forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji

ptys mietowy - Nie 16 Lis, 2014
Temat postu: Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji
Drodzy Forumowicze, znawcy aparatów cyfrowych, mam do Was ogromną prośbę, abyście pomogli mi w wyborze cyfrówki. Mam kilka typów i to własnie któryś z nich chciałabym zakupić:
- FujiFilm PinePixX10
- Sony CyberShotDSC-HX300
- Nikon P520
-CanonPowerShot SX40HS

Zależy mi na jasnym obiektywie bo większość zdjeć będę wykonywać w pomieszczeniach przy świetle o atpliwej ajkosci, a poza tym aparat ma mi służyć do robienia zdjeć na wakacjach, na spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi, taki aparat na codzień. Jestem kompletnym laikiem i nie wiem na jakie konkretnie parametry powinnam zwrócić uwagę. Moje typy wybrałam spośród wielu, opierając się na podgladzie zdjeć robionych tymi aparatami i na opiniach użytkowników, jednak nadal mam mętlik w głowie. Zalezy mi też na czasie, bo chciałabym aparat zakupic nie póżniej niż do 27 listopada br.

Wojmistrz - Nie 16 Lis, 2014

Jaki budżet?
Dlaczego klasa megazoomów?
Masz zamiar tylko pstrykać na auto, czy nauczyć się coś o fotografii?
Jakie przeznaczenie końcowe zdjęć? (Facebook/TV itp czy np wydruki na A4 w ramkach na ścianie).
Moim zdaniem do takich zdjęć codziennych jak pisałaś, lepiej było by kupić aparat z nieco większą matrycą, mniejszym zoomem i jeszcze jaśniejszym obiektywem.

Jar - Nie 16 Lis, 2014

Zgodzę się z Wojmistrzem. Myśle, że tym razem się na mnie nie obrazi :wink: :razz:
Pierwszy z aparatów, które podałaś (Fuji X10), należy właśnie do kategorii, o której on pisze (jasny obiektyw, duża matryca). Pozostałe to megazoomy i o ile świadomie nie potrzebujesz takiego aparatu, z jego poważnymi ograniczeniami, to odradzam.
Obojętnie, czy będziesz robić tylko na auto, czy bardziej świadomie ingerując w pracę aparatu (zalecane), jaśniejszy obiektyw i większa matryca pozwalają m. in. robić dobre zdjęcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych. A to zawsze się przydaje przy takich zastosowaniach, jakie określiłaś. Po prostu wraz ze spadkiem ilości światła w terenie czy w pomieszczeniu "później" zacznie robić zdjęcia poruszone lub zmasakrowane przez odszumianie na wysokim ISO. A Ty będziesz robić zdjęcia w bardzo różnych warunkach oświetleniowych.
Podobnej klasy co X10 (miałem go przelotnie w rękach) aparaty, które możesz rozważyć, o ile mieszczą się w Twoim budżecie (X10 staniał pewnie, bo na rynku jest X20):
1)-Panasonic LX7 (miałem okazję zapoznać się z jego poprzednikiem LX5)
2)-Olympus Stylus XZ2
3)-Canon G7X
4)-Canon G1X MarkII lub wcześniejszy G1X
5)-Canon G16 lub starszy G15
Zauważ, że 4) i 5) maja nieco większy zoom, zakres odpowiadający 28-140mm jest b. użyteczny, miałem kiedyś kompakta o zbliżonych parametrach. Gdybyś potrzebowała aparatu oferującego spore przybliżenie, ale nadal ze stosunkowo jasnym obiektywem i sporą matrycą, do rozważenia masz jeszcze:
6) Nikon P7800 (odpowiednik 28-200mm)
7) Olympus Stylus 1 (28-300mm)
Osobna sprawa to ceny, nie jestem na bieżąco, no i nie znam Twojego budżetu, ale ostatecznej selekcji i tak dokonasz sama. Zawsze możesz kupić wcześniejszy model, o ile jest dostępny i nie różni się drastycznie od następcy (np. poprzednik P7800, czyli P7700 nie ma wizjera). Wszystkie wymienione aparaty były testowane na optycznych, wiec możesz oprócz specyfikacji poczytać sobie te testy, może zwrócą Ci uwagę na cechy aparatu, które mogą być przydatne dla Ciebie, albo pozwolą uniknąć jakieś konkretnej wpadki.
Pozdrawiam
-J.

Wojmistrz - Nie 16 Lis, 2014

Jar napisał/a:
Zgodzę się z Wojmistrzem. Myśle, że tym razem się na mnie nie obrazi :wink: :razz:
Obrazi? Ja się nie obrażam :D
T.B. - Nie 16 Lis, 2014
Temat postu: Re: Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji
ptys mietowy napisał/a:
do robienia zdjeć na wakacjach, na spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi,

Ja bym ptysiowi miętowemu (mniam! :smile: ) nie wybijał tak z głowy tych długich ogniskowych, a dokładniej - dużych zakresów ogniskowych. Na podstawie własnego, wieloletniego doświadczenia stwierdzam, że aparaty z uniwersalnymi zoomami o dużym zakresie ogniskowych słusznie nazywane są aparatami podróżniczymi. Na wakacjach, jeśli ktoś nie spędza ich w dyskotece, bardzo często jest potrzebna długa ogniskowa. Już gdy leżymy na plaży się przydaje, a co tu mówić o wycieczkach. Jedziemy sobie na przykład w Bieszczady, a tam orzeł przedni sobie lata. Albo miś przemyka.

Sunders - Nie 16 Lis, 2014

ptys mietowy napisał/a:
Mam kilka typów i to własnie któryś z nich chciałabym zakupić

Z tych typów IMO Sony Cyber-shot DSC-HX300.

ptys mietowy - Nie 16 Lis, 2014

mój max budżet to 1300zł i tak naparwdę nie zależy mi na mega zoomie, choć wiem, że wymienione przeze mnie aparaty takie własnie mają, ale jak pisałam, kierowałam się zdjeciami przez nie wykonywanymi no i jestem zielona w tej tematyce wiec po prostu pominęłam tę "właściwość" ;) poczytam o tych które wymieniliście, co nie znaczy że temat zamykam :D

[ Dodano: Nie 16 Lis, 2014 21:04 ]
Wojmistrz napisał/a:
Jaki budżet?
Dlaczego klasa megazoomów?
Masz zamiar tylko pstrykać na auto, czy nauczyć się coś o fotografii?
Jakie przeznaczenie końcowe zdjęć? (Facebook/TV itp czy np wydruki na A4 w ramkach na ścianie).
Moim zdaniem do takich zdjęć codziennych jak pisałaś, lepiej było by kupić aparat z nieco większą matrycą, mniejszym zoomem i jeszcze jaśniejszym obiektywem.

Nie chciałabym pstrykać tylko na auto, chciałabym też nieco pokombinować :)
Przeznaczenie końcowe - raczej Internet, wydruki do albumu

Jar - Nie 16 Lis, 2014
Temat postu: Re: Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji
T.B. napisał/a:
Ja bym ptysiowi miętowemu (mniam! :smile: ) nie wybijał tak z głowy tych długich ogniskowych, a dokładniej - dużych zakresów ogniskowych. Na podstawie własnego, wieloletniego doświadczenia stwierdzam, że aparaty z uniwersalnymi zoomami o dużym zakresie ogniskowych słusznie nazywane są aparatami podróżniczymi. Na wakacjach, jeśli ktoś nie spędza ich w dyskotece, bardzo często jest potrzebna długa ogniskowa. Już gdy leżymy na plaży się przydaje, a co tu mówić o wycieczkach. Jedziemy sobie na przykład w Bieszczady, a tam orzeł przedni sobie lata. Albo miś przemyka.

To prawda i nieprawda zarazem. Sam należę do kategorii fotografujących turystów lubiących spotkania z fauną. Dlatego m. in. podałem na "swojej" liście Nikona P7800 ale przede wszystkim Stylusa 1. O ile ten pierwszy ma zdecydowanie za małą ogniskową na tele do fotografowania ptaków, to ten drugi już od biedy coś tam pokaże ze stosunkowo małej odległości. Do fotografowania większej fauny to już będą wystarczające przybliżenia.
Problem polega jednak na czym innym. Sama długa ogniskowa nie wystarczy. Wycelowanie i złapanie ostrości na lecącym ptaku kompaktem z ręki to jest dość trudna sprawa, przede wszystkim ze względu na AF. Bezlusterkowiec starszej daty, którego obecnie używam, ma dość podobne właściwości pod tym względem. Do tego, aby dobrze naświetlić sylwetkę ptaka na tle jasnego nieba musisz użyć korekty ekspozycji lub zmienić szybko sposób pomiaru światła. W większości kompaktów nie da się tego zrobić zbyt szybko (bez grzebania w menu, choć są oczywiście wyjątki). Tak więc opcja robienia fotek orłom na niebie turystycznym kompaktem "z marszu" jest nieco iluzoryczna, przynajmniej dla przeciętnego użytkownika. Co innego ptaki na drzewach czy większa fauna -tu czasem daje się podejść na jakąś tam sensowną odległość, przy której nawet odpowiednik 200-300mm będzie O.K. Pozostaje jednak ostatnia sprawa - takie przypadkowe spotkania z fauną bardzo rzadko stanowią dobrą okazję zdjęciową - element zaskoczenia i krótki czas trwania (niekiedy kilka sekund) są zawsze przeciwko nam, zwykle nie ma czasu wyciągnąć aparatu nawet (przerabiałem to dziesiątki razy). Za wyjątkiem fauny przyzwyczajonej do człowieka i żyjącej blisko niego. Czyli zostają nam wiewiórki w mieście, choć także całkiem dzikie okazy żyjące w co bardziej zatłoczonych parkach narodowych. Kozice w Tatrach podpuszczają ludzi na 2-3m wieczorem, gdy ci już schodzą ze szlaków, o ile tylko one mają przewagę wysokości (stoją na skale nad Tobą). Co do spotkania z misiem: za wyjątkiem takiego grzebiącego w śmietnikach lub ogródkach, oglądanego z bezpiecznego miejsca, raczej nie będziesz myślał o zdjęciach, w każdym razie nie w pierwszym odruchu. Wierz mi, przerabiałem w praktyce :mrgreen: Ten konkretny zmienił kurs i minął mnie szerokim łukiem poniżej, więc ochłonąłem na tyle, by pomyśleć o wyjęciu aparatu. Czynność tę przerwała mi nowa fala paniki (A co on taki mały? Młodziak? A jak za nim matka?!). Na szczęście nic się nie stało, ale model zniknął między drzewami. Taką okazję diabli wzięli.
Do czego zmierzam z tymi (prawie) off-topowymi gadkami? Otóż z wielu względów robienie zdjęć fauny, w każdym razie dzikiej, przez turystę w plenerze jest mocno ograniczone przez różne czynniki. Nieprzypadkowo porządne zdjęcia przyrodnicze są robione przez fachowców polujących z zasiadki czy z podejścia na dedykowanych plenerach. Przypadkowy dreptacz leśnych czy górskich szlaków jest w tej konkurencji nieomal bez szans. Mniej (częściej) lub bardziej (rzadko) udane zdjęcia tego typu będą stanowiły znikomy procent urobku turysty-fotoamatora. Tym samym optymalizowanie aparatu kompaktowego na siłę w tym kierunku kosztem innych parametrów, kluczowych dla wszystkich innych fotek, ma moim subiektywnym zdaniem bardzo umiarkowany sens. A to jest przypadek większości megazoomów, z nielicznymi wyjątkami. Dlatego wybrałbym tu zgniły kompromis, w postaci wskazanych modeli.
Z tej samej przyczyny obecnie mój E-PL1 zwykle pracuje z obiektywem 14-150mm (ekwiwalent 28-300mm dla małego obrazka), a jasna stałka wskakuje na bagnet tylko w pomieszczeniach i do nocnych zdjęć ze statywu. Sporadycznie udaje mi się przypadkiem coś żywego upolować...
Pozdrawiam
-J.

ptys mietowy - Wto 18 Lis, 2014

po przeanalizowaniu wszytskich za i przeciw (cena i opinie użytkowników) waham się pomiedzy Fuji x10 i Samsung ex2f.

Co mam wybrać bo już sama nie wiem...

zbig75 - Wto 18 Lis, 2014

W powiększeniu 1:1 lepiej wygląda Fuji , sprawdź tutaj : http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x10/18 ( do porównania wybierz EX2F z listy ) . Testowałem swego czasu X F1 ( ta sama matryca co w X10 ) to chyba jeden z mniej "szumiących" sensorów w tej klasie .
Jar - Sro 19 Lis, 2014

Z tych dwóch też bym zdecydowanie wybrał Fuji. Z tym, że to czysto subiektywna opinia oparta jedynie a porównaniu specyfikacji i ogólnych wynikach testów. Optyczne bardzo skrytykowały EX2F, dpreview.com również (Ci ostatni we wspólnym teście porównawczym, w którym brał udział m. in. również Fuji X10). Szczegóły znajdziesz na odpowiednich stronach z testami.
Pozdrawiam
-J.
P.S.
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=197
http://www.dpreview.com/a...compact-cameras

mrbzyq - Czw 20 Lis, 2014

Przede wszystkim - jako, że jestem tutaj nowy - witam wszystkich.

Potrzebuję pomocy przy wyborze aparatu i właśnie dlatego się tutaj zjawiłem.
Sprzęt ma służyć przed wszystkim do fotografowania artykułów spożywczych/chemicznych. Fotki te będą później wykorzystywane w plakatach/ulotkach/folderach promocyjnych (max. format to A2). Niestety budżet mojej firmy nie pozwala na zakup lustrzanki (którą i tak musiałbym nauczyć się poprawnie obsługiwać). Stąd też padło na rozsądny kompakt - powiedzmy do 1000 złociszy (z małym haczykiem).
Zdarzy się też kilka razy w roku jakaś impreza firmowa, gdzie przyda się pstryknąć kilka fotek lub nagrać jakiś filmik.

Do tej w firmie używali jakiegoś staruszka Olympusa Sp-510, ale zdjęcia to straszna porażka (a już przy gorszym oświetleniu to makabra) - mój wysłużony Fuji S5600 strzela dużo lepsze zdjęcia.

Poczytałem trochę Wasze forum i kilka innych i mam wstępnie kilka modeli.
Jednak to Wy jesteście w tej dziedzinie fachowcami więc bardzo proszę o uwagi i spostrzeżenie odnośnie moich typów - czy będą nadawać się do tych celów.

1. Fuji HS35EXR
2. Fuji X10
3. Canon SX520 lub SX270
4. Nikon L830 lub P530
5. Pentax X-5

Na liście powinien znaleźć się jeszcze Olympus ZX-2 - ale nie widzę gdzie go można jeszcze nabyć.

Wiem, że dosyć duża rozpiętość cenowa, ale jeśli wystarczy mi sprzęt za 600 złotych i nie zobaczę różnicy z fotkami z aparatów za 1000 to nie muszę przepłacać. Choć z drugiej strony ma to być sprzęt na kilka lat więc może lepiej, żeby był trochę lepszy technologicznie ;)

Aha - jedna uwaga - osobiście wolałbym coś z gripem, bo jakoś ciężko mi się przyzwyczaić do obsługi płaskiego aparatu.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Jar - Czw 20 Lis, 2014

Produktów spożywczych czy proszków do prania nie będziesz fotografował z 50-100 metrów, prawda? Odrzuć od razu aparaty z wielkim ciemnym zoomem i maleńką matrycą. Ten stary SP-510 należał właśnie do tej kategorii. Poszukaj takich z zoomem 3-4x, maksymalnie 5x z możliwie jasnym obiektywem. Jasnym, tzn. F/cośtam-F/cośtam1 ma mieć możliwie małe wartości liczbowe cośtam, cośtam1. Jeśli jeszcze będzie większa matryca 1/1.7" zamiast 1/2.3", tym lepiej. Do tej grupy należy wspomniany przez Ciebie Olympus XZ-2, to byłby potencjalnie dobry wybór. Jeśli jest niedostępny, szukaj wśród takich, które mają podobna specyfikację. Niestety na ogół są to nie najtańsze aparaty, ale możesz wybrać poprzedni model z danej serii, jeśli jest jeszcze dostępny a mieści się w Twoim budżecie (np. LX5 zamiast LX7 itp. -to tyko przykład).
Zadbaj też o to, by aparat robił dobre makro -w przypadku małych przedmiotów lub przy pokazywaniu detali z bliska może to być przydatne. Niestety nie da się wstępnie stwierdzić, czy aparat będzie robił dobre zdjęcia makro na podstawie jego specyfikacji i tu musisz się posługiwać wynikami testów/recenzji, jeśli są dostępne oraz opiniami użytkowników co do tego aspektu. Pod kątem innych cech przy ostatecznym wyborze przejrzenie testów/recenzji też się przyda.
Pozdrawiam
-J.

mrbzyq - Pią 21 Lis, 2014

@Jar - serdeczne dzięki za odpowiedź. Nie ukrywam, ze to właśnie ZX-2 był na początku moim faworytem, jednak niestety nigdzie nie można go już nabyć - nawet za granicą szukałem i nawet używkę jest problem znaleźć, a wiadomo - wolałbym nowego.

Co do jasnego obiektywu i niskiej krotności zoomu to akurat wiem o czym piszesz. Jednak oprócz tego ZX-2 tak naprawdę zostaje mi tylko Fuji X-10 (z ciut ciemniejszym obiektywem ale ciut większą matrycą) i ewentualnie wspomniany Panas LX-7 (chociaż tu już mogę nie zmieścić się z budżetem. Ewentualnie Sony NEX-3 - ale trochę obawiam się tej wymiennej optyki, no i cenowo tez mogę się nie zmieścić.

Fotki wykonuję z reguły z 0,5-1 metra i nie zdarza się to zbyt często. Makro wykorzystuję baaardzo rzadko.Mam już sporą bazę zdjęć, a kilka razy w miesiącu muszę pstryknąć kilka- kilkanaście fotek nowych lub promocyjnych opakowań. Dlatego nie chcę lustra i nie chcę zbyt drogiego kompaktu, bo nie mam na to budżetu. A foto często robione z ręki bez statywu, więc dlatego wolałbym coś z gripem.
Z zoomu faktycznie nie korzystam i nie jest mi potrzebny, jednak dzisiaj ciężko znaleźć coś bez "marketingowego" super-hiper-ultra-zoom.
Dlatego brałem pod uwagę jeszcze tego Fuji HS35, po posiada względnie dużą matrycę (1/2" a pozostałem nikony i canony, które wymieniłem mają 1/2.3") i chyba akceptowalnie jasny obiektyw - choć oczywiście nie może się równać z ZX-2 lub X-10.

Czyli jednym słowem, jak nie znajdę ZX-2 to najrozsądniej dla mnie będzie nabyć X-10 ?
Ewentualnie czy nada się też Olek ZX-10 z mniejszą matrycą od ZX-2 ?
Chyba, że ktoś może się wypowiedzieć na temat Canona S110 ?

LEX - Pią 21 Lis, 2014

Z tych ostatnich dorwij Samsung EX1 lub Canona S110 w następnej kolejności FujiFilm X10 i Olympus Stylus XZ-10 a na końcu niestety jest Olympus Stylus XZ-2.

@LEX - dzięki, ale gdzie jeszcze można kupić EX-1 ? Raczej nie do zdobycia jak ZX-2. A następca EX-2F to niestety już ponoć dużo gorszy model.

Poza tym - dlaczego stawiasz S110 wyżej od X-10 ? Może poprzyj swoje propozycje jakimiś argumentami, które by mnie przekonały.

LEX - Pią 21 Lis, 2014

S110
http://www.dkamera.de/med...cht/100full.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=p_fITeyp0ls

X-10
http://www.youtube.com/watch?v=9mdJMATSpKc

co do ex-1 zostaje allegro.

@LEX - dzięki za porównanie - trochę mnie przekonałeś. A jak wyglądają te zdjęcia w dzień przy lepszym oświetleniu? I czy między X-10 a ZX-10 jest jakaś spora różnica ?
Ewentualnie czy masz te sample porównawcze z Fuji HS35EXR ? Wiem, że to super-zoom, ale na wielu forach chwalony i polecany model.

A wracając do EX-1. Pewnie wziąłbym ten model pod uwagę, gdyby nie zakończenie produkcji i brak możliwości zakupu z pierwszej ręki, Na Allegro raczej nie kupię tego sprzętu na fakturę (a potrzebuję na firmę), a egzemplarze, które ktoś chce sprzedać pewnie mają napstrykanie po kilkadziesiąt tys. fotek.
Wiem, że chcesz dobrze i dziękuję za podpowiedź - ale niestety EX-1 nie wchodzi w rachubę.

Czyli na placu boju zostają (niekoniecznie w tej kolejności):
1. Fuji X-10
2. Samsung S110
3. Olympus ZX-10

Mam czas na zakup do końca miesiąca - może ktoś dorzuci jeszcze jakieś swoje opinie i rady.

janqseven - Pią 21 Lis, 2014

Samsung EX2F jasność f/1.4 cena nowego na allegro od 999 zł . Pełne sterowanie manualne

EX-2F faktycznie jaśniutki. Ale przeszukując różne fora opinie na jego temat (w stosunku do EX-1) są podzielone.
Na razie skłaniam się w stronę X-10 - na moje potrzeby i tak chyba wystarczy.

A może ktoś miał do czynienie z obydwoma modelami (EX-2F i X10) i dorzuci od siebie jakieś słowa porównania.

X-10 w tej chwili można nabyć za ok. 1200 zł razem z futerałem LC-X10
EX-2F w podobnej cenie (ale bez futerału) - te za 999 są powystawowe, a z takim sztukami różnie bywa.

LEX - Sob 22 Lis, 2014

mrbzyq napisał/a:
A jak wyglądają te zdjęcia w dzień przy lepszym oświetleniu? I czy między X-10 a ZX-10 jest jakaś spora różnica ?

W dzień każdy z tych aparatów zrobi ladne zdjęcia,bardziej bym oceniał pod kątem gorszego oświetlenia jak sobie każdy znich radzi.

janqseven napisał/a:
Samsung EX2F jasność f/1.4

mrbzyq napisał/a:
A może ktoś miał do czynienie z obydwoma modelami (EX-2F i X10) i dorzuci od siebie jakieś słowa porównania.

S110 i X-10 masz wyżej.

EX2F
XZ-10

Jest tylko Fuji HS50EXR

mrbzyq - Sob 22 Lis, 2014

No cóż - wychodzi na to, że w gorszym oświetleniu EX-1 jest (był) nie do pobicia. EX2F też wypada nieźle.
Pytanie tylko czy te sample są w RAW czy JPEG. I zakładam, ze są robione na ręcznych nastawach - pytanie czy na takich samych.

@LEX - miałeś oba aparaty w rękach czy opierasz się tylko na DKAMERA.DE ?.

Bo ja znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.dpreview.com/r...raCameraCount=0

I akurat z tych fotek wychodzi na to, że przy dobrym świetle EX2F już tak nie zaskakuje - patrzyłem tak do ISO 400. O ile w RAW samsung radzi sobie nieźle, to w JPEG już niestety ustępuje miejsca innym.

Jak już pisałem potrzebuję sprzętu do strzelania fotek statycznym obiektom w przyzwoitym oświetleniu. W dodatku od razu pstrykam w JPEG.
W sumie to już zacząłem na poważnie zastanawiać cię nad tym EX2F, ale te sample z mojego linka znowu mnie trochę ostudziły.

Czyli w sumie, co bym nie wziął, powinienem być zadowolony, tak ?

LEX - Sob 22 Lis, 2014

Wynik na DKAMERA jest miarodajny,pokrywa się z aparatami którymi się bawiłem.

Jak znasz stronę to przejrzyj dokładnie aparaty które ciebie interesują a na pewno wybierzesz.

Masz tam wszystko od A-Z - dzień,noc,lampa błyskowa,jpg,raw,filmy i końcowe zdjęcia w plenerze każdego aparatu.

Tego masz 12str chyba znajdziesz gdzie przewijać ;)
http://www.dkamera.de/testbericht/samsung-ex2f/

zbig75 - Pon 24 Lis, 2014

mrbzyq napisał/a:
A następca EX-2F to niestety już ponoć dużo gorszy model.

Tak jest gorszy od reszty modeli z jasną optyką , a poprzednik jest jeszcze słabszy .
mrbzyq napisał/a:
Może poprzyj swoje propozycje jakimiś argumentami, które by mnie przekonały.

Nie chcę dyskredytować kolegi lex , -jest bardzo pomocny na tym forum , lecz w tym poście jest sporo przekłamań ( i w paru innych niestety też ) .
LEX napisał/a:
Wynik na DKAMERA jest miarodajny

Bzdura ! Gdybyś sprawdził exify zdjęć wiedziałbyś , że ta strona nadaje się do kosza !
Tylko jeden przykład - Samsung EX1 i Fuji X F1 ( zdj z lampą ) :
EX 1 - ISO100 , przysłona f1,8 , czas 1/8 sek
X F1 - ISO100 , przysłona f1,8 , czas 1/18 sek
To przecież oczywiste , że przy tej samej przysłonie i ISO zdjęcie dłużej naświetlane będzie jaśniejsze !
LEX napisał/a:
W dzień każdy z tych aparatów zrobi ladne zdjęcia,bardziej bym oceniał pod kątem gorszego oświetlenia jak sobie każdy znich radzi.

To fotograf robi zdjęcia a aparat jest tylko narzędziem :idea: .
Na koniec muszę się wypowiedzieć na temat "jasności w nocnych fotkach" (przepraszam , osobliwe stwierdzenie - prawo cytatu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=26038 ) za nim stanie się mitem lub co gorsza jakimś nowym kryterium oceniania aparatów .
Faktem jest , że korzystając z aparatów w trybach automatycznych lub półautomatycznych , robiąc zdjęcie w tych samych warunkach , różne aparaty mogą różnie naświetlić tą samą scenę . Streszczę to na przykładzie dwóch zdjęć :
1 zdj wykonane Olympusem XZ1
2 zdj wykonane Fujikiem X F1
Obie fotki wykonane były na priorytecie przysłony i gdyby nie korekta ekspozycji to ta z Fuji byłaby sporo jaśniejsza . Nie ma w tym żadnego "cudu" , po prostu do zadanej czułości (ISO800) i przysłony (f 1,8) XZ1 dobrał czas 1/60sek a X F1 wolniejszy - 1/30sek . Różnice te wynikają ze specyfiki działania pomiaru światła który jest różny w różnych modelach aparatów ( nie mówiąc już o producentach ) . W tym konkretnym przypadku w ZX1 czas naświetlania wydłużyłem o 1/3EV a w X F1 skróciłem o 2/3EV , teraz dopiero fotki te nadają się do porównania , bo są wykonane na tym samym czasie , na tej samej czułości i przysłonie . W tym momencie (zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych ) "namawiem" do korzystania z korekty ekpozycji i decydowania samemu jak ma wyglądać zdjęcie . Jest to "operacja" łatwiejsza w zaawansowanych aparatach (kompaktach też , np: Pentax MX 1 ) gdzie jest specjalne dedykowane "kółko" , ale nawet najprostsze "małpki" mają ikonkę rozjaśnić/przyciemnić +/- co jest właśnie korektą ekspozycji . Na temat samego prześwietlenia/niedoświetlenia trzeba pamiętać , że ten pierwszy przypadek jest bardziej "niebezpieczny" ( o ile z niedoświetlonych miejsc można starać się coś wyciągnąć programem graficznym , to z przepalonym miejscem nic się już nie zrobi ) .
mrbzyq napisał/a:
może ktoś dorzuci jeszcze jakieś swoje opinie i rady.

Pożałowania godnym jest fakt , że ZX 2 jest już niedostępny bo to chyba najlepszy kompakt z matrycą 1/1,7 cala . Proponowałbym Fuji X20 , o ile z zewnątrz zmiany wydają się być niewidoczne (oprócz czarno-srebrnej wersji) to wewnątrz ma inną matrycę generującą ostrzejsze zdjęcia . X10 też jest przyzwoity , zdj które tu wrzuciłem z X F1 możesz traktować jako odnośnik przy porównaniu z ZX1 bo jest na tej samej matrycy co X10 .

LEX - Pon 24 Lis, 2014

zbig75 napisał/a:
że ZX 2 jest już niedostępny bo to chyba najlepszy kompakt z matrycą 1/1,7 cala

I ty piszesz o kimś że ma sporo przekłamań w swoich postach.

Najlepszy kompakt może dla ciebie,miałem ten aparat wrzuciłem pare fotek które zrobiłem na karte i robiłem porównanie i nie podobały mi się zdjęcia ale to nie tylko same zdjęcia bo oceniam wszystko filmy itd za to się płaci.Wracając do zdjęć są dla mnie ciemne i zgadza sie z tym co wychodzi na dkamera i podobnych stronach.Pamiętaj że nie każdemu ma prawo się podobać to co innym się podoba.A na rynku jest wybór nie mały.Pozatym w tym segmencie aparatów są różnice między nimi ale nie powodują opad szczęk za to ceny niektórych już tak.

zbig75 napisał/a:
muszę się wypowiedzieć na temat "jasności w nocnych fotkach" (przepraszam , osobliwe stwierdzenie - prawo cytatu

Wielkie zdziwienie,jak byś nie wiedział że chodzi o jasność optyki etc co widać różnice w gorszych warunkach oświetleniowych jedne jasne drugie ciemniejsze.

Swoją drogą jak potrafisz przeprowadzić tak dokładnie test aparatów to załóż może własną stronę i nikt nie będzie miał wątpliwości co do wyboru.Bo z tego co widzę każdy użytkownik chce dobrej jakości zdjęcia i oglądać czy film a nie dopatrywać się szczegółów w których ty byś znalazł dużo złego.To nie ten poziom zaawansowania w którym ty być może się odnajdujesz.

:wink: :smile:

dcs - Pon 24 Lis, 2014

LEX,
Cytat:
na dkamera i podobnych stronach

Widzę że Cię nie przekonałem, że dkamera to nie jest strona z której zdjęć można wyciągać jakieś wnioski.
Różne: aranżacja oświetlenia scenki studyjnej, perspektywa -to partactwo testujących.

mrbzyq - Pon 24 Lis, 2014

Panowie - dzięki wszystkim za porady i opinie.
Zbig75 i dsc chyba muszę się z Wami zgodzić, ale zejdzie z LEXa - chciał tylko doradzić.
Choć przyznam, że ja też nie do końca dałem się przekonać tym samplom z dkamera.

Dzisiaj zamówiłem jednak X10 - razem z futerałem i kartą wyszło 1300 zł - czyli max. budżet jaki miałem do dyspozycji. Pouczę się go trochę i jak nie zapomnę to dam znać czy spełnia wszystkie moje oczekiwania.
Oczywiście masa osób polecała X20 - ale nie ten przedział cenowy...
Przyglądałem się jeszcze Lumixowi LX-7 - ale niestety nawet dodatkowe 200 złociszy na razie nie wchodziło w rachubę.
Sądzę, że i tak będzie spory skok w porównaniu do obecnego SP-510.

Tak w zasadzie to zastanawiam się czy istnieje jakikolwiek miarodajny (choćby w 90%) serwis internetowy dotyczący właśnie sprzętu foto.
Wszyscy doszukujemy się aby zdjęcia były robione w tych samych warunkach, z tymi samymi przysłonami i czasem naświetlania itd.
Ale przecież należało by jeszcze wziąć pod uwagę aktualny FIRMWARE, który czasem niweluje sporo niedogodności (czyt. wad) zauważanych dopiero po wydaniu jakiegoś modelu.

Według mnie nie ma co wierzyć tym wszystkim samplom porównawczym. Ja ostatecznie zaufałem opiniom użytkowników (pasjonatów, a nie specjalistom od zdjęć z imienin i dyskotek) konkretnych modeli na różnych forach. Popatrzyłem jakie zdjęcie potrafi zrobić doświadczona ręka konkretnym modelem interesującego mnie sprzętu.
Z Fuji X10 te fotki wychodziły naprawdę nieźle. Mieścił się w założonym przeze mnie budżecie, posiadał wymagane funkcje i sporo pozytywnych opinii (choć negatywnych też parę się znalazło). Zakupiłem i czekam na dostawę.

Jeśli mnie zadowoli - kupię sobie prywatnie takiego samego. Jeśli nie - poczekam i dozbieram do LX-7 lub X20. Mogę jeszcze poczekać - na razie Fuji S5600 jeszcze daje radę, ale to niestety ultrazoom i nie jest zbyt poręczny, więc potrzebuję mniejszej alternatywy.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Fajnie, że jest takie forum i ludzie chętni do pomocy i dzielenia się doświadczeniami..

zbig75 - Pon 24 Lis, 2014

Cytat:
Tak w zasadzie to zastanawiam się czy istnieje jakikolwiek miarodajny (choćby w 90%) serwis internetowy dotyczący właśnie sprzętu foto.

Chyba raczej nie , każdy ma inne oczekiwania i inny wyznacznik jakości , dobrze jest porównywać aparaty tego samego segmentu , by nabrać dystansu do poszczególnych modeli . Z tą jakością to pewnie gdzieś tak po środku - to co innym się podoba nie musi koniecznie nam i odwrotnie a to co ja np : uważam za wystarczającą jakość dla kogoś może być poniżej oczekiwań .
mrbzyq napisał/a:
Fuji S5600 jeszcze daje radę

To co mi się w nim podobało ( to była moja pierwsza cyfrówka i dalej ją "męczy" chrześniak ) to szczelny obiektyw , nic się nie wysuwało przy zumowaniu i ustawianiu ostrości , to pewnie też jeden z powodów dla których tak długo wytrzymuje .
Pozdrawiam .

mrbzyq - Wto 25 Lis, 2014

To może jeszcze doradzicie mi w jednej kwestii. Czy na taki obiektyw w Fujiku należało by się zaopatrzyć w jakiś dodatkowy filtr (polar/UV) ?
I chodzi mi głównie właśnie o ochronę szkła obiektywu.

baracuda - Wto 25 Lis, 2014

Możesz sobie zabezpieczyć > NiSi MC UV 40 mm - FUJI X10

Kod:
http://www.ceneo.pl/20036990

Dzięki Baracuda - też rzucił mi się w oczy, tylko chciałem się upewnić czy ktoś tego używał.
Kolejne pytania, które mi się nasunęły:
1 Czy przy tym filtrze i założeniu dekla na obiektyw aparat nadal wchodzi do futerału LX-C10 ?
2. Czy ktoś z Was używa może Thumb Gripa do tego typu kompaktów - czy jest to wygoda czy tylko bajer?
3. Czy warto dokupić miękki spust przy robieniu kilkunastu-kilkudziesięciu fotek w miesiącu ?
4. Czy używacie jakichś ochraniaczy na LCD (typu filia lub osłona poliwęglanowa) ?
5. Czy polecacie jakiś dobry zamiennik baterii (jako zapas) czy lepiej dołożyć do oryginału ?

Mam nadzieję, że to już wszystkie moje pytania na daną chwilę ;)

baracuda - Wto 25 Lis, 2014

1. Tak, wchodzi.
2. szkoda kasy
3. Fajny bajer, czerwony szczególnie :P (zbędne)
4. kupić, podatny na zarysowania.
5. np. kodak klic 7004, około 50 zet

Ad.3. - Nie pytam jako o bajer, tylko czy to wygoda.
Ad.4. - Rozumiem, że jakaś markowa filia poliwęglanowa starczy.
Ad.5. - Wiem, że Klic-7004 pasuje, ale ciężko znaleźć oryginał Kodaka. Ponoć dobre opinie zbiera Hahnel HL-F50.

zbig75 - Wto 25 Lis, 2014

mrbzyq napisał/a:
I chodzi mi głównie właśnie o ochronę szkła obiektywu.

Ja natomiast "namawiabym" na filtr a właciwie trzy : polaryzacyjny , połówkowy i szary (ND) . Polaryzacyjny ma najszersze zastosowanie ( oprócz najpopularniejszego tj : podkreślenia koloru nieba i białych chmur , redukuje odblaski na powierzchni szkła czy tafli wody . Połówkowy bardzo dobrze balansuje kolory krajobrazu z odbiciem w wodzie ( w tym wątku wrzuciłem zdj tej samej sceny zrobionej z filtrem i bez : http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30 ) , pomaga też w sytuacji gdy fotografujemy kontrastową scenę ( gdy np : niebo jest dużo jaśniejsze , tutaj wrzuciłem przykłady http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25173 ) . Na koniec szary , przyda się do "zamrożenia" strumyków lub rozmazania chmur .

Zbig75 - pożyteczne wskazówki. Faktycznie przy zastosowaniu tych filtrów pejzaże "nabierają" głębi.
Jednak jak pisałem na początku sprzęt ma służyć mi w pracy - w 90% do pstrykania zdjęć produktów spożywczych/chemicznych do ulotek, folderów i plakatów promocyjnych. Zatem fotki w pomieszczeniu, przy względnie dobrym świetle. A filtra potrzebuję głównie jako ochronę obiektywu - dlatego zastanawiałem się nad zwykłym UV lub polaryzacyjnym (o ile cokolwiek pomoże np. przy fotografowaniu towarów zapakowanych w folię lub błyszczące opakowanie).

Jeśli zakupię podobny sprzęt prywatnie - na pewno skorzystam z Twojego namawiania.
A tak w ogóle to są dostępne są takie filtry w rozmiarze 40 mm ? Chyba trzeba jednak zastosować wtedy jakieś adaptery na większe filtry.

Kolejny raz dziękuję za wskazówki i porady.

zbig75 - Wto 25 Lis, 2014

mrbzyq napisał/a:
A tak w ogóle to są dostępne są takie filtry w rozmiarze 40 mm

Szary (ND) i "polar" tak , połówkowy raczej z adapterem lub a'la cokin ,( ten ostatni nie jest zbyt poręczny i raczej do większych aparatów - ma 1 plus jest bardzo uniwersalny )