forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Najlepszy kompakt do max 3 tyś

Darecki2005 - Czw 24 Lip, 2008
Temat postu: Najlepszy kompakt do max 3 tyś
Panowie chciałbym prosić o pomoc i trochę mi doradzić. Właśnie sprzedałem P80 i chciałbym kupić coś lepszego, mniej szumiącego, przy słabszym oświetleniu, zastanawiałem się nad lustrem ale z aparatu będę korzystał ja i żona a dla niej najlepszy był by automat, choć nie powiem ze dla mnie też, bo na ustawieniach manualnych się nie znam, więc lustrzankę wykluczam, nawet dlatego, że się na tych obiektywach nie znam i to co piszecie, jakieś cyferki z oznaczeniami to dla mnie ciemna masa. Więc pozostaje mi kompakt, tylko jaki? Zdjęcia będę robił portretowe i jak mi sie potomek urodzi to jego będę fotografował, co ważne aby w pomieszczeniu z lampą czy bez aparat nie szumiał i zdjęcia były ostre, zoomu troszkę też by się przydało ale nie wymagam aż strasznie wielkiego. Może ktoś zapyta dlaczego sprzedałem P80, otóż dlatego że zachwycały mnie zdjęcia na zewnątrz a w pomieszczeniach nie za bardzo, a chcę dziecko mieć czym fotografować. Zastanawiałem się nad FZ18 bo dużo piszecie na jego temat ale nie mam żadnego zdjęcia nawet z tego aparatu. Prosił bym o podesłanie mi jakiś fotek z tego aparatu na maila tylko nie zdjęć makro bo to mnie najmniej interesuje, raczej krajobrazy i w pomieszczeniach jak wypada w trudniejszych warunkach oświetleniowych
Darecki2005@poczta.fm

Monastor - Czw 24 Lip, 2008

Darecki2005, lustrzanki możesz używac tak samo jak zaawansowanego kompaktu, każde lustro ma tryb pełnej automatyki, a i programy tematyczne się znajdą, tylko jakośc zdjęc będzie o niebo lepsza. Każda porządna hybryda też ma manualne ustawienia, których podobnie jak w lustrzance nie wykorzystasz. Naprawdę warto się zastanowic nad amatorskim lustrem.

Jeśli chodzi o kompakty, same pochwały (prawie) słyszałem o Sony R1. Ma świetny optycznie obiektyw, a nawet nie szumi aż tak tragicznie. Jest natomiast dosyc duży. Niestety trudno go teraz znaleźc. Musiałbyś zobaczyc na allegro.

ender - Czw 24 Lip, 2008

kompakt i niskie szumy w wiekszych czulosciach? to tak jak sucha woda kolego
po pierwsze mala matryca z gesto upakowanymi pikselami zawsze bedzie szumiec a to jest to co spotkasz w kompakcie

wiec teoretycznie masz 3k i interesuja cie niskie szumy? wiec d3 i d700 odpadaja :p ale poszukaj w tej cenie czegos z matryca cmos i mala gestoscia pikseli ;)

chociaz watpie zebys znalazl cos rozsadnego bo to sa drogie aparaty

a jak ma miec ccd to cie zmartwie firmy nie ida w zmniejszanie szumow tylko w pakowanie wiekszej liczby pikseli

a to ? http://www.allegro.pl/ite...o_centrum_.html
tu masz jego test na dpreview http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp1/
(to moze byc to czego szukasz :p

albo to? http://www.allegro.pl/ite...uper_cena_.html

roznica miedzy tymi dwoma to taka ze ten pierwszy co link ma do testu to typowy kompakt a drugi to lustrzanka ale maja te same matryce ;) jedyny minus kompakta to to ze nei ma zooma a do lustrzanki jest obiektyw z zoomem 11

MichalP - Czw 24 Lip, 2008

tania lustrzanka - Nikon d40 z kitem VR i jechane. Cena kompakta, jakość lustrzanki. 6mpix wystarczy. Starsze Canony entry level też nie są złe 350/400d
mavierk - Czw 24 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
Nikon d40 z kitem VR i jechane.
Nie :P Pradwa jest taka - tym zestawem nie wymieciesz, chodzi o zakres - wymięka przy kompaktach. Ale..

Za 3k kupisz akuratnie: Nikon d60 + 18-200VR -> to będzie idealny zamiennik kompakta - dobre auto, przyjemne, intuicyjne. Tylko LV nie ma (ale ma za to super duzy wizjer... relatywnie super duży ;) )

ender - Czw 24 Lip, 2008

ale on chcial cos niskoszumiacego to te sigmy chyba ciekawsze ;)

Tak sie spodziewałem ze bedziecie namawiac na lustro, sam bym chciał ale trochę sie wacham. Nie miałem nigdy z tym styczności. No jesli juz bym kupował lustro to bym trochę nagiął tą cene moze do 4 tys. Zebym miał jeszcze jakies zdjęcia dla porównania z lustra a kompaktu to juz by mi trochę łatwiej było, bo te na forum nie są pełnowymiarowe zazwyczaj.
A co do tego aparatu sigmy, to miał ktoś z nim styczność? wie jak foci w praktyce? bo te testy to jakoś nieufne są w 100%

ender - Czw 24 Lip, 2008

Darecki2005 napisał/a:
Tak sie spodziewałem ze bedziecie namawiac na lustro, sam bym chciał ale trochę sie wacham. Nie miałem nigdy z tym styczności. No jesli juz bym kupował lustro to bym trochę nagiął tą cene moze do 4 tys. Zebym miał jeszcze jakies zdjęcia dla porównania z lustra a kompaktu to juz by mi trochę łatwiej było, bo te na forum nie są pełnowymiarowe zazwyczaj.
A co do tego aparatu sigmy, to miał ktoś z nim styczność? wie jak foci w praktyce? bo te testy to jakoś nieufne są w 100%

testy nieufne? a co w nich wzbudza twoja nieufnosc?

ender napisał/a:
ale on chcial cos niskoszumiacego to te sigmy chyba ciekawsze ;)
no jest Sigma dp1, ale ona uniwersalna nie będzie :)

ender ja znachor az taki nie jestem ale przy zakupie p80 sugerowałem sie testami i byłem trochę tym rozczarowany po zakupie, a zgadywanie i kupowanie metodą prób i błędów jest troche nieopłacalne

no to na: d60 + 18-200VR :) Ewentualnie, jak Cię stać: d80 +... ale czy d80 auto ma takie dobre?

mavierk napisał/a:
no to na: d60 + 18-200VR :) Ewentualnie, jak Cię stać: d80 +... ale czy d80 auto ma takie dobre?

a tego to ja niewiem :neutral:

ender - Czw 24 Lip, 2008

Darecki2005 napisał/a:
ender ja znachor az taki nie jestem ale przy zakupie p80 sugerowałem sie testami i byłem trochę tym rozczarowany po zakupie, a zgadywanie i kupowanie metodą prób i błędów jest troche nieopłacalne

a byly to testy z tego portalu?:P

nie musisz im wierzyc sprawdz se specyfikacje matrycy cmos z razadko upakowanymi pikselami ;) to jakby znamionuje niskie szumy ;)

Nie to gdzies na zagranicznych stronach a i wypowiedzi uzytkowników były pochlebne, a może ja za bardzo wybredny jestem, siedze i ogladam lustra na allegro i jeszcze cos bym wybrał ale z tymi obiektywami gorzej ajjjjjjjjj
ender - Czw 24 Lip, 2008

od szukania i czytania to ludzie staja sie szumofobami jak to ktos na tym forum pisal ;) wiem bo sam sie taki stalem ale jest na to recepta albo kupisz cokolwiek i bedzie to takie samo jak kazde inne albo wybierzesz z glowa ;)

a jezeli chodzi o wybor z glowa to naprawde radze ci sie zastanowic bo twoje kryterium to szumy i albo sie go bedziesz trzymal i wezmiesz sigme ;) albo je olejesz i wtedy masz niezly wybor jak np jakis nikon z matryca 6mpix lol

ps ja widze ze ta sigma ma swoje wady jak chociazby to zdejecie czerwonych tulipanow ktore wyszly... rozowe ale kazda rzecz ma swoje plusy i minusy

a ten kompakt sigmy ma duzo wad to pewnie lustrzanka tez tyle ma

Conclusion - Cons
Desaturated and 'flat' JPEG output
Some chroma noise even at base ISO, lots of it at higher sensitivities
Unreliable White Balance (and poor color in low light)
Generally very slow, very long read/write and processing times
Unimpressive shutter lag
Continuous mode only allows three shots per burst
Very slow Auto-Focus
Auto Focus gives up completely very quickly in low light (and there is no AF help light)
28mm fix focal length limits applications (but you know that before you buy)
Lens prone to flare (using the optional lens hood helps)
Red channel clipping
Low resolution screen that is also prone to reflections and smearing
Preview and playback view are both inaccurate (but in different ways)
Low refresh rate results in slightly jerky live preview image
Preview image turns monochrome in low light
Longwinded menu structure, few external controls (plus almost redundant zoom buttons)
Black writing on black buttons hardly readable
Battery life not impressive, indicator not very precise
Underpowered Flash, slightly unreliable flash exposure and slow flash recycling
No live histogramm
No highlight warning in review mode
Image parameters cover only small spectrum
Low quality video recording
Gridlines cannot be diplayed in Manual Focus mode
Quite heavy vignetting at F4
You can't shoot RAW and JPEG (only one or the other)
No macro mode
Highest sensitivity only ISO 800

Owszem ale to znów zakup w ciemno, oczywiscie względem szumów znaje sobie sprawe ze ich nie sposób uniknąć ale chociaż aby nie były uciążliwe. Wolał bym kupić cos sprawdzonego co juz ktoś uzytkuje i może polecić.
ender - Pią 25 Lip, 2008

Darecki2005 napisał/a:
Owszem ale to znów zakup w ciemno, oczywiscie względem szumów znaje sobie sprawe ze ich nie sposób uniknąć ale chociaż aby nie były uciążliwe. Wolał bym kupić cos sprawdzonego co juz ktoś uzytkuje i może polecić.

no ja cie rozumiem sam bym tej sigmy nie kupil bo lekko niedopracowana jak na swoja cene ;) to ze dali taka matryce to pewnie uklon w strone szumofobow ale za to skopali pare innych rzeczy, no ale tak jak juz mowilem ciezko dostac kompakata o duzej matrycy zeby szumow nie bylo wiec masz ciezki orzech do zgryzienia

komor - Pią 25 Lip, 2008

Ja bym nie polecił Sigmy DP-1 nikomu nieświadomemu swoich potrzeb i zalet tej konstrukcji, ze względu na jej wady. Choć sam kibicuję technologii Foveon i mam nadzieję, że Sigma zrobi małą rewolucję, to na razie mają jeszcze sporo roboty do wykonania, żeby przekonać do swoich lustrzanek/kompaktów zwykłego pstrykacza.
W ogóle autorowi pytania radziłbym się najpierw zastanowić, mając taki budżet, czy chce mieć aparat sporo większy i cięższy od kompaktu, i jeśli nie jest to problem to skorzystać z rady kolegów i wziąć tanie, małe lustro z jednym w-miarę-przyzwoitym megazoomem. Polecony Nikon D60 z obiektywem 18-200VR wydaje się być dobrym pomysłem, mnie tylko drażni tej 3-punktowy system AF w najtańszych Nikonach... Wydaje mi się, że właśnie dla kogoś niezainteresowanego fotografią może to być problem po wygodzie kompakta, który ostrzył sam. Ale może się mylę?
Jeśli wolisz mieć sprzęt poręczniejszy i lżejszy to wracamy do meritum tego wątku (i działu kompaktowego!) i zamiast wydawać 3000 zł może wystarczą 2000 na polecane tu ciągle modele kompaktów?

ender - Pią 25 Lip, 2008

a moze olympus e420 najmniejsza i najlzejsza na rynku lustrzanka a w avansie jest po 1399 :P
Darecki2005 - Sob 26 Lip, 2008

Po rozmowie z żoną i zdjęciach testowych obejzanych na optyczne mysle powaznie o lustrzance. i teraz prozba do was w wyborze, budrzet swój podnisę do 4 tyś tylko czy sie wyrobie i kupie cos dobrego? Body juz wybrałem to bedzie eos450 lub 40d co sądzicie o tych canonach a moze cos innego? i teraz dobór obiektywu, bo tu wogole jestem zielony, chodzi mi o zdjęcia krajobrazu i robione w mieszkaniu czy jak to inaczej nazywając w pomieszczeniu. Czy udało by mi sie w tej cenie cos kupić sensnego z obiektywem, najlepiej uniwersalnym na moje w/w potrzeby, prosił bym o rady i nie pisać zakresu obiektywów tylko najlepiej jakies linki z allegro, bądz sklepu jakiegoś, i jeszcze czy wogole robiąc zdjęcia na automacie zdjęcia bendą lepsze jak z kompaktu?
MM - Sob 26 Lip, 2008

Za 4000 zł polecam kupno Canona 40D i Tamrona 17-50/2.8
Jak chcesz mieć pewność dobrej współpracy to pisz na PW. W tej chwili możesz mieć Canona 40D za 2700 zł z gwarancją Canon Polska i fakturą vat. Tamrona kupisz spokojnie za 1300 zł.

mavierk - Sob 26 Lip, 2008

...40d? A potem piszesz teksty w stylu: 'Ty chyba żartujesz, ale żeby nie było: w lustrzance zoomuje się z poziomu obiektywu' :P :P
komor - Sob 26 Lip, 2008

Z resztą dyskusji o wyborze lustrzanki proponuję przenieść się do odpowiednich wątków w dziale lustrzankowym (pod-dział Pomagamy w wyborze...), jest tam wybór gotowych już tematów, które warto najpierw przeczytać, zanim samemu założy się pięćdziesiąty ósmy taki sam temat.
Darecki2005 - Sob 26 Lip, 2008

mavierk napisał/a:
...40d? A potem piszesz teksty w stylu: 'Ty chyba żartujesz, ale żeby nie było: w lustrzance zoomuje się z poziomu obiektywu' :P :P

nie zabardzo rozumiem o co chodzi z tym zoomem?
a co do przeniesienia tamatu to bardzo bym prosił moderatora zeby to zrobił, bo miał być kompakt a ze sprawy troche inaczej sie potoczyły to i temat nie pasuje. Odnosnie przeglądania tematów to owszem, czytałem je kolego tylko ze kazdy ma inne potrzeby i nie kazdemu np ten sam obiektyw bedzie pasował, a ze ja kompletnie sie na tym nie znam wiec wole zapytać, bo raz juz pieniądze w błoto wywaliłem a teraz to juz troszkę wieksza kasa i szkoda popełniać błedy za swoje pienądze

komor - Sob 26 Lip, 2008

Tematu o kompakcie nie zamierzam przenosić do działu lustrzankowego, ale jeśli jesteś zainteresowany dalszą dyskusją o wyborze lustrzanki to przeczytaj kilka najnowszych wątków z działu Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej, szczególnie polecam Kompakt vs. Lustro ... Nikon D60- Temat rozbudowany, żebyś nabrał ogólnego rozeznania i potem możesz kontynuować dyskusję w którymś z tematów, który najbardziej Ci pasuje.
Co do tego, że każdy ma inne potrzeby to jeszcze nie oznacza, że dla każdej osoby należy założyć osobny wątek na forum. :) To nie jest bezpłatny hotline tylko forum wymiany informacji, myśli i pomysłów.
Bardzo proszę w tym wątku pisać od teraz tylko na temat kompaktów/hybryd do 3000 zł, a kolegę Darecki2005 zapraszam do lustrzanek.