|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D3000 - test cyfrowej lustrzanki
sz.starczewski - Pon 02 Lis, 2009 Temat postu: Nikon D3000 - test cyfrowej lustrzanki http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=113
Zapraszamy do lektury testu oraz dyskusji
mavierk - Pon 02 Lis, 2009
bardzo ciekawy test, d3000 jednak góruje nad d60 ilością punktów AF
hijax_pl - Wto 03 Lis, 2009
Tak się zastanawiam.. fajna puszka jak na entry-level. Dobra żeby zacząć naukę, a w przyszłości zmienić puchę. Tylko nurtuje mnie :
- jaki świadomy amator kupuje puszkę kierując się dostępną systemową szklarnią?
- jeśli się już ktoś kieruje to - nie ma wiertarki
- czy zmiana z kompaktu nie wpłynie negatywnie na nerwy? - nagle się okaże że się nie da ostrości złapać?
Wydaje mi się że to aparat dobry dla mojego syna, który się interesuje fotografią, ma kompakt. mając taką puszkę może korzystać ze szkieł (tych af-s) które mam.. Czy dla kogoś innego? Wątpię. Więcej tu limitacji niż zachęty.. Tak myślę.
Fajnie że AF nowy włożyli...
[ Dodano: Wto 03 Lis, 2009 15:20 ]
I jeszcze jedno :
Cytat: | Rozdzielczość matrycy wyznaczamy w oparciu o funkcję MTF50, a pomiarów dokonujemy na niewyostrzonych plikach RAW, które uprzednio konwertujemy do formatu TIFF przy pomocy programu dcraw |
A jak jest ustawione quality demozaikowania w dcraw? W opisie "jak testujemy" jedyną informacją którą znalazłem to: w przypadku tego drugiego, zdjęcie jest konwertowane (bez żadnego wyostrzania) . Z niej wnioskuję użycie parametru -q 0.
W związku z tym:
Cytat: | Wartość rzędu 2131 LW/PH dla matrycy, która ma tylko 2592 pikseli wysokości, to zdecydowanie przesada |
...matryca 10Mpix o rozdzielczości 3872 x 2592 pikseli ma fizyczną rozdzielczość w pionie: 1296 punktów. Z tego wynika że każdy pomiar podający w wyniku rozdzielczość większą de facto obrazuje skuteczność algorytmu demozaikowania.
Nie znam się na interpretowaniu wykresow z Imatesta - ptam zatem czy moje obawy są uzasadnione, czy też nie?
SlawGaw - Wto 03 Lis, 2009
Jestem bardzo zdziwiony że AF nie był dobrze sprawdzony, trudno porównać sprawność ustawiania ostrości do innych, a argument że body nie ma silnika więc sprawność zależy od obiektywu jest żenujący. Canony są jakoś pod tym kątem sprawdzane a też nie mają silnika w body.
Arek - Wto 03 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | matryca 10Mpix o rozdzielczości 3872 x 2592 pikseli ma fizyczną rozdzielczość w pionie: 1296 punktów. |
To się nie dzieli na dwa, z wielu powodów. Między innymi z tego, że masz dwa razy więcej pikseli zielonych niż niebieskich i czerwonych, a informację o szczegółach jesteś w stanie wydobywać ze wszystkich.
G0rdon - Nie 29 Lip, 2012 Temat postu: NIKON D3000 Witam! Jestem zainteresowany zakupem pierwszej (mojej:)) lustrzanki....jestem amatorem stąd też specyfikacja tego aparatu oraz jego dość pochlebne opinie nakłoniły mnie na zakup właśnie tego modelu (z obiektywem 18-55VR)...mam jednak niezwykle laiczne pytanie,ale mam nadzieję,że zrozumiecie. Otóż nie mogę wywnioskować kwestii związanej z autofocusem. W specyfikacji jest informacja,że posiada on 11-punktowy AF. Jednak nie potrafię wywnioskować z tego,czy podczas robienia zdjęcia,będę musiał samodzielnie wyostrzyć obraz,czy tak jak w kompakcie wystarczy,że przycisnę migawkę do połowy,a obraz wyostrzy się automatycznie??? Z góry dziękuję za odpowiedź oraz ewentualne wyjaśnienia.
moronica - Nie 29 Lip, 2012
tak, autofocus bedzie automatyczny
jaad75 - Nie 29 Lip, 2012
moronica napisał/a: | autofocus bedzie automatyczny | Odkrywcze, zaiste...
G0rdon, kup sobie lepiej coś bardziej współczesnego, a przynajmniej coś z matrycą o nieco bardziej współczesnych osiągach.
moronica - Nie 29 Lip, 2012
jaad75, alez tak brzmialo pytanie, czy AF bedzie automatyczny
komor - Nie 29 Lip, 2012
Dalsza część tej dyskusji przeniesiona do wątku Pierwsza lustrzanka ok.1500 zł (edycja 2011).
|
|