|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Ubezpieczenie kredytu
MichalP - Wto 15 Lip, 2008 Temat postu: Ubezpieczenie kredytu Posty wydzielone z tematu Canon 450D - test cyfrowej lustrzanki. goltar
zawsze możesz sobie kupic na raty np w RTV EURO AGD (ehhh zaraz napiszą że się powtarzam i kryptoreklama)
Obecnie kupisz tam za 5000 bez złotka i w ratach 20*0% więc 250 zł miesięcznie.
TomiCBR - Wto 15 Lip, 2008
Dodaj jeszcze ubezpieczenie, 0,8% miesięcznie, tak sobie Euro życzy
MC - Sro 16 Lip, 2008
Dokladnie, ubezpieczeniem juz sie mniej chwala...
A jeszcze co do testu AF, to zdaje sie kolega jaad75 wykazywal, ze test bateryjkowy jest bardziej wiarygodny.
MichalP - Sro 16 Lip, 2008
TomiCBR napisał/a: | Dodaj jeszcze ubezpieczenie, 0,8% miesięcznie, tak sobie Euro życzy |
Niekoniecznie, ja sobie zażyczyłem bez ubezpieczenia i mam bez ubezpieczenia czyli pure 0%
MC - Sro 16 Lip, 2008
MichalP, w chwili obecnej bez ubezpieczenia jest mozliwosc tylko do 6m-cy. Powyzej jest ono obowiazkowe.
No nie wiem, kupowałem miesiąc temu swój d300 i miałem bez ubezpieczenia (na życzenie bo chcieli wcisnąć) ale może i masz rację. Ostatnio w Saturnie też zauważyłem 20*0% ale tu nie wiem jak z ubezpieczeniami.
KaEn - Sro 16 Lip, 2008
MC napisał/a: | MichalP, w chwili obecnej bez ubezpieczenia jest mozliwosc tylko do 6m-cy. Powyzej jest ono obowiazkowe. |
Nieprawda, brat kupił miesiąc temu telewizor na 20 rat i nie było żadnego ubezpieczenia.
MC - Sro 16 Lip, 2008
KaEn, czyli jak? Klamie? Ja kupowalem w niedziele. I ubezpieczenie zaplacic musialem.
Indonaro - Sro 16 Lip, 2008
no więc zależy to pewnie od sklepu i nikt nie kłamie
A może tak było miesiąc temu a teraz nie pozwalają? Albo od czegoś innego to zależy.
Ja się załapałem raz że na true 0% to jeszcze na 30 rat jupi
Jasper - Sro 16 Lip, 2008
W wielu przypadkach - zwłaszcza jak raty są wysokie - ubezpieczenie jest dobre, natomiast zmusić nikt nie może. Jest to tylko kwestia umowy i co najwyżej możesz jej nie podpisać rezygnując z warunów sprzedaży ratalnej ( z ubezpieczeniem). U nas jest tzw. zasada wolności umów ( o ile nie są sprzeczne z prawem cywilnym) ale oczywiście warunki dyktuje sprzedający. Można przyjąć lub nie i szukać innego.
KaEn - Sro 16 Lip, 2008
MC napisał/a: | KaEn, czyli jak? Klamie? Ja kupowalem w niedziele. I ubezpieczenie zaplacic musialem. |
Przed chwilą wykonałem telefon na infolinię Euro - Pani Beata ładnie wyjaśniła, że ubezpieczenie powyżej 6 miesięcy kredytowania jest sugerowane i ewentualny jego brak może wpłynąć na decyzję o nie przyznaniu kredytu, nie ma żadnego wymogu ubezpieczania takich kredytów.
MC - Sro 16 Lip, 2008
No to Pani Beata zeznawala odmiennie niz sympatyczna pani, ktora mnie osobiscie obslugiwala. Ktos jest niedoinformowany.
KaEn - Sro 16 Lip, 2008
A z kim zawiera się umowę? Z konkretnym sklepem czy z Euro jako siecią? Może sklepy mają jakąś dowolność w interpretacji wymogów przy zakupie na raty... Sam jestem bardzo zainteresowany wyjaśnieniem tej sprawy bo tez chciałem w Euro zakupy zrobić.
MC - Sro 16 Lip, 2008
Umowe kredytowa zawierasz z bankiem. Sklep jest tylko posrednikiem.
MC napisał/a: | No to Pani Beata zeznawala odmiennie niz sympatyczna pani, ktora mnie osobiscie obslugiwala. Ktos jest niedoinformowany. |
Myślę, że Pani Beata powinna się podszkolić, bo ubezpieczenie kredytów "zerowych" skutecznie ogranicza ich zaciąganie. Szefostwo RTV powinno wyciągnąć wnioski.
wulf - Sro 16 Lip, 2008
No właśnie, w czerwcu kupowałem w euro lustrzankę na ratki bo mieli jedną z lepszych cen a o obowiązkowym ubezpieczeniu kredytu powyżej 6-ciu miesięcy dowiedziałem się dopiero prawie przy podpisywaniu umowy Z tego też powodu zamiast na 24 musiałem wziąć sprzęt na 6 rat bo inaczej słono bym przepłacił a teraz do grudnia będę jadł zupę z trawy
Takie praktyki to normalne rąbanie klienta w d**ę Tak się wkurzyłem, że chętnie oddałbym ten aparat ale zamawiałem przez internet i potrzebowałem go szybko.
hipotekarz - Sro 16 Lip, 2008
witam
ubezpieczenia nie jest obowiązkowe, bez względu na ilość rat
info ze strony euro-agd:
"Raty i kredyty z ubezpieczeniem
W razie utraty pracy, poważnej choroby lub nieszczęśliwego wypadku nie musisz się martwić o spłatę rat Twojego kredytu!
Informujemy klientów o możliwości wyboru zawarcia umowy kredytowej / ratalnej z opcją ubezpieczenia lub bez ubezpieczenia kredytu.
Ubezpieczenie jest dobrowolne."
A swoja drogą to cena 450d w euro-agd raczej nie zachęca, no ale albo raty albo dobra cena. Wybór należy do klienta.
dokładnie, dlatego też kupiłem d300 a nie 5D bo miesiąc temu d300 kosztował w RTV 4970 (mam raty 30x0%) a w najtańszym sklepie było o 200zł taniej raptem. Za to 5D (obecnie też) jest tam do dostania za 7700 (a wtedy i teraz można dostać taniej o 2000)
muad - Nie 20 Lip, 2008
Sklepy często stosują różne sztuczki aby nabrać klienta. Pamiętam jak jeden sprzedawca starał się mnie przekonać, że RSO wynosząca 30% rocznie to tak naprawdę tylko 15%, bo raty płacone są co miesiąc i płacę przez to tylko połowę odsetek. O procencie składanym nie miał pojęcia, powiedziałem mu w końcu, że ok kupie (to chyba była lodówka) ale nie będe spałacał rat miesięcznie tylko spłace cały kapitał + odsetki na koniec okresu (czyli np. 1000 zł + 150 zł odsetek po roku) oczywiście się nie zgodził ale co niec co zajarzył.
Inną sztuczką to jest oferowanie niskiego oprocentowania ale branie wysokiej prowizji, bardzo to podwyższa koszty kredytu - im mniej rat tym bardziej.
Z przymusowym ubezpieczeniem też się spotkałem, miały być raty 20*0%, była przy tym * szczegóły u sprzedawcy. Bez ubezpieczenia nie sprzedawali, a z ubezpieczeniem na 20 miesięcy RRSO wyszło chyba 25% - śmieszne (AGD Multi RTV).
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ofiarami oszustw (choć to mocne słowa ale moim zdaniem tak to należy nazywać) są osoby starsze i niezbyt zasobne.
Przypomiało mi się powiedzenie kumpla: Czemuś biedny? Boś głupi. Czemuś głupi? Boś biedny.
Należy zawsze domagać się podania RRSO ze wszyskimi koniecznymi płatnościami potrzebnymi do zawarcia umowy!!!! Wtedy łatow oszacować koszt. W jednym sklepie gość podał jednej klientce koszt bez ubezpieczenia, a na moją uwagę, że to niepełny koszt powiedział, że ubezpieczenie to dodatkowa usługa. Źenada.
Jak widzę ogłoszenie super promocja, raty zero % to zawszę podchodzę do tego podejrzliwie. Pamiętam raz w sklepie 20m od mojego mieszkania była promocja na pralkę - najniższa cena (avans), sprawdziłem w necie taka sama była o 150 zł tańsza, przesyłka kurierem 50 zł, żona zamówiła kurier razem ze mną wniósł pralkę na 3 piętro, w avansie za pomoc we wniesieniu 10 zł. 110 zł w kieszeni zostało. Ja co prawda mam "lekkie skrzywienie ekonomiczne" ale warto szukać i kalkulować.
|
|