|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Aparat do 3000zł
piotrekp - Pon 14 Lip, 2014 Temat postu: Aparat do 3000zł Hej,
Chciałbym prznieść moją fotografię z robienia zdjęć telefonem, na wyższy poziom. Szukam aparatu w budżecie do 3000zł, w którym mógłbym w sensownym budżecie w przyszłości stać się posiadaczem trzech słoików (uniwersalny zoom, fish-eye i stałka do krajobrazów).
Aparat chciałbym użytkować w zasadzie w trzech sytuacjach - fotografia "widoczkowa" podczas podróżowania, fotografia sportowa (rower, snowboard) i czasami fotografowanie przedmiotów/makro. Początkowo, pewnie większość zdjęć będzie powstawała na automacie, ale jestem zainteresowany wejściem głębiej w temat, bez konieczności zmiany aparatu po roku.
Czytając recenzję, zastanawiam się nad Sony A6000 lub Nikonem D5300. Nikon kusi ceną i dostępnością szkieł, cena kitu, ale nieco odpycha gabarytami. Sony natomiast dobrze leży w dłoni i według recenzji nie odbiega jakością zdjęć od lustrzanki..
Pytanie do Was - co wybrać ? Macie jakieś inne ciekawe propozycje ? Czy może nie warto przepłacać i kupić coś za 1.5-2k, jesli zaproponuje podobną jakość zdjeć.
Dziękuję i pozdrawiam!
zbig75 - Pon 14 Lip, 2014
piotrekp napisał/a: | zastanawiam się nad Sony A6000 lub Nikonem D5300. |
24mm na szerokim kącie z Sony
27mm na szerokim kącie z Nikonem
piotrekp napisał/a: | Czy może nie warto przepłacać i kupić coś za 1.5-2k, jesli zaproponuje podobną jakość zdjeć. |
Nie chcę uogólniać - jakość może być podobna (tańsze vs droższe ) dopłacić trzeba za wygodę użytkowania , za wizjer ( w bezlusterkowcach ) szybszy AF itd. itp.
panmarecq - Wto 15 Lip, 2014
Fuji XM-1 z 16-50 + w zależności co chcesz mieć najpierw: szeroką stałkę (tutaj samyang 12mm 2.8 spokojnie da radę) czy jednak rybkę (samyang 8mm 2.8 )
zentaurus - Czw 17 Lip, 2014
Fuji XM 1 to inny segment, w odróżnieniu od Sony A6000 nie ma wizjera i jest mniej ergonomiczny. Ja osobiście wybrał bym A6000 ze względu na ergonomię i dobry wizjer.
piotrekp - Czw 17 Lip, 2014
Mam pewne przemyślenia - skoro jakość zdjęć pozostaje na podobnym poziomie, a zmienia sie jedynie wygoda uzytkowania - czy nie lepiej wziac o polowe tanszego NX300 ?
dcs - Czw 17 Lip, 2014
piotrekp, nex6 z 16-50mm w usa 500$ http://www.amazon.com/gp/...edir_mdp_mobile
zbig75 - Czw 17 Lip, 2014
Cytat: | skoro jakość zdjęć pozostaje na podobnym poziomie, a zmienia sie jedynie wygoda uzytkowania - czy nie lepiej wziac o polowe tanszego NX300 ? |
Miałem na myśli aparaty tego samego producenta z tą samą matrycą (np: Sony Nex 3n vs Sony Nex 6 ) . Od iso800 w górę wolę zdj z Sony niż z Samsunga - ale to moje osobiste zdanie .
piotrekp napisał/a: | fotografia sportowa (rower, snowboard) |
- choćby z samego tego względu warto dołożyć do szybszego AFu - Sony w tych tańszych stosuje system AF oparty na detekcji kontrastu ( jak w kompaktach ) w tych droższych (Nex6 , A6000) jest hybrydowy i działa dużo sprawniej . Zalety wizjera trudno przecenić (szczególnie w słoneczne dni) .
dcs - Czw 17 Lip, 2014
Nex-5R i Nex-5T też mają hybrydowy.
szczepanka - Sro 23 Lip, 2014
Witam,
chciałam podczepić się pod zapytanie.
Używałam starego panasonica TZ, teraz chce się przerzucić na coś lepszego czym będę mogła się "pobawić".
Budżet to 3000zł.
Zastosowanie podobnie jak u kolegi: podróże, makro i możliwość dosięgnięcia ptaka na gałęzi i jelenia na rykowisku
Mam ten sam problem jeżeli chodzi o przedział cenowy: lepiej wydać 3000 na aparat z zestawowym obiektywem czy np 1500 na aparat i już mieć ze 2 obiektywy?
Chyba widać ale dodam że jestem laikiem i dopiero zaczynam się wdrażać w temat stad też potrzebuję waszej pomocy bo mam już mętlik w głowie :>
Sprzęt nie ma być ładny, ma być najlepsza możliwością dla robienia dobrych zdjęć za ta cenę.
Sony A6000 - brałam pod uwagę ale nie będzie kasy żeby dokupić jeszcze jakiś obiektyw (ale może ten 16-50 jest wystarczający jak na wstęp?)
NX300- rozważałam ale wydaje mi sie jakkolwiek to zabrzmi "komercyjny"
Olympus PEN E-PL5 + 14-42 + 40-50 - namowa w fotojoker ale wydaje się nieporęczny z tym małym trzymadełkiem
Panasonic nie wiem jaki ale mam sentyment bo mój TZ był niezawodny GX?
Bardzo proszę o pomoc i jestem otwarta na wszelkie propozycje i sugestie
Jar - Sro 23 Lip, 2014
Szczepanka, skoro rozważasz m.in. GX7, to podrzucę Ci jeszcze tę myśl ,że możesz w nim łatwo zastosować obiektywy od Olka, bo GX7 jako pierwsze body PanaSłoika ma stabilizację w korpusie, tak jak Olki. Wszystkie obiektywy systemu m4/3 są wymienne, ale wcześniej tylko Olympus robił body ze stabilizacją. Z tego powodu większość obiektywów Panasonica (z wyjątkiem szerokokątnych stałek w rodzaju 14/2.5, 20/1.7) ma wbudowana stabilizację, a tym samym są większe i cięższe od odpowiedników ze stajni Olympusa. Użytkownicy starszych Panasonic-ów w praktyce nie bardzo mogli w pełni wykorzystać "dłuższych" szkieł Olympusa (mimo pełnej wymienności obiektywów), bo tracili na stabilizacji. Z definicji nie mieli też stabilizacji na wspomnianych jasnych stałkach, co wbrew pozorom się przydaje w różnych dziwnych miejscach. Chcesz robić zdjęcia z ręki w kopalni czy oświetlonej jaskini? Albo w słabo oświetlonym zabytkowym drewnianym kościółku...
GX7 jest od tej przypadłości wolny. To tak na marginesie. Np. tele 40-150/5.6 od Olka ma b. dobrą opinię co do jakości, a jest tanie jak barszcz i lżejsze...
Pozdrawiam
-J.
Chyba na GX7 sie chyba jednak nie szarpnę ehhh...
Ale wielkie dzięki za resztę info
Andrzej.M. - Sro 23 Lip, 2014
szczepanka napisał/a: | Olympus PEN E-PL5 + 14-42 + 40-50 - namowa w fotojoker |
To dobry wybór, mają też promocję w euro r...d - po 1999zł, jakość zdjęć nie odbiega od tych z lustrzanek. Zastanowił bym się jeszcze nad E-PM2 - nawet odrobinkę wyżej z czułością można pociągnąć na dobrej jakości. Pod tym względem 'Lumixy" są o jakieś 100 ISO (lub więcej) z tyłu. http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports
Lepiej - to już na matrycy DX (APSC) - czyli Sony NEX-5T i podobne (3,6,7) z różnymi literkami - jednak będą odrobinę większe od Olka i optyka też.
Sam temat - dość dziwnie nakreślony - bo albo bezlusterkowiec Sony A6000 - wybór bardzo dobry , albo Lustrzanka Nikon D5300!!! Bo to Lustrzanka jest!!!
A koledzy dwaj doradzać , pomijając ważny chyba element... A 6000 pewnie bym wybrał ja , bo sporo zdjęć w ciemnych pomieszczeniach robię, a praca na wysokim ISO to w tym modelu chyba najlepsza. Ale dla pytającego z takimi preferencjami NEX-5T bedzie wystarczający , a i na drugi obiektyw wystarczy.
Pff no właśnie... brałam pod uwagę lustrzankę ale chyba na zadowalający sprzęt 3000 to za mało a i stwierdziłam że rozmiar ma dla mnie znaczenie w podróżach.
Z góry przepraszam bo może to głupie ale nie widzę za bardzo różnicy pomiędzy E-PM2 a E-PL5...
szczepanka napisał/a: | nie widzę za bardzo różnicy pomiędzy E-PM2 a E-PL5... |
Ja też... poza nieco wyższym użytecznym ISO (889/932) - czysto kosmetyczna różnica. Więc dylematu specjalnie nie ma - zadecyduje cena lub "wypas".
Ale na wszelki wypadek porównaj specyfikacje obu, bo mogą się różnić filmowaniem czy możliwościami stosowania osprzętu (np. wizjer, gniazda podłączeń itp). W końcu to różne modele.
RB - Sro 23 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | . Pod tym względem 'Lumixy" są o jakieś 100 ISO (lub więcej) z tyłu. |
Skala "ISO" jest multiplikatywna a nie addytywna (logarytmiczna a nie liniowa). Nawet w najgorszym żargonie okołofachowym aparat nie może być 100 ISO do tyłu, może byc iles tam procent tego ISO do tyłu.
[ Dodano: Sro 23 Lip, 2014 17:53 ]
szczepanka napisał/a: |
Zastosowanie podobnie jak u kolegi: podróże, makro i możliwość dosięgnięcia ptaka na gałęzi i jelenia na rykowisku |
Zostań sobie z nowym wypuskiem ultrazoomowego kompakta...
Cóż no.. wiem jak patrzy się na ludzi bez pojęcia którzy nagle chcą sprawić sobie sprzęt z jakimiś już możliwościami... ale każdy kiedyś zaczynał... Jak uda mi się to chciała bym w przyszłości zainwestować w lustrzankę. Pomału. Ale proszę o wyrozumiałość i nie spychanie mnie z powrotem do segmentu superzoomów bo już nie tego oczekuję.
Na ta chwile są 3000 które chciała bym zainwestować najlepiej jak się da w sprzęt dający już jakieś możliwości.
T.B. - Sro 23 Lip, 2014
RB napisał/a: | Skala "ISO" jest multiplikatywna a nie addytywna (logarytmiczna a nie liniowa). Nawet w najgorszym żargonie okołofachowym aparat nie może być 100 ISO do tyłu, może byc iles tam procent tego ISO do tyłu. |
Coś Ci się pozajączkowało.
Skala ISO jest liniowa (ISO 200, to dwa razy większa czułość niż ISO 100).
Natomiast powiedzieć, że coś jest o ileś jednostek większe/mniejsze, można zawsze. Trzeba tylko wiedzieć, co to oznacza w danym przypadku. Np. że czułość filmu o 3 stopnie DIN do tyłu, to czułość dwa razy mniejsza.
szczepanka, ty się nie przejmuj. Olek to dobry wybór. Jak byś chciała lustrzankę, to dopiero była by "polka". Dwa jedynie słuszne systemy plus Pentax...
przeczytałam chyba wszystko co było na forach i wyszło mi że w moim przypadku można rozważać i wypisałam plusy:
http://www.optyczne.pl/po...=1659&add3=1778
EPL-5 - 4/3, zoom, stabilizacja
G5 - 4/3, zoom, wbud. lampa, wizjer
NX300 - Mpx, rozdzielczość, ISO
NEX5T - rozdzielczość, ISO, zoom
i do tych podobieram obiektywy
chociaż wciąż kuszą mnie A6000 i GX7 ale w tedy przez dłuższy czas będę musiała obyć sie tylko zestawowym obiektywem
teraz pojadę je pomacać chociaż już wiem że olympus nie przypadł mi do gustu pod tym względem
zbig75 - Sro 23 Lip, 2014
szczepanka napisał/a: | Jak uda mi się to chciała bym w przyszłości zainwestować w lustrzankę. |
Bardzo dobrze ja też preferuje aparaty z wizjerem (optycznym) - używając filtrów ( połówkowych , a w szczególności polaryzacyjnych ) praca na tego typu wizjerze jest bardziej komfortowa .
Zanim przesiądziesz się na swą wymarzoną lustrzankę , to ten E PL5 z dwoma obiektywami będzie bdb zestawem by zacząć poważniejszą zabawę z fotografią , plus jakaś jasna "stałka" do portretu . "Namawiam" też do zakupu filtra - połówkowego na początek ( jego "działanie" jest łatwe do zaobserwowania na wyświetlaczu , a zalety spore - w tym wątku wrzuciłem fotki z i bez filtra dla porównania : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25173 ) .
oo super, dzieki
RB - Czw 24 Lip, 2014
T.B. napisał/a: | RB napisał/a: | Skala "ISO" jest multiplikatywna a nie addytywna (logarytmiczna a nie liniowa). Nawet w najgorszym żargonie okołofachowym aparat nie może być 100 ISO do tyłu, może byc iles tam procent tego ISO do tyłu. |
Coś Ci się pozajączkowało.
Skala ISO jest liniowa (ISO 200, to dwa razy większa czułość niż ISO 100).
|
Oopss, prawda. Po zmianie:
Skala "ISO" jest multiplikatywna a nie addytywna (liniowa a nie logarytmiczna). Nawet w najgorszym żargonie okołofachowym aparat nie może być 100 ISO do tyłu, może byc iles tam procent tego ISO do tyłu.
I właśnie z powodu owej nielogarytmiczności to co na końcu.
[ Dodano: Czw 24 Lip, 2014 07:00 ]
szczepanka napisał/a: | Ale proszę o wyrozumiałość i nie spychanie mnie z powrotem do segmentu superzoomów bo już nie tego oczekuję.
|
To nie chodzi o spychanie, chodzi o to, ze to co miałaś dotychczas dysponowało namiastką takich możliwości foto, których osiagnięcie w wymiennej optyce będzie kosztowne i gabarytowo dość pokaźne. Szczególnie długie ogniskowe. Oczywiście, gdy będziesz miała obiektywy o podobnych kątach widzenia jakie miał obiektyw Twego dotychczasowego aparatu, to ze stricte technicznej strony Twoje zdjecia mogą osiagnąc znacznie lepszy pułap niż dotychczas. Tyle, ze swój budżet raczej będziesz zmuszona sukcesywnie powiększać.
szczepanka napisał/a: | Jak uda mi się to chciała bym w przyszłości zainwestować w lustrzankę. Pomału. |
To zrób to od razu. Bezlusterkowiec nie jest żadnym etapem pośrednim. W zasadzie to obiektywy do nich są w mniejszym wyborze i bardzo często droższe niż do lustrzanek, obsługa wcale nie jest jakaś bardziej kompakto-podobna. One sie różnią po prostu wymiarami (mocno generlizując bo są bezlusterkowce niewiele mniejsze - albo i nie - od małych lustrzanek), co nakłada na bezlusterkowce pewne ograniczenia. Do bezlusterkowca znaleźć obiektyw do owego jelenia na rykowisku to nie będzie łatwe ani tanie (sorry, ale ekwiwalent 300mm to sie do tego nadaje dość słabo).
szczepanka - Czw 24 Lip, 2014
Yhm :/
Wychodzi na to że potrzebuję chyba podręcznego kompakta typu LX7 na bieżąco i lustrzanki gdy będę "łapała jelenie"... Kompakt z wymienną optyką wydawał mi się kompromisem na tą chwilę. Cóż muszę zrewidować chyba swoje stanowisko raz jeszcze. Mam duży rozstrzał w oczekiwaniach, oprócz zdjęć wakacyjnych liczyłam że będę mogła robić porządne zdjęcia przyrodnicze, krajobrazowe i makro. Mogąc liczyć potem na dobry wydruk przynajmniej A3.
myzrael - Czw 24 Lip, 2014
Jeśli kompakt to ja bym wolał iść w RX100. Aparaty z matrycami 1/1.7 to przeżytek, szkoda zachodu.
Andrzej.M. - Czw 24 Lip, 2014
szczepanka, ty się nie przejmuj. Olek to dobry wybór. Jak byś chciała lustrzankę, to dopiero była by "polka". Dwa jedynie słuszne systemy plus Pentax...
zobaczymy. pójdę pooglądam, pomacam i może będę wiedziała
Oops...widzę ze się pozmieniało... wczorajszego posta wysłałem ...
RB - Czw 24 Lip, 2014
szczepanka napisał/a: | Yhm :/
Wychodzi na to że potrzebuję chyba podręcznego kompakta typu LX7 na bieżąco i lustrzanki gdy będę "łapała jelenie"... Kompakt z wymienną optyką wydawał mi się kompromisem na tą chwilę. Cóż muszę zrewidować chyba swoje stanowisko raz jeszcze. Mam duży rozstrzał w oczekiwaniach, oprócz zdjęć wakacyjnych liczyłam że będę mogła robić porządne zdjęcia przyrodnicze, krajobrazowe i makro. Mogąc liczyć potem na dobry wydruk przynajmniej A3. |
Wakacje, krajobraz i makro - w kazdym sensownym systemie bezlustrowym (Sony, Samsung, mikro4/3) zrobisz tak, że wydruk A3 będzie bardzo OK. Na tyle OK, że żadnymi wyższościami matryc wg DxO bym się nie przejmował... Raczej przejął bym się tym czy chcesz robic to w jotpegach z aparatu, czy bawić sie w samodzielne mieszanie w plikach RAW.
Co zaś do przyrody...
Jak tym się chcesz zajmować? Okazjonalnie i od czasu do czasu, czy na powazniej? To drugie to nie tylko sprawa sprzętu (który w wariancie dość mocno podstawowym - czyli jakaś Sigma z 400 lub 500 mm na długim końcu i jakim takim korpusem - zjada z pokaźnym naddatkiem cały Twój budżet), ale też czasu, znajomości zwierząt, ich zachowań itede.
Z drugiej strony złąpac "coś tam" na zdjęciu za pomoca bezlusterkowca z ciemnym zoomem o ekwiwalencie 300 mm to się da. Tyle, ze na efekty takie jak z portali przyrodniczych to po prostu nie licz - również z powodów sprzętowych.
Akurat siedzę w tej branży i chciałam móc dokumentować to co widzę siedząc gdzieś na bagnach w lesie czy na zwyżce. Mój kompakt nie dawał tutaj rady gdy chciałam złapać stado żurawi czy wspomnianego jelenia Stąd myśli o lustrzance na którą jak stwierdziłam mam jeszcze za mały budżet.
szczepanka, a ja sobie myślę że jak byś się rozejrzała, to taki pentax k-30 z obiektywem 55-300 i 18-55 WR by ci się w 3000 zmieścił. A aparat uszczelniony i niezbyt ciężki o umiarkowanych rozmiarach i dobrej matrycy. Wiem że 5,6 na długim końcu to niezbyt jasno i że wypada jeszcze troszkę przymknąć , ale przy tej matrycy dałby radę. Wszak to odpowiednik 450mm na analogu - czyli całkiem sporo. Z czasem dozbierasz na długie jaśniejsze szkło. Po co dwa razy kupować?
TS - Czw 24 Lip, 2014
szczepanka napisał/a: | Stąd myśli o lustrzance na którą jak stwierdziłam mam jeszcze za mały budżet. |
Ale przecież lustrzanka + szkła wyjdzie taniej niż bezlustrowy zestaw... O ile porównujesz aparaty mniej więcej podobnie zaawansowane.
Nie ma też sensu traktowanie trzech głównych klas aparatów: kompakt, bezlusterowiec, lustrzanka - jako kolejnych etapów rozwoju fotograficznego. To klasy sprzętu mające inny zakres zastosowań, nie można tego liniowo uporządkować (w sensie, że jedna oferuje więcej niż druga pod każdym względem).
Zdecyduj i inwestuj Do tych jeleni na początek może być ciemny tele-zoom, do makro dokupisz tanio pierścienie albo konwerter i powoli zbudujesz sobie fajny system do wszystkiego co Cię ciekawi...
Jar - Czw 24 Lip, 2014
szczepanka napisał/a: | może to głupie ale nie widzę za bardzo różnicy pomiędzy E-PM2 a E-PL5... |
No właśnie, pod wieloma względami to identyczne aparaty, ale są dwie b. ważne w praktyce różnice, na korzyść E-PL5:
1.-odchylany ekran zamiast stałego
2.-więcej pokręteł zamiast klawiszologii, ściślej pokrętło trybów (i może coś jeszcze)
1. Nie tylko ułatwi życie ze statywem czy robienie zdjęć znad głowy/z torsu, ale podejrzewam (nie miałem okazji przetestować tej teorii, niech się praktyk wypowie), że pozwala w pewnym zakresie radzić sobie z problemem nieczytelnego ekranu LCD w bardzo ostrym słońcu za plecami
2. W teorii to oczywista przewaga, bo korekty ustawień zawsze szybciej się robi pokrętłami niż grzebiąc w menu, ale na moje oko różnica dotyczy tylko pokrętła trybów podstawowych, a te się zmienia niezbyt często. Oba za to mają w wybieraku obrotowe kółko. Jeśli zatem funkcje wymagające szybkiej częstej regulacji (mam tu na myśli głównie korektę ekspozycji oraz ewentualnie ISO) są rozwiązane podobnie w obu kamerach, to różnica jest właściwie pozorna. Naprawdę warto to sprawdzić przed wyborem, spróbuj pogrzebać w jakichś bardziej szczegółowych opisach/testach obu tych modeli, w ostateczności ściągnij w pdf-ach instrukcje obsługi.
Pozdrawiam
-J.
zbig75 - Czw 24 Lip, 2014
szczepanka napisał/a: | przeczytałam chyba wszystko co było na forach i wyszło mi że w moim przypadku można rozważać i wypisałam plusy:
http://www.optyczne.pl/po...=1659&add3=1778
EPL-5 - 4/3, zoom, stabilizacja
G5 - 4/3, zoom, wbud. lampa, wizjer |
Istotną zaletą systemu 4/3 jest fakt , że podłączając pod takie body obiektyw 300mm mamy w przeliczeniu na mały obrazek 600mm . O ile obiektywy typu 75-300 (Olympus) , 100-300 (Panasonic) nie wydają się być konkurencyjne cenowo do podobnych odpowiedników pod matryce APS-C , to jednak by uzyskać owe 600mm na lustrzance (np: Nikon D7100) to trzeba pod nią podpiąć obiektyw o ogniskowej nie 300 a 400mm (np: Sigma 120-400mm) . Zmienia to diametralnie kwestię ceny i wagi takiego sprzętu na korzyść systemu 4/3 .
myzrael napisał/a: | Jeśli kompakt to ja bym wolał iść w RX100. Aparaty z matrycami 1/1.7 to przeżytek, szkoda zachodu. |
Tym tokiem rozumowania można dojść do wniosku że RX100 to też przeżytek bo jest już G1 X mk2 , jak bym się uparł to kompakt z matrycą FF można znaleźć
RB - Czw 24 Lip, 2014
zbig75 napisał/a: |
Istotną zaletą systemu 4/3 jest fakt , że podłączając pod takie body obiektyw 300mm mamy w przeliczeniu na mały obrazek 600mm . |
Foto przyrody to nie tylko cena za milimetr... w przeliczeniu.
Poza tym: powyżej 300 mm jest i prawdopodobnie będzie szklany sufit
no i... M Zuiko 300/4 to wciąż jest nowy item, not available jeszcze.
Dziś nie polecę nikomu, kto chce trochę poważniej foto przyrody robić żadnego systemu bezlusterkowego. Może za trochę topowe olympusy z topowymi ich tele-szkłami (jednym?, dwoma?) będą ciekawą alternatywą stosunkowo niskowagową (dla tych co chcą świadomie takiego rozwiązania)... bo cenowo to bedzie raczej bardzo mocno nietanie (czyli, zdjeciowo w lustrzankowym świecie to samo wyjdzie prawie na pewno taniej).
dcs - Czw 24 Lip, 2014
zbig75,
zbig75 napisał/a: |
Istotną zaletą systemu 4/3 jest fakt , że podłączając pod takie body obiektyw 300mm mamy w przeliczeniu na mały obrazek 600mm . O ile obiektywy typu 75-300 (Olympus) , 100-300 (Panasonic) nie wydają się być konkurencyjne cenowo do podobnych odpowiedników pod matryce APS-C , to jednak by uzyskać owe 600mm na lustrzance (np: Nikon D7100) to trzeba pod nią podpiąć obiektyw o ogniskowej nie 300 a 400mm (np: Sigma 120-400mm) . |
Jak wytniesz z D7100 z np. Nikona 55-300mm do rozdzielczości E-PL5 będziesz miał to samo (i rozdzielczość i jakość).
szczepanka, nie ma wyboru w długich zoomach do bezlusterkowców.
Olympus 75-300 jest słabszy od Panasonica 100-300 mm.
Do twoich wymagań D5300 (może D5200) lub D7000 w zestawach 18-55 + 55-300mm -na początek.
NIKON D5300 +18-55 VR II TAMRON 70-300 = 3500zł
NIKON D5200 + 18-55 VR II +70-300 = 2900zł
Pentax K-30 +DAL 18-55 + 55-300 = 2900zł
To juz powinien być pewnie inny wątek :> ale chyba jednak zdecyduje się ostatecznie na K-30
dcs - Czw 24 Lip, 2014
szczepanka, Tamron 70-300 mm - to tylko nowy model "VC" starego nie bierz -szybszy od niego będzie Nikkor 55-300mm.
RB - Czw 24 Lip, 2014
szczepanka, nie patrz tylko na zestawik "na teraz". Te długie obiektywy, które proponujesz zechcesz wymienić jak będziesz miała fundusze. Pomyśl też co chcesz na potem.
Popatrz co i za ile "potem" dostaniesz u Nikona, co u Canona.
Bo z tym wejściem o Pentaxie to chyba zartujesz, nie? Fajne aparaty, ale do przyrody? Nawet Tamron olewa ten bagnet ciepłym moczem w nieco bardziej zaawansowanym segmencie teleobiektywowym.
szczepanka - Pią 25 Lip, 2014
Ehh a juz myślałam że wybrałam
Powiedziano mi że jak nikon to tylko z serii 7xxx ale 7100 z zestawem jest ciut za drogi bo już jakies 4500zł
RB - Pią 25 Lip, 2014
Masz 3 tys. co Ty patrzysz na korpusy typu 7100...
chodzi o to, abyś zdecydowała się w miarę świadomie na jakąś tam perspektywę. Np. wchodzę w Canona bo w następnym etapie chcę nabyć 100-400, lub 400/5.6. Albo, rzeźbię w Nikonie dla matryc, poluję na Tamrona 150-600. Albo, podobają mi się Pentaxy i wiem, ze na Sigmach pojadę (bo nic innego długiego do nich nie kupię). Oczywiście, przykłądy są mocno subiektywne.
Tu po prostu następny obiektyw tele jest sprawą, która moim zdaniem powinna w dużym stopniu określić Twój wybór. Chcesz fotografować przyrodę, pytaj o sprzęt na portalach fotoprzyrodniczych. Całą resztę tematów obskoczysz całkiem dobrze każdą lustrzanką, a przyroda od sprzętu dość szybko zaczyna wymagać. Goście co w praktyce to robią mogą nieco pomóc.
Z drugiej strony pamiętaj, ze jak kupisz aparat to możesz go za jakiś czas sprzedać a zmiana systemu też specjalnie bolesna nie jest, gdy ma się tylko jakieś podstawowe duperele do niego.
Andrzej.M. - Pią 25 Lip, 2014
RB napisał/a: | Nawet Tamron olewa ten bagnet ciepłym moczem w nieco bardziej zaawansowanym segmencie teleobiektywowym. |
Kolega zapomina że ten producent jest już częścią Ricoh(Pentax) i niczego nie olewa tylko przygotowuje produkcję (a może już robi?) optykę do Pentaxa i Ricoha. oże jeszcze powiesz że Pentax nie ma nowych szkieł, ani szkieł długich? A ostatnio wypuszczony Pentax DA HD 560 mm f/5.6 ED AW ? A może Pentax SMC DA* 300 mm f/4 ED [IF] SDM ? To z nowszych stałek , bo o starszej serii Fa 200,300, 400 i 600 mm nawet nie bedę pisał.
RB napisał/a: | podobają mi się Pentaxy i wiem, ze na Sigmach pojadę (bo nic innego długiego do nich nie kupię). Oczywiście, przykłądy są mocno subiektywne. | Bardzo mocno subiektywne! Skąd ci się biorą takie teksty? tak jakby w każdym sklepie stał wybór długich i jasnych stałych szkieł do Nikona i canona? Pomyśl zanim coś napiszesz... Aha - nawet jak czasem się taki sklep trafi, to czego to ma dowodzić? Że nie da się zamówić obiektywu do Pentaxa? Obudź się ! Mamy 21 wiek!
szczepanka napisał/a: | Pentax K-30 +DAL 18-55 + 55-300 = 2900zł | wybór uważam za dobry - masz przynajmniej w miarę porządne body z pryzmatem i z elementami sterującymi wszystkimi ważnymi parametrami , który ci nie padnie na byle deszczyku.
[ Dodano: Pią 25 Lip, 2014 13:03 ]
RB napisał/a: | Z drugiej strony pamiętaj, ze jak kupisz aparat to możesz go za jakiś czas sprzedać a zmiana systemu też specjalnie bolesna nie jest, gdy ma się tylko jakieś podstawowe duperele do niego. |
Zwykle i tak po kilku latach aparat się zmienia. Niezależnie od marki.
komor - Pią 25 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | niczego nie olewa tylko przygotowuje produkcję (a może już robi?) optykę do Pentaxa i Ricoha |
To jakaś potwierdzona wiadomość czy plotki?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A ostatnio wypuszczony Pentax DA HD 560 mm f/5.6 ED AW ? |
Ile kosztuje to relatywnie ciemne tele? Tak ogólnie to dwie jaskółki wiosny nie czynią. Wybór poważniejszych teleobiektywów do C i N jest o niebo większy niż do S czy P. Nie ma co owijać w bawełnę. Oczywiście nie każdemu to potrzebne i istotne.
komor napisał/a: | Ile kosztuje to relatywnie ciemne tele? | Mniej niż połowę Canona 600/4 (ponad 50tyś) czy około połowę Nikkora 500/4(ok.40tys)... Taaa... oczywiście dwie jaskółki, to policz sobie te "jaskółki" na stronie "optyczne" http://www.optyczne.pl/in...=Wyszukaj&sort= i racz pamiętać że wszystkie obiektywy z czerwonym paseczkiem to ostatni rok ! Wszystkie ze "złotym" paseczkiem to ostatnie 4 lata, a w międzyczasie jeszcze trochę zielonych... jak na "niewiodącą" firmę zmieniającą już drugi raz właściciela w ostatniej dekadzie - to całkiem sporo. Nie przeczę że obiektywów do Nikona czy Canona jest więcej - w końcu majką nie tylko DX ale też FF i do niego głownie robione są te dłuższe ogniskowe. A że to segment "PRO" - to jaśniejsze są ale i kosztowniejsze. Do pentaxa jak zapewne zauważyłeś przeglądając "jaskólki, są również obiektywy o jasności 2,8 i 4 - które również można kupić. Choć nie wydaje mi się by koleżanka wyszła powyżej 300mm/4 - ze względu na cenę. Niezależnie od systemu. Nawet w pentaxie nabędzie go taniej niż analogicznego Nikkora http://www.ceneo.pl/15894...CFcsJwwodb3kAtA vs http://www.ceneo.pl/1825414 - przy czym Pentax ma stabilizację w korpusie więc wypadalo by kupić jeszcze droższego Nikkor AF-S 300 mm f/2.8G ED VR II? Za ponad 20 tysięcy? http://www.ceneo.pl/14234172
komor - Pią 25 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Mniej niż połowę Canona 600/4 (ponad 50tyś) czy około połowę Nikkora 500/4(ok.40tys)... |
Fajne porównanie, z obiektywami f/4. Równie dobrze możesz porównać z kanonierskim f/5.6 ale o ogniskowej 400mm. Jest cztery razy tańszy od tego Twojego Pentaksa.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | i racz pamiętać że wszystkie obiektywy z czerwonym paseczkiem to ostatni rok ! |
Ale to są te odgrzewane kotlety różniące się powłokami, nie?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Nie przeczę że obiektywów do Nikona czy Canona jest więcej |
I tylko o to chodzi w tej kolejnej już dyskusji. O nic więcej.
komor napisał/a: |
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Nie przeczę że obiektywów do Nikona czy Canona jest więcej
I tylko o to chodzi w tej kolejnej już dyskusji. O nic więcej. |
Zapomniałem dodać że większości z nich żaden amator nigdy nie kupi. (chyba że jest szejkiem albo nie ma co robić z kasą).
komor napisał/a: | Ale to są te odgrzewane kotlety różniące się powłokami, nie? |
W ten sposób można podsumować każdy obiektyw będący kontynuacją poprzednika - jak wszystkie "dwójki" - a nieraz właśnie te odgrzania dają lepszy rezultat. Może w przypadku "Limitedów" nie sa to jakieś wielkie różnice , bo trudno jeszcze ulepszyć i tak już dobry i wyśrubowany jakościowo obiektyw nie zwiększając jego wymiarów i wagi. ale i tak coś poprawiono powłokami, faktem jest że aberracje są zmniejszone, podatność na flarę również , a zastosowanie przysłony kołowej dało ładniejsze rozmycie. A Pentax HD DA 20-40 mm f/2.8-4.0 ED Limited DC WR , Pentax
smc DA HD 55-300 mm f/4.0-5.8 ED WR czy Pentax smc DA 18-270 mm f/3.5-6.3 ED SDM, Pentax smc DA 18-135 mm f/3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR - to konstrukcje nowe , w każdym razie zrobione w latach 2010-1014. Nie liczę oczywiscie nowych obiektywów do średniego formatu czy do serii Q.
komor napisał/a: | Równie dobrze możesz porównać z kanonierskim f/5.6 ale o ogniskowej 400mm. |
Prawie - bo różnica jest spora , podobna jak między 200 a 300 mm. Może ich ceny sobie porównasz? Swoją drogą - od tej 400/5,6 canona wolałbym już Pentax 300/4 - jaśniej, taniej i ze stabilizacją.
RB - Pią 25 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | RB napisał/a: | Nawet Tamron olewa ten bagnet ciepłym moczem w nieco bardziej zaawansowanym segmencie teleobiektywowym. |
Kolega zapomina że ten producent jest już częścią Ricoh(Pentax) i niczego nie olewa tylko przygotowuje produkcję (a może już robi?) optykę do Pentaxa i Ricoha.. |
pitu, pitu... już za chwileczkę, już za momencik. Czekaj, szczepanka, tatka latka...
Chcesz Pentaxa, jedziesz w fotografii przyrody na Sigmach (to wcale nie jest aż takie złe). W praktyce, nie Andrzejo-Makuchowych (co to w przyrodofotografii jest łooooogromnie doświadczon) bajaniach.
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
Zapomniałem dodać że większości z nich żaden amator nigdy nie kupi. |
Znam osobiście kilku, którzy na tym nie zarabiają, a kupili takie co se nie wyłobrażasz. Za 18-25 klocków.
Andrzej, Pentax pod przyrodę to słaby wybór szkieł, lipny AF itede. Jak chcesz se zostać na klasie budżet to obleci jak wszystko. Tyle, ze potem... sufit w tym systemie.
[ Dodano: Pią 25 Lip, 2014 16:57 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
Prawie - bo różnica jest spora , podobna jak między 200 a 300 mm. Może ich ceny sobie porównasz? |
Andrzej... idąc dalej Twą logiką doswiadczonego przyrodofotografa to taka sama róznica jak między 120 mm i 20 mm....
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Swoją drogą - od tej 400/5,6 canona wolałbym już Pentax 300/4 - jaśniej, taniej i ze stabilizacją. |
Nie dziwię się. Canona se nie przykręcisz do Twoich urządzeń.
RB napisał/a: | Canona se nie przykręcisz do Twoich urządzeń. |
Takiego badziewia się nie przykręca do obiektywu... Chyba że FF, ale po co takiego kloca targać?
RB napisał/a: | j Twą logiką doswiadczonego przyrodofotografa to taka sama róznica jak między 120 mm i 20 mm... |
aaa- to się koledze cytata pomyliła... komor napisał/a: | Równie dobrze możesz porównać z kanonierskim f/5.6 ale o ogniskowej 400mm. | a porównanie dotyczyło DA HD 560 mm f/5.6 ED AW - więc nie do mnie z tym tekstem kolego.
RB - Pią 25 Lip, 2014
szczepanka, jeszcze raz sugeruję zrobić dwie rzeczy przed zakupem czegokolwiek:
a) zobaczyć jakie teleobiektywy w jeszcze rozsadnym przedziale cen 3-6 tys złotych możesz nabyć w danym systemie (to jakby kolejny krok po klasie (55)70-300/4.5-5.6).
b) popytać na specjalizowanych portalach przyrodniczych o sprzęt. Foto przyrody będzie stanowiło sprzętowo najwęższe gardło w Twoich zainteresowaniach fotograficznych, pytaj więc tam, gdzie może zechce coś Ci podpowiedziec ktoś, kto choć parę razy w budzie siedział...
OMG.. polecieliście...
Byłam dziś na macaniu aparatów i K-30 niestety był tylko w wersji niebieskiej i to z połyskiem :/ więc organoleptycznie został wykluczony bo czarny tez podobno połyskliwy jest ...
Z kolei znajomy fotograf z którym współpracuje jako grafik stwierdził że na pewno się wkręcę i żebym liczyła się z dalszymi inwestycjami i wybrała którąś jednak z wiodących na naszym rynku firm I ogólnie że co nie kupię C czy N będzie dobrze. Tak więc teraz muszę się wdrożyć nieco w rynek obiektywów iii wybrać coś.... Oczywiście zacznę z podstawą ciemnymi 18-55 i 70-300 ale za jakieś pół roku jak się ogarnę z tym co mam i będę wiedziała czego mi brak myślę że zacznę powiększać zestaw. Chciała bym przez weekend podjąć decyzje...
myzrael - Pią 25 Lip, 2014
Jeśli C lub N to polecam przynajmniej D7000. Ma dwie rolki, górny ekran i przede wszystkim prawdziwy wizjer. Lustrzanki z półki D5xxx czy D3xxx mają malutkie wizjerki, ciężko się na takich pracuje. Ergonomią też nie powalają.
No na 7000, jak zauważyliście wcześniej, się juz nie porwę chyba że jakaś używka
myzrael - Sob 26 Lip, 2014
Widzę, że używany korpus D7000 w idealnym stanie, bez śladów używania, przebieg 11 tys. na allegro kosztuje 1800... brałbym jak nic
szczepanka - Sob 26 Lip, 2014
a Canon 600D?
http://www.optyczne.pl/po...=1250&add2=1182
[ Dodano: Sob 26 Lip, 2014 11:08 ]
chociaz nie bo ma słabsza matrycę....
[ Dodano: Sob 26 Lip, 2014 13:34 ]
Dobra... szukam używki 7000
Podpowiedzcie mi jeszcze proszę jakie szkła na początek?
Mam aukcję z 7000 + Nikkor 18-105 f/3,5-5,6G ED VR i chyba bardziej by mi to odpowiadało niż 18-55
Z kolei na innej aukcji koleś za dopłatą ma: nikkor 50mm 1.4 D ; nikkor 50mm 1.8 E; nikkor 18-55 VR ; sigma 75-300 ; nikkor 35-70 2.8
komor - Nie 27 Lip, 2014
D7000 plus 18-105 VR to dobry zestaw na start. Potem w drugiej kolejności można pomyśleć o jakiejś jasnej stałce w dobrej cenie (których akurat w Nikonie ostatnio nie brakuje) lub typowym 70-300, gdzie problemu z wyborem w sumie nie ma.
dcs - Nie 27 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch,
Nie porównuj Pentaxa 560mm/5.6 z Canonami czy Nikkorami 500-600mm/4
-to inna bajka.
Nawet używane ww C czy N są lepsze dla normalnie myślącego fotografa. [inaczej dla taliba, którego za luźny turbanik zsunął się na oczy utrudniając postrzeganie rzeczywistosci, a za słaba jego izolacja pozwoliła słońcu wypalić to co pod nim (stąd brednie i majaki)]
Pentax 300mm/4 SDM to optycznie stara konstrukcja (wystarczy spojrzeć na układ soczewek -jest identyczny jak w poprzedniku) dzisiaj już się tak nie robi. Kolejny stary kotlet.
A o teleskopie Pentaxa 560/5.6 nawet nie chce mi się pisać.
/założę się że to kolejny obiektyw tej marki istniejacy już na rynku -jak wspomniany przez ciebie tamronowy paździerz 18-270mm/
[ Dodano: Czw 31 Lip, 2014 18:15 ]
szczepanka, i jak?
szczepanka - Wto 05 Sie, 2014
Witam ponownie
po czasie zdecydowałam się na OM-D E-M5 w opcji:
a)12-50 + promocja z gripem
b)14-42 + 40-150 (ebay lub koleżanka w stanach)
postawiłam jednak na wielkość (małość) sprzętu i zrezygnowałam z lustrzanki
przy tym mam mocny i uszczelniony korpus na czym mi zależało
no i po prostu dobrze mi leżał w ręku
nie wiem jeszcze czy kupię teraz czy poczekam aż w PL pokażą się zestawy z dwoma obiektywami
dcs - Sro 06 Sie, 2014
szczepanka,
Wątpię że pojawią się zestawy których nie było. To stary model, wyprzedzają resztki.
[ Dodano: Sro 06 Sie, 2014 00:33 ]
http://www.43rumors.com/n...w-e-m5-for-614/
szczepanka - Sro 06 Sie, 2014
być może no na razie będę się starała o zakup z USA zobaczymy co z tego wyjdzie a EM10 to już nie to samo...
dcs - Sro 06 Sie, 2014
szczepanka, http://www.ebay.com/itm/1...0869%26_rdc%3D1
szczepanka - Czw 07 Sie, 2014
Myślałam raczej o :
http://www.ebay.com/itm/O...=item35daa45769
[ Dodano: Czw 07 Sie, 2014 18:08 ]
co myślicie?
dcs - Czw 07 Sie, 2014
szczepanka napisał/a: | co myślicie? | -to z Japonii. Nie wiem co myśleć.
Stany http://tnij.org/2oijvhl
Może jednak http://www.ebay.de/sch/Di...nc&LH_PrefLoc=1 -Germany
[ Dodano: Czw 07 Sie, 2014 19:51 ]
http://www.ebay.com/itm/O...=item2a3ddea28a
http://www.ebay.com/itm/O...=item2a4141bf13
piotrekp - Czw 07 Sie, 2014
Odświeżę temat i od razu podziękuję - zdecydowałem się na Sony A6000 - jestem w pełni zadowolony ! W dodatku mały tip: kupując w Sony Centre dostałem Raty 20x0% i darmowe rozszerzenie gwarancji na korpus na 4 lata
Andrzej.M. - Pią 08 Sie, 2014
Gratuluję , obrazowo to jeden z lepszych wyborów.
dcs - Pią 08 Sie, 2014
http://tnij.org/wk08lto
|
|