forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon D3000 - test cyfrowej lustrzanki

sz.starczewski - Pon 02 Lis, 2009
Temat postu: Nikon D3000 - test cyfrowej lustrzanki
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=113

Zapraszamy do lektury testu oraz dyskusji

mavierk - Pon 02 Lis, 2009

bardzo ciekawy test, d3000 jednak góruje nad d60 ilością punktów AF ;)
hijax_pl - Wto 03 Lis, 2009

Tak się zastanawiam.. fajna puszka jak na entry-level. Dobra żeby zacząć naukę, a w przyszłości zmienić puchę. Tylko nurtuje mnie :
- jaki świadomy amator kupuje puszkę kierując się dostępną systemową szklarnią?
- jeśli się już ktoś kieruje to - nie ma wiertarki :???:
- czy zmiana z kompaktu nie wpłynie negatywnie na nerwy? - nagle się okaże że się nie da ostrości złapać? :cool:

Wydaje mi się że to aparat dobry dla mojego syna, który się interesuje fotografią, ma kompakt. mając taką puszkę może korzystać ze szkieł (tych af-s) które mam.. Czy dla kogoś innego? Wątpię. Więcej tu limitacji niż zachęty.. Tak myślę.

Fajnie że AF nowy włożyli...

[ Dodano: Wto 03 Lis, 2009 15:20 ]
I jeszcze jedno :

Cytat:
Rozdzielczość matrycy wyznaczamy w oparciu o funkcję MTF50, a pomiarów dokonujemy na niewyostrzonych plikach RAW, które uprzednio konwertujemy do formatu TIFF przy pomocy programu dcraw

A jak jest ustawione quality demozaikowania w dcraw? W opisie "jak testujemy" jedyną informacją którą znalazłem to: w przypadku tego drugiego, zdjęcie jest konwertowane (bez żadnego wyostrzania) . Z niej wnioskuję użycie parametru -q 0.

W związku z tym:

Cytat:
Wartość rzędu 2131 LW/PH dla matrycy, która ma tylko 2592 pikseli wysokości, to zdecydowanie przesada

...matryca 10Mpix o rozdzielczości 3872 x 2592 pikseli ma fizyczną rozdzielczość w pionie: 1296 punktów. Z tego wynika że każdy pomiar podający w wyniku rozdzielczość większą de facto obrazuje skuteczność algorytmu demozaikowania.

Nie znam się na interpretowaniu wykresow z Imatesta - ptam zatem czy moje obawy są uzasadnione, czy też nie?

SlawGaw - Wto 03 Lis, 2009

Jestem bardzo zdziwiony że AF nie był dobrze sprawdzony, trudno porównać sprawność ustawiania ostrości do innych, a argument że body nie ma silnika więc sprawność zależy od obiektywu jest żenujący. Canony są jakoś pod tym kątem sprawdzane a też nie mają silnika w body.
Arek - Wto 03 Lis, 2009

hijax_pl napisał/a:
matryca 10Mpix o rozdzielczości 3872 x 2592 pikseli ma fizyczną rozdzielczość w pionie: 1296 punktów.

To się nie dzieli na dwa, z wielu powodów. Między innymi z tego, że masz dwa razy więcej pikseli zielonych niż niebieskich i czerwonych, a informację o szczegółach jesteś w stanie wydobywać ze wszystkich.

G0rdon - Nie 29 Lip, 2012
Temat postu: NIKON D3000
Witam! Jestem zainteresowany zakupem pierwszej (mojej:)) lustrzanki....jestem amatorem stąd też specyfikacja tego aparatu oraz jego dość pochlebne opinie nakłoniły mnie na zakup właśnie tego modelu (z obiektywem 18-55VR)...mam jednak niezwykle laiczne pytanie,ale mam nadzieję,że zrozumiecie. Otóż nie mogę wywnioskować kwestii związanej z autofocusem. W specyfikacji jest informacja,że posiada on 11-punktowy AF. Jednak nie potrafię wywnioskować z tego,czy podczas robienia zdjęcia,będę musiał samodzielnie wyostrzyć obraz,czy tak jak w kompakcie wystarczy,że przycisnę migawkę do połowy,a obraz wyostrzy się automatycznie??? Z góry dziękuję za odpowiedź oraz ewentualne wyjaśnienia.
moronica - Nie 29 Lip, 2012

tak, autofocus bedzie automatyczny
jaad75 - Nie 29 Lip, 2012

moronica napisał/a:
autofocus bedzie automatyczny
Odkrywcze, zaiste... :razz:

G0rdon, kup sobie lepiej coś bardziej współczesnego, a przynajmniej coś z matrycą o nieco bardziej współczesnych osiągach. :smile:

moronica - Nie 29 Lip, 2012

jaad75, alez tak brzmialo pytanie, czy AF bedzie automatyczny :P
komor - Nie 29 Lip, 2012

Dalsza część tej dyskusji przeniesiona do wątku Pierwsza lustrzanka ok.1500 zł (edycja 2011).