|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Pamięć, statyw i torba.
Strzała - Sob 05 Wrz, 2009 Temat postu: Pamięć, statyw i torba. Lustrzanka i na razie kitowy obiektyw są zaplanowane. Teraz tylko:
1. Karta pamięci do 40D. W jakiej cenie i jakiej firmy i jaka szybkość zapisu/odczytu.
2. Jaki statyw (też do 40D.Czy cena ma znaczenie
3. Jaka torba na 40D. Będzie w niej: BODY, kit, 70-300mm, później telekonwerter (czy odradzacie ) i jakieś dodatkowe szpargały.
Wizjerioner - Sob 05 Wrz, 2009 Temat postu: Re: Pamięć, statyw i torba.
Strzała napisał/a: |
|
Widzę, że nie chce się czytać? http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=225
Zadałeś to samo pytanie w tamtym dziale. Naprawdę tam jest odpowiedź i wiele alternatyw z różnych półek cenowych. Opisane wady i zalety wielu rozwiązań.
Tutaj karty pamięci i link do szybkości kart w poszczególnych aparatach.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6589
zug - Sob 05 Wrz, 2009
najwidoczniej nie chce bo najłatwiej założyć nowy temat.
co do torby do 40D http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6357, http://forum.optyczne.pl/...7&highlight=40d
plecak do 40D http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7935
jaka karta
http://forum.optyczne.pl/...9&highlight=40d
http://forum.optyczne.pl/...2&highlight=40d
RB - Sob 05 Wrz, 2009 Temat postu: Re: Pamięć, statyw i torba.
Strzała napisał/a: |
|
A naprawdę podejrzewasz, ze nie?
Strzała - Sob 05 Wrz, 2009
Nie wiem. Ale raczej tak. A z karty pamięci nic nie wywnioskowałem
RB - Sob 05 Wrz, 2009
A telekonwerter do 70-300 (rozumiem ze C 70-300/4-5.6)... to sobie zdecydowanie odpuść.
Strzała - Sob 05 Wrz, 2009
Czyli że dobre zdjęcia wyjdą, czy, że się nie nadaje do tego obiektywu
lupo57 - Sob 05 Wrz, 2009
telekonwerter sobie daruj z tym obiektywem to będzie ciemno
offca11 - Nie 06 Wrz, 2009
Troche odstraszacie Strzałe. Owszem, trzeba go skarcic ze nawet nie uzyl opcji google Ale nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi Tak mi teraz przyszlo na mysl ile moich znajomych ma lustrzanki (glownie olki i sony - nie sluchali mnie) a nawet nie wie co to jest przyslona w obiektywie nie wspominajac o ISO. Maja ustawiony tryb zielony i sa bardzo dumni z siebie ze maja lustrzanke.
Strzała - Nie 06 Wrz, 2009
offca11 napisał/a: | Troche odstraszacie Strzałe. Owszem, trzeba go skarcic ze nawet nie uzyl opcji google Ale nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi Tak mi teraz przyszlo na mysl ile moich znajomych ma lustrzanki (glownie olki i sony - nie sluchali mnie) a nawet nie wie co to jest przyslona w obiektywie nie wspominajac o ISO. Maja ustawiony tryb zielony i sa bardzo dumni z siebie ze maja lustrzanke. |
Czyli wg Ciebie kupić czy nie. I czy obiektywem do 300mm dobre foty wyjdą W sensie o odległość.
zug - Nie 06 Wrz, 2009
Strzała, przy użyciu telekonwertera 2.0 będziesz miał 600mm ale bardzo ciemno
na końcu będziesz miał f/11 na końcu a z tego co się orientuję canon potwierdza prawidłowe działanie autofocusa przy użyciu teleconv. max do 5.6 tak więc jego użycie nie ma sensu
Strzała - Nie 06 Wrz, 2009
Ok. A przy 300mm dobrze foto wyjdzie??
zug - Nie 06 Wrz, 2009
Strzała napisał/a: | Ok. A przy 300mm dobrze foto wyjdzie?? |
wiele zależeć będzie od Ciebie jak również od posiadanego obiektywu i tu nie jestem w stanie CI odpowiedzieć czy "dobrze foto wyjdzie"
chyba większość osób na tym forum posiadających zooma kończy on się na 300mm i jakoś dają radę
Wizjerioner - Nie 06 Wrz, 2009
Słuchaj ja mam 70-300 IS USM Obiektyw najlepiej działa do 200 mm, ale mam kilka przyzwoitych fotek ptaków i robali robionych na 300 mm. To czy foto dobre wyjdzie zależy raczej od indywidualnych umiejętności niż od obiektywu. Co do Sigmy 70-300 się nie wypowiadam, bo nie wiem.
Strzała - Pon 07 Wrz, 2009
Ja kupuję ten i ten.
Wizjerioner - Pon 07 Wrz, 2009
Strzała napisał/a: | Ja kupuję ten i ten. |
Słuchaj no to kupujesz te obiektywy, które ja miałem Kita 18-55 wmieniłem już na Sigmę 17-70, ale tego Canona 70-300 używam do dzisiaj i jestem zadowolony z niego! Do 200 mm spisuje się, jak na moje potrzeby bez zarzutu, powyżej 200 jest nadal ok, no ale niestety czasem gdzieś zgubi ostrość. W zakresie podobnych ogniskowych można rozważać Canon L70-200 f4, ale jest droższa. Jeśli chodzi o ten zakres cen to wskazany przez Ciebie obiektyw wydaje się najrozsądniejszym wyborem. A co do tego drugiego szkła Canona 18-55 IS to jak na kitowe szkło jest całkiem przyzwoity, da się nim robić niezłe zdjęcia, ale to tylko kit więc na pewno kiedyś zapragniesz go zmienić na coś lepszego.
Strzała - Pon 07 Wrz, 2009
O to chodzi. Kit- do krajobrazu i architektury, a70-300mm do ptaków i zwierząt dzikich w lesie (jak natrafię:))
Wizjerioner - Pon 07 Wrz, 2009
Do ptaków nadaje się! Oczywiście są do tego lepsze obiektywy, np. Canon 100-400, ale kosztuje trzy razy tyle. Moim zdaniem do ptaków jest lepszy niż Canon L 70-200 f/4, bo jest dłuższy. Co do Kita sam przez dłuższy czas używałem go do architektury i krajobrazu - jego wadą jest to, że trudno zakładać na niego filtry, bo kręci mordką i niestety trzeba je cały czas poprawiać. Ale nie wiem czy to dla Ciebie wada.
Strzała - Sro 09 Wrz, 2009
Przyzwyczaję się. Napisałeś tak: "Moim zdaniem do ptaków jest lepszy niż Canon L 70-200 f/4, bo jest dłuższy.". To ma znaczenie czy nie
Usjwo - Sro 09 Wrz, 2009
Strzała napisał/a: | Przyzwyczaję się. Napisałeś tak: "Moim zdaniem do ptaków jest lepszy niż Canon L 70-200 f/4, bo jest dłuższy.". To ma znaczenie czy nie |
O ogniskowa Wizjerioner'owi chodzilo, nie o wymiar obiektywu
Wizjerioner - Sro 09 Wrz, 2009
Dłuższy w sensie fizycznym jest o ile się nie mylę Canon L 70-200 f/4, ale to akurat nie ma znaczenia. Chodziło mi o długość w sensie ogniskowej. Przy fotografowaniu ogniskowa 300mm się przydaje, bo 1/3 zasięgu drogą nie chodzi. Czasem trudno podejść do ptaszyska, więc z im większej odległości można go uchwycić, tym moim zdaniem lepiej, bo łatwiej.
[ Dodano: Sro 09 Wrz, 2009 16:50 ]
Usjwo, dzięki!
Strzała - Sro 09 Wrz, 2009
Wizjerioner napisał/a: | Dłuższy w sensie fizycznym jest o ile się nie mylę Canon L 70-200 f/4, ale to akurat nie ma znaczenia. Chodziło mi o długość w sensie ogniskowej. Przy fotografowaniu ogniskowa 300mm się przydaje, bo 1/3 zasięgu drogą nie chodzi. Czasem trudno podejść do ptaszyska, więc z im większej odległości można go uchwycić, tym moim zdaniem lepiej, bo łatwiej.
[ Dodano: Sro 09 Wrz, 2009 16:50 ]
Usjwo, dzięki! |
Czyli wybrać 300mm
Wizjerioner - Czw 10 Wrz, 2009
No wiesz wybrać to musisz sam, ale ja podpowiadam Ci , jakie są zalety tego szkła.
Co do porównania C70-300 IS USM do L70-200 f/4 to drugie szkło ma lepszy autofocus. Decyduj
Strzała - Czw 10 Wrz, 2009
Wizjerioner napisał/a: | No wiesz wybrać to musisz sam, ale ja podpowiadam Ci , jakie są zalety tego szkła.
Co do porównania C70-300 IS USM do L70-200 f/4 to drugie szkło ma lepszy autofocus. Decyduj |
Tylko że to pierwsze ma większą ogniskową
lupo57 - Czw 10 Wrz, 2009
Strzała napisał/a: | Tylko że to pierwsze ma większą ogniskową |
ale brak mu szybkości AF i nie jest uszczelniany
Wizjerioner - Czw 10 Wrz, 2009
lupo57 napisał/a: | Strzała napisał/a: | Tylko że to pierwsze ma większą ogniskową |
ale brak mu szybkości AF i nie jest uszczelniany |
Ale ma stabilizację i to dobrą
dr11 - Pią 11 Wrz, 2009
Przed kupnem 70-300 IS USM trzeba sprawdzic numer seryjny. XX0XXXXX i XX1XXXXX maja babola w IS, ktory wychodzi w pionowych kadrach. Udalo mi sie zdobyc taka wersje, na szczescie nie bylo problemow z wymiana u sprzedawcy
Strzała - Pią 18 Wrz, 2009
Jeszcze karta pamięci... Jaka jest dobra. Czy warto robić focie w RAWach
[ Dodano: Pią 18 Wrz, 2009 06:55 ]
Bo jeżeli tak, to będę musiał kupić lepszą kartę pamięci
hijax_pl - Pią 18 Wrz, 2009
Strzała, RAW wymaga lepszej? Szybkość karty nie ma z tym nic wspólnego
Szybkość karty wpływa znacząco na szybkość focenia w serii lub też ilość fot w serii. No i szybkośc transferu danych do kompa. Nic więcej
Strzała - Pią 18 Wrz, 2009
Tzn chodzi mi o prędkość zapisu. Przy robieniu serii RAWów.
hijax_pl - Pią 18 Wrz, 2009
Zależy od wielkości bufora w aparacie. Oraz od wielkości samej matrycy.
Przy matrycy 12MPix RAW będzie miał dajmy na to 10MB, aparat robi 4 kl/s - wychodziłoby na to że karta musi umożliwiać transfer min 40MB/s. Nie znam takich kart SDHC
Kup zatem karty class 6 i rób zdjęcia
Strzała - Sob 19 Wrz, 2009
Mógłbyś podać mi linka do takiej karty, bo szukałem i nie mogę znaleźć...
hijax_pl - Sob 19 Wrz, 2009
class 6 - to standaryzacja prędkości karty, a nie żaden model.
Ja używam Kingstony i nie przeszkadza mi że być może się zacinają w seriach - bo więcej niż 3-4 klatki w serii nie strzelam
Strzała - Sob 19 Wrz, 2009
Czy to np. ta karta
hijax_pl - Sob 19 Wrz, 2009
No na przykład ta ma oznaczenie x133 czyli jest 133 razy szybsza od pierwszej generacji napędów CD To całkiem szybka karta.
|
|