forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Ubezpieczenie kredytu

MichalP - Wto 15 Lip, 2008
Temat postu: Ubezpieczenie kredytu
Posty wydzielone z tematu Canon 450D - test cyfrowej lustrzanki. goltar

zawsze możesz sobie kupic na raty np w RTV EURO AGD (ehhh zaraz napiszą że się powtarzam i kryptoreklama) :mrgreen:
Obecnie kupisz tam za 5000 bez złotka i w ratach 20*0% więc 250 zł miesięcznie.

TomiCBR - Wto 15 Lip, 2008

Dodaj jeszcze ubezpieczenie, 0,8% miesięcznie, tak sobie Euro życzy
MC - Sro 16 Lip, 2008

Dokladnie, ubezpieczeniem juz sie mniej chwala...
A jeszcze co do testu AF, to zdaje sie kolega jaad75 wykazywal, ze test bateryjkowy jest bardziej wiarygodny.

MichalP - Sro 16 Lip, 2008

TomiCBR napisał/a:
Dodaj jeszcze ubezpieczenie, 0,8% miesięcznie, tak sobie Euro życzy

Niekoniecznie, ja sobie zażyczyłem bez ubezpieczenia i mam bez ubezpieczenia czyli pure 0% :mrgreen:

MC - Sro 16 Lip, 2008

MichalP, w chwili obecnej bez ubezpieczenia jest mozliwosc tylko do 6m-cy. Powyzej jest ono obowiazkowe.

No nie wiem, kupowałem miesiąc temu swój d300 i miałem bez ubezpieczenia (na życzenie bo chcieli wcisnąć) ale może i masz rację. Ostatnio w Saturnie też zauważyłem 20*0% ale tu nie wiem jak z ubezpieczeniami.
KaEn - Sro 16 Lip, 2008

MC napisał/a:
MichalP, w chwili obecnej bez ubezpieczenia jest mozliwosc tylko do 6m-cy. Powyzej jest ono obowiazkowe.

Nieprawda, brat kupił miesiąc temu telewizor na 20 rat i nie było żadnego ubezpieczenia.

MC - Sro 16 Lip, 2008

KaEn, czyli jak? Klamie? Ja kupowalem w niedziele. I ubezpieczenie zaplacic musialem.
Indonaro - Sro 16 Lip, 2008

no więc zależy to pewnie od sklepu i nikt nie kłamie :smile:

A może tak było miesiąc temu a teraz nie pozwalają? Albo od czegoś innego to zależy.
Ja się załapałem raz że na true 0% to jeszcze na 30 rat :razz: jupi

Jasper - Sro 16 Lip, 2008

W wielu przypadkach - zwłaszcza jak raty są wysokie - ubezpieczenie jest dobre, natomiast zmusić nikt nie może. Jest to tylko kwestia umowy i co najwyżej możesz jej nie podpisać rezygnując z warunów sprzedaży ratalnej ( z ubezpieczeniem). U nas jest tzw. zasada wolności umów ( o ile nie są sprzeczne z prawem cywilnym) ale oczywiście warunki dyktuje sprzedający. Można przyjąć lub nie i szukać innego.
KaEn - Sro 16 Lip, 2008

MC napisał/a:
KaEn, czyli jak? Klamie? Ja kupowalem w niedziele. I ubezpieczenie zaplacic musialem.

Przed chwilą wykonałem telefon na infolinię Euro - Pani Beata ładnie wyjaśniła, że ubezpieczenie powyżej 6 miesięcy kredytowania jest sugerowane i ewentualny jego brak może wpłynąć na decyzję o nie przyznaniu kredytu, nie ma żadnego wymogu ubezpieczania takich kredytów.

MC - Sro 16 Lip, 2008

No to Pani Beata zeznawala odmiennie niz sympatyczna pani, ktora mnie osobiscie obslugiwala. Ktos jest niedoinformowany.
KaEn - Sro 16 Lip, 2008

A z kim zawiera się umowę? Z konkretnym sklepem czy z Euro jako siecią? Może sklepy mają jakąś dowolność w interpretacji wymogów przy zakupie na raty... Sam jestem bardzo zainteresowany wyjaśnieniem tej sprawy bo tez chciałem w Euro zakupy zrobić.
MC - Sro 16 Lip, 2008

Umowe kredytowa zawierasz z bankiem. Sklep jest tylko posrednikiem.

MC napisał/a:
No to Pani Beata zeznawala odmiennie niz sympatyczna pani, ktora mnie osobiscie obslugiwala. Ktos jest niedoinformowany.

Myślę, że Pani Beata powinna się podszkolić, bo ubezpieczenie kredytów "zerowych" skutecznie ogranicza ich zaciąganie. Szefostwo RTV powinno wyciągnąć wnioski.

wulf - Sro 16 Lip, 2008

No właśnie, w czerwcu kupowałem w euro lustrzankę na ratki bo mieli jedną z lepszych cen a o obowiązkowym ubezpieczeniu kredytu powyżej 6-ciu miesięcy dowiedziałem się dopiero prawie przy podpisywaniu umowy :sad: Z tego też powodu zamiast na 24 musiałem wziąć sprzęt na 6 rat bo inaczej słono bym przepłacił a teraz do grudnia będę jadł zupę z trawy :wink:
Takie praktyki to normalne rąbanie klienta w d**ę Tak się wkurzyłem, że chętnie oddałbym ten aparat ale zamawiałem przez internet i potrzebowałem go szybko.

hipotekarz - Sro 16 Lip, 2008

witam
ubezpieczenia nie jest obowiązkowe, bez względu na ilość rat
info ze strony euro-agd:
"Raty i kredyty z ubezpieczeniem
W razie utraty pracy, poważnej choroby lub nieszczęśliwego wypadku nie musisz się martwić o spłatę rat Twojego kredytu!

Informujemy klientów o możliwości wyboru zawarcia umowy kredytowej / ratalnej z opcją ubezpieczenia lub bez ubezpieczenia kredytu.

Ubezpieczenie jest dobrowolne."

A swoja drogą to cena 450d w euro-agd raczej nie zachęca, no ale albo raty albo dobra cena. Wybór należy do klienta.

dokładnie, dlatego też kupiłem d300 a nie 5D bo miesiąc temu d300 kosztował w RTV 4970 (mam raty 30x0%) a w najtańszym sklepie było o 200zł taniej raptem. Za to 5D (obecnie też) jest tam do dostania za 7700 (a wtedy i teraz można dostać taniej o 2000)
muad - Nie 20 Lip, 2008

Sklepy często stosują różne sztuczki aby nabrać klienta. Pamiętam jak jeden sprzedawca starał się mnie przekonać, że RSO wynosząca 30% rocznie to tak naprawdę tylko 15%, bo raty płacone są co miesiąc i płacę przez to tylko połowę odsetek. O procencie składanym nie miał pojęcia, powiedziałem mu w końcu, że ok kupie (to chyba była lodówka) ale nie będe spałacał rat miesięcznie tylko spłace cały kapitał + odsetki na koniec okresu (czyli np. 1000 zł + 150 zł odsetek po roku) oczywiście się nie zgodził ale co niec co zajarzył.

Inną sztuczką to jest oferowanie niskiego oprocentowania ale branie wysokiej prowizji, bardzo to podwyższa koszty kredytu - im mniej rat tym bardziej.

Z przymusowym ubezpieczeniem też się spotkałem, miały być raty 20*0%, była przy tym * szczegóły u sprzedawcy. Bez ubezpieczenia nie sprzedawali, a z ubezpieczeniem na 20 miesięcy RRSO wyszło chyba 25% - śmieszne (AGD Multi RTV).

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ofiarami oszustw (choć to mocne słowa ale moim zdaniem tak to należy nazywać) są osoby starsze i niezbyt zasobne.

Przypomiało mi się powiedzenie kumpla: Czemuś biedny? Boś głupi. Czemuś głupi? Boś biedny.

Należy zawsze domagać się podania RRSO ze wszyskimi koniecznymi płatnościami potrzebnymi do zawarcia umowy!!!! Wtedy łatow oszacować koszt. W jednym sklepie gość podał jednej klientce koszt bez ubezpieczenia, a na moją uwagę, że to niepełny koszt powiedział, że ubezpieczenie to dodatkowa usługa. Źenada.

Jak widzę ogłoszenie super promocja, raty zero % to zawszę podchodzę do tego podejrzliwie. Pamiętam raz w sklepie 20m od mojego mieszkania była promocja na pralkę - najniższa cena (avans), sprawdziłem w necie taka sama była o 150 zł tańsza, przesyłka kurierem 50 zł, żona zamówiła kurier razem ze mną wniósł pralkę na 3 piętro, w avansie za pomoc we wniesieniu 10 zł. 110 zł w kieszeni zostało. Ja co prawda mam "lekkie skrzywienie ekonomiczne" ale warto szukać i kalkulować.