forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Zestaw do makro fotografii / system Canon / Tamron 28-75 2.8

y3low - Sro 04 Lis, 2009
Temat postu: Zestaw do makro fotografii / system Canon / Tamron 28-75 2.8
Witam chce skompletowac zestaw do makro fotografii na systemie Canona (40D) w posiadaniu mam obiektyw tamrona 28-75 2.8 i teraz moje pytanie co dokupic pierscienie posrednie czy moze mieszek (bez automatyki) konwerter raynoxa ? jakie osiagi i czy warto podpinac to pod tego tamrona...? w posiadaniu mam jeszcze gdzies zenita i zapewne obiektyw heliosa moze helios lepszy...

Pozdrawiam i czekam na jakies podpowiedzi itd... :)

hijax_pl - Sro 04 Lis, 2009

Jakie makro chcesz robic? Jakie efekty uzyskac?
zug - Sro 04 Lis, 2009

y3low, zobacz ten temat :arrow: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6969
powinno Ci pomóc ;)

y3low, jak masz heliosy jakieś to pewnie najprościej będzie pierścienie pośrednie. Bo zakładam że do zenita masz jakąś 50kę.
y3low - Sro 04 Lis, 2009

hijax_pl napisał/a:
Jakie makro chcesz robic? Jakie efekty uzyskac?

Ogolnie makro owadow :) biedroneczki itd...

[ Dodano: Sro 04 Lis, 2009 22:36 ]
zug napisał/a:
y3low, zobacz ten temat :arrow: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6969
powinno Ci pomóc ;)

Dzieki przestudiuje ten temat :)

y3low, to mieszek Ci sie nie przyda, pierścienie a i owszem, ale z heliosem, na tamrona możesz spróbować z raynoxem. Jedno i drugie będzie wymagało od Ciebie trochę nauki w posługiwaniem się takim zestawem. Z tym że niestety te owady będą się musiały ruszać jak mucha w smole, lub też być udomowione. Bo odległość od przedniej soczewki to będzie 10cm. Więc lepiej dedykowany obiektyw, np tamron 90 lub sigma 105. No ale to też koszt większy.
y3low - Sro 04 Lis, 2009

Tak tylko z tego co wyczytalem z tematu ktory podal mi zug, przy takiej srednicy tego tamrona i z zalorzonym raynoxem winetuje w 50% wiec raynox odpada raczej przy tym obiektywie... ;//
oracle - Sob 07 Lis, 2009

biedronki dasz radę heliosem + pierścieniami ale nic więcej. Czasem będzie trzeba zejść poniżej 10cm także większość owadów ze skrzydłami ucieknie.

Poczekaj troche i uzbieraj na jakiś obiektyw makro pokroju tamrona 90/2.8.