|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - wyłączenie automatycznej "poprawy" zdjęcia w adobe
davaeorn - Nie 25 Paź, 2009 Temat postu: wyłączenie automatycznej "poprawy" zdjęcia w adobe po wrzuceniu zdjęc do adobe bridge, tenże program automatycznie "poprawia moje zdjęcia.. między innymi ze zdjęć które zrobie (ustawiając to w aparacie ) bw robi normalne kolorowe...
jak to wyłączyć??
mavierk - Nie 25 Paź, 2009
mam taki sam problem z LR i wb zdjęć w IR
ghost - Pon 26 Paź, 2009
a to nie jest tak, że bridż nie potrafi czytać ustawień z rawa i po prostu nie wie jak chciałeś (=aparat) zrobić zdjęcie?
zug - Pon 26 Paź, 2009
miałem podbnie jak miałem ustawione w preferencjach CR w bridge domyślne ustawienia obrazu, odhaczyłem wszystko i już nic mi ze zdjęciami nie robi.
hijax_pl - Pon 26 Paź, 2009
davaeorn, cały artykuł o tym jak wyłączyć automatyczną korekcję masz tu http://www.damuseful.com/pages/bridge/noauto.html
edmun - Pon 26 Paź, 2009
ma ktoś coś podobnego do LR ?
do tej pory szukam jak włączyć żeby ustawiał mi RAW'a tak, jak ma w zaszytym jpg'u
Czyli np. czarno białe rawy w lightroomie mam kolorowe (nie wnikać że konwersja do CB jest o wiele lepsza na kompie niż w puszce, chodzi mi tylko żeby LR zaczął czytać zaimplementowane jpgi)
edmun, przeciez LR czyta JPGa i go wyświetla... do momentu kiedy sobie nie zdemozaikuje i wyrenderuje z RAWa - no ale skad ma wiedzieć że chciałeś B&W
mnich - Pon 26 Paź, 2009
Poproście Gmocha, on wam to rozrysuje
edmun - Pon 26 Paź, 2009
hijax_pl, to teraz proszę łopatologicznie jak zrobić tak, żeby nie renderował z RAW'a ?
edmun, robić tylko w JPGach?
A tak na poważnie już... problem w tym że różni producenci lustrzanek różnie zapisują dane o wewnętrznym procesie wywoływania RAWa. ACR w sumie może ale nie musi wszystkiego poprawianie rozpoznawać - dla mnie wystarczy, że poprawnie czyta WB.
W sumie gdyby miałby LR wywoływać identycznie jak puszka (co jest nierealne z matematycznego punktu widzenia - a co doskonale widać w różnicach pomiędzy LR2 i 3 ) wyglądałoby to jakby ktoś przyniósł kliszę i notatki z tego jak sam wywołał odbitkę. Ty wrzucasz na powiększalnik i wywołujesz po swojemu bo.. wg notatek się nie da - jakąś dziwną chemie użył której nie masz, papier inny itd.
Przecież LR to ciemnia. Właśnie po to żeby wywołać zdjęcie jeszcze raz
Ja w sumie jedyne co robię to raz po raz ustawiam WB resztę ustawiań w korpusie zlewam
komor - Czw 29 Paź, 2009
Odgrzebuję temat bo właśnie trafiłem. hijax_pl, nie wiem jak to robi ten wasz nikonowski gniot ale kanonierski DPP wywołując RAW-a honoruje parametry Picture Styles zapisane w RAW-ie. Czyli jak ustawiłeś sobie w puszce czarno-blade zdjęcia albo saturację i kontrast dałeś na 200% to po wywołaniu RAW-a DPP sam sobie przesuwa odpowiednie suwaczki i przestawia wajchy żeby to odwzorować.
edmun chciałby, żeby Lightroom robił to samo. A nie robi, wiem, bo sam mam ten problem i z tego co wiem nie ma na to rozwiązania.
hijax_pl - Czw 29 Paź, 2009
komor, Capture NX też poprawnie interpretuje dane o przetwarzaniu obrazu
Zapominasz że tak samo DPP jak i CaptureNX to narzędzie dedykowane. LR natomaist - niezależny.
Oczywiście w kategoriach świnstwa można traktować zaszyfrowanie danych o profilu koloru w NEFach - dzięki temu LR rozjeżdza z kolorem że aż miło - i mimo że został już złamany i upubliczniony kod - taki Adobe nadal niepoprawnie czyta NEFy. Pewnie prawnicy Adobe uznali że nie ma o co kopii kruszyć z prawnikami Nikona.
Podsumowując - nie zmieniam zdania z mojego postu powyżej
komor - Pią 30 Paź, 2009
hijax_pl, coś ostatnio mam problem ze zrozumiemiem Twoich wypowiedzi. Zrozumiałem to tak, że uważasz, że nie jest technicznie możliwe, żeby LR robił to samo co DPP czy CNX. Ale widzę, że tak naprawdę mieliśmy na myśli to samo, czyli, że Adobe tego nie robi bo nie (bo tak ) a nie z przyczyn technicznych.
edmun - Pią 30 Paź, 2009
również sądzę że chłopakom z Adobe się po prostu nie chcę żeby to zrobić
hijax_pl - Pią 30 Paź, 2009
komor, nie robią tego z przyczyn lenistwa przeplatanego z ograniczeniami prawnymi
A co do zrozumienia mnie... hm... może masz i rację... Muszę się starać bardziej
komor - Pią 30 Paź, 2009
edmun, ja optuję za tym co napisał hijax_pl. Jak dużej firmie zatrudniającej setki/tysiące ludzi się czegoś nie chce, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że przeszkodą są prawnicy.
hijax_pl - Pią 30 Paź, 2009
A tak swoją drogą - są jakieś wywoływarki dobrze sobie radzące w tym temacie? Sprawdzaliście CaptureOne, Bible, DxO, inne?
Przyznam że bawiąc się kiedyś różnymi nie zwracałem na to uwagi, a że osiadłem przy LR - uznałem że tak jest i tyle
edmun - Sob 31 Paź, 2009
no właśnie. ja również osiadłem na tym jednym programie i po prostu chcę.... dziwi mnie tylko że głupi irfan view który przecież jest darmowy, spokojnie otwiera jpga zaszytego w raw'ie i jakoś prawnikom to nie przeszkadza.....
hijax_pl - Sob 31 Paź, 2009
edmun napisał/a: | jpga zaszytego w raw'ie |
No przecież LR też tak robi - ale tylko do momentu kiedy nie zrenderuje sobie z RAWa nowego "jpg'a"
edmun - Sob 31 Paź, 2009
hmm w takim razie wynika z tego że Irfan otwiera tylko jpga zaszytego w RAW'ie a lightroom na początku otwiera jpga żeby potem przedstawić na ekranie czystego RAW'a ?
hijax_pl - Sob 31 Paź, 2009
edmun, dokładnie tak.
Wydaje mi się że tylko ACDSEE wywołuje... Reszta (tak jak np Picasa) ma wsparcie tylko do formatu, żeby wyciągnąć zaszytego JPGa ...
edmun - Sob 31 Paź, 2009
ehh.. poszukiwań rozwiązania problemu ciąg dalszy
ghost - Nie 01 Lis, 2009
picasa operuje bezpośrednio na nefie. ale podobnie jak LR wywołuje go po swojemu
hijax_pl - Nie 01 Lis, 2009
ghost napisał/a: | picasa operuje bezpośrednio na nefie |
Fakt. Czyli kolejny "zły"
AuThoR - Nie 01 Lis, 2009
właśnie znalazłem ten temat...
To rozumie że w picasa nie można po prostu wyłączyć tego głupiego korygowania zdjęcia (raw)?? bo strasznie mnie to irytuje jak on mi nef-a owiera i chwile po tym zmienia zupełnie barwę i jasność obrazu...
ghost - Nie 01 Lis, 2009
ale to nie jest korygowanie.. picasa otwiera nefa i wyświetla jpga. więc wygląda jak jpg .
po chwili odkodowuje nefa, jednak z racji niedostępności ustawień aparatu zaszyfrowanych przez nikona, pokazuje zdjęcie w swoim autorskiej wersji.
niezależni twórcy nie wiedzą jak zdjęcie było zrobione, więc nie uzyskują efektu "jak z puszki"
hijax_pl - Nie 01 Lis, 2009
Kurde panowie.. Po co robicie w RAWach? Nie po to żeby wywołać ponownie.? A jeśli tak - to po co tu utyskiwanie?
Usjwo - Pon 02 Lis, 2009
Ale takie wstepne wywolanie wedlug parametrow puszki troche by ulatwilo zycie, szczegolnie jak sie kolory rozjezdzaja.
hijax_pl - Pon 02 Lis, 2009
Z tym że ja w puszcze nic nie ustawiam oprócz balansu bieli. Więc nie widzę problemu
edmun - Pon 02 Lis, 2009
hijax no właśnie o to chodzi, że lubię mieć te wstępne ustawienia już w RAW'ie zaimplementowane, w szczególności jeśli chodzi o nasycenie barw i kontrast
edmun, masz rację...
Dodam w takim razie, że mam LR skalibrowanego pod moją puszkę. W sensie profilu. No i mam wierniejsze kolory w LR niż bezpośrednio z puszki
komor - Pon 02 Lis, 2009
hijax_pl, a jak kalibrowałeś LR? Ja nie bawiłem się dotąd w takie rzeczy. Sfotografowałeś jakąś tablicę? Skąd ją wziąć?
komor, tak - rzeba posiadać tablicę kalibracyjną. Robisz 2 zdjęcia korzystając z dwóch różnych źródeł światła, np dzienne + błysk. Wrzucasz RAWy do specjalnego programu, który wyznacza przesunięcia barw - czyli korekty dla każdego z kolorów testowych. Te dane są wykorzystywane do wygenerowania profilu barwnego dla LR. I to tyle w temacie.
Co to tego skąd wziąć - pojawił się ostatnio taki gadżet x-rite'a co się zowie: ColorChecker Passport. Dołączony do niego soft generuje profil do LR.
Po zrobieniu profilu zapomniałem już o walkach w LR z kolorystyką. Teraz jedyne co to korekcja WB i jest cacy.
komor - Pon 02 Lis, 2009
A, myślałem, że LR sam sobie coś robi z tym targetem sfotografowanym, a Ty po prostu sobie wygenerowałeś profil ICC – dobrze rozumiem?
komor, no coś w tym rodzaju.
http://labs.adobe.com/wik...Profiles:Editor
komor - Pon 02 Lis, 2009
O, dzięki za info, może się kiedyś będę musiał zmusić…
Widzę sam target tradycyjny może być drogi:
http://www.wzorniki.eu/op...cker-chart.html
ale ten Passport jest już znośny, biorąc pod uwagę większą zawartość:
http://www.wzorniki.eu/op...r-passport.html
komor, passport jest poręczniejszy i to co w nim mi się podoba najbardziej - wzornik "portretowo"/"widokowy" - super to działa
Z tym że jest niewielki
edmun - Wto 03 Lis, 2009
no i teraz mnie zdołowaliście. zabawka wyjątkowo przydatna, ale strasznie droga....
hijax_pl - Wto 03 Lis, 2009
edmun, spoko, przywiozę ja na zlot to sobie skalibrujecie no chyba że komor wcześniej kupi to będzie we wrocku jeden
edmun - Wto 03 Lis, 2009
ok....
A tak na poważnie to ta częśc kreatywna passporta jest super pomysłem.
Nie widać tego wyraźnie na filmikach, ani na stronie nie można dokładnie wyczytać, ale kolory są tak dobrane żeby w dwóch ruchach ustawić światła i cienie (dolny rząd) oraz kolorystykę skóry od neutralnej (lewy) do coraz cieplejszej (ku prawej stronie) lub też w przypadku widoków od neutralnej (prawy) do coraz chłodniejszej (ku lewej stronie). Plus kilka podstwawowych kolorów do dodatkowej zabawy.
I to jest właśnie to co mi się w tym kalibratorze najbardziej podoba...
dr11 - Wto 03 Lis, 2009
Jestem ciekaw efektu. Pokaz jakis przyklad z zycia, przed/po czy jakos tak Zastanawia mnie czy do pstrykania amatorskiego roznica jest na tyle widoczna, zebym zgodzil sie ze swoim sumieniem na taka inwestycje
No i jeszcze lepiej, jakby dalo sie podejrzec efekty z systemu C
dr11, musimy się jakoś spotkać to sie pobawisz aby podejrzeć efekty z systemu C
dr11 - Wto 23 Lis, 2010
No i efekty z systemu C nie zadowalają mnie, ale pewnie cosik źle robię...
Scena oświetlona żarówką 60W, zwykłą, żarnikową.
Zdjęcie z ustawionym WB w puszce na szarą część Passporta, wywołane w LR 2.5, ACR 5.4, profil Adobe standard. 2600K, tint +6.
1.
Pipetką określam raz jeszcze WB. Adobe standard. 2600K, tint +4 (zeszło troszkę magenty).
2.
Zdjęcie części kolorowej Passporta. Skorygowane WB do tego, co wyszło w 2. Czyli Adobe standard. 2600K, tint +4. To zdjęcie służy do generowania profilu, co też uczyniłem.
3.
Po restarcie LR podpinam profil kalibracyjny (test). 2600K, tint +4. Według mnie zdjęcie leci w zieleń...
4.
No to podpinam pod zdjęcie 2 profil test i pipetkuję WB. Wychodzi 2650K, tint +10.
5.
No i z tymi ustawieniami WB: 2650K, tint +10 idę do zdjęcia 4. Profil test.
6.
No i w sumie źle nie jest, ale i tak wydaje mi się, że zdjęcie 3 wygląda lepiej. Może tylko mi się wydaje. Co o tym sądzicie?
A i jeszcze kwestia tego WB, jak ustawiam najpierw, potem generuję profil i go przypinam do zdjęcia, to według mnie WB już nie jest dobry. Sytuacja się nieco poprawia po ponownym ustawieniu balansu na zdjęciu z już załączonym profilem. Czy tak ma być?
Pozdrawiam! Darek
hijax_pl - Wto 23 Lis, 2010
Darku, zmiana profilu to operacja którą należy czynić przed określaniem balansu bieli
Stosując światło żarowe - nie ułatwiasz
Dla mnie najlepsze jest 6.
dr11 - Wto 23 Lis, 2010
Acha Ale jak to wygląda u Ciebie? Numer czy, czy numer sześć?
EDIT: Już widzę, że 6 Trochę mało referencyjna ta scenka, za dużo kolorów do porównania to nie ma Te panele jakby zielonkawe... A są bardziej brązowe w rzeczywistości, dlatego mam obiekcje.
pierwsze czy są madżentowe
numer 4 - zielonkawy
Sprawdź pipetą na pasku szarości - są różnice w RGB? Powinny być mniej więcej te same procenty.
dr11 - Wto 23 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Sprawdź pipetą na pasku szarości - są różnice w RGB? Powinny być mniej więcej te same procenty. | Są:
Zdjęcie 6, wartości z JPG, od najjaśniejszego pola do najciemniejszego (R,G,B), średnia 5x5px
(173,172,168)
(155,155,155)
(137,137,135)
(119,119,118)
(14,14,14)
(11,11,9)
(6,6,4)
(3,3,1)
Tu masz kalkulatorek do ColorCheckera: http://www.brucelindbloom...Calculator.html
Porównaj do wzorca
dr11 - Wto 23 Lis, 2010
Dla porównania zdjęcie 3:
(171,171,169)
(155,155,157)
(136,138,137)
(118,120,119)
(13,15,14)
(10,12,10)
(6,6,5)
(3,3,3)
hijax_pl napisał/a: | Porównaj do wzorca | Musiałbym przeskalować, teraz nie sprawdzę ale dzięki za linka
cybertoman - Sro 24 Lis, 2010
Ja uzywam tego wzorca Minimalnie, ale sie rozni.
dr11 - Sro 24 Lis, 2010
cybertoman, dziękuję za kolejną przydatną informację. A jeśli chodzi o soft to brałem ze stronki najnowszy.
Okazuje się, że kolorystyczny niesmak mogła powodować kolorystyka ekranu na którym wczoraj to sprawdzałem. Mimo, że kalibrowany i oprofilowany, jest delikatnie mówiąc ułomny w oddawaniu kolorów. Na trochę porządniejszym wygląda to lepiej.
Jak już wspomniałem mogłem się zbyt mocno przyzwyczaić do charakterystyki obrazka, jaką daje puszka i po kalibracji obraz mi się wydaje jakiś taki zbyt sterylny Będę musiał popodkręcać parę rzeczy, żeby dostać to, co chciałbym zobaczyć
cybertoman - Czw 25 Lis, 2010
doskonale to okresla.
hijax_pl - Czw 25 Lis, 2010
dr11 napisał/a: | mogłem się zbyt mocno przyzwyczaić do charakterystyki obrazka | Mogę się założyć , że tak właśnie jest dr11 napisał/a: | po kalibracji obraz mi się wydaje jakiś taki zbyt sterylny | Lub też naturalny, niezmodyfikowany Przy okazji - po drugiej stronie passporta masz ten wzornik kreatywny - po skalibrowaniu spróbuj go użyć
dr11 - Czw 25 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Lub też naturalny | Ja bym to określił raczej jako neutralny. Podciągając nawet znaczenie pod bez wyrazu
Chyba na razie znów się Passport uda na odpoczynek. Z jednej strony rozumiem, że to co nim można osiągnąć jest maksymalnie rzeczywiste. Z drugiej pozbawia on nacechowania, spłaszcza charakter kolorystyczny obrazka. Ot takie mam wewnętrzne rozdarcie
dr11 napisał/a: | z drugiej pozbawia on nacechowania, spłaszcza charakter kolorystyczny obrazka. | Ja bym jednak powiedział, że sprowadza do absolutnego zera, zatem to co dalej możemy robić to - nacechować kolorystykę kierunkiem przez nas pożądanym. To co zyskujemy używając Passporta - to pominięcie/zautomatyzowanie procesu walki z usunięciem cech niepożądanych
Może faktycznie jest to poręczniejsze w Nikonie
jaad75 - Czw 25 Lis, 2010
dr11 napisał/a: | Z drugiej pozbawia on nacechowania, spłaszcza charakter kolorystyczny obrazka. | Dzięki temu możesz go sobie "nacechować" dokładnie tak jak chcesz, nie sugerując się niczym...
dr11 - Czw 25 Lis, 2010
jaad75, zawsze to dodatkowa czynność a ja albo nie mam czasu, albo lenistwo mnie dopada A tak to już mam gotowe, tak jak lubię
Jak będę musiał oddać idealnie kolory produktu czy tam czegokolwiek, to z pewnością do sprawy wrócę (jeśli jeszcze będę miał Passporta ).
hijax_pl napisał/a: | nacechować kolorystykę kierunkiem przez nas pożądanym |
jaad75 napisał/a: | Dzięki temu możesz go sobie "nacechować" dokładnie tak jak chcesz, nie sugerując się niczym... |
no i to jest najfajniejsze! Nie posiadajac doswiadczenia pozwalajacego na ocene realnosci obrazu, jego skalibrowana wersja jest doskonalym materialym wyjsciowym.
hijax_pl napisał/a: | Może faktycznie jest to poręczniejsze w Nikonie | na 100%! Neutralny obrazek wyglada znacznie lepiej niz ten z Nikona
dr11, skalibrowany i po minimalnym zwiekszeniu kontrastu. Gdy widzi sie je razem, to roznice widac. No ale kolor biurka jest taki, jak na tym dolnym...
cybertoman napisał/a: | na 100%! Neutralny obrazek wyglada znacznie lepiej niz ten z Nikona | Wiesz chyba, że moja poprzednia wypowiedz to swoisty protest przeciwko praktykom Nikona, nie pozwalającym poprawnie interpretować danych z plików NEF w niezależnych wywoływarkach (ARC) ?
hijax_pl, teraz wiem!
komor - Sob 27 Lis, 2010
Właśnie trafiłem na ten wątek i chciałbym potwierdzić sugestie, że po kalibracji obrazek może wydać się sterylny i „coś jest z nim nie tak”. Ale owszem – jest dobrym punktem wyjścia do tego, żeby potem podciągnąć suwakami kontrast i nasycenie i od razu lepiej.
Fotografowałem żarcie z użyciem Passporta i sprawdził się, co nie oznacza, że zamawiającemu nie podciągnąłem różnych suwaków po kalibracji Passportem.
broch - Sro 15 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | dr11 napisał/a: | mogłem się zbyt mocno przyzwyczaić do charakterystyki obrazka | Mogę się założyć , że tak właśnie jest dr11 napisał/a: | po kalibracji obraz mi się wydaje jakiś taki zbyt sterylny | Lub też naturalny, niezmodyfikowany Przy okazji - po drugiej stronie passporta masz ten wzornik kreatywny - po skalibrowaniu spróbuj go użyć |
Jesli naprawde ma byc niezmodyfikowany to nalezaloby modyfikowac profil dcptool
http://dcptool.sourceforge.net/Hue%20Twists.html
w skrocie jesli kolory maja byc takie same niezaleznie od ustawienia ekspozycji w ACR czy LR poto by bawic sie ustawieniem barw, to nalezy zmodyfikowac plik dng.
hijax_pl - Sro 15 Gru, 2010
broch napisał/a: | Jesli naprawde ma byc niezmodyfikowany | O jakiej niezmodyfikowalności mówisz? By plik DNG reprezentował kolorystykę światła zarejestrowanego przez matrycę, czy też by reprezentował kolorystykę światła padającego na matrycę?
kufel - Sro 15 Gru, 2010
komor napisał/a: | po kalibracji obrazek może wydać się sterylny i „coś jest z nim nie tak”. | a jak to rozumieć? nigdy nie miałem okazji oglądać obrazu na porządnie skalibrowanym monitorze czy sterylny= mały kontrast, słaba saturacja itp?
broch - Czw 16 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | broch napisał/a: | Jesli naprawde ma byc niezmodyfikowany | O jakiej niezmodyfikowalności mówisz? By plik DNG reprezentował kolorystykę światła zarejestrowanego przez matrycę, czy też by reprezentował kolorystykę światła padającego na matrycę? |
Przepraszam ale co to jest "kolorystyka swiatla padajacego na matryce"?
hijax_pl - Czw 16 Gru, 2010
broch, to co aparat ma zarejestrować.
komor - Czw 16 Gru, 2010
kufel, troszkę jesteśmy przyzwyczajeni do obrazu z nieco podbitym kontrastem, nasyceniem, niektórzy z nas (np. ja) lubią też nieco ocieplony obraz w stosunku do idealnego balansu bieli. Po zrobieniu zdjęcia sceny z Passportem i użyciu go do kalibracji reszty sesji wychodzi na to, że fotki są co prawda wierne kolorystycznie, ale nudne i surowe z powodów opisanych w pierwszym zdaniu. Dlatego po kalibracji, która zapewni nam brak zafarbów i jakichś mocnych odjazdów kolorystycznych,można podbić nasycenie, kontrast czy co tam kto lubi/potrzebuje.
broch - Czw 16 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | broch, to co aparat ma zarejestrować. |
ehh, a co ma zarejestrowac? swiatlo widzialne dla ludzkiego oka? pelne spektrum swiatla?
rejestracja pelnego spektrum swiatla widzialnego dla ludzkiego oka jest niemozliwa, a rejestracja fizycznego spektrum pelnego swiatla nie bardzo ma sens.
Z reszta podany link tlumaczy do czego sluzy dcptool i dlaczego konwerter Adobe "oszukuje", Jesli wiec plik DNG ma faktycznie dostarczac niezmienionej informacji zapisanej w raw poniewaz celem jest uzyskanie Cytat: | sprowadza do absolutnego zera | w celu pozniejszego Cytat: | nacechować kolorystykę kierunkiem przez nas pożądanym. | to usuniecie modyfikacji ktore wprowadza konwerter Adobe wydaje sie logiczne.
dr11 - Czw 16 Gru, 2010
broch, nie wiem, czy właśnie soft do Passporta nie robi odkręcania tinty. Bo do kalibracji ze wzorcem używa chyba wyrenderowanego tiffa, czyli jako bazę traktuję dng po tych wszystkich modyfikacjach. Potem sprawdza jaki one mają wpływ na rozjazd kolorów, mierzy o ile trzeba barwy przesunąć i całość pakuje do profilu dng, którego się później używa.
Tak sobie głośno myślę...
broch, bawiłeś się kiedyś wzornikiem ColorChecker Passport?
broch - Czw 16 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | broch, bawiłeś się kiedyś wzornikiem ColorChecker Passport? |
Nie, nie uzywalem poniewaz ten sam efekt mozna osiagnac z dcptool za darmo (mowie o oprogramowaniu, nie o tablicy ktora i tak trzeba kupic)
dr11, nie Pasport faktycznie uzywa hue twists. tzn
sa trzy rodzaje hue twists
standard - najpierw zmiany w kompensacji ekspozycji potem twists
invariant - najpierw twists, potem kompensacja ekspozycji (Passwort software)
untwisted - wyzerowane
z punktu widzenia korekcji kolorow w APS ostatnia opcja jest najlepsza poniewaz jest najmniej modyfikowana.
Podobnie jak balansem bieli i histogramem w raw: poniewaz histogram jest tworzony z jpg, jego odczyt jest niedokladny przy pracy z raw. Aby pozbyc sie czynnikow ktore wplywaja na histogram mozna uzyc UniWB i wowczas histogram odzwierciedla z duza dokladnoscia ekspozycje raw.
Niemniej czy ktos uzywa untwisted profil do korekcji kolorow lub UniWB do poprawy ekspozycji jest rzecza indywidualna.
o dcptool napisalem tylko dlatego ze jest tani (a padlo pytanie o cene).
Do dyskusji wlaczylem sie dlatego ze interesuje mnie koncepcja kolorow i zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec, mam nadzieje ze nie nadwyrezam niczyjej cierpliwosci.
broch napisał/a: | Nie, nie uzywalem poniewaz ten sam efekt mozna osiagnac z dcptool za darmo (mowie o oprogramowaniu, nie o tablicy ktora i tak trzeba kupic) | No za darmo to jest też DNG profile editor
Swoją jak uzyskać taki sam efekt za pomocą dcptool'a? Przecież to jest program do zupełnie czego innego...
Może jestem naiwny, ale chcąc uzyskać obrazek bezpośrednio z RAWa bez żadnych modyfikacji - użyłbym dcraw... Czy się mylę?
komor - Czw 16 Gru, 2010
broch, możesz wskazać źródło tej informacji?
broch napisał/a: | invariant - najpierw twists, potem kompensacja ekspozycji (Passwort software) |
TIA
broch - Pią 17 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | broch napisał/a: | Nie, nie uzywalem poniewaz ten sam efekt mozna osiagnac z dcptool za darmo (mowie o oprogramowaniu, nie o tablicy ktora i tak trzeba kupic) | No za darmo to jest też DNG profile editor
Swoją jak uzyskać taki sam efekt za pomocą dcptool'a? Przecież to jest program do zupełnie czego innego...
Może jestem naiwny, ale chcąc uzyskać obrazek bezpośrednio z RAWa bez żadnych modyfikacji - użyłbym dcraw... Czy się mylę? |
dcptool sluzy do generacji profilu, nie mam pojecia jak profil wygenerowac za pomoca dcraw. ekstrahowany plik dcp kopiuje sie do
..Adobe/CameraRaw/CameraProfiles (OS X)
lub
..Adobe\CameraRaw\CameraProfiles (Windows)
dcptool generuje profil uzywajac kodu Adobe DNG SDK w zwiazku z czym jest kompatybilny z APS i LR
Adobe DNG Profile Editor jest za darmo ale nie generuje "czystego" profilu, dodaje ekstra tint twists, podobnie Passport generowane DNG profil (invariate twist).
hijax_pl - Pią 17 Gru, 2010
broch, może mam jakiś problem z rozumieniem, ale z tego co wiem i po raz n+1 czytam, dcptool jest narzędziem do zabawy z profilami - sam profilu nie wygeneruje. Nawet jeśli mamy po ręką wzorzec GretagMacbeth'a
dcraw nie jest narzędziem do tworzenia profilu, ale wywoływarką. W tym sensie żadny profil jest niepotrzebny - po prostu dane z pliku RAW są konwertowane do np TIFFa. W konsekwencji będziemy widzieć dane tak jak zarejestrowała matryca. Odcinamy się więc od wszelkich "oszustw" ACR.
broch napisał/a: | Adobe DNG Profile Editor jest za darmo ale nie generuje "czystego" profilu, dodaje ekstra tint twists, podobnie Passport generowane DNG profil (invariate twist). | Tak, ale końcowy efekt jest taki, że po wywołaniu DNG w ACR otrzymujemy kolory najbliższe możliwe do tych na fotografowanym wzorcu, w zadanych warunkach oświetleniowych. A przecież chodzi nam właśnie o to - aby zminimalizować wpływ toru przetwarzania na kolorystykę.[/i]
broch - Pią 17 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | broch, może mam jakiś problem z rozumieniem, ale z tego co wiem i po raz n+1 czytam, dcptool jest narzędziem do zabawy z profilami - sam profilu nie wygeneruje. Nawet jeśli mamy po ręką wzorzec GretagMacbeth'a
dcraw nie jest narzędziem do tworzenia profilu, ale wywoływarką. W tym sensie żadny profil jest niepotrzebny - po prostu dane z pliku RAW są konwertowane do np TIFFa. W konsekwencji będziemy widzieć dane tak jak zarejestrowała matryca. Odcinamy się więc od wszelkich "oszustw" ACR.
broch napisał/a: | Adobe DNG Profile Editor jest za darmo ale nie generuje "czystego" profilu, dodaje ekstra tint twists, podobnie Passport generowane DNG profil (invariate twist). | Tak, ale końcowy efekt jest taki, że po wywołaniu DNG w ACR otrzymujemy kolory najbliższe możliwe do tych na fotografowanym wzorcu, w zadanych warunkach oświetleniowych. A przecież chodzi nam właśnie o to - aby zminimalizować wpływ toru przetwarzania na kolorystykę.[/i] |
dcp tool pozwala na ekstrakcje plikow dcp z dng. czyli na generowanie odzielnych profilow kolorow. Nie twierdze ze sam profle tworzy.
ACR DNG Editor "klamie". Na internecie jest sporo przykladow jak wyglada kolor po uzyciu profilu generowanego przez adobe twisted i (pousunieciu dodatkow) Adobe invariate oraz untwisted. To klamstwo ma sens poniewaz ACR stara sie przekazac barwy uznane za "przyjemne" dla oka co nie jest takie latwe. Ostatecznie jednak poniewaz odbior kolorow jest indywidualny, znalezli sie niezadowoleni i wygenerowali profile blizsze rzeczywistosci.
dcptool pozwana na generowanie "untwisted" profilow z tych ktore sa dodane przez ACR. Koszt spada do zera. Ponadto wystarczy teraz zastosowac profil z ACR i dla powornanie "untwisted" (przez dcptool) profil ACR. Dokonac poprawek wybrac najlepszy efekt koncowy. Oczywiscie, jesli efekt jest taki sam to nie ma co sie bawic, poniewaz jednak "twists" maja wplyw na rozjasnienie i przesuniecia kolorow przy pewnej wprawie mozna uzyskac "prawdziwy" kolor bez nieoczekiwanych zmian.
Jesli ktos nie jest pewien czy da rade uzywac programu "command line" to obecnie na internecie mozna znalezc "untwisted" Adobe profile dla Nikona (np http://www.nikplayer.com/...s-for-all.html) i Canona.
Jesli chcesz zminimalizowac zmiany na kolorystyke to wydaje sie ze wlasnie te "untwisted" profile sa warte zastanowienia. Co wiecej mozna przekonwertowac pliki dcp do icc jesli ktos uzywa programow ktore stosuja format icc (np obok Adobe mam DxO Optics wiec konwertuje pliki dcp do icc). W ten sposob mam zunifikowane profile kolorow w orogramach ktore uzywam.
Zaleta "untwisted" profilow jest np to ze unika sie zmian barw i rozjasnien podczas aplikacji "Recovery". Wada? Pliki sa pozbawione poprawek w ostrosci, nasyceniu i kontrascie (czyli ekstra praca).
Warte wysilku? nie mam pojecia, zalezy od uzytkownika, ale z pewnoscia takie untwisted profile sa sprowadzone do "absolutnego zera" o czym wspominasz.
@komor
czytalem o tym kilka miesiecy temu (invariate profile generowane przez Passport). Nie mam strony w zakladkach (ktore i tak maja juz 10MB) bede wiec musial poszukac. Na informacje trafilem kilkakrotnie raczej przypadkowo. Mysle ze invariate profile sa bliskie rzeczywistoci w sposob wystarczajacy poniewaz nikt nie narzeka. Dla purystow moze to miec znaczenie czy profil jest untwisted czy tylko invariate (pewne subtelne roznice sa widoczne).
Ostatecznie zas rzecz sprowadza sie do tego ze bez ekstra kosztow mozna wygenrowac invariate lub untwisted profile ze wzorcow dostarczonych przez ACR. Pozwoli to na uzyskanie wiekszej wiernosci barw. Jesli to malo, wowczas mozna inwestowac w Passport (...i generowac untwisted profile)
broch, rozumiem, że profil wygenerowany przez Passporta i tak powinno się odtwistować?
Czyli workflow byłby taki: robię zdjęcie wzorca, konwertuję RAW na DNG, tworze profil DCP, uruchamiam dcptool by ten nowo utworzony profil odkręcić, uruchamiam LR i przypisuje zdjęciom nowy profil?
broch - Pią 17 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | broch, rozumiem, że profil wygenerowany przez Passporta i tak powinno się odtwistować?
Czyli workflow byłby taki: robię zdjęcie wzorca, konwertuję RAW na DNG, tworze profil DCP, uruchamiam dcptool by ten nowo utworzony profil odkręcić, uruchamiam LR i przypisuje zdjęciom nowy profil? |
na pierwsze pytanie (tzn czy profil z Passporta powinno sie odtwistowac) nie potrafie odpowiedziec. Zalezy od uzytkownika i swiatla. Srednio roznice moga byc subtelne.
Drugie pytanie:
a) RAW -> DNG -> DCP profil -> odtwistowanie dcptool -> przypisanie zdjeciom (zaznaczam ze nie uzywalem oprogramowania do Passport)
b) RAW -> DNG -> ekstracja informacji dcp przy pomocy dcptool -> odtwistowanie dcptool -> przypisanie zdjeciom
c) (tanio): ARC dcp profile -> odtwistowanie dcptool -> przypisanie zdjeciom
@komor
jeszcze raz
wlasciwie mozesz miec odpowiedz z pierwszej reki:
wygeneruj profil Passportem
nastepnie sproboj przekonvertowac plik z Passporta do invariate lub untwisted
dcptool poda informacje czy profil z Passporta byl juz oryginalnie typu invariate czy tez kompletnie untwisted
np (Passport.dcp to profil wygenerowany przrz Passport)
dcpTool -i Passport.dcp invariate.dcp
*** File is already invariant, nothing to do.
teraz to samo aby sprawdzic czy moze jest juz odtwistowany
dcpTool -u Passport.dcp untwisted.dcp
*** File does not have hue twists, nothing to do.
czyli mozesz sprawdzic sam co jest co.
Profil wygenerowany przez soft X-rite'a
Kod: |
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<dcpData>
<ProfileName>D90 Studio Domowe</ProfileName>
<CalibrationIlluminant1>21</CalibrationIlluminant1>
<CalibrationIlluminant2>0</CalibrationIlluminant2>
<ColorMatrix1 Rows="3" Cols="3">
<Element Row="2" Col="2">0.828500</Element>
<Element Row="2" Col="1">0.200500</Element>
<Element Row="2" Col="0">-0.132400</Element>
<Element Row="1" Col="2">0.273500</Element>
<Element Row="1" Col="1">1.289900</Element>
<Element Row="1" Col="0">-0.534600</Element>
<Element Row="0" Col="2">-0.059200</Element>
<Element Row="0" Col="1">-0.264100</Element>
<Element Row="0" Col="0">0.870200</Element>
</ColorMatrix1>
<ColorMatrix2 Rows="0" Cols="0"/>
<ForwardMatrix1 Rows="0" Cols="0"/>
<ForwardMatrix2 Rows="0" Cols="0"/>
<ReductionMatrix1 Rows="0" Cols="0"/>
<ReductionMatrix2 Rows="0" Cols="0"/>
<EmbedPolicy>0</EmbedPolicy>
<HueSatDeltas1 hueDivisions="6" satDivisions="6" valDivisions="3">
<Element HueDiv="0" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="0" ValDiv="1" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="0" ValDiv="2" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
/.../
<Element HueDiv="5" SatDiv="4" ValDiv="2" HueShift="0.923170" SatScale="0.999680" ValScale="1.022010"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="5" ValDiv="1" HueShift="1.365302" SatScale="1.001729" ValScale="1.025767"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="5" ValDiv="2" HueShift="0.766022" SatScale="1.000432" ValScale="1.012913"/>
</HueSatDeltas1>
<UniqueCameraModelRestriction>Nikon D90</UniqueCameraModelRestriction>
</dcpData>
|
broch - Pią 17 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | Profil wygenerowany przez soft X-rite'a
Kod: |
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<dcpData>
<ProfileName>D90 Studio Domowe</ProfileName>
</ColorMatrix1>
<HueSatDeltas1 hueDivisions="6" satDivisions="6" valDivisions="3">
<Element HueDiv="0" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="0" ValDiv="1" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="0" ValDiv="2" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
/.../
<Element HueDiv="5" SatDiv="4" ValDiv="2" HueShift="0.923170" SatScale="0.999680" ValScale="1.022010"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="5" ValDiv="1" HueShift="1.365302" SatScale="1.001729" ValScale="1.025767"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="5" ValDiv="2" HueShift="0.766022" SatScale="1.000432" ValScale="1.012913"/>
</HueSatDeltas1>
</dcpData>
|
|
i po odtwistowaniu:
Kod: | <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<dcpData>
<ProfileName>D90 Studio Domowe dcpTool Untwist</ProfileName>
</ColorMatrix1>
<HueSatDeltas1 hueDivisions="6" satDivisions="6" valDivisions="1">
<Element HueDiv="0" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="0.000000" ValScale="0.000000"/>
</HueSatDeltas1>
</dcpData> |
plik jest typu invariate ale cos tam mu brakuje:
Cytat: | Warning: number of data items does not match in HueSatDeltas1 |
byc moze ze oryginalny plik xml z Passporta zawiera cala informacje.
broch, wyciąłem kawałek, żeby nie był za długi. Choć i tak jest krótki w porównaniu z oryginalny profilem Adobe - ten ma pół kilometra długości No ale co się dziwić - wszak Passport pracuje na podstawowym, 24-polowym wzorcu ColorChecker GretagMacBeth
To co mnie martwi to to, że dcptool odtwistowując niszczy tablicę HueSatDeltas - szlag zatem trafia profilowanie robione przez Passporta.
broch - Pią 17 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | broch, wyciąłem kawałek, żeby nie był za długi. Choć i tak jest krótki w porównaniu z oryginalny profilem Adobe - ten ma pół kilometra długości No ale co się dziwić - wszak Passport pracuje na podstawowym, 24-polowym wzorcu ColorChecker GretagMacBeth
To co mnie martwi to to, że dcptool odtwistowując niszczy tablicę HueSatDeltas - szlag zatem trafia profilowanie robione przez Passporta. |
nie sadze aby dcptool niszczyl HueSatDeltas. Nie mam konwertera do xml wiec utworzylem plik recznie kopiujac Twoje dane. Tzn cos gdzies zaginelo, jesli masz originalmy plik xml lub dcp i zalaczysz go (forum pozwala na dolaczanie plikow?) to wowczas mozna sprawdzic co jest co. Poniewaz dcptool podniosl raban ze czegos brak w "oryginalnym" pliku, mam nadzieje ze problem lezy w moim kopiowaniu. Ostatecznie xml to nie txt.
Jesli utworzysz plik dng z tablica wzorcowa, to mozesz bezposrednio ekstrachowac dcp (invariate), efekt musi taki sam jak dla Passport.
Po prostu wyczyścił wszystkie elementy HueShift i SatScale
<dcpData>
<ProfileName>D90 Studio Domowe dcpTool Untwist</ProfileName>
</ColorMatrix1>
<HueSatDeltas1 hueDivisions="6" satDivisions="6" valDivisions="1">
<Element HueDiv="0" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="0" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="1" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="2" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="3" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="4" SatDiv="5" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="0" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="1" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="2" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="3" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
<Element HueDiv="5" SatDiv="4" ValDiv="0" HueShift="0.000000" SatScale="1.000000" ValScale="1.000000"/>
</HueSatDeltas1>
</dcpData>
|
broch - Pią 17 Gru, 2010
dcptool usuwa dodana ekstra informacje hue twists. Innymi slowy dostajesz do reki odczyt bez ingerencji programu (ACR/Passport). Narzedzie moze ekstrahowac profil dcp z plikow dng, tak jak to robi ACR (twisted), tak jak to robi Passport (invariate), i natywny (zapisany w pliku dng) untwisted. To wszystko.
Konwertery DNG ACR i Passport sa za darmo poniewaz kod jest publiczny i kazdy moze uzyska ten sam efekt bez placenia.
Jesli ktos ma ACR, moze tworzyc profile podobne do Passport bez placenia ~$100 ekstra (wykorzystujac dostepne pliki Adobe).
darmowy dcptool daje dodatkowo mozliwosc calkowitego usuniecia informacji hue twist.
broch napisał/a: | dcptool usuwa dodana ekstra informacje hue twists | Tyle, że dzięki temu usuwa efekt profilowania. Pozostaje tylko informacja o składowych RGB - nic więcej. Czyli 3 pola z 24-polowej tablicy wzorca.
broch napisał/a: | Konwertery DNG ACR i Passport sa za darmo poniewaz kod jest publiczny i kazdy moze uzyska ten sam efekt bez placenia. | Passport nie jest konwerterem, nie jest darmowy i nie jest oparty na publicznym kodzie. Passport używa DNG bo to unifikuje dostęp do danych RAW. Uniezależnia od producenta X i aparatu Y.
broch napisał/a: | Jesli ktos ma ACR, moze tworzyc profile podobne do Passport bez placenia ~$100 ekstra | Jasne. Tyle, że płaci się wygodę. Można dłubać samemu lub wcisnąć jeden klawisz...
broch napisał/a: | wykorzystujac dostepne pliki Adobe | Jakie? Skąd? Przecież te domyślne nie są zrobione MOIM aparatem tylko jakimś innym. Nie tym szkłem które mam ale jakimś innym.
A ja wiem, że matryca potrafi inaczej reagować w zależności od temperatury barwowej padającego światła. I po to na tablicy wzorca są kolory jasnej czy ciemnej skóry, liści, nieba itd - by te kolory były też prawidłowo odwzorowane - bo nauczeni codziennością na te odcienie najlepiej reagujemy.
Po to stosuję wzornik, by wytworzyć profil, który mi zapewni wierną reprodukcję kolorów. "wszystkich" - nie tylko trzech podstawowych.
Odkręcanie to po prostu wyrzucanie tych informacji i pozostawienie tylko i wyłącznie trypletów dla składowych R, G, B. Czyli takie uznawanie, że matryca pracuje tak samo cały czas, niezależnie od oświetlenia.
broch - Pią 17 Gru, 2010
Cytat: | Tyle, że dzięki temu usuwa efekt profilowania. |
hue twists sa dodane arbitralnie. Twierdziles ze chcesz profil wyzerowany, teraz narzekasz.
wygenerowanie profilu (bez Passport) zajmuje mniej niz 1minute.
Z reszta, dcptool usuwa to co chcesz i jesli chcesz. Pisalem pare razy: mozna uzyskac: profile twisted, invariate (czyli dokladnie to co robi Passport), untwisted (czyli faktycznie to o co apelowales wczasniej "niezmodyfikowany").
Cytat: | zapewni wierną reprodukcję kolorów. "wszystkich" |
do tego potrzebny jest standard NCS, nie RGB. Tworcy matryc oparli sie na fizycznej wlasciwosci oka, ktora z faktyczna fizjologiczna czuloscia troche sie mija. Innymi slowy nie ma "wiernej reprodukcji kolorow". Jesli chcesz lepsze odwzorowanie kolorow to trzeba zmienic matryce na 1xR, 1xG, 1xB 1xY zamiast 1xR 2xG 1xB (zgodnie z teoria Heringa). Faktycznie zas powinno byc 6 kolorow do mieszania co w przeciwienstwie do RGB zostalo udowadnione doswaidczalnie.
Cytat: | A ja wiem, że matryca potrafi inaczej reagować w zależności od temperatury barwowej padającego światła. |
Poniewaz temperatura, swiatlo sa zmienne, w zwiazku z tym pewnie do kazdego zdjecia potrzeba tworzyc profil co jest raczej nierealne
Do tego pewnie ColorChecker SG (140 kratek) za $260
Wczesniej pisalem ze jesli ktos jest zaniepokojony cena Passport, to mozna uzyskac poprawe barw za darmo (poniewaz wszyscy maja Adobe CR z przyczyn oczywistych). Mozna tez uzyskac lepszy efekt (ale kosztuje) z tablica i ciagle kontrolowac so oprogramowanie dodaje jesli zastapic oprogramowanie Passport przez dcptool.
Wspominalem tez wyzej ze to opcja, nie lepsza ale i nie gorsza.
To tyle i dzieki za dyskusje.
broch napisał/a: | Twierdziles ze chcesz profil wyzerowany, teraz narzekasz. | Nie narzekam - po prostu źle zinterpretowałeś znaczenie słowa "wyzerowany" we wcześniejszych postach.
Gdybym w tym wątku dążył do wyzerowania profilu DNG - zacząłbym używać dcraw, a nie dcptool.
Fotografując śliwkę czy pomarańczę chcę by jej kolor na ekranie był taki sam jak w rzeczywistości. To czy po drodze są profile twisted, invariant czy untwisted - mało mnie interesuje. Interesuje mnie tylko końcowy kolor
broch napisał/a: | wygenerowanie profilu (bez Passport) zajmuje mniej niz 1minute. | Używając słowa "passport" masz na myśli soft czy ten specjalny dwustronny wzornik?
broch napisał/a: | Poniewaz temperatura, swiatlo sa zmienne, w zwiazku z tym pewnie do kazdego zdjecia potrzeba tworzyc profil co jest raczej nierealne | Tak zdarza się tylko na koncertach czy dyskotekach
komor - Nie 19 Gru, 2010
broch napisał/a: | jesli ktos jest zaniepokojony cena Passport, to mozna uzyskac poprawe barw za darmo |
Albo ja nie rozumiem Twojego rozumowania, albo Ty nie rozumiesz za co się płaci kupując Passporta. Mnie się wydaje, że płacimy za tablicę kalibracyjną, której niestety nikt mi za darmo nie da, ani jej sobie nie wydrukuję na domowej drukarce. Ja, po rozmowach z hijaxem to w sumie najczęściej nie używam pluginu do LR dostarczonego z Passportem, tylko darmowego DNG Profile Editora, który generuje profile dokładniejsze (przynajmniej teoretycznie, bo zawierają więcej pozycji kalibracyjnych). Gdyby plugin Passporta do LR powodował, że po wygenerowaniu profilu nie trzeba restartować LR, to pewnie bym go używał, z wygody, ale skoro jeden i drugi program wymaga restartu Lightrooma, to mogę wykonać parę ruchów myszką więcej i używam DNG Profile Editora.
broch - Nie 19 Gru, 2010
@komor
color checker mini jest $40 tanszy. Uzywanie profile editor ARC/LR mija sie z sensem poniewaz Adobe dodaje duzo "uladnien kolorow". W efekcie dalsza obrobka "Recovery" powoduje malo kontrolowane zmiany odcieni (nawiasem mowiac to nie jest tylko moja opinia). Passport software zwieksza mozliwosc kontroli a dcptool daje jeszcze wieksza kontrole. Innymi slowy mozna wybrac tansza wersje tablicy i wieksza kontrole nad generowanym profilem.
Jak pisalem, mozna tez kupic color checker digital SG, i jesli zalezy Tobie na barwach uzyskasz jeszcze wieksza dokladnosc za $240.
Wystarczy wygenerowac profil przy pomocy programu Adobe (twisted hues), Passport (invariate hues), i i profil z untwisted hues aby zobaczyc roznice po zaaplikowaniu do tego samego brazka.
@hijax
Cytat: | Tak zdarza się tylko na koncertach czy dyskotekach |
swiatlo na zapylonym Gornym Slasku bedzie bardziej nieprzewidywalne niz w rejonach z czystym powietrzem.
Cytat: | Gdybym w tym wątku dążył do wyzerowania profilu DNG - zacząłbym używać dcraw |
Nawiasem mowiac nie bardzo wiem co wspolnego z generowaniem profilow DNG ma dcraw. Jesli chodzi o to ze plik raw jest nienaruszony, to jedynym ktory potrafi to zrobic jest rawnalyze, nie to jest celem dcptool. Na internecie jest sporo przykladow obrobki zdjec z profilem z twisted hues, invariate hues i untwisted hues. Po prostu poszukaj i zobacz roznice.
Dziekuje jeszcze raz, poniewaz watek zamienia sie w odbijanie pileczki, dla mnie wystarczy.
hijax_pl - Nie 19 Gru, 2010
broch, Krótko zapytam: uzywales kiedyś pakietu X-Rite ColorChecker Passport razem z Adobe Lightroom?
Pytam, bo mam wrażenie ze cały czas mówimy o dwóch rożnych sprawach.
[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 11:47 ]
I jeszcze raz wrócę do dcptoola. Z profilu który podesłałem zredukował ilość podziałów dla składowej L do 1. czyli zgodnie z tym co sugeruje samo Adobe w specyfikacji.
Ale przy tworzeniu nowej tablicy HueSatDeltas przekopiował elementy z indeksu 0 czyli dla L=0 (lub nie kopiował, ale zerował) Dla tych elementów nie ma profilu, co w sumie jest dość oczywiste.
Gdyby brał dane z indeksu 2 (czyli dla L=100) - działanie tego programu byłoby dla mnie najzupełniej oczywiste, a tak - raczej mu nie ufam i jeśli miałbym z niego korzystać to jedynie jako konwertera XML <> DCP ręcznie modyfikując tablice HuSat.
komor - Pon 20 Gru, 2010
Podbijam, bo dopiski hijaxa nie wyskakują jako nowy wpis.
hijax_pl - Pon 20 Gru, 2010
Dodam jeszcze, że profil wygenerowany przez DNGProfileEditora, nie dość, że jest dokładniejszy od tego z Passporta (podział HueSat na kawałki co 4° a nie co 60°) to na dodatek od razu jest invariant i untwisted.
Także w tym przypadku dcptool jest nieużyteczny.
broch - Wto 21 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | Dodam jeszcze, że profil wygenerowany przez DNGProfileEditora, nie dość, że jest dokładniejszy od tego z Passporta (podział HueSat na kawałki co 4° a nie co 60°) to na dodatek od razu jest invariant i untwisted.
Także w tym przypadku dcptool jest nieużyteczny. |
albo invariate albo untwisted
Myslalem ze to juz koniec odbijania pileczki.
http://img560.imageshack....t50mmf63dxo.jpg
uzywam karty, nie uzywam, LR/ACR RAW edytora. Glownie dlatego ze procesor RAW jest dosc slaby (tzn zbyt wiele dodatkow). LR mam zainstalowany tylko dlatego ze potrzebuje dostep do Topaz Denoise/Topaz Adjust. Problemy z przesunieciem odcieni (czerwien) w ACR zostaly dobrze opisane.
Jesli idzie o utworzenie jednego profilu dla wielu kamer to na stronie Adobe jest wyjasnienie ze rzecz mozliwa jest jedynie w specyficznych warunkach i nie ma jednego profilu ktory ujednolicily kolory np w Nikonie i Canonie. To nie moja opinia tylko Adobe.
Jesli idzie o
Cytat: | Fotografując śliwkę czy pomarańczę chcę by jej kolor na ekranie był taki sam jak w rzeczywistości. |
to jest po prostu dzisiaj fizycznie niemozliwe.
Mowiac szczerze nie myslalem ze propozycja tanszego narzedzia (color checker mini i dcptool) moze wywolac tyle kontrowersji. Gdybym wiedzial nie odwazylbym sie o tym pisac.
hijax_pl - Wto 21 Gru, 2010
broch napisał/a: | albo invariate albo untwisted | W każdym razie dcptool się poddaje - nic nie robi z tak wygenerowanym profilem. Nie działa opcja "-i" oraz nie działa opcja "-u". Po zdekompilowaniu do XML widać, że nie ma LookupTable, jest HueSatDeltas ze składową L nie dzieloną na sekcje broch napisał/a: | Jesli idzie o utworzenie jednego profilu dla wielu kamer to na stronie Adobe jest wyjasnienie ze rzecz mozliwa jest jedynie w specyficznych warunkach i nie ma jednego profilu ktory ujednolicily kolory np w Nikonie i Canonie. To nie moja opinia tylko Adobe. | .Nie o tym mówimy. broch napisał/a: | to jest po prostu dzisiaj fizycznie niemozliwe. | OK, zatem chciałbym aby był jak najbliższy rzeczywistości. Aby błędy mojego toru przetwarzania danych począwszy od matrycy aż po drukarkę w jak najmniejszym stopniu wpływał na końcowy wynik. broch napisał/a: |
Mowiac szczerze nie myslalem ze propozycja tanszego narzedzia (color checker mini i dcptool) moze wywolac tyle kontrowersji. | Nie o tym mówimy. Wzornik pomijam - do celów testowych możemy użyć nawet wydrukowany na pierwszej lepszej drukarce - wtedy nic nie trzeba będzie płacić, a działanie różnych programów do tworzenia profil da się sprawdzić.
Nadal nie rozumiem co chcesz zrobić SAMYM dcptoolem. Przecież ten program NIE TWORZY profili.
Pokazuję, że DARMOWY program Adobe DNG Profile Editor TWORZY profil, którego dcptool już się nie dotyka. Pokazuję też, żę w specyficznych przypadkach dcptool źle "odkręca" profil.
Jaki jest sens zatem postulowanie używania tego narzędzia?
Rozumiem, że się zupełnie nie rozumiemy.
A Passport jako wzornik, no cóż, mając wybór między wzornikiem mini wybrałbym Passporta, bo jest poręczniejszy, w zgrabnej obudowie, ma ten fajny wzornik kreatywny i dodatkowo szarą kartę. Jak dla mnie warte wydania 150zł więcej (Mini 198zł+VAT, Passport 340zł+VAT , ceny z https://shop.colourconfidence.com/section.php?xSec=10384 )
komor - Wto 21 Gru, 2010
broch, czy mógłbyś przedstawić nam swój workflow z użyciem wzornika i dcpTool do oprofilowania aparatu lub konkretnej sytuacji zdjęciowej?
hijax_pl - Wto 21 Gru, 2010
komor napisał/a: | czy mógłbyś przedstawić nam swój workflow z użyciem wzornika i dcpTool do oprofilowania aparatu lub konkretnej sytuacji zdjęciowej? | O właśnie! Może tu jest pies (niezrozumienia) pogrzebany. Mój workflow jest taki:
1) ustawiam wzornik i robię jego zdjęcie
2) konwertuje zdjęcie wzornika do DNG
3) w DNG Profile Editor tworzę unikalny profil dla aparatu i sytuacji zdjęciowej
4) uruchamiam LR
5) importuję resztę zdjęć i przypisuję im świeżo wygenerowany profil
broch - Czw 23 Gru, 2010
Cytat: | W każdym razie dcptool się poddaje - nic nie robi z tak wygenerowanym profilem. Nie działa opcja "-i" oraz nie działa opcja "-u". Po zdekompilowaniu do XML widać, że nie ma LookupTable, jest HueSatDeltas ze składową L nie dzieloną na sekcje |
no nie... a jakby tak przeczytac opis na stronie dcptool? No i wlozyc nieco wysilku w analize plikow xml. W zaleznosci o tego jak sie uzywa dcptool LookupTable zostaje lub nie. (?)
Cytat: | broch, czy mógłbyś przedstawić nam swój workflow z użyciem wzornika i dcpTool do oprofilowania aparatu lub konkretnej sytuacji zdjęciowej? |
pare postow wyzej odpowiadalem na to pytanie.
referencje:
http://dcptool.sourceforge.net/Usage.html
bez watpienia dcptool nie potrzebuje istniejacych profilow do manipulacji i zmian twisted/invariate/untwisted. Podobnie jak w wypadku DNG Profile Editor potrzebny jest oczywiscie plik wyjsciowy dng.
Tam jest naprawde bardzo dokladnie opisane jak uzywac narzedzia. Domaganie sie powtarzania tego samego wielokrotnie jest dosc niegrzeczne.
Szanowni Panowe, obaj macie niska tolerancje dla rzeczy nieznanych O.K. dajmy sobie spokoj z dcptool. Problem kiepskiego procesora RAW i nienajlepszego edytora profilow przez narzedzie Adobe nie ma dla mnie wiekszego znaczenia poniewaz uzywam innego oprogramowania (zaleznie od potrzeb).
Zycze milych Swiat i dobrego Nowego Roku.
dr11 - Czw 23 Gru, 2010
broch, po tym sofcie zdjęcia wyglądają lepiej?
broch - Pią 24 Gru, 2010
dr11 napisał/a: | broch, po tym sofcie zdjęcia wyglądają lepiej? |
jesli pytasz sie o dcptool to w pewnych sytuacjach (np highlight recovery lub exposure adjustment) mozna ominac problem ze sporym przesunieciem tonalnym. Jesli nie ma potrzeby dokonywania poprawek ekspozycji czy highlight recovery, nie ma znaczenia w jaki sposob profil kolorow byl wygenerowany.
Jesli idzie o inne oprogramowanie ktorego uzywam zamiast LR, to dla mnie (subiektywnie) uzyskuje domyslnie znacznie lepsze dla oka (mojego) barwy. Np profil do color checker ktorego zdjecie zalaczylem wyzej zrobilem przy uzyciu dwoch programow, Obraz domyslny w LR mial tendencje do przesuniecia w strone czerwieni.
Ja jestem zadowolony z rozwiazan alternatywnych do LR/DNG Profile Editor/ACR.
hijax_pl - Pią 24 Gru, 2010
Ja tylko powiem, że błąd dcptoola został zaraportowany do autora, który go potwierdził. Mam nadzieje, że w niedługim czasie zostanie wypuszczona nowa wersja tego narzędzia poprawnie okręcająca profil.
komor - Nie 26 Gru, 2010
broch, wybacz, ale wydaje mi się, że udzielasz wymijających odpowiedzi. Nie chcesz podać jakiej wołarki używasz? Trudno, w sumie nie jest to istotne dla problemu na którym się zatrzymaliśmy. Chodzi o użycie dcptool w procesie kalibracji, czyli generowania profilu. To jest problem, który wałkujemy od kilku stron. Piszesz:
broch napisał/a: | Tam jest naprawde bardzo dokladnie opisane jak uzywac narzedzia. |
ale ja na tej stronie nie widzę nigdzie opisu opcji generowania profilu:
Valid options:
-h Print this message
-c Compile file1(xml) to file2(dcp)
-d Decompile file1(dcp) to file2(xml) (default)
-i Convert file1(dcp) to invariate file2(dcp)
-u Convert file1(dcp) to untwisted file2(dcp)
Co prawda:
broch napisał/a: | Domaganie sie powtarzania tego samego wielokrotnie jest dosc niegrzeczne. |
ale skoro odpowiedź nie pada, to ja jednak nadal jestem ciekaw. Chętnie się czegoś nowego nauczę, wbrew:
broch napisał/a: | Szanowni Panowe, obaj macie niska tolerancje dla rzeczy nieznanych |
Aha, napisałeś:
broch napisał/a: | pare postow wyzej odpowiadalem na to pytanie |
ale ja jednak nie widzę nic w Twoich postach o procesie generowania profilu. Ja to robię z grubsza tak, jak opisał to Hijax, oprofilowuję sytuację zdjęciową (oprofilować ogólnie aparatu, przyznaję, jeszcze mi się nie chciało), czyli robię zdjęcie RAW z wzornikiem, w LR zamieniam na DNG, a potem przy pomocy DNG Profile Editora generuję (automatycznie) profil i zapisuję go do LR, gdzie używam go do reszty zdjęć RAW z danej sesji (lub z danego rodzaju oświetlenia, jeśli w trakcie sesji to się zmienia).
Przeczytałem jeszcze raz wszystkie Twoje wypowiedzi w tym wątku i zgadzam się z pierwszą (tutaj), przy okazji dzięki za zwrócenie uwagi na problem „Hue twists”. Natomiast chyba obaj z Hijaxem mamy problem z drugą wypowiedzią (tutaj), konkretnie ze zdaniem:
broch napisał/a: | Nie, nie uzywalem [oprogramowania Passport] poniewaz ten sam efekt mozna osiagnac z dcptool za darmo |
czyli z użyciem dcptool w procesie generacji profilu, a nie jego ewentualnej modyfikacji/naprawy/poprawy. Potem jeszcze raz potwierdziłeś, że rzeczywiście chodzi Ci o generowanie profilu (tutaj):
broch napisał/a: | dcptool sluzy do generacji profilu |
Co więcej, napisałeś jeszcze (tutaj), że:
broch napisał/a: | dcp tool pozwala na ekstrakcje plikow dcp z dng |
czego też nie widzę w opisie opcji tego programu. Może używasz jakiejś wersji typu edge, czy jak się to tam nazywa w nomenklaturze obowiązującej na SourceForge? Chodzi mi o świeżą, nieprzetestowaną, która nie jest jeszcze dostępna w normalnej „dystrybucji”? Zresztą zaraz po zacytowanym powyżej zdaniu napisałeś:
broch napisał/a: | Nie twierdze ze sam profle tworzy |
co stoi w sprzeczności z dwoma poprzednimi cytatami.
hijax_pl - Nie 26 Gru, 2010
komor napisał/a: | broch napisał/a: | dcp tool pozwala na ekstrakcje plikow dcp z dng |
czego też nie widzę w opisie opcji tego programu. |
... gdyż w opisie opcji jest mały błąd. A mianowicie: Kod: | -d Decompile file1(dcp) to file2(xml) (default) | sugeruje, że zmiana do XML jest tylko z pliku DCP. A tak na prawdę jako argument możesz podać plik DCP lub DNG - w takim przypadku dekompilacji podlegać będzie plik DCP zabudowany w DNG
broch - Nie 26 Gru, 2010
@komor
mowimy o bledach Adobe. Uzywam DxO Optics (icc profile), w zwiazku z czym problemy z hue twists i przesunieciem tonalnym ktore wystepuje przy korzystaniu z funkcji recovery mnie nie dotyczy. Nie zamierzam reklamowac tego programu poniewaz to co dobre dla mnie nie musi byc dobre dla Ciebie. LR spelnia swoje zadanie i wiekszosc uzytkownikow jest zadowolona a wyscig ktory program jest lepszy uwazam za absurdalny. Dlatego nie pisalem o DxO Optics. Zwalszcza ze o ile mnie przeszkadzaja bledy LR i jestem zadowolony z DxO Optics, dla Ciebie moze byc na odwrot.
dcptool (o czym pisalem od poczatku) ekstrahuje profil kolorow z plikow dng co jest opisane na stronie dcptool:
Cytat: | Example: Extracting a DCP profile that is embedded in a DNG image file
To extract a DCP file, you need to perform two steps. First extract it as an XML file, then compile the XML file:
dcpTool -d your_image.dng test.xml
dcpTool -c test.xml newprofile.dcp |
http://dcptool.sourceforge.net/Usage.html
jak napisalem, wystarczy przeczytac.
niestety, jak hijax_pl odkryl, program zawiera blad. Przy tworzeniu przy tworzeniu profilow invariate/invariant
Nie zmienia to faktu ze:
- dcptool tworzy/ekstrahuje "normalne" profile z plikow dng
- dcptool nie potrzebuje wczesniej wygenerowanych plikow dcp
- profile Adobe sa niedopracowane i hue shifts maja miejsce
Poniewaz uzywam kamery z kompletnie wyzerowanymi ustawieniami i bez balansu bieli, czesto LR generuje profile bieli calkowicie poza faktycznym obrazem.
Pierwszy post dotyczyl kwestii zdjec czarnobialych, DxO umozliwia wybor domyslnego profilu. Czy LR ma takie mozliwosci nie wiem. Trudno jednak sugerowac kupienie innego programu tylko w celu zmiany domyslnego profilu. Tym bardziej ze:
-zmiana profilu na czarnobialy zajmuje mala chwile
-jesli juz ma to byc dedykowane oprogramowanie do zdjec czarnobialych to pewnie lepsza opcja bedzie Silver Efex Pro
Profile Adobe sa na razie slabe (dla mnie) poniewaz nie moge na nich polegac w kazdej sytucaji ktora mnie sie przydazyla. Tlumaczenie Adobe jest smieszne (adobe forums) choc pewnie wystarczajace tak dlugo jak dlugo uzywa sie standrardowych ustawien.
hijax_pl - Nie 26 Gru, 2010
Teraz broch napisał/a: | niestety, jak hijax_pl odkryl, program zawiera blad. | wcześniej: broch napisał/a: | Szanowni Panowe, obaj macie niska tolerancje dla rzeczy nieznanych O.K. dajmy sobie spokoj z dcptool. | tiaaa.... Co się stało, że tak front zmieniłeś?
broch napisał/a: | program zawiera blad. Przy tworzeniu przy tworzeniu profilow invariate/invariant | Nie tu jest błąd, którą swoją drogą jest już korygowany. broch napisał/a: | profile Adobe sa niedopracowane i hue shifts maja miejsce | Ale już nie profile generowane przez Adobe DNG Profile Editor. No chyba, że mówiąc "hue shifts" masz na myśli co innego niż ja (i przy okazji autor dcptool'a) broch napisał/a: | Poniewaz uzywam kamery z kompletnie wyzerowanymi ustawieniami i bez balansu bieli | Korzystanie z RAWa pozwala zapomnieć o jakichkolwiek ustawieniach broch napisał/a: | czesto LR generuje profile bieli calkowicie poza faktycznym obrazem.
| Co masz na myśli? broch napisał/a: | Pierwszy post dotyczyl kwestii zdjec czarnobialych, DxO umozliwia wybor domyslnego profilu. Czy LR ma takie mozliwosci nie wiem. | Tak. Można przypisać domyślne ustawienia i powiązać je z numerem seryjnym aparatu i ewentualnie czułością. broch napisał/a: | jesli juz ma to byc dedykowane oprogramowanie do zdjec czarnobialych to pewnie lepsza opcja bedzie Silver Efex Pro | Napewno lepsze efekty się uzyska, ale tak czy siak trzeba jakoś tego RAWa wywołać. Lub też mieć puszkę zapisującą 16bit TIFFy. broch napisał/a: | Profile Adobe sa na razie slabe | Pewnie dlatego takie firmy jak X-rite czy Datacolor wykorzystały furtkę jaką Adobe dało (profile DNG) i wypuściły swoje narzędzia pozwalające na alternatywne generowanie profili.
Nie wiem jak Datacolor, ale jak się okazało X-rite generuje profile niezgodnie z zaleceniami Adobe (używa twistów)
broch - Pon 27 Gru, 2010
Cytat: | Teraz
broch napisał/a:
niestety, jak hijax_pl odkryl, program zawiera blad.
wcześniej:
broch napisał/a:
Szanowni Panowe, obaj macie niska tolerancje dla rzeczy nieznanych O.K. dajmy sobie spokoj z dcptool.
tiaaa.... Co się stało, że tak front zmieniłeś? |
A gdzie Ty wyczytales ze zmienilem opinie? Napisalem ze znalazles blad w dcptool (jesli faktycznie).
Pewnie wyczytales w ten sam sposob w jaki przez dluzszy czas nie mogles zrozumiec ze dcptool nie potrzebuje istniejacych profilow?
Cytat: | Swoją jak uzyskać taki sam efekt za pomocą dcptool'a? Przecież to jest program do zupełnie czego innego... |
tzn wyrazasz opinie o czyms nawet bez proby zaznajomienia sie z narzedziem. Do tego aby zaznajomic sie z tym co dcptool robi zmusila Cie dalsza dyskusja.
Nawiasem mowiac profil wcale nie mosi zawierac LookupTable (mowie o ekstrakcji xml z dng bez zadnych modyfikacji).
Cytat: | Ale już nie profile generowane przez Adobe DNG Profile Editor. No chyba, że mówiąc "hue shifts" masz na myśli co innego niż ja (i przy okazji autor dcptool'a) |
..i pewnie dlatego niektorzy proponuja zaprzestania uzywanianarzedzia Recovery aby uniknac przesuniecia do czerwieni.
Cytat: |
Cytat: | broch napisał/a:
Poniewaz uzywam kamery z kompletnie wyzerowanymi ustawieniami i bez balansu bieli |
Korzystanie z RAWa pozwala zapomnieć o jakichkolwiek ustawieniach |
Ja wiem ze to odkrycie, tyle ze nie na temat.
Uzywam wyzerowanej kamery, bez balansu bieli poniewaz zalezy mi na prawdziwym odczycie histogramu. Takie pliki sa klopotliwe dla LR jesli swiatlo jest nienaturalne (zarowki)
Cytat: | Cytat: | Pierwszy post dotyczyl kwestii zdjec czarnobialych, DxO umozliwia wybor domyslnego profilu. Czy LR ma takie mozliwosci nie wiem. |
Tak. Można przypisać domyślne ustawienia i powiązać je z numerem seryjnym aparatu i ewentualnie czułością. |
.. a potem zrobic to samo jesli chce sie zmienic domyslny profil..
a mogloby byc tak prosto..
Cytat: | Pewnie dlatego takie firmy jak X-rite czy Datacolor wykorzystały furtkę jaką Adobe dało (profile DNG) i wypuściły swoje narzędzia pozwalające na alternatywne generowanie profili.
Nie wiem jak Datacolor, ale jak się okazało X-rite generuje profile niezgodnie z zaleceniami Adobe (używa twistów) |
X-Rite i Datacolor (jesli) wykorzystaly atut komercyjny, nie ma wiele wspolnego z jakoscia profilow dng. Ludziska dostaja czego chca tanio.
dlatego wole format icc ktory nie podlegaja zaleceniom Adobe. Zwlaszcza ze Adobe ciagle jeszcze nie wie co w tych plikach m byc (wystarczy poczytac adobe forums)
[ Dodano: Nie 26 Gru, 2010 18:34 ]
wszystko zaczelo sie od stwierdzenia:
Cytat: | zabawka wyjątkowo przydatna, ale strasznie droga.... |
zaproponowalem colorchecker mini i dcptool
obaj mieliscie ciezkie chwile aby zrozumiec ze dcptool ekstrahuje profil dcp z dng co do hijax_pl doszlo gdy doczytal opis narzedzia a komor chyba po doslownym cytacie ze strony rowniez uwierzy (mam nadzieje).
W zwiazku z tym ze dcptool generuje standardowe pliki dcp bez bledu a mini color checker jest ~$45 tanszy, wydaje sie ze jest to rozwiazanie.
pudlko do Passport checker nie jest warte $45
hijax_pl - Pon 27 Gru, 2010
broch napisał/a: | Pewnie wyczytales w ten sam sposob w jaki przez dluzszy czas nie mogles zrozumiec ze dcptool nie potrzebuje istniejacych profilow? | Nadal nie rozumiem. broch napisał/a: | tzn wyrazasz opinie o czyms nawet bez proby zaznajomienia sie z narzedziem. | Znam go już od pierwszej chwili kiedy to narzędzie pokazałeś. broch napisał/a: | Do tego aby zaznajomic sie z tym co dcptool robi zmusila Cie dalsza dyskusja. | Nieprawda. Do analizy kodu zmusiło mnie spostrzeżenie, że niszczy mój profil. Ten który wkleiłem w wątku. Naprawdę tego nie widzisz na listingach? broch napisał/a: | Uzywam wyzerowanej kamery, bez balansu bieli poniewaz zalezy mi na prawdziwym odczycie histogramu. | Chodzi Ci o histogram w aparacie? broch napisał/a: | .. a potem zrobic to samo jesli chce sie zmienic domyslny profil..
a mogloby byc tak prosto.. | No i mamy kolejny element dyskusji, który jest postrzegany bez zrozumienia... O co Ci chodzi? Co masz na myśli mówiąc domyślny? O jakim profilu mówisz? broch napisał/a: | X-Rite i Datacolor (jesli) wykorzystaly atut komercyjny, nie ma wiele wspolnego z jakoscia profilow dng | Wiesz jak działa soft dołączany do SpyderChecker? O co chodzi Ci z tą jakością profili? Do których profili się odnosisz? Czy mam rozumieć, że dezawuujesz samą ideę profilowania DNG? Dostępne parametry dla tego procesu? broch napisał/a: | zaproponowalem colorchecker mini i dcptool | Jeżeli stwierdzenie "tworzy profil" dla Ciebie oznacza tylko skopiowanie profilu z pliku DNG i zapisanie do zewnętrznego pliku DCP to ja dziękuje za taki poziom dyskusji... Jeśli natomiast według Ciebie to coś więcej niż operacja kopiowania to nadal stawiam pytanie - jak dcptool można użyć do stworzenia profilu? broch napisał/a: | obaj mieliscie ciezkie chwile aby zrozumiec ze dcptool ekstrahuje profil dcp z dng co do hijax_pl doszlo gdy doczytal opis narzedzia | Nieprawda. Oboje mamy potężny problem, aby zrozumieć o co Ci chodzi. Oboje kalibrujemy i profilujemy swoje aparaty i (nie wiem jak komor, ale przynajmniej ja) wiemy dokładnie co się podczas tego procesu technicznie dzieje. broch napisał/a: | W zwiazku z tym ze dcptool generuje standardowe pliki | Bez błędu.. Ale po co mi profil, który arbitralnie dokleja do pliku RAW narzędzie Adobe (np DNGConverter) ?
Ja chce mieć wygenerowany, stworzony, obliczony NOWY profil, który chcę użyć w zastępstwie tego co mi proponuje Adobe. Do tego dcptool się nie nadaje. Co więcej - jest też to napisane na stronie: Cytat: | dcpTool and Adobe’s DNG Profile Editor
Adobe provides the DNG Profile editor - this allows the creation of DCP profile in a user-friendly, visual “adjust the slider till you like what you see” fashion without requiring knowledge of the DNG specification. However, current versions do not allow the exact adjustment of individual DCP parameters, or allow you to effectively “adjust to the numbers”. dcpTool is complimentary to the Profile Editor, allowing advanced users to control individual parameters of a profile. |
broch napisał/a: | a mini color checker jest ~$45 tanszy | No jest. Ale sam wzornik profilu nie wygeneruje. Nie wiem jak w DxO, ale użytkownicy ACR/LR nadal muszą skorzystać z czegoś, np: z narzędzia Adobe DNG Profile Editor. broch napisał/a: | pudlko do Passport checker nie jest warte $45 | A ja właśnie dopłacam za sam wzornik - soft jak to soft - nie jestem zmuszony go używać.
Nadal nie powiedziałeś w jaki sposób tworzysz profil ICC w swoim warsztacie.
[ Dodano: Pon 27 Gru, 2010 18:16 ]
Właśnie dostałem informację, że dcptool z poprawionym algorytmem jest już udostępniony.
Wersja v1.2 jest do ściągnięcia z SF http://sourceforge.net/projects/dcptool/
Swoją drogą ciekawe, że przez półtora roku nikt nie zauważył tego błędu?
1) nikt do tej pory nie wpadł na użycie tego narzędzia z profilami X-rita (czyżby jednak to tak subtelne różnice, że nie ma to znaczenia? )
2) używany był, i dawał wynik:
2a) różniący się na tyle subtelne, że większość użytkowników tych różnic nie zauważa...
2b) różniący się mniej lub bardziej subtelne, ale użytkownicy wierzyli w moc narzędzia i przyjmowali wyniki jego pracy za "tak ma być!"
[ Dodano: Wto 28 Gru, 2010 08:17 ]
A - i jeszcze coś... Taki mały eksperymencik
Wziąłem sobie pierwszego lepszego NEFa ze swojego aparatu. Za pomocą Adobe DNG Convertera skonwertowałem do formatu DNG ustawiając zgodność z DNG1.1
Próby konwersji profilu za pomocą dcptoola spełzły na niczym: Kod: | C:\Private files\dcptool>dcpTool.exe -i _HJX9737.dng test.dcp
C:\Private files\dcptool>dcpTool.exe -u _HJX9737.dng test.dcp
*** File does not have hue twists, nothing to do. | Z ciekawości chciałem zobaczyć jak ten profil wygląda. Okazało się, że DNG Converter osadził domyślny profil z ACR4.6 dla mojego aparatu, który zawiera tylko i wyłącznie elementy ColorMatrix/ForwardMatrix (listing poniżej).
No ale nie zrażony postanowiłem wygenerować profil na podstawie tego zdjęcia (a nie jest to zdjęcie wzornika ). Uruchamiam DNG Profile Editora, ustawiam markery tak aby neutralny rząd trafiał w chodnik (to jest jedyne co sprawdza ten program) i... dostaję tablicę kolorów. Zapisuję do pliku DCP. Próbuję ulepszyć profil za pomocą dcptoola: Kod: | C:\Private files\dcptool>dcpTool.exe -i recipe.dcp test.dcp
C:\Private files\dcptool>dcpTool.exe -u recipe.dcp test.dcp
*** File does not have hue twists, nothing to do. | Zaglądam do tego profilu i okazuje się, że zbudowany jest on z takich elementów:
- 2x ColorMatrix
- 2x ForwardMatrix
- 2x HueSatDeltas
- ToneCurve
Co ciekawe, mimo, że stworzyłem profil tylko dla jednego iluminanta, DNG profile Editor i tak wepchnął do pliku DCP po dwa w/w elementy. Z tym, że HueSatDeltas dla jednego iluminanta jest "pusty". Spowoduje to pewnie błąd przy interpolacji dla wybranego balansu bieli
Ale - dobrze, że mamy takie narzędzie jak dcptool. Zgodnie z tym co jest napisane na stornie z opisem tego programu, można nim zdekodować profil i go ręcznie poprawić. Cóż zatem za problem sobie taki profil zdekompilować do XML i wyrzucić to co niepotrzebne?
I na koniec obiecany zrzut profilu domyślnego, wrzuconego przez konwerter do pliku DNG, który wziąłem na warsztat
<dcpData>
<ProfileName>ACR 4.6</ProfileName>
<CalibrationIlluminant1>17</CalibrationIlluminant1>
<CalibrationIlluminant2>21</CalibrationIlluminant2>
<Element Row="2" Col="2">0.824800</Element>
<Element Row="2" Col="1">0.117100</Element>
<Element Row="2" Col="0">-0.091400</Element>
<Element Row="1" Col="2">0.276300</Element>
<Element Row="1" Col="1">1.477900</Element>
<Element Row="1" Col="0">-0.732000</Element>
<Element Row="0" Col="2">0.001400</Element>
<Element Row="0" Col="1">-0.340500</Element>
<Element Row="0" Col="0">0.933600</Element>
</ColorMatrix1>
<ColorMatrix2 Rows="3" Cols="3">
<Element Row="2" Col="2">0.809300</Element>
<Element Row="2" Col="1">0.200800</Element>
<Element Row="2" Col="0">-0.192500</Element>
<Element Row="1" Col="2">0.229500</Element>
<Element Row="1" Col="1">1.654100</Element>
<Element Row="1" Col="0">-0.874700</Element>
<Element Row="0" Col="2">-0.066300</Element>
<Element Row="0" Col="1">-0.217100</Element>
<Element Row="0" Col="0">0.813900</Element>
</ColorMatrix2>
<ForwardMatrix1 Rows="3" Cols="3">
<Element Row="2" Col="2">0.929300</Element>
<Element Row="2" Col="1">-0.201700</Element>
<Element Row="2" Col="0">0.097500</Element>
<Element Row="1" Col="2">-0.059900</Element>
<Element Row="1" Col="1">0.680800</Element>
<Element Row="1" Col="0">0.379100</Element>
<Element Row="0" Col="2">0.078100</Element>
<Element Row="0" Col="1">0.132300</Element>
<Element Row="0" Col="0">0.753900</Element>
</ForwardMatrix1>
<ForwardMatrix2 Rows="3" Cols="3">
<Element Row="2" Col="2">0.867700</Element>
<Element Row="2" Col="1">-0.099400</Element>
<Element Row="2" Col="0">0.056800</Element>
<Element Row="1" Col="2">-0.145700</Element>
<Element Row="1" Col="1">0.772000</Element>
<Element Row="1" Col="0">0.373600</Element>
<Element Row="0" Col="2">0.001700</Element>
<Element Row="0" Col="1">0.228100</Element>
<Element Row="0" Col="0">0.734400</Element>
</ForwardMatrix2>
<Copyright>Copyright 2008 Adobe Systems, Inc.</Copyright>
<ProfileCalibrationSignature>com.adobe</ProfileCalibrationSignature>
<UniqueCameraModelRestriction>Nikon D700</UniqueCameraModelRestriction>
</dcpData> |
broch - Czw 30 Gru, 2010
No dobra, zaczynamy od poczatku:
Cytat: | Cytat: | broch napisał/a:
tzn wyrazasz opinie o czyms nawet bez proby zaznajomienia sie z narzedziem. |
Znam go już od pierwszej chwili kiedy to narzędzie pokazałeś. |
Nie (wyjasnienie nizej). Dalsza czesc:
Cytat: | Cytat: | broch napisał/a:
zaproponowalem colorchecker mini i dcptool |
Jeżeli stwierdzenie "tworzy profil" dla Ciebie oznacza tylko skopiowanie profilu z pliku DNG i zapisanie do zewnętrznego pliku DCP to ja dziękuje za taki poziom dyskusji... |
mamy jeszcze to:
Cytat: | Swoją drogą ciekawe, że przez półtora roku nikt nie zauważył tego błędu?
1) nikt do tej pory nie wpadł na użycie tego narzędzia z profilami X-rita (czyżby jednak to tak subtelne różnice, że nie ma to znaczenia? )
2) używany był, i dawał wynik:
2a) różniący się na tyle subtelne, że większość użytkowników tych różnic nie zauważa...
2b) różniący się mniej lub bardziej subtelne, ale użytkownicy wierzyli w moc narzędzia i przyjmowali wyniki jego pracy za "tak ma być!" |
I to:
Cytat: | Próby konwersji profilu za pomocą dcptoola spełzły na niczym:
Kod:
C:\Private files\dcptool>dcpTool.exe -i _HJX9737.dng test.dcp
C:\Private files\dcptool>dcpTool.exe -u _HJX9737.dng test.dcp
*** File does not have hue twists, nothing to do. |
wyjasnienie (metoda):
- ustaw tablice color checker password
- zrob trzy rawy (Nazwijmy je RAW1, RAW2, RAW3). Te RAWy musza sie roznic minimum jednym waznym parametrem. Jakim? Latwo dojsc.
- wygeneruj z wszystkich trzech odpowiednio pliki DNG1, DNG2, DNG3
I teraz sie zaczyna ciekawie (tzn dosc oczywiste, ale w kontekscie odkryc moze i ciekawie.. moze nie?). Aby zobaczyc roznice ekstrahuj profil dcp bezposrednio z pliku dng (wylacznie w celach eksperymentalnych, nie smialbym sugerowac uzywania takich profilow). DNG Profile Editor (daje ten sam efekt: mowie o narzedziu Adobe nie x-rite. Nizej):
Kod: | dcpTool -d DNG1.dng DNG1.xml
dcpTool -c DNG1.xml DNG1.dcp |
otworz plik xml w dowolnym edytorze: pierwsza niespodzianka: plik wyglada idealnie tak samo jak Adobe Standard.dcp (dla pewnosci mozesz odpalic diffa dla DNG1.dcp I Adobe Standard.dcp pliki sa idealnie takie same).
Jesli teraz sprobujesz wygenerowac plik typu invariate/invariant:
Kod: | dcpTool -i DNG1.dcp DNG1_invariant.dcp |
powstanie nowy plik rozniacy sie od pliku oryginalnego I nie bedzie wiadomosci:
*** File does not have hue twists, nothing to do
nastepnie wygenerujesz plik untwisted:
Kod: | dcpTool -u DNG1.dcp DNG1_untwisted.dcp |
Powtorz to z plikiem RAW2 /DNG2zmienionym o jeden parametr
jesli uzyjesz dcptool to faktycznie, tylko dzieki jednej zmiennej okaze sie ze dcptool stwierdzi iz nie ma nic do poprawiania (tzn dcptool wygeneruje informacje ze:
Zabawa bedzie jeszcze fajniejsza z plikiem RAW3/DNG3. Przy probie generacji profilu typu invariant lub untwisted, dcptool wygeneruje nastepujacy blad:
ERROR: Unexpected end of file
Jak widzisz trzy pliki RAW z rozniace sie tylko jednym parametrem daly trzy rozne wyniki.
DNG Profile Editor:
efekt bedzie taki sam:
RAW1 po zapisie do DNG1 w LR I utworzeniu pliku dcp w DNG Profile Editor posluzy do utworzenia profilu kory mozna uczynic invariate lub untwisted tak samo jak plik Adobe Standard.dcp
Plik RAW2 po zapisie do DNG1 w LR I utworzeniu pliku dcp w DNG Profile Editor przy dalszej probie tworzenia invariate lub untwisted wygeneruje wiadomosc:
Plik RAW3 (nie bede powtarzal trzeci raz opisu) ostatecznie wygeneruje blad:
ERROR: Unexpected end of file
komentarz 1 do
Cytat: | Swoją drogą ciekawe, że przez półtora roku nikt nie zauważył tego błędu? |
jestes pierwsza osoba ktora ma problemy z uzyciem dcptool tzn pierwsza ktora nie zdaje sobie sprawy z tego jak duzo zalezy od jakosci pliku RAW przy generowaniu profilow. Uzywasz .. plikow RAW-> DNG itp (tzn nie wiesz ze sa takie mozliwosci, poniewaz nawet nie pisalbys o swoich spostrzezeniach dotyczacych
poniewaz ta wiadomosc nie ma nic wspolnego z genialnoscia DNG Profile Editor a jedynie z jakoscia pliku RAW uzytego do generacji profilu barw.
Zakladam ze szybko dojdziesz w czym rzecz (bo to bardzo proste) i napiszesz ze to kolejna slabosci dcptool.. i wszystko tak oczywste albo ze czegos ja nie rozumiem albo ze nie w tym rzecz?
No ale jesli to takie oczywiste od poczatku to po co pisac ze dcptool nie tworzy -i lub -u. No dobra nie bede zgadywal.
komentarz 2 do
Cytat: | 2a) różniący się na tyle subtelne, że większość użytkowników tych różnic nie zauważa...
2b) różniący się mniej lub bardziej subtelne, ale użytkownicy wierzyli w moc narzędzia i przyjmowali wyniki jego pracy za "tak ma być!" |
ehh... (wbrew temu co napisales: ze zapoznales sie z narzedziem) celem tworzenia formy invariate/invariant oraz untwisted jest rozwiazanie problemow z powaznymi bledami profilow adobe: duze przesuniecia tonalne przy stosowaniu narzedzia Recovery. Uzytkownicy nie zauwazyli bledu poniewaz generowanie invariate lub/i untwisted (nawiasem mowiac tylko ten generowal blad I tylko ten byl poprawiony) likwidowaly problem z przesunieciem tonalnym. Nikt nie pztrzyl na bezposrednie roznice bo nie o to chodzi przy generowaniu plikow -i lub -u
komentarz 3 do
Cytat: |
Jeżeli stwierdzenie "tworzy profil" dla Ciebie oznacza tylko skopiowanie profilu z pliku DNG i zapisanie do zewnętrznego pliku DCP to ja dziękuje za taki poziom dyskusji... |
DNG Profile Editor jest tak prymitywny ze nie wiem czym Ty sie podniecasz: przeciez nie mozna nawet w kontrolowac zmiennych wartosci RGB LAB bo edytor pokazuje przy przesuwaniu suwakow oryginalne wartosci tablicy. Pomijam inne bardziej zaawansowane funkcje. Nie mowiac juz o niemozliwoasci uzywania tablic SG.
Na razie widze tylko jedno zastosowanie, ktore I tak nie ma wiele wspolnego z – jak piszesz – idealnym odtworzeniem kolorow.
Dlaczego uwazam ze profile DNG sa kiepskie? Przede wszystkim nie sa to profile. Ponadto uwazam ze poza chwalebna filozofia kryja sie pieniadze (vide MS).
Adobe zauwazyla ze ludzie narzekaja na problemy z profilowaniem kolorow w kamerach. Zastosowano wiec trick rodem z MS. Dac ludziom “dumbed down” profile. Zalety:
- uniwersalnosc
- entuzjasci sie zachwyca?
W efekcie dostajesz slabej jakosci profil, mniej wiecej “uniwersalny” w zalozeniu Adobe. Oczywiscie okazalo sie ze ani te pliki nie sa uniwersalne, ani nawet przyzwoite. Bez watpienia maszyna ruszyla, Adobe juz robi wszystko aby wyeliminowac icc. Potem wprowadzi wersje Edytora w wersji Pro ktory bedzie kosztowal, potem okaze sie ze profile DNG zastanawiajaco przypominaja profile icc, no ale w tym czasie pewnie juz nikt icc nie bedzie uzywal (za wyjatkiem profesjonalistow formatu MF?). Poniewaz przyszly edytor DNG wersji Pro bedzie odplatny, Adobe zarobi. I o to chodzi a historia znana z annalow Microsoftu.
Notka do komend:
Kod: | dcpTool -d DNG1.dng DNG1.xml
dcpTool -c DNG1.xml DNG1.dcp |
jesli dcptool przy ekstrakcji profilu besposrednio z RAW wygeneruje dowolna informacje, Twoj plik wyjsciowy plik RAW nie nadaje sie do dalszej analizy i mozesz spokojnie sobie odpuscic.
Oczywiscie mozna wzroszyc ramionami i uznac ze jak dlugo DNG Profile Editor dziala wszystko jest o.k. Albo inaczej, dobrze jest wiedziec skad te roznice. Zwlasza ze roznice jednego paramatru ktore daja takie efekty to pewnie tylko jeden z problemow z formatem DNG.
jak bedziesz uzywal i czy bedziesz uzywal dcptool zalezy od Ciebie DNG Profile Editor ma tylko jedno zastosowanie do ktorego dcptool sie nie nadaje ale podstawowe profile beda takie same ... jesli uzyjesz odpowiednich RAWow. Do czasu gdy narzedzie Adobe nie pozwoli na prymitywna nawet kontrole nad generowanym profilem, roznica jest mala.
Zycze milego Nowego Roku
hijax_pl - Nie 02 Sty, 2011
broch, proponuję przeczytać ze zrozumieniem moje poprzednie posty.
I żeby nie było, że nie próbowałem...
broch napisał/a: | - ustaw tablice color checker password
- zrob trzy rawy (Nazwijmy je RAW1, RAW2, RAW3). Te RAWy musza sie roznic minimum jednym waznym parametrem. Jakim? Latwo dojsc.
- wygeneruj z wszystkich trzech odpowiednio pliki DNG1, DNG2, DNG3
| Zrobione 3 zdjęcia, +/- 1EV. Pomiar zrobiony na szarą kartę. DNG tworzę narzędziem Adobe DNGConverter, ustawiam zgodność z formatem DNG 1.1 broch napisał/a: | I teraz sie zaczyna ciekawie (tzn dosc oczywiste, ale w kontekscie odkryc moze i ciekawie.. moze nie?). Aby zobaczyc roznice ekstrahuj profil dcp bezposrednio z pliku dng (wylacznie w celach eksperymentalnych, nie smialbym sugerowac uzywania takich profilow). DNG Profile Editor (daje ten sam efekt: mowie o narzedziu Adobe nie x-rite. Nizej): | Mało ciekawie - nie mam zgodności żadnej, bo profil w tych plikach DNG jest taki sam jak wylistowany w poprzednim poście. Adobe Standard jest dużo bardziej skomplikowany broch napisał/a: | Jesli teraz sprobujesz wygenerowac plik typu invariate/invariant:
Kod:
dcpTool -i DNG1.dcp DNG1_invariant.dcp
*** File does not have hue twists, nothing to do | Niestety dostaję info "nothing to do". Tak jak opisałem to w poprzednim poście.
Dalej już nie sprawdzam, bo dostaję zupełnie inne wyniki niż Ty.
Jeśli chcesz mogę udostępnić Ci te pliki DNG byś mógł zweryfikować swoje teorie.
komor - Nie 02 Sty, 2011
broch, nadal uważam, że pomijasz najważniejsze pytanie, które Ci do spółki z Hijaxem w kółko zadajemy: gdzie u Ciebie jest kalibracja i w jaki sposób jest przeprowadzana, bo z niniejszego cytatu:
broch napisał/a: | - ustaw tablice color checker password
- wygeneruj z wszystkich trzech odpowiednio pliki DNG1, DNG2, DNG3 |
wynika mi jedynie, że Ty cały czas narzekasz na jakość profili dołączanych w punkcie 3 przez oprogramowanie Adobe lub inny bliżej niesprecyzowany program do wołania rawów lub konwersji RAW do DNG.
Piszesz:
broch napisał/a: | otworz plik xml w dowolnym edytorze: pierwsza niespodzianka: plik wyglada idealnie tak samo jak Adobe Standard.dcp |
Dla mnie to żadna niespodzianka, przecież domyślnie zostanie załadowany jakiś tam profil domyślny, niech będzie Adobe Standard. Choć moim zdaniem w przypadku Lightrooma i aparatu Hijaxa powinien to być Nikon D700 Adobe Standard.dcp bądź inny z tej rodziny. (Zapominam na chwilę, że Hijax oprofilował swój aparat i przypisał swój własny profil jako domyślny.) Dopóki więc nie wygenerujemy jakimkolwiek narzędziem własnego profilu ze zdjęć RAW1/RAW2/RAW3 to nie ma żadnej kalibracji i nie mamy przedmiotu dyskusji, bo nikt z nas nie neguje istnienia zjawiska „hue twists” opisanego we wskazanej przez Ciebie dokumentacji do dcptool.
Nie wiem jaki jest powód, że w przypadku trzeciego pliku dostałeś ERROR: Unexpected end of file, ale być może próbnik był w tym wariancie prześwietlony i jakiś bliżej nieopisany przez Ciebie proces/program poległ i wygenerował coś błędnego lub niestandardowego.
Tak czy inaczej: gdzie u Ciebie jest kalibracja?
broch - Pon 03 Sty, 2011
@komor,
napisalem ze DNG to zaden profil kolorow. Uzywam ICC.
Cytat: | Dla mnie to żadna niespodzianka, przecież domyślnie zostanie załadowany jakiś tam profil domyślny, niech będzie Adobe Standard. |
Naprawde? No popatrz, nawet w ostatnim poscie Hijax_pl uzyskuje tylko profil untwisted/invariate. Jesli zadna niespodzianka to wytlumacz gdzie lezy problem?
DNG z LR pozwala na otrzymanie roznych "profilow". Wytlumacz mi prosze jaki sens jest kalibrowac kamere, jesli ostateczny efekt nie rozni sie niczym od dostarczanych plikow domyslnych?
Naprawde, uwazam ze Passport to zbedny wydatek, zero zysku, kiepska tablica, w efekcie bardzo rozczarowujace. Mozliwosci edycyjne DNG Editor wlasciwie nie istnieja.
@Hijax_pl
Cytat: | Niestety dostaję info "nothing to do". Tak jak opisałem to w poprzednim poście. |
No widzisz a ja dostaje (w zaleznosci od ustawien swiadomie wybranych) albo plik standardowy, albo invariate/untwisted. Od Ciebie (fotografujacego/przetwarzajacego plik) zalezy ktora wersja pliku standard lub invariate/untwisted ostatecznie bedzie wygenerowana.
No dobra za duzo tych postow.
Dzekuje
hijax_pl - Pon 03 Sty, 2011
broch napisał/a: | napisalem ze DNG to zaden profil kolorow. Uzywam ICC. | Po pierwsze DNG to nie profil, ale format zapisu danych RAW - próba unifikacji wielu profili stosowanych przez różnych producentów aparatów (NEF, CR2, PEF, ORF i inne).
Profil może, ale nie musi w nim być zabudowany w sekcji metadanych. Dla profilu kolorystycznego jako niezależnego pliku (czyli nie połączonego z żadnym plikiem DNG) przyjęło się stosować rozszerzenie DCP.
Mówienie o DNG jako profilu kolorystycznym jest do pewnego stopnia dezinformacją i nadużyciem...
Wiem, że deprecjonujesz adobowskie profile DCP. Rozumiem, że czujesz do nich niechęć jako do rozwiązania niestandardowego. Rozumiem, że źle patrzysz na takie praktyki narzucania "swoich" standardów. Odpowiedz mi tylko na dwa pytania:
1) Po co Adobe w specyfikacji DNG umieścił tagi AsShotICCProfile/CurrentICCProfile?
2) Skoro profil DCP nie jest - jak piszesz - profilem, jak to możliwe, że pojawiło się takie narzędzie jak dcp2icc ?
broch napisał/a: | nawet w ostatnim poscie Hijax_pl uzyskuje tylko profil untwisted/invariate. | Przyznam się, choć pisałem to za każdym razem - używałem do konwersji NEF do DNG programu Adobe DNGConverter, czyli autonomiczny konwerter bazujący na oprogramowaniu ACR. Jednak najważniejszą informacją było użycie przy konwersji poziomu zgodności DNG1.1 - taki mały haczyk, jako, że profile przestrzeni kolorymetrycznych pojawiły się dopiero w specyfikacji 1.2. Z definicji zatem taki plik DNG nie może zawierać profilu, co też pokazałem na listingu pliku DCP w poście z 27 Grudnia 2010 godzina 06:45.
Dla przypomnienia - nie zawiera on tagów LookTable ani HueSatDelta, zatem jest już Invariate oraz Untwisted dla narzędzia dcptool. Dlaczego? Ano dlatego, że dla dcptool profilem invariate nie jest ten, który posiada jakiekolwiek tagi LookTable. Natomiast untwisted nie jest ten, który posiada więcej niż jeden element w osi luminacji tablicy HueSatDelta.
Świadomie użyłem standardu DNG 1.1 aby pokazać Ci odrębność pliku DNG od jego profilu, że plik DNG może posłużyć do wyznaczenia nowego profilu DCP z fotografii wzornika ColorChecker, który to profil dodany do programu Adobe Lightroom, jako nowy, może być później użyty z innymi plikami DNG w zastępstwie profili standardowych.
W moim programie Adobe Lightroom mam już tyle przez siebie wygenerowanych profili, że z radością powitałem kolejny program X-rita, a mianowicie X-rite ColorChecker Passport Profile Manager umożliwiający definiowanie, które profile będą widoczne w Adobe Ligtroom a które nie, dzięki czemu można w łatwy sposób zapanować nad ich listą w panelu CameraCalibration programu Adobe Ligtroom.
Prosty programik, a jakże przydatny... broch napisał/a: | Jesli zadna niespodzianka to wytlumacz gdzie lezy problem? | Myślę, że problem leży w tym, że gdzieś pomijasz etap wytworzenia unikalnego profilu DCP i usilnie próbujesz nas przekonać do używania profili domyślnych dostarczanych wraz z kolejnymi rewizjami oprogramowania ACR/LR. broch napisał/a: | DNG z LR pozwala na otrzymanie roznych "profilow". | Zgadza się. Co więcej, część tych "różnych" może być stworzona przez użytkownika. broch napisał/a: | Wytlumacz mi prosze jaki sens jest kalibrowac kamere, jesli ostateczny efekt nie rozni sie niczym od dostarczanych plikow domyslnych? | Jeśli tych nowych profili nie wgrasz do odpowiedniego katalogu, nie zobaczysz efektu - fakt. Spróbuj jednak taki nowo stworzony profil wgrać do katalogu (vista/w7) C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\ (xp) C:\Documents and Settings\<username>\Application Data\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\ po czym, po (ponownym) uruchomieniu Adobe Lightroom, w module Develop, w zakładce Camera Calibration wybierz go z listy. Od razu zauważysz różnicę. broch napisał/a: | Naprawde, uwazam ze Passport to zbedny wydatek, zero zysku, kiepska tablica, w efekcie bardzo rozczarowujace. | Co do wydatku to już napisałem - dla mnie atrakcyjne w tym wzorniku jest to, że w kieszonkowym rozmiarze dostaję wzronik ColorChecker, wzronik kreatyny do szybkiej modyfikacji balansu bieli oraz szarą kartę.
Kiepska tablica? Możesz rozwinąć myśl?
Rozczarowujące? Tu też chciałbym, abyś napisał coś więcej. broch napisał/a: | Mozliwosci edycyjne DNG Editor wlasciwie nie istnieja. | Zgadza się - w końcu wciąż to wersja beta. Problemem dla mnie jest to, że nawet posiadając mało możliwości edycyjnych jakoś radzi sobie ze stworzeniem profilu, którego użycie daje rozsądne rezultaty. I jak pokazałem w postach powyżej generuje profil, który jest od razu inariate i untwisted. broch napisał/a: | No widzisz a ja dostaje (w zaleznosci od ustawien swiadomie wybranych) albo plik standardowy, albo invariate/untwisted. Od Ciebie (fotografujacego/przetwarzajacego plik) zalezy ktora wersja pliku standard lub invariate/untwisted ostatecznie bedzie wygenerowana. | Prawdę mówiąc czytając Twoją wypowiedz mam pewne wątpliwości co do świadomych wyborów.
I ostatnie pytanie na koniec: domyślam się, że korzystasz z oprogramowania DxO Optics. Po załadowaniu dowolnego pliku RAW, w zakładce Customize można już eksportować zdjęcie (wzornika jakiegoś) do zewnętrznej aplikacji celem wytworzenia profilu ICC (File/Export image for ICC profile/Export as...). Docelowo DxO wywołuje pliki do formatu TIFF. Moje pytanie: jakiego program używasz do wyznaczenia profilu ICC z pliku TIFF?
komor - Pon 03 Sty, 2011
broch napisał/a: | Wytlumacz mi prosze jaki sens jest kalibrowac kamere, jesli ostateczny efekt nie rozni sie niczym od dostarczanych plikow domyslnych? |
Ja w opisanym przez Ciebie procesie nigdzie nie widzę kalibracji, jedynie dołączenie standardowego profilu dostarczonego przez Adobe. Dla mnie to jest EOT, chyba że napiszesz jednak bez ogródek czego i jak używasz, bo dalsze zgadywanki dla mnie nie mają sensu.
hijax_pl - Nie 16 Sty, 2011
Uuuuu.. widzę, że kolega broch zamilkł
Szkoda - zapowiadało się na ciekawą techniczną dyskusję i .. kicha.
broch - Nie 16 Sty, 2011
Cytat: | Ja w opisanym przez Ciebie procesie nigdzie nie widzę kalibracji, jedynie dołączenie standardowego profilu dostarczonego przez Adobe. Dla mnie to jest EOT, chyba że napiszesz jednak bez ogródek czego i jak używasz, bo dalsze zgadywanki dla mnie nie mają sensu. |
Mistrzu, nie rozsmieszaj mnie, no chyba ze probujesz mnie obrazic? Xrite sam laduje profile do okreslonego katalogu, jesli uzywasz innej metody i recznie kopiujesz dcp to oczywiste jest ze aby profil byl dostepny dla LR musi trafic w okreslone miejsce (w przeciwienstwie do DxO Optics ktory pozwala na szukanie katalogu z profilami w celu importu. LR "glubszy" jest po prostu).
A moze mam zrobic zrzut ekranu z LR i zaladowanym moim profilem koloru?
obaj Panowie,
jesli bedziemy nagle odkrywac ze dng to nie profil kolorow po tak dlugiej dyskusji (i wymianie uwag na temat dcp, dcptool, twisted, invariant untwisted wydawalo mi sie jasne ze na skrot mozna sobie pozwolic) to mysle ze to strata czasu?
Jesli nie mozna pozwalac sobie na skroty, to zaraz odkryjemy ze nie kazdy plik dng nadaje sie do tworzenia profilow dcp. Natepnie bedziecie probowali wyjasnic ze do tworzenia profilu dcp trzeba zrobic zdjecie colorchecker. To sa jaja.
Za sprowadzanie dyskusje do tego poziomu to faktycznie dziekuje.
@hijax_pl
znam dcp2icc, program nie rozwijany od dawna (z przyczyn oczywstych moim zdaniem)
LR generuje z tego samego pliku RAW albo plik DNG ktory bedzie podstawa do tworzenia dcp invariant lub dcp twisted.
Uzyskuje ten efekt za kazdym razem kiedy chce. Innymi slowy opcja jest albo nie opisana, albo Adobe ma blad w oprogramowaniu (eksporcie RAW do DNG) ktory pozwala na tworzenia roznej jakosci plikow DNG a co za tym idzie plikow dcp. Poniewaz wydaje sie ze opcja nie jest znana pokazuje to jeszcze wyrazniej jak slabe sa profile dcp.
Na reszte odpowiem pozniej, pod warunkiem ze nie bedziemy tlumaczyc rzeczy podstawowych.
Dziekuje.
komor - Nie 16 Sty, 2011
broch napisał/a: | Mistrzu, nie rozsmieszaj mnie, no chyba ze probujesz mnie obrazic? Xrite sam laduje profile do okreslonego katalogu, jesli uzywasz innej metody i recznie kopiujesz dcp to oczywiste jest ze aby profil byl dostepny dla LR musi trafic w okreslone miejsce (w przeciwienstwie do DxO Optics ktory pozwala na szukanie katalogu z profilami w celu importu. LR "glubszy jest po prostu). |
Ech, mistrzu… Mnie się płakać chce a nie śmiać. Popatrz sobie jeszcze raz na swój post, ten: http://forum.optyczne.pl/...=256980#256980, na Twoją procedurę opisaną od tego miejsca: wyjasnienie (metoda): , gdzie po wygenerowaniu trzech plików DNG ekstrahujesz z nich profile, a potem się dziwisz, że są identyczne z profilami Adobe Standard.
Już dwa razy się pytałem (tu, tu) dlaczego to dla Ciebie jest dziwne, bo, jak już napisałem: nie widzę żadnej kalibracji, a jedynie przypisanie standardowego profilu przez ACR lub LR. Na tym utknęliśmy oboje z Hijaxem, a Ty ciągle nie potrafisz precyzyjnie i zrozumiale opisać swojego toku postępowania, żebyśmy mogli się do tego ustosunkować.
hijax_pl - Nie 16 Sty, 2011
broch, może w takim razie, jako że według Ciebie jesteśmy razem z komorem "niewiernymi Tomaszami", udostępnię Ci plik DNG, który Ty wykorzystasz do stworzenia profilu DCP? Umowa jest prosta - ja podsyłam plik DNG, Ty robisz profil DCP/ICC - dowolną preferowaną przez Ciebie metodą. Idziesz na to? proszę tylko o informację, czy chcesz mieć zdjęcie ColorCheckera czy ulicy...
broch - Pon 17 Sty, 2011
komor napisał/a: | broch napisał/a: | Mistrzu, nie rozsmieszaj mnie, no chyba ze probujesz mnie obrazic? Xrite sam laduje profile do okreslonego katalogu, jesli uzywasz innej metody i recznie kopiujesz dcp to oczywiste jest ze aby profil byl dostepny dla LR musi trafic w okreslone miejsce (w przeciwienstwie do DxO Optics ktory pozwala na szukanie katalogu z profilami w celu importu. LR "glubszy jest po prostu). |
Ech, mistrzu… Mnie się płakać chce a nie śmiać. Popatrz sobie jeszcze raz na swój post, ten: http://forum.optyczne.pl/...=256980#256980, na Twoją procedurę opisaną od tego miejsca: wyjasnienie (metoda): , gdzie po wygenerowaniu trzech plików DNG ekstrahujesz z nich profile, a potem się dziwisz, że są identyczne z profilami Adobe Standard.
Już dwa razy się pytałem (tu, tu) dlaczego to dla Ciebie jest dziwne, bo, jak już napisałem: nie widzę żadnej kalibracji, a jedynie przypisanie standardowego profilu przez ACR lub LR. Na tym utknęliśmy oboje z Hijaxem, a Ty ciągle nie potrafisz precyzyjnie i zrozumiale opisać swojego toku postępowania, żebyśmy mogli się do tego ustosunkować. |
widze ze nie tylko doczytanie angielskiej instrukjci do dcotool sptawia klopoty.
W poscie ktory cytujesz nie pisze nic o kalibracji kamery. Mowa o tym jak generowac pliki DNG w LR aby posluzyly do uzyskania profilow dcp z twisted hues, lub typu inwariate. Co Ty tam sie znowu doczytujesz nie mam pojecia.
Twoje pytanie brzmi tak jakby kalibrowanie przy pomocy oprogramowania xrite bylo skomplikowane, podczas gdy faktycznie program robi wszystko sam wlacznie z kopiowaniem pliku do katalogu ktory czyta LR i ACR
Adobe DNG Editor generuje plik dcp rowniez bez mozliwosci interwencji.
Trzecia metoda manualna polega na zaladowaniu RAW do ACR naniesieniu poprawek do barw kratek i zapisie pliku xmp (ale mowimy o tworzeniu plikow dcp)
Po otwarciu pliku raw w LR zakladka develop w czesci camera calibration otwierasz swoj profil (skopiowny automatycznie przez oprogramowanie xtite lub przez uzytkownika do katalogu czytanego przez LR).
Wszystkie trzy metody sa malo warte poniewaz musisz na oko zalozyc ze oswietlenie tablicy bylo jednorodne, ekspozycja byla optymalna, balans bieli dla wszystkich pol tez jest zakladany jako poprawny (czy tak jest faktycznie ani oprogramowanie xrite passport ani Adobe DNG editor nie powiedza). Za duzo zalozen. Nawiasem mowiac colorchecker nie ma dobrej dystrybucji bialysz i szarych kratek aby mozna bylo mowic o uzyskaniu rownomiernego oswietlenia (nie mowiac juz o tym ze i tak nie wiadomo czy ce zostal osiagniety).
Poniewaz z Twoich zapytan wynika ze generowanie plikow DCP (nawiasem mowiac nawet w dokumentach Adobe czesto mowi sie o profilach DNG) jest niezwykle skomplikowane. Prosze wyjasnij jak Ty generujesz profil kamery typu dcp. wyglada to na niezwykle skomplikowana procedure ktorej chetnie sie od Ciebie naucze (tylko prosze nie pisz ze ladujesz automatycznie wygenerowany profil do katalogu $AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles$ bo bede rozczarowany)
@hijax_pl
Napisalem wyzej: LR tworzy rozne pliki DNG z tego samego RAW. Pliki DNG w zaleznosci od tego jak zostaly utworzone, albo posluza do generowania profilow dcp z twisted hues lub inwariate (sprawdzane dcptool). W tej sytuacji wysylanie gotowego pliku DNG nie ma sensu.
uzywanie 24 kratkowej matowej tablicy do generowania profilow icc mija sie z celem a uzywnie dcp2icc tez nie ma sensu poniewaz plik dcp nie zawiera tych informacji ktore normalnie profil icc dostarcza. innymi slowy z kiepskiego profilu dcp uzyskujesz kiepski profil icc. Co to ma udowodnic? Pliki DNG nie sa uzywane do generowania profilow icc nawiasem mowiac.
Do tworzenia profilow icc potrzebujesz innego wzorca (jedynie incamera odczytuje xrite colorchecker passport, sg i dc). Program ktorego uzywam profiluje wylacznie z tablicy IT8. Nie bardzo wiem po co mam tworzyc dla Ciebie profil icc? Chcesz sie przekonac czy icc jest lepszy od dcp czy tez dcp daje lepsze wyniki? Polecam Coloreyes 20/20.
hijax_pl - Pon 17 Sty, 2011
broch napisał/a: | Napisalem wyzej: LR tworzy rozne pliki DNG z tego samego RAW. Pliki DNG w zaleznosci od tego jak zostaly utworzone, albo posluza do generowania profilow dcp z twisted hues lub inwariate (sprawdzane dcptool). W tej sytuacji wysylanie gotowego pliku DNG nie ma sensu.
| Tyle, że ja nie użyłbym LR/ACR do stworzenia pliku DNG, tylko AdobeDNGConverter, tak jak opisałem to wcześniej. Zrobiłbym to po to, aby zablokować automatyczne doklejanie przez LR/ACR profilu zdefiniowanego jako domyślny (który to nota bene nie musi być profilem standardowym Adobe). Tak stworzony plik DNG byłby "czysty", bez żadnego profilu. Co też pokazałem w jednym z poprzednich postów.
Z drugiej strony nie do końca rozumiem jak utworzyłeś 3 różne pliki DNG z tego samego RAWa korzystając z LR broch napisał/a: | uzywanie 24 kratkowej matowej tablicy do generowania profilow icc nie ma sensu. | A dlaczego? Dlaczego pozwalają na korzystanie z tego wzorca takie programy jak Monaco, ProfileMaker czy Argyll? Ale skoro twierdzisz, że nie nadaje się do ICC, czy jest jakiś powód by nie używać tego wzorca do profilów DNG? broch napisał/a: | uzywnie dcp2icc tez nie ma sensu poniewaz plik dcp nie zawiera tych informacji ktore normalnie profil icc dostarcza. | Powiem tak: na tyle na ile znam budowę profili DNG i ICC mogę stwierdzić, że przy dobrze zrobionym profilu DNG różnica między nim a profilem ICC jest taka sama jak między układem kartezjańskim a biegunowym... broch napisał/a: | Wszystkie trzy metody sa malo warte poniewaz musisz na oko zalozyc ze oswietlenie tablicy bylo jednorodne, ekspozycja byla optymalna, balans bieli dla wszystkich pol tez jest zakladany jako poprawny | No ale ten profil kamery robię za każdym razem, przy każdej sesji, czyli określam korektę dla tych specyficznych warunków oświetleniowych. To, że ekspozycja powinna być optymalna to chyba jest jasne i oczywiste i nie powinno podlegać dyskusji. Co do balansu bieli - od zawsze mi się wydawało, że w odróżnieniu od profili ICC - profile DNG są od balansu bieli odizolowane. Zauważ, że w LR/ACR przypisywanie profilu kamery i balansu bieli to dwie oddzielne czynności.
P.S.
I jeszcze jedno - co myślisz o profilach DNG utworzonych w trybie dual illuminant? Np dla światła żarowego i błyskowego?
[ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 08:41 ]
O - widzę że dopisałeś coś w międzyczasie
broch napisał/a: | innymi slowy z kiepskiego profilu dcp uzyskujesz kiepski profil icc. Co to ma udowodnic? | Zgadza się, ale przecież nie o tym mówimy broch napisał/a: | Pliki DNG nie sa uzywane do generowania profilow icc nawiasem mowiac. | Ale plik DNG można wywołać do TIFFa - a ten już może być użyty. Zresztą dla mnie NEF czy DNG to bez różnicy - mogę dostarczyć Ci NEFa. broch napisał/a: | Nie bardzo wiem po co mam tworzyc dla Ciebie profil icc? | O właśnie - tu jest pies pogrzebany: profil ICC chcesz tworzyć, a profile DNG nie (ale korzystasz ze standardowych zrobionych przez Adobe) broch napisał/a: | Chcesz sie przekonac czy icc jest lepszy od dcp czy tez dcp daje lepsze wyniki? | Jak dla mnie profil ICC czy DNG to bez różnicy...
Widymo - Sro 22 Cze, 2011
No hej.
Odkopałem, bo dużo w tym wątku o Colorchecker Passport i profilach. Ale wszystko do różnych programów Adobe. A jeśli ktoś nie używa? Czy mając darmowy Digital Photo Professional (pobrałem ze strony Canona) mogę tego paszporta jakoś użyć do tworzenia profili aparatu. Ktoś powyżej pisał, że to nieoryginalne (czyli nie Canona w tym wypadku) wołarki mają problem z kolorami, czy przy wywoływaniu np. przez DPP można i trzeba użyć paszporta? Czy może jakoś inaczej.
hijax_pl - Sro 22 Cze, 2011
Widymo napisał/a: | czy przy wywoływaniu np. przez DPP można i trzeba użyć paszporta? | Przy każdym wołaniu. Niekoniecznie passporta, ale jakąkolwiek tablicę kalibracyjną. A że DPP nie wspiera profilowania to już inna bajka...
hijax_pl napisał/a: | Widymo napisał/a: | czy przy wywoływaniu np. przez DPP można i trzeba użyć paszporta? | Przy każdym wołaniu. Niekoniecznie passporta, ale jakąkolwiek tablicę kalibracyjną. A że DPP nie wspiera profilowania to już inna bajka... |
No ale jak to? Sokoro nie wspiera, to w jaki sposób użyć? Chciałbym mieć stały profil "kamery" i go tylko wczytywać przy wołaniu. Nie da się, to jak inaczej? Suwaczkami kolorki do tablicy dopasowywać?
Cholipa nie mogę znaleźć, ale widziałem tu gdzieś na forum zdjęcia (mam ściągniete: lrnotcorrected5d.jpg i lrcorrected5d.jpg takie jakieś z jelonkiem na rykowisku) i to drugie jest z profilem paszporta. Myślałem, że to ten wątek Mniejsza - żeby je przekształcić ręcznie to trzeba się nieźle pobawić, więc jak to zrobić w DPP skoro nie profiluje?
hijax_pl - Sro 22 Cze, 2011
Widymo napisał/a: | lrnotcorrected5d.jpg i lrcorrected5d.jpg | nazwa sugeruje obróbkę Lightroomem Widymo napisał/a: | więc jak to zrobić w DPP skoro nie profiluje? | Nie używam DPP, może się wypowiedzą osoby, które używają?
Z drugiej strony Passport ma plugin do LR, ale de facto to soft do tworzenia profili DNG. Zatem w ten sam sposób co LR można je wykorzystać w ACR.
hijax_pl napisał/a: | Widymo napisał/a: | lrnotcorrected5d.jpg i lrcorrected5d.jpg | nazwa sugeruje obróbkę Lightroomem |
Dzieki, znalazłem: temat z jelonkiem
hijax_pl napisał/a: | Nie używam DPP, może się wypowiedzą osoby, które używają? |
Ale może wiesz? Chodzi mi o coś takiego - skoro w DPP ani w NC ani w niczym innym poza Adobe (z grubsza) nie można oprofilować paszportem, to może można wykorzystać fakt, że na zdjęciu jest już tablica i ją wykorzystać do kalibracji/wywołania/edycji zdjęcia? Więc - bierzemy to zdjęcieto zdjęcie, otwieramy w DPP i jak zrobić, aby tę tablicę wykorzystać? Gdyby to był szary placek, to klikamy na WB, ale jak dopasować te kolory do tych jakie powinny być? Tak, żeby biały był biały, magenata - magenta itd. A np. w PS cvzy LR dałoby się z tego dżejpega to wyciągnąć? Nie ma takiej opcji, że np. klikamy na kwadrat cyjan i żądamy, żeby kolorystyka tak się przesunęła, aby otrzymać cyjan, tak na chłopski rozum?
Pytam, bo mogę kupic używkę, ale nie wiem, czy wykorzystam w DPP. Przydałaby się korekcja, ale czy nie musiałbym dokupić przynajmniej PS Elements, żeby wykorzystać paszporta?
paul80 - Sro 27 Lut, 2013
Ciekawy wątek, niezły twisted
|
|