pią 17 Lip, 2020

przypuszczam ze z cyfrowym urzadzeniem bedziesz musial mocniej sie tlumaczyc czy aby na pewno nie ma dalmierza, trudno powiedzieć też jak w praktyce działa stabilizacja bez sprawdzenia, ktore bedzie lepsze dla Ciebie to niestety samemu lepiej sprawdzić, faktem jest ze do sprawdzania trafień monocular czy to analogowy czy cyfrowy powinien wystarczyć, oraz moze sie okazać ze ta stabilizacja jednak też nie jest taka niezbędna.
hm, tutaj ktoś zaleca lornetkę 10x42 : https://www.archerytalk.c....php?t=1613806, ale niektorzy 15x

ppv napisał/a:
przypuszczam ze z cyfrowym urzadzeniem bedziesz musial mocniej sie tlumaczyc czy aby na pewno nie ma dalmierza, trudno powiedzieć też jak w praktyce działa stabilizacja bez sprawdzenia, ktore bedzie lepsze dla Ciebie to niestety samemu lepiej sprawdzić, faktem jest ze do sprawdzania trafień monocular czy to analogowy czy cyfrowy powinien wystarczyć, oraz moze sie okazać ze ta stabilizacja jednak też nie jest taka niezbędna.
hm, tutaj ktoś zaleca lornetkę 10x42 : https://www.archerytalk.c....php?t=1613806, ale niektorzy 15x

Raczej wezmę Canon 10x30. Tylko martwi mnie 14,5 odsunięcie źrenicy... Najwyżej ją oddam, mam na to 14 dni.

ppv - Pią 17 Lip, 2020

mój 12x32 ma dokladnie też 14,5mm w specyfikacji, jak dociskam do okularów z odwiniętymi muszlami to tracę tylko nieznacznie na polu widzenia, robi sie gorzej jak probujesz sie rozglądać (zerkasz bardziej na bok od centrum), ale mimo wszystko nie ma tragedii i jest całkowicie użyteczna. dość popularne jest modyfikowanie muszli w canonach, bo producent się nie popisał, oryginały kosztują ok 100-120zł szt, wiec jedną parę można poświęcić aby skroić nadmiar gumy i nieco lepiej oko przybliżyć

ppv napisał/a:
mój 12x32 ma dokladnie też 14,5mm w specyfikacji, jak dociskam do okularów z odwiniętymi muszlami to tracę tylko nieznacznie na polu widzenia, robi sie gorzej jak probujesz sie rozglądać (zerkasz bardziej na bok od centrum), ale mimo wszystko nie ma tragedii i jest całkowicie użyteczna. dość popularne jest modyfikowanie muszli w canonach, bo producent się nie popisał, oryginały kosztują ok 100-120zł szt, wiec jedną parę można poświęcić aby skroić nadmiar gumy i nieco lepiej oko przybliżyć

Taki np Fujinon 12x28 ma 17,5mm...

kot Sylvester - Sob 18 Lip, 2020

RoboBat napisał/a:
Testowałem o zmroku i nie było źle. Trochę szumów jak to po ciemku w kamerze, choć bez porównania lepiej widać jak w 8x56 pod względem jasności.

RoboBat czyżby było jaśniej niż w Steiner Nighthunter 8x56 (2016) którym to tak Zachwycałeś się dwa lata temu w Łochowie?

RoboBat - Pon 20 Lip, 2020

Było. Nie wiem jak to działa, ale widać prawie jak w noktowizorze.
Bartas89 - Pon 20 Lip, 2020

Zdecydowałem się na coś takiego:
https://kolba.pl/product/27057,monokular-noktowizyjny-cyfrowy-noktowizor-pard-hd-nv-019

Cyfrowy, zoom optyczny i cyfrowy, stabilizacja obrazu, duże odsunięcie od źrenicy, że mogę korzystać w okularach :)

kot Sylvester - Pon 20 Lip, 2020

RoboBat napisał/a:
Było. Nie wiem jak to działa, ale widać prawie jak w noktowizorze.

Mam nadzieję że bewithed tego nie czytał bo jeszcze chłopisko niepotrzebnie się zmartwi.

Bartas89 - Wto 21 Lip, 2020

Jednak w oststniej chwili zmiana decyzji i została zamówiona lornetka Canon 10x30 IS II. Czekam na dostawę.