forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Fuji S5 pro vs. Nikon D90

DeKa - Sob 06 Gru, 2008
Temat postu: Fuji S5 pro vs. Nikon D90
Witam.
Od kilku tygodni przymierzam się do zakupu lustrzanki. Ciekawi mnie co byście wybrali spośród 2 modeli wymienionych w tytule. Na korzyść Fuji przemawia świetna ergonomia i bardzo solidne wykonanie oraz cena. Z drugiej jednak strony mimo, że D90 należy pozycjonować półkę niżej to ma on CMOS, a nie CCD i to jeszcze udziwnione przez Fuji. Czy warto kupować aparat który swoją premierę miał 2 lata temu? Co o tym sądzicie?

jaad75 - Sob 06 Gru, 2008

DeKa napisał/a:
Z drugiej jednak strony mimo, że D90 należy pozycjonować półkę niżej to ma on CMOS, a nie CCD i to jeszcze udziwnione przez Fuji.

Jaja sobie robisz?... :twisted:
Zdecydowanie brałbym S5.

komor - Sob 06 Gru, 2008

DeKa, ostatnio był wątek w którym trochę było o S5 Pro: Dla podróżnika, za 3000 zł z obiektywem. Poczytaj też trochę opisów w sieci na czym polega „udziwnienie” Fuji...
MC - Sob 06 Gru, 2008

jaad75, ale przeciez CCD szumi na iso 3200 :twisted:
Jesienny - Sob 06 Gru, 2008

To udziwnienie tylko wychodzi temu aparatowi na dobre. Ale najpierw sobie odpowiedz na pytanie czego chcesz po tym aparacie. Co za zdjęcia będziesz nim robić... pomocne może też być użycie opcji szukaj na forum :twisted:
bolsa - Sob 06 Gru, 2008

DeKa na korzyść Fuji przede wszystkim przemawia właśnie ta nietypowa matryca dzięki czemu aparat ten ma bardzo wysoki zakres tonalny. Chyba jest to najbardziej odpowiedni aparat do ślubów, portretów.

Jeśli chodzi o ergonomię to nie wiem niestety w sumie i tu i tu ergonomia Nikonowska ;)

jaad75 - Sob 06 Gru, 2008

bolsa napisał/a:
Jeśli chodzi o ergonomię to nie wiem niestety w sumie i tu i tu ergonomia Nikonowska ;)

S5 Pro, to korpus D200, więc ergonomia dużo lepsza niż D90...

Wujek_Pstrykacz - Sob 06 Gru, 2008

Dziwne porównanie. Przecież to dwa korpusy z dwóch różnych światów. Ten Nikoś przy Fuji jest trochę gadżeciarską zabawką,
Wojtasss - Sro 17 Gru, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Dziwne porównanie. Przecież to dwa korpusy z dwóch różnych światów. Ten Nikoś przy Fuji jest trochę gadżeciarską zabawką,

Dziwi mnie tylko, czemu tak mało się mówi o S5 PRO... Na ogół dyskusja toczy się wokół 40D/D90 a Fuji jest pomijane. Sam się zastanawiam nad tym aparatem (wcześniej chciałem 40D), ponieważ możliwościami przewyższa Canona i w dodatku jest w tej samej (czasem niższej) cenie.

MC - Sro 17 Gru, 2008

Cytat:
Na ogół dyskusja toczy się wokół 40D/D90 a Fuji jest pomijane.

Bo niestety marketing poszedl w strone megapixli i srubowania iso.

konczako - Sro 17 Gru, 2008

S5 hm... Gdyby nie kiepski, wolny AF i ogólnie wolna praca apratu to była by świetna propocycja i aparat byłby hitem. S5 do studia czy na śluby to dobra propozycja..
Wojtasss - Sro 17 Gru, 2008

konczako napisał/a:
S5 hm... Gdyby nie kiepski, wolny AF i ogólnie wolna praca apratu to była by świetna propocycja i aparat byłby hitem. S5 do studia czy na śluby to dobra propozycja..

Wolny? Nie zapominaj, że rozmawiamy o aparacie za ~2200zł...

Wróbel EOS - Sro 17 Gru, 2008

Wojtasss, 40D kosztuje podobnie.
Wojtasss - Wto 30 Gru, 2008

Może i kosztuje podobnie, ale jednak S5 PRO to klasa wyżej niż 40D. Sam się zastanawiam nad Fuji, tyle że rozdzielczość matrycy nie zachwyca, ale to raczej wina wszędobylskiego marketingu niż faktycznych potrzeb...
Wróbel EOS - Wto 30 Gru, 2008

Wojtasss, Moim zdaniem nie tyle co wyżej a do innej grupy odbiorców. 40D jest dobry tam gdzie wymagana jest prędkość, Fuji jest dobry z kolei tam gdzie potrzebna jest duża rozpiętość tonalna.