forum.optyczne.pl

Lornetki - Mała, lekka lornetka ...do 450 zł

Nadtlenek02 - Sob 30 Sty, 2021
Temat postu: Mała, lekka lornetka ...do 450 zł
Witam Serdecznie:)
poszukuje małej lornetki w budżecie do 450 zł, zastosowania turystyczne.
bardziej do "zerkania", rozejrzenia się dookoła w trakcie fotowyprawki aniżeli do długotrwałej obserwacji. Coś co zmieści się do plecaka fotograficznego, kieszeni kurtki.

Właściwie to myślałem o monookularku....ale naczytałem się :)
- i doszedłem do Vortex Solo 8x25 ...cena ok 350 zł a za tyle lub nieco więcej
zakładam że można już kupić małą, poręczną lornetkę a jakość i komfort będzie większy.
Poważnie rozważam VORTEX Vanquish 8x26

I tu pytanie:
- czy w tym budżecie i gabarycie znajdę coś lepszego?
(może być też używka)

Pozdrawiam

NoVik - Sob 30 Sty, 2021

Może Olympus DPC? Jak nic z tego to monokular.

Dzięki,
brałem pod uwagę DPC ale wydaje mi się że Vortex będzie jaśniejszy (21 Vs 26),
z Olympusa rozważałem też Olympus 10x25 WP II
- niestety nie mam możliwości "pozerkać" przez jedną i drugą :(
u Olympusa na plus waga ...u Vortexa dożywotnia gwarancja

Marzył by mi się test np tych "maluchów"

Nikon Sportstar EX 8x25 DCF 8 x 25

Olympus 10x25 WP II

VORTEX Vanquish 8x26

Która z nich THE BEST ? :)

Abs - Sob 30 Sty, 2021

Miałem przez lata Nikona Sportstara Ex 8x25 i byłem zadowolony. Podobno (opinia znawcy z forum) lepszą optycznie choć większą jest Nikon Travelite Ex 8x25. Chcę zwrócić uwagę na jedną z najlepszych w granicach Twojego budżetu, to Bushnell Prime 8x32 https://www.optyczne.pl/3...Prime_8x32.html Mała, zgrabna a pełnowymiarowa i z dobrą notą w teście.
PS. Olympusa używałem w wersji 8x25 - mniejsze pole od Ex-a, większe AC, ciut jaśniejszy obraz. O Vortexie jedynie słyszałem (można poszukać te opinie na forum) - z opinii tak sobie...

O! dzięki bardzo
testy testami ...opinie użytkowników bezcenne
...o tej nie słyszałem, bardzo ciekawa

jaarek07 - Sob 30 Sty, 2021

Nikona Sportstara 8x25 też posiadam i raczej mogę polecić.
Ew. Kowę 8x25 SV.
Kowa daje nieco lepszy obraz, jest również lepiej wykonana.
Nikon ma za to wyraźnie większe pole widzenia.

MariuszMM - Sob 30 Sty, 2021

Pozwolę sobie wrzucić bo ktoś sprzedaje
https://www.olx.pl/oferta...html#f4cfe9a16d

Soniak10 - Sob 30 Sty, 2021

A mi się od dawna podoba seria H2O Bushnella, dlatego proponuję żebyś się przyjrzał TEJ
Nadtlenek02 - Nie 31 Sty, 2021

Dzięki Bardzo,
- teraz to mi się nieco zmieniła perspektywa :)

@Abs - ten Bushnell Prime 8x32 zaiste fajny ...
ale jeden minusek - waga - prawie pół kilo

@Jaarek07 - o tym Nikonku myśle coraz poważniej,
fajna, i waga dobra tylko 300gram

@MariuszMM - dzięki, Sportstara kupił bym od razu, aż mi sie oczka zaświeciły :)
Sport Lite to chyba niższa półeczka, ktoś to używał może ?

@Soniak - czytałem o tym H2O - w tej cenie to wymiata H2O
w opiniach raczej na Vortexa wskazywali (ale co się dziwić - 2 razy droższy)

Poszukiwań ciąg dalszy:)

Abs - Nie 31 Sty, 2021

Polecam 2 artykuły z forum na temat Vortexa, Kowy i kilku innych
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=351138
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=30148&sid=5d7638746cb3e768bbb8454f438fd0fb

Maciek - Nie 31 Sty, 2021

Soniak10 napisał/a:
A mi się od dawna podoba seria H2O Bushnella, dlatego proponuję żebyś się przyjrzał TEJ

Bushnell H2O 8x25 dobrze wygląda, ale daleko mu aby był dobry. Ta lornetka jest po prostu beznadziejna i nie warta swojej niskiej ceny. Zachodzę w głowę jak przyzwoita skądinąd firma zdecydowała się firmować taką bazarówkę. Nadmienię, że miałem dwie sztuki i obydwie miały wady.

O wiele lepszym wyborem jest Kowa SV 8x25. Miałem i używałem ją kilka lat a drugi z linków Abs-a jest mojego autorstwa jako zadowolonego użytkownika.

Nadtlenek02 - Nie 31 Sty, 2021

Uprzejmie dziękuję.
Przeczytałem z dużym zainteresowaniem, te zwroty akcji;)

Wnioski:
- wyleczyłem się z Vortexa i kilku innych
- fajna ta Kova ale wybieram Sportstara
(zdecydowało pole widzenia i chyba nieco lepsza wytrzymałość)

a jak się wkręcę i miedziaków przybędzie to na przyszłość Zeiss Terra ;)

Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam

Marcelixt - Nie 31 Sty, 2021

Dobry wybór.Mam Sportstara 8x25
Będzie Pan zadowolony :grin: .

PS.Jedyna wada to klejąca guma po paru latach.Zdarłem definitywnie.Teraz jest wygląd.Metal.

Nadtlenek02 - Pon 01 Lut, 2021

Dzięki,
Pożyjemy ZOBACZYMY! ;)

Abs - Pon 01 Lut, 2021

Trzeba mieć świadomość że to tylko rzeczy o mniejszej trwałości niż nieśmiertelnik :wink: Mój Nikon optycznie był sprawny do końca czyli 7 lat aż do momentu gdy go zgubiłem. Fajna lornetka choć nie wybitna i nie miałbym oporów kupić sobie takiej samej. Guma rzeczywiście po ok. 6 latach zaczęła przechodzić pewien kryzys ale gdy wspomnę podróże, wypady z tą lornetką to inwestycja się zwróciła po trzykroć :grin: Powodzenia
Nadtlenek02 - Wto 02 Lut, 2021

:)

ciekawe,
osobiści jestem fanem Nikona (fotograficznie) sporo się tego przewinęło ....
i w tych najczęściej eksploatowanych Body jak i szkłach ...
jedyny problem jaki się pojawił po latach - to właśnie gumy
- muszę do nich napisać - niech zmienią dostawcę ;)

Dzięki bardzo za odzew
Miłego Wieczoru.

GAPik - Czw 04 Lut, 2021

Witaj

proponuję przeglądnąć ofertę z linku poniżej. Kilka lat temu też szukałem czegoś małego i przypadkowo natknąłem się na Kowa SV z linku poniżej. Była lepszą alternatywą od produktów firmy Nikon, optycznie na pewno nie gorsza natomiast wykonanie o klasę lepsze, dodatkowo mamy 10 letnią gwarancję, naprawdę fajne wykonanie i promocyjną cenę poniżej 400 zł. Z czystym sumieniem mogę polecić i lornetkę i sklep.

https://www.lanius-books.com/Kowa-8x25-sv-952

Nadtlenek02 - Sob 06 Lut, 2021

Uprzejmie dziękuję
-zakupiłem już Sportstara
#
jestem pozytywnie zaskoczony jakością i szczególnie polem widzenia
(jak na takiego maluszka:)

Pozdrawiam

Volver - Sob 13 Lut, 2021

Mój Nikon Sportstar pożył 6 miesięcy, po czy sam z siebie podczas wyjazdu wakacyjnego kompletnie się rozkolimował. Nic z nim nie robiłem dziwnego, a jednak. I są to lornetki nienaprawialne! Z moją przynajmniej nie poradził sobie słynny serwis Nikona pomimo pomocy znanego Kolegi z tego forum. Leży obecnie w schowku auta na wypadek przylotu UFO. Wtedy pogapię się przez nią jednym okiem... Niby była fajna, bo mała, ale niefajna, bo lichej jakości.
Rohanek - Czw 04 Mar, 2021

Dzień dobry
Co myślicie o zakupie lornetki Eyeskey 8x30 z AliExpress? Jest to lornetka porro, o wadze ok. 400-520* gram, polu 143m/1000m. Link do lornetki:
https://m.pl.aliexpress.com/item/32830177682.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail

*(nie podali na stronie)
Zdjęcia:

Maciek - Pią 05 Mar, 2021

Rohanek napisał/a:
Dzień dobry
Co myślicie o zakupie lornetki Eyeskey 8x30

Ja myślę, że to trochę Totolotek, może ona okazać się kopią jakiegoś udanego modelu - a może być też zwykły plastikowy szajs.

Skoro pytasz o taki typ lornetki zerknij na Kowę YF 8x30, zapłacisz wprawdzie dwa razy tyle co za chińczyka - ale wiesz co masz.

PS. Upss, Kowa też jest chińczykiem :oops: , ale przynajmniej sprawdzonym i powtarzalnym :!: .

RoboBat - Sob 06 Mar, 2021

Volver napisał/a:
Mój Nikon Sportstar pożył 6 miesięcy, po czy sam z siebie podczas wyjazdu wakacyjnego kompletnie się rozkolimował. Nic z nim nie robiłem dziwnego, a jednak. I są to lornetki nienaprawialne! Z moją przynajmniej nie poradził sobie słynny serwis Nikona pomimo pomocy znanego Kolegi z tego forum. Leży obecnie w schowku auta na wypadek przylotu UFO. Wtedy pogapię się przez nią jednym okiem... Niby była fajna, bo mała, ale niefajna, bo lichej jakości.

Heh. Volver taki wyjadacz jak połasił się na Sportstara? Bodajże w Krakowie masz serwis Delty. Robią też inne markowe lornetki. Ja bym próbował. Będzie odpłatnie, ale jak ci nie zrobią tak jak chcesz to najwyżej nie zapłacisz i nie odbierzesz. A jak zrobią to wygrałeś.