forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Fujifilm X-Pro1

cszyszka - Czw 05 Sty, 2012
Temat postu: Fujifilm X-Pro1
Normalnie nie przepisuje plotek ale to może być aparat o który zamiesza trochę na rynku bezlusterkowców.

Jeżeli wieżyć plotkom tu: http://ces.cnet.com/8301-...ked-before-ces/ oraz tu: https://wellsfargoadvisors.mworld.com/m/m.w?lp=GetStory&id=587442481 to Fujifilm X-Pro1 będzie posiadał 16 Mpix matrycę APS-C EXR i zostanie zaprezentowany z trzema obiektywami stałoogniskowymi 18mm/f2, 35mm/f1.4 oraz 60mm/f2.4 (ten ostatni to może nawet macro będzie to już moja spekulacja). Aparat ma być wyposażony w wizjer hybrydowy.

Z góry przepraszam jeżeli te artykóły to zupełne brenie.

hijax_pl - Czw 05 Sty, 2012

cszyszka napisał/a:
który zamiesza trochę na rynku bezlusterkowców.
No z tym namieszaniem to bym nie przesadzał tak. Na pewno będzie to interesująca pozycja :)
cszyszka napisał/a:
Aparat ma być wyposażony w wizjer hybrydowy.
Ulepszona wersja tego z X100. Ciekawe jak się zachowuje optyczny przy podłączeniu czegoś zupełnie innego niż oficjalne szkiełka :D

Optycznie to pewnie będzie na tyle dobry co to optyka tego nieoficjalnego szkła które podkręcisz. Zakładając, że istnieć będzie adapter. Chyba, że Fuji zastosuje podobne rozwiązanie co w X100 gdzie starają się zniwelować winietowanie poprzez przesunięcia mikrosoczewek względem elementów światłoczułych. Wtedy winietowanie może być gorsze na brzegu matrycy dla obiektywów projektowanych pod lustra gdzie kąt padania jest zazwyczaj mniejszy niż bezlusterkowcach.

Trochę się pogubiłem czy komentujesz moje pytanie dotyczące OVF czy też kwestie optyki i odległości bagnetowej?

Pamiętaj też o organicznym sensorze - może jest w tym aparaciku taka matryca właśnie?

Upps to ja się pogubiłem na jakie pytanie odpowiadałm. Ja się zastanawiałem jedynie nad optyką a nie nad OVF.

Jeżeli chodzi o OVF to rozsądne by było gdyby aparat zachowywał się podobnie co lustrzanka w trybie Life-view po podłączeniu jakiegoś obiektywu powiedzmy jakiś Canon FD przez adapter do Canona 50D. Jak firmware pozwoli to coś będzie widać ale o przesłonie i odległości do obiektu to bym raczej zapomniał.

cszyszka napisał/a:
eżeli chodzi o OVF to rozsądne by było gdyby aparat zachowywał się podobnie co lustrzanka w trybie Life-view
Czyli blokada OVF i dostępny tylko EVF? Można i tak...

O ile rozumiem ten artykuł (a nie znam francuskiego) to aparat nie będize miał filtra AA. Niestety cena też jest wspomniana 1300 eur ...

Źródło http://photo-cult.com/for...42706&pg=1#last

grzegorz_maj - Sob 07 Sty, 2012
Temat postu: Re: Fujifilm X-Pro1
cszyszka napisał/a:
Normalnie nie przepisuje plotek ale to może być aparat o który zamiesza trochę na rynku bezlusterkowców.

Jeśli okaże się, że jest to organiczna matryca: http://techon.nikkeibp.co...0061115/123642/ to namiesza nie tylko na rynku bezlusterkowców ale i w ogóle w fotografii. najbliższy model to Sigma SD1, która kosztuje majątek. Tą wersję może potwierdzać stwierdzenie jakoby jakość miałaby być podobna do FF.

Możliwe, że użyją sensora Sony, tylko zamiast filtrów RGB użyje się 6ciu rodzajów filtrów losowo rozmieszczonych w kwadratach 6x6 - to faktycznie likwidowałoby morę bez użycia filtra AA. Mora powstaje od powtarzalnej struktury. Takie rozwiązanie nie dałoby jakości porównywalnej z FF, rozdzielczość byłaby mniejsza od takiej samej matrycy z RGB.

W każdym razie użycie większej ilości filtrów niż 3 prawie gwarantuje większą głębię tonalną i, znając Fuji, prawdziwą emulację filmów Velvia.. itd.

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 01:52 ]
Wygląda na to, że będzie to matryca 16MPix Sony z filtrami RGB losowo rozmieszczonymi w obrębie kwadratów 6x6 pikseli. Nuda.

krzys13k - Pon 09 Sty, 2012

Duży plus dla Fuji za wypuszczenie zestawu stałek, zamiast ciemnych zoomów. Ten X-Pro1 to póki co najładniejszy z cyfrowych bezlusterkowców, jakie wyszły (no może nie licząc Leiki, ale to inna bajka).

Pozostaje czekać na pierwszy, tzn drugi aparat bez lustra z pełną klatką. A teraz puśćmy wodze fantazji :mrgreen: Jak dotąd Canon nie zainteresował się takimi aparatami, może więc zdecyduje się wykorzystać tą niszę i zaskoczy nas FF bez lustra?

Marian - Pon 09 Sty, 2012

Ponieważ zapoznałem się z powyższym francuskim tekstem, mam jedno pytanie i jedno uzupełnienie do informacji o tym Fuji.

Czy może mi ktoś wyjaśnić skąd się bierze informacja o blokach fotodiod wielkości 6x6? W powyższym francuskim tekście piszą tylko o blokach składających się z sześciu fotodiod losowo pokolorowanych, w przeciwieństwie do Bayerowskich matryc składających się z czterech fotodiod regularnie pokolorowanych?

A w uzupełnieniu do już podawanych informacji dodam tylko, że autofokus w nim będzie zewnętrzny. Temu służy widoczne po lewej stronie powyżej obiektywu okienko.

hijax_pl - Pon 09 Sty, 2012

Ploty tylko.. ploty...
Cytat:
Instead of the traditional 2 x 2 sensor layout where you have two equally spaced green and blue pixels, the new Fuji X-Trans sensor will have a 6 x 6 design that consists of four 3 x 3 pixels that are mixed (not arranged like in the traditional design). This design should eliminate moiré (the sensor does not have AA filter). From there the processor will form colors which will add extra CPU time, where the new EXR Processor Pro come in play.

Masz może źródło tej z kolei informacji?

http://photorumors.com/20...liminate-moire/

Niestety i tu nie widzę żadnych informacji jak te 3x3 fotodiody miałyby być pokolorowane, a nie bardzo potrafię sobie to wyobrazić. Odsylają do swojego tekstu zamiast do Fuji. W takim razie czy Fuji w ogóle coś na ten temat opublikowało?

Marian napisał/a:
W takim razie czy Fuji w ogóle coś na ten temat opublikowało?
Ja żadnych white-papierów nie znalazłem jeszcze...
Chris62 - Pon 09 Sty, 2012

Zamiast X100 od razu powinni coś takiego wypuścić.
No ale zobaczymy jak tym razem będzie z jakością...

Chris62 napisał/a:
Rozumiem, że mówisz o firmwarze? Bo jakoś na zeszłorocznym zlocie nie kojarzę by ktokolwiek narzekał na jakość obsługi czy obrazka...
Chris62 - Pon 09 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Rozumiem, że mówisz o firmwarze? Bo jakoś na zeszłorocznym zlocie nie kojarzę by ktokolwiek narzekał na jakość obsługi czy obrazka...

Na firmware narzeka wielu, na jakość obrazka niektórzy (mydlane F2 na obrzeżach), ale mnie to nie interesuje bo nie interesuje mnie drogi aparat z przyspawanym obiektywem.
Za taką kwotę można kupic aparat z zestawem kilku stałek więc sorry Fuji ale X100 jak dla mnie NIE!.
No ten wygląda ciekawiej ale jak widzimy cena juz też jest raczej dla Pro.....
Niemniej jestam ciekaw czy okaże się jej wart....

Pełny tekst z notki prasowej dot matrycy:

Cytat:
The new array (CFA - Color Filter Array) opens the way for an ideal sensor that does not require an optical low-pass filter. This filter is in fact essential for the reduction of false colors and moiré generated by conventional sensors, but at the same time, also degrades the resolution. Fujifilm has developed a new matrix that is inspired by the CFA random arrangement of the grain in the film, eliminating the need for optical low-pass filter to solve the problems of false colors and moiré. In the matrix, RGB pixels are arranged in groups of 6x6 pixels with high aperiodicity (randomness). Increasing the degree of randomness eliminates the root cause of the false color and moiré, a problem that occurs in conventional matrix elements during the filming of rows and other repeating patterns. The presence of a pixel R, G and B in each series of horizontal and vertical pixels minimizes the generation of false colors and provides superior color reproduction themselves.

I jak to ma wyglądać w praktyce:

Jakoś zbyt dużej losowości nie widać ;)

Nie tylko nie widać tu losowości, ale wręcz przeciwnie, niesamowitą regularność.
TS - Pon 09 Sty, 2012

Ciekawe jaka interpolacja. Wybierając bloczek 2x2 subpiksele z reguły dostajemy RGGB... poza środkami i łączeniami bloków 6x6, gdzie pojawiają się 2x2 zielone.
komor - Wto 10 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
Jakoś zbyt dużej losowości nie widać

No bo pewnie tę „losowość” musi dać się odtworzyć/policzyć prostym algorytmem niezużywającym zbyt wiele mocy. :)

Marian - Wto 10 Sty, 2012

Myślę że nieuprawnione jest tu używanie słowa losowość.

Wygląda mi to na nielosowe rozmieszczenie filtrów kolorowych w taki sposób, ktory zdaniem Fuji umożliwi im zmniejszenie błędów w postaci mory, w trakcie odgadywania wszystkich trzech kolorów RGB dla każdego piksela.
Tyle że to nadal będzie zgadywanie, niekoniecznie uwieńczone powodzeniem. A że może to zmniejszczyć, nawet znacznie, niebezpieczeństwo wystąpienia mory, to mógłbym się z tym zgodzić.

hijax_pl - Wto 10 Sty, 2012

Marian napisał/a:
Wygląda mi to na nielosowe rozmieszczenie filtrów kolorowych w taki sposób, ktory zdaniem Fuji umożliwi im zmniejszenie błędów w postaci mory, w trakcie odgadywania wszystkich trzech kolorów RGB dla każdego piksela.
Tyle że to nadal będzie zgadywanie, niekoniecznie uwieńczone powodzeniem. A że może to zmniejszczyć, nawet znacznie, niebezpieczeństwo wystąpienia mory, to mógłbym się z tym zgodzić.
Zgadzam się w całej rozciągłości...

Tak patrząc na to przykładowe rozmieszenie w ramach grupy 6x6 nasuwa mi na myśl dwa spostrzeżenia:
- dwupoziomowa interpolacja (punkty liczone z 4xG są pomijane w pierwszym przebiegu)
- traktowanie pozycji 4x jako supercele do lepszej detekcji luminacji (czyli coś a'la EXR)

To tylko takie luźne, nieuczesane myśli moje ;) ...

Marian - Sro 11 Sty, 2012

Jeśli matryca rzeczywiście uczyni morę problemem marginalnym i bedzie w stanie rejestrować rozdzielczość prawie taką jaką posiadać będzie optyka tego aparatu, to bedzie to wielki plus tego aparatu. Ale wtedy olbrzymiego znaczenia nabierze dla mnie jakość i wygoda ręcznego ustawiania ostrości. Jak to bedzie znakomicie rozwiązane, no to nie będę miał wątpliwości czy go kupić.
W takiej sytuacji jakość autofokusa jest dla mnie sprawą trzeciorzędną.

sigmiarz - Sro 11 Sty, 2012

Marian napisał/a:
Ale wtedy olbrzymiego znaczenia nabierze dla mnie jakość i wygoda ręcznego ustawiania ostrości.

jak się okazało będzie jednak hybrydowy viewfinder, co powinno pomóc w ustawianiu ostrości dzięki dobrodziejstwom cyfrowego podglądu punktu ostrości 100%, chyba coś takiego to ma, nawet sigma dp1 to ma, więc fuji prawdopodobnie również.

Losowość jest zielone są zawsze w tym samym miejscu, czerwone i niebieskie już nie :)

mrawi - Sro 11 Sty, 2012

Czerwone i niebieskie tworzą zawsze literę T, tylko na przemian odwróconą.
sigmiarz - Sro 11 Sty, 2012

jak będziesz na to patrzył jak na standardowego bayera czyli jak 4 senselowe moduły wtedy zobaczysz losowość, nawet jeśli jest pozorna, ważne że nie ma problemu z morą.
jaad75 - Czw 12 Sty, 2012

Parę oficjalnych sampli:
http://www.fujifilm.com/p.../sample_images/

moronica - Czw 12 Sty, 2012

ISO 1600 to na oko bije mojego d90
jaad75 - Czw 12 Sty, 2012

moronica, no w końcu to ma być podobno jakiś wariant IMX071, więc trudno się dziwić... :smile: Chociaż te plamy w tle jakieś dziwne...
Chris62 - Pon 06 Lut, 2012

Ciekawe czy będzie akcja pt. WBS 2? ...
hijax_pl - Pon 06 Lut, 2012

Chris62, będziesz zawiedziony gdy się okaże, że nie ma? :mrgreen: :zalamany:
Chris62 - Sro 08 Lut, 2012

hijax_pl napisał/a:
Chris62, będziesz zawiedziony gdy się okaże, że nie ma? :mrgreen: :zalamany:

Bardzo! Nie będzie można pokrytykować Fuji :mrgreen: -
Swoją drogą ten model bardzo mi się podoba jednak ceny mniej :wink:

No i właśnie ze względu na te ceny takich wpadek nie powinno być...

A jeszcze zapytam - Dlaczego w nazwie jest Pro? Faktycznie to jest Pro czy taki chłyt marketingowy?

ov_Darkness - Sob 11 Lut, 2012

Fujifilm wyraźnie celuje tym modelem ponad obecne na rynku bezlusterkowce. A wielkość korpusu, jego obsługa i obiektywy wskazują, że głównym rywalem ma być Leica M9.
ghost - Sob 11 Lut, 2012

aps-c i cena wskazuje, że jednak nie.
ov_Darkness - Sob 11 Lut, 2012

Kłóciłbym się.

Matryca jest technologicznie bardziej zaawansowana niż ta z m9, a na pewno jest znacznie tańsza w produkcji.
Żaden korpus bezlusterkowy nie ma tak solidnego, szczelnego body.
Również filozofia sterowania jest zupełnie inna niż w Samsungach NX i Sony NEX.
http://www.dpreview.com/p...y-side-ilcs.jpg

Porównanie wielkości mówi samo za siebie. Zauważ @ghost, że pierwsze trzy obiektywy są stałoogniskowe.
Natomiast zapowiedzi także nie wyglądają na półkę "u cioci na imieninach" w którą celuje np. Sony (z wyjątkiem modelu NEX-7)

2012:
- 14mm f/2.8
- 18-72mm f/4.0 with IS
2013:
- 28mm f/2.8 pancake
- 23mm f/2.0
- 72-200mm f/4.0 IS
- 12-24mm f/4.0 IS

Czyli do końca 2013 w systemie będzie: 6 stałek i 3 zoomy. Plus oczywiście adapter bagnetu M. Dodatkowo,te 3 zoomy nie wyglądają mi na "amatorskie" konstrukcje.

Tutaj korpus porównany z Leicą M9
http://www.dpreview.com/p...ages/sbsm9p.jpg

Oczywiście, że jest to inna półka cenowa. Co nie zmienia faktu, że Fujifilm wprowadził na rynek system mający konkurować z dalmierzami, nie z typowymi EVIL'ami, przyciągnąć raczej fotografów potrzebujących solidnego, lekkiego sprzętu, których nie stać na Leicę, bądź też tych, którzy mają szklarnię systemu M, ale nie podoba im się cena m9'ki, lub też po prostu nie chcą czekać na m10 :)

Od wielu lat są obecne na rynku systemy dalmierzowe konkurencyjne dla Leica M, korzystające często nawet z tego samego bagnetu. Voigtlander Bessa, Zeiss Ikon, Contax G.
Niestety Cosina nie zabrała się za stworzenie systemu cyfrowego (wiem, był DSLR Contaxa).
Dlatego też powstała luka, w którą zgrabnie wcelował Fujifilm.

Można mnie oczywiście uważać za fanboy'a Fuji i się ze mną nie zgadzać. :)
Opinia wyrażona na DPReview jest jednak zbieżna z tym, co napisałem powyżej.
Jestem niezmiernie ciekaw stanowiska Optycznych oraz Luminous Landscape :)

TS - Sob 11 Lut, 2012

ov_Darkness napisał/a:
Żaden korpus bezlusterkowy nie ma tak solidnego, szczelnego body.

Patrząc na informacje od producentów, to OM-D ma nawet porządniejszy korpus, bo nie tylko solidny i metalowy, ale także uszczelniony (X-Pro1 nie jest uszczelniony).

Póki co Fuji bardziej mi się podoba od Olka (lepszy wizjer i matryca - choć zapewne gorszy AF i brak stabilizacji), tyle że cenowo jest w połowie drogi miedzy bezlusterkowcami i Leiką. To sporo :( .

ghost - Sob 11 Lut, 2012

to jest nisza retro aparatów. ale tak naprawdę nie wierzę w dużą ilość osób które zamiast leiki wezmą fuji. aparaty podobne, ale klienci inni.
moim zdaniem prędzej zahaczą o siebie nex7, om-d i ten fujik.

Arek - Sob 11 Lut, 2012

ghost napisał/a:
aps-c i cena wskazuje, że jednak nie.

Leica M8 też nie była FF a trudno było ją nazwać sprzętem amatorskim.

Bardzo mi się podoba podsumowanie ov_Darkness, zgadzam się z nim w zupełności. Z tego co wiem Fuji planuje dać cenę na body plus trzy szkła na poziomie 11 tysięcy zł.

Mnie tam bardzo cieszą premiery takie jak Fuji i OM-D czy NEX-7. Jak dotychczas mieliśmy bezlusterkowce z niższej półki, przepaść cenową i Leikę. Teraz dziura się zapełnia. Klienci na pewno się znajdą.

patrykb - Sob 11 Lut, 2012

Nie moge sie doczekac testu,a jestem pewny, ze bedzie to naprawde wymarzony aparat
Moja X100 sprawia niesamowita frajde podczas robienia zdjec,a wysokie ISO sa naprawde wspaniale.
Zastanawiam sie powaznie, czy nie zrobie takiego kroku, zeby sprzedac 5DMKII i objektywy i pstrykac tylko x100 & XPro1.
Fotografuje sluby i czekam bardzo na ocene AF w nowej Fuji.
ISO lepsze niz w D3, ktora ma juz 4,5 lat!
Technika idzie do przodu,a w Fuji retro widze przyszlosc.
Tylko cena jest naprawde szokujaca za sama puszke.

Luke_S - Nie 12 Lut, 2012

patrykb napisał/a:
Zastanawiam sie powaznie, czy nie zrobie takiego kroku, zeby sprzedac 5DMKII i objektywy i pstrykac tylko x100 & XPro1.

Też o tym myślę, tyle że zamiast X100 bardziej pasuje mi X10. Ale zdecyduję się na taki ruch dopiero wtedy, gdy pojawi się obiektyw 12-24 f/4 (a to ma się stać dopiero w 2013 roku) i jakaś portretowa stałka do tego Fuji.

patrykb - Nie 12 Lut, 2012

X10 nie porownuje do x100.To dwa rozne apparaty i optyka tych aparatow jest inna.( na korzysc x100)
Chodzi o To,ze ludzie nie zauwazyli nawet roznicy zrobionego zdjecia przez 5Dmk2 z objektywem 35mm 1.4 a x100.

goltar - Czw 16 Lut, 2012

Nikt nie opisuje wrażeń ze zdjęć przykładowych na głównej stronie? Mnie powaliły - zarówno pod względem szumu jak i DR. Jestem mile zaskoczony. Jeśli jakość będzie faktycznie tak dobra na jaką wygląda, dość wysoka cena będzie usprawiedliwiona, a może się okazać nawet, że jest atrakcyjna ;)
hijax_pl - Czw 16 Lut, 2012

goltar napisał/a:
Nikt nie opisuje wrażeń ze zdjęć przykładowych na głównej stronie?
Ja na głównej opisałem :D

Dodam tylko tyle: co to będzie jak jeszcze wyprują soczewy z matrycy! :shock:

grzegorz_maj - Czw 16 Lut, 2012

goltar napisał/a:
Nikt nie opisuje wrażeń ze zdjęć przykładowych na głównej stronie? Mnie powaliły - zarówno pod względem szumu jak i DR. Jestem mile zaskoczony. Jeśli jakość będzie faktycznie tak dobra na jaką wygląda, dość wysoka cena będzie usprawiedliwiona, a może się okazać nawet, że jest atrakcyjna ;)

Fizyki nie da się przeskoczyć, ale droższe, wyselekcjonowane matryce mogą dać wyniki o 1EV lepsze od innych aparatów z 16MP Sony.

sigmiarz - Czw 16 Lut, 2012

Arek napisał/a:

Leica M8 też nie była FF a trudno było ją nazwać sprzętem amatorskim.

aparat skrojony pod amatora, wygląd puszki, podbita saturacja, skórzane etui,
limitowane edycje w drewnie i inne takie brednie.

Niestety x-pro mimo niezłego udawania analoga również, choćby dzięki
wizjerowi który traci na funkcjonalności przy dłuższych obiektywach.
Cena za samo body powinna się zatrzymać na cenie x100, z obiektywem
20% drożej i może nie byłoby zamieszania na rynku ale ktoś by to kupował.

[ Dodano: Czw 16 Lut, 2012 23:56 ]
To że matryca jest niezła, to bardzo dobrze, ale jest niezła bo lepsza od poprzednich,
bo musi być progres, nie wiem czy to jest warte aż 7k.

[ Dodano: Czw 16 Lut, 2012 23:57 ]
Podobnie jak w Leica podbita saturacja co jest drażniące, całe szczęśnie bez dodatku różu jak w leicach.

goltar - Pią 17 Lut, 2012

sigmiarz napisał/a:
To że matryca jest niezła, to bardzo dobrze, ale jest niezła bo lepsza od poprzednich, bo musi być progres, nie wiem czy to jest warte aż 7k.
Gdyby ona była tylko lepsza od poprzednich to aparat nie byłby warty 6-7 tys. ale wygląda na to, że to może być obecnie najlepsza matryca APS-C na rynku...
hijax_pl - Pią 17 Lut, 2012

goltar napisał/a:
ale wygląda na to, że to może być obecnie najlepsza matryca APS-C na rynku...
Na pewno to jest najlepiej oprogramowany JPG w tej puszce - co widać po samplach ;)
Matryca jest niezła, bo przecież gdyby nie była to JPGi nie były by tak dobre jak są... ale - co do samej matrycy to ja poczekam na wyniki DxO :)

Marian - Pią 17 Lut, 2012

goltar napisał/a:
Myślisz ze może być lepsza od najnowszego Foveona ASP-c?
MC - Pią 17 Lut, 2012

hijax_pl napisał/a:
co do samej matrycy to ja poczekam na wyniki DxO

A ja poczekam do momentu gdy będę miał je czym obrobić.

To tyż :)

Marian napisał/a:
goltar napisał/a:
Dobre pytanie. Nie widziałem za wiele zdjęć ani testów z tego Foveona więc trudno mi ocenić. Chętnie bym zobaczył porównanie :)
sigmiarz - Pią 17 Lut, 2012

no właśnie dxo nie porwał się na matryce sigmy, ciekawe dlaczego, szczególnie że mają albo mieli w topie w grafice puszkę sigmy właśnie :)

sigmiarz napisał/a:
no właśnie dxo nie porwał się na matryce sigmy, ciekawe dlaczego
Podejrzewam, że jest jakiś zonk z licencją na dekompresję X3F. Inna sprawa, że w tych plikach może nie być wartości bezpośrednio z przetworników (które tak lubi DxO), ale od razu "przystrzyżone" do zakresu 0-100%
grzegorz_maj - Pią 17 Lut, 2012

goltar napisał/a:
Marian napisał/a:
goltar napisał/a:
Dobre pytanie. Nie widziałem za wiele zdjęć ani testów z tego Foveona więc trudno mi ocenić. Chętnie bym zobaczył porównanie :)

W szumach na wysokim ISO Sigma jest na pewno o wiele gorsza. W dynamice na bazowym ISO może być porównywalna. W rozdzielczości i głębi tonalnej powinna wygrać, dlatego też Sigmy nadają się do krajobrazu, ale do portretu już nie (ciężko uzyskać naturalny kolor skóry):

Marian - Pią 17 Lut, 2012

Do wysokiego iso oraz do portretu chciałbym móc korzystać z aparatu z czarno-białą matrycą.
Ktoś miał się podjąć produkcji takiego aparatu. Czy nie Fuji?

AM - Pią 17 Lut, 2012

PhaseOne sie podjelo. Nawet im wyszlo.

Z dzisiejszego wywiadu "na głównej" najbardziej zaciekawiło mnie ostanie zdanie:
Cytat:
Nasz detektor jest zaprojektowany tak, aby skutecznie rywalizować z pełnoklatkowymi matrycami i to zarówno pod względem rozdzielczości jak i stosunku sygnału do szumu.

Już wcześniej pokazywali takie cuś:

No to może to być realne. Ciekawe jak ten wykres wyglądałby jeszcze dla DR.

hijax_pl napisał/a:
Już wcześniej pokazywali takie cuś:

Obrazek

1/2 EV w ISO, dużo więcej w rozdzielczości - co nie jest niczym zaskakującym z uwagi na słabe filtry AA w belzusterkowcach. Gdyby na tym wykresie pokazali NEX 5n byłby bardzo blisko X1.

grzegorz_maj napisał/a:
1/2 EV w ISO
Rozumiem, że jednostki przypisałeś tak na oko? ;)
grzegorz_maj napisał/a:
co nie jest niczym zaskakującym z uwagi na słabe filtry AA w belzusterkowcach
A to jest taka zależność?

grzegorz_maj napisał/a:
(ciężko uzyskać naturalny kolor skóry)

zdecydowanie nie zgadzam sie z tą tezą.. :)

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 17:10 ]
http://www.flickr.com/search/?q=sigma+dp1+portrait

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 17:13 ]
a dlaczego dodałeś to zdjęcie walących się bloków ?

hijax_pl napisał/a:
grzegorz_maj napisał/a:
1/2 EV w ISO
Rozumiem, że jednostki przypisałeś tak na oko? ;)

Tak. Zobacz na wykres od Fuji:

hijax_pl napisał/a:
grzegorz_maj napisał/a:
co nie jest niczym zaskakującym z uwagi na słabe filtry AA w belzusterkowcach
A to jest taka zależność?

Sam zobacz NEX7 > 5Dmk2 > NEX5n > D7000

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 18:30 ]
sigmiarz napisał/a:
grzegorz_maj napisał/a:
(ciężko uzyskać naturalny kolor skóry)

zdecydowanie nie zgadzam sie z tą tezą.. :)

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 17:10 ]
http://www.flickr.com/search/?q=sigma+dp1+portrait

I to jest doskonały przykład; świński róż/chińska żółć - główne problemy Sigmy.

sigmiarz napisał/a:

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 17:13 ]
a dlaczego dodałeś to zdjęcie walących się bloków ?

Do pokazania tonalności Sigm.

grzegorz_maj napisał/a:
gdzie dokładnie ? pokaż przykład :)

Po tych blokach tej tonalności nie widać, jest za duża saturacja. Która to dokładniej Sigma ?

grzegorz_maj - Sob 18 Lut, 2012

sigmiarz napisał/a:
grzegorz_maj napisał/a:
gdzie dokładnie ? pokaż przykład :)

http://www.iixn.pl/log/images/dp1.jpg

Jak dla mnie to nie jest naturalny kolor skóry, chyba, że połowa to palacze z żółtaczką, a druga połowa właśnie się opalała - takie jest 90% portretów z Sigm. Jasne, że są odstępstwa: zdjęcia Rytterfalka, albo V-studio no ale to profesjonaliści.

sigmiarz napisał/a:

Po tych blokach tej tonalności nie widać, jest za duża saturacja. Która to dokładniej Sigma ?

DP2s

Edit 1: Dwa linki usunięte na prośbę autora linkowanej fotografii.
Edit 2: Linki do zdjęć obcych zastąpione linkiem do zdjęcia autora postu:
Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że umieszczenie nie swoich zdjęć, nawet jeśli są udostępnione publicznie, w negatywnym kontekście nie jest do końca uczciwe wobec autorów tych zdjęć. W tym wypadku osoba fotografowana (ja :smile: ) nie będzie miała nic przeciwko, a link możliwe, że lepiej będzie opisywał problem z postu.

sigmiarz - Sob 18 Lut, 2012

sam widzisz, niektórym auto wb gorzej zadziałało, ale większość jest ok,
radzę poprawić kalibrację monitora, a może wystarczy wytrzeć szmatką.

Tak, ustawienie WB to jest coś co Rytterfalk potrafi zrobić potem już jest gorzej.
Te błędy to głównie źle ustawione WB jak pisałem, do tego niektórzy jeszcze
psują zdjęcia w Sigma Photo Pro, albo PS. Nie ma czegoś takiego jak problem
z kolorem skóry w Foveonach. W pierwszych Sigmach był problem z czerwonym,
ale taką czerwienią z wozu strażackiego, taka czerwień była lekko rozbielona
na zdjęciach z Sigm, ale to tyle. Problem wynika z konstrukcji matrycy,
informacje o kolorze zbierane są przez różne warstwy matrycy. Potem
było to poprawiane software'em w aparacie. Kolejny problem Sigm to praca
pod światło, ale to też jest poprawione. Niestety w dalszym ciągu w iso 400 i wyżej
Sigma z foveonem łapie zieleń w cieniach, W x3f (SD1 i seria Merrill) jest chyba lepiej
ale widziałem niewiele przykładów na HIGH ISO

Luke_S - Sob 18 Lut, 2012

Większość problemów z kolorem skóry wynika z ustawień WB.
grzegorz_maj - Sob 18 Lut, 2012

sigmiarz napisał/a:
sam widzisz, niektórym auto wb gorzej zadziałało, ale większość jest ok,
radzę poprawić kalibrację monitora, a może wystarczy wytrzeć szmatką.

Tak, ustawienie WB to jest coś co Rytterfalk potrafi zrobić potem już jest gorzej.
Te błędy to głównie źle ustawione WB jak pisałem, do tego niektórzy jeszcze
psują zdjęcia w Sigma Photo Pro, albo PS. Nie ma czegoś takiego jak problem
z kolorem skóry w Foveonach. W pierwszych Sigmach był problem z czerwonym,
ale taką czerwienią z wozu strażackiego, taka czerwień była lekko rozbielona
na zdjęciach z Sigm, ale to tyle. Problem wynika z konstrukcji matrycy,
informacje o kolorze zbierane są przez różne warstwy matrycy. Potem
było to poprawiane software'em w aparacie. Kolejny problem Sigm to praca
pod światło, ale to też jest poprawione. Niestety w dalszym ciągu w iso 400 i wyżej
Sigma z foveonem łapie zieleń w cieniach, W x3f (SD1 i seria Merrill) jest chyba lepiej
ale widziałem niewiele przykładów na HIGH ISO

to nie chodzi o problemy z czerwonym, czy zielonymi ciapkami na wysokich ISO. Ale o naturalny kolor skóry. Większość zdjęć ludzi robionych Sigmami ma rozjechane kolory skóry w którymś miejscu(róż - żółty). Zobacz tutaj(DP1 2009):
http://www.iixn.pl/log/images/wbdp1.jpg

Próbujesz pozbyć się różu, ale wjeżdżasz w zielonkawo-żółty zafarb.
Kiedy przeglądałem intensywnie flickra przed decyzją DP2 czy GF1 zauważyłem, że coś jest nie tak ze zdjęciami ludzi, no i to był właśnie ten problem.

Może AFE wprowadzone w serii x i SD15 coś dało:
AFE (Analog Front End) - It is a component that is responsible for converting the full color data that the sensor captures into a digital signal. The results are richer colors with better definition.

hijax_pl - Sob 18 Lut, 2012

grzegorz_maj, a co ten przykład ma obrazować? Bo ja widzę nic tylko nieumiejętną obróbkę... I nie trzeba być Ryttefalkiem by umieć posługiwać się oprogramowaniem ;)
sigmiarz - Sob 18 Lut, 2012

grzegorz_maj napisał/a:
to nie chodzi o problemy z czerwonym, czy zielonymi ciapkami na wysokich ISO. Ale o naturalny kolor skóry. Większość zdjęć ludzi robionych Sigmami ma rozjechane kolory skóry w którymś miejscu(róż - żółty). Zobacz tutaj(DP1 2009):
http://www.iixn.pl/log/images/wbdp1.jpg

sam pokazałeś w czym problem, coś mi mówi że ta ściana była biała :zalamany:

[ Dodano: Sob 18 Lut, 2012 21:13 ]
jak już się czepiamy to sądzać po samplach X-pro1 idealnie nie jest ale to wszystko kwestia kilku ruchów w ps albo wywołarce, rzadko jest idealnie, z analogiem bywało jeszcze gorzej, tylko że często chcemy żeby było chłodniej albo cieplej.

grzegorz_maj - Nie 19 Lut, 2012

hijax_pl napisał/a:
grzegorz_maj, a co ten przykład ma obrazować? Bo ja widzę nic tylko nieumiejętną obróbkę... I nie trzeba być Ryttefalkiem by umieć posługiwać się oprogramowaniem ;)

Ja wiem, że przy pomocy PSa można sobie z tym poradzić wprowadzając lokalne zmiany. Ale weź pod uwagę, że zabawa z takimi zmianami na kilkudziesięciu zdjęciach może zająć kilka godzin. Wg mnie lepiej jest kupić inny aparat, jeśli fotografuje się ludzi, niż tracić godziny w PSie. Oczywiście nie dotyczy to profesjonalistów, którzy niezależnie od aparatu i tak to zrobią.

Główny zarzut tutaj był o nieumiejętny balans bieli, Sigmiarz, Luke_S możecie się wykazać:
www.iixn.pl/log/Images/SDIM0438.X3F

Warunek jest jeden: użycie jedynie suwaków balansu bieli w ACRze.

Luke_S - Nie 19 Lut, 2012

Ale nie zawsze wszystko da się zrobić suwaczkiem WB. Czasem różne źródła światła mieszają się tak paskudnie, że konieczne są lokalne poprawki. Czasem nawet kolor ścian i odbitej od nich światło powoduje trudności. Co nie zmienia faktu, że nadal jest to problem związany z balansem bieli.

Należałoby zrobić dwa takie same zdjęcia aparatami różnych marek i dopiero wtedy można stwierdzić, czy problem dotyczy tylko Sigmy.

sigmiarz - Nie 19 Lut, 2012

nie zależy mi na tym żeby Cię pogrążyć Grzegorzu, i lepiej by było gdybyś w końcu przyznał że palnąłeś głupotę a nie zawalasz bazę optyczne.pl niepotrzebnymi kb. Szukajka i tak działa coraz wolniej.

[ Dodano: Nie 19 Lut, 2012 20:32 ]
Oprócz suwaczka WB jest jeszcze tinta, i często trzeba użyć również jej, nie tylko przy rawach z sigmy.

grzegorz_maj - Sob 03 Mar, 2012

sigmiarz napisał/a:
nie zależy mi na tym żeby Cię pogrążyć Grzegorzu, i lepiej by było gdybyś w końcu przyznał że palnąłeś głupotę a nie zawalasz bazę optyczne.pl niepotrzebnymi kb. Szukajka i tak działa coraz wolniej.

Właśnie napisałeś ponad 100B śmieciowego tekstu. Pogrąż mnie, powiedz gdzie palnąłem głupotę?

sigmiarz napisał/a:
[ Dodano: Nie 19 Lut, 2012 20:32 ]
Oprócz suwaczka WB jest jeszcze tinta, i często trzeba użyć również jej, nie tylko przy rawach z sigmy.

Który to jest suwaczek WB?

qbassa - Sro 28 Mar, 2012

Od wczoraj można porównywać X-Pro1
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
na iso 25600 jest znacznie lepiej niż w D7000. Początkowa cena na allegro z 3 obiektywami ponad 16k pln ;)

komor - Sro 28 Mar, 2012

Faktycznie wygląda lepiej, a co więcej, wygląda dobrze, są detale. To są JPG-i prosto z aparatu co prawda, ale wygląda naprawdę zachęcająco.
Chris62 - Pią 30 Mar, 2012

Na wysokie ISO nawet nie spojrzałem od lat nie uzyłem więcej jak 800, ale spojrzałem na ISO 200 scenka z butelkami kredkami i poduszkami i co? Jakoś nie widzę rewelacji w stosunku nawet do mojego szajsunga NX10 czyli biorąc pod uwage cenę tego cuda jestem zawiedziony... i jednocześnie podbudowany tym, że mój przstarzały rupieć jeszcze upgradu nie wymaga :wink:
A ten rupieć z 3ma naleśnikami i nawet z kitem kosztuje ok 3000 PLN więc aż 5 krotnie mniej. No ale to nie jest "pro"....

MaciekP - Wto 24 Kwi, 2012

jest nowy firmware 1.01
http://www.fujifilm.com/....pro1/index.html

dcs - Sob 28 Kwi, 2012

Ponarzekam,
Fuji się nie popisało.
Optyczny wizjerek ma tylko dwa powiększenia 0.37x dla XF 18 mm f/2 R i 0.60x dla XF 35 mm f/1.4 R i XF 60 mm f/2.4 R Macro.
"Zdradza" jednocześnie plany na przyszłość, które mówią, że w latach 2012–13 mamy zobaczyć następujące obiektywy:
* 14 mm,
* naleśnik 28 mm f/2.8,
* 23 mm f/2.0,
* 18–72 mm f/4.0 IS,
* 70–200 mm f/4.0 IS,
* 12–24 mm f/4.0 IS.
Będzie można więc z nimi kadrować przy pomocy: -zewnętrznych wizjerów /może jakichś dziwnych nasadek na istniejący/, -tak jak, o zgrozo, w Leikach M od prawie sześćdziesięciu lat -wyświetlane ramki, -wizjerka elektronicznego, lub -wyświetlacza -czyli jak w bezlusterkowcach z wizjerkiem /lub SLT/. -Suppeeer!

Tak, czy owak był już bliski ideału wizjer optyczny ze zmiennym powiększeniem. Z tego co pamiętam nie działało ono bezstopniowo /-zooma 35-70 nie miałem/.

Contax G2

http://translate.google.p...%26prmd%3Dimvns

Obiektyw:---------Powiększenie:
90mm------------------114%
45mm-------------------57%
35mm-------------------44%
28mm-------------------35%
http://www.kenrockwell.com/contax/g2.htm

http://fujifilm-x.com/x-p...r4/page_02.html

Marian - Sob 28 Kwi, 2012

Bezlusterkowce to, albo z elektronicznym wizjerem (ale te wizjery na razie jeszcze wają wady) i wymiennymi obiektywami, albo z optycznym wizjerem ale niewymiennymi obiektywami.
W pozostałych przypadkach, albo wizjer optyczny bedzie miał wady, np niedostateczne powiększenie dla jakichś ogniskowych, albo bedą to bardzo kosztowne optyczne rozwiązania, czyli próby "zawracania kijem Wisły".
Leica po prostu nie poszła na to "zawracanie kijem Wisły".

dcs - Sob 28 Kwi, 2012

Marian,
O to chodzi, że g...o widać, a plamka dalmierza robi się za duża.
Najlepiej mieć dwa korpusy.
A koszt/cena ma tu małe znaczenie.

Inżynierowie od Leica M od lat niczego nowego nie wymyślili.

cra3y - Sro 09 Maj, 2012

na img-resource jest test x-pro1, jednak zaciekawilo mnie cos innego:

http://www.imaging-resour...O1FAR2I0200.HTM
http://www.imaging-resour...S/YDSCF0115.HTM

czy na zdjeciach (po kliknieciu bedzie oryginal) nie wkradl sie "orb" w refleks od lampy samochodu.

moronica - Sro 09 Maj, 2012

nie
Luke_S - Czw 10 Maj, 2012

Oczywiście, że tak. Jest to typowy blooming. Wygląda to jednak lepiej, niż w X10, bo nie ma wokół niego ciemniejszej obwódki.
moronica - Czw 10 Maj, 2012

orb moze sie pojawic gdy uzywa sie lampy blyskowej wiec to nie orb

moronica napisał/a:
orb powstaje gdy uzywa sie lampy blyskowej wiec to nie orb

Bzdura. Tzw. "orb" powstaje, gdy w kadrze jest jakiekolwiek bardzo mocne, punktowe źródło światła, naturalne lub sztuczne, bezpośrednie lub odbite od jakiejś powierzchni. Zazwyczaj są to refleksy słońca na połyskliwych powierzchniach lub bezpośrednie światło lamp ulicznych czy samochodowych. Może też powstać, gdy błysk lampy odbije się od jakiejś powierzchni w postaci małego, ale silnego odblasku, ale to tylko jedna z kilku możliwych sytuacji.

moronica - Czw 10 Maj, 2012

Luke_S, nie myslisz przypadkiem o czyms innym? bo orb to generalnie jasny kolisty odblask na zdjeciu powstaly w wyniku odbicia swiatla flasha od drobinek kurzu badz kropel wody w powietrzu

Oczywiście, że myślę o czymś innym. Mówię o specyficznym zachowaniu wadliwej matrycy, a nie naturalnym, powszechnie występującym zjawisku.
dcs - Czw 10 Maj, 2012

http://en.wikipedia.org/wiki/Orb_%28optics%29
To co widać w światłach samochodów, w witrynach sklepów, latarniach /i te artefakty na bagażniku samochodu/ nie wygląda najlepiej.

mozer - Sro 13 Cze, 2012

Podbijam.
dcs - Sro 13 Cze, 2012

Dzięks.

photozone Fujinon XF 18mm f/2 R (Fuji X-Pro1)
http://www.photozone.de/fuji_x/745-fuji18f2

Co u nich z tą rozdzielczością na brzegu? Najpierw Nex-7, teraz ten.
Dystorsja i winieta :sad: .
I AF słaby: "A weakness of the Fuji system is certainly the speed of the AF which is slower compared to the state-of-the-art elsewhere."

sigmiarz - Sro 13 Cze, 2012

chcesz to kupić ? ja o tym aparacie nawet nie myślę, jest o jakieś 40% swojej ceny za drogi.
dcs - Sro 13 Cze, 2012

photozone Fujinon XF 60mm f/2.4 R macro (Fuji X-Pro1) -Test
http://www.photozone.de/f...ji60f24?start=1

-ładne rozmycie /boke/,
-reszta -OK, z wyjątkiem winiety na F/2.4,
-AF nie jest demonem prędkości /znowu/.

sigmiarz,
No co ty? :wink:
Z czystej ciekawości.
Odpuszczenie korekcji dystorsji to granda. W m4/3 jestem jeszcze w stanie zrozumieć, ale w obiektywach do bezluserkowców premium? Elektroniczne usuniecie dystorsji i winiety odbije się na finalnej jakości zdjęcia.
Jak już wcześniej pisałem wizjer nie spełnia moich wymagań co do powiększenia.

[ Dodano: Sro 13 Cze, 2012 23:09 ]
photozone Fujinon XF 35mm f/1.4 R (Fuji X-Pro1) -Test
http://www.photozone.de/fuji_x/746-fuji35f14

-miękki na brzegu do F/2-2.8,
-niezłe rozmycie,
-lekka winieta przy F/1,4,
-mały, solidnie wykonany,
-średnia szybkość AF.

MaciekP - Pią 15 Cze, 2012
Temat postu: Juz czas na recenzje
Dystrybutor ma juz wszystkie obiektywy, ma juz dedykowany flash, sa konwertery Raw..juz czas na recenzje. Sa wyszkie klocki ukladanki.
Wlasnie kupilem 60ke....jest niesamowita.:)

sigmiarz - Pią 15 Cze, 2012

przy tej cenie.. 10k z obiektywem 35mm
może jak złotówka sie podniesie ludzie zaczną to kupować.

Oj kupuja. 5 60ek zniknelo ze sklepu w 1 dzien!
dcs - Pią 15 Cze, 2012

MaciekP,
MaciekP napisał/a:
Sa wyszkie klocki ukladanki.

Na razie to żaden system -z trzema obiektywami i lampą.
System to możliwość wyboru.
Autofocus w X-Pro1 jest mułowaty, a ręczne nastawianie ostrości niewygodne.

Miales moze Contaxa G2?
Mialem go z 4 obiektywami i byl wspanialy. To jego cyfrowa wersja.
Nie kazdy potrzebuje aparatu do zarabiania na slubach czy fotografowania pilkarzy na boisku czy samochodow na rajdach.
Skoro sa trzy obiektywy to nie warto zrobic jego recenzji?
Skoro tak to nie warto testowac np. kompaktow a i NEX czy u4/3 nie od razu mialo komplet wszystkich ogniskowych.
Mi praktycznie wystarcza 35mm. Reszta to luksus.
Autofokus nie jest specjlanie mulowaty. Wielu robi leica manualna i im to wystarcza. G2 mial podobny autofocus i duzo gorszy wizjer ale mial magie szkiel zeissa. Tutaj szkla sa bajeczne, lekkie, male.

Do LOWEPRO NOVA 140AW wchodzi body i 3 obiektywy i calosc wazy tyle co 5D z jednym lekkim szklem.
Calosc z ministatywem wazy 1.66kg!

Smieszne sa te dzieciece przepychania w piaskownicy..... :razz:

dcs - Pią 15 Cze, 2012

MaciekP,
MaciekP napisał/a:
Miales moze Contaxa G2?
Mam.
MaciekP napisał/a:
To jego cyfrowa wersja.
Fudżi przejęło spuściznę po Contaksie?
MaciekP napisał/a:
Skoro sa trzy obiektywy to nie warto zrobic jego recenzji?
Recenzji? -Ja czekam na test.
Recenzje kojarzą mi się z działaniami marketingowymi producenta/dystrybutora i na ich zlecenie są pisane.
MaciekP napisał/a:
body i 3 obiektywy i calosc wazy tyle co 5D z jednym lekkim szklem
Za to rozmiarami X-Pro1 dorównuje Leice M9, a sensor o połowę mniejszy, obiektywy też mają mniejsze pole obrazowe.

przyznaję że sample na dpreview pod względem ostrości zmiażdżyły dosłownie wszystko,
ale i tak jest drogo, może gdyby był większy ten wizjer..

dcs - Pią 15 Cze, 2012

sigmiarz,
-Nic dziwnego, bo wszystkie zostały zrobione w dobrym oświetleniu.
Jedno jest w złym. Przyjrzyj się jemu.
Zobacz Sony NEX-7 + Carl Zeiss 24mm F1.8.

mam na myśli te porównywarce ze sceną w atelier

Chyba nie warto sie spierac czy recenzja czy test. :roll:
Dla zadnych testow wrzucilem kilka zdjec balkonowych jak ktos chce sie pobawic z powiekszaniem na 100% :wink:
http://forums.dpreview.co...essage=41748239

dcs - Pią 15 Cze, 2012

sigmiarz,
sigmiarz napisał/a:
mam na myśli te porównywarce ze sceną w atelier

Wszystko ładnie wygląda, bo Fuji odszumia i podostrza nawet "RAW". To zasługa programistów.

MaciekP napisał/a:
Chyba nie warto sie spierac czy recenzja czy test. :roll:
Dla zadnych testow wrzucilem kilka zdjec balkonowych jak ktos chce sie pobawic z powiekszaniem na 100% :wink:
http://forums.dpreview.co...essage=41748239

Ty tam wrzuciłeś x10..

dcs - Pią 15 Cze, 2012

sigmiarz, ?
TS - Sob 16 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Recenzji? -Ja czekam na test.

Też czekam... Pewnie dcraw ma problemy z tą matrycą :(

MaciekP - Sob 16 Cze, 2012

Po wielu latach fotografowania w raw, po raz pierwszy porzucilem je na jpg od kiedy mam aparaty fuji.
Co najwyzej robie bracketing iso. Nie moge zreplikowac kolorow jpegow w silkypix.
Profile kolorystyczne sa genialne a same jpg sa geste i swietnej jakosci.
Nie ma porownania do panasa czy canona

tadeusz69 - Sob 16 Cze, 2012

Koleżeński portal opublikował test Fuji X -Pro 1
Luke_S - Sob 16 Cze, 2012

MaciekP napisał/a:
Nie moge zreplikowac kolorow jpegow w silkypix.
Profile kolorystyczne sa genialne a same jpg sa geste i swietnej jakosci.

Nie ma takiego jpega, który nie mógłby być lepszy. Wiem, bo używam X10, który ma podobne jpegi, jak X-Pro1 (wszystkie aparaty z serii X mają podobne silniki jpeg) i mimo, że jpegi z Fuji faktycznie mogą być najlepsze na rynku, to i tak daleko im do tego, co chcę uzyskać na zdjęciach.

Radzę też wyrzucić Silkypix, bo ten program robi z rawów gorszą siekę, niż wychodzi z jpega prosto z puszki. Zainwestuj w coś porządnego, np. w Lightrooma.

dcs - Sob 16 Cze, 2012

W Fuji X-Pro 1 Grzebią i to mocno w RAW.
Stąd dobra reprodukcja szczegółów w "teście" "konkurencji". :wink:

http://www.dpreview.com/previews/fujifilmxpro1/8
Najedźcie na twarz Greka.
-Wygląda jak przeposzczone przez filtr kreatywny -Rysunek. Z kratki robi linie.
Teraz na szyję pani obok.
-Gdzie jest ta dobra reprodukcja szczegółów :?:

RAW w Fuji X-Pro 1 jest poddawany mocnemu odzszumianiu i wyostrzaniu
To nie RAW.

Przeciagajacy sie akt jest nieprawdopodobny
http://fujifilmru.livejournal.com/1004.html

komor - Sob 16 Cze, 2012

MaciekP napisał/a:

Jeśli masz na myśli tę gołą babeczkę mniej-więcej w połowie strony, to jest to dramat i dyskwalifikacja. Nie aparatu, tylko tej osoby, która przeostrzyła to zdjęcie w postprodukcji. Zresztą już pierwsze zdjęcie na tej stronie (dziewczyna w okularach) pokazuje pracę wyostrzania i to raczej w postprodukcji, a nie przez aparat.
Zdjęcia mi się podobają, na niektórych jest coś, co nuworysz i profan taki jak ja może nazwać film look, ale autorzy tej strony WWW przegięli pałę, jeśli chodzi o manipulację.

dcs - Sob 16 Cze, 2012

MaciekP,
MaciekP napisał/a:

Odnieś się do przedstawionych fragmentów testu.
Dlaczego ta kratka zmieniła się w kreski?

Pytanie do forumowiczów.
Co Wy na to :?:

komor napisał/a:
MaciekP napisał/a:

Jeśli masz na myśli tę gołą babeczkę mniej-więcej w połowie strony, to jest to dramat i dyskwalifikacja. Nie aparatu, tylko tej osoby, która przeostrzyła to zdjęcie w postprodukcji. Zresztą już pierwsze zdjęcie na tej stronie (dziewczyna w okularach) pokazuje pracę wyostrzania i to raczej w postprodukcji, a nie przez aparat.
Zdjęcia mi się podobają, na niektórych jest coś, co nuworysz i profan taki jak ja może nazwać film look, ale autorzy tej strony WWW przegięli pałę, jeśli chodzi o manipulację.

Ona po prostu ma gesia skorke bo jej zimno :razz:
Mi sie to bardzo podoba, moze dlatego, ze stracilem dziewictwo na Mazurach z dziewczyna ktora wyszla z zimnej wody i wygladala podobnie :mrgreen:

komor - Sob 16 Cze, 2012

MaciekP, ja też mam fantazje na temat dziewczyn z gęsią skórką (oczywiście mam na myśli ich fotografowanie :P ) ale to, co się dzieje na tamtej fotce to przesada. To jest nieumiejętne wyostrzanie przy pomocy pluginu wydobywającego szczegóły, albo jakimś fotoszopowym sposobem, choć mi wygląda na to pierwsze.
dcs - Sob 16 Cze, 2012

Oto ilustracja tego, co wcześniej napisałem.
Z lewej Fujifilm X-Pro1, z prawej Sony NEX-5N.

Źródło: dpreview.com

Marian - Sob 16 Cze, 2012

Trzeba po prostu zrobić te obrazki na Leice Monochrome i będziemy wiedzieli jak ma być.
Jeden to przełamuje a drugi co innego przeklamuje. Taki jest poziom tych technik.

dcs - Sob 16 Cze, 2012

Marian, .
Co przekłamuje Nex?
To Fudżi schrzaniło nawet RAW. Ciężko znaleźć przykład podobnej partaniny w wyostrzaniu w innych, choćby niższych modelach aparatów innych producentów.
Fujifilm X-Pro1 to przecież klasa wyższa -premium. :roll:

Pixel peepers. Ja nic takiego nie widze a zdjecach co by mnie niepokoilo. Moze cos jeszcze wrzuce dla podgladaczy 100%
dcs - Sob 16 Cze, 2012

MaciekP,
Nie widzisz, że wyostrzanie RAW kratkę zamieniło w linie na pierwszych samplach, a na ostatnim oddanie szczegółów pod brodą jest na poziomie matryc 10-12mpix /możesz zmienić w porównaniu na Nikon 1, lub jakiegoś kompakta/ :?:
NEX-7 nokautuje X-Pro 1.

http://www.dpreview.com/g...035446/dscf2032

Z okna 60ka, czysty jpeg L fine z aparatu, VELVIA, NR -2, reszta ustawin standard.

moze i zmienilo. Ja na swoich zdjeciach widze tylko dobre rzeczy :-)
Mialem 5D z cala szklarnia samych stalek L za majatek i jestem zupelnie szczesliwy z xpro1, mimo, ze to nie pelna klatka i moze cos tam grzebia w RAW.

dcs
Każda matryca z filtrami przeklamuje. Nie ludź się że nie robi tego Nex.

TS - Sob 16 Cze, 2012

Marian, ale ta matryca wymaga szczególnej troski. Znalazłem coś ciekawego (3 części):
http://chromasoft.blogspo...ts-x-trans.html

Zacytuję wnioski:
"Firstly, Fuji X-Pro1 images are a pig to interpolate, and don't appear to show better resolution than a conventional sensor, even when using Fuji's official raw developer, SILKYPIX.
Secondly, raw developers are a trade-off - none are perfect, and all work inside of constraints on memory size and processor speed."

dcs - Sob 16 Cze, 2012

Marian,
Marian napisał/a:
Każda matryca z filtrami przeklamuje. Nie ludź się że nie robi tego Nex.

Jeżeli dyskusja ma być rzeczowa pokaż gdzie. Ja pokazałem dużą wpadkę Fudżi.

[ Dodano: Sob 16 Cze, 2012 19:23 ]
TS,
Dla mnie ona ma szczegółowość 10-12mpix matrycy + ten "filtr arystyczny -rysunek"

TS
Ja nie należę do obrońców akurat tej matrycy, dlatego nie będę jej bronił.
Zresztą żadnej opartej na wykorzystaniu filtrów koloru, bo każda z nich musi coś deformować. Jedna to druga co innego.
Szkoda mi już czasu, ktorego w życiu jest zawsze za mało, na roztrząsanie jaką deformację wprowadza dany aparat, i czy ona jest gorsza od tej w innym aparacie, korzystającym z innego filtru koloru.

dcs
Wybacz, ale jest to walkowane od czasu gdy pojawiły się filtry Bayera. Brak mi na to czasu.

TS - Sob 16 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Dla mnie ona ma szczegółowość 10-12mpix matrycy + ten "filtr arystyczny -rysunek"

Pytanie na ile to wina matrycy X-Trans, a na ile algorytmów demozaikowania, na dopracowanie których było o wiele mniej czasu niż dla bayerowskich. W tej sytuacji testy z użyciem innej wołarki niż firmowa są trochę niesprawiedliwe.

Marian napisał/a:
Ja nie należę do obrońców akurat tej matrycy, dlatego nie będę jej bronił.

Ani ja. Po prostu obserwacje przeczące utartej już opinii, że X-pro1 oferuje rewelacyjną rozdzielczość zdjęć są zaskakujące i ciekawe.

komor - Sob 16 Cze, 2012

TS napisał/a:
Znalazłem coś ciekawego (3 części):
http://chromasoft.blogspo...ts-x-trans.html

O, ciekawy tekst. RAW-y z X-Pro1 można otwierać na iPhonie i iPadzie. :)
http://itunes.apple.com/u...d413899112?mt=8

hijax_pl - Sob 16 Cze, 2012

Stary poczciwy Kx pokazuje lepszy obraz. Kredki są całe, a pudełko niezniszczone.
Jak X-Pro1 tak niszczy każdą fotkę to to grzebanie w RAWach nabiera nowego wymiaru :D

sigmiarz - Sob 16 Cze, 2012

hijax_pl, Ty zgrywusie! :)

Obie matryce "kolorują" podobnie.
Z tego co ostatnio mozna zaobserwować różnice między kolorami z różnych puszek
są coraz mniejsze, błędy kolorystyczne właściwie już nie istnieją w większości obrazków z nowych matryc. Niedługo będziemy decydować o wyobrze aparatu patrząc na kształt obudowy pryzmatu itp, biorąc pod uwagę tylko względy estetyczne :)

Marian - Nie 17 Cze, 2012

Dziękuję Komor.
O istnieniu takiego programu nie miałem pojęcia. Kupiłem go ale nie miałem okazji wypróbować na iPadzie.
Szkoda że Sigm nie obsługuje.

komor - Nie 17 Cze, 2012

Marianie, podziękowania należą się TS, bo to on zalinkował ten tekst, z którego dowiedziałem się o tym produkcie.
Marian - Nie 17 Cze, 2012

Dzięki TS.
dcs - Nie 17 Cze, 2012

A teraz porównanie poziomu reprodukcji szczegółów bezlusterkowców klasy premium.
Z lewej Fujifilm X-Pro1, pośrodku Olympus OM-D E-M5, z prawej Sony Alpha NEX-7.

.....................................................................................
.....................................................................................
Źródło: dpreview.com

sigmiarz - Pon 18 Cze, 2012

jaki to iso ?
dcs - Pon 18 Cze, 2012

RAW ISO200.

[ Dodano: Wto 19 Cze, 2012 12:48 ]
Widzę analogię z pierwszym VW New Beetle.
Jak koleżanka, która go miała przejechała się Golfem na bazie którego Garba zrobiono; zobaczyła ilość miejsca z tyłu, w bagażniku i koniec maski zza kierownicy :wink: -stwierdziła, że się pomyliła w wyborze auta.

MaciekP - Wto 19 Cze, 2012

No to z innej strony.
Odwiedzilem niedawno Lizobone na kilka dni i lazilem z xpro1. Nie bylo takiego fotografa, ktory by nie odprowadzal mnie wzrokiem, a jak mial x100a, bylo ich kilku, to juz bylo nawet krepujace :mrgreen:

W niedziele zrobilem sporo zdjec 60ka. Oszalamiajacy obiektyw. Mialem 85L na 5d i bylo to mydlo:)
Tutaj jest to kompetna zyleta od pelnego otworu. Co prawda 2.4 ale za to jaki rozmiar i waga!
Do portretu nadaj sie tylko dzieci, bo jest bezlitosna dla wszelkich mikro nierownosci

dcs - Wto 19 Cze, 2012

MaciekP,
Porównanie do New Beetla jest więc trafne. Nikt się za Golfem jak i za Nexem x3-5x nie obejrzy. Jednak dla niektórych są ważniejsze kryteria wyboru niż wygląd -np.stosunek jakości do ceny, a ten w X-Pro 1 jest niski.
Piszę o jakości zdjęć, a nie wykonania.

Fujinon XF 60mm f/2.4 R macro -to ani obiektyw makro z prawdziwego zdarzenia /skala odwzorowania 1:2/, ani typowa portretówka /F/2.4/.
Za dużo cech Fudżi chciało mieć w jednym obiektywie. Małe rozmiary odbiły się też na dystorsji -dużej jak na obiektyw makro - 2.31% wg photozone. Dla porównania Tamron 60/2 macro - 0.49%, Canon macro 60/2.8 - 0.14% wg optyczne. /tak wiem -mniejsza odległość zbiegowa/

MaciekP - Wto 19 Cze, 2012

Jak slysze " stosunek jakosci do ceny " to mi sie chce wymiotowac, bo to dyktat biedronki.
Po to tyram i zarabiam, aby kupic sobie dobra whisky i fajny aparat, ktory przyjemnie mniec w dloniach, ktory cieszy serce i oko, ktory da sie nosic....
To co widdze na odbitakch i monitorze s ips bardzo mnie cieszy i szkoda zycia na podgladanie pixeli.

To idelany sprzet dla tych co zyja z czegos innego niz fotografia i ich zdjecia sie rodza w spokoju, bez pospiechu i chce zabrac wiele obiektywow bez noszenia 20kg plecaka.

To marzenie tych co chcieli miec cyfrowa leice ale nie bylo ich na nia stac, ale uzbierali na cos tanszego a oferujacego namiastke obcowania z czyms wiecej niz pierdnieciem technokraty

Sorry za dosadnosc

sigmiarz - Wto 19 Cze, 2012

MaciekP, dziwi mnie że mając tak elastyczne rawy zapisujesz jpgi,
sporo możliwości tego sprzętu do kosza.

dcs - Wto 19 Cze, 2012

MaciekP,
Ty po prostu uwierzyłeś w ten wykres: http://photorumors.com/20...non-5d-mark-ii/ :lol:

Dla zainteresowanych:
Fujifilm X-Pro1 vs Canon PowerShot S100
- wstawcie S100 i porównajcie obrazy poprzednio pokazywanych przeze mnie twarzy + damy kier. :cool:
Na brzegach Canon wymięka, ale ma rozdzielczość 12 megapikseli i obiektyw o ekwiwalencie 24-120mm i, a nie stałkę.

Luke_S - Wto 19 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Fujifilm X-Pro1 vs Canon PowerShot S100
- wstawcie S100 i porównajcie obrazy poprzednio pokazywanych przeze mnie twarzy + damy kier. :cool:

Słyszałeś kiedykolwiek o głębi ostrości?

dcs - Wto 19 Cze, 2012

Luke_S,
:shock: Coś w tej scence jest według ciebie poza GO :???:

Luke_S - Wto 19 Cze, 2012

No najwyraźniej. A myślisz, że dlaczego karta w tle jest mniej ostra niż przedmioty znajdujące się na bliższym planie?
dcs - Sro 20 Cze, 2012

Luke_S,
A dlaczego Fujifilm X-Pro1 nie odwzorowuje kratki na twarzy Greka i Pani zamieniając ją w linie /u Pani pod brodą mało rozróżnialne/ ?

Tam jest podany obiektyw i przysłona.
Możesz sobie GO wyliczyć. :wink: /skala odwzorowania 1:25/
Ostrość na krzyż w centrum.

MaciekP - Sro 20 Cze, 2012

to naprawde straszne, ze mamy przy 100% paski i slabo widoczna kratke!
to ABSOLUTNIE dyskwalifikujace! :razz:
Ktos robi zdjecia tutaj czy to tylko grupa sliniacych sie nastolatkow liżacych szybę wystawy? :roll:

Polecem fraszke "NA MATEMATYKA"

hijax_pl - Sro 20 Cze, 2012

MaciekP napisał/a:
to naprawde straszne, ze mamy przy 100% paski i slabo widoczna kratke!
To nie jest straszne, tylko po prostu dziwne. Ciekawi mnie tylko skąd to uwielbienie rozdzielczością z jednej strony a z drugiej dezawuowanie jakichkolwiek przykładów pokazujących degradację szczegółów... Fajnie, że masz X-Pro1. Fajnie, że Ci się podoba. I rozumiem uwielbienie kompaktowością - w końcu jesteś kobietą :razz:
MaciekP napisał/a:
Ktos robi zdjecia tutaj czy to tylko grupa sliniacych sie nastolatkow liżacych szybę wystawy? :roll:
Zdjęcia da się robić też kompaktem za pareset złotych czy też telefonem. Szczególnie gdy wzbraniamy się przed oglądaniem pikselków lub też ciężkimi warunkami fotograficznymi.
Po co wydawać zatem tyle kasy na X-Pro1 z kilkoma stałkami? Lans? Jasne. Coś jeszcze?

dcs - Sro 20 Cze, 2012

MaciekP,
To znaczy, że Fudżi ma problem z odwzorowaniem rzeczywistości, a szczegółowość poniżej poziomu dobrego kompaktu za ułamek ceny.
Porównanie http://photorumors.com/20...non-5d-mark-ii/ jakości technologii X-Trans CMOS Fujifilm X-Pro1 z Nikonem D7000 i Canonem 5DmkII to bzdeta.
Według tego wykresu X-Pro 1 ma lepszą rozdzielczość od 5D II, a w rzeczywistości jest ona gorsza nawet od kompaktu za 1000zł. :lol:
To co X-Pro1 robi w RAW i JPEG wołanych firmowym oprogramowaniem można osiągnąć taką samą drogą jak robi to Fudżi -zwiększając wyostrzanie, z tą różnicą, że w innych aparatach nie zmieni to tak znacząco wyglądu detalu.
Skalując w dół z normalnej np.16 megapikselowej matrycy do rozdzielczości jaką daje nam X-Pro 1 zwiększymy też zakres tonalny do jej poziomu.
Nie ma przewagi technologii X-Trans CMOS Fujifilm nad tradycyjnym Bayerem, ale zawsze paru uwierzy w fantazje producenta.

MaciekP - Sro 20 Cze, 2012

LANS?
Gapienie się innych jest KREPUJACE a nie przyjemne.
On jest po prostu super fajnym kawalkiem przedmiotu, ktory robi bardzo dobrej jakosci zdjecia. Samo robienie zdjec jest nie mniej przyjemne niz ich ogladanie, wiec o TE przyjemnosc tutaj chodzi.
Obcowanie z czyms co zostalo pomyslane ze smakiem i te przyjemnosc zapewnia.

To rodzaj fetyszu.
Waga ma kolosalne znaczenie, szczegolnie kiedy spedzasz kilka dni na chodzeniu od rana do nocy.
Kiedy mialem 5D musialem zawsze decydowac czy wziac 85L, czy 35L czy 70-200 itd. Ciagle cos musialo zostac w domu aby system byl noszalny.

Dlatego w gory biore X10, bo licze kazdy gram wagi aby finalnie kompletny plecak z jedzeniem na tydzien i namiotem wazyl 11kg a nie 25kg. Inna przyjemnosc podrozowania.

Bez plecaka tez wole miec 2kg a nie 20kg i zachowac dobra jakosc zdjec.

hijax_pl - Sro 20 Cze, 2012

MaciekP napisał/a:
To rodzaj fetyszu.
A to już rozumiem.
MaciekP napisał/a:
Kiedy mialem 5D musialem
miał-am, musiał-am. No chyba, że ikonka płci przy nicku jest niecelową pomyłką
MaciekP napisał/a:
Dlatego w gory biore X10, bo licze kazdy gram wagi aby finalnie kompletny plecak z jedzeniem na tydzien i namiotem wazyl 11kg a nie 25kg. Inna przyjemnosc podrozowania.
Oczywiście. Zawsze to podkreślam, że sprzęt trzeba dobrać do zastosowania. Albo się idzie na foty, albo na wycieczkę. Różny cel - to i różny sprzęt.
Dlatego też mam lustrzankę i kompakt. Lustrzankę do robienia zdjęć i kompakt do pamiątkowych pstryków :)
MaciekP napisał/a:
Bez plecaka tez wole miec 2kg a nie 20kg i zachowac dobra jakosc zdjec.
2kg.. no może 4kg - tyle waży mój zestaw lustrzankowy, który ze mną podróżuje. Nawet na całodziennych wycieczkach i jakoś mnie nie męczy, choć może to kwestia kondycji. No ale może na stare lata trzeba będzie ograniczyć wagę tobołka znacznie...

Dobra jakość zdjęć? Jak na razie widzę, że specjalnej różnicy między porządnym systemem m43 nie ma. Specjalnej - to znaczy argumentującej znacznie większy wydatek przy zbliżonej "miodności" z jego używania.

dcs - Sro 20 Cze, 2012

MaciekP,
Moje zainteresowanie X-Pro1 wzięło się stąd, że szukam bezlusterkowca dla siebie. Cena jakoś mnie specjalnie nie przeraża. Jadnak chcę aparat dający zdjęcia wysokiej jakości, a na takie w tym przypadku nie mogę liczyć.
Przedstawienie firmowego adaptera Fujifilm M-mount dla X-Pro1 może świadczyć o tym, że nie będą powiększali gamy optyki w najbliższym czasie i nie zrealizują wcześniejszych zapowiedzi.
Po co mi super rozdzielcze obiektywy do mało rozdzielczej matrycy? Chyba tylko dla lansu - Fujifilm X-Pro1 + obiektyw z czerwoną kropką.
Obiektyw "za 10 kafli" będzie w takim zestawie jednak bardziej lanserski /może i większym fetyszem*/ niż aparat. :wink:

*nie znam się na tym -ja tylko: skóra i latex.

[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 17:39 ]
dcs napisał/a:
Po co mi super rozdzielcze obiektywy do mało rozdzielczej matrycy?
-oczywiście pisałem o obiektywach Leica M mocowanych przez ww. adapter, a nie o obiektywach Fudżi. :wink:

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 14:59 ]
Ze strony Głównej
dcs | 2012-06-24 13:31:44
Krzysztof Powol
Szymon Szcześniak -fotograf, którego wybraliście do tego projektu, ma na swojej stronie logo: "Leica Partner" :-) . link
Fujifilm - prawie jak Leica. /Od wyglądu X-Pro 1, po częste nawiązania i teraz wybór fotografa/. Macie własną bogatą historię, więc nie wiem skąd te kompleksy.
Ze sprzedaży każdego zestawu X-Pro 1 spokojnie moglibyście na szczytny cel przeznaczyć 1000$.
Swoje uwagi o tym aparacie zawarłem na forum: link
Zgłoś do usunięcia lub moderacji Krzysztof Powol | 2012-06-24 13:46:22

@dcs - śmieszne byłoby, gdyby Szymon zanim poznał aparat napisał, że jest partnerem Fujifilm, troche mało wiarygodne, przecież najlepiej jak aparat pozna i podzieli się uwagami, osoba która zna aparaty konkurencyjne, a Szymon na pewno zna. Nie jest to wyrazem kompleksów, tylko dobieraniem odpowiednich osób do testów aparatow. Jak odniósłbys sie do opini doświadczonego uzytkownika aparatow np. casio.

Dziekuje bardzo za linka, ale widzę w Twoich uwagach linki do innych testów i komentowanie tego co widać w sieci. Włączę sie w dyskusje na forum, ale czy ty miałeś ten aparat w ręku, czy tylko rozważasz teoretycznie?
Zgłoś do usunięcia lub moderacji dcs | 2012-06-24 14:53:15

Krzysztof Powol
Oczywiście, że miałem -w innym wypadku nie zabierałbym głosu. Zrobiłem parędziesiąt zdjęć -są to jednak tylko sample.
Testów sam przeprowadzać nie mam zamiaru, więc korzystam z możliwości porównania w sieci zdjęć tego samego motywu w tych samych warunkach. Nie wyobrażam sobie żebym miał wypożyczyć wszystkie aparaty leżące w kręgu moich zainteresowań /plus te, które posiadam/ i robić nudne zdjęcia testowe tego samego motywu. Tylko takie można porównywać. Dobre sample świadczą o umiejętności robienia zdjęć, a nie o lepszości jakiegoś aparatu, czy technologii.
Pisałem także o wizjerze, ręcznym nastawianiu ostrości i moich przypuszczeniach co do rozwoju systemu. Guzikologia jest mi obojętna -do wszystkiego można się przyzwyczaić /dobrze że nie trzeba grzebać w menu, ale w tej klasie to standard/.
A tu: link /napiszę dyplomatycznie -choć zasługuje to na prosto z mostu/ -minęliście się z prawdą.
Zgłoś do usunięcia lub moderacji Krzysztof Powol | 2012-06-24 14:55:33

@dcs- przełączę się na forum i proponuję kontynuować dyskusję na forum w linku, który podałeś.

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 15:01 ]
Dyskusja ze strony Głównej:
http://www.optyczne.pl/26..._%2833%29_.html

Krzysztof Powol - Nie 24 Cze, 2012

dcs,

To jeżeli interesują Cię sample i porównania to zapraszam

Wojtek Wojtczak http://pl.fujifilm.pl/xpro1porownanie/

Jacek Heliasz http://pl.fujifilm.pl/xpro1_vs_eos5d/ , którego jak odnajdziesz na Fejsie to myslę, że odpowie ci na pytania

Są już testy na Fotopolis i w Digital Camera Polska, gdzie znajdziesz porównanie z NEX7, a w na płytce załączonej do gazety pliki w wersji cyfrowej

Powinna zainteresować cię strona http://fujifilm-x.com/photographers/en/index.html gdzie gromadzone są zdjęcia z całego świata.

Rozmawiałem z fotografami, którzy testowali OMD i NEX7 oraz X-Pro1 i którzy przygotowują własne recenzje, więc zapowiada się bardzo ciekawie.

Jeżeli możemy udzielić ci odpowiedzi na pytania to pytaj. mam nadzieje, że nie zdubluję odpowiedzi dla użytkownika o podobnym nicku z klubu Fuji :wink:

Pozdrawiam,

Krzysztof Powolny, Fujifilm

komor - Nie 24 Cze, 2012

Krzysztof Powol, czemu linkujesz recenzje ze strony Fuji? :) To niezbyt trafny argument w dyskusji takiej, jak ta.
dcs - Nie 24 Cze, 2012

.
Krzysztof Powol - Nie 24 Cze, 2012

komor,

zdjęcia są zdjęciami, a każdy z nich wyciągnie sobie wnioski jakie chce. Czy jakbym zlinkował galerię http://www.facebook.com/m...13936861&type=3 zdjęć Jacka Heliasza , który wypożyczył od nas aparat do testów byłoby lepiej?

Aby nikogo nie wprowadzać w błąd podpisałem się Krzysztof Powolny, Fujifilm i zostawiam linka http://pl.fujifilm.pl/apl...ain/kp_bio.html informującego dokładnie kim jestem, więc nie będzie wątpliwości.

Pozdrawiam,

dcs - Nie 24 Cze, 2012

Krzysztof Powol,
Przecież pisałem jakie mam podejście do sampli. Nie interesują mnie też zdjęcia w jpg za zrobienie których płaciło Fudżi i teraz wykorzystuje je w celach marketingowych. Czy masz mnie za idiotę :?:
Wydajecie mnóstwo kasy na marketing:
http://www.optyczne.pl/46...C5%82adowe.html http://www.optyczne.pl/38...lm_wybrany.html
http://www.optyczne.pl/26...ka_cyfrowa.html http://www.optyczne.pl/47...uji_X-Pro1.html
http://www.optyczne.pl/46...%C5%BCenia.html
A teraz to: http://www.optyczne.pl/26...Wst%C4%99p.html
Oczywiście wyjazd do Indii redaktorów optyczne.pl i foto-kuriera na zaproszenie Fujifilm nie wpłynie na wyniki testów.

hijax_pl - Nie 24 Cze, 2012

Krzysztof Powol, testy aparatu to testy "laboratoryjne". Analityczne.
Zdjęcia przykładowe to żaden test. Wniosków (zakupowych) na ich podstawie lepiej nie wyciągać.

Krzysztof Powol - Pon 25 Cze, 2012

dcs,

1. W linku, który co zostawiłem, masz jpg i tiff do analizy
2. Sesja Lange Girl, była sesją komercyjną realizowaną na zlecenie dystrybutora sprzętu, a nie Fujifilm
3. Zdjęcia Jacka z jego galerii są jego zdjęciami
4. Rozumiem, że proponowane zdjęcia testowe z portalu Optyczne i magazynu Digital Camera Polska nie są wystarczające
5. Zawsze możesz zamieścić zdjęcia, które wykonałeś sam

hijax_pl

wytłumacz mi proszę różnicę pomiędzy laboratoryjne/analityczne/testowe/sesyjne gdyż jej nie rozumiem.

Podpowiedz mi proszę na podstawie jakiego testu lub zdjęć można wyciągnąć wnioski zakupowe

I na koniec mam następujące pytania:

1. Czy zamieszczone porównania np. z OMD i zdjęcia testowe, są ważniejsze niż inne tylko dlatego, że zostały zamieszczone wcześnie na portalu z USA lub Europy Zachodniej. Rozumiem, że wiecie, kto i jak je wykonał i na jakich zasadach.

2. Czy jak poproszę fotografa, aby zamieścił zdjęcia testowe na Dpreview, a później ktoś je zalinkuje do tego forum to będzie to ważniejsze niż link bezpośrednio do jego strony.

3. Czy ktoś z Was jest zainteresowany udziałem w warsztatach, podczas, których będzie można testować aparat Fujifilm X-Pro1.

Pozdrawiam,

hijax_pl - Pon 25 Cze, 2012

Krzysztof Powol napisał/a:
wytłumacz mi proszę różnicę pomiędzy laboratoryjne/analityczne/testowe/sesyjne gdyż jej nie rozumiem.
Taka sama jak między badaniem próbek spożywczych wykonywanym przez np Sanepid a degustacją jogurciku na promocyjnym stoisku w markecie.
Podpowiedz mi proszę na podstawie jakiego testu lub zdjęć można wyciągnąć wnioski zakupowe
To już bardzo zależy od osoby takie wnioski wyciągającej. Na przykład ja trzymam się z dala od sampli producentów czy też firmowanych sesji. Trzymam się z dala od obrobionych i zmniejszonych JPGów które to pokazują co można osiągnąć z danego sprzętu. Dlaczego? Bo moim zdaniem to pokaz synergii sprzętu, oprogramowania i człowieka, który ten sprzęt i oprogramowanie używa. Ale tylko i wyłącznie TEGO KONKRETNEGO sprzętu, TEGO oprogramowania i TEJ konkretnej osoby. Bo czy uzyskam ten sam efekt korzystając z oprogramowania, które posiadam i mojego (zapewne unikalnego) sposobu pracy?

Ergonomia? Pójdę sobie do sklepu i wezmę do ręki, przymierzę, popróbuję...
Oferta systemowa? Przejrzę sobie katalogi, porównam ceny, parametry...
Jakość matrycy? Obejrzę wyniki analitycznych testów, pobiorę z sieci jakieś RAWy i sobie je popróbuję...
1. Czy zamieszczone porównania np. z OMD i zdjęcia testowe, są ważniejsze niż inne tylko dlatego, że
Jak już napisałem wyżej - dla mnie nie ma to absolutnie żadnego znaczenia kto i jak opublikował. Ale jak już opublikował to walę te porównania gdzie jest ta sama scenka z tym samym postprocesem dla każdej z porównywanych puszek.
Czy jak poproszę fotografa, aby zamieścił zdjęcia testowe na Dpreview, a później ktoś je zalinkuje do tego forum to będzie to ważniejsze niż link bezpośrednio do jego strony.
Jak dla mnie bez znaczenia. Będę oglądał prace tego fotografa a nie podniecał się faktem, że wykonał je korzystając z aparatu X czy Y.
I nawet przez myśl mi nie przejdzie zastanawiać się ile dostał za zrobienie tychże zdjęć ;)

P.S. Dużo chętniej bym zobaczył zdjęcia, które mu nie wyszły, przeczytał jakiś wywiad z nim gdzie opisuje dlaczego one mu nie wyszły. Itp itd...
Czy ktoś z Was jest zainteresowany udziałem w warsztatach, podczas, których będzie można testować aparat Fujifilm X-Pro1.
Bardzo chętnie.
Soniak10 - Pon 25 Cze, 2012

Czy ktoś z Was jest zainteresowany udziałem w warsztatach, podczas, których będzie można testować aparat Fujifilm X-Pro1

Po pierwsze: zainteresowany jak najbardziej. Pozostaje tylko kwestia czy czas pozwoli.
Po drugie: dlaczego tylko warsztaty z X-PRO1? A nie możnaby pomyśleć o przygotoiwaniu warsztatów z testowaniem wszystkich modeli serii "X"? :idea: Z zaaranżowanymi uprzednio testowymi scenkami "studyjnymi" itp?

A na koniec, Panie Krzysztofie, mała uwaga: wydaje mi się, że ta dyskusja z dcs nie ma wielkiego sensu, bo jak wiadomo NIKT JESZCZE NIE WYGRAŁ SPRZECZKI Z KLIENTEM :!: To jest podstawowa zasada marketingu. Odpowiedzią na komentarze takie, jak te autorstwa dcs, powinny być właśnie tego typu działania jak proponowane warsztaty, a nie pisanie kontrkomentarzy i wdawanie się w jałowe dyskusje. Nie zaszkodziłyby też objazdowe prezentacje sprzętu, nie tylko w Warszawie - tak jak to robi bodajże Sigma.
Jeżeli chce Pan poznać jeszcze inne, oryginalne pomysły na marketing marki i produktów Fuji, to służę uprzejmie, proszę tylko dać sygnał :roll:
Pozdrawiam wszystkich dyskutantów. :cool:

Soniak10,

Planujemy tour objazdowy w całej Polsce od 1 sierpnia do 30 października i obejmie on wszystkie duże miasta, obejmie on wszystkie aparaty serii X i będzie można porozmawiać z fotografami, którzy mają szersze doświadczenie z tym sprzętem oraz zrobić swoje sample. Będziemy też na zlocie Optyczne.

Wierzę w to, że osoby chcące skorzystać z zamieszczonych linków to zrobią i potrafią wyciągnąć własne wnioski, odmienne od narracji prowadzonej przez bardziej podejrzliwych użytkowników forum.

Pozdrawiam i dziękuję za rady,

Soniak10 - Pon 25 Cze, 2012

Planujemy tour objazdowy w całej Polsce

super, ale ja nie tylko to miałem na myśli. Chodzi mi po głowie pewien dość nowatorski pomysł marketingowy. Jeżeli jest Pan zainteresowany, to proszę o sygnał na "prywatnej wiadomości", bo z oczywistych względów nie chciałbym zdradzać szczegółów na forum publicznym. Chętnie się podzielę... :cool:

dcs - Pon 25 Cze, 2012

Wierzę w to, że osoby chcące skorzystać z zamieszczonych linków to zrobią i potrafią wyciągnąć własne wnioski, odmienne od narracji prowadzonej przez bardziej podejrzliwych użytkowników forum.

Jeden z "bardziej podejrzliwych użytkowników forum":

• miał możliwość wypożyczenia Fujifilm X-Pro 1, co też uczynił. Przez 3-4 godziny przeszedł fotografując przez parę kwartałów zachodząc do sklepów, kościoła i paru innych miejsc w celu sprawdzenia przydatności aparatu
    /uprzednio uważnie przeczytał instrukcję obsługi/

• zdjęcia oddał dla grafika, który zwykle obrabia inne jego materiały. Zmusił go do użycia przy obróbce RAW oprócz Lightrooma także SILKYPIX -oficjalnego oprogramowania do tego aparatu, które podobno jest tragiczne /nie może zacytować dosłownie, co powiedział grafik, bo przy wykropkowywaniu niecenzuralnych słów cytat byłby nieczytelny/.

• widział efekt zdjęciowy, słyszał opinie grafika o materiale wyjściowym jaki serwuje nowe dziecko Fudżi

• potrafi wyciągać wnioski z tego co widzi i nie musi korzystać z materiałów dystrybutora sprzętu

• korzysta z niezależnych możliwości porównania aparatów w sieci -z nich też potrafi wyciągnąć wnioski

• fotografią zajmuje się od blisko 20 lat, widział poprzednie Rewolucje w Obrazowaniu Fujifilm: SuperCCD HR, SuperCCD SR, SuperCCD SR II, Super CCD EXR i wie jaki wpływ wywarły na obraz dzisiejszej fotografii cyfrowej -żaden

Powyższe punkty świadczą o tym, że to nie "podejrzliwość", a negatywne doświadczenia w używaniu X-Pro 1 wpływają na jego ocenę.

• wyraża uznanie dla aktywnych działań marketingowych dystrybutora Fujifilm w Polsce, nie robi jednak tego oceniając Fujifilm X-Pro 1

• listę co nie działa, albo działa jak nie powinno może niebawem zaprezentuje w tym temacie

Wierzę w to, że osoby chcące skorzystać z zamieszczonych linków to zrobią i potrafią wyciągnąć własne wnioski
Wiara czyni cuda :)
Oczywiście, że znajdą się osoby potrafiące wyciągnąć wnioski nawet z najbardziej absurdalnych danych. Uznaje się jednak, że takie osoby prezentują niski poziom wiedzy. ;)
Będziemy też na zlocie Optyczne.
I będą też zabawki X10, X-S1 i X-Pro1?

Soniak10, mogłeś od razu na PW. :zalamany:

hijax_pl,

na zlocie Optycznych będą wszystkie aparaty z serii X oraz inne zabawki np. 3D

Dla amatorów najwyższej jakości udostępnimy też filmy analogowe, gdyż część z użytkowników wychowanych tylko na cyfrze nie wie do czego porównać swoje zabawki :smile:

Pozdrawiam,

na zlocie Optycznych będą wszystkie aparaty z serii X oraz inne zabawki np. 3D
To miło. Jakie szkiełka będą do X-pro1 i czy będzie można wypożyczyć na cały okres zlotu?
Dla amatorów najwyższej jakości udostępnimy też filmy analogowe
A to minilaba też przywieziecie? :shock:
kolouker - Pon 25 Cze, 2012

Główną wadą X-Pro1 jest niestety jego cena. Aparat z taką ilością niedoróbek i braków po prostu nie jest tyle wart. Jakby kosztował w okolicach 4 tys. PLN tak jak np. Nikon D7000 to można by rozważać zakup. Cena ok. 7 tys. PLN jest po prostu absurdalna. Fuji zachwala go (podobnie jak x100) jako wybór profesjonalisty, ale profesjonalny to on jest tylko z nazwy.
Brak uszczelnień, tragiczny autofocus (jak na aparat za 7k), jeszcze gorsze ostrzenie ręczne, krótki czas pracy na baterii, wolny bufor i blokowanie funkcji aparatu w czasie zapisu zdjęć na kartę po prostu przekreślają ten aparat. Za nieco ponad 7 tys. PLN profesjonalista kupi Nikona D700 i nie będzie nawet rozważał zakupu aparatu of Fuji.

Jeżeli ktoś koniecznie chce mieć w aparacie wizjer lunetkowy, to zdecydowanie lepszym wyborem pozostaje zakup Fuji x100, który też jest za drogi, ale nie aż tak bardzo, żeby się pukać w głowę.

jaad75 - Pon 25 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Zmusił go do użycia przy obróbce RAW oprócz Lightrooma także SILKYPIX -oficjalnego oprogramowania do tego aparatu, które podobno jest tragiczne
To nie jest prawda.
dcs napisał/a:
korzysta z niezależnych możliwości porównania aparatów w sieci -z nich też potrafi wyciągnąć wnioski
A przeczytał chociaż o problemach w doborze algorytmów interpolacji do układu filtrów tej matrycy? Zdaje się, że ktoś tu wyżej też linkował. Całe Twoje gdybania o ingerencji w RAW (oczywiście niedopuszczalnej :razz: ) rozbijają się o jedno porównanie z kiepskiego portalu jakim jest DPreview, które użyło beta wersji ACR (która ewidentnie radzi sobie kiepsko z plikami z X-Trans) i dodatkowo potraktowało sampel swoją z powietrza wziętą procedurą wyostrzania... Nawet JPG z puszki wygląda lepiej od tego RAW-a z ACR-a... :roll:
dcs napisał/a:
fotografią zajmuje się od blisko 20 lat, widział poprzednie Rewolucje w Obrazowaniu Fujifilm: SuperCCD HR, SuperCCD SR, SuperCCD SR II, Super CCD EXR i wie jaki wpływ wywarły na obraz dzisiejszej fotografii cyfrowej -żaden
Akurat Super CCD SR przez wiele lat były niedoścignionym wzorem w kwestii zakresu tonalnego możliwego do osiągnięcia w aparatach cyfrowych.
dcs - Pon 25 Cze, 2012

jaad75,
Tak, dał mi do przeczytania to http://chromasoft.blogspo...ts-x-trans.html -jest parę części tego.
Przy takiej interpolacji przez piksele /nie z sąsiednimi/ nie jest możliwa wysoka rozdzielczość mimo braku AA -zresztą po to taka jest żeby osłabiać morę.
Jakoś tego SuperCCD SR głupi fotografowie nie docenili.
Lightroom ma wsparcie dla X-Pro 1.
Co nieprawda?

sigmiarz - Pon 25 Cze, 2012

kolouker napisał/a:
Główną wadą X-Pro1 jest niestety jego cena. Aparat z taką ilością niedoróbek i braków po prostu nie jest tyle wart. Jakby kosztował w okolicach 4 tys. PLN tak jak np. Nikon D7000 to można by rozważać zakup. Cena ok. 7 tys. PLN jest po prostu absurdalna. Fuji zachwala go (podobnie jak x100) jako wybór profesjonalisty, ale profesjonalny to on jest tylko z nazwy.
Brak uszczelnień, tragiczny autofocus (jak na aparat za 7k), jeszcze gorsze ostrzenie ręczne, krótki czas pracy na baterii, wolny bufor i blokowanie funkcji aparatu w czasie zapisu zdjęć na kartę po prostu przekreślają ten aparat. Za nieco ponad 7 tys. PLN profesjonalista kupi Nikona D700 i nie będzie nawet rozważał zakupu aparatu of Fuji.

Jeżeli ktoś koniecznie chce mieć w aparacie wizjer lunetkowy, to zdecydowanie lepszym wyborem pozostaje zakup Fuji x100, który też jest za drogi, ale nie aż tak bardzo, żeby się pukać w głowę.

Niestety to wszystko prawda.

jaad75 - Pon 25 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Jakoś tego SuperCCD SR głupi fotografowie nie docenili.
Chyba żartujesz? Fuji Sx Pro, to były jedne z najbardziej poważanych aparatów APS-C w historii.
dcs napisał/a:
Lightroom ma wsparcie dla X-Pro 1.
No i co z tego jak wciąż słabe? Adobe na razie nie radzi sobie z tą matrycą.
dcs - Pon 25 Cze, 2012

jaad75,
jaad75 napisał/a:
To nie jest prawda.
Co nie jest prawdą :?:

jaad75 napisał/a:
Fuji Sx Pro, to były jedne z najbardziej poważanych aparatów APS-C w historii.

I sprzedały się w małej części tego, co aparaty z których korpusów korzystały. /F80 pomińmy, bo to analog/ -stąd: "Jakoś tego SuperCCD SR głupi fotografowie nie docenili".
Jakie oprogramowanie jest najlepsze do X-Pro1 wg ciebie?

jaad75 - Wto 26 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Co jest nieprawdą :?:
To, że Silky Pix jest tragiczne.
dcs napisał/a:
I sprzedały się w małej części tego, co aparaty z których korpusów korzystały.
I co z tego? Najlepiej sprzedają się plasticzaki EL, czy to oznacza, że są najlepsze? Nie wszyscy są na tyle świadomi, by docenić zalety szerokiego DR, nie wszyscy kupujący Nikony mieli w ogóle świadomość istnienia Fuji, a do tego niektórzy ponad DR takiego np. S5 Pro przedłożyli wysokie ISO następcy D200... Faktów jednak nie zmienisz - Sx Pro były przez długi czas niedoścignione w jednym z najważniejszych fotograficznie parametrów.

dcs napisał/a:
Jakie oprogramowanie najlepsze do X-Pro1 wg ciebie?
Nie wiem - z tego co do tej pory widziałem najlepiej wyglądają JPG-i z puszki i RAW-y wołane Silky Pix, ale nie widziałem wyników z wielu wołarek jak narazie. Ciekawe co pokaże Gabor, czy np. DxO...
dcs - Wto 26 Cze, 2012

jaad75,
Czytałeś te artykuły, które dostałem od "magika obrazu" :wink: ?

Lightroom 4 support for X-Pro1: /drugi od góry/
"This is terrible. I've been test-riding the X-Pro1 for Fuji in India and shot a couple of live assignments with it. Now I'm stuck with SilkyPix... ugh! And the barbarians (I mean clients) are at the gate!" - :lol:
http://www.fujixseries.co...t-for-x-pro1/p1

jaad75 - Wto 26 Cze, 2012

dcs napisał/a:
jaad75,
Czytałeś te artykuły, które dostałem od "magika obrazu" :wink: ?
Te z ChromaSoft? Też.
Chris62 - Wto 26 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
dcs napisał/a:
Zmusił go do użycia przy obróbce RAW oprócz Lightrooma także SILKYPIX -oficjalnego oprogramowania do tego aparatu, które podobno jest tragiczne
To nie jest prawda.
.

Używam Silky Pixa w wersji Samsung RAW Conwerter.
W zasadzie lubię nim operować aczkolwiek nieco lepsze wyniki w kwestii odszumiania bez utraty detalu uzyskuję w Lightroomie.
Za to SRC ma inne narzędzia lepsze więc jak to bywa tu lepsze to tu tamto.
Nie ma idałów.
Nie powiem że to tragiczny soft w żaden sposób - trzeba tylko się przyzwyczaić i poznać.

dcs - Pią 29 Cze, 2012

dpreview Fujifilm X-Pro1 review
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-pro1

MaciekP - Pią 29 Cze, 2012

tak, czytalem wczoraj smiejac sie pod nosem, bo czytajac to forum mozna odniesc wrazenie, ze to aparat do dupy/

"We were hugely impressed by the X100's image quality, and Fujifilm has scaled even greater heights with the X-Pro1. The camera's JPEGs are little short of superb, with appealing colour rendition, lots of detail, and remarkably low noise even at high ISOs."

Ma swoje problemy oczywiscie, ale dla tych co sie nie spiesza to fajny sprzet :razz:

...a i jakosc JPEG z puszki jest wyzsza niz z D800 i 5D MK3 :wink:

dcs - Pią 29 Cze, 2012

MaciekP,
MaciekP napisał/a:
...a i jakosc JPEG z puszki jest wyzsza niz z D800 i 5D MK3 :wink:

:lol:

- Pod jakim względem?

hijax_pl - Pią 29 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Pod jakim względem?
Emotikonka wskazuje na to, że to był żart... ;)
dcs - Pią 29 Cze, 2012

hijax_pl,
Dobrze się pośmiać z rana. :mrgreen:

Zapomniałem dodać że na stronie 19. są moje ulubione wycinki. :razz:

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-pro1/19

JPEG z puszki też kreskuje. :lol:

MaciekP - Pią 29 Cze, 2012

pod wzgledem OCENY DPR
dcs - Nie 01 Lip, 2012

Zebrałem najważniejsze wady Fujifilm X-Pro1, które sprawiają, że jestem coraz mniej przekonany do jego zakupu.

• W OVF mamy tylko dwa powiększenia. Dla obiektywu 60mm /osobiście nastawiałem się na jaśniejszą portretówkę/ mamy małą ramkę wewnątrz wizjera -wielkości ~1/3 powierzchni tej dla obiektywu 35mm /już ten jest pomniejszony 0,6x/. Ciężko dostrzec szczegóły w takim pomniejszeniu. Stąd też moja potrzeba zainstalowania w gorącej stopce wizjera optycznego.

• W EVF mamy bardzo kontrastowy daleki od rzeczywistości obraz. Przy scenach o małej jasności słaba częstotliwość odświeżania staje się denerwująca. W trybie M wyświetlacze mają z góry ustawioną jasność, a histogram zawsze pokazuje poprawne naświetlenie, bo przedstawia automatycznie dobraną przez aparat ekspozycję.

• Ręczne nastawienie ostrości jest baaardzo trudne. Aparat nie otwiera w pełni przysłony, więc obraz w wizjerze i na wyświetlaczu ma dużą głębię ostrości. Nie wiadomo na co konkretnie została ona nastawiona.

• W trybie ręcznego ustawienia ostrości nie ma potwierdzenia jego poprawności. Żeby to sprawdzić trzeba przełączyć aparat na autofocus, lub powiększać obraz -koniecznie na podglądzie głębi ostrości na w pełni otwartej przysłonie.

• Żeby mieć możliwość maksymalnego powiększenia /6x/ podczas odtwarzania trzeba mieć zdjęcia zrobione w Large JPEG, lub konwertować do niego RAW. Pliki RAW można powiększyć tylko 2,5-krotnie.

• Gniazdo karty pamięci znajduje się tuż przy zawiasie klapki komory akumulatora -kartę ciężko wyjąć. Przy konieczności zapisu RAW + Large JPEG karta będzie częściej zmieniana.

• Skala głębi ostrości pokazuje mniejszy zakres niż będzie na zdjęciu. Można się mocno zdziwić kierując się nią przy planowaniu co ma się w niej znaleźć, a co nie.

• Nie można wyświetlić histogramów RGB. Dostępną mamy tylko luminację. Nie można też sprawdzić ostrości. /Za to można klasyfikować ulubione zdjęcia przyznając gwiazdki/

• Nie ma dedykowanego przycisku do zmiany ISO. Można to zrobić w Menu, ewentualnie przypisać ją Fn, tyle ze są też inne funkcje, które przydałoby się wyciągnąć na zewnątrz.

• Blokada ekspozycji blokuje parametry czasu i przysłony, a nie wartość ekspozycji.

• Wizjer nie posiada korekcji dioptrycznej,

• Aparat nie posiada wbudowanej lampy błyskowej. Mam do wyboru albo zamocowanie w gorącej stopce akcesoryjnego flesza lub wyzwalacza bezprzewodowego, albo wizjera optycznego dla obiektywu o ekwiwalencie ogniskowej 90mm / lub zapowiadanej 85mm/.

• Jeśli chcemy zmieniać czasy migawki ze skokiem 1/3 EV musimy w tym celu użyć przycisków wybieraka kierunkowego. /Na pokrętle czasów można zmieniać tylko co pełne wartości./

• Fujifilm X-Pro1 nie posiada śledzenia ostrością w zdjęciach seryjnych. Parametry ekspozycji również są nastawiane tylko na pierwsze klatkę. Nie ma też w tym trybie płynnego podglądu obrazu.

sigmiarz - Nie 01 Lip, 2012

Fuji podobnie jak Sigmy DP,
aparat nieźle obrazuje ale masa utrudnień w obsłudze,
jednak Sigma oberwała za to przy cenach sprzedaży.
DP1 w 2008 kosztował ponad 3000 pln :)
w momencie premiery dp2 1000pln.....

fatman - Pon 02 Lip, 2012

dcs napisał/a:
Zebrałem najważniejsze wady Fujifilm X-Pro1, które sprawiają, że jestem coraz mniej przekonany do jego zakupu.

• W OVF mamy tylko dwa powiększenia. Dla obiektywu 60mm /osobiście nastawiałem się na jaśniejszą portretówkę/ mamy małą ramkę wewnątrz wizjera -wielkości ~1/3 powierzchni tej dla obiektywu 35mm /już ten jest pomniejszony 0,6x/. Ciężko dostrzec szczegóły w takim pomniejszeniu. Stąd też moja potrzeba zainstalowania w gorącej stopce wizjera optycznego.

• W EVF mamy bardzo kontrastowy daleki od rzeczywistości obraz. Przy scenach o małej jasności słaba częstotliwość odświeżania staje się denerwująca. W trybie M wyświetlacze mają z góry ustawioną jasność, a histogram zawsze pokazuje poprawne naświetlenie, bo przedstawia automatycznie dobraną przez aparat ekspozycję.

• Ręczne nastawienie ostrości jest baaardzo trudne. Aparat nie otwiera w pełni przysłony, więc obraz w wizjerze i na wyświetlaczu ma dużą głębię ostrości. Nie wiadomo na co konkretnie została ona nastawiona.

• W trybie ręcznego ustawienia ostrości nie ma potwierdzenia jego poprawności. Żeby to sprawdzić trzeba przełączyć aparat na autofocus, lub powiększać obraz -koniecznie na podglądzie głębi ostrości na w pełni otwartej przysłonie.

• Żeby mieć możliwość maksymalnego powiększenia /6x/ podczas odtwarzania trzeba mieć zdjęcia zrobione w Large JPEG, lub konwertować do niego RAW. Pliki RAW można powiększyć tylko 2,5-krotnie.

• Gniazdo karty pamięci znajduje się tuż przy zawiasie klapki komory akumulatora -kartę ciężko wyjąć. Przy konieczności zapisu RAW + Large JPEG karta będzie częściej zmieniana.

• Skala głębi ostrości pokazuje mniejszy zakres niż będzie na zdjęciu. Można się mocno zdziwić kierując się nią przy planowaniu co ma się w niej znaleźć, a co nie.

• Nie można wyświetlić histogramów RGB. Dostępną mamy tylko luminację. Nie można też sprawdzić ostrości. /Za to można klasyfikować ulubione zdjęcia przyznając gwiazdki/

• Nie ma dedykowanego przycisku do zmiany ISO. Można to zrobić w Menu, ewentualnie przypisać ją Fn, tyle ze są też inne funkcje, które przydałoby się wyciągnąć na zewnątrz.

• Blokada ekspozycji blokuje parametry czasu i przysłony, a nie wartość ekspozycji.

• Wizjer nie posiada korekcji dioptrycznej,

• Aparat nie posiada wbudowanej lampy błyskowej. Mam do wyboru albo zamocowanie w gorącej stopce akcesoryjnego flesza lub wyzwalacza bezprzewodowego, albo wizjera optycznego dla obiektywu o ekwiwalencie ogniskowej 90mm / lub zapowiadanej 85mm/.

• Jeśli chcemy zmieniać czasy migawki ze skokiem 1/3 EV musimy w tym celu użyć przycisków wybieraka kierunkowego. /Na pokrętle czasów można zmieniać tylko co pełne wartości./

• Fujifilm X-Pro1 nie posiada śledzenia ostrością w zdjęciach seryjnych. Parametry ekspozycji również są nastawiane tylko na pierwsze klatkę. Nie ma też w tym trybie płynnego podglądu obrazu.

jednym słowem KASHANKA. I znowu trzeba czekać aż poprawią... :twisted:

Krzysztof Powol - Sro 11 Lip, 2012

Moi Drodzy,

Znalazłem link z recenzją użytkownika i jego praktyczną oceną Fujifilm X-Pro1

http://www.marcinrusinows...me-fuji-x1-pro/

Pozdrawiam,

Krzysztof

sigmiarz - Sro 11 Lip, 2012

patrząc na jego zdjęcia wystarczyłby mu zaawansowany kompakt, i tak wszystko psuje w LR, więc po co mu taki drogi sprzęt ?
Co do jakości zdjęć, wierzę, widziałem to już na samplach, ale i tak za te pieniądze wolałbym lustrzankę ze względu na obsługę, i wady które opisał DCS.

Krzysztof Powol - Pią 13 Lip, 2012

No to zostawiam kolejny test http://www.fabryka-piksel...i-x-pro-1-test/

Pozdrawiam,

Krzysztof

dcs - Pią 13 Lip, 2012

Odnośnie autora "testu" http://www.fabryka-piksel...i-x-pro-1-test/

"Świetny" fotograf -naświetlając zdjęcie przez 2 minuty trzymał przez cały czas wciśnięty spust migawki. -"musiałem trzymać" :lol:

komor - Pią 13 Lip, 2012

Ja nie mogę pojąć co to za mania z tym zaklejaniem napisów czarną taśmą. Przecież każdy szanujący się złodziej i tak wie, co to jest za aparat i za ile można go puścić dalej. Czasy tanich aparatów minęły wraz z filmem. To zaklejanie to chyba taki sam element pozerstwa jak pozostałe spotykane w tym światku. :roll:
Chris62 - Pią 13 Lip, 2012

dcs napisał/a:
Odnośnie autora "testu" http://www.fabryka-piksel...i-x-pro-1-test/

"Świetny" fotograf -naświetlając zdjęcie przez 2 minuty trzymał przez cały czas wciśnięty spust migawki. -"musiałem trzymać" :lol:

A ja poczytałem też inne "testy" tegoż autora.
Zainteresowało mnie co napisał o NX11 bo posiadam NX10 i mam porównaie do swojej opinii.
W sumie autor tych recenzji jest raczej obiektywny choć w pewnych subiektywnych sprawach jak kolorystyka mógłby sie nie wypowiadać nie każdemu odpowiada canonowska tonacja.
Poza tym jest jakby przeniknięty lustrzankowymi nawykami to rzutuje na pewne aspekty tak nie inaczej.
W tego typu recenzjach kiedy nie do końca zna się możliwości sprzętu zdarza sie, że pominie się to i owo. W przypadku NX100 i NX200 pominął parę spraw zapewne wynikajacych z nieznajomości sprzetu pewnie w przypadku Fuji też no ale o tym to ja wiele nie wiem poza tym, że cena mnie zniechęca nawet do potrzymania go w rękach :mrgreen:

jaad75 - Pią 13 Lip, 2012

Chris62 napisał/a:
ja wiele nie wiem poza tym, że cena mnie zniechęca nawet do potrzymania go w rękach :mrgreen:
Czyli jak zwykle w Twoim przypadku... :lol:
Arek - Pią 13 Lip, 2012

dcs, jeśli to są NAJWAŻNIEJSZE wady, to X-Pro1 jawi mi się jako świetny sprzęt.
dcs - Pią 13 Lip, 2012

Arek,
On pisał o Canonie.

Chyba. że piszesz o mojej liście?

Arek - Pią 13 Lip, 2012

dcs napisał/a:

A to co jest?

dcs - Pią 13 Lip, 2012

Arek,

Jeszcze parę.

Nie wszystkie tryby sprawdzałem. Ograniczyłem się do tych, które mnie interesują.

Odtwarzanie odpuściłem sobie opisywać. Video nie dotknąłem. Tryb A też.
Jest tam problem /wyczytałem/ z maksymalnym czasem jaki aparat uważa że da zdjęcia nieporuszone /odwrotność ogniskowej/.
Auto ISO też ma swoje "niuanse".

Z czterech -P, A, S, M wygodne i bez możliwości poruszenia przez aparat jest A /ewentualnie S dla lubiących klikać w krzyżak -jeśli chcesz dobierać czasy dokładniej niż o 1 EV/.

M i Manual Focus istnieją tylko na papierze.

AF nie dość że wolny, to często pomylony.

Słabo jak na "Pro". /na zaawansowany aparat -też/

Idę na browar.
Szczegóły Auto ISO może jutro.

Krzysztof Powol - Pon 16 Lip, 2012

Moi Drodzy,

i kolejne opinie użytkownika, który posiada aparat i robi nim zdjecia http://marcinpycha.blogsp.../blog-post.html

Pozdraiwam,

sigmiarz - Pon 16 Lip, 2012

komor napisał/a:
Ja nie mogę pojąć co to za mania z tym zaklejaniem napisów czarną taśmą. Przecież każdy szanujący się złodziej i tak wie, co to jest za aparat i za ile można go puścić dalej. Czasy tanich aparatów minęły wraz z filmem. To zaklejanie to chyba taki sam element pozerstwa jak pozostałe spotykane w tym światku.

napisy na puszce "świecą", czarny aparat z zaklejonymi napisami mniej widać.

[ Dodano: Pon 16 Lip, 2012 13:08 ]
Streetowcy nie chcą skupiać na siebie uwagi, poza tym za reklamę się płaci :)
Niektórzy, szczególnie wakacyjni fotograficy są obrandowani jak słupy reklamowe.

[ Dodano: Pon 16 Lip, 2012 13:10 ]
i kolejne opinie użytkownika, który posiada aparat i robi nim zdjecia http://marcinpycha.blogsp.../blog-post.html

Zdjęcia duużo lepsze, tylko gdzie te opinie ?

komor - Pon 16 Lip, 2012

sigmiarz napisał/a:
napisy na puszce "świecą", czarny aparat z zaklejonymi napisami mniej widać

Hm… a sama soczewa i sprzęt podniesiony do oka nie zwraca uwagi? Nadal nie czuję się przekonany. :)

hijax_pl - Pon 16 Lip, 2012

komor, jak długo mam oklejone znaczki jakoś jeszcze nikt mnie gorączkowo acz stanowczo nie zachęcał do "dobrowolnego przekazania sprzętu na cele charytatywne". Wcześniej zdarzyło mi się to dwa razy.
Może to głupie, ale jak mi wisi na szyi sprzęt wartości kilkudziesięciu tysięcy zł a człowiek nigdy nie wie na jakich oprychów trafi - to takie metody nie wydają się dziwne...

dcs - Pon 16 Lip, 2012

Test pewnie dzisiaj lub jutro ...
komor - Pon 16 Lip, 2012

No cóż, przyjmuję do wiadomości, w takim razie. :)

komor napisał/a:
Nadal nie czuję się przekonany.

W takim razie nic Cię nie przekona.

Arek - Pon 16 Lip, 2012

dcs napisał/a:
Test pewnie dzisiaj lub jutro ...

Po czym wnosisz?

dcs - Pon 16 Lip, 2012

Arek,

Bo aktywność twoja /i Krzysztof Powol/ wzrosła w tym temacie.

A testy aparatów publikujecie ostatnio w poniedziałek, /od piątku przez weekend jest mało odwiedzających -pewnie wyjeżdżają/.

Mylę się?

Arek - Pon 16 Lip, 2012

Ano mylisz :)
dcs - Pon 16 Lip, 2012

Czyli najpierw Forumowicze dostaną do zabawy na zlocie. :wink:

Będzie więcej pod testem opinii tych, co robili X-Pro1 zdjęcia.

hijax_pl - Pon 16 Lip, 2012

Niedawno Dave Coffin dodał w dcraw wsparcie dla X-Pro1. To znaczy, że niedługo będzie można już analizować RAWy (niedługo, póki się nowy algorytm interpolacji nie ustabilizuje) ;)
jaad75 - Pon 16 Lip, 2012

hijax_pl napisał/a:
Niedawno Dave Coffin dodał w dcraw wsparcie dla X-Pro1.
Pytanie, czy to wsparcie jest faktycznie zoptymalizowane, czy takie jak w ACR... :neutral:

a co dokładnie jest nie tak z ACR-owym ?
komor - Pon 16 Lip, 2012

sigmiarz, tutaj jest odpowiednia czytanka.
dcs - Pon 16 Lip, 2012

sigmiarz,

I tu: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-pro1/19

rozumiem, problem chyba polega na tym, że Adobe w niedostatecznym stopniu uwzględniło specyfikę matrycy Fuji względem stand. Bayerowskiej.
Tym samym tak naprawdę wszystkie testy na nic.

hijax_pl - Sob 21 Lip, 2012

Niestety muszę potwierdzić większość uwag i spostrzeżeń dcs. Z mojego punktu widzenia to co najbardziej mnie denerwuje to:
- obraz w wizjerze mocno odbiegający od finalnego JPGa - no porażka totalna... :(
- OVF to tylko tunelik, to nie jest dalmierz - w sumie to nie wiem czemu się nastawiłem na dalmierz :-\
- pierścień ostrości nie ustawia ostrości a tylko jest kontrolerem serwomechanizmu - ma dość dużą inercję i ciężko mi się używało MF w bardziej dynamicznych scenach od stojącego wazonu na stole.
- sam AF-S po wciśnięciu spustu migawki do połowy tak jakby blokował LV do momentu zakończenia jego nastawienia, czyli nic się nie dzieje i nagle pojawia się nam ostry obraz.
- AF-C non stop ustawia ostrość.. nie ma znaczenia czy wcisnęliśmy spust migawki czy też nie.
- AF potrafi się "zgubić" nawet na kontrastowych elementach
- pomiar ekspozycji działa tylko gdy wciśniemy spust migawki - kręcenie pierścieniem przesłony samo z siebie co prawda wpływa na ekspozycję, ale drabinka EV pozostaje niewzruszona - trudno orzec czy już dojechaliśmy do "zera"...

Poza tym zdjęcia robi się całkiem miło :)
LR całkiem dobrze sobie radzi z RAWami. Przynajmniej w tych scenach, które zawarłem na zdjęciach ;)

komor - Sob 21 Lip, 2012

hijax_pl napisał/a:
pomiar ekspozycji działa tylko gdy wciśniemy spust migawki - kręcenie pierścieniem przesłony samo z siebie co prawda wpływa na ekspozycję, ale drabinka EV pozostaje niewzruszona - trudno orzec czy już dojechaliśmy do "zera"...

Ciekawe czy takie zachowania to efekt niemożności wykupienia jakiegoś patentu do innego producenta, czy po prostu nieporadność/brak wizji u inżynierów. :roll:

goornik - Nie 22 Lip, 2012

Poza tym korpus mógłby być nieco lżejszy. Skoro świadomie rezygnujemy z zawodowej lustrzanki, to zysk na mniejszych gabarytach i masie powieniej być bardziej odczuwalny...
dcs - Nie 22 Lip, 2012

Gabaryty i wygląd miały upodabniać do Leica M9.

Gdzieś na internecie widziałem zdjęcia z rozbiórki.
Zamknęli w korpusie mnóstwo powietrza. /stąd m.in. moja negatywna opinia niewbudowania lampy/

hijax_pl - Nie 22 Lip, 2012

dcs napisał/a:
Gabaryty i wygląd miały upodabniać do Leica M9.
I to się im udało ;)
dcs - Pon 23 Lip, 2012

hijax_pl,

Ile czasu X-Pro 1 używałeś?

hijax_pl - Pon 23 Lip, 2012

Niecałe 3 dni.. Wiem - niewiele... A co?
dcs - Pon 23 Lip, 2012

Dostałem linka, z którego dowiedziałem się, że ja 5 minut.
I w dodatku poznałem wszystkie wady.

Dobrze, że przedstawiciele Fudżi są świadomi ich istnienia.

http://fujiklub.pl/viewto...ghlight=#242325

:cool:

[ Dodano: Pon 23 Lip, 2012 10:28 ]
"dyskusja na optyczne.pl. masakra"

hijax_pl - Pon 23 Lip, 2012

Nie przejmował bym się "zaślepionymi napaleńcami" ;) :D

Z mojego punktu widzenia cały system bardzo obiecujący, szkiełka optycznie bardzo OK, jakość obrazka - żadnych uwag.
Jednak sam korpusu nie do końca mnie przekonuje i to nawet pomijając AF (obsługa / performance).
Oczywiście - reżyserowane sceny bez problemu da się focić.

W skali 1-5 daję temu systemowi 4, może 4+. Czemu nie wyżej? Czekam na X-Pro2 :D

dcs - Pon 23 Lip, 2012

Wizjer optyczny w tym kształcie lepszy już być nie może.

Powinni zainspirować się tym z Contax G, który już w tym temacie linkowałem.
Też dałoby się zastosować wyświetlanie informacji, tyle że kosztowałby pewnie z 10x więcej.

http://www3.xitek.com/bin.../viewfinder.gif
http://www3.xitek.com/bingqiku/contax/g/g2.htm

[ Dodano: Pon 23 Lip, 2012 11:15 ]
hijax_pl napisał/a:
4, może 4+
Przy tej ilości nietrafionych ostrością zdjęć?

Nawet do reżyserowanych scen przydałby się lepszy wizjer.

Chris62 - Wto 07 Sie, 2012

jaad75 napisał/a:
Chris62 napisał/a:
ja wiele nie wiem poza tym, że cena mnie zniechęca nawet do potrzymania go w rękach :mrgreen:
Czyli jak zwykle w Twoim przypadku... :lol:

Możesz się śmiać niemniej mając do wyboru ten aparat fotograficzny i samochód dla córeczki wydałem kasę na to drugie.
Nie sądzę, że kwestia finansowa jest w tym przypadku mało istotna.
Pewne osoby będą się tym zachwycać a inne ocenią go jako mocno przewartościowany wszak to indywidualna sprawa i każdy ma prawo ocenić wartość dodaną z takiego zakupu.
Wszystkich aparatów nikt nie kupi każdy wybiera coś co jemu odpowiada finadsowo i użytkowo.
No ale kibicuję temu systemowi bo road map interesujący i kto wie może kiedyś potanieje.
Może wyjdzie też korpus slr like, (jak np Panasonic G5) który bardziej by mi odpowiadał niż taki pseudo dalmierz jednak bez dalmierza i do tego o krowiastych gabarytach.
Akurat nie tylko finanse w tym przypadku są dla mnie na nie.

jaad75 - Sro 08 Sie, 2012

Chris62 napisał/a:
Akurat nie tylko finanse w tym przypadku są dla mnie na nie.
Gdyby finanse były "na tak", to cała argumentacja wyglądałaby zgoła inaczej... :razz:
Chris62 napisał/a:
Może wyjdzie też korpus slr like
Oby nie.
hijax_pl - Sro 08 Sie, 2012

Chris62 napisał/a:
mając do wyboru ten aparat fotograficzny i samochód dla córeczki wydałem kasę na to drugie.
Cóż to za samochód?
dcs napisał/a:
Przy tej ilości nietrafionych ostrością zdjęć?
Tak, bo oceniam system a nie tylko tę puszkę. Dla mnie to aktualnie system na 4 a czynnikiem limitującym wyższą ocenę jest zasadniczo puszka. Dlatego - jak napisem - czekam na X-Pro2.
Chris62 - Czw 09 Sie, 2012

jaad75 napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Może wyjdzie też korpus slr like
Oby nie.

A to niby dla dlaczego?
Nie mówie o zastąpieniu stylu X-pro1 (skoro komuś to sie podoba i ludzie kupują to niech sobie jest) tylko o alternatywnym korpusie SLR like (może być retro lustrzanka) z takim samym bagnetem i tańszym.
Mnie akurat ergonomicznie taki sprzęt jak X-Pro1 na pewno nie odpowiada i podejrzewam, ze jest takich osób więcej.
Dla mnie dalmierz miał sens kiedy słuzył do ustawienia ostrości co było ongiś zaletą bo mogłem manualnie ostrzyć w półmroku łatwiej niż na matówce lustrzanki ale tu tej zalety nie ma a jego wady pozostały i np. używanie zakresu tele sprowadzi się do używania EVF czyli tak jak w aparatch slr like.
Tylko czekać jak wypuszcżą kolejny ergonomic kit za 1000 PLN he he.

jaad75 - Czw 09 Sie, 2012

Chris62 napisał/a:
A to niby dla dlaczego?
A to niby dlatego, że koszmarków SLR-like jest już na rynku dość.
Chris62 - Wto 14 Sie, 2012

jaad75 napisał/a:
Chris62 napisał/a:
A to niby dla dlaczego?

Takie same to koszmarki jak lustrzanki cyfrowe.
Ja tam wolę posługiwac się takim koszmarkiem bo mi wygodniej niż czymś takim jak pseudo dalmierz.

Inna sprawa, że można slr like zrobić tak aby miec na pokrętłach ustawiani enp czasów lub przysłon podobnie jak w analogowych lustzrankach czyli zrobić takie slr like retro które nie będzie miało na celu nawiązania stylistycznego ale po prostu poprawę ergonomii...

Tak czy inaczej w systemie Fuji nie ma koszmarka slr-like a IMO powinien być i chyba pewnego dnia się pojawi...

hijax_pl - Wto 14 Sie, 2012

Chris62 napisał/a:
a IMO powinien być i chyba pewnego dnia się pojawi...
Wątpię by się pojawił. Swoją drogą ten system jest zdecydowanie nie dla Ciebie. I z punktu widzenia filozofii i .. ceny.
Chris62 - Wto 14 Sie, 2012

hijax_pl napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Wątpię by się pojawił. Swoją drogą ten system jest zdecydowanie nie dla Ciebie. I z punktu widzenia filozofii i .. ceny.

Jakiej filozofii?
No tak korpus mi nie odpowiada zgoda więc nie dla mnie - ale jakby był SLR like z szybkim AF, dużym wizjerem to czemu nie?
Gdyby sie nie pojawił taki korpus to będzie tylko głupota producenta, któy zaniechał kontynuacji czegoś takiego jak S5 pro...
Jedyne co bym zmienił to obiektywy, które mogłyby mieć manualny pierścień do MF a nie elektryczny.

Filozofii tego systemu.
sigmiarz - Wto 14 Sie, 2012

filozofia tego systemu bardzo go ogranicza, nie bez powodu dalmierze za czasów
analoga odeszły do lamusa ew. do niszy po pojawieniu się slr, lustrzanki to był kolejny etap w rozwoju fotografii, dalmierze są ciekawe w analogowym MF, bardzo zmniejszają rozmiary puszki, np. fuji gf670 czy fuji gw690, dla bardzo zdecydowanych i doświadczonych fotografów, cyfra dla wielu to elastyczność i szybkość, x-pro1 jest trochę upierdliwym dziwolągiem, podoba mi się ale jak myślę o nim jako o aparacie za 4k w kicie, a nie 9k, w tej cenie to ekstrawagancja.

Ekstrawagancja jest częścią tej filozofii właśnie.
sigmiarz - Sro 15 Sie, 2012

ok, aparat dla ludzi chcących mieć aparat bardziej niż robić zdjęcia.
dcs - Pią 31 Sie, 2012

Fujifilm obniża cenę X-Pro1 o 300 dolarów.

Fuji próbuje uatrakcyjnić cenę niedawno wprowadzonego X-Pro1 przed pojawieniem się X-E1, który ma kosztować poniżej 1000$.

300 dolarów upustu można otrzymać przy zakupie Fujifilm X-Pro1 z jednym obiektywem XF.

Na razie w USA http://www.amazon.com/gp/...=photorumors-20

..może i u nas.

muzyk - Nie 02 Wrz, 2012

Ojej...
cszyszka - Pon 08 Paź, 2012

http://free-xpro1-lens.co.uk

Czy wie ktoś czy równoważna promocja jest dostępna w Polsce. Obecnie puszka kosztuje 1180£ + 18/f2.0 430£ gratis dostajemy 35mm/f1.4 warte 480£. Ciągle to nie jest tanio, ale może ktoś jest zainteresowany.

komor - Pon 08 Paź, 2012

muzyk napisał/a:
Ojej...

Testować ostrość na Canonie EF 50/1.4? :) To chyba nie jest szkło znane z super ostrości, szczególnie na f/1.8.

1zl - Pon 10 Sie, 2015

[center]Czy zakup zestawu:
Fujifilm X-Pro1 + Fujinon XF 18mm f/2,0 R + Fujinon XF 27mm f/2,8
w obecnej chwili i za cene 3.799zl jest rozsadnym wyborem?

dcs - Pon 10 Sie, 2015

1zl napisał/a:

Nie warto.

Piękna reklama.

komor - Pon 10 Sie, 2015

No właśnie, 1zl, wklejek nam tu nie trzeba. Podałeś parametry, cenę i wystarczy.
1zl - Wto 11 Sie, 2015

dcs napisał/a:
1zl napisał/a:

Nie warto.

Piękna reklama.

Dlaczego nie warto?

Jesli to dobry produkt i cena to warto reklamowac.

dcs - Wto 11 Sie, 2015

Bo sprzedają z najmniej chodliwymi obiektywami, które masa ludzi sprzedaje http://allegro.pl/obiekty...der=p&buyUsed=1
http://allegro.pl/listing...qm-ele-1-1-0807

Za tą kasę to bym wolał X-E2 -z lepszymi: AF i wizjerem + 18-55mm http://allegro.pl/listing...qm-ele-1-1-0807
albo coś z tym obiektywem i XF 55-200mm

Chris62 - Pon 17 Sie, 2015

hijax_pl napisał/a:
Chris62 napisał/a:

Skoro już wątek odkopano to dziś po czasie widzimy, że dslr like jednak się pojawił i to nawet w 2 wersjach i to nawet taki jak przewidywałem :)
Dlaczego teraz oponenci nie hejtują "filozofii systemu" nie dla mnie?

[ Dodano: Pon 17 Sie, 2015 10:49 ]
jaad75 napisał/a:
Chris62 napisał/a:
A to niby dla dlaczego?

No a dziś co powiesz?

JDFpl - Nie 30 Sie, 2015

Może warto zastanowić się nad najnowszym X-T10?... Z obiektywem zestawowym 16-50mm kosztuje 3300 PLN a za moment w sklepach pojawi sie zestaw z jaśniejszym 18-55 f2.8-4. Mimo wszystko to nowoczesniejsza maszynka niż X-Pro1...