forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Makro w Sony A200

markus383 - Pon 17 Sie, 2009
Temat postu: Makro w Sony A200
Witam!
Jestem nowy na tym forum. Mam Sony A200 od lutego z pewnymi perypetiami i przerwami w użytkowaniu. Jeszcze nie zbyt bardzo znam się na tej całej fotografii i chciałbym się dowiedzieć jak mogę zrobić dobre zdjęcie makro. Kupiłem sobie ostatnio soczewki, ale nie jestem z nich zadowolony w 100%. Co mogę dokupić, aby robić dobre zdjęcia makro?? Mam trochę ograniczony budżet, więc prosiłbym o jakieś poważne wypowiedzi, a nie żebym kupił sobie lepszy aparat :wink:

Pozdrawiam!!
Mateusz

mavierk - Pon 17 Sie, 2009

dokup sobie troszkę umiejętności, jeśli już coś kupić musisz. Jak uważasz, że tego nie da się kupić, to pora wziąć się za ćwiczenie :)

Pozdrawiam
Maciek ;)

Sunders - Pon 17 Sie, 2009

markus383, oprócz tego co radzi mavierk, możesz dokupić makrokonwerter ryanox DCR-250.Koszt ok.240pln.
zug - Pon 17 Sie, 2009

markus383 napisał/a:
Kupiłem sobie ostatnio soczewki, ale nie jestem z nich zadowolony w 100%.

jakie soczewki kupiłeś?

Szabla - Pon 17 Sie, 2009

Obiektyw makro. Z używanych szkieł, w cenie ok. 1000 zł, można poszukać minoltowskich 50/2,8 macro lub 50/3,5 macro, ale ten drugi, choć doskonały optycznie, daje odwzorowanie tylko 1:2.
W październiku pojawi się w handlu nowy obiektyw Sony DT 30/2,8 Macro (1:1), w cenie ok.700 zł

MC - Pon 17 Sie, 2009

Ciekawe efekty mozna uzyskac kit+wspomniany Raynox, chociaz jest to dosyc meczacy kompromis.
Fajnie by bylo napisac co rozumiesz przez pojecie ograniczonego budzetu :razz:

Soczewki kupiłem na aukcji na allegro.pl

Chciałbym się wyrobić do 600zł. Wiem, że to mało, ale niestety jestem studentem :razz:
Czy tanim sprzętem da radę zrobić fotki takie jak:
http://www.dfv.pl/gallery..._itemId=1703471

Jeśli nie to kupię tego Ryanox'a DCR-250.

zug - Pon 17 Sie, 2009

markus383 napisał/a:
Chciałbym się wyrobić do 600zł. Wiem, że to mało, ale niestety jestem studentem

myślę że na początek Raynox będzie dobrą inwestycją, miałem i polecam :wink:
na forum jest sporo osób które go używają i sobie chwalą
zobacz tutaj, pierwsza lepsza strona ze zdjęciami zrobionymi przy użyciu Raynoxa :arrow: TU
oczywiście efekty mogą być różne, jakie masz szkło?

No niestety obiektyw KIT'owy. Wiem, że nie da to zbyt dobrego efektu, ale z czasem myślę, że będę zakupował już lepsze obiektywy :wink: Teraz sporo wydałem na naprawę tego aparatu i dokupienie obiektywu KIT'owego, bo z poprzedniego niewiele zostało.
zug - Pon 17 Sie, 2009

markus383, raynox jest z adapterem o średnicy od 52 do 67 mm tak więc będziesz miał na przyszłość :wink:
MC - Wto 18 Sie, 2009

markus383, akurat z obiektywem kitowym ten Raynox sprawdza sie calkiem niezle, wiec nie ma co narzekac.
markus383 - Czw 20 Sie, 2009

W pewnym miejscu zobaczyłem RAYNOX'a DCR-250 i z przodu napisane jest fi=49mm. Czy będzie pasował do mojego obiektywu kitowego?? On ma fi=55mm.
zug - Czw 20 Sie, 2009

markus383 napisał/a:
RAYNOX'a DCR-250 i z przodu napisane jest fi=49mm

to jest jego rozmiar, tak jak pisałem Ci wcześniej do niego dołączany jest adapter który umożliwi Ci założenie na obiektyw
tu masz konwerter oddzielenie i adapter :arrow: TU

markus383 - Czw 20 Sie, 2009

A jest jeszcze coś takiego jak pierścienie pośrednie. Czy jest to dobre rozwiązanie?? Przeczytałem na forum, że do lustrzanek lepsze są pierścienie, ponieważ obiektywy są dobrze zbudowane z przodu i nie powinno się już nic dokładać przed obiektywem. Teraz już sam nie wiem co o tym myśleć.
Tu są jakieś pierścienie:
http://allegro.pl/item709..._a300_a200.html

zug - Czw 20 Sie, 2009

zobacz ten Temat koleżanka miała podobny dylemat :wink:
hijax_pl - Czw 20 Sie, 2009

DCR-250 to po prostu soczewka +8 dipotri w fajniej oprawce - nic wiecej.
No może tylko tyle, że niby jakościowo lepsza od soczewek z allegro po 10zł sztuka / 49zł kompet czterech :wink:

Generalnie to z takimi soczewkami są następujące problemy:
1) mydlą... po prostu jest to kolejny element optyczny... dodatkowa przeszkoda dla światła
2) drastyczny spadek jakości na brzegach soczewki

Ad 1) - trzeba kupowac firmowane soczewki; canon, nikon i inni robia takowe
Ad 2) - fizyka... no cóż - jedyne wyjście to pogodzić się z tym lub przykręcić soczewkę większą od obiektywu, np 77 na 58...

ghost - Czw 20 Sie, 2009

obiektyw to też soczewka w fajnej obudowie ;)

raynox składa się z 3 elementów. jakość obrazu będzie inna niż z pojedynczej soczewki +8 nawet ze znaczkiem nikona ;)

ghost, raynox dcr-250 jest fajny - nie przeczę - sam się nim chwilę bawiłem, ale to co mi się w nim nie podoba to jego mała średnica. Niestety cholernie winietuje na moich szkłach.

Z tego powodu bardziej mi się podoba dcr-5320, niestety jest dużo droższy (ale to zrozumiałe) oraz... nie bawiłem się nim więc moje podobanie się bazuje na specyfikacji.

ghost - Czw 20 Sie, 2009

ja makro nie uprawiam i nie przepadam, ale widziałem troche zdjęć więcej niż poprawnych właśnie z raynoxa (i to nie przyczepionego do dedykowanego szkła makro ;) ). nie jest to może marzenie, ale na początek i przy ograniczonym budżecie będzie ok.
problematyczny (ze strony jakości obrazu) będzie kit 1870, który przy 70mm jest kiepściuchny.

Ja do zabawy mam mieszek i szkła m42 :wink: Ale to do zabawy w domu... W teren biorę obiektyw macro. Dlaczego? Bo przypinam na niego lampę....

No ale okres zabaw w soczewki mam już dawno za sobą.

P.S.

Nie chcę nikogo zrażać. Raynox jest relatywnie tani jak na wstęp do mikroświata i jeśli ktoś się wciągnie - będzie poszukiwał dalej i tak czy siak obiektyw dedykowany kupi. Jeśli nie - nie wyda dużej kasy. I to jest największa siła rażenia raynoxa :grin: