forum.optyczne.pl

Lornetki - Wybór statywu do Lornetki - Opticron Ad T WP 8x42 / 12x50

bufa - Wto 09 Gru, 2025
Temat postu: Wybór statywu do Lornetki - Opticron Ad T WP 8x42 / 12x50
Czołem Ekipa :)

3 lata temu założyłem temat o wyborze lornetki 'parapetowo-balkonowej' - https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=570124 - i dzięki niemu, pół roku później, zdecydowałem się na lornetkę Opticron Adventurer T WP 8x42. Zgodnie z tytułem tematu - służy do podglądania tego co za oknem - i jestem z niej bardzo zadowolony. Co więcej, pasuje mi bardziej niż ojca Nikon action ex 8x40 ( lżejsza, luźniej działające pokrętło ostrości ).

Niebawem dokonam zakupu nowej lornetki - Opticron Adventurer T WP 12x50, a jakże :) bo tej 8x42 brakuje 'mocy'. I tu będę chciał sfinalizować zakup jakiegoś statywu do niej ( mam 190cm wzrostu ). W wątku powyżej było trochę propozycji, bo też przy okazji o to zapytałem, ale chciałbym skupić się tu tylko na wyborze statywu. Budżet - bez przegięć :) Toż to lornetka za 500zł. A dlaczego znów Opticron ? Bo podoba mi się jej budowa no i lubię lornetki porro :)

Dziękuję z góry za propozycje :)

Soniak10 - Wto 09 Gru, 2025

Lornetka tania czy nie, przestrzegałbym przed kupowaniem statywu, podobnie jak i jakiegokolwiek innego sprzętu, wyłącznie wg kryterium "byle jak najtaniej". Ja już się nieraz na tym naciąłem. Obecnie rozglądam się za statywem fotograficznym, w miarę lekkim ale dość stabilnym, takim do plecaka i na podróż samolotem. Na razie wpadł mi w oko taki K&F Concept. Wygląda nieźle i cena też dobra, bo 230 zł to chyba w końcu nie tragedia? Myślę, że do lornetki (zwłaszcza taniej :wink: ) też by się sprawdził? A w przyszłości także do aparatu foto. Nadmieniam, że ciężki statyw foto też już mam, ale rzadko chce mi się go taszczyć ze sobą: Manfrotto 190XProB.
Daj znać na co się zdecydowałeś.

bufa - Wto 09 Gru, 2025

U mnie, możliwe że tak jak w przypadku wątku o lornetce a jej zakupie, minie trochę czasu zanim zdecyduję się na jakiś statyw, ale jakieś rozeznanie chcę zrobić :) W moim przypadku waga statywu tak na prawdę nie gra żadnej roli, bo będzie wyłącznie do użytku domowego.
Soniak10 - Wto 09 Gru, 2025

bufa napisał/a:
W moim przypadku waga statywu tak na prawdę nie gra żadnej roli, bo będzie wyłącznie do użytku domowego.
Podając propozycję tego K&F kierowałem się głównie ceną, nie wagą. A że akurat tak się składa, że im tańszy statyw, tym lżejszy - więc wyszło jak wyszło.
BTW: ile byś chciał max wydać na niego?

bufa - Wto 09 Gru, 2025

Spoko, propozycja fajna, tyle że przy moich 190cm wzrostu powinienem celować właśnie w mój wzrost jako maksymalną wysokość? Nie wiem jak to odczytywać żeby było dobrze, nie mam żadnego doświadczenia ze statywami. A o wadze wspomniałem jako o najmniej istotnym czynniku przy wyborze :)

Budżet...hmm... przy mojej dbałości o wszelaki sprzęt i domowym użytku, nawet jak wydam więcej, to posłuży na lata. 7-8 stów to chyba max ;)

Jan55 - Wto 09 Gru, 2025

bufa...Z serii K&F, którą poleca kol Soniak10 są inne o wysokości do 178-180 cm lub 230 cm (599zł). W granicach Twojego budżetu są też bdb statywy marki Manfrotto.
bufa - Wto 09 Gru, 2025

Jan55 napisał/a:
bufa...Z serii K&F, którą poleca kol Soniak10 są inne o wysokości do 178-180 cm lub 230 cm (599zł). W granicach Twojego budżetu są też bdb statywy marki Manfrotto.

Zagłębiam się w ofertę tych dwóch marek. Dzięki :)

Kot72 - Wczoraj 9:53

bufa, szajsu nie ma sensu kupować . Taki Manfrotto starczy prawdopodobnie na całe życie . Co do wysokości to modele 055 mają wysokość ok 170 cm . Dolicz jeszcze wysokość głowicy oraz wysokość adaptera do lornetki . Spokojnie starczy do Twojego wzrostu . Na portalach typu OLX czy Allegro lokalnie jest sporo ofert używek w bardzo dobrym stanie . Do kupienia w cenach 350 - 500 zł .
pp516 - Wczoraj 9:56

Zależy też do jakich obserwacji ma być ten statyw.
Jeżeli przez okno, to wygodniejszy mógłby być jakiś statyw mini z sensownym udźwigiem, który można ustawić na parapecie na przykład, chyba że ma stać na podłodze, to wtedy większy.
Z tym, że przy tanich statywach, może być tak, że rozłożony na maksymalną wysokość będzie mało stabilny. Jeżeli waga to nie problem, to brałbym bardziej masywny i taki, żeby osiągnięcie sensownej wysokości nie wymagało mocnego wysuwania kolumny centralnej.
Do obserwacji nocnego nieba standardowej wysokości statyw sprawdza się w miarę dobrze, ale tylko wtedy jak patrzymy niezbyt wysoko nad horyzontem. Obserwacje w zenicie są już nie za bardzo możliwe. Dla mnie lepiej wtedy sprawdza się monopod, który można dowolnie przechylić, albo nawet używać siedząc na krzesełku.

Kot72 - Wczoraj 10:02

Właśnie miałem pisać że do lornetki 12x50 spokojnie starczy monopod . Chyba że statyw będzie w przyszłości wykorzystany do innych celów .
browar - Wczoraj 11:33

Z monopoda się lepiej obserwuje, ale na statywie lornetka może sobie stać przy oknie tygodniami gotowa do natychmiastowej akcji.
pp516 - Wczoraj 14:26

Warto też zwrócić uwagę na rodzaj głowicy. Mam stary statyw z głowicą tzw. wideo (Velbon Sherpa 600) i w sumie dobrze się sprawdza zarówno z lornetką jak i z aparatem. Z tym, że jest dość duży i ciężki. Zamówiłem dodatkowy mini statyw z głowicą kulową. I jak dla mnie ta głowica kulowa gorzej się sprawdza. W głowicy typu wideo można płynnie ustawiać lornetkę czy aparat. Po zmianie pozycji lornetka pozostaje w tym samym miejscu. Z głowicą kulową natomiast jest tak, że lornetka porusza się zupełnie swobodnie we wszystkich kierunkach. Jak ją przestaję trzymać, opadnie po prostu na bok. Dopiero po dokręceniu pokrętłem można zablokować w docelowej pozycji. W praktyce jak dla mnie jest to mocno niewygodne, szczególnie jak chcę często zmieniać obserwowany obiekt. Każda zmiana pozycji wymaga sekwencji : odkręcenie pokrętła, zmiana pozycji, dokręcenie ponownie. W głowicy wideo wystarczy najpierw wstępnie ustawić opór, a później po prostu można zmieniać pozycję lornetki, gdzie głowica utrzymuje ją w ustawionej pozycji.
Kot72 - Wczoraj 14:58

pp516, z kulowymi tak niestety jest , chyba że dżojstikowa . Przy zmianach trzeba wcisnąć dźwignię . Jak puścisz dźwignię to głowica sama się blokuje . Typowa video jest chyba najbardziej wygodna .
bufa - Wczoraj 16:57

Kurczaki chyba faktycznie zdecyduję się na jakiś monopod. Sprawdzę to rozwiązanie, a jak będzie niedosyt i faktyczna potrzeba statywu, to się go kupi i tyle.

Co do jakiegoś sensownego ( bez przegięć ) monopodu, to czy do 5 stówek idzie wyrwać coś fajnego? I czy adapter pod lornetkę zawsze trzeba osobno kupić, czy są modele co go mają w komplecie?

Dużo informacji, dzięki za porady :)

Kot72 - Wczoraj 17:13

bufa, adaptery lornetkowe raczej kupujesz oddzielnie . Na olx widziałem dwa monopody Benro z nóżkami i głowicami video S4 , w cenie ok 350-360 zł . One chyba mają wysokość do 178 cm .
bufa - Wczoraj 18:04

W przypadku monopodu chyba nie będzie konieczności żeby był pod mój wzrost, bardziej myślę tu o obserwacji albo siedząc albo z jakimś stolikiem pod. Chociaż kto wie..
pp516 - Wczoraj 18:35

Ja ma taki monopod Camrock M140 z głowicą 2D : https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=1470
Pomimo niskiej, wręcz śmiesznej ceny całkiem dobrze się sprawdza.
Głowica nie ma tak dużego znaczenia jak w przypadku statywu, bo często można po prostu całym monopodem operować. W tym modelu jest bardzo prosta plastikowa. Ale i tak całkiem znośnie działa. Ja go używam z lornetką 8x42 która w sumie waży jakieś 800 gramów i nie ma problemu.
Pewnie warto nieco dopłacić do czegoś lepszego, ale na początek, nawet taki tani powinien się sprawdzić.

Z adapterem do lornetki jest nieco gorzej. Mam taki od Delta Optical:
https://deltaoptical.pl/adapter-statywowy-delta-optical-1-4
W sumie może nawet być, ale lubi się poluzować.
Jak go przykręcę, nawet mocno, to niby jest ok, ale wystarczy ruszyć lornetką na bok i już się luzuje. W sumie dość słabo to działa.
Gdybym kupował nowy, to raczej czegoś lepszego bym szukał.

pp516 - Wczoraj 19:00

Widzę, że można też kupić taki adapter z mocowaniem Arca Swiss : https://allegro.pl/oferta/adapter-do-lornetek-stopka-arca-swiss-17791880944

Jakbyś do tego dobrał statyw lub monopod z tym samym mocowaniem (Arca Swiss), to zdejmowanie lornetki byłoby znacznie prostsze. Wygląda też na lepszy niż ten od Delty, może ktoś ma podobny, to potwierdzi czy jest ok.

Droższe statywy i tak mają zwykle mocowanie Arca Swiss. I jak chcesz zamontować lornetkę / aparat z gwintem 1/4, to dochodzi dodatkowa płytka montażowa (czyli masz w sumie dwa adaptery) . Przy takim adapterze jak ten z linka, możesz go bezpośrednio użyć i w statywie akceptującym Arca Swiss i takim z gwintem 1/4 .

Ma on z tego co widzę, też taki patent, że od góry jest pokrętło i prawdopodobnie można wyjąć lornetkę z adaptera, po jego odkręceniu.

Tak się zastanawiam, czy samemu sobie tego adaptera nie kupić :grin:

ryszardo - Wczoraj 19:25

pp516 napisał/a:
Jakbyś do tego dobrał statyw lub monopod z tym samym mocowaniem (Arca Swiss), to zdejmowanie lornetki byłoby znacznie prostsze. Wygląda też na lepszy niż ten od Delty, może ktoś ma podobny, to potwierdzi czy jest ok.

Ale ten Arca Swiss też jest od Delty. Nowy wyrób w ich ofercie i na stronie DO nawet tańszy:
https://deltaoptical.pl/adapter-do-lornetek-stopka-arca-swiss

Ja jeszcze nie mam, ale niedługo będę zamawiał, to opiszę wrażenia :wink:

PS: tam zdejmowanie lornetki jest jeszcze prostsze, bo ma małą szybkozłączkę wkręcaną w gwint lornetki i blokowaną tą śrubą na górze. Mam wrażenie, że to rozwiązanie skopiowali od Swarka.

browar - Dzisiaj 10:57

Podrzucam link do podobnej rozkminy, tam są opisane monopody i mocowania:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=34796&postdays=0&postorder=asc&highlight=lornetka++statywie&start=0