|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Mała, lekka lornetka ...do 450 zł
Nadtlenek02 - Sob 30 Sty, 2021 Temat postu: Mała, lekka lornetka ...do 450 zł Witam Serdecznie:)
poszukuje małej lornetki w budżecie do 450 zł, zastosowania turystyczne.
bardziej do "zerkania", rozejrzenia się dookoła w trakcie fotowyprawki aniżeli do długotrwałej obserwacji. Coś co zmieści się do plecaka fotograficznego, kieszeni kurtki.
Właściwie to myślałem o monookularku....ale naczytałem się
- i doszedłem do Vortex Solo 8x25 ...cena ok 350 zł a za tyle lub nieco więcej
zakładam że można już kupić małą, poręczną lornetkę a jakość i komfort będzie większy.
Poważnie rozważam VORTEX Vanquish 8x26
I tu pytanie:
- czy w tym budżecie i gabarycie znajdę coś lepszego?
(może być też używka)
Pozdrawiam
NoVik - Sob 30 Sty, 2021
Może Olympus DPC? Jak nic z tego to monokular.
Nadtlenek02 - Sob 30 Sty, 2021
Dzięki,
brałem pod uwagę DPC ale wydaje mi się że Vortex będzie jaśniejszy (21 Vs 26),
z Olympusa rozważałem też Olympus 10x25 WP II
- niestety nie mam możliwości "pozerkać" przez jedną i drugą
u Olympusa na plus waga ...u Vortexa dożywotnia gwarancja
Marzył by mi się test np tych "maluchów"
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF 8 x 25
Olympus 10x25 WP II
VORTEX Vanquish 8x26
Która z nich THE BEST ?
Abs - Sob 30 Sty, 2021
Miałem przez lata Nikona Sportstara Ex 8x25 i byłem zadowolony. Podobno (opinia znawcy z forum) lepszą optycznie choć większą jest Nikon Travelite Ex 8x25. Chcę zwrócić uwagę na jedną z najlepszych w granicach Twojego budżetu, to Bushnell Prime 8x32 https://www.optyczne.pl/3...Prime_8x32.html Mała, zgrabna a pełnowymiarowa i z dobrą notą w teście.
PS. Olympusa używałem w wersji 8x25 - mniejsze pole od Ex-a, większe AC, ciut jaśniejszy obraz. O Vortexie jedynie słyszałem (można poszukać te opinie na forum) - z opinii tak sobie...
O! dzięki bardzo
testy testami ...opinie użytkowników bezcenne
...o tej nie słyszałem, bardzo ciekawa
jaarek07 - Sob 30 Sty, 2021
Nikona Sportstara 8x25 też posiadam i raczej mogę polecić.
Ew. Kowę 8x25 SV.
Kowa daje nieco lepszy obraz, jest również lepiej wykonana.
Nikon ma za to wyraźnie większe pole widzenia.
MariuszMM - Sob 30 Sty, 2021
Pozwolę sobie wrzucić bo ktoś sprzedaje
https://www.olx.pl/oferta...html#f4cfe9a16d
Soniak10 - Sob 30 Sty, 2021
A mi się od dawna podoba seria H2O Bushnella, dlatego proponuję żebyś się przyjrzał TEJ
Nadtlenek02 - Nie 31 Sty, 2021
Dzięki Bardzo,
- teraz to mi się nieco zmieniła perspektywa
@Abs - ten Bushnell Prime 8x32 zaiste fajny ...
ale jeden minusek - waga - prawie pół kilo
@Jaarek07 - o tym Nikonku myśle coraz poważniej,
fajna, i waga dobra tylko 300gram
@MariuszMM - dzięki, Sportstara kupił bym od razu, aż mi sie oczka zaświeciły
Sport Lite to chyba niższa półeczka, ktoś to używał może ?
@Soniak - czytałem o tym H2O - w tej cenie to wymiata H2O
w opiniach raczej na Vortexa wskazywali (ale co się dziwić - 2 razy droższy)
Poszukiwań ciąg dalszy:)
Abs - Nie 31 Sty, 2021
Polecam 2 artykuły z forum na temat Vortexa, Kowy i kilku innych
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=351138
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=30148&sid=5d7638746cb3e768bbb8454f438fd0fb
Maciek - Nie 31 Sty, 2021
Soniak10 napisał/a: | A mi się od dawna podoba seria H2O Bushnella, dlatego proponuję żebyś się przyjrzał TEJ |
Bushnell H2O 8x25 dobrze wygląda, ale daleko mu aby był dobry. Ta lornetka jest po prostu beznadziejna i nie warta swojej niskiej ceny. Zachodzę w głowę jak przyzwoita skądinąd firma zdecydowała się firmować taką bazarówkę. Nadmienię, że miałem dwie sztuki i obydwie miały wady.
O wiele lepszym wyborem jest Kowa SV 8x25. Miałem i używałem ją kilka lat a drugi z linków Abs-a jest mojego autorstwa jako zadowolonego użytkownika.
Nadtlenek02 - Nie 31 Sty, 2021
Uprzejmie dziękuję.
Przeczytałem z dużym zainteresowaniem, te zwroty akcji;)
Wnioski:
- wyleczyłem się z Vortexa i kilku innych
- fajna ta Kova ale wybieram Sportstara
(zdecydowało pole widzenia i chyba nieco lepsza wytrzymałość)
a jak się wkręcę i miedziaków przybędzie to na przyszłość Zeiss Terra
Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam
Marcelixt - Nie 31 Sty, 2021
Dobry wybór.Mam Sportstara 8x25
Będzie Pan zadowolony .
PS.Jedyna wada to klejąca guma po paru latach.Zdarłem definitywnie.Teraz jest wygląd.Metal.
Nadtlenek02 - Pon 01 Lut, 2021
Dzięki,
Pożyjemy ZOBACZYMY!
Abs - Pon 01 Lut, 2021
Trzeba mieć świadomość że to tylko rzeczy o mniejszej trwałości niż nieśmiertelnik Mój Nikon optycznie był sprawny do końca czyli 7 lat aż do momentu gdy go zgubiłem. Fajna lornetka choć nie wybitna i nie miałbym oporów kupić sobie takiej samej. Guma rzeczywiście po ok. 6 latach zaczęła przechodzić pewien kryzys ale gdy wspomnę podróże, wypady z tą lornetką to inwestycja się zwróciła po trzykroć Powodzenia
Nadtlenek02 - Wto 02 Lut, 2021
ciekawe,
osobiści jestem fanem Nikona (fotograficznie) sporo się tego przewinęło ....
i w tych najczęściej eksploatowanych Body jak i szkłach ...
jedyny problem jaki się pojawił po latach - to właśnie gumy
- muszę do nich napisać - niech zmienią dostawcę
Dzięki bardzo za odzew
Miłego Wieczoru.
GAPik - Czw 04 Lut, 2021
Witaj
proponuję przeglądnąć ofertę z linku poniżej. Kilka lat temu też szukałem czegoś małego i przypadkowo natknąłem się na Kowa SV z linku poniżej. Była lepszą alternatywą od produktów firmy Nikon, optycznie na pewno nie gorsza natomiast wykonanie o klasę lepsze, dodatkowo mamy 10 letnią gwarancję, naprawdę fajne wykonanie i promocyjną cenę poniżej 400 zł. Z czystym sumieniem mogę polecić i lornetkę i sklep.
https://www.lanius-books.com/Kowa-8x25-sv-952
Nadtlenek02 - Sob 06 Lut, 2021
Uprzejmie dziękuję
-zakupiłem już Sportstara
#
jestem pozytywnie zaskoczony jakością i szczególnie polem widzenia
(jak na takiego maluszka:)
Pozdrawiam
Volver - Sob 13 Lut, 2021
Mój Nikon Sportstar pożył 6 miesięcy, po czy sam z siebie podczas wyjazdu wakacyjnego kompletnie się rozkolimował. Nic z nim nie robiłem dziwnego, a jednak. I są to lornetki nienaprawialne! Z moją przynajmniej nie poradził sobie słynny serwis Nikona pomimo pomocy znanego Kolegi z tego forum. Leży obecnie w schowku auta na wypadek przylotu UFO. Wtedy pogapię się przez nią jednym okiem... Niby była fajna, bo mała, ale niefajna, bo lichej jakości.
Rohanek - Czw 04 Mar, 2021
Dzień dobry
Co myślicie o zakupie lornetki Eyeskey 8x30 z AliExpress? Jest to lornetka porro, o wadze ok. 400-520* gram, polu 143m/1000m. Link do lornetki:
https://m.pl.aliexpress.com/item/32830177682.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail
*(nie podali na stronie)
Zdjęcia:
Maciek - Pią 05 Mar, 2021
Rohanek napisał/a: | Dzień dobry
Co myślicie o zakupie lornetki Eyeskey 8x30 |
Ja myślę, że to trochę Totolotek, może ona okazać się kopią jakiegoś udanego modelu - a może być też zwykły plastikowy szajs.
Skoro pytasz o taki typ lornetki zerknij na Kowę YF 8x30, zapłacisz wprawdzie dwa razy tyle co za chińczyka - ale wiesz co masz.
PS. Upss, Kowa też jest chińczykiem , ale przynajmniej sprawdzonym i powtarzalnym .
RoboBat - Sob 06 Mar, 2021
Volver napisał/a: | Mój Nikon Sportstar pożył 6 miesięcy, po czy sam z siebie podczas wyjazdu wakacyjnego kompletnie się rozkolimował. Nic z nim nie robiłem dziwnego, a jednak. I są to lornetki nienaprawialne! Z moją przynajmniej nie poradził sobie słynny serwis Nikona pomimo pomocy znanego Kolegi z tego forum. Leży obecnie w schowku auta na wypadek przylotu UFO. Wtedy pogapię się przez nią jednym okiem... Niby była fajna, bo mała, ale niefajna, bo lichej jakości. |
Heh. Volver taki wyjadacz jak połasił się na Sportstara? Bodajże w Krakowie masz serwis Delty. Robią też inne markowe lornetki. Ja bym próbował. Będzie odpłatnie, ale jak ci nie zrobią tak jak chcesz to najwyżej nie zapłacisz i nie odbierzesz. A jak zrobią to wygrałeś.
|
|