|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - jaki filtr polaryzacyjny?
27 artur 27 - Pią 23 Lis, 2007 Temat postu: jaki filtr polaryzacyjny? Proszę szanownych kolegów o radę, jaki DOBRY filtr polaryzacyjny kupić do mojego podst. obiektywu Tamron 17-50, a może dokupić taki do systemu cokin? Kupiłem tanie badziewie marki selco, które odradzam wszystkim przypadkowo czytającym.
Pozdro.
MM - Pią 23 Lis, 2007
Nie kupuj polarka marki Hoya, bo choć sama z siebie jest to dobra optyka, ale za cholerę nie chce się dać wyczyścić - MAKABRA normalnie
Rewelacyjne są polarki B+W, o takim Heliopanie nawet nie wspomnę. Ale kosztują krocie. Może Marumi wystarczy?
007areka - Sob 24 Lis, 2007
...ja mam hoye i UV i Polar i dadza sie czyscic owszem nie wszystkim ale nie jest tak zle, MM ma racje ze z innych firm czysczenie to bajka.
Smola - Sob 24 Lis, 2007
No ale to nich kolega Artur nie pakuje sie w Hoye. Ja mam Hoye i mam B + W. I w życiu juz nie kupie filtrów Hoya. Tylko i wyłącznie ze względu na czyszczenie.
A też teraz będe kupował do nowego szkła CPL. I ja jestem zdecydowany na B+W. Heliopan niestety odpada....niestety nie dla plebsu A dla szlachty
komor - Pon 26 Lis, 2007
Ja też rozmyślam nad kupnem filtru polaryzacyjnego do któregoś z moich szkieł i mam dwa pytania:
1. Czy jest sens kupować polar na zimę? nomen-omen... W góry w tym roku niestety się raczej mi nie uda wybrać, na święta będę zaś (jak się wszystko uda) w pewnym ładnym mieście nad burą rzeką Tamizą, gdzie mam nadzieję popstrykać trochę ładnych fotek. Czy filtr polaryzacyjny może się przydać w warunkach zimowych i kiepskim klimacie, gdzie słońce będzie raczej rzadkim gościem?
2. Drugie pytanie raczej tak dla upewnienia się, bo przypuszczam, że dobrze kombinuję: pierwszy filtr polaryzacyjny powinienem zakupić do obiektywu 17-70 (krajobrazy, architektura), a nie do 70-200, prawda? Czy do tele warto w ogóle myśleć o polarze? No pewnie w górach, do zbliżeń krajobrazowych, ale czy coś jeszcze?
Smola - Pon 26 Lis, 2007
Czyli kolega do Londynu jedzie
Jasne, że ci sie przyda. 50% że będzie lało. Czyli będzie mokro. A to oznacza, że mogą powstać fajne ujęcia z odbiciami w wodzie i bez - czyli CPL. Co więcej będzie troche fajnych pojazdów ( autobusy i te ich taxy ) - a auta mają maski i lakier - CPL znów sie przyda.
Ja bym kupił do zooma 17-70 najpierw. Powszechne zastosowanie.
Co do tele - szczerze nie wiem - ale jak sam dobrze wiesz CPLka przyciemni ci twoje f4 w 70-200. Może troche boleć przy szarej angielskiej pogodzie.
P.S.
CPL w ziemie w górach - skarb. Można tak fajnie obłoki wyciągać. Mialem super ubaw. Pomimo tego, że miałem CPLke za 20 zł i Fuji S7000. A fotki wyszly ekstra.
komor - Pon 26 Lis, 2007
Smola napisał/a: | Czyli kolega do Londynu jedzie |
No druga stolica Polski, czy jakoś tak Chociaż ponoć największe polskie miasto to Chicago
Smola napisał/a: | Co do tele - szczerze nie wiem - ale jak sam dobrze wiesz CPLka przyciemni ci twoje f4 w 70-200. Może troche boleć przy szarej angielskiej pogodzie. |
Czy to przyciemnienie zostanie wyłapane przez pomiar światła, czy muszę ręcznie robić korektę ekspozycji? Jak kupię filtr to muszę poćwiczyć przed wyjazdem
I jeszcze ostatnie dyletanckie pytanie: czy z polarem mam szansę na lepsze zdjęcia ryb w wodzie? Latem robiłem zdjęcia rybkom pływającym w czystym stawie i wyszła kiszka, tzn. znacznie gorzej wyszło na zdjęciach niż widać było gołym okiem. Czy oko ludzkie wyposażone jest w filtr polaryzacyjny?
Smola - Pon 26 Lis, 2007
Tak zostanie wyłapane.
Fuji S7000 wyłapywał.
No to twoje 400D tym bardziej wyłapie. Przecież jak byś założył ND8 czy ND400 to właśnie jedyną ich funkcją jest przyciemnieie ( wydłużenie czasu naświetlanie ). A pomiar światła wykonywany jest przez obiektyw.
Tak z polarem masz szanse na lepsze zdjęcia ryb. Pare fotek kiedys pstryknąłem pstrągom w Morskim Oku i polar mi zdecydownie pomógł .( ale nie mam ich teraz także ci nie moge podesłać )
Ludzkie oko może naprawde wiele. Duże możliwości akomodacyjne. Co do CPL i ryb - uwierz mi, że polaryzacja daje niesamowite efekty. Nawet gdy woda jest troszke taka kawka z mlekiem czy zupa ( tzn. nie jest idealny kryształ ). A wiem o czym pisze gdyż od 13 lat wędkuje. Głównie spinning ( czyli lażenie po rzekach i jeziorach w wodzie ). I zawsze mam okulary polaryzacyjne - dzięki nim widze stojące drapieżniki i obniżyłem starty przynętowe o 80%. CPL przenosi góry
MM - Pon 26 Lis, 2007
Kup filtr na 77mm i przejściówkę na mniejsze szkiełka. Ja mam jednego polara - właśnie na 77mm i do swoich stałek mających 58mm stosuję przejściówkę. Jak kupię coś na wymiar 67 czy 72 to też wystarczy tylko dokupienie taniej przejściówki. Działa ten sposób całkiem dobrze - choć wygodniej jest oczywiście mieć dedykowane polary (wiadomo co się dzieje przy nałozonym tubusie). Mnie łatwiej tak pisać bo 77mm to mój podstawowy rozmiar, ale pomyśl nad tym.
komor - Pon 26 Lis, 2007
MM napisał/a: | Kup filtr na 77mm i przejściówkę na mniejsze szkiełka. |
Też o tym myślałem, ale pobieżne przejrzenie dostępnych przejściówek w reklamach w Fotokurierze mnie zniechęciło - nie było interesującej mnie kombinacji. Gdzie zamawiać te przejściówki? Przejrzę jeszcze sklepy internetowe.
Moja Sigma 17-70 ma 72 mm, Canon 70-200 ma 67 mm. Nie wiem czy nie powinienem wyjść od 72 mm, bo te 77 mm to już dla mnie ekstrema. Musiałbym chyba rzucić się na szkło tele o świetle f/2,8, a tu znowu żona, dzieci..., Standardowa Procedura... a potem być może mieszkanie pod mostem...
Smola - Pon 26 Lis, 2007
Komor np.:
http://www.fotoplus.pl/sk...y-17-72/?65,B+W
komor - Pon 26 Lis, 2007
Pięknie. Dzięki, Smoła.
MM - Pon 26 Lis, 2007
Ja polecam pacjenta o ksywie kubisek z allegro. Facet z Łodzi, oczywiście go znam i sam tam też kupuję bo ma specjalizację od takich dupereli. Bardzo solidna firma. Zresztą prowadzi sklep z takimi elementami. I nie tylko z takimi
Smola - Pon 26 Lis, 2007
A i sklep jest sprawdzony. Kupilem u nich 4 filtry.
Wszystko na czas i stan idealny. Zapakowane w koperte z bąbelkami.
Mogliby być mieć tylko troche niższe ceny.
MM - Pon 26 Lis, 2007
Jak się prowadzi wszystko legalnie i nie lubi mieć kontroli z UKS-u to takie są potem ceny. Zajmuje się tylko taką drobnicą, więc cen za bardzo nie opuszcza.... choć na pewno by mógł...
5kbFlashMemory - Wto 27 Lis, 2007
A Hama jak się sprawuje ?
007areka - Sro 28 Lis, 2007
...NIEEEEEEEEEEEEEEEEEE
5kbFlashMemory - Czw 29 Lis, 2007
Aha. Rozumiem, że nie najlepiej
Smola - Pon 10 Gru, 2007
Ja mam takie pytanie odnosnie CPL do Tamrona 17-50.
Zdecydowany jestem na B+W MRC tyko teraz:
1. Zwykły czy 2.Slim
Na przednim gwincie w CPL mi nie zależy, ale czy ten maly pierścień w Slimie jest wygodny w użytkowaniu? Oni tam cos pisza, że dodaja specjalny dekielek do slima. Ma ktoś ten dekilek? Czy to nie jakies dziadostwo, któe wiecznie spada? Czy on jest taki nakladany gumowy?
Czy przy 17mm w Tamronie będzie winieta na B+W CPL zwykłym ( nie Slimie ) ?
007areka - Pon 10 Gru, 2007
...zwykly, mnie nie winiwtuje.
MC - Pon 10 Gru, 2007
Ja mialem B+W na sony18-70 i na szerokim troche winietowal. Roznica to 39zl. Ja bym doplacil.
jaad75 - Pon 10 Gru, 2007
Mam slima B+W MRC 77mm - pierścień jest wąski, ale to jak się go obsługuje zależy od szerokości osłony. Używam go z Pentaxem DA12-24, który nie ma "okienka" w osłonie i nie jest przez to zbyt wygodny w obsłudze. Dekielek jest plastikowy, nie spada, ale nie jest ani ładny, ani wygodny...
007areka - Pon 10 Gru, 2007
...a ja mam na tamronie i jest ok
Smola - Wto 11 Gru, 2007
Czyli na 18 mm Sony winietowal, a na Tamku 17 mm nie?? 1 mm różnicy
I tylko mi namieszaliscie. Nie chodzi mi o glupie 39 zl. Tylko o to ze tego slima moze byc ciezko zlapac jak bede mial tulipana zalozonego.
Druga sprawa jest taka, ze jak zalicze glebe w gorach to boje sie ze ten dekielek od slima spadnie i mi filtr porysuje. Bo jesli chodzi o dekielki Tamrona to sa pozadne moim zdaniem, a przeciez do zwyklej CPLki bede ten zakladal.
MC - Sro 12 Gru, 2007
To nie bylo tak, ze to winietowanie za kazdym razem rzucalo sie w oczy. Ale na kilku zdjeciach narozniki wyszly takie, ze az gebe rozdziawilem.
komor - Sro 12 Gru, 2007
Smola napisał/a: | Czyli na 18 mm Sony winietowal, a na Tamku 17 mm nie?? 1 mm różnicy |
Zanim się tym zdziwimy trzeba zapytać jaki rozmiar filtra jest na Soniaku a jaki na Tamku. Może po prostu jeden z nich ma większą soczewkę przednią, a drugi producent nieco przyoszczędził? Sprawdźmy... Sony 18-70/3.5-5.6 ma średnicę gwintu 55 mm. Tamron 17-50/2.8 ma 67 mm. Jest różnica?
komor - Sro 12 Gru, 2007
A tak w ogóle to stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem polara Marumi slim DHG 72 mm. Na razie nie miałem jeszcze okazji wypróbować na dworze, ale tak na szybko sprawdziłem w pokoju dziennym, kineskop telewizora, rzeczywiście działa choć wszystkich odblasków nie usuwa, ale to niestety tak ma być, z tego co przeczytałem.
Niepokoi mnie tylko stopień przyciemnienia. To znaczy po dyskusji z kolegą Smola o fotografowaniu deszczowych ulic - nie wiem czy czasy ekspozycji nie będą za długie, żeby wszystkie ruszające się obiekty nie były rozmyte, nawet jak aparat będzie na statywie. No ale latem za to będzie wypas
Smola - Sro 12 Gru, 2007
No tak czyli Tamron ma wieksze szkło. Wniosek że zwykly CPL nie powinien winietować.
Komor a o ile EV ci ten CPL przyciemnia ?
Co cie przekonało do Marumi? Tak z ciekawowsci pytam.
komor - Czw 13 Gru, 2007
Filtr polarowy zwiększa czas ok. dwukrotnie, czyli o 1EV, tak? Czasem ciut więcej. To w warunkach domowych, gdzie generalnie pomiar światła może szwankować, bo u mnie jest dość ciemno. Choć testowe zdjęcia mają podobny poziom jasności (tzn. wersja z filtrem i wersja bez), więc może jest to miarodajne.
Co do wyboru Marumi to nic konkretnego mnie nie przekonało. Po prostu nie chciałem najtańszego, a na te droższe też nie chciałem się rzucać, filtry 72 mm są niestety już dość drogie. Marumi ma błogosławieństwo MM i kupowałem je w tym sklepie, który polecił , a że mają tam też redukcje w dużym wyborze, to w jednej cenie przesyłki wziąłem od razu redukcję 67->72, żeby ten filtr móc też założyć na 70-200.
Jak nabędę doświadczenie to może dojdę do wniosku, że lepszy byłby inny, ale nie mam z czym porównać, polegałem tylko na tym, co wyczytałem tutaj na forum.
komor - Czw 13 Gru, 2007
Doświadczeni fociarze ziewają teraz, ale może dla takich zupełnych amatorów jak ja przyda się jakiś obrazkowy komentarz do tego, co filtr polaryzacyjny w praktyce daje. W ogóle na tym forum brakuje mi fotek, jakoś panuje tu niechęć do wrzucania obrazków, jakby się ludzie bali, że się zbłaźnią albo nie wiem co.
Poniżej zupełnie amatorska próba pokazania jak to działa. Obydwa poniższe zdjecia są zrobione z założonym filtrem, ale raz filtr jest ustawiony (przekręcony) w taką pozycję, że widać rezultaty działania, a za drugim razem nie. Chodzi o odblaski na szybie.
A poniżej widać, że różne ustawienia (przekręcenia) filtra mogą wygaszać inne odblaski. Raz "zgaszony" jest bok samochodu, za drugim razem dach tegoż oraz chodnik po lewej stronie. Nie da się usunąć wszystkich odblasków jednocześnie.
Ciekawe co by było, gdyby na jeden filtr polarowy nakręcić drugi i inaczej go ustawić
maziek - Czw 13 Gru, 2007
Pod kątem 90 stopni uzyskasz całkowite odcięcie, jesli filtry dobre. Przy równoległym ustawieniu teoretycznie dwa filtry zabiora tyle samo światła, co jeden. Mozna używać jako filtr neutralny szary o regulowanym pochłanianiu. Jeśli oczywiście walory polaryzacyjne nie przeszkadzają.
MC - Czw 13 Gru, 2007
Komor, fajny pokaz. Amatorom z cala pewnoscia duzo to wyjasni. Ja sie musze zaopatrzec w B+W do mojego CZ. Wreszcie bedzie z niego jakis sensowny uzytek, bo kit nie mial IF i taka robota byla do d... (tzn. do niczego;-) )
komor - Czw 13 Gru, 2007
maziek napisał/a: | Pod kątem 90 stopni uzyskasz całkowite odcięcie, jesli filtry dobre. |
No fajnie, tylko nie ustawisz się nigdy w takiej pozycji, żeby jednocześnie dach i boczna ściana samochodu były pod tym samym kątem w stosunku do obiektywu... Czyż nie? Robiłem też w domu próby z odblaskami od kineskopu telewizora, który nie jest płaski tylko obły. Też nie udało mi się wygasić wszystkiego, bo różnica między kątem padania promieni na jednym boku a drugim wynosi sporo.
Całkowite odcięcie = zero światła, czarna szybka, filtr szary 100%. Z całą pewnością całkowicie zlikwiduje odblaski ze wszystkich powierzchni pod dowolnym kątem .
komor - Czw 13 Gru, 2007
No jeśli myślisz o takim całkowitym odcięciu, to proponuję po prostu dekielek na obiektyw Chyba że twój przedostatni post dotyczył sytuacji z dwoma filtrami założonymi jednocześnie, to rozumiem.
jaad75 - Czw 13 Gru, 2007
Maziek ma rację - dwa dobre polary pod kątem 90 stopni wycinają światło całkowicie (światło, nie odblaski)...
komor - Czw 13 Gru, 2007
Aha, rozumiem. To ciekawe, a światło nie może być spolaryzowane w innych płaszczyznach? Czy po prostu zakres działania filtra obejmuje cały zakres płaszczyzn, 180 stopni?
Cała sprawa jest raczej skomplikowana ale w duzym uproszczeniu mozna powiedzieć, że jeżeli światło jest falą i wyobrazisz ją sobie w postaci sinusoidy nanizanej na kierunek w jakim ono się rozchodzi, to dla światła niespolaryzowanego płaszczyzny w jakich zawierają się te sinusoidy są różne - od przodu wyglądałoby to jak gwiazdka * a po spolaryzowaniu zostają płaszczyzny zgodne z kierunkiem polaryzacji filtra, czyli np. tylko pionowe |. W rzeczywistości bardziej to jest namieszane a przede wszystkim pionowo ustawiony filtr nie wycina wszystkich innych niz pionowe a robi to płynnie od 0-100% zależnie od kąta odchylenia płaszczyzny od kierunku polaryzacji.
Smola - Czw 13 Gru, 2007
komor napisał/a: | Aha, rozumiem. To ciekawe, a światło nie może być spolaryzowane w innych płaszczyznach? Czy po prostu zakres działania filtra obejmuje cały zakres płaszczyzn, 180 stopni? |
Dokladnie tak jest jak chlopaki pisza o 2xCPL jednocześnie. I dlatego jak bedziesz chcial sobie kiedys kupic okulary z filtrem polaryzacyjnym to ( wędkarze tak sprawdzają ) bierzesz dwie pary tego samgo modelu, ustawiasz "buzkiami-okularami do siebie" i kręcisz jednymi z nich o 90 stopni w osi jednego szkła ( oka ). I jesli masz calkowite zaciemnienie ( nic nie widać ) tzn. że to są okulary CPL a nie podróbka.
Kilka fotek jeszcze C-750...
edit: i jeszcze fajna animacja z wiki, efekt przekręcania jednego polara nad drugim...
benetnash - Czw 13 Gru, 2007
O ile dobrze pamiętam ilość światła przepuszczanego przez dwa polary z płaszczyznami polaryzacji odchylonymi o kąt alfa przepuszczają cos^2 alfa światła (bez absorbcji własnej).
Potrzebne to było przy pomiarze różnicy jasności gwiazd poprzez wygaszenie jednej do jasności drugiej właśnie układem filtrów polaryzacyjnych w teleskopie.
Pozdrawiam!
maziek - Nie 30 Gru, 2007
Apropos wyboru, konkretnie np. dwa ponizsze typy, OK?
http://www.allegro.pl/ite...f_v_lublin.html
http://www.allegro.pl/ite...sadna_cene.html
Smola - Pon 31 Gru, 2007
007areka napisał/a: | ...a ja mam na tamronie i jest ok |
Możesz mi wysłać sample z T 17-50 2.8 z B+W CPL zwykly ???
maziek - Pon 07 Sty, 2008
Bardzo uprzejmie proszę o podpowiedź. Poniżej są trzy filtry Marumi i B+W który wybrać.
Czy slim ma znaczenie dla 18-70? Czy warstwy MRC na B+W sa warte kilkudziesięciu zł dopłaty do warstw NC?
Bardzo prosze o szybką podpowiedź, ponieważ chciałbym mieć ten filtr przed piątkiem (czyli dziś go kupić).
http://www.allegro.pl/ite...sadna_cene.html
http://www.allegro.pl/ite...sza_jakosc.html
http://www.allegro.pl/ite...m_67_f_vat.html
benetnash - Pon 07 Sty, 2008
maziek napisał/a: |
Czy slim ma znaczenie dla 18-70? |
Oj ma, ten obiektyw (bo rozumiem, że chodzi o nikkora) masakrycznie winietuje i bez tego a jeżeli polara nakręcisz na filtr uv to będziesz miał po prostu czarne narożniki.
Smola - Pon 07 Sty, 2008
benetnash napisał/a: | maziek napisał/a: |
Czy slim ma znaczenie dla 18-70? |
Oj ma, ten obiektyw (bo rozumiem, że chodzi o nikkora) masakrycznie winietuje i bez tego a jeżeli polara nakręcisz na filtr uv to będziesz miał po prostu czarne narożniki. |
A ty chcesz nakręcać CPL na UV ?
Po cholere ci to UV pod CPL ?
maziek - Pon 07 Sty, 2008
Wydaje mi się, że dla ogniskowej 18mm to jeszcze nie ma znaczenia (czy slim, czy zwykły). Nakręciłem na siebie dwie UV-ki jedna na drugą i nie widzę artefaktów w rogach, więc przy polarze też nie będzie (zwykły polar jest na pewno cieńszy niż dwie UV-ki do kupy).
Ale co z jakością samych filtrów. Anybody please?
Smola - Sro 09 Sty, 2008
Dołączam sie do pytania Mazka:
Czy powloka MRC jest warta doplaty w B+W ?
Czy uzytkownik poczuje róznice pomiedzy NC i MRC ?
maziek - Nie 13 Sty, 2008
Zakupiłem filtr polaryzacyjny slim MARUMI DHG 67mm 67 i jestem nieco zdziwiony. Już w pierwszej chwili na oko stwierdziłem, że odblasków to on spacjalnie nie likwiduje. Wykonałem test z drugim posiadanym filtrem HOYA i przekręcenie jednego nad drugim nie zaczernia obrazu. Efekt jest niemalże niezauważalny, zmiana dotyczy odcienia kolorów.
Miałem kiedyś ruski filtr, który rozebrałem i przeciąłem bo mi były potrzebne dwa do doświadczenia, i w tamtym filtrze poziom zaczernienia po przekręceniu o 90 stopni był znaczny. Nie był stuprocentowy, ale myślałem, że to dlatego, że to ruski filtr był.
Mam prośbę do osób, które mają dwa polary, aby wykonały doświadczenie i opisały efekty. Filtr mogę jeszcze zwrócić ale nie mam za wiele czasu.
benetnash - Nie 13 Sty, 2008
No tak - ten wzór z cos^2 alfa jest dla filtrów polaryzacyjnych liniowych, i te rzeczywiście likwidują wszystkie odblaski ale przy nich nie działa AF i cala reszta badziewia. Nie mam bladego pojęcia jak CPL działają, ale też mam jakiś lewy filtr selco czy jakoś tak, który odblaski z wody zdejmuje rewelacyjnie, ale ze szkła nic a nic...
---edit---
jeszcze sobie przypomniałem, że mój filtr też nie jest w stanie wygasić maksymalnie rozjaśnionego ekranu LCD - czyli zatrzymuje część spolaryzowanego światła ale nie całość...
maziek - Nie 13 Sty, 2008
Tak, własnie też wykoncypowałem, że to o tą liniowość chodzi. Teraz jeszcze pozostaje zrozumieć dlaczego tak, oraz skoro tak to dlaczego lepsze są filtry kołowe od liniowych.
Dziś zrobiłem solidny test na łonie i działa. Jest tak jak mówisz, z wody praktycznie 100%, ze szkła prostopadle nic. Im większy kąt odbicia od szkła tym lepiej działa, przy 45 całkiem już dobrze.
komor - Nie 13 Sty, 2008
Mam Marumi 72 mm DHG Circular PL(D), ponoć slim (taki jest opis na aukcji Allegro, choć na pudełku ani na filtrze nie ma nigdzie słowa "slim". Też mam dziwne obserwacje dotyczące kolorów obrazu po jego zastosowaniu, jak się zbiorę to opiszę i pokażę zdjęcia - nie wiem czy to tak ma być.
Arv - Pon 14 Sty, 2008
Smola napisał/a: | A ty chcesz nakręcać CPL na UV ? :shock:
Po cholere ci to UV pod CPL ? |
Kiedyś z lenistwa tak zrobiłem i dostałem gustowną winietkę z tamrona.
Ale da się wykadrować przy domkniętej przesłonie.
Natomiast po testach ufałek ładnie widać jakie odblaski się pojawiają od filtra.
Więc ....
maziek - Pon 14 Sty, 2008
Widzę, że wątek się tak rozwinął, że wynika z niego, że chce sobie nakręcić CPL na UV czy odwrotnie. Nia mam tak zberźnych planów .
5kbFlashMemory - Wto 29 Sty, 2008
Jaki filtr polaryzacyjny byście mi doradzili do Sigmy 10-20mm ?
5kbFlashMemory - Czw 31 Sty, 2008
Używa ktoś polara kołowego Kodaka ?
MC - Czw 31 Sty, 2008
5kbFlashMemory napisał/a: | Jaki filtr polaryzacyjny byście mi doradzili do Sigmy 10-20mm ? |
Powiem Ci szczerze, ze mam ta Sigme od lipca i wcale mi w niej polarka nie brakuje. Niebo wychodzi piekne blekitne. Zastanow sie czy warto wydawac kase.
goltar - Czw 31 Sty, 2008
komor napisał/a: | Mam Marumi 72 mm DHG Circular PL(D), ponoć slim (taki jest opis na aukcji Allegro, choć na pudełku ani na filtrze nie ma nigdzie słowa "slim". Też mam dziwne obserwacje dotyczące kolorów obrazu po jego zastosowaniu, jak się zbiorę to opiszę i pokażę zdjęcia - nie wiem czy to tak ma być. | także nabyłem ostatnio ten model ale w wersji 77mm. Mam nadzieję że w weekend będzie słoneczna pogoda to będzie można przetestować.
MC napisał/a: | Powiem Ci szczerze, ze mam ta Sigme od lipca i wcale mi w niej polarka nie brakuje. Niebo wychodzi piekne blekitne. Zastanow sie czy warto wydawac kase. |
W wiekszosci przypadkow jest niepotrzebny ale juz np przy fotografi jeziora w duzym sloncu czy sniegu juz moze byc przydatny.
Przegladalem oferty i chyba najlepszy rozwiazaniem pomiedzy Hamami i Hoyami a filtrami pokroju B&W będzie
Murami CPL DHG za 349,00 zł...
Smola - Czw 31 Sty, 2008
MC napisał/a: | 5kbFlashMemory napisał/a: | Jaki filtr polaryzacyjny byście mi doradzili do Sigmy 10-20mm ? |
Powiem Ci szczerze, ze mam ta Sigme od lipca i wcale mi w niej polarka nie brakuje. Niebo wychodzi piekne blekitne. Zastanow sie czy warto wydawac kase. |
Ale jak masz blękitne niebo i białe cumulusy (czy jak im tam - kłębiaste i już ) to już CPL sie przydaje i pozwala uzyskać cudowny efekt.
igorax - Czw 31 Sty, 2008
5kbFlashMemory napisał/a: | MC napisał/a: | Powiem Ci szczerze, ze mam ta Sigme od lipca i wcale mi w niej polarka nie brakuje. Niebo wychodzi piekne blekitne. Zastanow sie czy warto wydawac kase. |
W wiekszosci przypadkow jest niepotrzebny ale juz np przy fotografi jeziora w duzym sloncu czy sniegu juz moze byc przydatny.
Przegladalem oferty i chyba najlepszy rozwiazaniem pomiedzy Hamami i Hoyami a filtrami pokroju B&W będzie
Murami CPL DHG za 349,00 zł... |
No z to Marumi tak tak różnie wypada, z tego co się czyta to raczej z Hoya ludzie są zadowoleni, bo Marumi ma coś z kolorami.
Z tego co czytalem na optyczne to Hoya nie jest najlepszym filtrem....
5kbFlashMemory - Pią 01 Lut, 2008
MM napisał/a: | Nie kupuj polarka marki Hoya, bo choć sama z siebie jest to dobra optyka, ale za cholerę nie chce się dać wyczyścić - MAKABRA normalnie
Rewelacyjne są polarki B+W, o takim Heliopanie nawet nie wspomnę. Ale kosztują krocie. Może Marumi wystarczy? |
Czy filtr Marumi mocno odstaje od B&W ?
igorax - Pią 01 Lut, 2008
5kbFlashMemory napisał/a: | Z tego co czytalem na optyczne to Hoya nie jest najlepszym filtrem.... |
wolę Hoye niż Marumi, przyczyna jest prosta; wolę mieć w miarę normalnie oddany kolor, a właśnie dzisiaj oglądałem zdjęcia z polarem Marumi i są niebieskawe... podobnie jak w zdjeciach Komora [jest wątek o tym]; szczerze powiem przez długi czas używałem z kompaktem Hamy i byłem z niej bardzo zadowolony, obecnie mam Heliopana na szkle Schott'e [kosztował chyba 219zł - więc nie taki drogi] co do czyszczenia to nie mam tak złych doświadczeń.
komor - Pią 01 Lut, 2008
5kbFlashMemory napisał/a: | Czy filtr Murami mocno odstaje od B&W ? |
Kolego 5kbFlashMemory, Marumi nie Murami! Chyba, że gdzieś próbują Ci wcisnąć jakąś podróbę, jak Panasonix czy inny Adides na placu. Nie zwracałbym Ci uwagi, gdyby nie fakt, że dwa razy napisałeś błędnie, więc może jednak w ofercie zobaczyłeś jakąś podróbę?
komor napisał/a: | 5kbFlashMemory napisał/a: | Czy filtr Murami mocno odstaje od B&W ? |
Kolego 5kbFlashMemory, Marumi nie Murami! Chyba, że gdzieś próbują Ci wcisnąć jakąś podróbę, jak Panasonix czy inny Adides na placu. Nie zwracałbym Ci uwagi, gdyby nie fakt, że dwa razy napisałeś błędnie, więc może jednak w ofercie zobaczyłeś jakąś podróbę? |
Masz racje przestawiłem "a" z "u" moja dysortografia chyba daje o sobie znać
Przeglądam filtry B&W i powiedzcie czym one się różnią :
B&W Pol Circular S03 NC Slim 77mm
od filtra z symbolem MRC ?
B&W Pol Circular S03 MRC 77 mm
?
Smola - Pią 01 Lut, 2008
5kbFlashMemory napisał/a: | Przeglądam filtry B&W i powiedzcie czym one się różnią :
B&W Pol Circular S03 NC Slim 77mm
od filtra z symbolem MRC ?
B&W Pol Circular S03 MRC 77 mm
? |
MRC to dodatkowe powloki antyodblaskowe.
A jak to wygląda "w praniu" ?
Widać tą różnicę w fotkach, czy tylko w skrajnych przypadkach, bo nie wiem czy warto wydać tą dodatkową 100 kę
Smola - Pią 01 Lut, 2008
Nie wiem. Mam od 3 tygodni B+W MRC i nie mam czasu na foty. Próbowałem w dwa weekendy to zawsze lalo - pogoda do d.
Nie zmienia to jednak faktu, ze i tak bym nie wiedzial jak ma sie to do NC.
MM - Pią 01 Lut, 2008
Jeżeli kupujesz klasowy filtr to w zupełności wystarczy jak będzie miał około 8 powłok.
5kbFlashMemory - Pon 04 Lut, 2008
MM napisał/a: | Jeżeli kupujesz klasowy filtr to w zupełności wystarczy jak będzie miał około 8 powłok. |
MM zgadzasz się z opinią igorax'a ?
"No z to Marumi tak tak różnie wypada, z tego co się czyta to raczej z Hoya ludzie są zadowoleni, bo Marumi ma coś z kolorami."
Jakbyś miał do wyboru Hoya czy Marumi co byś wybrał ?
Czy cena 315 zł za filtr B+W Pol-Cir S03 NC Slim 77mm nie jest podejrzana ?
Cena w sklepie internetowym...
MC - Pon 04 Lut, 2008
5kbFlashMemory napisał/a: | Czy cena 315 zł za filtr B+W Pol-Cir S03 NC Slim 77mm nie jest podejrzana ?
Cena w sklepie internetowym... |
Ja za swoj mrc 62mm placilem 310zl, wiec to niezbyt wiele...
MM napisał/a: | Jeżeli kupujesz klasowy filtr to w zupełności wystarczy jak będzie miał około 8 powłok. |
Ile powłok ma B+W Pol-Cir S03 NC Slim 77mm ?
5kbFlashMemory - Sro 06 Lut, 2008
Napisałem do jednego użytkownika z flickr który ma super fotki robione B+W co myśli o filtrze Hoya i tak mi odpisał:
Cytat: | On 6 Feb 08, 2.00AM PST grooveb said:
Hi,
Hoya is not bad but B+W Pol (and especially the Kaesemann) are the best money can buy. Take a look at the Kaesemann version, it`s even more expensive but it pays.
Regards
B.Groove |
Więc chyba warto dołożyć do Kasemann'a i mieć spokój
igorax - Sro 06 Lut, 2008
No jasne można 3x więcej zapłacić za filtr [w porównaniu do Hoya] i mieć z głowy, będzie to na pewno profesjonalny filtr. Prywatnie kupowanie za taką cenę sprzętu [400<] mija się z celem, bo i tak nie wykorzystam go bardziej niż tego co mam w tej chwili.
5kbFlashMemory - Czw 07 Lut, 2008
igorax napisał/a: | No jasne można 3x więcej zapłacić za filtr [w porównaniu do Hoya] i mieć z głowy |
hmm
Hoya Pol Cir Super HMC kosztuje 489 zł
a B+W Pol-Cir MRC Slim 475 zł
Więc, czy Hoya jest taka tania ?
Chyba, że porównamy już do B+W Kasemann'a za 529 zł...
koraf - Pon 11 Lut, 2008
Dzisiaj dostałem filtr polar heliopan SH-PMC 82 mm slim ( zamieniłem za dwa marumi ze względu na kieskie oddanie kolorów) było już późno więc tylko sprawdziłem czy winietuje na 16-35/2.8II no i lekko ale winietuje ( marumi nie winietował) zobaczę jeszcze co pokaże przy świetle dziennym. Filtr wymaga dodatkowego dekielka ( normalny od obiektywu nie trzyma się ).
Powiem więcej dostałem też redukcję 82/77 i założyłem ten filtr z redukcją na 24-70/2.8 i tam bardziej winietuje , chyba pozbędę się tej redukcji i zamienię na normalny polar .
Co radzicie ?
kerdm - Pią 14 Mar, 2008
MC napisał/a: |
Powiem Ci szczerze, ze mam ta Sigme od lipca i wcale mi w niej polarka nie brakuje. Niebo wychodzi piekne blekitne. Zastanow sie czy warto wydawac kase. |
O ciekawe... napisz cos wiecej, bo tez chce kupic sigme do canona 400D. Glownie chodzilo mi o wyostrzenie kolorow. Ale jak bez filtra tez jest ok... to ok zwlaszcza, ze nie jest tani...
Masz na sigmie UV?
Pozdrawiam!!
sławek_38 - Pią 28 Mar, 2008
Ja chyba się zdecyduję na B+W HMC pol-cir, fi 67 kosztuje teraz jakieś 300, bo jak poczytałem o tych dziwnych kręgach na niebie albo o czyszczeniu lub przebarwieniach to mnie ciarki wzięły.... Tylko dlaczego wszędzie piszą, że dla 17 mm to przydałby się slim? czy normalny nie wystarczy? (i tak wszystkich zdjęć nie robię na 17 mm)
[ Dodano: Pią 28 Mar, 2008 ]
B+W to nie HMC tylko MRC - sorry za błąd
MC - Nie 30 Mar, 2008
Kerdm, ja nie mam do Sigmy10-20 zadnego filtra i zdjecia w gorach wychodzily swietnie. Zadnych odblaskow, niebo piekne, zielen zielona itd. Sam bylem zaskoczony. Nawet nie pamietam czy oslone przeciwsloneczna zakladalem, a slonce palilo. Moze trafilem na wyjatkowa sztuke, ale znajac moje szczescie to byla co najwyzej przecietna.
Nie masz co sie zastanawiac, to jest bardzo dobre szkielko.
Kamola - Nie 30 Mar, 2008
A ja mam pytanie troszeczke z innej beczki,ale chyba nadal tu pasujące:
Rozmawialem ze znajomym ktory kiedys trochę fotografował- oczywiście z 15 lat temu to jakimis zenitami- i głownie czrno-białe.
Powiedziął mi,że jeśli wziąć dwa filtry polaryzacyjne i obracać je względem siebie można uzyskać bardzo płynne przyciemnianie.
Czy można bezposrednio połączyć dwa filtry ze sobą tak,aby można je bylo swobodnie obracać czy potzreba jakiejs przejściówki?
czy taka operacja ma jeszzce jakis wplyw na obraz poza przyciemnianiem?
Jak 2 filtry na sobie będa likwidowac odblaski?
koraf - Nie 30 Mar, 2008
sławek_38 napisał/a: | Ja chyba się zdecyduję na B+W HMC pol-cir, fi 67 kosztuje teraz jakieś 300, bo jak poczytałem o tych dziwnych kręgach na niebie albo o czyszczeniu lub przebarwieniach to mnie ciarki wzięły.... Tylko dlaczego wszędzie piszą, że dla 17 mm to przydałby się slim? czy normalny nie wystarczy? (i tak wszystkich zdjęć nie robię na 17 mm)
[ Dodano: Pią 28 Mar, 2008 ]
B+W to nie HMC tylko MRC - sorry za błąd |
Wersja polarów slim jest dla obiektywów szerokokątnych ponieważ w normalnych polarach występuje winieta na tych obiektywach, a tej pewnie byś nie chciał , a ciemna plama od polara często i tak występuje , bo te typy tak mają
komor - Wto 01 Kwi, 2008
Kamola napisał/a: | Rozmawialem ze znajomym ktory kiedys trochę fotografował- oczywiście z 15 lat temu to jakimis zenitami- i głownie czrno-białe.
Powiedziął mi,że jeśli wziąć dwa filtry polaryzacyjne i obracać je względem siebie można uzyskać bardzo płynne przyciemnianie. |
To była prawda dla liniowych filtrów polaryzacyjnych, dla obecnych kołowych ponoć już nie jest to prawda. Poszukaj w jednym ze starszych wątków nt. polarów, ktoś pisał coś o tym.
Maciej - Pią 04 Kwi, 2008
Witam
Także planuję zakup filtra polaryzacyjnego. Biorę pod uwagę dwie możliwości: Marumi CPL i Marumi CPL MC. Zastanawiam się czy warto dopłacać 50 zł do tej drugiej opcji. Czy sony h2 wyciągnie coś więcej z filtra MC?
koraf - Sob 05 Kwi, 2008
Maciej napisał/a: | Witam
Także planuję zakup filtra polaryzacyjnego. Biorę pod uwagę dwie możliwości: Marumi CPL i Marumi CPL MC. Zastanawiam się czy warto dopłacać 50 zł do tej drugiej opcji. Czy sony h2 wyciągnie coś więcej z filtra MC? |
Nie wiem czy sony h2 coś więcej wyciągnie ale filtr MC ma więcej powłok i jest zdecydowanie lepszy a od marumi jest lepszy B+W a od niego lepszy heliopan .
baranek - Pon 07 Kwi, 2008 Temat postu: Polar, po raz kolejny Witam wszystkich Panów, witam Panie ...
Mój problem:
Niedawno kupiłem nowy obiektyw [jak w opisie - EF-S 10-22mm...]. Chciałbym dokupić do niego filtr polaryzacyjny i z tym właśnie związane jest moje pytanko. Jak bardzo zwiększy to problem winietowania ? Z tego co czytałem i sam zresztą zauważyłem na niektórych fotkach często ten obiektyw sam z siebie winietuje, a dodatkowy kawałek metalu będzie podejrzewam jeszcze większą zmorą. Wacham się trochę z zamówieniem, a jade w przyszłym tygodniu do zabytkowego miasta, jeśli pogoda dopisze mam nadzieje troche popstrykać. Dzięki za wszystkie porady
//Scalono posty - goltar
igorax - Pon 07 Kwi, 2008
proponuje sprawdzić w sklepie, parę fotek zrobić i w domu oglądnąć jaki ma wpływ.
wydaje mi się że jakiś filtr slim powinien załatwić sprawę, winietować troszkę bardziej będzie
w przypadku mojego tamrona 11-18 mm nie mam winiety przy slim'ie
polecam tez poczytać trochę o stosowaniu filtrów polaryzacyjnych, przy ultra szerokim kącie, bo mogą wystąpić inne problemy poza winietą.
baranek - Pon 07 Kwi, 2008
igorax, czy chodzi Ci o nierównomierne spolaryzowanie ? Czytałem o tym i zastanawiam się czy tego nie da się uniknąć poprzez zrobienie kilku zdjęć kręcąc po trochu filtrem ? Później na spokojnie można siąść w domu i wybrać najbardziej odpowiednie ujęcie.
goltar - Wto 08 Kwi, 2008
TU jest trochę na ten temat. Z mojego doświadczenia wynika że na tym obiektywie CPL można używać w miarę bezpiecznie od 17mm. Przy większych kątach występuje efekt nierównomiernej polaryzacji (różny w zależności od kąta robienia zdjęcia w stosunku do źródła światła). Kręcąc filtrem zmniejszy się polaryzację a przez to i ten efekt, ale po co wtedy używać filtr ? Wzrostu winietowania nie zauważyłem (filtr Marumi DHG CPL slim).
koraf - Sro 09 Kwi, 2008
goltar napisał/a: | TU jest trochę na ten temat. Z mojego doświadczenia wynika że na tym obiektywie CPL można używać w miarę bezpiecznie od 17mm. Przy większych kątach występuje efekt nierównomiernej polaryzacji (różny w zależności od kąta robienia zdjęcia w stosunku do źródła światła). Kręcąc filtrem zmniejszy się polaryzację a przez to i ten efekt, ale po co wtedy używać filtr ? Wzrostu winietowania nie zauważyłem (filtr Marumi DHG CPL slim). |
To co piszesz goltar pokrywa się również z moim doświadczeniem przy 16mm na obiektywie 16-35/2.8 L II z 5d po przymknięciu gdzieś do ok.18 mm problem zanika.
Filtr heliopan slim SH-PMC ES 82.
I jak widać to nie jest sprawa konkretnego obiektywu czy polara - to takie zjawisko przy szerokim kącie i trzeba z tym nauczyć się żyć .
sławek_38 - Sob 12 Kwi, 2008
Właśnie kupiłem ten B+W HMC, co do fotek to za mało zrobiłem, (brak nieba i słońca) ale działa fajnie na szybie: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2581
Co do wykonania - pierścień płynnie pracuje, nie ma patyków wystających a to mi się podoba (Hama ma takie rogi ślimaka)
ale plama niebieska wchodzi ale to chyba w tych typach tak jest (lepsza niebieska niż brązowa do nieba)
Karipu - Pon 05 Maj, 2008
Miałem wątpliwości, na który polar się zdecydować, dlatego przeanalizowałem wszystkie wątki na tym forum.
Ostatecznie brałem pod uwagę 2:
Marumi DHG 67mm
B+W MRC 67mm
Na początku odrzuciłem te bez przedniego gwintu. Z opinii użytkowników wywnioskowałem, że zwykły (nie slimm) nie powinien winietować na Tamronie 17-50. Do tego ktoś pisał, że Marumi ma coś nie tak z kolorami. Dlatego przeboleję te kilkadziesiąt zł więcej i zdecyduję się jednak na B+W. Chyba, że ma ktoś inne zdanie
Przy okazji, bo nie pisało się jeszcze tutaj o zastosowaniu polarów...
Kiedy i gdzie korzystać z tych filtrów?
Czy polar można mieć nakręcony cały czas, czy istnieją jakieś przeciwwskazania? Oprócz zaciemnionych pomieszczeń, gdzie jak wiadomo, przyda się więcej światła?
Czy jest sens używania polarów, gdy niebo jest zachmurzone?
Jak ma się stosowanie polarów do fotografii portretowej?
goltar - Pon 05 Maj, 2008
Karipu napisał/a: | 1. Czy polar można mieć nakręcony cały czas, czy istnieją jakieś przeciwwskazania?
2. Czy jest sens używania polarów, gdy niebo jest zachmurzone? | 1. Zdecydowanie odradzam, głównie przeciwwskazanie to pogorszenie światła do 2 EV. Po co kupować jasny obiektyw f/2.8 aby potem pogarszać jego światło do 5.6 ? (co wpływa także na skuteczność AF)
2. Ma sens jeśli chcesz się pozbyć odblasków np na wodzie...
sławek_38 - Wto 06 Maj, 2008
Karipu napisał/a: | ktoś pisał, że Marumi ma coś nie tak z kolorami. |
ktoś też pisał, że B+W ciężko się kręci - jak dla mnie to nie wada a raczej zaleta bo przynajmniej jest dobrze spasowany i kurzu nie załapie i nie ma mozliwości żeby sam się przekręcił!
[ Dodano: Wto 06 Maj, 2008 21:30 ]
A co do odblasków to nie tylko zmiana jest widoczna na niebie czy samochodach, wodzie i szybach - ja zauważyłem też zmiany oświetlenia nawet drewna na balkonie. daje to możliwość jakby zlikwidowania światłocienia a raczej przyciemnia oświetloną część prostokątnego bala tak, że nie bardzo można się zorientować z której strony jest oświetlony. kiedyś wrzucę przykłady bo ich nie mam.
rauf - Sro 14 Maj, 2008
Podsumowując kwestię cienkiego polara do szerokiego kąta, powiedzmy 16-35mm f/2.8 L - co trzeba mieć, żeby uniknąć winiety? Chodzi o FF.
Aaa i witam Szanownych Kolegów
Fazji - Sob 31 Maj, 2008
Sory jeśli marudzę. Googlałem trochę nt generalnie stosowania filtrów w fotografii cyfrowej (jeśli chodzi o analogową to nikt nie kwestionował) i znalazłem tekst, iż jest bez sensu (zalecano "zwykłe szkło" do ochrony obiektywu) - argument przeciw UV był taki, że charakterystyka kliszy i przetwornika jest zdecydowanie różna i można tylko skopać zdjęcia. Jednak w trakcie prób z UV i CPL widać (na plus) różnicę.
(Jak tylko znajdę ten tekst to dam linka)
MM - Sob 31 Maj, 2008
Daj sobie spokój z linkowaniem jakiś beznadziejnych mądrali. Filtr polaryzacyjny ZAWSZE warto mieć i stosować. Niezależnie od tego czy mamy aparat na kliszę czy "cyfraka".
kijos - Sob 31 Maj, 2008
CPL jak najbardziej niezależnie od tego czy klisza, czy matryca - efekty działania są nie do podrobienia nawet w najlepszym programie graficznym. UV – tutaj opinie są bardzo podzielone - jedni udowadniają, że dużo daje, innie że nic i psuje obraz, a jeszcze inni, że tylko ochrania obiektyw. Osobiście nie używam UV.
Fazji - Nie 01 Cze, 2008
Wszystko jest ok, ale stosowanie CPL ma też minusy - strata światła.
W cięższych warunkach np w kościele, czy na sali zabaw może zdejmować
(doświetlenie drugiego planu).
kijos - Nie 01 Cze, 2008
Wiesz z CPL raczej cały czas się nie chodzi. Zakładasz go wtedy kiedy jest potrzebny. W przypadku fotografii krajobrazu strata światła jest całkiem pożądana - możesz kreatywnie wykorzystać długie czasy naświetlenia. Jak kupujesz CPL to razem z nim powinieneś kupić statyw (jeżeli jeszcze nie masz).
edmun - Nie 01 Cze, 2008
ostatecznie filtr neutralny jak jesteś maniakiem wydłużania czasu
MC - Nie 01 Cze, 2008
Fazji napisał/a: | W cięższych warunkach np w kościele, czy na sali zabaw |
Uzywanie polara w takich miejscach jest raczej wyjatkiem.
Fazji - Nie 01 Cze, 2008
edmun napisał/a: | ostatecznie filtr neutralny jak jesteś maniakiem wydłużania czasu :) |
Nie chodzi mi w żadnym razie o maniactwo czasu, nazbyt się nie poszaleje, ale głupio ogląda się zdjęcie gdzie "metr" za młodymi jest czarna ściana ;) .
Miałem na myśli to jaki filtr (jeśli w ogóle) zastosować w tego typu budowlach stosować aby maksymalnie podnieść jakość zdjęć.
Inną sprawą jest stosowanie szkieł na zewnątrz - swoją drogą co sądzicie o SKYLIGHT w porównaniu z innymi np: UV :)
MC - Nie 01 Cze, 2008
Aby maksymalnie podniesc jakosc zdjec w budynku najlepszy jest dobry, jasny obiektyw
edmun - Pon 02 Cze, 2008
a nie dziesiątki filtrów które będą przeszkadzać
różnica między skylight a uv'ką jest bardzo mała. zależy od skylighta.
ja w analogowej lustrzance efekty miałem wysokie, ale na cyfrowym myślę że z rawa da się więcej wyciągnąć nie mówiąc że jak balans bieli ustawisz to lepiej to wyjdzie niż z filtrem.
k1caj_ns - Pon 02 Cze, 2008
Wracając do tematu to podłącze się z moim pytaniem.
Co sądzicie o tym filtrze? potrzebuję do 100-400L i byłbym wdzięczny za rady osób ,które się w tym orientują.
http://www.allegro.pl/ite...ewelacyjny.html
Dodam jeszcze ,że wyjeżdżam do hiszpani ,a tam morze i góry. Więc chyba polar jest lepszym wyborem niż UV?
MC - Pon 02 Cze, 2008
Moglbys sie jeszcze zastanowic nad szara polowka. Przyda sie nad morzem.
edmun - Pon 02 Cze, 2008
k1caj_ns, byłem w Hiszpanii dwa miesiące temu. UV zbędna (wręcz niepotrzebna). Polar jak najbardziej. Szara połówka tak jak wspomniał MC również.
k1caj_ns - Pon 02 Cze, 2008
A gdybym chciał kupić szarą połówkę i polara. Jeden do kita na 58mm a drugi na 77 do 100-400L to ,która para wydaje wam się bardziej sensownym wyborem? Zaznaczam ,że portrety będę starał się robić L-ką z oczywistych powodów.
komor - Wto 03 Cze, 2008
k1caj_ns, poczytaj koniecznie wątek o polarze Marumi. Mam i raczej nie polecam.
Wujek_Pstrykacz - Wto 03 Cze, 2008
Do dobrych obiektywów to polecam jednak B+W wielopowłokowy. Drogi jest ale ma klasę.
k1caj_ns - Wto 03 Cze, 2008
No i zaszalałem i kupiłem B+W za 400 zł Wolę dołożyć niż później cierpieć Dzięki za rady.
MC - Sro 02 Lip, 2008
To ja wkleje efekty dzialania filtra B+W 62mm na CZ. Slonce 90stopni po prawej.
jarecki_jg - Pią 11 Lip, 2008
Ja mam Hoye HMC seria szafa, jetem z niej bardzo zadowolony, tylko szlag mnie trafie jak trzeba ją wyczyścic.
Przykładowe zdjecia jakie zostały zrobione z filtem polaryzacyjnym znależć mozna pod adresem www.prokuratura.jgora.pl/jarecki/kk/
w/w zdjęcia sa bez zadnej obróki tj. prosto z karty, dodatkowo zostały pomniejszone i skompresowane na potrzeby www. Z ciekawostek nalezy nadmienic, że zdjecia na których jest ulica byłu robione zza usyfionej szyby Toyoty Land Cruiser, którą wczecz zapierdzielał arab.
papabear - Pią 11 Lip, 2008
jarecki_jg jesli moge niesmialo zapytac... dokad trzeba kupic bilecik zeby zobaczyc tak wspaniale budowle i krajobrazy??
jarecki_jg - Sob 12 Lip, 2008
papabear napisał/a: | jarecki_jg jesli moge niesmialo zapytac... dokad trzeba kupic bilecik zeby zobaczyc tak wspaniale budowle i krajobrazy?? |
To jest u mnie za miastem - to tak dla żartu.
A na poważnie to jest Egipt (Sharm El Sheikh) - Dahab - Klasztor św. Katarzyny - Kolorowy Kanion.
Taka mala 2-wu dniowa wycieczka fakultatywna.
Jak ktos bedzie w Sharmie moge polecic lokalne biuro podrózy, zajebisty klimat wycieczek, i cos w stylu no risik no fun , ja byłem bardzo zadowolony a byłem z nimi na w/w w israelu, Kair + Giza, na nurkowaniu (diving i snoorfing) i inne tam..., o quadach i wielbładach na pustyni nie wspominając. Mówią perfekcyjnie po polsku.
j_hil - Pon 04 Sie, 2008 Temat postu: witajcie fachowcy Filtr polaryzacyjny Sunpak/Marumi
wersja SLIM z powłokami DHG
rozmiar 77mm czy coś słyszeliście o takiej kompilacji . Właśnie zakupiłem i szukam opinii .cena to 178zł
[ Dodano: Pon 04 Sie, 2008 20:36 ]
[hej, to jest to. pewny zakup. Nie wiem co ja kupiłem. sie przekonam. zazdroszczę
ci :)
paradoxy - Sob 06 Wrz, 2008
Witam:)
Posiadam aparat Canon EOS 400D z obiektywem EF-S 18-55mm. Chciałbym się dowiedzieć jaki należy kupić do niego najlepiej filtr UV, polaryzacyjny i ND. Czy do zastosowania takich filtrów jest potrzebna jakaś dodatkowa tuleja na obiektyw??
Monastor - Wto 09 Wrz, 2008
paradoxy, wystarczy kupic filtr o odpowiedniej średnicy. Nakręcasz go z przodu obiektywu na specjalny gwint.
Cytat: | jaki należy kupić do niego najlepiej filtr UV, polaryzacyjny i ND. |
To zależy do czego chcesz używac tych filtrów. Każdy z wymienionych służy do innych celów. Chcesz osiągnąc konkretny efekt czy po prostu kupic jakiś filtr?
Aha, 'żeby zdjęcia były lepsze' to nie jest konkretny efekt
paradoxy - Wto 09 Wrz, 2008
Wiem, że żeby zdjęcia były lepsze to nie żaden efekt:) Uczę się dopiero fotografii, więc szukam informacji. Filtry?? Jeden niweluje blaski, inny czyni zdjęcie wyraźniejszym. O obiektywie na razie mogę zapomnieć.
Cheeroki - Wto 09 Wrz, 2008
Panowie potrzebuje krótkiej odpowiedzi ludzi którzy znają ten wątek dokładnie bo ja nie mam czasu się zagłębić weń i zastanowić na wszystkim.
Pytanie brzmi:
puszka 40D szkiełka C17-55 2.8 is, C70-200 2.8 is, S30 1.4 EX przy małym budżecie na filterki warto zastanowić się tanśzym (od B+W MRC) Marumi DHG?
jak bym dostał odrazu odpowiedź również w przypadku filtra ND z tych samych marek byłoby super
j_hil - Wto 09 Wrz, 2008
puszka 40D szkiełka C17-55 2.8 is, C70-200 2.8 is, S30 1.4 EX przy małym budżecie na filterki warto zastanowić się tanśzym (od B+W MRC) Marumi DHG?
jak bym dostał odrazu odpowiedź również w przypadku filtra ND z tych samych marek byłoby super[/quote]
Witaj. tak to jest rozwiązanie na twoj problem.
SUNPAK Made in Japan DHG Circular P.L.D 77mm
Produkuje je MARUMI I nawet sa w opakowaniu Marumi a cena Niska.coś około 160zł
posiadam i jest OK. Jestem zadowolony.
Cheeroki - Nie 14 Wrz, 2008
Jakieś jeszcze opinie?
Tuvik - Sro 24 Wrz, 2008
Mam pytanie.
Mam dwa obiektywy Sigma 17-70 srednica 72 mm i Sigma 50 srednica 77 mm
Chcialbym kupic filtr B+W slim 77 i redukcje na rozmiar 72 zeby nie kupowac dwoch filtrow z wiadomych powodow-...cena
Pytanie czy nie bedzie porblemow z winietowaniem na sigmie 17-70?
Czy to co napisalem o redukcji i tych obiektywach ma sens taki zakup czy lepiej sobie darowac?
Wujek_Pstrykacz - Czw 25 Wrz, 2008
Nie powinno być problemów.
Tuvik - Nie 28 Wrz, 2008
Dziekuje wlasnie kupilem B+W 77 slim i redukcje 77-72 i jak tylko bedzie troche lepszej pogody-to przetestuje.
Pozdrawiam
marekf - Wto 30 Wrz, 2008
nie spodziewał bym się lepszej pogody już
kulfon - Wto 30 Wrz, 2008
Witam,
a ja mam pytanie podobne do kolegi Tuvik. Posiadam Sony A200 z kitem o śr. 55, oraz Sigmę 70-300 o śr. 58. Ponieważ mam ograniczone fundusze, a nie chciałabym kupować najtańszego badziewia, zastanawiam się czy nie lepiej będzie kupić filtra polar na 58, i przejściówkę 55>58. Czy podobnież nie powinno być problemów, czy raczej kupić większy filtr i dwie przejściówki na 55 oraz 58? Z góry dzięki za pomoc
MC - Wto 30 Wrz, 2008
Kup 58mm i przejsciowke. Ale na kicie to z polarem nie poszalejesz.
hmm, wiem że nie mam szans na szaleństwo, jednak jak już wspominałam mam dośc ograniczone fundusze. Pstrykam trochę zdjęć, szczególnie krajobrazów i polar mi się przyda. Wcześniej miałam panasa fz-18 i jakiś tani filtr z allegro i różnica była widoczna, więc się trochę na ten filtr uparłam...
MC - Wto 30 Wrz, 2008
Nie chodzi mi o to, ze nie bedzie efektow, bo beda, ale przez to, ze obiektyw kreci mocowaniem, to po kazdym przeostrzeniu od nowa bedziesz musiala polaryzacje ustawiac. To jest upierdliwe.
arietiss - Wto 30 Wrz, 2008
kulfon, przyda Ci się na zapas. Może niedługo zmienisz kita na cos lepszego...
MC - Wto 30 Wrz, 2008
arietiss, ale na przyklad CZ16-80 ma juz srednice 62mm.
MC napisał/a: | Nie chodzi mi o to, ze nie bedzie efektow, bo beda, ale przez to, ze obiektyw kreci mocowaniem, to po kazdym przeostrzeniu od nowa bedziesz musiala polaryzacje ustawiac. To jest upierdliwe. |
O tym nie pomyślałam...
Arietiss, mąż i tak kręci nosem na moje "fanaberie" , więc nie sądzę
arietiss - Wto 30 Wrz, 2008
MC, masz rację...
[ Dodano: Wto 30 Wrz, 2008 12:40 ]
kulfon napisał/a: | Arietiss, mąż i tak kręci nosem na moje "fanaberie" , więc nie sądzę |
Może z czasem się przekona...
W3rlock - Nie 30 Lis, 2008
nie chcąc zakładać nowego wątku wskrzeszam ten;)
Potrzebuje pomocy w dobraniu filtra/filtrów. Pierwszy do krajobrazów np takich prezentowanych przez Daimona, obiektywy:
- Tamron 17-50 ten mi służy do krajobrazach i on otrzyma filtr polar - mam na nim już UV
- C 70-200 2.8 ten z przewaga portretów na razie bez UV - czy on w ogóle jakiegoś polara potrzebuje do portretów?
piotr_u. - Pon 01 Gru, 2008
Wyczytałem kiedyś, że też się go używa przy portretach. Np., jeśli będzie słonecznie, a ktoś się wysmaruje olejkiem do opalania, albo się spoci, to będzie się mniej "błyszczał".
mavierk - Wto 02 Gru, 2008
mądrość - to nazwałbym kreatywnością
swierzak - Sro 10 Gru, 2008
Zakupilem filtr marumi DHG circular 67mm i tez narazie jestem srednio zadowolony.Jesli chodzi o niwelowanie odblaskow w domu to lipa, pozatym troche niebieskie foty wychodza... Ciekawe jak sie sprawi w plenerze... Wiadomo ze chyba zaden plarek nie jest do wszystkiego... Ktos juz wczesniej pisal podobne spotrzezenia w tym watku...
piotrmkg - Sro 10 Gru, 2008
swierzak, trzeba mieć na uwadze, że polar nie usuwa odblasków z powierzchni metalicznych. zresztą 90% zastosowań polara to redukcja zbyt dużej rozpiętości tonalnej kadru.
swierzak - Sro 10 Gru, 2008
piotrmkg napisał/a: | swierzak, trzeba mieć na uwadze, że polar nie usuwa odblasków z powierzchni metalicznych. zresztą 90% zastosowań polara to redukcja zbyt dużej rozpiętości tonalnej kadru. |
Wez po uwage to ze jestem swierzakiem, ale spoko dojde do sensu twej wypowiedzi:)... tak powaznie to jednak wiele osob narzeka na ten niebieski odcien marumi...
piotrmkg - Sro 10 Gru, 2008
swierzak, nie wiem, nie mam tej firmy filtru. ale jeśli aż tak bardzo przeszkadza to może warto jednak wymienić na coś lepszego.
Dzemus - Czw 11 Gru, 2008
A mnie zastanawia kiedy jakaś firma zrobi filtr polaryzacyjny z silnikiem i czymś w rodzaju AF, dobierający nastawy do najbardziej typowych.
I kto by to zrobił/promował? Sony?
I byłyby pewnie filtry polaryzacyjne USM
piotrmkg - Czw 11 Gru, 2008
Dzemus, przecież ustawienie filtra PL-C to za każdym razem może być inne. nie ma jakichś tam 10 czy tam 50 najczęściej powtarzających się ustawień.
Tak, ale elektronika aparatu może przeanalizować cały obrót filtra, i wybrać to co odpowiada jej algorytmom, temu czemu ma zapisane w pamięci. W zielonym kwadraciku aparaty wybierają jakiś tam tryb z ponad kilkudziesięciu różnych trybów tematycznych.
Wiem, że to nie będzie przydatne dla kogoś, kto wie coś o fotografii, ale już ktoś kiedyś mówił, że prawdziwy fotograf odróżnia się od amatora dużym obiektywem 70-200mm f2.8, lampą błyskową i lustrzanką
MC - Czw 11 Gru, 2008
To moze od razu aparat, ktory sam sie wezmie w plener, porobi zdjecia, obrobi je i jeszcze opublikuje...
Biorac pod uwage kto ostatnio wprowadza bajery to pewnie bedzie to Nikon.
Niestety obawiam się, że to będzie dążyć w tym kierunku . Zupełnej automatyzacji. Może np. strzałki na lcd pokazujące jak przesunąć kadr?
I na tym etapie już pewnie procesory czterordzeniowe z chłodzeniem wodnym będą do aparatów wkładać, żeby poradził sobie z tym wszystkim. Szczególnie jak będą mieć pierdyliard pikseli...
piotrmkg - Czw 11 Gru, 2008
Dzemus, dlatego należy jak najszybciej nawrócić się na jasną stronę mocy: kliszę fotograficzną w rozmiarze nie mniejszym niż 4x5 cali.
swierzak - Czw 11 Gru, 2008
Dzis robilem na dworze foty z filtrem marumi dhg i super odbicia niweluje... co do automatyki to jest nie unikniona.Ja bawie sie w dj'ke i gram z plyt winylowych, ale obecnie sa juz cd playery ktore sa na pedrajwa i utwory same sie synchronizuja...
tokarool - Nie 14 Gru, 2008
a kto mi coś powie o filtrze polaryzacyjnym Hoya Digi Pro1? warty swojej ceny?
Venna - Sro 14 Sty, 2009
Witam,
Zdecydowałam się na kupienie filtra polara, najprawdopodobniej Hoyi, pozostaje jednak problem modelu - ma być on używany z kitowym obiektywem Olympusa e510 zuiko 14-42mm; problem przekłada się na następujące opcje:
*Hoya Pol Circular 58 mm PRO 1 Digital
*Hoya Pol Circular Super HMC Pro 1 (Slim) 58mm -- tutaj pytanie, czy wersja slim, byłaby w ogóle do tego obiektywu niezbędna? Czy kupując normalny super hmc pro 1 będe skazana na winietowanie?
+Opcjonalnie Zwykłe Super HMC - jestem w tym przypadku trochę skołowana jeżeli chodzi o cenę, ponieważ w sklepie cyfrowe.pl ten filtr kosztuje 224 zł, natomiast Pro1 digital 190 zł. - który zatem jest bardziej zadowalający jakościowo? W końcu dopisek 'pro' sugerowałby, że i cena i jakość powinny być z zasady wyższe?
Czy jako amator, będe w ogóle zauwać jakieś istotne różnice między tymi filtrami?
krisv740 - Sro 14 Sty, 2009
Venna, proponuję : http://www.optyczne.pl/7....yzacyjnych.html
to na początek i decyzję wyboru
co do winetowania , to bardzo wątpie byś potrzebowała slim'a do tego szkła.
krikus - Czw 15 Sty, 2009
Ja stosuję (i bardzo chwalę go sobie!!) filtr marki "x" który kosztuje nie więcej jak 50 pln. Porównywałem go z drogimi przereklamowanymi polarami i w zasadzie różnicy nie widać. Czasem kupowanie drożyzny nie popłaca, a w przypadku takich filtrów to raczej napewno W końcu za niewiedzę sie płaci
MC - Czw 15 Sty, 2009
krikus, nie wiem jaki masz filtr, ale poczytaj test, uzyj tez innych. Roznica jednak jest.
Jasper - Sob 31 Sty, 2009
To właściwie można powiedzieć tak: wysiadam od znajomego z merca wsiadam do mojego malucha i mówię: przecież też jedzie.
Może przyklad trochę przejaskrawiony ale jak sprawdziłem i porównałem kilka to: MC napisał/a: | krikus, nie wiem jaki masz filtr, ale poczytaj test, uzyj tez innych. Roznica jednak jest. |
jest to racja.
AQQ - Sob 31 Sty, 2009
Jasper napisał/a: | z merca ... do ...malucha
Może przyklad trochę przejaskrawiony . |
Ani trochę.
Mam dwa polary. Jeden 77mm z 1. miejsca w teście Optycznych, drugi stary 62 mm; jakiejś firmy z końcówki peletonu.
I różnica jest właśnie taka jak między tymi dwoma autami.
adi1512 - Wto 17 Mar, 2009 Temat postu: Jaki filtr polaryzacyjny ? Przede wszystkim chciałbym wszystkich powitać.
A teraz do rzeczy. Planuję zakup filtra polaryzacyjnego. Posiadam dwa obiektywy, pierwszy to Canon 18-55mm drugi to Canon 28-135mm. Aparat to Canon 400D. Obiektywy różnią się średnicą i moje pytanie brzmi: do którego obiektywu bardziej przydatny byłby filtr polaryzacyjny ? Planuję zakup filtra Fujiyama Digital DHG Circular P.L.D 72 mm, na który zdecydowałem się po przeczytaniu testu filtrów. Czy przy którymś obiektywie mogłyby wystąpić jakieś kłopoty z winetowaniem bądź też inne niespodzianki ? Czy może ewentualnie kupić przejściówkę z jednego obiektywu na drugi ?
I drugie pytanie: czy zastanowić się nad kupnem konwertera do drugiego obiektywu czy raczej dać sobie spokój ?
Z góry dzięki za rady.
[ Dodano: Wto 17 Mar, 2009 22:40 ]
Jeżeli jakiś inny filtr polaryzacyjny do 250 zł by ktoś polecił to też poproszę.
palindrom - Sro 18 Mar, 2009
adi1512,
wybrałeś dobry filtr, póki nie będziesz sprzedawał zdjęć do National Geographic, nie będziesz potrzebował lepszego
Jeżeli zdecydowałeś się na średnicę 72mm to już wiesz do którego obiektywu chcesz to zamontować, nieprawdaż?
Filtr polaryzacyjny najczęściej stosuje się do landszaftów, więc wziął bym na szerszy obiektyw. I tak wszystko zależy od Twoich preferencji fotograficznych.
Jeżeli zamierzasz używać na obu obiektywach to możesz rozważyć taki o większej średnicy + pierścień pośredni który pozwoli go zamontować na mniejszy obiektyw. Trzeba tylko zwrócić uwagę czy taki zestaw wejdzie w osłonę przeciwsłoneczną.
Kocur - Sro 18 Mar, 2009
Używanie polara z założoną osłoną przeciwsłoneczną jest co najmniej denerwujące Zamiast ściągać osłonę za każdym razem jak chcę zmienić pozycję polara, to wolę przysłonić obiektyw ręką
ghost - Sro 18 Mar, 2009
niektóre firmy dają odpowiednie wycięcie w osłonach psłon
Kocur - Sro 18 Mar, 2009
Niestety Canon do nich nie należy, bynajmniej nie w podstawowych wersjach. Nawet w tych co do "L" dają takiego wycięcia nie ma Zawsze można kupić zamiennik za 30zł (żeby go nie było bardzo szkoda) i zrobić wycięcie
RB - Sro 18 Mar, 2009
Te firmy ( ), które daja owo wcięcie nie dają ich do tanich lub w miarę tanich szkieł, niestety.
Co do konwertera - zapomnij. Kup Sigme 70-300 APO.
palindrom - Czw 19 Mar, 2009
RB napisał/a: | Te firmy ( ), które daja owo wcięcie nie dają ich do tanich lub w miarę tanich szkieł, niestety. |
Mam to wycięcie w osłonie obiektywu kitowego za 200PLN, natomiast w Tamronie 70-200/2.8, który pretenduje do segmentu pro, już tego okienka nie ma, jego mać
costi - Czw 19 Mar, 2009
Cytat: | Czy może ewentualnie kupić przejściówkę z jednego obiektywu na drugi ? |
Mozna, bez zadnego wysilku.
Ja mam polara Marumi DHG 77mm i redukcje do zamocowania go na srednice 67mm i 72mm.
Na Tamronie 17-50/2.8 nie ma winietowania przy nakreconym zestawie Hoya Pro1 UV + redukcja + polar
ghost - Czw 19 Mar, 2009
z tego co wiem te firmy to pentax - powszechnie i minolta (przejęło to Sony) w 70-200 f/2.8.
Miszelos - Pią 03 Kwi, 2009
Koledzy, a polecilibyście jakiś polarek do sigmy 17-70? cenowo myślę do 200zł
zug - Sob 04 Kwi, 2009
Miszelos, ja polecam Ci ten (test) do 200 coś wybierzesz
http://www.optyczne.pl/7....dsumowanie.html
casi - Sro 22 Kwi, 2009
Przepraszam, że tak podczepię sie z mym pytaniem pod ten wątek ale jeśli filtr polaryzacyjny nie usuwa odblasków z powierzchni metalicznych to czy istnieje jakiś który to potrafi? :>
palindrom - Czw 23 Kwi, 2009
casi,
światło odbite od powierzchni metali nie różni się niczym szczególnym od światła słonecznego. Zmienia się tylko troszkę jego spektrum. Jeżeli nie można odróżnić światła odbitego od słonecznego, nie można go też selektywnie wygasić - bo nie ma kryteriów selekcji.
Sorry
ophiuchus - Pią 24 Kwi, 2009
Bry :] a ja mam głupie pytanie czy ten znacznik na pierścieniu (Hoya) oznacza płaszczyznę polaryzacji i ma być poziomo, żeby filtr "działał" czy oznacza pion, i powinien być w górze? w wizjerze obraz jakby nabiera kontrastu gdy trójkącik jest w poziomie, ale tak intuicyjnie rzecz ujmując to chyba właściwa jest jego górna pozycja.. To jak w końcu mam go ustawiać?
milk0109 - Pon 04 Maj, 2009
Mam problem i myślę że może ktoś mi tu doradzi. Mam Nikona D40x obiektyw Nikkor
18- 70 68mm. Potrzebuje dokupić filtr, bo robienie zdięć bez niego w ciepłych krajach jest chyba niemożliwe. Ale jaki wybrać Hoya czy Hama, do tego są HMC super HMC, Digital, CPL. Niewiele mi to mówi, czy jest jakaś różnica pomiędzy super HMC a samym HMC, poza ceną bo są dość drogie. Chętnie posłucham, rady fachowców
zug - Pon 04 Maj, 2009
milk0109, kilka postów wyżej podawany był link do testów filtrów polaryzacyjnych Zapraszam TU
polecam jego lekturę..
milk0109 - Pon 04 Maj, 2009
Teoretycznie to ja widzę ten ranking, ale tam chyba za fachowo to opisane, czyli te B+ ........są najlepsze tak to rozumieć ?
palindrom - Wto 05 Maj, 2009
milk0109,
jeżeli robisz dla National Geographic i zwróci Ci się ten sprzęt to bierz B+W Jeżeli jednak robisz zdjęcia troszkę mniej wymagające, to HMC w zupełności wystarczy. Nie dajmy się zwariować
Ja obecnie używam Hoya HD i nie narzekam - fajny filtr.
Hamy raczej unikaj.
Resztę swoich odczuć i opinii wylałem w teście, w podsumowaniach do każdego z tych filtrów.
PS
jeżeli jedziesz do ciepłych krajów, pomyśl o filtrach szarych.
milk0109 - Wto 05 Maj, 2009
Tylko ta Hoya jest HMC super HMC i digital. Który najlepszy ?
palindrom - Wto 05 Maj, 2009
Najlepszy to B+W.
Ty się sama siebie zapytaj czego oczekujesz. Dla mnie dobry wybór to rozsądny wybór, popatrz więc na ranking econo wzmiankowanego testu a sama podejmiesz decyzję.
Karynthie - Czw 30 Lip, 2009
Hej
Dokopalam sie w sumie w tym temacie do nurtujacego mnie problemu, jednak odowiedz nie za bardzo do mnie trafia, chociaz bardzo sie staram .
Ooo... tutaj -> http://forum.optyczne.pl/...ighlight=#66444
Chodzi o problem z kupieniem filtra polaryzacyjnego do obiektywow o srednicy 55mm (Sony kit 17-70) i 58mm (Sigma 70-300).
W podanym linku doradzano by kupic polara 58mm i przejsciowke do 55. A ja chcialam sie zapytac, czy istnieje jakas roznica czy to bedzie wlasnie owy filtr 58 i przejsciowka na 55, czy filtr 55 i przejsciowka na 58? Bo wlasnie przed tym dylematem stoje, a ze w tej kwestii jestem kompletnie zielona, ladnie prosze o oswiecenie
Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi, pzdr.
AQQ - Czw 30 Lip, 2009
Większy filtr założysz przez przejściówkę do mniejszego [średnica] obiektywu bez komplikacji,
odwrotnie możesz mieć winetowanie obrazu [filtr będzie zasłaniał częściowo obiektyw].
Jasper - Czw 30 Lip, 2009
AQQ napisał/a: | Większy filtr założysz przez przejściówkę do mniejszego [średnica] obiektywu bez komplikacji,
odwrotnie możesz mieć winetowanie obrazu [filtr będzie zasłaniał częściowo obiektyw]. |
Właśnie dokładnie tak jest. Polar 67 chciałem "oszczędnie " założyć na obiektyw 77, kupiłem przejściówkę i niemal w całym zakresie ( 17-55) mam potężna winietę, a tak bliżej 17 to już niemal okienko okrętowe.
Sunders - Czw 30 Lip, 2009
Jasper napisał/a: | Polar 67 chciałem "oszczędnie " założyć na obiektyw 77, kupiłem przejściówkę i niemal w całym zakresie ( 17-55) mam potężna winietę, a tak bliżej 17 to już niemal okienko okrętowe. |
Jasper, to masz "sprzęt" do "zadań specjalnych"
Żeby zaoszczędzić trzeba kupić filtr o średnicy największej potrzebnej do posiadanych obiektywów i do tego kupić zestaw przejściówek
Jasper - Czw 30 Lip, 2009
Sunders napisał/a: | Jasper napisał/a: | Polar 67 chciałem "oszczędnie " założyć na obiektyw 77, kupiłem przejściówkę i niemal w całym zakresie ( 17-55) mam potężna winietę, a tak bliżej 17 to już niemal okienko okrętowe. |
Jasper, to masz "sprzęt" do "zadań specjalnych"
Żeby zaoszczędzić trzeba kupić filtr o średnicy największej potrzebnej do posiadanych obiektywów i do tego kupić zestaw przejściówek |
Otóż to właśnie! Najlepiej uczy się na własnych błędach
Sunders - Czw 30 Lip, 2009
Jasper, jeszcze lepiej na cudzych
Karynthie - Czw 30 Lip, 2009
Dzięki AQQ - na to nie wpadłam, a wydawałoby się to takie logiczne
A jak to mówią - nie myli się tylko ten, kto nic nie robi. Albo ten, kto korzysta z forum
AQQ - Czw 30 Lip, 2009
Drobiazg, miłego pstrykania; z filtrem lub bez
bbeeaa - Sob 08 Sie, 2009
Proszę o pomoc w drobnej kwestii. Chcę kupić do FZ 50 Marumi Filtr UV 55 mm MC. Z opisu dowiaduję się, że:
Na obiektywie lustrzanki filtr montuje się nakręcając go bezpośrednio na obiektyw. W przypadku większości kompaktów przed założeniem filtra konieczne jest uprzednie przymocowanie do obiektywu odpowiedniej tulejki pośredniej.
Pytanko: Czy w przypadku FZ 50 potrzebna mi będzie tulejka?
Monastor - Sob 08 Sie, 2009
bbeeaa, FZ50 ma gwint mocowania filtra, nie wymaga tulejki.
bbeeaa - Sob 08 Sie, 2009
Dziękuję.
ziut3q - Wto 20 Paź, 2009
Po pierwsze to witam wszystkich na forum .
Po drugie znalazłem sie tutaj przypadkowo podczas przeglądania testów filtrów polaryzacyjnych, ale do rzeczy...
Póki co śmigam na body D60 z kitem, ale zaczynam pomału inwestować w sprzęt. Póki co mam zamiar kupić jakiś dobry filtr polaryzacyjny, niestety obawiam się, że może on dobrze współpracować z kitem, a lipnie z nowym obiektywem. Pod koniec tego roku mam zamiar zainwestować w SIGMA 50-200mm F4-5.6 DC OS HSM (podobno to jedyny sensowny wybór) ponieważ obracam się w foceniu głównie transportu (na stronie www.phototrans.eu).
Wiem, że większość użytkowników powie żebym poczekał z kupnem filtra do czasu wymiany obiektywu jednak mam okazję kupić HELIOPAN POLAR CIRCULAR SH-PMC ES 52 z 16 powłokami jak dobrze pamietam wersja slim za 120zł.
Pytanie brzmi: Czy obiektyw jest warty swojej ceny i jak będzie współpracował z moim sprzętem teraz i w przyszłości. Z góry dzięki za odp.
hijax_pl - Wto 20 Paź, 2009
Filtr będzie współpracował z body (o ile to polaryzator kołowy) i z obiektywem (o ile pasuje gwint i nie winietuje na małych ogniskowych). Filtr co najwyżej może degradować jakość światła/obrazu wchodzącego przez obiektyw do korpusu. Nic więcej.
Z tego co napisałeś wychodzi lekka niezgodność - obiektyw ma gwint 55 a filtr chcesz kupić 52. Oczywiście możesz kupić jakiś pierścień redukcyjny 52->55 i po sprawie.
ziut3q - Sro 21 Paź, 2009
nie no to raczej większego sensu nie ma tylko zastanawiam się czy slim będzie pasował do tele...
co do wymienionego wyżej filtra znajomy go sprzedaje i pytał czy nie byłbym zainteresowany zresztą jest raczej warty tych pieniędzy
jeszcze pytanko czy w/w sigma ma ten sam gwint (55) co obiektyw kitowy D60?
P.S
tyle, że na obiektywie Nikona widzę fi52 nie 55
hijax_pl - Sro 21 Paź, 2009
A jaki masz kit? 18-55? To gwint jest 52. Rozmar gwintu w możesz sobie posprawdzać w bazie obiektywów na optycznych.
Filtr "slim" do tele bedzie pasował. Co więcej, jeśli nakręcisz go na swój kit powinieneś mieć mniej probelmów z winietowaniem przy 18mm.
ziut3q - Sro 21 Paź, 2009
mam dokładnie ten kit co wymieniłeś jeszcze pozostaje kwestia jak będzie ten filtr z wymienioną Sigmą współpracował i czy ten heliopan do daje rade?
hijax_pl - Sro 21 Paź, 2009
ziut3q, no filtr 52 na obiektywie 55 da sie zalozyc (poprzez odpowiednia redukcję) ale będzie winietować.
Tu masz test tego polara http://www.optyczne.pl//7...-PMC_72_mm.html Z tego testy wynika że ten helipan jest na poziomie najtańszej Hoyi (zielonej).
nina281 - Pią 04 Gru, 2009
Witajcie
w ciągu ostatnich paru godzin przebrnęłam przez całe 13 stron wpisów.
Jestem trochę mądrzejsza, ale tylko trochę.
Wyjeżdzam w okolice równika, sprzęt ktory planuje zabrać to Canon 70-200mm f/4 L IS USM + EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, do body D50.
Zastanawiam się nad wyborem filtrów, bardziej nad tym, jakie bedą potrzebne, a dopiero później - konkretna marka. Długi tele będzie wykorzystywany do fotografowania zwierząt na safari i tu sądzę, że poza filtrem (ew.!) UV nie potrzeba nic innego. Pytanie, co założyć na szerzy obiektyw. Myślalam o filtrze polaryzacyjnym (będą zdjęcia jezior, gór - z daleka i z bliska), ale na zdjęcia okołopołudniowe, gdzie kolory są wypłowiałe, a kontrasty światłocienia ostre, chyba przydałby się jakiś filtr korekcyjny, ocieplający. Pytanie:
1) czy na 15 mm tego obiektywu trzeba kupić slim filtr czy wystarczy normalny?
2) polaryzacyjny czy barwny jak sądzicie?? jaki bardziej się przyda (może ktoś robił zdjęcia w takich warunkach)
3) jaki filtr UV jako ochrona szkła przed uszkodzeniem raczej niż promieniowaniem UV?
4) czy dobrze mysle, że na tele nie potrzeba filtrów?
5) jaki filtr aby był szczelny (pły, kurz i piach powszechny w Afryce).
Dzieki z góry i pozdrawiam.
MC - Pią 04 Gru, 2009
Nie bylem na rowniku, ale biorac pod uwage jakie warunki moga tam panowac:
ad.1 - slim
ad.2 - polaryzacyjny. Po co Ci "barwny" i co rozumiesz pod tym pojeciem?
ad.3 i 5 - do ochrony przed pylem i kurzem wiele osob poleca Marumi Super DHG Lens Protect. Ja dopiero zamowilem, ale ma dobra opinie.
ad.4 - niekonicznie. Najlepiej kupic filtr polaryzacyjny o najwiekszym rozmiarze i potem przez przejsciowke podpinac do mniejszych szkiel.
MC napisał/a: | Nie bylem na rowniku, ale biorac pod uwage jakie warunki moga tam panowac:
ad.1 - slim
ad.2 - polaryzacyjny. Po co Ci "barwny" i co rozumiesz pod tym pojeciem?
ad.3 i 5 - do ochrony przed pylem i kurzem wiele osob poleca Marumi Super DHG Lens Protect. Ja dopiero zamowilem, ale ma dobra opinie.
ad.4 - niekonicznie. Najlepiej kupic filtr polaryzacyjny o najwiekszym rozmiarze i potem przez przejsciowke podpinac do mniejszych szkiel. |
Witaj MC
dzięki za opinię.
Ten Marumi jak się czyści?
Barwny (korekcyjny) - dla zbyt ostrego światła gdyby wypadło mi robić zdjęcia w godzinach 10-16. W przewodniku po Kenii polecają 81A.
ad. 4 ok - ale czy to bedzie konieczne w sensie czy przy zdjęciach (zbliżeniaach) ptaków i zwierząt potrzebny jest jakikolwiek filtr?
Jeśli chodzi o polar, wybralam B+W Slim C-POL MRC 72 mm, przede wszystkim ze względu na szczelność i łatwość dbania o niego.
Pozdrawiam
Nina
MC - Pią 04 Gru, 2009
Nie wiem jak sie czysci. Co do korekcyjnego, to cos mi sie wydaje, ze Twoj przewodnik byl pisany w czasach fotografii analogowej...
Dluzsza ogniskowa to nie zawsze tylko zdjecia ptakow i zwierzat (przynajmniej u mnie), wiec polar tez sie przyda.
A polar wybralas bardzo dobry.
MC napisał/a: | Nie wiem jak sie czysci. Co do korekcyjnego, to cos mi sie wydaje, ze Twoj przewodnik byl pisany w czasach fotografii analogowej...
Dluzsza ogniskowa to nie zawsze tylko zdjecia ptakow i zwierzat (przynajmniej u mnie), wiec polar tez sie przyda.
A polar wybralas bardzo dobry. |
Jest nowy (przewodnik) i dotyczył (opis) obu typów fotograii. Ale dzięki za wskazówki.
Co znaczą oznaczenia przy filtrach B&W: HAZE i KSM (MRC wiem, co znaczy).
Pozdrawiam
komor - Pon 07 Gru, 2009
MC napisał/a: | Najlepiej kupic filtr polaryzacyjny o najwiekszym rozmiarze i potem przez przejsciowke podpinac do mniejszych szkiel. |
Z tym że to rozwiązanie może utrudnić lub uniemożliwić użycie osłony p-słonecznej na tele. Trenowałem to z 70-200/4L i polarem 72 mm - troszkę to niewygodne, a bez osłony jest i mniej bezpieczniej no i można łatwiej złapać bliki.
nina281, może jakiś bardziej doświadczony osobnik nas naprostuje, ale mi też się wydaje, że filtry barwne to są czasy analogowe i potrzeba dostosowania temperatury barwnej do filmu, ostrego słońca itd. Dziś to wszystko robi się w postprocesie lub poprzez ustawienie balansu bieli. Zdecydowanie warto myśleć o polarach, szarych/połówkach, ochronnych UV, bo ich działania nie da się zasymulować w komputerze wcale lub tylko ze stratą jakości.
hijax_pl - Pon 07 Gru, 2009
komor napisał/a: | nina281, może jakiś bardziej doświadczony osobnik nas naprostuje, ale mi też się wydaje, że filtry barwne to są czasy analogowe i potrzeba dostosowania temperatury barwnej do filmu, ostrego słońca itd. Dziś to wszystko robi się w postprocesie lub poprzez ustawienie balansu bieli. Zdecydowanie warto myśleć o polarach, szarych/połówkach, ochronnych UV, bo ich działania nie da się zasymulować w komputerze wcale lub tylko ze stratą jakości. |
Dokładnie tak.
nina281, zaopatrz się w polar kołowy oraz jakiś ND - z tym że tutaj proponowałbym system cookin - jeśli mowa o gradientowym. Nic więcej nie potrzeba.
nina281 - Pon 07 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | komor napisał/a: | nina281, może jakiś bardziej doświadczony osobnik nas naprostuje, ale mi też się wydaje, że filtry barwne to są czasy analogowe i potrzeba dostosowania temperatury barwnej do filmu, ostrego słońca itd. Dziś to wszystko robi się w postprocesie lub poprzez ustawienie balansu bieli. Zdecydowanie warto myśleć o polarach, szarych/połówkach, ochronnych UV, bo ich działania nie da się zasymulować w komputerze wcale lub tylko ze stratą jakości. |
Dokładnie tak.
nina281, zaopatrz się w polar kołowy oraz jakiś ND - z tym że tutaj proponowałbym system cookin - jeśli mowa o gradientowym. Nic więcej nie potrzeba. |
hijax_pl, komor,
bardzo dzięki za rady. wydaje mi się, ze cookin chyba tym bardziej uniemożliwi umocowanie osłony psłon, prawda? no jeszcze przemyślę. raz jeszcze thanks.
hijax_pl - Pon 07 Gru, 2009
Cookin tylko ze względu na to że daje swobodę na umiejscowienie filtru gradientowego. W tych nakręcanych połowa nie zawsze jest wygodna. Przy okazji - do tego systemu też są osłony p-słoneczne.
Monastor - Pon 07 Gru, 2009
hijax_pl napisał/a: | Cookin |
Cokin
nina281, nie polecam oryginalnych filtrów Cokin. To łatwy do zarysowania, brudzący się plastik, który niestety zabiera trochę ostrości. Lepiej zaopatrz się w zamienniki firmy hitech
nina281 - Sro 30 Gru, 2009
Przepraszam, ale raz jeszcze wrócę do tematu, ponieważ filtry to dla mnie coś kompletnie teoretycznego (nigdy nie stosowałam ŻADNYCH);
Przy dwóch obiektywach: 70-200/300 (ew.) oraz 15-85, jakie filtry (rodzajowo) powinnam mieć? Tele: używanie przede wszystkim do zdjęć zwierząt na safarii (no wiadomo, że daleko - pewnie często będę używać najdłuższych ogniskowych). Szeroki - krajobrazy. Poradzcie proszę, co Wy byście wzięli ze sobą, także mając na uwadze wygodę, ergonomię, łatwość nakładania, i żeby nie kupować w podwójnych zestawach (potrzebne średnicze 72 i 58 mm)
Tele to chyba jednak będzie 70-300: jest dłuższy, a chyba jednak nie stać mnie na 70-200+telekonwerter - wypada naprawdę dość drogo no i cały czas myślę, myślę...
Z góry dziękuję
Nina
MC - Sro 30 Gru, 2009
Filtr polaryzacyjny kolowy. Nie warto na nim oszczedzac. Ja proponuje B+W slim.
Wzialbym jeszcze szary polowkowy Hi-Tech (system Cokin). Moze sie do krajobrazu przydac.
nina281 - Czw 31 Gru, 2009
MC wielkie dzięki
pozdrawiam sylwestrowo:-)
Nina
lucek92 - Sro 13 Sty, 2010
witam
zamierzam kupić polara do tamrona 17-50, chce wydać do 150zł
http://fotozakupy.pl/filt...ar-pl-dhg,7815s
http://fotozakupy.pl/filt...cular-pld,9407s
co sądzicie? ewentualnie co innego możecie polecić z fotozakupów?
hijax_pl - Sro 13 Sty, 2010
1) Ale która wersja tego tamrona? 67 czy 72mm? Bo dla tych rozmiarów obie Twoje propozycje wyskakują ponad Twój zadeklarowany budżet
2) Czytałeś wyniki testów: http://www.optyczne.pl/7....yzacyjnych.html
lucek92 - Sro 13 Sty, 2010
ojoj
nie wiem czemu wydawało mi się że mój tamron ma 58mm,
mam tą starszą wersje czyli jest to 67mm
do tego teraz zauważyłem że fujiyama jest niedostępny
test czytałem ale chyba nie ma tej fujiyamy, lub oznaczenia są trochę inne
ten marumi w teście wypadł bardzo dobrze, chyba trzeba będzie te 50zł dołożyć
NinjaS - Czw 25 Mar, 2010
Witam.
Chciałbym spytać zaawansowanych pasjonatów fotografii czy lepiej kupić filtr taki
http://www.allegro.pl/ite...m_55_f_vat.html
czy taki
http://www.allegro.pl/ite...2_promocja.html
do Canona EOS 400D + kit 18-55 mm (w najbliższym czasie planuję zakup obiektywu 70-200mm lub 70-300mm).
A jak się ma sprawa z przejściówkami do niższych ogniskowych? Czy do każdej filtra można znaleźć przejściówkę(raczej nie), więc na co zwrócić uwagę?
hijax_pl - Czw 25 Mar, 2010
NinjaS, filtry są produkowane w różnych rozmiarach, więc dobrać można do obiektywu, a zwracać uwagę trzeba na jakość.Tu masz zestawienie...
MC - Czw 25 Mar, 2010
Czarną Hoye używałem i jest ok. Masz chyba na myśli inna średnicę filtrach a nie ogniskową. Generalnie zdaje to egzamin, ale nie można przesadzać że stopniem redukcji.
lupo57 - Czw 25 Mar, 2010
NinjaS napisał/a: |
do Canona EOS 400D + kit 18-55 mm |
pamiętaj że ten kit, kręci mordką, więc polarem będziesz musiał kręcić po ustawieniu ostrości, a to trochę jest gimnastyki
Aszex - Wto 30 Mar, 2010 Temat postu: polar do zooma Chcę kupić filtr polaryzacyjny do kompaktu (fz28) o średnicy 46 mm. Przeglądałem testy na optycznych, ale tak do końca nie wiem, który filtr wybrać do codziennego/amatorskiego fotografowania i czy ten ranking wyglądałby tak samo dla filtrów o tej średnicy, a nie 72.
Któryś z tych czy inny?
link
MC - Wto 30 Mar, 2010
Aszex napisał/a: | czy ten ranking wyglądałby tak samo dla filtrów o tej średnicy, a nie 72 |
Tak samo.
hijax_pl - Wto 30 Mar, 2010
Myślę że rozmiar filtra nie ma dużego znaczenia o ile to ten sam typ filtru. Więc zakładam że test wykonany na średnicy 77, 67, 52 czy 46 - dałby taki samy wynik. Zakładam też że średnica 72mm została wybrana ze względów ergonomicznych, oraz poprzez fakt, że ta średnica umownie przyjmuje się jako "profesjonalną". A dzięki temu praktycznie każdy producent ma coś w swojej ofercie.
Można oczywiście iść na całość i wybrać filtr 95mm, ale wtedy będzie do przetestowania jedna, dwie, może trzy sztuki - nie można tego wtedy nazwać przeglądem
Aszex - Wto 30 Mar, 2010
Marumi Circular PL, Hoya Pol-Cir czy Marumi DHG Circular PL? Ten 3 jest o filt uv droższy od 2 pierwszych (biorąc ceny ze sklepów które mi odpowiadają)
rosse - Pią 09 Kwi, 2010
Każda firma trochę się różni, dla mnie najlepsza jest Hoya, dla amatorów doby będzie Hoya Skylight Seria HMC 46 mm
palindrom - Pią 09 Kwi, 2010
rosse,
Aszex pyta o filtr polaryzacyjny... Chyba
Aszex,
Hoya zwykła, nie HMC? Jeżeli tak, to musisz mieć świadomość braku jakichkolwiek warstw przeciwodblaskowych. Ja posiadam zwykły filtr polaryzacyjny Hoya i na razie nie odczuwam potrzeby zmieniania go. Oczywiście HD, którego używam na innym obiektywie, jest ciut lepszy
Z tego co napisałeś wybrałbym Marumi DHG. Dobry filtr za rozsądne pieniądze. Kup raz a dobrze
Sz@kal - Pon 19 Kwi, 2010
Witam, podepnę się do tematu:
otóż mam zamiar zakupić polarka do mojego Tamrona 17-50 i mam takie dwa pytania:
1) co najlepiej wybrać do 200zł? (na razie z tego co wyczytałem jestam nastawiony na marumi DHG -> http://fotozakupy.pl/filt...-pld,9407s,230d a może można dorwać coś lepszego w cenie ok 200zł do czego warto dopłacić? (ten DHG miałbym za 185zł))
2) jakie rozwiązanie jest lepsze:
-kupić filtr pod rozmiar (72mm)
czy
-kupić 77mm (czyli tyle ile posiada większość szerokich kątów) i redukcję na 72mm? (przyznam szczerze, że kiedyś zamierzam kupić coś szerszego ale raczej później niż wcześniej i tu pytanie czy ma to sens? bo domyślam się że to mniej wygodne rozwiązanie?)
hijax_pl - Pon 19 Kwi, 2010
Sz@kal napisał/a: | -kupić 77mm (czyli tyle ile posiada większość szerokich kątów) i redukcję na 72mm? (przyznam szczerze, że kiedyś zamierzam kupić coś szerszego ale raczej później niż wcześniej i tu pytanie czy ma to sens? bo domyślam się że to mniej wygodne rozwiązanie?) |
Na pewno zaoszczędzisz, ale pamiętaj, że zakładanie filtra 77 przez redukcje 72 skutecznie uniemożliwi Ci założenie osłony przeciwsłonecznej.
aj patrz o tym zapomniałem tak więc na 100% kupuję dopasowany - teraz zostaje tylko pytanie czy ten marumi to dobry wybór w tej cenie? Czy jednak lepiej kupić coś innego?
Goha - Pon 19 Kwi, 2010
jaki filtr powinnam kupić do obiektywu canon 18-200?? przy body canon 500D? i jaki tulipan? czy ktoś mi może podesłać konkretne przykłady?
Goha, Filtr np Marumi DHG Super Circular P.L.D 72 mm.
A osłona EW-78D
Goha - Pon 19 Kwi, 2010
oho.. fajny.
a coś tańszego?
tzn ile możesz przeznaczyć?
Goha - Pon 19 Kwi, 2010
wiem wiem. ale dziękuję. myślę że to będzie kolejny zakup jakiego dokonam.
póki co szukam coś co osłoni mi soczewkę,... bo jest spora... i faktycznie, nie ten wątek.
sorki.
krisv740 - Pon 19 Kwi, 2010
Goha, do osłony soczewki jest dekielek!
filtr ma spełniać określone funkcje. szkoda wstawiać w tor optyczny coś co pogorszy i tak nie najlepsze właściwości twojego obiektywu!
to jak jest z tym "SUPER" w marumi DHG? Warto dopłacać? Kurcze prawie 300zł za Super to trochę drogo ale żebym potem nie żałował że kupiłem "zwykłe" DHG...
palindrom - Wto 20 Kwi, 2010
Sz@kal,
nie czytałeś testu, prawda? Inaczej nie pytałbyś czy warto dopłacać do 'super'
Sz@kal - Wto 20 Kwi, 2010
test jak najbardziej przeczytałem ale odpowiedzi na to pytanie tam zawartej nie ma - nie do końca znam się na tych wykresikach (by samemu stwierdzić czy warto) z testu a ostateczna wypowiedź jest w zasadzie pytaniem Dlatego pytam mądrzejszych od siebie i bardziej obeznanych w temacie filtrów polaryzacyjnych
pozdrawiam
komor - Wto 20 Kwi, 2010
Sz@kal, zlituj się. Do podsumowania dotrwałeś czy zatrzymałeś się na wykresikach? Zresztą co ja piszę, podsumowanie jest na początku, żeby ułatwić…
Baku - Sro 21 Kwi, 2010
No mnie się widzi, że jeden i drugi jest warto swojej ceny i to zdecydowanie.
Jest jeszcze jedna sprawa:
Cytat: | wolę mieć w miarę normalnie oddany kolor, a właśnie dzisiaj oglądałem zdjęcia z polarem Marumi i są niebieskawe... podobnie jak w zdjeciach Komora |
To z 5 strony tego wątku. Czy wersja 'super' nie daje takich zafarbów?
Sz@kal - Sro 21 Kwi, 2010
no mi teraz Baku, zakłopotałeś łepetynę już zupełnie... miałem już tego marumi DHG zamawiać a tu podrzuciłeś temat i teraz wyczytuję, że faktycznie daje często ludziom niebieską dominantę
Baku - Sro 21 Kwi, 2010
Przykro mi, ale sam jestem w tym samym kłopocie
MC - Sro 21 Kwi, 2010
Już miałem kupować super DHG do 17-40, ale kolega pozbywa się BW (nie slim) i udało mi się problem wyeliminować
palindrom - Sro 21 Kwi, 2010
Ehhh,
kupiłbym zwykłą DHG, chyba że 'kumpel odsprzedałby mi tanio B+W'. Nie lubię przepłacać.
bluexeon - Wto 27 Kwi, 2010
Witam,
Od paru dni jestem posiadaczem Marumi CPL Super DHG Slim 67mm. Poniżej linki do zdjęć zrobionych bez i przy użyciu powyższego filtra:
http://img685.imageshack....76/dsc0573i.jpg
http://img532.imageshack....98/dsc0574y.jpg
Zdjęcia wykonano Nikonem D90+Nikkor 18-105
Sz@kal - Czw 29 Kwi, 2010
Kupiłem "zwykły" DHG i mogę już po kilku zdjęciach powiedzieć, że z czystym sumieniem mogę polecić - zafarbów bądź dominant żadnych barw nie zaobserwowałem natomiast cały czas stawiam sobie pytanie czemu tak późno kupiłem polara
candy - Czw 29 Kwi, 2010
sam też zadawałem sobie to pytanie
Goha - Wto 04 Maj, 2010
krisv740 napisał/a: | Goha, do osłony soczewki jest dekielek!
filtr ma spełniać określone funkcje. szkoda wstawiać w tor optyczny coś co pogorszy i tak nie najlepsze właściwości twojego obiektywu! |
no wiem, że mój obiektyw nie jest jakiś mega ale dla mnie to i tak jest wypas
chodzi mi o to aby kupić jakąś osłonę, filtr (nie koniecznie polaryzacyjny) co mi zabezpieczy soczewkę np. przed przypadkowymi odbiciami palców czy innych rzeczy.
polaryzacyjny kupię. ale najpierw muszę nauczyć się robić naprawde dobre zdjęcia.
a ta soczewka jest tak duża że łatwo o niekontrolowane "dotknięcia".
hijax_pl - Wto 04 Maj, 2010
Goha, jak dotkniesz to tego nawet na zdjęciach nie zobaczysz... To już lepiej zamiast filtra porządną ściereczkę z mikrofibry zakupić.
A polar - polar to się przyda często i lepiej go jak najszybciej kupić i zacząć używać
Goha - Wto 04 Maj, 2010
rozumiem. i tak zrobię ale z czasem... kasy szukam
narazie myślę o tym http://www.allegro.pl/ite...ratis_w_wa.html
jak myslisz?
Goha, szczerze? Odpuść sobie takie wynalazki....
Goha - Wto 04 Maj, 2010
już odpuściłam poczytałam że nic nie dają więc nie warto dzięki!
Goha, UV dają tylko ochronę, ale lepiej żeby nie przeszkadzały... A takie tanizny chińskie to mogą kolory przekłamywać, dawać silne odblaski itd.. więc więcej szkodzą niż pomagają...
candy - Wto 04 Maj, 2010
hijax_pl, ale zauważ że te filtry są dedykowane(!) do aparatów!
pełen wypas
w ogóle bardzo ładne mają tam opisy...
Sz@kal - Wto 04 Maj, 2010
A ja tylko dodam, że filtr marumi DHG jednak wcale się łatwo nie czyści ale generalnie to filtr jest super! (mógłbym rzec, że to moje najlepiej wydane niecałe dwie stówy od dłuższego czasu )
A teraz pytanie: jaki możecie polecić specyfik do czyszczenia polarka? Chodzi by dobrze czyścił a nie szkodził powłokom... Dodam, że "chuch" na szkło nie daje rady Miałem lekki odcisk palca a jak zacząłem wycierać to mam mazaje na całym filtrze i wolę go na sucho już nie ruszać, żeby nie uszkodzić...
Baku - Czw 06 Maj, 2010
Może płynik do czyszczenia optyki z zestawów Hama?
Na straszne zabrudzenia mojego UV stosuje go z jednorazowymi chusteczkami z tego samego zestawu i nie zauważyłem żadnych problemów.
candy - Czw 06 Maj, 2010
alkohol izopropylowy (właśnie w zestawach z duperalami do czyszczenia optyki można dostać)
Sz@kal - Czw 06 Maj, 2010
izopropanol mam ale bałem się, że może być zbyt "mocny"
zug - Czw 06 Maj, 2010
Sz@kal napisał/a: | bałem się, że może być zbyt "mocny" |
no mocny to jest
ale do czyszczenia jak najbardziej się nadaję, szybko paruje z czyszczonych powierzchni i nie pozostawia po sobie żadnych śladów
candy - Czw 06 Maj, 2010
taa...ale ja mówiłem o czyszczeniu a nie piciu
Gość - Sob 19 Cze, 2010 Temat postu: filtr polaryzacyjny Jaki wybrac filtr polaryzacyjny 62 mm do tamrona 70 - 300, tak do 100 zl?
Dzieki za pomoc i pozdrawiam
MC - Sob 19 Cze, 2010
Przeczytać test filtrów polaryzacyjnych i zdecydować się na filtr w tej cenie.
dziad4 - Pon 05 Lip, 2010
witam,
Przez to ze jestem amatorem narazie chyba nawet duzym w dziedzinie fotografi, ale doroslem juz do tego ze mojej pierwszej lustrzance to jest alfa 450 z kitem 55mm potrzebny jest filtr polarzacyjny, i nawet zdecydowalem sie na zakup filtra firmy B+W chcialbym zapytac czy brak oslony MRC jest duzym utrudnieniem w konserwacji i uzytkowaniu filtra, bo roznica w cenie jest. Z gory dzkiekuje.
ahorn - Pon 12 Lip, 2010
Witam,
Posiadam Nikon D90 z kitem 18-105 mm + 50 mm /1,4. Chcę kupić filtr polaryzacyjny. 1. Skłaniam się ku B+W. Konkretnie B+W Pol. kołowy MRC, 67mm. Nie wiem tylko czy wybrać zwykły (gruby) czy Slim?
2. Chcąc używać CPL na stałce 50 mm planuję zakupić redukcję 67 /58. Czy w przypadku obiektywów Nikon-a będę miał wtedy problem z osłoną p.słoneczną?
Z góry dzięki za pomoc.
hijax_pl - Pon 12 Lip, 2010
ahorn napisał/a: | Czy w przypadku obiektywów Nikon-a będę miał wtedy problem z osłoną p.słoneczną? |
Tzn po założeniu B+W 67mm na 18-105 problemów z osłoną nie będziesz miał. Założyć ją - założysz, jednak spowoduje to, że nie zmienisz ustawienia położenia filtru...
Co zaś się tyczy stałki - to to wersja AF-D czy AF-S? Bo tylko nowa ma bagnetowe mocowanie osłony. Zatem prościej będzie z 50/1.4D - zakładasz adapter, na adapter filtr, i na upartego dokręcasz 67mm osłonę gumową
dr11 - Pon 12 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | że nie zmienisz ustawienia położenia filtru... | W przypadku filtrów typu slim, oraz niektórych standardowej grubości, karbowanie pierścienia występuje nie tylko na jego zewnętrznym obwodzie ale również na frontowym brzegu obracanego pierścienia. Wówczas można obrócić płaszczyznę polaryzacji wkładając palucha od frontu i obracając nim pierścień, mimo założonej osłony. Jest to wykonalne, aczkolwiek do komfortowych nie należy Czasem paluch może się omsknąć i tłusta plama papilarna gotowa
ahorn - Pon 12 Lip, 2010
Piii (niecenzuralne)
Mimo, że to mój początek z Fotografią, nie pierwszy raz dostaję lekcję pokory. Nie dość, że ten kawałek "optyki" kosztuje przyzwoitą część obiektywu, to jeszcze tkwi w nim tyle niuansów.
1. nie rozumiem dlaczego niektórzy na forum podnoszą kwestię CPL a osłona p.słoneczna, skoro, co najmniej, utrudnia ona korzystanie z filtra?
2. moja stałka to Nikkor AF-S 50mm f/1.4G SWM.
Thx.
moronica - Pon 12 Lip, 2010
to zalezy od konstrukcji oslony, ja na tokinie 12-24 mam bardzo opornie obracajacy sie filtr kenko ale oslona zostawia na tyle przestrzeni ze mozna normalnie (o ile oczywiscie ma sie szczuple palce) zlapac pierscien filtra i go obrocic. nie jest to specjalnie wygodne ale nie niemozliwe
darekk - Pon 12 Lip, 2010
ahorn napisał/a: | Witam,
Posiadam Nikon D90 z kitem 18-105 mm + 50 mm /1,4. Chcę kupić filtr polaryzacyjny. 1. Skłaniam się ku B+W. Konkretnie B+W Pol. kołowy MRC, 67mm. Nie wiem tylko czy wybrać zwykły (gruby) czy Slim? |
Wybierz slim przyda Ci się do szerokiego kata.
Goha - Wto 13 Lip, 2010
hijax_pl napisał/a: | Goha, Filtr np Marumi DHG Super Circular P.L.D 72 mm.
|
chcę na dniach go kupić i jak to kobieta... wolę się upewnić
czy to będzie dobry wybór?
chodzi dokładnie o ten?
http://www.allegro.pl/ite...im_cyfrowy.html
czy mogę go kupować?
komor - Sro 14 Lip, 2010
darekk napisał/a: | Wybierz slim przyda Ci się do szerokiego kata. |
Który obiektyw szerokokątny ma gwint 67 mm?
oranżewski - Sro 14 Lip, 2010
komor napisał/a: | Który obiektyw szerokokątny ma gwint 67 mm? |
Sigma 18-50mm F/2.8-4.5 DC OS HSM
darekk - Sro 14 Lip, 2010
tomaszewski napisał/a: | komor napisał/a: | Który obiektyw szerokokątny ma gwint 67 mm? |
Sigma 18-50mm F/2.8-4.5 DC OS HSM
|
i nie tylko ona bo ma też bez oznaczeń: OS i bez MAKRO.
A ponadto ma Leica 16-18-21 f/4 TRI-ELMAR-M ASPH.
suffka - Sro 21 Lip, 2010
Witam wszystkich na forum
Czy Ktoś byłby tak miły i wrzucił zdjęcia dla podglądu czy/jak filtry B&W w wersji nie-slim na 77mm winietują? chodzi mi o szeroki zakres, tak od 17mm. konkretnie do canona 17-40.
Spora oszczędność na nie-slimie, i tak się zastanawiam...
pozdrawiam, aga
MC - Sro 21 Lip, 2010
Kolega mi kiedyś wysyłał UV B+W nie slim zdjęcia i winiety nie było większej.
MC> dzięki
czyli czyż nie jest to lekka megalomania żeby kupować te slimy?
jaka jest zasada, czy będzie winieta, czy nie, i czy będzie ona jakaś masakryczna?
i drugie pytanie (odpowiedź była częściowo na początku wątku, no ale - dla uściślenia) - powłoka MRC w B&W jest podobno fajna. ale czy warta 200zł różnicy od wersji podstawowej filtru?
a czy ktoś ma wymierne podstawy by tak sądzić - np porównanie zdjęć?
MC - Sro 21 Lip, 2010
Czy ja wiem? Jak miałem CZ16-80 to winietował mi trochę nawet slim. Miałem B+W i byłem zadowolony.
Teraz, ze względu na bardzo wysoką cenę tego filtra w rozmiarze 77mm kupiłem Marumi DHG i... też jestem zadowolony.
ano właśnie, skoro nie ma specjalnej zasady, i nawet slimy winietują, a niestety nie mam opcji przetestowania konkretnego zestawu w praktyce, to...
to co zostaje? różnica nawet jak jest 50zł, to drogą nie chodzi
a co z tym MRC?
myślicie, że warto dokładać tak cirka 200zł? do NG zdjęć nie wysyłam (jak ktoś tu pięknie skomentował, hehe) no ale - jak widać rzeczywiście różnicę - to czy warto się szarpnąć?
ogólnie, nie chodzi mi o oszczędności, tylko o jakiś sens wydatku...
moronica - Sro 21 Lip, 2010
ja uzywam slima kenko na obiektywie 12-24 i na najszerszym koncu jest winietka ale tylko w samiutkich naroznikach. ale to jest badziej spowodowane dystorsja obiektywu niz samym filtrem gdyz problem zazwyczaj znika po wyprostowaniu zdjecia w ptlens
generalnie na polarach oszczedzac nie warto ale bywaja tansze filtry sprawujace sie lepiej niz te drogie. najlepiej porownaj test z optycznych z tym, co jest dostepne w sklepie, i wyczaj jaki filtr po cenie ktora cie zadawala jest najwyzej na liscie wynikow
moronica > słusznie prawisz.
popatrzyłam na testy i wygląda to tak:
1. B+W Slim KSM C-POL MRC 72 mm 29.6 78.9 479zł
Marumi DHG Super Circular P.L.D 72 mm 29.6 78.9 279zł
dotąd byłam nastawiona na B&W, ale skoro taka różnica cenowa, a miejsce nr 1 ex equo, to mniemam, że nie przypadkiem...
czytam właśnie coś w necie i ogólnie nie ma jakichś mega entuzjastycznych opinii o marumi (przekłamania kolorów, tak?). a tu naraz w teście - marumi obok b+w mrc. cokolwiek dziwne czy nie?
co byście Wy wzięli?
MC> a tego marumi to masz w wersji normalnej czy super?
TS - Sro 21 Lip, 2010
Suffka, ja mam zwykłego Marumi DHG, nie super i jestem bardzo zadowolony.
Nie brałbym tego najdroższego B+W - przy pewnym poziomie ceny (dowolnego produktu) kolejne wydane złotówki już bardzo niewiele dają .
TS > przekonujesz mnie chyba pomału czytałam na testach o lekkim poprawieniu winietowania w wersji 'super', no ale - czy to taka różnica żeby rzeczywiście zbawić mogła? cenowo to 100zł różnicy... hmm
edit: a czy Wam - posiadaczom Marumi DHG - winietuje on?
TS - Sro 21 Lip, 2010
Niektórzy dali by się pokroić za dodatkową plastykę gratis, a Ty pytasz czy winietuje .
Przejrzałem przed chwilą własne foty (ogniskowe 28, 50 i 100) specjalnie pod tym kątem - nie widzę żadnej ekstra winiety w stosunku do zdjęć bez filtra. Raczej trzeba uważać na nierównomierne pociemnienie nieba wynikające z różnego kąta padania promieni (w każdym polarze). Ale poczekaj jeszcze na opinie ludzi, którzy używają na cyfrze.
haha, no winieta nie jest moją nawiększa obsesją (mam innych dość hehe) - tak napomykam bo wg testów optyczne ( tu ) to właśnie to jest różnicą między dwoma wersjami. wręcz nawet jest komentarz, że amator powinien się zastanowić nad tym, czy warto dokładać kasę do supera, i oto się zastanawiam
TS - Sro 21 Lip, 2010
No właśnie na podstawie tego testu wybrałem filtr. Skoro dali "dobry wybór" to nie ma co dyskutować .
Zobacz, pociemnienie brzegu w obu wypadkach jest 2-3%. W testach obiektywów 10-procentowe uznawane jest za niezauważalne. Tak więc winietowaniem filtra martwiłbym się gdyby to było ponad 5%...
aaaach a więc o takich drobiazgach mówimy!? no nie, to nie ma w ogóle o czym gadać, powiem tylko DZIĘKI
TS - Sro 21 Lip, 2010
W zasadzie tak. Z tym, że dany filtr może różnie winietować na różnych obiektywach. Jeśli zbiera promienie z bardzo szerokiego kąta, to pierścień może w tym przeszkadzać - stąd wersje "slim" polaryzatorów. Z tym, że na tej Sigmie 17-70 z testu B+W w wersji slim winietował... bardziej. Moim zdaniem to błędy pomiarowe.
Jeśli Ty planujesz zabawę z jakimś UWA (24 i mniej), to - pomijając gwarantowane kłopoty z nierównomiernością koloru nieba - możesz zauważyć większe winietowanie. Podejrzewam, że przy bardzo dużym polu widzenia różnice między tymi dwoma Marumi mogą być wyraźniejsze (ale to tylko podejrzenie).
suffka - Czw 22 Lip, 2010
ano planuję zabawę na jakimś uwa.
póki co problem sam się chyba rozwiązał bo w najkorzystniejszym cenowo sklepie z waw, jest tylko wersja 'super' od ręki, a ja muszę na już przed wakacjami
a o co chodzi z tą gwarantowaną nierównomiernością koloru nieba?
moronica - Czw 22 Lip, 2010
przy bardzo szerokim kacie przyciemnienie nieba moze nastapic tylko w centrum a po bokach juz mniej. ale wtedy winieta pomaga
TS - Czw 22 Lip, 2010
Polar najsilniej tłumi światło nieba prostopadłe do kierunku, z którego świeci Słońce (zobacz poradnik - Fotoszkoła, zresztą Marumi właśnie ).
Jeśli Słońce masz w plecy, założysz UWA, to po bokach niebo przyciemni się, a na wprost tego efektu praktycznie nie będzie widać. Czyli gorzej niż najgorsza winieta .Zresztą nawet bez UWA bywają problemy, tylko mniejsze, o:
lolas4 - Wto 03 Sie, 2010 Temat postu: Jaki filtr polaryzacyjny kolowy do Nikona D5000 18-105 VR Witam,
szukam jakiegos filtru polaryzacyjnego do Nikona D5000 z obiektywem 18-105 VR . Cena maksymalna jaka chce wydac na filtr to 250 zl. Filtr ten ma byc wykorzystywany glownie do zdjec typu plaza, bialy piasek, krystaliczna blekitna woda ,niebo czy gory... Czy ktos bylby na tyle wdzieczny i moglby pomoc w temacie ?
Pozdrawiam
MC - Wto 03 Sie, 2010
Przeczytaj test filtrów polaryzacyjnych
lolas4 - Wto 03 Sie, 2010
Czytalem czytalem ale test testem a opinie uzytkownikow opiniami
Fakt faktem ale chyba zdecyduje sie na Marumi DHG Circular lub Super Circular.
MC - Wto 03 Sie, 2010
Mam wersję bez Super i sprawuje się bardzo poprawnie.
lolas4 - Wto 03 Sie, 2010
Dzieki Wielkie za podpowiedz. Decyzja padla na Marumi DHG circular.
Temat mozna skasowac.
hijax_pl - Wto 03 Sie, 2010
A ja mam Hoye HMC (szarą) - wg mnie jakość zupełnie wystarczająca przy stosunkowo niskiej cenie.
Polecam
Trim - Pią 06 Sie, 2010
Witam, posiadam canona 350d, niestety jeszcze z KITem i chciałbym dokupić do niego jakiś rozsądny w możliwościach i cenie polarek. Prześledziłem wątki i testy, wyszło na to, że inwestowanie w BW nie ma sensu, zostało więc hoya i marumi, chyba z naciskiem na tą drugą firmę.
Jeśli chodzi o wykorzystanei to bardzo ogólne z nacieskiem na naturę, krajobrazy, niebo. W grę wchodzą raczej regiony i dni słoneczne . Sam wyszukałem te 2, jeśli w ogóle, to który bylby lepszy, a może powinienem zwórcić uwagę na inne oferty ?
http://allegro.pl/item116...e_in_japan.html
http://allegro.pl/item115...olowy_m_58.html
Filtr oczywiście do KITa Canon EFS 18-55 / 58mm.
komor - Pon 09 Sie, 2010
Trim, tradycyjnie skierujemy do Testu 25-ciu filtrów polaryzacyjnych + Uzupełnienie.
lolas4 - Czw 19 Sie, 2010
Witam,
mam pytanko odnosnie filtra. Uzywam Nikona D5000 z obiektywem 18-105 VR i zakupilem do tego sprzetu filtr polaryzacyjny Marumi DHG Circular. W zwiazku z tym moje pytanie jest nastepujace : Na jakich ustawieniach powinno sie robic zdjecia z filtrem ? chodzi mi o to, ze gdy patrze przez wizjer z zalozonym polarem wszystko ladnie wyglada, niebo , chmury , morze itd krecac polarem krajobraz fajnie zmienia kolory itd ale gdy zrobie juz fotke to fotka jest troche jasniejsza niz efekt patrzenia przez wizjer. Czy to normalne ? czy to wina ustawien?
zug - Pią 20 Sie, 2010
lolas4, przeczytaj ten artykuł powinien ci sporo wyjaśnić
http://www.szerokikadr.pl...r_polaryzacyjny
lolas4 - Pią 20 Sie, 2010
Dzieki Zug.
Dzisiaj bylem testowac moj polarek i jestem zachwycony zdjecia wyszly wymienicie, kolory idealne jak dla mnie Chalupy i Jastarnia mi wyszly jak Hiszpania
W3rlock - Pią 03 Wrz, 2010
Witam! Mam pytanie czy miał ktoś do czynienia z tańszymi B+W:
B+W Circ Pol S03 NC Slim 77mm ??? od wersji MRC na pewno mają mniej powłok ale nie osuszają tak portfela coś do 17-40 i 24-105 by się przydało
dr11 - Pią 03 Wrz, 2010
W3rlock, eLki masz i oszczędzasz na filtrach? Z 77mm mogę polecić czarną Hoyę w wersji slim (Super Pro1).
W3rlock - Sob 04 Wrz, 2010
a jak z jej czyszczeniem ? czy nadal się nic nie poprawiło w tej kwestii ?
PS oszczędzam na kolejną L-kę
dr11 - Sob 04 Wrz, 2010
W3rlock napisał/a: | a jak z jej czyszczeniem ? | Ja tam problemu nie widzę. Pomacałem paluchami, potem mikrofibra, 3 chuchy i się odtłuściło. Chyba, że inne filtry jeszcze prościej się czyści...
grzegorzdz72 - Pon 22 Lis, 2010 Temat postu: Jaki polar ??? Marumi, Hoya ??? Witam !!!
Proszę o poradę. Chcę kupić filtr polaryzacyjny do Nikkora 18-105 VR.
Wybrałem kilka modeli. Proszę krótko o poradę , który z nich będzie najlepszy:
http://allegro.pl/filtr-m...1315575857.html
czy może wersje SUPER:
http://allegro.pl/filtr-p...1330946292.html
lub:
http://allegro.pl/hoya-fi...1301274481.html
lub:
http://allegro.pl/filtr-p...1326338612.html
moronica - Pon 22 Lis, 2010
grzegorzdz72, testy porownawcze polarow i filtrow UV masz na optycznych, poczytaj i wybierz
AMB - Nie 28 Lis, 2010
moronica napisał/a: | grzegorzdz72, testy porownawcze polarow i filtrow UV masz na optycznych, poczytaj i wybierz |
No tak test jest na optycznych więc na forum już nie należy zadawać głupich pytań tylko czytać i wybierać.
zug - Pon 29 Lis, 2010
AMB napisał/a: | o tak test jest na optycznych więc na forum już nie należy zadawać głupich pytań tylko czytać i wybierać. |
czyli co kupiłem obiektyw , to zakładam nowy temat bo potrzebuję do niego polar
nie mówię żeby szukać na stronie głównej gdzie jest test filtrów,
wystarczy przejrzeć ten dział jest kilka tematów o filtrach polar. np ten http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1827 20 stron
grzegorzdz72 - Pon 29 Lis, 2010 Temat postu: Dwa polary do wyboru. Pomóżcie wybrać Witam
Tak jak w temacie zastanawiam sie nad dwoma polarami:
http://allegro.pl/filtr-h...1337963765.html
lub:
http://allegro.pl/filtr-p...1326079782.html
Który z tych dwóch wybrać ?
MC - Pon 29 Lis, 2010
Zainteresuj się Marumi bez super.
Są tańsze i bardzo dobre.
grzegorzdz72 - Pon 29 Lis, 2010
czytałem o Marumi i z wielu wypowiedzi wynika że wprowadzaja niebieska badz brazowa dominante. Pamietam temat w ktorym Komor opisywał swoje problemy z polarem Marumi wlasnie dot. kolorystyki na zdjeciach.
komor - Pon 29 Lis, 2010
grzegorzdz72, nie zakładaj więcej nowych wątków na ten sam temat. Scaliłem do jednego zbiorczego, który już istniał przed założeniem Twoich tematów. Poczytaj.
MC - Pon 29 Lis, 2010
grzegorzdz72, wiem, że takie opinie można przeczytać.
Ja w każdym razie mam, używam z 17-40 i nic złego nie widzę.
dlugi1717 - Pon 07 Lut, 2011
Witam i pytam,
Właśnie jestem na etapie kupowania sobie ultra szerokiego konta, a mianowicie Sigmy 10-20mm. Pomyślałem sobie, że jak już inwestuję w taki obiektyw, to zainwestuję też w filtr polaryzacyjny. Nie jestem fachowcem, więc po przeczytaniu opinii i testów, stwierdziłem, że Hoya Pro1 Digital mi w zupełności styknie.
Po przeczytaniu powyższego tematu zastanawiam się jednak, czy przy tak szerokim kącie filtr nie będzie mi sprawiał problemów (winietowanie to pół biedy, bardziej się obawiam nierównomiernego nieba, którego to przykład zamieścił TS parę postów wyżej). Czy moje obawy są słuszne, czy trochę przesadzone? Czy wspomniany efekt pojawia się często, czy tylko w niektórych sytuacjach? No i w końcu, czy warto w ogóle zakupić ten filtr do tego obiektywu?
Z góry dzięki za pomoc
kasiakaaz - Pon 07 Lut, 2011
dlugi1717 napisał/a: | Czy wspomniany efekt pojawia się często, czy tylko w niektórych sytuacjach? No i w końcu, czy warto w ogóle zakupić ten filtr do tego obiektywu? |
Wszystko zależy od kąta padania promieni słonecznych, mówiąc kolokwialnie, z której strony masz słońce. Najlepsze efekty są wtedy, gdy słońce masz mniej-więcej z boku. W przypadku tego obiektywu filtr nie jest niezbędny, ale jest bardzo miłym dodatkiem. Jak przypuszczam obiektywem tym będziesz chciał robić zdjęcia krajobrazowe. Mam tę sigmę i mam do niej polar slim. Używam tego obiektywu dość często, ale prawdę mówiąc z reguły bez filtra. Niemniej niewątpliwie się przydaje, zwłaszcza w pięknych okolicznościach przyrody. Cena za tę Hoyę nie jest zabijająca, a mz polarka jednak warto mieć wraz ze świadomością, iż możesz z niego nie korzystać zbyt często.
dlugi1717 - Pon 07 Lut, 2011
No dzięki. Takiego właśnie potwierdzenia potrzebowałem od osoby, która wspomniany sprzęt posiada. Głównie krajobrazowe, lubię też budyneczki tudzież jakiś industrial.
A czy slim jest koniecznością? Pytam, bo w Anglii na ebay-u mają dużo normalnych Pro1 w rozsądnej cenie (55Ł), a slimów raczej nie widać, jak już to te zwykłe...
kasiakaaz - Pon 07 Lut, 2011
dlugi1717, jeżeli nakręcisz "normalny", a nie slim, będziesz mieć uroczą winietkę.
lolek88 - Wto 08 Lut, 2011
Btw, do jakich ogniskowych należy używać slima aby nie mieć winiety?
dlugi1717 - Wto 08 Lut, 2011
Dzięki kasiakaaz-iu za pomoc
Fawu - Nie 20 Lut, 2011
Mam zamiar kupić Tokina 11-16mm no i oczywiście filtr polaryzacyjny. Zdecydowany "prawie" jestem na Marumi DHG może nawet super ale ostatnio zauważyłem taki: Hoya HRT CIR-PL no i o tą hybydę chciałbym zapytać, czy ktoś używa i z jakim rezultatem. Czy próbować i testować czy na pewniaka kupić Marumi?
http://allegro.pl/hoya-hr...1448763593.html
hijax_pl - Nie 20 Lut, 2011
To nowa seria, o większej przepuszczalności światła (czyli trudniej będzie z takiego filtru korzystać jako zapasowego ND) ale ponoć generalnie troszkę gorsze od HMC - to opinia sprzedawcy (który się zna na rzeczy)...
Fawu - Nie 20 Lut, 2011
No tak, jak nowa to i za bardzo niesprawdzona.... Najchętniej kupiłbym Fujiyamę, mam 72mm i jestem b. zadowolony (potwierdzenie testu opt.) ale już nie produkują kupię w takim razie DHG
mefiu666 - Wto 01 Mar, 2011 Temat postu: jaki filtr polaryzacyjny? Jaki polecalibyście filtr polaryzacyjny kołowy o średnicy 67mm? Bo zakupiłem nikona d 90 z obiektywem 18-105 i planuje zakup filtra.
hijax_pl - Wto 01 Mar, 2011
Ja mam szarą Hoye (HMC) i nie narzekam.
cannot - Wto 01 Mar, 2011
Ja mam ten http://www.foto-tip.pl/sk...mm-p-1545.html, tyle że o innej średnicy. Bardzo go sobie chwalę, po za tym warto przejrzeć fajny test filtrów : http://www.optyczne.pl/in...kopu&test_tel=7 ten mój jest na 4 miejscu. Pozdrawiam.
kkokosa - Wto 01 Mar, 2011
Polecam opublikowane u nas testy:
http://www.optyczne.pl/7....yzacyjnych.html
http://www.optyczne.pl/8....upełnienie.html
wareczynski - Nie 20 Mar, 2011
Co sądzicie o tym? http://allegro.pl/filtr-u...1518402341.html
hijax_pl - Nie 20 Mar, 2011
wareczynski, ale to nie jest polar
Oops, sorki wkleiłem nie to co chciałem - chodziło mi o ten
http://allegro.pl/filtr-p...1505117707.html
hijax_pl - Nie 20 Mar, 2011
widziałeś testy polarów na optycznych?
Szczerze mówiąc zależało mi na opinii osób , które używają tego filtra a nie na opinii osoby/osób która zrobiła test ponad 3 lata temu. Jestem laikiem w tym temacie ale czy przez 3 lata nic się nie wydarzyło w fotografii?
Sorry za offtop...
MC - Nie 20 Mar, 2011
No w kwestii filtrów to praktycznie nic...
Fawu - Wto 22 Mar, 2011
Praktycznie jedyna nowość to w/w Hoya HRT CIR-PL
hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011
Czyli więcej światła przepuszcza. Tyle, że na razie niewiele osób się może wypowiedzieć co do jakości powłok itp.
W znajomym sklepie się dowiedziałem, że jednak lepsze są wersje HMC, ale sam nie sprawdzałem...
BAWARCZYK.pl - Sob 26 Mar, 2011
Ja używam od kilku tygodni B+W Slim C-POL MRC i powiem tak, skończyłem z kupowaniem taniego filtra, bo efekty mierne i z jakością nie najlepiej. Cena może wyższa, ale coś za coś... W użytkowaniu to wychodzi...
Strech - Nie 03 Kwi, 2011
Zastanawiając się nad kupnem filtra UV doszedłem do wniosku,że w cenie do 200 +\- PLN lepiej kupić filtr polaryzacyjny. W moim przypadku lepiej się sprawdzi niż UV.
Czytając powyższy artykuł na temat polarków nieco się zagubiłem, a to za sprawą dwóch modeli, które mnie potencjalnie interesują.
Pierwszy z nich to Hoya Pro1 Digital MC. Sądząc po nazwie to chyba ten filtr http://www.proline.pl/?p=HOYA-PLCPD67P
Drugi to Hoya HD 67mm http://www.proline.pl/?p=HOYA-PLCHD67P
Różnica w cenie stosunkowo jest niewielka. W rankingu przeprowadzonym przez optyczne to różnica dwóch pozycji (7 Pro1 , a 5 HD )na rzecz wersji HD, która też zaś nie powala. Pytanie - czy warto dopłacić do wersji HD?
Obiektyw to 70-200 L.
Shibuya - Czw 14 Kwi, 2011
Polecicie mi jakiś filtr polaryzacyjny do obiektywu Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS w granicach 150-200 zł ?
lupo57 - Czw 14 Kwi, 2011
Shibuya napisał/a: | Polecicie mi jakiś filtr polaryzacyjny do obiektywu Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS w granicach 150-200 zł ? |
"szara" hoya będzie OK
hijax_pl - Czw 14 Kwi, 2011
lupo57 napisał/a: | "szara" hoya będzie OK | Potwierdzam. Ale.. czy nie będzie kłopotu z jej nabyciem?
lupo57 - Czw 14 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | lupo57 napisał/a: | "szara" hoya będzie OK | Potwierdzam. Ale.. czy nie będzie kłopotu z jej nabyciem? |
coś tam można znaleźć
Fawu - Pią 15 Kwi, 2011
Zakupiłem ostatnio Tamrona 70-300 VC, no i jak to zwykle bywa.....padło sakramentalne: jaki do niego filtr? Nauczony skromnym ale zawsze doświadczeniem i przeznaczeniem szkła na "spacerowy" postanowiłem nabyć tą nową hybrydę Hoya HRT, zazwyczaj zaczynałem od UV, a kończyło się na tym,że nie ściągałem polara, stąd taki wybór, czy słuszny to się okaże.
Shibuya - Sob 16 Kwi, 2011
lupo57 napisał/a: | Shibuya napisał/a: | Polecicie mi jakiś filtr polaryzacyjny do obiektywu Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS w granicach 150-200 zł ? |
"szara" hoya będzie OK |
Czy chodzi Wam o ten filtr ?
http://allegro.onet.pl/fi...1559737682.html
Czy ten filtr można zabezpieczyć dekielkiem ?
I jeszcze takie głupie pytanie. Czy filtr mogę mieć założony cały czas,czy zakładać go tylko wtedy gdy zamierzam go używać ?
hijax_pl - Sob 16 Kwi, 2011
Shibuya napisał/a: | Czy chodzi Wam o ten filtr ? | tak Shibuya napisał/a: | Czy ten filtr można zabezpieczyć dekielkiem ? | tak Cytat: | Czy filtr mogę mieć założony cały czas,czy zakładać go tylko wtedy gdy zamierzam go używać ? | zależy od upodobań. Generalnie - filtr CPL możesz stosować jako ND, ale jak nie ma potrzeby ja go nie zakładam....
bacruk - Sob 28 Maj, 2011
Czy ktoś ma styczność z nietestowanym jeszcze produktem?
Filtr CPL polaryzacyjny kołowy SELCO
Chce zweryfikować stwierdzenie dystrybutora: "niezmiennie niska cena - nie daj się nabrać na rzekomą wyższą jakość, którą sugerują wyższą ceną konkurencyjne firmy - jesteśmy bezpośrednim importerem i możemy zaoferować wysokiej klasy produkt w najniższej cenie! U nas płacisz za towar, a nie za pośredników".
Mam jeden z tych "droższych", potrzebuje dodatkowy na inny obiektyw.
Być może nie trzeba będzie wydawać kolejnych kilku stówek
fancik - Pon 30 Maj, 2011
witam
Przymierzam się do kupna fitra polaryzacyjnego i znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/filtr-p...1639628504.html
może ktoś już miał przyjemność poznać ten filtr .... piszą że nowość i bardzo chwalony przez producenta ,..... ciekawe ile w tym prawdy ...
Byłbym wdzięczny za odpowiedź czy warto
pozdrawiam Wojtek
hijax_pl - Pon 30 Maj, 2011
fancik napisał/a: | może ktoś już miał przyjemność poznać ten filtr | Organoleptycznie w sklepie, przez chwilę. fancik napisał/a: | piszą że nowość | I tak też jest. fancik napisał/a: | i bardzo chwalony przez producenta | Każdy producent swoje produkty chwali - jakiekolwiek by one nie były.
HRT to nowa seria o zwiększonej transmisji - czyli nie przyciemnia obrazu tak jak standardowy filtr CPL.
I tak jak mówiłem - bawiłem się chwilę, i po tej chwili złego słowa na tą Hoye nie powiem.
fancik - Pon 30 Maj, 2011
Witam
Do tej pory używałem polara tej firmy na kompakcie Fuji S-5000 i sprawował się bardzo dobrze , a doczytałem się wielu narzekań na sposób czyszczenia filtrów Hoya, czego ja nie zaobserwowałem .Tylko że mój filterek ma już 8 lat , a w między czasie mogło coś się zmienić i dlatego moje pytania.
Ta nowość 72mm odpowiada mi teoretycznie bo jej nie znam , a cena jest atrakcyjna jak na tej klasy produkt. Zastanawiam się jeszcze nad
http://allegro.pl/filtr-p...1627275671.html
i tu pytanie czy warto dołożyć 60zł czy pozostac przy pierwszym wyborze bo jako amator i tak nie zauważę różnicy .
pozdrawiam Wojtek
Fawu - Wto 31 Maj, 2011
Cytat: | i tu pytanie czy warto dołożyć 60zł czy pozostac przy pierwszym wyborze bo jako amator i tak nie zauważę różnicy |
Cześć. Proponuje przeczytać: http://www.optyczne.pl/7....yzacyjnych.html
fancik - Wto 31 Maj, 2011
Witam
Zanim zadam pytanie zawsze staram się znaleźć odpowiedź na forum , a skoro jej nie znajduję to pytam.
Fakt w teście filtry Marumi wypadają lepiej niż HOYA ( nie wszystkie ) ale pytanie dotyczyło nowego fitra jeszcze nie testowanego ,a być może już używanego przez kogoś na forum .
Poza tym testy testami a praktyczne doświadczenia też się liczą .
Filtr Marumi który mnie interesuje był testowany trzy lata temu a HOYA jest nowością dlatego się nim zainteresowałem .
Przecież kilka lat w technologi to dużo i może coś się zmieniło na lepsze , a może na gorsze , bo takie dwa w jednym w przypadku filtru HOYA to też jakaś niewiadoma jeśli się nie przetestuje.
I to tyle w temacie .
Pozdrawiam Wojtek
[ Dodano: Pią 17 Cze, 2011 16:42 ]
Witam wszystkich którzy czytają i uczestniczą czynnie na forum.
Widzę że w moim temacie straszna posucha , przyjdzie poprostu iść i kupić któryś z tych dwóch filtrów , bo nie chcę się zagłębiać.
Wybiorę Marumi ... bo bardzo dobrze wypadł w testach i jest chwalony przez posiadaczy , albo kupię tę nowość Hoya i sam przetestuję... może będę pierwszym który coś więcej o nim napisze.
Innych propozycji już nie biorę pod uwagę , bo szkoda czasu i nie zrobionych zdjęć.
Jeśli będę pierwszy w opisywaniu to dopiero w sierpniu po powrocie z urlopu.
pozdrawiam Wojtek
ps. może jednak odezwie się ktoś kto posiada te nowość ( na alledrogo widać że trochę się sprzedało ).
xhu - Sob 25 Cze, 2011
Podbijam! jakiś filtr polaryzacyjny do obiektywu Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS w granicach 150-200 zł ?
Lepsza Hoya czy Marumi??? Tyle jest tych rodzajów, że w głowie się kręci
MC - Sob 25 Cze, 2011
Ja bym brał Marumi, bez Super. O czym już wielokrotnie zresztą pisałem...
bacruk - Nie 26 Cze, 2011
MC, prawdę pisze bardzo dobra jakość w przystępnej cenie. Mam i jestem bardzo zadowolony.
xhu - Pon 27 Cze, 2011
nooo dzięki jeszcze raz wszystko przestudiowałem i chyba wybiore ten właśnie filterek
szaleniec - Wto 05 Lip, 2011
Witam!
Też zastanawiam się nad kupnem polara i dlatego przeczytałem test i upatrzyłem sobie chyba dość dobry filtr: Marumi DHG Circular P.L.D 72 mm bo i taką mam średnicę mojej Sigmy i cena tego filtra jest niezła, no i jego 4 miejsce w rankingu;)
Ale chodzi mi tu o ten skrót P.L.D bo jak szukam z końcówką D to ciężko taki filtr znaleźć większość ma tylko oznaczenie P.L. ! Prosiłbym o wyjaśnienie co to oznacza:)
Aha i jeszcze taki jeden aspekt mnie zastanawia o którym wspomniał Pan Wojtek na poprzedniej stronie że od testu na optycznych minęło 3 lata i czy rzeczywiście w kwestii filtrów nic się takiego nie dzieje bo wiadomo technika zapierdziela jak głupia a filtry tak sobie powolutku do przodu, czemu to? A może to idzie do przodu tylko nie ma się tym kto zająć?
Pozdrawiam!
bacruk - Sro 06 Lip, 2011
szaleniec, co innego masz do wyboru w rozsądnych pieniądzach i nie było testowane?
PLD jest bez problemu dostępny np w RAYSFOTO.
fancik - Sro 06 Lip, 2011
Witam
Ja kupiłem w tym sklepie http://allegro.pl/filtr-p...1685456111.html
Nie ma problemu z kupnem ......
pozdrawiam Wojtek
szaleniec - Czw 07 Lip, 2011
bacruk napisał/a: | PLD jest bez problemu dostępny np w RAYSFOTO |
No dobra ale kosztuje jak dobrze pamiętam z cennika ok 288 zł!
A gdzie indziej dostaniesz za 200 zł!
fancik, No ten link spoko, fajny filtr tylko zastanawiam się czym różni się slim od zwykłego czy tylko tym że jest cieńszy? a jak cieńszy to ma mniej powłok czy jak to rozumieć? Czy ma gwint tylko z jednej strony?
No i nadal nie dowiedziałem się co oznacza literka "D"?;)
Pozdrawiam!
hijax_pl - Czw 07 Lip, 2011
Ciensza ramka. Szkiełko takie samo. Ważne przy szerokim kącie...
hijax_pl, no wiedziałem że będziesz wiedział i też czekałem na kolegę:)
Dzięki wielkie:)
Czyli w sumie jak nie mam jakiegoś obiektywu typu fish eye to nie muszę kupować z dopiskiem literki "D"?:)
Jakbyś jeszcze mógł zajrzeć pod jeden mój temat, i mi podpowiedzieć:) A jak nie masz czasu to chociaż rzuć okiem;)
Oto link: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=15591
Pozdrawiam!
hijax_pl - Czw 07 Lip, 2011
szaleniec napisał/a: | Czyli w sumie jak nie mam jakiegoś obiektywu typu fish eye to nie muszę kupować z dopiskiem literki "D"?:) | A wiadomo od czego ta literka D?
Nie chodzi o fiszaja... Ale o obiektywy szerokokątne. Np przy APS-C i 10mm może się okazać, że standardowy filtr zaczyna rzucać winietę.
Inna sprawa, że polar na takim ultraszerokim kącie to dla mnie trochę poroniony pomysł
[ Dodano: Czw 07 Lip, 2011 11:12 ]
szaleniec napisał/a: | Jakbyś jeszcze mógł zajrzeć pod jeden mój temat, i mi podpowiedzieć:) A jak nie masz czasu to chociaż rzuć okiem;) | Ale o co chodzi? Tam już wszystko powiedziane zostało
hijax_pl napisał/a: | Ale o co chodzi? Tam już wszystko powiedziane zostało |
No niby tak ale chciałbym żebyś zobaczył czy prawidłowo wykonałem ten test, bo na ogniskowej 17mm jakoś ten FF taki duży mi się wydaje, pewno to zależy od odległości od obiektu ale trzymałem się Twoich obliczeń które gdzieś wcześniej wyczytałem że odległość powinna wynosić 25xogniskowa!
No i testowałem go troszke w krajobrazach ( http://i231.photobucket.c..._MG_0020-up.jpg i http://i231.photobucket.c..._MG_0023-up.jpg ) i nie widzę jakichś mocnych wad, gorzej pewno będzie przy makro ale jeszcze w makro go nie testowałem!
Jeżeli chodzi o filtr to myślałem że jak mówiłeś o cieńszej ramce to chodzi Ci właśnie o literkę "D";) ale oczywiście chodziło o slima:) Ale wiem co oznacza slim;)
Chodziło mi o to bo na testach ten filtr był właśnie z oznaczeniem P.L.D i myślałem że jak będzie bez "D" to będzie to już zupełnie inny filtr ale widzę że to nieszczęsne "D" nie ma aż takiego znaczenia a ja pewno tylko się czepiam;)
Pozdrawiam!
fancik - Czw 07 Lip, 2011
Witam
Proponuję jak najszybciej kupić filtr i robić zdjęcia bo czas ucieka...
Aby wyczerpać temat literki .. D ..
DHG Circular PL(D) - seria filtrów polaryzacyjnych kołowych z powłokami specjalnie dla aparatów cyfrowych z 8 powłokami jonowymi DHG (Digital High Grade)
Trochę więcej do poczytania pod adresem... http://www.foto-info.pl/o...raficznych.html
ps. jeśli wszystko w tym sklepie RAYSFOTO jest takie tanie ? to radze go omijać dużym łukiem...
pozdrawiam Wojtek
szaleniec - Pią 08 Lip, 2011
fancik, fajny link
Dobra zostawmy już tą literkę "D"
Powiedzcie mi tylko jeszcze czy do każdego można dokręcić osłonę przeciwsłoneczną?
No to teraz czas na wyszukanie odpowiedniego i kupowanie:)
P.S. Zobaczcie jeszcze to http://merlin.pl/Filtr-Ma...ns-Protect-72mm
Czy to jakaś ściema czy dobra promocja?
Pozdrawiam!
hijax_pl - Pią 08 Lip, 2011
szaleniec napisał/a: | Powiedzcie mi tylko jeszcze czy do każdego można dokręcić osłonę przeciwsłoneczną? | O ile jest to doniczka na gwint - to w zasadzie tak. A nie masz tulipana na obiektywie? szaleniec napisał/a: | Czy to jakaś ściema czy dobra promocja? | A to chcesz kupić polar czy szybkę "zabezpieczającą" ?
szaleniec - Pią 08 Lip, 2011
hijax_pl, Mam tulipana mam!Ah coś mi się pokręciło;)
hijax_pl napisał/a: | A to chcesz kupić polar czy szybkę "zabezpieczającą" ? |
Ale wszedłem do sklepu i widzę kategorię produktu:
Kategorie: Fotografia > Filtry optyczne > Marumi filtry polaryzacyjne
A myślałem że to mój poszukiwany polarek ale widzę że i takie "szajsy" się zdarzają;)
skibinski - Sob 16 Lip, 2011
Cokin - Mocowanie typu A winietuje z lekka, bardzo z osłoną przciwsłoneczną. Nie polecam do szerokich kątów:!: . Teraz mam P164 i jest całkiem nieźle...
hijax_pl - Sob 16 Lip, 2011
skibinski napisał/a: | Mocowanie typu A | A to do jakiego obiektywu przykręcałeś?
Bo w zasadzie A to jest... maleństwo. Chyba tylko do kompaktów...
amator-vic - Nie 24 Lip, 2011
Witam,
Mam obiektyw Pentax 16-50 i zalozony filtr uv 77 mm, chce dokupic filtr polaryzacyjny, ale nie mam pojecia jaki. Prosze o pomoc. Jestem naprawde poczatkujaca
Czy kolowy 77 mm ale jakiej marki najlepszy ?? wole doplacic i kupic lepszy, anizeli zmieniac za jakis czas. Czy bedzie do mozna bezposrednio zamontowac na posiadany juz filtr uv?? Z gory dziekuje
hijax_pl - Nie 24 Lip, 2011
Firma? Marumi, Hoya, B+W...
amator-vic napisał/a: | anizeli zmieniac za jakis czas | A dlaczego miałabyś zmieniać? Firm, które wymieniłem możesz kupić raz i używać... amator-vic napisał/a: | Czy bedzie do mozna bezposrednio zamontowac na posiadany juz filtr uv?? | Tak, ale to bez sensu. Lepiej zdjąć UV i założyć w jego miejsce polara.
Swoją drogą ten UV bym na Twoim miejscu zdjąć i schował do szafki. Niech sobie czeka gdy pojedziesz na wycieczkę w Alpy
Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz,
Czy moge prosic o jeszcze jedno ten bedzie dobry Hama ????
http://alejka.pl/hama-fil...-mm-072577.html
Czy lepiej dolozyc i kupic drozszy? nie znam sie na tym wiec i nie widze roznicy
Jakoś nie pamiętam, bym wspominał o firmie Hama
mozer - Nie 24 Lip, 2011
amator-vic, polecam Marumi - mam 77 mm nie-super i jestem zadowolony. A i cena nie przeraża
ok, wiec obecnie rozwazam zakup Hoya kolowy ale nie wiem,czy lepszy slim czy normalny??? slim ciut drozszy, czy jest jakas widoczna roznica w jakosci ?
Dziekuje,za odpowiedzi
Slim to do szerokiego kąta, ale 16mm na APS-C to aż taki szeroki nie jest. Wydaje mi się, że wersja nie-slim powinna wystarczyć. Optycznie nie powinno być żadnej różnicy - o ile to ta sama seria.
Możesz spokojnie celować w Marumi.
mozer - Nie 24 Lip, 2011
amator-vic, slim oznacza tyle, że ma węższy pierścień i nie będzie winietować na ultrakrótkich szkłach (np. przy 10 mm). Na 17 mm używałem Hoi standardowej. Warto sprawdzić, czy na filtr slim da się założyć dekielek.
[ Dodano: Nie 24 Lip, 2011 20:48 ]
hijax_pl, no tak - zapomniałem, że zlot się skończył
Marumi odpada, bo siedze poza granicami Polski i niestety nie ma praktycznie nic na moj obiektyw:( wiec Hoya lub B+W.
A to w jakim kraju nie ma Marumi?
moronica - Nie 24 Lip, 2011
hijax_pl, np w Hiszpanii mi przynajmniej tak na szybko w popularnych sklepach nie udalo sie znalezc
Francja, Znalazlam tylko na 1 nieznanej mi stronce na moj obiektyw czyli 77 mm.
Wlasnie znalazlam Hoya 77 w tej samej cenie tzn CIR-Pl i HRT CIR-PL czyli z dodatkowym filtrem ultrafioletowym uv. Ma sens brac ten drugi, czy mija sie to z celem. Cena 65 euro w obu przypadkach. Dziekuje
amator-vic napisał/a: | czyli z dodatkowym filtrem ultrafioletowym uv. | HRT to nie jest filtr z dodatkowym UV ale o zwiększonej transmisji (czyli mniej wycina światła)
amator-vic, moronica, a to można zakupić np w GB?
moronica - Nie 24 Lip, 2011
hijax_pl, a to malo marek jest ze trzeba ganiac za jakas jedna konkretna, ktora nie jest lokalnie dostepna? akurat na takie duperele jak filtry nie chce mi sie czekac, ide do sklepu i tyle. przy okazji sobie zagladam do gabloty z uzywanym sprzetem, witam sie z M9 przez szybke, itd
moronica napisał/a: | przy okazji sobie zagladam do gabloty z uzywanym sprzetem, witam sie z M9 za szybka, itd | tak jest - i o to chodzi
arturohio - Pon 08 Sie, 2011
Czy ktoś już może coś powiedzieć na temat Hoyi HRT CIR-PL UV ?? Potrzebuje nie za drogi filtr polaryzacyjny do Nikkora 18-70. Mogę go mieć za 139zł.
[ Dodano: Wto 09 Sie, 2011 12:53 ]
Tyle osób przeglądało ten post od wczoraj od 22:36 a nikt nic nie napisze??;/
[ Dodano: Wto 09 Sie, 2011 12:54 ]
22:26 rzecz jasna
hijax_pl - Sob 13 Sie, 2011
arturohio napisał/a: | Tyle osób przeglądało ten post od wczoraj od 22:36 a nikt nic nie napisze??;/ | Nie post, a wątek - od początku
arturohio napisał/a: | Czy ktoś już może coś powiedzieć na temat Hoyi HRT CIR-PL UV ?? | Powiedziałem powyżej...
Shibuya - Pią 26 Sie, 2011
MC napisał/a: | Ja bym brał Marumi, bez Super. O czym już wielokrotnie zresztą pisałem... |
Mogę spytać,który dokładnie filtr został polecony do obiektywów Canona na stronie (chyba 24)?
Szukałam szarej Hoya,ale nie znalazłam nowej, a używanej z allegro nie chcę,jak nie mogę oglądnąć przed zakupem.
hijax_pl - Pią 26 Sie, 2011
Shibuya napisał/a: | Szukałam szarej Hoya,ale nie znalazłam nowej, a używanej z allegro nie chcę,jak nie mogę oglądnąć przed zakupem. | Hoya zmieniła asortyment. W zasadzie to teraz (moim zdaniem) godne polecenia z tej stajni są filtry HRT.
Shibuya - Sob 27 Sie, 2011
A jakiś konkretniej pod obiektywy z podpisu ?
moronica - Sob 27 Sie, 2011
Shibuya, nie ma filtrow pod konkretny obiektyw, jedyne na co nalezy zwrocic uwage to rozmiar gwintu. w przypadku obiektywow szerokokatnych wazne jest rowniez to, czy sa w wersji slim czy nie gdyz moga powodowac winietowanie. ciebie to nie dotyczy
radaris - Sro 21 Wrz, 2011
szybkie pytanie bo chcę zamówić:
http://d-photo.pl/sklep.c...0&oper=3&list=1
warty tych pieniędzy???
do tamrona 17-50 f/2.8
hijax_pl - Sro 21 Wrz, 2011
Bez porządnych powłok? Ja bym się trzymał z daleka...
ja sie na filtrach wogóle nie znam
a może to:
http://d-photo.pl/sklep.c...0&oper=3&list=1
a jeżeli nie to co mi możesz polecić do 200zł
[ Dodano: Sro 21 Wrz, 2011 21:05 ]
Cytat: | http://d-photo.pl/sklep.cgi?id=1233&idr=14&idp=0&oper=3&list=1 |
przecież ten jest na 17 miejscu w rankingu
http://www.optyczne.pl/8....5%82nienie.html
[ Dodano: Sro 21 Wrz, 2011 21:09 ]
Hoya CIR-PL PRO1 jest już w miarę OK.
pasuje mi coś znaleźć do 200zł
To może Marumi CPL DHG.?
coś takiego masz na myśłi :
http://allegro.pl/filtr-m...1772410854.html
Tak
to po raz ostatni spytam:
1 - http://allegro.pl/filtr-m...1772410854.html
czy:
2 - http://d-photo.pl/sklep.c...0&oper=3&list=1
za którą opcją jesteś
Ja bym brał Marumi....
OK - o ile uda mi się jescze zamówić to wezmę Marumi - dziękówka za szybką odp
eMiDe - Sro 06 Lut, 2013
Potrzebuje pomocy tak na szybko Mam Nikona D90 z kitem (18-105) i szukam do niego jakiegoś sensownego polarka. Banku nie obrabowałem więc filtry za 200, 350 i więcej mnie nie interesują.tak do 100 żeby był. najczęściej robie zdjęcia krajobrazu i samochodom. Zależy mi żeby nie było na zdjęciach jakichś nieproszonych efektów z góry dzięki za pomoc!
hijax_pl - Sro 06 Lut, 2013
Wyszperaj skądś szarą Hoye 67mm..
eMiDe - Sro 06 Lut, 2013
hmm wygląda to całkiem ciekawie.a jakieś inne propozycje? nie znam się na tym a zależy mi przy fotografowaniu aut żeby powstawał refleks na reflektorze, wygląda to moim zdaniem bomba a nie wiem czy ta szara Hoya spełni moje oczekiwanie
moronica - Sro 06 Lut, 2013
eMiDe, o jaki refleks ci chodzi? mozesz wkleic przyklad? bo generalnie filtr polaryzacyjny uzywa sie by usunac refleksy
mozer - Czw 07 Lut, 2013
eMiDe, Tobie chyba potrzebny filtr gwiazdkowy a nie polaryzacyjny...
eMiDe - Czw 07 Lut, 2013
http://sphotos-c.ak.fbcdn...079866609_o.jpg
tu macie przykład, fotka znajomego właśnie z filtrem polaryzacyjnym robione
a codo filtra to właśnie kupiłem sobie HOYE
pes - Czw 07 Lut, 2013
eMiDe, to się bez filtra uzyskuje
eMiDe - Czw 07 Lut, 2013
na żadnym zdjęciu bez filtra nie wyszły takie refleksy
pes - Czw 07 Lut, 2013
bo to zależy od światła jakie jest, tj. pory dnia etc., polar może to podbić jedynie, ale post-proces równie dobrze sobie z tym poradzi. Poza tym jak polar byłby przekręcony inaczej to tych refleksów by nie było Tak czy siak polar jest do usuwania refleksów
eMiDe - Czw 07 Lut, 2013
no ja wiem, nie kupiłem go tylko do tego ale podoba mi sie też ten efekt
btw, widziałem Twoje fotki motoryzacyjne na Picasie, czy ja tej Testarossy nie widziałem na motokiler?
pes - Czw 07 Lut, 2013
eMiDe, tak, zwerbowali mnie tam ostatnio bo jakoś się foty podobają to dorzucam czasem A ja znam kolegę, który zrobił tą fotkę co wrzuciłeś Przynajmniej mi się wydaje, że to jego, bo mocno w jego stylu
moronica - Czw 07 Lut, 2013
eMiDe, chodzi ci o ta tecze? tak, widzialam jak takie cuda wylazily jak sie np robilo z polarem przez szybe. ale jak dla mnie to jest niepozadany efekt i sama nigdy nie uzywalabym filtra by go uzyskac
eMiDe - Czw 07 Lut, 2013
pes fajne fajne ;] a on ma takie specyficzne fotki
moronica mnie tam on sie bardzo podoba, ale polar nie tylko do tego bedzie wykorzystywany
pes - Czw 07 Lut, 2013
eMiDe, czekamy na zdjęcia, bo domyślam się że m.in. "motoryzacyjne" Swoją drogą na tej focie jest Superleggera z W-wy?
eMiDe - Czw 07 Lut, 2013
jak chcesz zobaczyć to będę je wstawiał na stronke na FB
Moto-Perełki zapraszam Cie na pewno jak coś porobie to tam będzie a wiesz co, nie wiem nawet ale raczej tak
pes - Czw 07 Lut, 2013
wrzucaj też tutaj
eMiDe - Czw 07 Lut, 2013
nom jak coś ładnego pstrykne ;] oczywiście jak z moim szczęściem nie wziąłem aparatu, wracam ze świeżutkim polarem a na parkingu GTR O_o już bym wrzucał
[ Dodano: Czw 07 Lut, 2013 17:09 ]
pes, Paweł S?
zaraz wrzuce fotki bo sie pobawiłem z polarkiem
[ Dodano: Czw 07 Lut, 2013 17:27 ]
bez:
http://sphotos-f.ak.fbcdn...140305165_o.jpg
Z:
http://sphotos-d.ak.fbcdn...223630799_o.jpg
sory że tak ale zdjęcia są za duże a nie chce mi sie teraz bawić w dopasowanie do wymogów max 1024x1024
lipa93 - Sob 27 Kwi, 2013
Witam!
Od razu przepraszam za odgrzebywanie ale nie chciałem zakładać kolejnego tematu o tym samym. Chciałbym prosić o opinie o polarze Marumi z serii Yellow. Mam pytatnie odnośnie tej nazwy: czy to Yellow wiąże się z tym, że filtr ten ma jakąś dodatkową powłokę filtrującą długości fali przypadające na barwę żółtą czy to tylko sprawiająca - przynajmniej mnie - kłopot zwyczajna nazwa i filtr jest najnormalniejszym polarem. Na stronie producenta oraz na sklepach internetowych nie ma żadnego wyjaśnienia także może wypowie się jakiś posiadacz tego filtru.
Pozdrawiam.
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
lipa93, według mnie jest to po prostu filtr bez żadnych powłok przeciwodbiciowych. Nie polecam kupowania czegoś takiego. Może powodować liczne bliki na zdjęciach.
lipa93 - Nie 28 Kwi, 2013
Możliwe, że tak jest ale trochę pechowo to nazwali. Co w takim razie kupić żeby posłużyło na dłużej i miało te wszytkie warstwy no i co najważniejsze kosztowało jak najmniej? Szykują mi się dwa wyjazdy w góry z czego pierwszy pojutrze a jak wiadomo gdzie jak gdzie ale na wysokości polar by się przydał także jeszcze jutro muszę dokonać zakupu .
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
lipa93, marumi dhg lub super dhg.
Po przeczytaniu charakterysttyk widać, że to kawał dobrego sprzętu ale niestety nie mogę sobie pozwolić na wydanie takiej kwoty. Czy na pewno nic z odrobinę niższej półki cenowej nie warto kupować?
MC - Nie 28 Kwi, 2013
Marumi DHG (bez super) ma najlepszy stosunek jakości do ceny. Tyle w temacie.
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
lipa93, Marumi albo Hoya HMC - mi osobiście na cokolwiek gorszego szkoda by było kasy.
W takim razie dzięki panowie za porady. Widzę, że trzeba będzie przycisnąć pasa .
nowy706 - Nie 28 Kwi, 2013
Mam pytanie czy to dokładnie o ten filtr chodzi
http://allegro.pl/marumi-...3185209003.html
?
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
nowy706, tak.
lipa93 - Pon 29 Kwi, 2013
Panowie zapytam jeszcze o różnice między filtrami Marumi DHG a Marumi WPC. Moje niewprawne oko dostrzega tylko odrobinę niższą cenę oraz jakies powłoki wodoodporne w drugim przypadku. Czy te powłoki nie przemawiają za jego "wyższością" nad DHG. Z góry serdecznie dziękuje za opinie i wyjaśnienia.
mozer - Pon 29 Kwi, 2013
lipa93, a czytałeś test filtrów?
http://www.optyczne.pl/7...._P.L_72_mm.html
lipa93 - Pon 29 Kwi, 2013
Dzięki za link, jak narazie trafiłem na dwa poradniki ze szkoły Marumi a tego jeszcze nie widziałem.
Kamil8 - Sob 08 Cze, 2013
Witam.
Chcę dokupić filtry do Lumixa FZ150, ale nie wiem czy w moim przypadku dopłacać do czegoś lepszego czy może wybrać jakiś tańszy, ponieważ jestem amatorem i tutaj moja prośba o pomoc. Średnica pierścienia to 52mm z gwintem wewnętrznym. Czy np. takie filtry byłyby dla mnie odpowiednie http://allegro.pl/c-filtr...3261027257.html i http://allegro.pl/filtr-u...3261127433.html ? Czy lepiej dopłacić i kupić coś lepszego? Z tego co czytałem, niektóre filtry potrafią wręcz pogorszyć jakość zdjęcia, zamiast polepszyć, dlatego pytam żeby nie kupić bubla.. jeżeli nie te to jakie polecacie? Niekoniecznie musi być UV, bardziej zależy mi na polarze I jeszcze pytanie, czy każdy filtr ma gwint wewnętrzny i zewnętrzny? Wiem, laickie pytanie, ale jestem zielony w tych sprawach i dopiero się uczę..
pes - Pon 10 Cze, 2013
Ja bym nie wchodził w takie za 11 zł myślę, że odczujesz spory spadek jakości fotek jak zaaplikujesz taki filtr z niskiej półki Ja mam akurat taki z gwintem 52 mm, Marumi WPC C-PL, dziad trochę blikuje, ale da się z nim żyć. Raczej każdy ma gwint na zewnątrz i wewnątrz, przynajmniej ja takiego bez zewnętrznego nie widziałem. Wewnętrzny to siłą rzeczy musi być
Kamil8 - Pon 10 Cze, 2013
Dzięki za odpowiedź A który z tych byłby wart uwagi?
http://allegro.pl/filtr-p...3288568704.html
http://allegro.pl/filtr-h...3287611086.html
http://allegro.pl/filtr-h...3305745664.html
http://allegro.pl/filtr-p...3283805189.html
http://allegro.pl/filtr-p...3245271867.html
fr86 - Pią 21 Cze, 2013
Czy zmieniło się coś w kwestii filtrów? Nadal najbardziej opłacalne są filtry Marumi?
Marumi DHG Circular P.L.D 67 mm - 200 zł
Marumi DHG Super Circular P.L.D 67 mm - 280 zł
A jak wypadają te nowe filtry Marumi z mosiądzu? Lepsze, gorsze?
Jak jest z czyszczeniem filtrów Marumi? Słyszałem różne opinie.
Warto dopłacać do B+W Slim KSM C-POL MRC 67 mm?
Mój obiektyw to Tamron 17-50, filtr ma mieć średnicę 67 mm. Czy lepiej może kupić 72 mm i redukcję na 67 mm? Jaka jest najbardziej uniwersalna średnica?
arendarski - Pon 01 Lip, 2013 Temat postu: filtr polaryzacyjny filtr polaryzacyjny to filtr polaryzacyjny. Wazne aby byl skuteczny po prostu wymoderowano
hijax_pl - Pon 01 Lip, 2013
arendarski napisał/a: | Wazne aby byl skuteczny po prostu | Co to znaczy? Co rozumiesz przez skuteczność a co dopuszczasz jaki dozwolony efekt uboczny?
moronica - Pon 01 Lip, 2013
kogo to teraz zatrudniaja do spamowania na forach, nie odrozniac fotograficznych filtrow od okularow
mrck - Pon 23 Wrz, 2013
O co chodzi z tym filtrem - dlaczego jest bezbarwny? Wszystkie polaryzacyjne widziałem przyciemnione. Ten jeden jest bezbarwny.
Używał ktoś tego? Szukam czegoś w góry - jak tam się sprawdzi? Do obiektywu Tamron 17-50/f2.8
Marumi Filter 67mm DHG
moronica - Pon 23 Wrz, 2013
widac zdjecie innego filtra, polary zawsze sa przyciemniane
mrck - Pon 23 Wrz, 2013
Dzięki moronica za odpowiedź. I tak kupiłem inny
Jakie są wasze opinie o tym:
http://www.wexphotographi...p1528168&type=1
moronica - Pon 23 Wrz, 2013
mialam kiedys polara kenko i bylam bardzo zadowolona. inna wersja ale w podobnym przedziale cenowym
mrck - Pon 23 Wrz, 2013
Zainteresowało mnie to ZR - ciekawe jak to wyjdzie w praktyce. No i mam nadzieje że inne właściwości tego filtru też na najwyższym poziomie
|
|