forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Pamięć, statyw i torba.

Strzała - Sob 05 Wrz, 2009
Temat postu: Pamięć, statyw i torba.
Lustrzanka i na razie kitowy obiektyw są zaplanowane. Teraz tylko:
1. Karta pamięci do 40D. W jakiej cenie i jakiej firmy i jaka szybkość zapisu/odczytu.
2. Jaki statyw (też do 40D.Czy cena ma znaczenie :?:
3. Jaka torba na 40D. Będzie w niej: BODY, kit, 70-300mm, później telekonwerter (czy odradzacie :?: ) i jakieś dodatkowe szpargały.

Wizjerioner - Sob 05 Wrz, 2009
Temat postu: Re: Pamięć, statyw i torba.
Strzała napisał/a:

Widzę, że nie chce się czytać? :evil: http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=225
Zadałeś to samo pytanie w tamtym dziale. Naprawdę tam jest odpowiedź i wiele alternatyw z różnych półek cenowych. Opisane wady i zalety wielu rozwiązań.
Tutaj karty pamięci i link do szybkości kart w poszczególnych aparatach.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6589

zug - Sob 05 Wrz, 2009

najwidoczniej nie chce bo najłatwiej założyć nowy temat.
co do torby do 40D http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6357, http://forum.optyczne.pl/...7&highlight=40d
plecak do 40D http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7935
jaka karta
http://forum.optyczne.pl/...9&highlight=40d
http://forum.optyczne.pl/...2&highlight=40d

RB - Sob 05 Wrz, 2009
Temat postu: Re: Pamięć, statyw i torba.
Strzała napisał/a:

:mrgreen:
A naprawdę podejrzewasz, ze nie?

Nie wiem. Ale raczej tak. A z karty pamięci nic nie wywnioskowałem :(
RB - Sob 05 Wrz, 2009

A telekonwerter do 70-300 (rozumiem ze C 70-300/4-5.6)... to sobie zdecydowanie odpuść.

Czyli że dobre zdjęcia wyjdą, czy, że się nie nadaje do tego obiektywu :?: :?: :?:
lupo57 - Sob 05 Wrz, 2009

telekonwerter sobie daruj z tym obiektywem to będzie ciemno :!:
offca11 - Nie 06 Wrz, 2009

Troche odstraszacie Strzałe. Owszem, trzeba go skarcic ze nawet nie uzyl opcji google :razz: Ale nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi :twisted: Tak mi teraz przyszlo na mysl ile moich znajomych ma lustrzanki (glownie olki i sony - nie sluchali mnie) a nawet nie wie co to jest przyslona w obiektywie nie wspominajac o ISO. Maja ustawiony tryb zielony i sa bardzo dumni z siebie ze maja lustrzanke.
Strzała - Nie 06 Wrz, 2009

offca11 napisał/a:
Troche odstraszacie Strzałe. Owszem, trzeba go skarcic ze nawet nie uzyl opcji google :razz: Ale nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi :twisted: Tak mi teraz przyszlo na mysl ile moich znajomych ma lustrzanki (glownie olki i sony - nie sluchali mnie) a nawet nie wie co to jest przyslona w obiektywie nie wspominajac o ISO. Maja ustawiony tryb zielony i sa bardzo dumni z siebie ze maja lustrzanke.

Czyli wg Ciebie kupić czy nie. I czy obiektywem do 300mm dobre foty wyjdą :?: W sensie o odległość.

zug - Nie 06 Wrz, 2009

Strzała, przy użyciu telekonwertera 2.0 będziesz miał 600mm ale bardzo ciemno :roll:
na końcu będziesz miał f/11 na końcu a z tego co się orientuję canon potwierdza prawidłowe działanie autofocusa przy użyciu teleconv. max do 5.6 tak więc jego użycie nie ma sensu

Strzała - Nie 06 Wrz, 2009

Ok. A przy 300mm dobrze foto wyjdzie??
zug - Nie 06 Wrz, 2009

Strzała napisał/a:
Ok. A przy 300mm dobrze foto wyjdzie??

wiele zależeć będzie od Ciebie jak również od posiadanego obiektywu i tu nie jestem w stanie CI odpowiedzieć czy "dobrze foto wyjdzie" :wink:
chyba większość osób na tym forum posiadających zooma kończy on się na 300mm i jakoś dają radę :razz:

Wizjerioner - Nie 06 Wrz, 2009

Słuchaj ja mam 70-300 IS USM Obiektyw najlepiej działa do 200 mm, ale mam kilka przyzwoitych fotek ptaków i robali robionych na 300 mm. To czy foto dobre wyjdzie zależy raczej od indywidualnych umiejętności niż od obiektywu. Co do Sigmy 70-300 się nie wypowiadam, bo nie wiem.
Strzała - Pon 07 Wrz, 2009

Ja kupuję ten i ten.
Wizjerioner - Pon 07 Wrz, 2009

Strzała napisał/a:
Ja kupuję ten i ten.

Słuchaj no to kupujesz te obiektywy, które ja miałem Kita 18-55 wmieniłem już na Sigmę 17-70, ale tego Canona 70-300 używam do dzisiaj i jestem zadowolony z niego! Do 200 mm spisuje się, jak na moje potrzeby bez zarzutu, powyżej 200 jest nadal ok, no ale niestety czasem gdzieś zgubi ostrość. W zakresie podobnych ogniskowych można rozważać Canon L70-200 f4, ale jest droższa. Jeśli chodzi o ten zakres cen to wskazany przez Ciebie obiektyw wydaje się najrozsądniejszym wyborem. A co do tego drugiego szkła Canona 18-55 IS to jak na kitowe szkło jest całkiem przyzwoity, da się nim robić niezłe zdjęcia, ale to tylko kit więc na pewno kiedyś zapragniesz go zmienić na coś lepszego.

Strzała - Pon 07 Wrz, 2009

O to chodzi. Kit- do krajobrazu i architektury, a70-300mm do ptaków i zwierząt dzikich w lesie (jak natrafię:))
Wizjerioner - Pon 07 Wrz, 2009

Do ptaków nadaje się! Oczywiście są do tego lepsze obiektywy, np. Canon 100-400, ale kosztuje trzy razy tyle. Moim zdaniem do ptaków jest lepszy niż Canon L 70-200 f/4, bo jest dłuższy. Co do Kita sam przez dłuższy czas używałem go do architektury i krajobrazu - jego wadą jest to, że trudno zakładać na niego filtry, bo kręci mordką i niestety trzeba je cały czas poprawiać. Ale nie wiem czy to dla Ciebie wada.
Strzała - Sro 09 Wrz, 2009

Przyzwyczaję się. Napisałeś tak: "Moim zdaniem do ptaków jest lepszy niż Canon L 70-200 f/4, bo jest dłuższy.". To ma znaczenie czy nie :?:
Usjwo - Sro 09 Wrz, 2009

Strzała napisał/a:
Przyzwyczaję się. Napisałeś tak: "Moim zdaniem do ptaków jest lepszy niż Canon L 70-200 f/4, bo jest dłuższy.". To ma znaczenie czy nie :?:

O ogniskowa Wizjerioner'owi chodzilo, nie o wymiar obiektywu :mrgreen:

Wizjerioner - Sro 09 Wrz, 2009

Dłuższy w sensie fizycznym jest o ile się nie mylę Canon L 70-200 f/4, ale to akurat nie ma znaczenia. Chodziło mi o długość w sensie ogniskowej. Przy fotografowaniu ogniskowa 300mm się przydaje, bo 1/3 zasięgu drogą nie chodzi. Czasem trudno podejść do ptaszyska, więc z im większej odległości można go uchwycić, tym moim zdaniem lepiej, bo łatwiej.

[ Dodano: Sro 09 Wrz, 2009 16:50 ]
Usjwo, dzięki! :wink:

Strzała - Sro 09 Wrz, 2009

Wizjerioner napisał/a:
Dłuższy w sensie fizycznym jest o ile się nie mylę Canon L 70-200 f/4, ale to akurat nie ma znaczenia. Chodziło mi o długość w sensie ogniskowej. Przy fotografowaniu ogniskowa 300mm się przydaje, bo 1/3 zasięgu drogą nie chodzi. Czasem trudno podejść do ptaszyska, więc z im większej odległości można go uchwycić, tym moim zdaniem lepiej, bo łatwiej.

[ Dodano: Sro 09 Wrz, 2009 16:50 ]
Usjwo, dzięki! :wink:

Czyli wybrać 300mm :P

Wizjerioner - Czw 10 Wrz, 2009

No wiesz wybrać to musisz sam, ale ja podpowiadam Ci , jakie są zalety tego szkła.
Co do porównania C70-300 IS USM do L70-200 f/4 to drugie szkło ma lepszy autofocus. Decyduj :-)

Strzała - Czw 10 Wrz, 2009

Wizjerioner napisał/a:
No wiesz wybrać to musisz sam, ale ja podpowiadam Ci , jakie są zalety tego szkła.
Co do porównania C70-300 IS USM do L70-200 f/4 to drugie szkło ma lepszy autofocus. Decyduj :-)

Tylko że to pierwsze ma większą ogniskową :P

lupo57 - Czw 10 Wrz, 2009

Strzała napisał/a:

ale brak mu szybkości AF i nie jest uszczelniany :razz:

Wizjerioner - Czw 10 Wrz, 2009

lupo57 napisał/a:
Strzała napisał/a:

ale brak mu szybkości AF i nie jest uszczelniany :razz:

Ale ma stabilizację i to dobrą :mrgreen:

dr11 - Pią 11 Wrz, 2009

Przed kupnem 70-300 IS USM trzeba sprawdzic numer seryjny. XX0XXXXX i XX1XXXXX maja babola w IS, ktory wychodzi w pionowych kadrach. Udalo mi sie zdobyc taka wersje, na szczescie nie bylo problemow z wymiana u sprzedawcy :)
Strzała - Pią 18 Wrz, 2009

Jeszcze karta pamięci... Jaka jest dobra. Czy warto robić focie w RAWach :?:

[ Dodano: Pią 18 Wrz, 2009 06:55 ]
Bo jeżeli tak, to będę musiał kupić lepszą kartę pamięci :P

hijax_pl - Pią 18 Wrz, 2009

Strzała, RAW wymaga lepszej? Szybkość karty nie ma z tym nic wspólnego :D

Szybkość karty wpływa znacząco na szybkość focenia w serii lub też ilość fot w serii. No i szybkośc transferu danych do kompa. Nic więcej :)

Strzała - Pią 18 Wrz, 2009

Tzn chodzi mi o prędkość zapisu. Przy robieniu serii RAWów.
hijax_pl - Pią 18 Wrz, 2009

Zależy od wielkości bufora w aparacie. Oraz od wielkości samej matrycy.

Przy matrycy 12MPix RAW będzie miał dajmy na to 10MB, aparat robi 4 kl/s - wychodziłoby na to że karta musi umożliwiać transfer min 40MB/s. Nie znam takich kart SDHC :D

Kup zatem karty class 6 i rób zdjęcia ;)

Strzała - Sob 19 Wrz, 2009

Mógłbyś podać mi linka do takiej karty, bo szukałem i nie mogę znaleźć...
hijax_pl - Sob 19 Wrz, 2009

class 6 - to standaryzacja prędkości karty, a nie żaden model.

Ja używam Kingstony i nie przeszkadza mi że być może się zacinają w seriach - bo więcej niż 3-4 klatki w serii nie strzelam ;)

Strzała - Sob 19 Wrz, 2009

Czy to np. ta karta
hijax_pl - Sob 19 Wrz, 2009

No na przykład ta ma oznaczenie x133 czyli jest 133 razy szybsza od pierwszej generacji napędów CD ;) To całkiem szybka karta.