forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do wykonywanie zdjec portretowych (Canon Eos 450D)

azja111 - Wto 01 Wrz, 2009
Temat postu: Obiektyw do wykonywanie zdjec portretowych (Canon Eos 450D)
Witam serdecznie!
Od niedawna zajmuje sie fotografia. Jedna z dziedzin ktora uprawiam najchetniej jest portretowanie. Z tad rodzi sie moje zapytanie, jaki obiektyw wybrac. Posiadam aparat canon Eos 450D wraz z kitowym obiektywem. Jako ze siedze w fotografi od niedawna nie wiem jaki obiektyw do tego rodzaju zdjec okaze sie najlepszy. Jestem biednym studentem wiec nie moge przeznaczyc na niego znacznej sumy;p. Chcialbym zmiescic sie w okolo 800zl. Wiem ze nie mozna oczekiwac zadnych rewelacji po obiektywach w tej cenie, ale mysle ze jak dla kogos kto zaczyna swoja przygode z fotografia w zupelnosci to wystarczy. Z moich wstepnych ogledzin obiektywow kilka zycilo mi sie w oczy, ale tak jak to podkreslalem wczesniej nie wiem czy moj wybor jest trafny: Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM, Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM, Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di II LD Makro Canon i Canon EF 50mm f/1.8 II. To sa tylko moje luzne propozycje. Dlatego tez zwracam sie z prosba o rozpatrzenie moich "kandydatow" a jesli okaze sie to dla mnie kozystniejsze zaproponowanie mi czegos innego.
Z gory dziekuje za pomoc ;]
Pozdrawiam!

Smola - Wto 01 Wrz, 2009

Portret: Canon 50mm Mk II f1.8 - oko³o 400 ziko.

Do tego kup przejsciówke Canon - M42 - oko³o 50 ziko.

I jakies szk³o na M42 w okolicach 80 - 150 mm i przys³onie f2.8. - oko³o 200 - 300 z³.
Dobrym szk³em w relacji jakosc - cena jest np. Pentacon 135 mm f2.8 - po lekkim wyostrzeniu zdjec na f2.8 na kompie mozna robic ca³kiem fajne zdjecia. Jego cena to oko³o 150 z³ na allegro. I uwazaj bo mozna trafic na z³a lub dobra sztuke. Ja mam to szk³o - akurat perfekcyjny egzemplarz kupiony 20 lat temu jako nowka.

Zoomy o których pisales to podstawowe obiektywy tele, które nie sa dedykowane do portretu.

Dzieki za podanie takiej alternatywy;]. Bylbym wdzieczny jakbys mogl mi podac przyklady obiektywow ktore moge kupic jako nowe w sklepie i ktore beda sie nadawaly wlasnie do portretowania. Wiem juz ze Canon 50mm Mk II f1.8 sie nadaje. Co jeszce moglbys polecic?
Smola - Wto 01 Wrz, 2009

Jeszcze mo¿e byæ Samyang 85mm 1.4 - ale to ju¿ 899 z³.

Generalnie ciêzko za 800 z³ kupiæ obiektyw portretowy. Obiektyw taki powinien generalnie byc jasny ( ma³y numer przy f np. 1.4 , 2.0 , 2.8 ) i mieæ wzglêdny Bokeh.

A dlaczego nie chcesz u¿ywanego M42 ?

wlasnie z tego powodu ze nie wiem na co trafie, pewnie nie uda mi sie znalesc nic w okolicy wiec bede musial ryzykowac i kupic cos czego nawet nie podepne i przetesuje. A w sklepie moge taki obiektyw sobie podpiac, zobaczyc jak ostrzy i wogole. Aczkolwiek zastanowie sie jeszcze nad ta alternatywa bo nie jest to duzy koszt ;].
Smola - Wto 01 Wrz, 2009

azja111 napisa³/a:
wlasnie z tego powodu ze nie wiem na co trafie, pewnie nie uda mi sie znalesc nic w okolicy wiec bede musial ryzykowac i kupic cos czego nawet nie podepne i przetesuje. A w sklepie moge taki obiektyw sobie podpiac, zobaczyc jak ostrzy i wogole. Aczkolwiek zastanowie sie jeszcze nad ta alternatywa bo nie jest to duzy koszt ;].

Dok³adnie. Zreszta mo¿esz przeciez prztestowaæ przed odbiorem. Tam nie ma problemu z AF bo go nie ma. Sa ostre i mniej ostre sztuki. Ale jak sprawdzony sprzedawca. To tylko 150 z³.

Teraz jeszcze pytanie z nieco innej beczki. Jaki tele z funkcja makro mozesz polecic tez w mniej wiecej tym przedziale cenowym? Zaczynam kompletowac sprzet i chce byc w temacie nieco zorientowany ;]
Sunders - Wto 01 Wrz, 2009

azja111 napisa³/a:
Jaki tele z funkcja makro mo¿esz polecic tez w mniej wiecej tym przedziale cenowym?

Jak masz ograniczony bud¿et, to do proponowanego przez Smolê canona 50/1,8 dokup raynoxa DCR-250 i bêdziesz mia³ niez³e makro za dobr± cenê.

Smola - Wto 01 Wrz, 2009

Tak jak mówi Sunders.

Macro+tele+nowe w granicach 800 PLN nie istnieje.

Kup 50 1,8 , Pentacona 135 2.8, przejsciowke M42 i Raynoxa.

Masz portret waski, portret jeszcze bardziej waski, tele i macro. I jestes ko³o 1000 PLN ze wszystkim. Tanio, duzo, a wcale nie tandetnie. A zdjecia zrobisz g³ow±....

Monastor - Wto 01 Wrz, 2009

azja111, najbli¿ej bêdzie Sigma 70-300 F/4-5.6 DG Macro, ale optycznie to marnizna. Trochê lepsza, ale i dro¿sza jest Sigma 70-300 F/4-5.6 APO DG Macro. Jeszcze w zesz³ym roku by³a w granicach 800 z³, nied³ugo powinna znowu stanieæ do tego poziomu. Uprzedzam, ¿e to kompromis. Nie uzyskasz prawdziwego makro (czyli stosunku rozmiarów przedmiotu do jego obrazu na matrycy 1:1), ale bêdziesz móg³ robiæ zbli¿enia ma³ych przedmiotów z wygodnej odleg³o¶ci. Optyka jest taka sobie, zw³aszcza na 300 mm, ale nic lepszego w tej cenie i przy tych kryteriach nie dostaniesz.

Dzieki wielkie panowie za pomoc ;]. Teraz juz mam jasnosc co do tego tematu.
Baku - Sro 02 Wrz, 2009

Dodam tylko, ¿e w czerwcu robi³em zdjêcia CZ Jena 135 mm na M42 z Canonem 40D i 350D. Znajomy kupi³ to szkie³ko za jakie¶ nêdzne grosze, a jako¶æ zdjêæ portretowych by³a po prostu rewelacyjna - mówiê oczywi¶cie o portretach 'w terenie' bo z APS-C to ju¿ niez³e tele. Tylko ze statywem to trzeba siê dobrze znaæ i lubiæ...
azja111 - Sro 02 Wrz, 2009

Zakupilem juz Canona 50mm f/1,8 i przejsciowke M42. Teraz szukam jakiegos szkielka wlasnie na M42. A co do Raynoxa, lepszym rozwiazaniem bedzie to szkol czy moze pierscienie posrednie z przeniesieniem automatyki?
zug - Sro 02 Wrz, 2009

azja111 napisa³/a:
A co do Raynoxa, lepszym rozwiazaniem bedzie to szkol czy moze pierscienie posrednie z przeniesieniem automatyki?

ja na razie wybra³ bym Raynoxa powinien Ci w zupe³no¶ci wystarczyæ, mia³em polecam a mia³em bo mnie wci±gnê³o i wymieni³em na szkie³ko macro :P
kole¿anka mia³a podobny dylemat :arrow: TU

Baku - Sro 02 Wrz, 2009

Jak M42 to najlepszy by³by obiektyw o ogniskowej mniej wiêcej 85mm, bo 135mm na APS-C jest ju¿ do¶æ w±ski i trzeba mieæ spore pomieszczenie by go wykorzystaæ portretowo. Do g³owy przychodzi mi tu Jupiter 9 85/2, ale one do¶æ dobrze trzymaj± cenê, ewentualnie Takumar 105/2.8.
Je¶li poszukujesz czego¶ tañszego, to CZ Jena 135 ... polecam... tyle ¿e ogniskowa ju¿ 135 mm...

O makro milczê, bo to nie 'moja dzia³ka'.

najeli - Sro 02 Wrz, 2009

50/1.8 + raynox ³adnie dzia³a (moje pierwsze podej¶cie do tego)
do tego (do samego 50/1.8) za ok 50z³ mo¿esz dokupiæ pier¶cieñ odwrotnego mocowania i obiektyw z zenita i masz makro w wersji retro z "urocz±" winet±

Wydaje mi siê, ¿e raynox jest wygodniejszy w u¿yciu ni¿ pier¶cienie, a daje ca³kiem przyzwoite rezultaty. W ka¿dym razie na "amatorskim" poziomie.

EDIT: zug mnie wyprzedzi³ :>

azja111 - Sro 02 Wrz, 2009

Dzieki za wypowiedzi;]. Zastanowie sie i dokonam wyboru ;]
Smola - Sro 02 Wrz, 2009

Pamiêtaj, ¿e szk³o portretowe powinno miec du¿± jasno¶æ ( 1.4 - 2.8 ).
Po pierwsze chodzi o ¶wiat³o, po drugie o tzw. p³aszczyznê nieostro¶ci, któr± czêsto widzisz za modelem czyli bokeh. Ma³e f gwarantuje ciekawe rozmycie.

Co do macro kup rynoxa. Nastêpnie za gorsze ( 10 - 30 z³ ) mo¿esz dokupiæ pier¶cienie po¶rednie marki Praktica lub Pentacon pod M42. Dziêki temu bêdziesz móg³ podpi±æ szk³o M42 pod te pier¶cienie i te¿ "pewne" macro uzyskaæ - ciê¿ko mi powiedzieæ jakie.

Ja bawi³em siê Canon 30D + M42 Carl Zeiss Jena 50mm f1.8 + 3xPier¶cienie po¶rednie Praktica i efekt by³ rewelacyjny.

Tak wiêc widzisz ile mo¿liwo¶ci masz ;-)

Co do ogniskowych tak jak radz± poprzednicy, choæ 135mm na upartego te¿ mo¿e byæ.

B o g d a n - Sro 02 Wrz, 2009

azja111 napisa³/a:
Teraz szukam jakiegos szkielka wlasnie na M42
Smola przypomnia³ mi piêkne szk³o, którym kiedy¶ fotografowa³em, czyli Pentacon 135/2,8 - proponujê go poszukaæ w sieci. :!:

Podpina³em go do starej, dobrej Practiki MTL-5B, je¶li kto¶ pamiêta. £ezka siê w oku krêci. Gdy kiedy¶ dawno temu zamieni³em ca³o¶æ na EOS 300 z EF 28-80, to za mydlane zajêcia ¿ona chcia³a wypisaæ mnie z rodziny. :wink:

Sejthan - Sro 02 Wrz, 2009

Portret zrobisz dowolnym obiektywem, jak to niedawno gdzie¶ na forum przeczyta³em ;)

Je¶li zale¿y Ci na portrecie, a makro wiêksze mo¿e poczekaæ to polecam t± 50kê i do tego jak±¶ lampê. Na przyk³ad http://www.allegro.pl/ite...a_warszawa.html

Akurat 400 + 400.

Niew±tpliwym plusem jest lampa, któr± docenisz po pierwsze sesji portretowej, a makro mo¿na powiêkszaæ cropem :razz: :mrgreen:

azja111 - Wto 15 Wrz, 2009

Co sadzicie o Heliosie 44M-4 do doptretow. Oczywiscie mocowanie M42;]
MasterB - Wto 15 Wrz, 2009

Czasami jak mnie natchnie to u¿ywam Heliosa 44M-4 do portretów i muszê przyznaæ ¿e jest ca³kiem dobry (ewentualnie elementem ograniczaj±cym ten obiektyw jest fotograf :mrgreen: ). £adny bokeh, niez³y kontrast i ostro¶æ.
Oczywi¶cie zale¿y jaka sztuka Ci siê trafi, ale te obiektywy s± tak tanie ¿e nie ma co siê zastanawiaæ... Przed kupnem sprawd¼ tylko czy obiektyw ma nieporysowane soczewki, czy mechanicznie (pier¶cieñ przys³ony i ostrzenia) wszystko p³ynnie dzia³a, czy listki przys³ony nie s± zapaækane olejem i czy nie ma ¶ladów grzyba na soczewkach... Zreszt± to dotyczy wszystkich u¿ywanych M42.

azja111 - Wto 15 Wrz, 2009

Tak sie sklada ze odnalazlem w domu starego poczciwego Zenita z tym wlasnie obiektywem i z tad moje pytanie:D. Jest w idealnym stanie bo nie byl uzywany z 15 lat a byl dobrze zabezpieczony i przechowywany. Sprawdze co potrafi ;]
Sejthan - Wto 15 Wrz, 2009

Cytat:
Co sadzicie o Heliosie 44M-4 do doptretow. Oczywiscie mocowanie M42;]

S±dzê, ¿e Heliosem zrobisz portrety :razz:

Matt - Wto 15 Wrz, 2009

To zdjecie zrobilem rok temu Heliosem 58/2. Przyslona byla ustawiona na 4. Podbity lekko kontrast, ostrosc prosto z puszki. Jak tylko przez maly wizjer trafisz z ostroscia, to ma sie niezle szkielko po taniosci.

MasterB - Wto 15 Wrz, 2009

Fotka nie ma podbitej ostro¶ci? Nie¼le.
Co do ostrzenia manualnego - pomaga dandelion. Albo matówka z klinem/mikrorastrem.

mavierk - Wto 15 Wrz, 2009

Matt, jak podbi³e¶ kontrast, to ostro¶æ siê zwiêkszy³a od razu :)
No i przy takiej wielko¶ci nie ma co oceniaæ ostro¶ci obiektywu ;)

Matt - Sro 16 Wrz, 2009

No tak, "odbierana" ostrosc zwiekszyla sie, ale poza kontrastem nic nie ruszane. Moge podeslac fotke w oryginalnym rozmiarze gdyby ktos chcial.

Z M42 w miare dobry jest jeszcze Tair 300/4.5 , trzeba z nim uwazac pod swiatlo i lekko przymknac, ale na pewno od lustrzanych obiektywow daje lepszej jakosci obrazy. Do Mirow 37/2.8 pozostalych po Zenicie jakos nie mam szczescia - obrazy maja kiepski kontrast, ostrosc tez jest nieciekawa mimo wielu prob, gorsze jest tez ich wykonanie. Bardziej jako ciekawostke je mam :)

komor - Sro 16 Wrz, 2009

Matt napisa³/a:
Moge podeslac fotke w oryginalnym rozmiarze gdyby ktos chcial.

Lepiej wrzuæ ze 2-3 cropy 1:1 z krytycznych miejsc, w wersji sprzed obróbki, je¶li masz: w±sy, ucho, co¶ ze ¶rodka kadru.

mavierk - Sro 16 Wrz, 2009

ale po co? Wszyscy dobrze wiemy, jaki efekt daje helios 44m, dodatkowo wszyscy dobrze wiemy, jaki jest rozrzut jako¶ciowy w tych szkie³kach :P
komor - Sro 16 Wrz, 2009

No wiêc w³a¶nie ze wzglêdu na rozrzut. Mo¿na sobie popatrzeæ co i jak :)
Matt - Sro 16 Wrz, 2009

komor napisa³/a:
Matt napisa³/a:
Moge podeslac fotke w oryginalnym rozmiarze gdyby ktos chcial.

Lepiej wrzuæ ze 2-3 cropy 1:1 z krytycznych miejsc, w wersji sprzed obróbki, je¶li masz: w±sy, ucho, co¶ ze ¶rodka kadru.

Usunalem juz zdjecie pierwotne. Moge tylko powiedziec ze jest duzo gorzej od Sigmy 30/1.4 ktora sadzac z podpisu podobnie jak ja posiadasz. Ale ze Sigma jest wyzszej jakosci to raczej dziwic nie powinno :)

Zas rozrzut jakosciowy jest istotnie, ja widze to na przykladzie posiadanych obiektywow Mir, zas ten Helios ktorego posiadam tez byl porownywany do podobnego obiektywu kolegi i roznice w jakosci obrazu miedzy dwoma obiektywami byly dosc duze...

Baku - Czw 17 Wrz, 2009

Na czyj± korzy¶æ?
Matt - Czw 17 Wrz, 2009

Moj wydal mi sie lepszy, to oczywiste :p Jego obiektyw dawal taki niebieskawy zafarb, czego moj przy tych samych ustawieniach aparatu nie wyczynial. Ostrosc byla porownywalna, choc jego egzemplarz mial dosc luzny pierscien i troche brakowalo mi w nim precyzji. Niemniej jednak za kilkadziesiat zlotych to i tak nie bylo bardzo zle.

Podobnie niezbyt ciekawe kolorystycznie sa zdjecia z Jupitera 135/3.5, ktorym tez bawilem sie jakis czas temu - nie wiem czy to wina danego egzemplarza czy calej konstrukcji, ale rewelacji nie bylo. Niemniej jednak za pare groszy lepiej miec taki teleobiektyw niz zaden.

oracle - Pi± 18 Wrz, 2009

Pentacon 135/2.8 jest kiepski i mydlany. Prawdopodobnie lepszy od 29/2.8 i 200/4 ale nadal kiepski. Du¿o lepszy jest Carl Zeiss 135 albo Takumar 135. Najlepszym wyborem przy 135 z M42 jest Telezenitar APO. Na F2.8 jest ostrzejszy ni¿ Zeiss na 3.5. Na forum M42 jest porównanie szkie³ 135. Z tañszych to jupiter 37A jest bardzo dobry ale to 3.5. Z dro¿szych Tair 11A.

A propo Heliosa. Mój jest chyba dobr± sztuk± bo powiedzia³bym, ¿e jest optycznie ciut lepszy ni¿ Canon 50/1.8. Ogólnie zdjêcia z heliosa podobaj± mi siê bardziej ni¿ z 50/1.8.