forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Co takiego strasznego jest w EXIF'ie ?

MariuszSca - Nie 14 Sie, 2011
Temat postu: Co takiego strasznego jest w EXIF'ie ?
Czasem oglądając zdjęcia na forum próbuję podglądnąć jak i czym zostało wykonane. Niestety duża część osób "wycina" właściwe dane (Exif) traktując je jako bardzo tajne/poufne.
Dziwi mnie to, bo jak inaczej poprawiać własną technikę jak nie podglądając lepszych od siebie. Jest wiele stron www, gdzie można oglądać zdjęcia z dokładnym opisem. Jeśli już koniecznie ktoś nie chce pokazywać tych danych, to czy nie można by poprosić o obligatoryjne podpisywanie swoich zdjęć modelem obiektywu, ogniskową i przysłoną. Duża część osób ma w stopkach powypisywane jaki sprzęt ma, wiec takie podstawowe informacje chyba nie powinny być tajemnicą.

hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011

Część osób wycina sama, inni nie - choć korzystają z serwisów hostingowych, które same z siebie wycinają...

A co do tajemnicy to chyba zawsze można poprosić o podanie danych?

hijax_pl napisał/a:
Część osób wycina sama, inni nie - choć korzystają z serwisów hostingowych, które same z siebie wycinają...

Rozumiem

Cytat:
A co do tajemnicy to chyba zawsze można poprosić o podanie danych?

Oczywiście, że można :-) Tyle, że ja, po takim forum, jak to, spodziewałbym się raczej jawności tych danych. W przeciwieństwie do stron gdzie jedynym celem jest pokazanie obrazka. Stąd moja sugestia o ewentualnym obligatoryjnym wypisywaniu wspomnianych informacji. Oczywiście nikogo zmuszać bym nie chciał :-) Ale może wpisać taki paragraf, gdzieś do "netykiety", byłoby warto?

Ktosik - Nie 14 Sie, 2011

dane exif jednak troszkę zajmują miejsca, ja zazwyczaj je wycinałem gdy wstawiałem zdjęcia na allegro, zawsze to taniej :) i tak mi zostało.
mozer - Nie 14 Sie, 2011

MariuszSca, najważniejszych informacji dotyczących okoliczności wykonania dobrego zdjęcia nie wyczytasz z exifa - np. ustawienia światła. :)

mozer napisał/a:
MariuszSca, najważniejszych informacji dotyczących okoliczności wykonania dobrego zdjęcia nie wyczytasz z exifa - np. ustawienia światła. :)

Masz oczywiście rację. Z drugiej jednak strony gdy tak popatrzy się na to, co niektórzy potrafią zrobić w Photoshoopie, to można odnieść wrażenie, że jednak ten aspekt (ustawienie światła) nie jest już taki ważny ;-)

hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011

Światła modelujacego do zdjęcia nie dodasz. No chyba, ze myślisz o renderowaniu sceny 3D ;-)
mozer - Nie 14 Sie, 2011

Poza tym ustawień fotoszopa też nie ma w exifie ;)
kasiakaaz - Nie 14 Sie, 2011

MariuszSca, niektóre programy w wersjach testowych/niepełnych same wycinają exify, np. Noiseware, którego kiedyś czasem używałam. Machinery w pełnej wersji zdaje się też. Jeżeli jakieś zdjęcie Cię zainteresuje, a nie ma exifu, poproś o udostępnienie, nie sądze aby ktoś Ci odmówił.

kasiakaaz napisał/a:
MariuszSca, niektóre programy w wersjach testowych/niepełnych same wycinają exify, np. Noiseware, którego kiedyś czasem używałam. Machinery w pełnej wersji zdaje się też. Jeżeli jakieś zdjęcie Cię zainteresuje, a nie ma exifu, poproś o udostępnienie, nie sądze aby ktoś Ci odmówił.

Moje wątpliwości co do powodów wycinania Exif'ów zostały już wcześniej wyjaśnione. Czemu dałem już wyraz. Pozostaje jedynie kwestia zamieszczenia informacji o pożądanym wpisywaniu danych takich jak: przysłona, czas, ogniskowa i ew rodzaj obiektywu np w miejscu gdzie jest mowa o maksymalnych rozmiarach zdjęcia do zamieszczenia na stronie. Kto będzie chciał, to zamieści, a kto nie, to nie. Ja z góry bardzo za to dziękuję i jestem przekonany, że nie tylko ja. Nie trzeba będzie mnożyć wpisów na forum o prośby. To wszystko.

edmun - Nie 14 Sie, 2011

MariuszSca napisał/a:
Nie trzeba będzie mnożyć wpisów na forum o prośby. To wszystko.

Wystarczy napisać PW do autora... kolekcjonujesz exify że uważasz, że jest aż tak dużo pisania ?

Szalejad - Nie 14 Sie, 2011

MariuszSca napisał/a:
Kto będzie chciał, to zamieści, a kto nie, to nie.

I dokładnie tak teraz jest. A wspomniana wcześniej "obligatoryjność" stoi w sprzeczności z dowolnością.
Osobiście jestem przeciwny takim nakazom - napisz priva do autora, jeśli to takie ważne.

Tutejszyn - Pon 15 Sie, 2011

MariuszSca napisał/a:
..Stąd moja sugestia o ewentualnym obligatoryjnym wypisywaniu wspomnianych informacji. Oczywiście nikogo zmuszać bym nie chciał :-) Ale może wpisać taki paragraf, gdzieś do "netykiety", byłoby warto?
Ja nie wycinam, ale po takim wpisie o koniecznosci zostawiania EXIF, kasowałbym wszystko bardzo skrupulatnie. To nie zlosliwość, ale nie jestem tu za karę, tylko z własnej woli. Robię coś, bo chcę i nikt mnie tu do nieczego nie zmusi.
MariuszSca - Pon 15 Sie, 2011

Tutejszyn napisał/a:
MariuszSca napisał/a:
..Stąd moja sugestia o ewentualnym obligatoryjnym wypisywaniu wspomnianych informacji. Oczywiście nikogo zmuszać bym nie chciał :-) Ale może wpisać taki paragraf, gdzieś do "netykiety", byłoby warto?
Ja nie wycinam, ale po takim wpisie o koniecznosci zostawiania EXIF, kasowałbym wszystko bardzo skrupulatnie. To nie zlosliwość, ale nie jestem tu za karę, tylko z własnej woli. Robię coś, bo chcę i nikt mnie tu do nieczego nie zmusi.

To fajnie, dobrze by też było, abyś przeczytał dokładnie ten wątek.

Tutejszyn - Pon 15 Sie, 2011

MariuszSca napisał/a:
To fajnie, dobrze by też było, abyś przeczytał dokładnie ten wątek.
Sugerujesz, że nie umiem czytać? Może Ty przeczytasz jeszcze raz? Najlepiej na głos?

PS
Uwielbiam takie odsyłanie do poczatku wątku. "Przeczytaj ze zrozumieniem", "przeczytaj jezszcze raz co powiedziałem".. Jakbym nie miał nic innego do roboty, tylko analizować każde zdanie. Chcewsz EXIFa - dobrze. Co jest takiego, w tym co powiedziałem, że uważasz, że nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi?

komor - Pon 15 Sie, 2011

Tutejszyn, easy… :) O ile dobrze zrozumiałem (starałem się czytać ze zrozumieniem :) ) to koledze MariuszSca chodzi o taką netykietę, a nie przepis. Wiesz, że jest coś mile widziane, że wypada, że sugeruje się itd. Np. w Fotografii architektury parę razy postulowałem, żeby pisać, co to za miejsce, którego fotografię się przedstawia. Ale nie postulowałem wpisania tego do regulaminu jako obowiązku, tylko wiesz, taki gentlemen’s agreement (przepraszam wszystkie panie za kolejny zwrot z cyklu politycznie niepoprawnych).

:)

jaad75 - Pon 15 Sie, 2011

hijax_pl napisał/a:
Światła modelujacego do zdjęcia nie dodasz.
Założysz się?... :razz:
hijax_pl - Pon 15 Sie, 2011

Tak żeby nie bylo widać? Z wszystkimi refleksami i roznicami w zalezności od tekstury ?
No moze i się da... Ale ns pewno nie jest to trywialne tam jak ustawienie świateł ;-)

jaad75 - Pon 15 Sie, 2011

To zależy od zdjęcia, ale czasem można zrobić to bardzo przekonywująco... :smile: Oczywiście, o wiele lepiej, jeżeli światło jest od początku dobre.
mozer - Pon 15 Sie, 2011

jaad75, a masz jakieś przykładowe zdjęcia? Chętnie bym to zobaczył :)
komor - Pon 15 Sie, 2011

mozer, co Ty, nigdy w ręku nie miałeś Twojego Stylu albo innego magazynu kolorowego? :P
MariuszSca - Pon 15 Sie, 2011

komor napisał/a:
Tutejszyn, easy… :) O ile dobrze zrozumiałem (starałem się czytać ze zrozumieniem :) ) to koledze MariuszSca chodzi o taką netykietę, a nie przepis. Wiesz, że jest coś mile widziane, że wypada, że sugeruje się itd. Np. w Fotografii architektury parę razy postulowałem, żeby pisać, co to za miejsce, którego fotografię się przedstawia. Ale nie postulowałem wpisania tego do regulaminu jako obowiązku, tylko wiesz, taki gentlemen’s agreement (przepraszam wszystkie panie za kolejny zwrot z cyklu politycznie niepoprawnych).

:)

Bardzo Ci dziękuje. Właśnie o coś takiego nieśmiało chciałem poprosić. A na pewno nic forsować ani zmuszać. Może faktycznie to słowo "obligatoryjnie", czy cuś takiego, mogło kogoś zirytować, ale nie było to moim zamiarem. W ogóle, tematu już nie będę poruszał.

mozer - Pon 15 Sie, 2011

komor, dobra, dobra, wiesz o co chodzi ;P
Do magazynów jednak robi się zdjęcia w studio 'modelując' światłem. PS to poprawki później - choć często bardzo mocne. A mi chodzi o poprawienie światła na zdjęciu :)

Tutejszyn - Sro 17 Sie, 2011

MariuszSca napisał/a:
...W ogóle, tematu już nie będę poruszał.
A poruszaj.. Tak samo Ty możesz sobie poruszać temat, tak jak ja moge sobie pozwolić sobie nie stosować się do zaleceń. Zirytowało mnie dopiero "przeczytaj jeszcze raz to co napisałem". Zawsze mnie to irytuje. To bardzo popularny zwrot na forum. Podobnie mnie irytuje, kiedy ktoś wyjeżdza ze sowem "malkontent". Ale tak samo - ja mogę się irytować, a Ty możesz mieć to w de. Nieprawdaż?
slawomirro - Wto 18 Paź, 2011
Temat postu: Re: Co takiego strasznego jest w EXIF'ie ?
exif zawiera wszystko co isę robiło ze zdjęciem. Dosłownie wszystko. Czasem jak istnieje w dobym zdjęciu można poznać co autor zrobił temu zdjeciu w postprodukcji, że takie wyszło :)
jaad75 - Wto 18 Paź, 2011

slawomirro napisał/a:
Dosłownie wszystko.
Nie, nie wszystko. To miejskie legendy.

jaad75 napisał/a:
slawomirro napisał/a:
Dosłownie wszystko.
Nie, nie wszystko. To miejskie legendy.

Przykładowo jak masz zdjęcie i wsadzisz je to Lightrooma, to w exifie widać dosłownie wszystko co w LR było robione, jak suwaczek zmieniony :)

hijax_pl - Wto 18 Paź, 2011

To ciekawe, bo moje zdjęcia po wyeksponowaniu z LR nie mają tych danych ;-)
edmun - Wto 18 Paź, 2011

slawomirro, to rewelacja....

slawomirro, ja nie jestem przekonany, czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz... :roll:
cybertoman - Wto 18 Paź, 2011

Czepiacie sie? - jesli nie "zabronic", to LR eksportuje przeciez ustawienia suwakow, uzytych pedzi itp.
kufel - Wto 18 Paź, 2011

cybertoman napisał/a:
jesli nie "zabronic", to LR eksportuje przeciez ustawienia suwaków, uzytych pedzi itp.
racja z tym, ze nie wszystkie programy czytające exif informują o tym. np plugin do Mozilli (czytający exif) pokazuje te dane.

cybertoman napisał/a:
Czepiacie sie? - jesli nie "zabronic", to LR eksportuje przeciez ustawienia suwakow, uzytych pedzi itp.
Do JPG-ów?... :razz:

jaad75 napisał/a:
Do JPG-ów?...
Tak, do JPG-ow.

cybertoman, proszę - jakich suwaków i pędzli tu użyłem?

jaad75 napisał/a:
slawomirro, ja nie jestem przekonany, czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz... :roll:

słyszałeś o takim narzędziu jak EXIFToolGUI? Jak się specjalnie nie pokasuje ustawień exifa,
to widać wszystko. Przykładowy zrut ekranu jakiegoś pliku JPG:

jaad75 - Sprawdz sam Wyeksportowales JPGa obrabianego w CS4, wiec nic dziwnego...
A Tu poprzestawialem troche suwakow, pedzlem rozmylem troszku i wyeksportowalem "bez ograniczen" - wszystko jest w EXIF-ie pod XMP.

cybertoman, jak widzisz parametry w przypadku mojego zdjęcia są mocno szczątkowe... Nie możesz powiedzieć nic o pośrednich przekształceniach, a z exifem nic nie było kombinowane.

jaad75, wyeksportowales JPGa, obrabianego w CS4. To, co pozniej zostalo zmienione juz w LR, jest w EXIFie. Bezposrednio i swiadomie nic z exifem nie kombinowales, jednak uzyty workflow tak sie w tym aspekcie objawia.

cybertoman, nie o to chodzi, przypomnę może cytat:
slawomirro napisał/a:
exif zawiera wszystko co isę robiło ze zdjęciem. Dosłownie wszystko. Czasem jak istnieje w dobym zdjęciu można poznać co autor zrobił temu zdjeciu w postprodukcji, że takie wyszło :)
No więc, co wynika z exifa mojego zdjęcia? Choćby to, że balans bieli był As Shot, co jest oczywistą bzdurą itd... Zdjęcie jest oczywiście eksportowane bezpośrednio z LR, ale w międzyczasie przeszło przez PS, a exif nie jest w stanie dać informacji co się z nim działo, ani przedtem w Lightroomie, ani w Photoshopie. Zostają tylko ostatnie ustawienia suwaków dla pliku tuż przed eksportem, a tych oczywiście nie ruszałem.
komor - Wto 18 Paź, 2011

Ale o co w sumie się kłócicie, bo ja widzę głuchy telefon. Można tak wyeksportować JPG-a, żeby zawierał dane EXIF i dane o obróbce, a można tak wyeksportować, żeby nie zawierał, nie?

komor napisał/a:
Ale o co w sumie się kłócicie
O podejscie do sprawy, czyli o to, w jaki sposob korygowac nieprecyzyjne wypowiedzi innych uzytkownikow.

[ Dodano: Wto 18 Paź, 2011 16:28 ]
hijax_pl napisał/a:
To ciekawe, bo moje zdjęcia po wyeksponowaniu z LR nie mają tych danych
A instrukcje obslugi czytales? :cool:

komor, a jak wyeksportować zdjęcie z PS-a, tak, by exif zawierał dane o obróbce?
komor - Wto 18 Paź, 2011

jaad75, ale mowa jest o LR nie PS.
slawomirro napisał/a:
Przykładowo jak masz zdjęcie i wsadzisz je to Lightrooma, to w exifie widać dosłownie wszystko co w LR było robione, jak suwaczek zmieniony

No dobra, slawomirro niepotrzebnie dodał słowo przykładowo, bo owszem PS nie zapisuje historii edycji. Ale można było uściślić, a nie brnąć w sprzeczkę. Nudzi wam się, normalnie… :)

komor, nie tylko PS - przepuszczę bezpośrednio z LR przez Portraiture, albo Vivezę i też nic nie będziesz w stanie powiedzieć o edycji.
komor napisał/a:
Nudzi wam się, normalnie… :)
Trochę... :razz:

cybertoman napisał/a:
A instrukcje obslugi czytales? :cool:
Taaaa.. I właśnie dlatego wiem, do czego służy opcja "Minimize Embedded Metadata" :D
komor - Wto 18 Paź, 2011

jaad75 napisał/a:
nie tylko PS - przepuszczę bezpośrednio z LR przez Portraiture, albo Vivezę i też nic nie będziesz w stanie powiedzieć o edycji.

No oczywiście, bo to znowu są zewnętrzne pluginy, a nie LR. Idę stąd. :)

komor napisał/a:
No oczywiście, bo to znowu są zewnętrzne pluginy, a nie LR. Idę stąd. :)
Ale przecież po edycji w zewnętrznym programie robisz reimport i dalej edytujesz w LR dane zdjęcie - więc w czym problem?

Konkluzja jest taka, że exif wcale nie zawiera wszystkich informacji o obróbce, jak mówią miejskie legendy (i slawomirro :razz: )...
komor - Wto 18 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ale przecież po edycji w zewnętrznym programie robisz reimport i dalej edytujesz w LR dane zdjęcie - więc w czym problem?

W tym, że zewn. pluginy wcale nie muszą zapisywać swoich kroków historii, więc to się nie zachowa.

jaad75 napisał/a:
Konkluzja jest taka, że exif wcale nie zawiera wszystkich informacji o obróbce

I z tym się zgodzę, po dodaniu, że może zawierać, ale nie musi, bo wszystko zależy od programu. :)

komor napisał/a:
bo wszystko zależy od programu. :)
I jego ustawień... :wink:

komor, LR zapisuje historię edycji? Pierwsze słyszę...

hijax_pl napisał/a:
komor, LR zapisuje historię edycji? Pierwsze słyszę...

Ja tu widzę cześć osób które w 100% są przekonane że exif nie zawiera żadnych danych o edycji, bo... te osoby je blokują poprzez ustawienia programu/wtyczki/dodatki.
ZGODA. Jak się ustawi, che sie coś ukryć - to sie ukryje.

DOMYŚLNIE, zgodnie z ustawieniami zaraz po instalacji - np LR (bo właśnie ja LR używam najcześciej), ustawieniami których 90% użytkowników nie zmienia - historia operacji jest zapisywana. Przykład - zrzut ekranu strona wcześniej.

Jak się nie chce ukryć swoich zmian - one są widoczne w exifie, czy sie to komuś podoba czy nie, czy nie wierzy w słowo pisane, tylko ufa swoim przykonaniom :)

mozer - Wto 18 Paź, 2011

Przecież wiadomo, że zawsze jest jakiś sposób, żeby ukryć/zfabrykować EXIF - nie wiem co mają na celu zaczepki hijax_pl i jaad75. :?:

slawomirro, nic nie trzeba "umyślnie" blokować, po prostu LR (domyślnie) pokazuje to, co ma na suwakach w momencie eksportu, ale to nie znaczy, że pokazuje "historię edycji".

slawomirro napisał/a:
historia operacji jest zapisywana
Nieprawda. Historia to jest w lewym panelu modułu Develop LR... Jeśli jest to dla Ciebie tożsame z tym co LR zapisuje do exifa to... musimy zdefiniować, czy słowo "historia" rozumiemy tak samo.
slawomirro napisał/a:
Jak się nie chce ukryć swoich zmian - one są widoczne w exifie, czy sie to komuś podoba czy nie, czy nie wierzy w słowo pisane, tylko ufa swoim przykonaniom :)
Ale jakie zmiany? Obrabiam w LR RAWa, po zakończeniu korekcji edytuję np w Nik SIlverEfex i importuję ponownie. W tym momencie nowy plik ma już domyślne ustawienia w module Develop. Robię parę dodatkowych zmian i eksportuję - co będę miał w EXIFie? Czy z takiego EXIFa da się odczytać jakąkolwiek historię zmian?

mozer, nic nie trzeba ukrywać/fabrykować. W tym cały szkopuł. Ba nawet jak mocno chcesz ujawnić, co robiłeś z plikiem, to bardzo często nie będziesz w stanie zrobić tego w exifie (no chyba, że dopiszesz w notkach).
mozer - Wto 18 Paź, 2011

jaad75, z pierwszej wypowiedzi slawomirro zrozumiałem, że chodzi o to, że w EXIFie domyślnie zapisywane są ustawienia wszystkich suwaków w LR - czy nie jest to prawda? Oczywiście historia jako taka nie jest zapisywana.

mozer, że zacytuję jeszcze raz:
slawomirro napisał/a:

To są miejskie legendy. Tyle.

mozer - Wto 18 Paź, 2011

jaad75, ale zapisywane są do exifa ustawienia suwaków w LR, czy nie? Bo ja jedno, Ty drugie.

mozer napisał/a:
ale zapisywane są do exifa ustawienia suwaków w LR, czy nie?
Są (ale nie do DNG)
Wartości suwaków w momencie eksportu.

mozer - Wto 18 Paź, 2011

No i zrozumiałem, że o to chodziło w tym skrócie myślowym o zapisie tego, co wykonał użytkownik w postprodukcji. Ale mogę się mylić ;)

mozer napisał/a:
No i zrozumiałem, że o to chodziło w tym skrócie myślowym o zapisie tego, co wykonał użytkownik w postprodukcji. Ale mogę się mylić ;)
Ale to przecież nieprawda. Zrób sobie taki eksperyment co opisałem w jednym z poprzednich postów.

W EXIF są zapisane ostatnie ustawienia, a nie co się robiło w postprodukcji.

mozer, ustawienia suwaków, do nie jest (albo nie zawsze jest):
Cytat:
wszystko co isę robiło ze zdjęciem. Dosłownie wszystko.

Co w tym niezrozumiałego?

mozer napisał/a:
jaad75, ale zapisywane są do exifa ustawienia suwaków w LR, czy nie? Bo ja jedno, Ty drugie.

Są zapisywane, ale mam wrażenie, że cżłowieka nie przekonasz, niezależnie co byś napisał.
On wie lepiej :)

mozer - Wto 18 Paź, 2011

Ale Wy wplątujecie w PP inne programy/wtyczki - założenie było o czystym LR. Czego konkretnie nie zapisze?

mozer napisał/a:
założenie było o czystym LR
A gdzie? Bo początkowy post nie traktował ani o LR, ani o "czystości"...

http://forum.optyczne.pl/...p=318538#318538

To, że wymanewrował temat na LR to inna para kaloszy. Równie dobrze możemy mówić o CaptureOne ale o dcraw...

slawomirro, skoro tak twierdzisz, to odczytaj co zrobiłem w LR ze zdjęciem, które zalinkowałem. Zapewniam Cię, że większość jego obróbki odbywało się w LR.
mozer napisał/a:
założenie było o czystym LR
Nie było założenia. Była rozmowa o exifie jako takim.
mozer - Wto 18 Paź, 2011

Od strony formalnej macie rację ;) , ale założyłem (najwyraźniej niesłusznie), że nikt nie może uważać, iż w exifie siedzi wszystko niezależnie od tego przez ile programów przemielimy zdjęcie...

mozer napisał/a:
niezależnie od tego przez ile programów przemielimy zdjęcie...
I jakimi programami mielimy zdjęcie...

No dobra, jak juz tak dzielimy wlos na czworo, to jaad75 - w cytacie

"exif zawiera wszystko co isę robiło ze zdjęciem. Dosłownie wszystko. Czasem jak istnieje w dobym zdjęciu można poznać co autor zrobił temu zdjeciu w postprodukcji, że takie wyszło"

znalezc mozna odpowiedz na Twoje pytanie o zalinkowane zdjecia, a konkretnie w tej czesci: "Czasem jak istnieje w dobym zdjęciu".

Czyli tylko w dobrym. I tylko czasem.

cybertoman, jeśli chciałeś mi wetknąć jakąś szpilę, to Ci się nie udało... :smile:

cybertoman napisał/a:
Czyli tylko w dobrym. I tylko czasem.
Cytat:
exif zawiera wszystko co isę robiło ze zdjęciem. Dosłownie wszystko
:?: :?:

jaad75 napisał/a:
jeśli chciałeś mi wetknąć jakąś szpilę,
E tam, probowalem zartobliwie nasladowac "przeciaganie liny z drzewem", ale mi, jak widac, nie wychodzi.

A szpile, jesli juz, to tylko w czule miejsca i przeciez nie na publicznym forum.