|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Kalibrator monitora Spyder
komar_kzy - Sro 16 Wrz, 2009 Temat postu: Kalibrator monitora Spyder Witam
Czy ktos sie orietuje czy jest jakas roznica miedzy Spyder express 2 a tym nowym ?
Czy tylko ladniejszy dizajn ?
jaad75 - Wto 22 Wrz, 2009
Jest znacząca róznica. Przede wszystkim Spyder3 ma nowy sensor, który jest znacznie czulszy, większy i nadaje się (jako bodaj wciąż jedyny kolorymetr) do kalibracji monitorów szerokogamutowych. Express ma zresztą bardzo kiepskie opinie, a 3 jest porównywalny z do tej pory wiodącym produktem w tej klasie kalibratorów, czyli I1 Display 2 - zresztą w kwestii możliwości kalibracji szerokogamutowców Spyder3 nawet go przewyższa.
hijax_pl - Wto 22 Wrz, 2009
jaad75, a to nie jest tak że do monitorów lepsiejszych x-rite robi specjalną wersją iDisplay2?
hijax_pl, być może teraz już robi - nie śledziłem ich produktów ostatnio. Spyder3 był pierwszym kolorymetrem, którym można było profilować szerokogamutowce.
MM - Wto 22 Wrz, 2009
jaad75 napisał/a: | Przede wszystkim Spyder ... 3 jest porównywalny z do tej pory wiodącym produktem w tej klasie kalibratorów... |
Nie wiedziałem, że mam taki dobry kalibrator...
MM napisał/a: | Nie wiedziałem, że mam taki dobry kalibrator... | W tej klasie cenowej - jeden z dwóch najlepszych... Tylko jeśli dobrze pamiętam, to masz wersję Pro, czyli oczko niżej od najlepszego Elite (chociaż tak naprawdę, to tylko kwestia softu - hardware jest ten sam). Ogólnie chyba najciekawszą obecnie propozycją jest ColorMunki - najtańszy kalibrator na bazie spektrofotometru, tyle tylko, że wychodzi wciąż trochę drożej, niż zestaw Spyder3 Studio, który ma w komplecie również mały spektrofotometr do kalibracji wydruków...
komar_kzy - Czw 24 Wrz, 2009
No to pochwale sie, ze jeszcze przed uzyskaniem odpowiedzi zakupilem sobie wersje 3 pro. Mimo to, ze moj monitor ma dalego do "dobrego" to jestem zadowolony
jaad75 - Czw 24 Wrz, 2009
No i dobra decyzja.
Jedyny problem, to że gdy już przyzwyczaisz się do patrzenia na skalibrowany monitor, to aż oczy bolą jeśli jesteś zmuszony robić cokolwiek na czymś ustawionym fabrycznie (no chyba, że jest to naprawdę wysoka półka sprzętu)... Trochę trudno ciągle wozić "pajączka" ze sobą i profilować monitory wszystkim wokół, a większość, nie mając porównania, nawet nie widzi na jak tragicznie przekłamane kolory patrzy...:smile:
dr11 - Czw 24 Wrz, 2009
jaad75, ja się zdziwiłem po kupnie i1d2, w jakiej kolorystycznej nieświadomości żyłem
teodor2424 - Sro 24 Lut, 2010
Też planuję zakup kalibratora, możecie jakiegoś w dobrej cenie polecić do szerokogamutowca Dell U2410??
Patrzyłem na Spyder3Pro lub Eye-One Display 2, lub ColorMunki Create
który na tą chwilę byłby opłacalny zakupem do domowego użytku??
[ Dodano: Czw 25 Lut, 2010 20:22 ]
kurcze nikt nie odpisze na temat kalibratorów??
jaki mam wybrać w miarę tani i dobry??Tak żeby nie trzeba było żałować??
jaad75 - Pią 26 Lut, 2010
Używam Spydera3 w wersji Elite z szerokogamutowcem i jestem zadowolony.
teodor2424 - Pią 26 Lut, 2010
No to kupuję Spyder3Pro, kurcze na forum N...n piszą że nie da rady że lepiej nic nie robić a jak kupować kalibrator to taki za 2k zł
Bo tymi gównami za 600zł nic się nie ustawi.
Czytałem parę forumowych wypowiedzi na stronach anglojęzycznych i jakoś używają właśnie tego 3Pro.
Więc jaad75 masz wyższy model Spydera ale jak Tobie się sprawdza z widegamut to chyba dla mnie ten Pro też będzie dobry
Dzięki za podpowiedź
MM - Sob 27 Lut, 2010
Ja używam wersji 3Pro i też jestem zadowolony. Tylko ja wykorzystuję go wyłącznie do kalibracji monitora, niczego sobie w domu nie drukuję.
cybertoman - Wto 02 Mar, 2010
teodor2424 napisał/a: | szerokogamutowca Dell U2410 | gdzie to jest napisane? Znalazlem tyko: Adobe RGB (96 %) and sRGB (100 %).
teodor2424 - Wto 02 Mar, 2010
Wg. producenta ma to być monitor szerokogamutowy
A o ile dobrze czytałem inne forum to kurcze kalibrator typu Spyder3Pro dosyć słabo radzi sobie z tego typu monitorami :/
Kurcze ale nie uśmiecha mi się wydawac 1k zł na kalibrator i tak te 570zł to dużo jak dla mnie
jaad75 - Sro 03 Mar, 2010
cybertoman napisał/a: | gdzie to jest napisane? | tu:
cybertoman napisał/a: | Adobe RGB (96 %) |
teodor2424 napisał/a: | A o ile dobrze czytałem inne forum to kurcze kalibrator typu Spyder3Pro dosyć słabo radzi sobie z tego typu monitorami :/ | Bo większość powtarza nieaktualne już opowieście sprzed lat, że kolorymetry nie radzą sobie z szerokim gamutem i trzeba używać spektrofotometrów. Spyder3 sobie radzi - zapewniam Cię.
teodor2424 - Sro 03 Mar, 2010
No to jaad75 Uspokoiłeś mnie bo już myślałem że zakup kompletnie nie trafiony
Zobaczmy jak przyjedzie a to dopiero w czwartek więc opisze jak i co wyszło po kalibracji
lisor - Sro 03 Mar, 2010
Koledzy, czy z praktycznego punktu widzenia kalibracja monitora posiadającego matrycę TFT, (w moim przypadku jest to Samsung SyncMaster T 220HD) kalibratorem Spyder 3 da wymierne rezultaty w postaci wierniejszego oddania barw ?
jaad75 - Sro 03 Mar, 2010
Matryca TFT (thin film transistor) występuje praktycznie we wszystkich współczesnych monitorach LCD, istotniejszym jest typ tej matrycy - w przypadku tego monitora jest to najprawdopodobniej TN (twisted nematic), czyli technologia bardzo kiepska z punktu widzenia odwzorowania kolorów i kontrastu. Tak, czy inaczej oprofilowanie kalibratorem sprzętowym pozwoli Ci na zobaczenie kolorów bliższych rzeczywistości, więc warto to zrobić.
cybertoman - Wto 09 Mar, 2010
teodor2424 napisał/a: | Uspokoiłeś mnie | Nie chcialem Cie niepokoic... Sam sie rozgladam za monitorem to sie doksztalcam.
jaad75, Dzieki. Jesli na tamto odpowiedziales, to... Monitor z IPS bez WG czy PVA z WG?
jaad75 - Sro 10 Mar, 2010
cybertoman napisał/a: | Monitor z IPS bez WG czy PVA z WG? | Hmm, to zależy na czym Ci zależy. Generalnie IPS jest technologią doskonalszą od VA, ale szeroki gamut wciąż jeszcze moze być trochę kłopotliwym rozwiązaniem w codziennym użytkowaniu, zwłaszcza jeśli jesteś uczulony na cukierkowe kolorki... Szerokogamutowce zmuszają Cię do korzystania wyłącznie z zarządzanych aplikacji (co samo w sobie oczywiście złe nie jest i powinno być praktyką nawet w przypadku zwykłych monitorów), a tych jest stosunkowo niewiele pod Windowsem, a sam system i tak prawidłowo zarządzany nie jest i ikony pulpitu, czy choćby elementy interfejsu będą miały żarówiaste kolory... Generalnie jednak, brałbym monitor WG - naprawdę fajnie jest mieć możliwość wyświetlenia aRGB i bezproblemowej pracy w tej przestrzeni, choć wymaga to oczywiście odpowiedniego oprogramowania...
cybertoman - Czw 11 Mar, 2010
jaad75 napisał/a: | to zależy na czym Ci zależy | Wlasnie staram sie ustalic priorytety. Jesli moje zdjecia czasem daje na web, to nie lepiej pracowac w sRGB by miec przed oczymi to, co zobaczy ogladacz docelowy? Jesli do labu, to WG ulatwi mi trafienie w odpowiednie kolory? A drukarnia? Jedno, co wyglada na pewne, to przyjemnoesc ogladania wlasnych zdjec "pelniej".
dr11 - Pią 12 Mar, 2010
Ja się zdecydowałem na porządny IPS sRGB. Zdjęcia wyrzucam głównie na monitor, slideshow lub web. Czasem puszczam na drukarkę termosublimacyjną. Pokalibrowałem i oprofilowałem tor i jestem zadowolony Nie powiem, ciągnęło mnie do WG, jednak z powodu ewentualnych problemów, o których pisze jaad75, porzuciłem ten pomysł.
cybertoman - Nie 28 Mar, 2010
W jaki sposob mozna zmierzyc gamut monitora, by sprawdzic zgodnosc specyfikacji z rzeczywistoscia? Mam na mysli domowe metody.
luke130 - Czw 15 Kwi, 2010
Czy kalibrację monitora można wykonać tylko raz czy trzeba ją co jakiś czas powtarzać?
jaad75 - Pią 16 Kwi, 2010
Powinno się powtarzać.
luke130 - Pią 16 Kwi, 2010
Jasne. Trochę niewłaściwie pytanie skonstruowałem. Spytam zatem inaczej:
co jaki okres czasu robi się zwyczajowo kalibrację?
Pytanie ma pewien podtekst. Zastanawiam się nad kupnem kalibratora, skalibrowaniem i odsprzedażą dalej. Czy wg Was ma to sens?
Bo jak rozumiem skutkiem działania kalibratora jest plik *.icc z profilem naszego monitora?
ps. Mam na myśli kalibrację samego monitora. Jaki możliwie najlepszy kalibrator wchodziłby w grę? Powiedzmy że górną kwotą byłoby około 560 pln czyli tyle ile wynosi cena Spyder 3 PRO. Czy w mojej sytuacji jego zakup jest sensowy czy też może w przypadku kalibracji jedynie monitora jest coś w niższej cenie?
jaad75 - Sob 17 Kwi, 2010
luke130 napisał/a: | co jaki okres czasu robi się zwyczajowo kalibrację? | Co 2-4 tygodne i przed każdym ważniejszym projektem... Chociaż nie trzymam się tych zaleceń zbyt ściśle...
luke130 napisał/a: | Pytanie ma pewien podtekst. Zastanawiam się nad kupnem kalibratora, skalibrowaniem i odsprzedażą dalej. Czy wg Was ma to sens?
Bo jak rozumiem skutkiem działania kalibratora jest plik *.icc z profilem naszego monitora?
| Jest to jakieś rozwiązanie, ale IMHO, warto mieć kalibrator na własność.
luke130 napisał/a: | Czy w mojej sytuacji jego zakup jest sensowy czy też może w przypadku kalibracji jedynie monitora jest coś w niższej cenie? | Tu chodzi o jakość samego hardware'u. Zarówno Spyder 3 jak i Eye One Display 2, to kolorymetry wysokiej jakości - nie śledzę ostatnio tego rynku i nie wiem, czy pojawiło się coś nowego, godnego uwagi, a jednocześnie tańszego...
komor - Wto 20 Kwi, 2010
To który w końcu lepiej mieć w granicy do 1k zł? Chodzi mi tylko o kalibrację monitorów (bez drukarek), żadnych wypasionych monitorów szerokogamutowych nie mam. Skalibrowałbym sobie w domu NEC MultiSync 20WGX2 (matryca AS-IPS), matrycę od MacbookaPro (jeszcze matt, bez szyby szklanej, ale już chyba 6-bitowa wioska), a w biurze to w sumie niewiele potrzebuję, starego iMaca G5 20" mogę skalibrować (TFT active-matrix piszą o nim, nie wiem w sumie jaka matryca dokładnie) i ewentualnie NEC 2070NX (S-IPS TFT).
Bo czytając wątek widzę, że albo Spyder3 Pro lub Elite albo EyeOne Display2 (to ma właśnie dr11?) albo jednak ten ColorMunki (ale który?). Czy zawężenie wymagań tylko do monitorów coś pomaga?
dr11 - Wto 20 Kwi, 2010
komor, poczkaj Pan Miałem i1d2 (jutro będzie nowy, stary miał dryft na punkcie bieli), mam ColorMałpę Photo. Sprawdzę u siebie na 2190UXi (sRGB) i może Arek na szerokim gamucie makówkowym. Porównamy oba ze sobą: punkty bieli, delty i damy znać co i jak
eudajmonion - Sob 30 Paź, 2010
witam,
skalibrowałem monitor laptopa spyderem3 elite (4.0.2) oraz z ciekawości drugi monitor ale plazmowy podłączony do tegoż laptopa. kolorystyka w laptopie znacząco zyskała lecz nie podoba mi się to co prezentuje teraz plazma. chcę wyłączyć profil w plaźmie. lecz nie wiem jak.
odinstalowałem jego profil, ale widzę, że wciąż program ładuje ustawienia.
jak dam opcję calibration off to wyłączam zarówno plazmę jak i LCD.
hijax_pl - Sob 30 Paź, 2010
eudajmonion, windows?
tak, XP
Używasz dedykowanego programu do zarządzania profilami?
tak, spyder 3 utility który startuje po włączeniu komputera i ładuje mi profil na LCD i plazmę.
nie wiem jak wyłączyć kalibrację dla plazmy
A to się nie wypowiem, bo akurat spydera nie mam. Ale mogę powiedzieć tyle, byś szukał w tym sofcie od kalibratora. XP raczej nie wie co to jest CMS i wiele monitorów
eudajmonion - Pon 01 Lis, 2010
niestety nie znalazłem opcji wyłączenia kalibracji dla jednego monitora.
jest też aplikacja ProfileChooser (służąca do zmiany aktywnego profilu w czasie rzeczywistym), która jak widzę nie chcę obsługiwać innych profili niż utworzonych przez Spydera.
AuThoR - Sro 08 Gru, 2010
Ja dołączę się do tematu bo mam pytanie.
Czy to http://allegro.pl/promocj...1313544225.html zaprądzi mi pod win7 64bity??
Bo w specyfikacji pisze tylko o 2000/XP/XP64/Vista tylko 32 bity
hijax_pl - Sro 08 Gru, 2010
AuThoR, no ja wolę sprawdzać specyfikacje producenta, a wg niej - tak, wspiera Win7, a drivery są 32 i 64 bitowe: http://www.xritephoto.com...=specifications
Czyli jesteś pewny, że nie wydam kasy na darmo...? ja się na tym po prostu nie znam - wy tak - więc jak mnie ktoś zapewni to kupuję
AuThoR, ja mam i1 Display2, sam kolorymetr jest taki sam jak w wersji LT - rozni sie tylko zapisem identyfikacji w eepromie (czy czymś tam)
Oprogramowanie rozpoznaje czy to jest LT czy 2 i jesli to LT blokuje kompensacje kolorystyki oświetlenia, ustawienie wartości gamma, balansu bieli i luminacji - po prostu wymusza jakieś wartości - nie pamiętam teraz jakie, ale pewnie wujek google pomoże
Nie widzę na stronie, którą mi podałeś żeby pisało o win7 64 bity
dr11 - Sro 08 Gru, 2010
AuThoR, http://www.photo-i.co.uk/...php?f=24&t=6661
Piszą, że działa
http://www.xritephoto.com...=5084&catid=109
OOoooOOO....teraz widzę - dzięki chłopaki za pomoc no to kupujemy i wchodzimy w świat normalniejszych kolorów
dr11 - Sro 08 Gru, 2010
hijax_pl, dokładnie, i1Match Software v3.6.2 pójdzie na Win 7 64, sterownik jest już w systemie o ile dobrze pamiętam.
veenee - Czw 09 Gru, 2010
mam dwa pytania:
1. uzywalem do tej pory Spyder'a 3Pro i wciaz jestem z niego zadowolony (jedyna uwaga - patrz pkt. 2). Zupelnie przypadkowo wpadl mi w rece Eye One Display 2 (to chyba starsza wersja, wyglada dokladnie tak: http://www.northlight-ima..._display_2.html )
Pytanie jest nastepujace - zatrzymac Spyder'a i nic nie zmieniac (lepsze jest wrogiem dobrego), czy moze odwrotnie, zatrzymac i1 a sprzedac Spyder'a?
2. Zmienilem ostatnio system na W7 i wydaje mi sie, ze obraz monitora wyglada nieco inaczej (wszystko jakby mialo delikatnie zielony tint), kiedy to w XP wszystko wygladalo zuplenie neutralnie. Oczywiscie moge sie mylic, bo porownuje z pamieci i "na oko". Czy to mozliwe jednak, zeby to samo urzadzenie w innym systemie inaczej kalibrowalo ten sam monitor (i ta sama karte grafiki - inna plyta glowna i CPU)?
jaad75 - Pią 10 Gru, 2010
veenee napisał/a: | Pytanie jest nastepujace - zatrzymac Spyder'a i nic nie zmieniac (lepsze jest wrogiem dobrego), czy moze odwrotnie, zatrzymac i1 a sprzedac Spyder'a? | Moim zdaniem Spyder 3 jest lepszym sprzętem od i1 Display 2.
veenee napisał/a: | Czy to mozliwe jednak, zeby to samo urzadzenie w innym systemie inaczej kalibrowalo ten sam monitor (i ta sama karte grafiki - inna plyta glowna i CPU)? | Spróbuj skalibrować w całkowitej ciemności. BTW, użyłeś aktualnej wesji oprogramowania?
Poza tym, zawsze możesz spróbować wygenerować profil i1 i porównać...
veenee - Sob 11 Gru, 2010
W takim razie mysle, ze w ogole nie warto odpakowywyac i1, tylko trzeba go zaraz sprzedac.
Jeszcze raz skalibrowalem monitor i wydaje mi sie, ze jest lepiej.
Moze jest, a moze w ogole nie bylo gorzej
Tak to jest jak sie za duzo wymysla
Jacek(Baton) - Nie 09 Sty, 2011
veenee napisał/a: | mam dwa pytania:
1. uzywalem do tej pory Spyder'a 3Pro i wciaz jestem z niego zadowolony (jedyna uwaga - patrz pkt. 2). Zupelnie przypadkowo wpadl mi w rece Eye One Display 2 (to chyba starsza wersja, wyglada dokladnie tak: http://www.northlight-ima..._display_2.html )
Pytanie jest nastepujace - zatrzymac Spyder'a i nic nie zmieniac (lepsze jest wrogiem dobrego), czy moze odwrotnie, zatrzymac i1 a sprzedac Spyder'a?
2. Zmienilem ostatnio system na W7 i wydaje mi sie, ze obraz monitora wyglada nieco inaczej (wszystko jakby mialo delikatnie zielony tint), kiedy to w XP wszystko wygladalo zuplenie neutralnie. Oczywiscie moge sie mylic, bo porownuje z pamieci i "na oko". Czy to mozliwe jednak, zeby to samo urzadzenie w innym systemie inaczej kalibrowalo ten sam monitor (i ta sama karte grafiki - inna plyta glowna i CPU)? |
Dokładnie mam to samo wrażenie po przejściu z XP na Win 7.
B o g d a n - Pon 24 Sty, 2011
Jeżeli jeszcze ktoś ma wątpliwości, który kalibrator jest lepszy: DataColor Spyder3 PRO( "Różnica w wersjach PRO i ELITE polega jedynie na rozszerzeniu funkcji oprogramowania, kolorymetr pozostaje identyczny." ) czy X-Rite i1 Display2, to polecam lekturę testu Kalibracja monitora: i1 Display2, Spyder3 - test kolorymetrów.
Dodatkowo w dziale 7 tego testu Suplement - szeroki gamut wykazano, że zdecydowanie lepszym dla monitorów szerokogamutowych jest i1 Display2.
Fragment z podsumowania:
"Zdecydowanie zwycięzcą w klasie kalibratora do monitorów szeroko gamutowych zostaje produkt X-Rite i1 Display2, który pokonał rywala w praktycznie każdym teście. Wniosek jest prosty - oba testowane kalibratory nadają się do adjustowania, profilowania oraz kalibrowania zarówno programowego, jak i sprzętowego monitorów z standardowym gamutem pokrywającym 75% AdobeRGB. Jeżeli chodzi o te same operacje wykonywane dla monitorów szerokogamutowych, w naszym przypadku NEC SpectraView 2690, zdecydowanie odradzamy użycie kalibratora Spyder3."
dr11 - Pon 24 Sty, 2011
B o g d a n, kiedyś poinformowałem o istnieniu takiego testu, to Czornyj i Tom01 stwierdzili, że jest niemiarodajny. Nie ma punktu referencyjnego. Przydałoby się odniesienie do spektrofotomertu jako bazy. Pogrzeb w archiwum CB.
B o g d a n - Wto 25 Sty, 2011
dr11, wczytałem się w komenty pod tym testem i powiem Ci, że to takie chrzanienie jest.
Naukowiec nie potrafi zrobić żadnego testu jak mu nie dasz aparatury za 40.000 USD. Taki to bez wzorca metra nie zmierzy Ci drogi z pracy do domu.
Przecież w teście porównawczym nikt nie mierzy wartości bezwzględnej, tylko chodzi o porównanie odchyłek pomiędzy skalibrowanymi monitorami, a wzorcem programowym.
Gdyby przyjąć rozumowanie czornyj to należy stwierdzić, że żadna kalibracja nie ma sensu, w wydaniu jakie robią te urządzenia.
Czy testując rozdzielczość obiektywów, ktoś ma bezwzględny punkt odniesienia? Nie. Porównuje się pomiar pośrednio poprzez matrycę, a głównie chodzi o wykazanie różnic i tendencji pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami.
Jeżeli Marcin.R.Strączek wykonał dodatkowy test i mimo wszystko pisze, że:
"Przykład którym się posłużyłem to testowany przez nas monitor NEC MultiSync EA261WM z gamutem 95% AdobeRGB.
i1 Display2 zdecydowanie lepiej wykalibrował gamut, Spyder3 pozbawił monitora zgodności nawet z sRGB"
to można się zastanawiać, ...
No i jeszcze ta idiotyczna przyssawka do szklanych monitorów, którą ludki przyciskają do LCD.
dr11 - Wto 25 Sty, 2011
B o g d a n, ale jak sprawdzić czy rzeczywiście pomiar jest poprawny, jak się testowane narzędzie pomiarowe (niepewne) odnosi do wzorca stworzonego innym narzędziem pomiarowym (tak samo niepewnym). A programowo to się nie da sprawdzić czy to co przychodzi z kolorymetru jest dobre, bo program nie jest urządzeniem pomiarowym a jedynie wizualizacją przychodzących wyników. Tak to zrozumiałem.
Zobacz jeszcze: http://canon-board.info/a...-27840-p-6.html i wyszukaj w tekście pcarena.pl
Dodatkowo nie mam powodu żeby nie wierzyć tym Panom. Bo jeden obsłużył mnie profesjonalnie a drugi profesjonalnie tłumaczy tą tematykę
PS. Jeszcze mi się obiło o uszy, że nowe wersje Spydera (nie wiem od kiedy ale podczas wykonywania tego testu jeszcze nie były na rynku) są poprawione i możliwe, że nie w sprzęcie, tylko interpretacja wyników jest w softwarze inaczej prowadzona dla szerokogamutowców, co pozwala na dużą poprawność wyników.
jaad75 - Sro 26 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | PS. Jeszcze mi się obiło o uszy, że nowe wersje Spydera (nie wiem od kiedy ale podczas wykonywania tego testu jeszcze nie były na rynku) są poprawione i możliwe, że nie w sprzęcie, tylko interpretacja wyników jest w softwarze inaczej prowadzona dla szerokogamutowców, co pozwala na dużą poprawność wyników. | Dokładnie tak. Wersja 4 oprogramowania (wiosna 2010) jest znacznie lepsza od ver. 3 w tej kwestii, ale już stara wersja nadawała się lepiej do kalibracji szerokogamutowców niż oprogramowanie I1, którego miałem okazję używać. Tylko, że ja też używalem I1 Display 2 na przełomie 2008/2009, więc być może, że późniejsze wersje oprogramowania, jak i kalibratora były poprawione. Autorzy testu dużo też piszą na temat rzekomych ograniczeń oprogramowania Spydera, nie wspominając, że żadnego z tych ograniczeń nie ma w wersji Elite. Tak zupełnie subiektywnie, to uważam też, że oprogramowanie Datacolor było przyjaźniejsze i przyjemniejsze w obsłudze od oprogramowania XRite (przynajmniej z okresu 2008/2009), a powinienem mieć odwrotne wrażenie, bo najpierw zetknąłem się z produktem XRite. Dodam jeszcze, że przez jakiś czas używałem obu produktów równocześnie, ale właśnie ze względu na ówczesne słabe radzenie sobie z szerokim gamutem, I1 poszedł w odstawkę.
B o g d a n napisał/a: | No i jeszcze ta idiotyczna przyssawka do szklanych monitorów, którą ludki przyciskają do LCD. | Ta "idiotyczna przyssawka" nie jest na stałe przymocowana do kolorymetru. To dodawana w zestawie opcja. Tak jak kołyska do odstawienia kalibratora na biurku.
fatman - Sro 26 Sty, 2011
Panowie, bo już mam mętlik...
Który mam kupić do Della U2410
Spyder 3 Elite czy i1 Display2 ???
dr11 - Sro 26 Sty, 2011
fatman, jest taka opcja, że kalibrujesz ekran spektrofotometrem, potem mierzysz kolorymetrem i zapisujesz sobie jaki wyszedł punkt bieli. Wówczas każdą następną kalibrację przeprowadzasz już kolorymetrem na wcześniej zmierzoną temperaturę.
fatman - Czw 27 Sty, 2011
heh... czyli pozostaje opcja ColorMunki / Argyll CMS.
Kto mi to zrobi bo przecież Argylla nie będę sie uczył ani 1.8k za małpę dawał.
A potem dopiero mozna sobie kupić tani kalibrator...
jaad75 - Czw 27 Sty, 2011
fatman napisał/a: | 1.8k za małpę dawał. | można kupić nową poniżej $450, używaną znacznie taniej...
dr11 - Czw 27 Sty, 2011
fatman, w Poznaniu znajdzie się ktoś z Małpą. Nie ma bata. Jak nie, zapraszam do Łodzi ale Agrylla nie znam, poprzestałbym na dołączonym sofcie (lap się dał i netbook też).
komor - Pią 28 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | jest taka opcja, że kalibrujesz ekran spektrofotometrem, potem mierzysz kolorymetrem i zapisujesz sobie jaki wyszedł punkt bieli. Wówczas każdą następną kalibrację przeprowadzasz już kolorymetrem na wcześniej zmierzoną temperaturę. |
Tego nie rozumiem. Jeżeli zakładamy, że kolorymetr nie jest w stanie prawidłowo zarejestrować gamutu zmierzonego przez spektrofotometr, to na czym polega potem jego praca przy rekalibracji? Czy się mylę i tu nie chodzi o zakres „obsługiwanego” spektrum promieniowania tylko o coś innego?
dr11 - Pią 28 Sty, 2011
komor, kolorymetr może mieć problem z poprawnym zmierzeniem punktu bieli. Wobec tego można stosować takie obejście. Szczegółów nie znam, osobiście nie kombinowałem w tym kierunku, informacja pochodzi od mądrych źródeł
komor - Pią 28 Sty, 2011
Dzięki. A w przypadku nie-szerokogamutowców jak rozumiem problemu nie ma, tak?
dr11 - Pią 28 Sty, 2011
komor, w przypadku nie-szerokogamutowców zaobserwowałem różnicę punktu bieli rzędu 200K pomiędzy ustawieniem go przez kolorymetr i przez spektrofotometr. Generalnie wyznaczenie punktu bieli jest sprawą czysto umowną. Jeśli np. w pokoju masz czerwone ściany biały obraz na monitorze nie będzie Ci się wydawał biały, tak samo jak masz niebieskie. Podobnie różnica będzie gdy stosuje się różne oświetlenie. Najlepiej "podrasować" sobie punkt bieli do wartości komfortowych w danych warunkach oraz porównać z wyglądem odbitki w tychże.
fatman - Nie 30 Sty, 2011
200K błędu na kolorze skóry to już całkiem sporo. Ja tam krzaki w polu robię więc nie jestem aż tak wrażliwy z tymi pomiarami ale dla "ślubnych" to kłopot taka kalibracja spektrofotometryczno-kolorymetryczna.
czornyj - Pią 11 Lut, 2011
fatman napisał/a: | Panowie, bo już mam mętlik...
Który mam kupić do Della U2410
Spyder 3 Elite czy i1 Display2 ??? |
Kup tańszy. Do tego ArgyllCMS i macierz korekcyjna wykonana spektrofotometrem.
fatman napisał/a: | 200K błędu na kolorze skóry to już całkiem sporo. Ja tam krzaki w polu robię więc nie jestem aż tak wrażliwy z tymi pomiarami ale dla "ślubnych" to kłopot taka kalibracja spektrofotometryczno-kolorymetryczna. |
200K błędu to może być mało i dużo, ogólnie jest to skala, która jest precyzyjna tylko w przypadku ciał idealnie czarnych. Problem jest zilustrowany na poniższym ideogramie - dwie biele o tej samej skorelowanej temperaturze barwowej 6500K mogą być jedna zielonkawa, a druga magentowata (w konwerterze ACR łatwo to sobie zilustrować przesuwając suwaczek Tint):
komor - Pią 11 Lut, 2011
czornyj, obrazek nie ładuje się.
O pardon:
hijax_pl - Pią 11 Lut, 2011
czornyj napisał/a: | 200K błędu to może być mało i dużo, ogólnie jest to skala, która jest precyzyjna tylko w przypadku ciał idealnie czarnych. | Pewnie dlatego wymyślono miredy
fatman - Pią 11 Lut, 2011
czornyj napisał/a: | Kup tańszy. Do tego ArgyllCMS i macierz korekcyjna wykonana spektrofotometrem. |
he he... dobre dobre. Dzięki czornyj z radę ale czytałem też dyskusje na innych forach o Argyllu i wiem, że bułka z masłem to nie jest !
Jeżeli dobrze pamiętam to zacytuję, że "...łatwiej odpalić prom kosmiczny..."
Naprawdę aż tak ?
hijax_pl napisał/a: | Pewnie dlatego wymyślono miredy |
Miredy wprowadzono, by równomierniej wyskalować barwy ciała doskonale czarnego, ale poza tym - z punktu widzenia barwy bieli monitora - są obarczone tym samym problemem co Kelviny.
fatman napisał/a: | he he... dobre dobre. Dzięki czornyj z radę ale czytałem też dyskusje na innych forach o Argyllu i wiem, że bułka z masłem to nie jest !
Jeżeli dobrze pamiętam to zacytuję, że "...łatwiej odpalić prom kosmiczny..."
Naprawdę aż tak ? |
Być może obsługa jest inspirowana sterownią promu Discovery, ale za to jest możliwość wykonania macierzy korekcyjnej za pomocą spektrofotometru. Problem z kolorymetrami Eye One i Spyder3 jest taki, że są bardzo nędznie wykonane, zgodność międzyinstrumentowa ich pomiarów jest kiepawa. A nawet jeśli trafi nam się udany egzemplarz, to z czasem i wraz z kolejnymi kalibracjami tak czy owak się rozjedzie, bo ich trwałość jest nikła.
komor - Nie 13 Lut, 2011
Nikt nie skomentował ostatniej uwagi Czornego. To jest milcząca zgoda, milcząca niezgoda, czy jak? To nie warto sobie w ogóle zawracać głowy kalibracją, czy trzeba po prostu dołożyć jedno zero do ceny?
hijax_pl - Nie 13 Lut, 2011
komor napisał/a: | To jest milcząca zgoda, milcząca niezgoda, czy jak? | Milcząca zgoda.
Po prostu by używać kolorymetrów na szerokogamutowcach trzeba najpierw określić jak taki kolorymetr pracuje, gdyż: czornyj napisał/a: | Problem z kolorymetrami Eye One i Spyder3 jest taki, że są bardzo nędznie wykonane, zgodność międzyinstrumentowa ich pomiarów jest kiepawa | A do tego potrzeba spektrofotometru by: 1) zmierzyć jak świeci ekran, 2) wygenerować macierz korekcyjną dla kolorymetru. Po takim zabiegu można używać kolorymetrów z większym zaufaniem do uzyskiwanych rezultatów
Jeśli jednak ktoś ma kolorymetr i nie ma dostępu do spektrofotometru, a używa monitora szerokogamutowego - to i tak się to na nic nie zda...
czornyj - Nie 13 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | Jeśli jednak ktoś ma kolorymetr i nie ma dostępu do spektrofotometru, a używa monitora szerokogamutowego - to i tak się to na nic nie zda... |
Nie tylko szerokogamutowego, widma pseudobiałych i RGB LED również stanowią problem.
Oczywiście - idealnie byłoby zrobić indywidualną macierz dla używanej przez siebie kombinacji kolorymetru i wyświetlacza za pomocą spektrofotometru ColorMunki lub i1pro, ale są też inne możliwości.
Użytkownicy ArgyllaCMS udostępniają stworzone przez siebie macierze korekcyjne w tym oto repozytorium:
http://www.argyllcms.com/doc/ccmxs.html
Z komercyjnych rozwiązań mamy Quato iColor display, gdzie jest kilka macierzy dla popularnych kolorymetrów. Być może nowy basICColor display 5 będzie miał coś do zaoferowania pod tym względem, ale to czas pokaże.
fatman - Nie 13 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | A do tego potrzeba spektrofotometru by: 1) zmierzyć jak świeci ekran, 2) wygenerować macierz korekcyjną dla kolorymetru. Po takim zabiegu można używać kolorymetrów z większym zaufaniem do uzyskiwanych rezultatów
Jeśli jednak ktoś ma kolorymetr i nie ma dostępu do spektrofotometru, a używa monitora szerokogamutowego - to i tak się to na nic nie zda... |
No i dlatego nie komentuję bo... co tu komentować. Nie znam się aż tak na tym żeby japę otwierać. Poza tym doczytałem również na wątku na którym posze czornyj gdzie indziej, że jak się niekumaty człowiek (taki jak ja) zabierze do takiego Della u2410 nieodpowiednio to tylko zepsuc i pogorszyć sytuację może rozjeżdżając nawet to co tam fabryka ustawiła.
Nie znam się - nie grzebię.
luke130 - Pon 14 Lut, 2011
Brnąc dalej w tą akademicko-filozoficzną dyskusję ja się zapytam: a skąd wiadomo że spektrofotometr jest urządzeniem dającym miarodajne wyniki? Interesuje mnie to z czysto zawodowego poziomu. Po prostu na co dzień mam do czynienia z walidacją (wzorcowaniem) instrumentów pomiarowych i takie dyskusje toczyłem nie raz i dlatego chciałbym, jeśli to możliwe, poznać odpowiedź na to pytanie.
hijax_pl - Pon 14 Lut, 2011
Czysto akademicko opowiem tak: spektrofotometr da miarodajne wyniki jeśli jego dokładność jest o stopień niższa od wymaganej... Czyli - zależy od tego czego oczekujemy
czornyj - Pon 14 Lut, 2011
luke130 napisał/a: | Brnąc dalej w tą akademicko-filozoficzną dyskusję ja się zapytam: a skąd wiadomo że spektrofotometr jest urządzeniem dającym miarodajne wyniki? Interesuje mnie to z czysto zawodowego poziomu. Po prostu na co dzień mam do czynienia z walidacją (wzorcowaniem) instrumentów pomiarowych i takie dyskusje toczyłem nie raz i dlatego chciałbym, jeśli to możliwe, poznać odpowiedź na to pytanie. |
Nie wdając się w akademicko-filozoficzną dyskusję i pominąwszy własne obserwacje (prywatnie posiadam X-Rite i1pro, basICColor DISCUS, miałem X-Rite DTP-94, mam też stały dostęp do X-Rite ColorMunki, X-Rite i1Display2 i Datacolor Spyder3 vel Eizo EasyPix) pozwolę sobie zacytować wypowiedzi mądrzejszych ode mnie:
1) white papers X-Rite omawiające zasadę działania, wady i zalety spektroradiometrów i kolorymetrów pseudo-XYZ używanych do kalibracji monitorów, autorstwa Karla Langa (twórca m.in. legendarnego Radiusa PressView i Sony Artisana):
http://www.lumita.com/labs/whitepapers/ ("Display Calibration Devices". Polecam też przy okazji lekturę znakomitego eseju "Rendering the print: The art of photography", który również dostępny jest pod powyższym linkiem)
2) wyniki badań partii nowych, popularnych sensorów przeprowadzone przy użyciu laboratoryjnych kolorymetrów i spektroradiometrów Minolty, opublikowane przez dr J.Raimara Kuhnen-Burgera z R&D Quatographics:
http://lists.apple.com/ar...v/msg00175.html
3) nieco mniejszy tescik nowych i używanych sensorów, przeprowadzony przy użyciu laboratoryjnego kolorymetru Minolta CA-210, prezentowany przez Stefana Ohlssona:
http://www.luminous-lands...p?topic=47162.0
fatman - Pon 14 Lut, 2011
Normalnie masakra....
lancer - Sro 16 Lut, 2011
Ja bym się tak nie spuszczał nad tą kalibracją. Odwzorowanie kolorów nie jest tak ważne jak nam się wydaje - tym bardziej wśród nas amatorów. Kolor zależy od oświetlenia w jakim go prezentujemy i spuszczanie się co do grama z odwzorowaniem moim zdaniem sens ma tylko w baaaaaaaaaaardzo specjalistycznych zastosowaniach, które nas nie dotyczą. Ja kalibruje monitor Spyderem Pro i nie mam problemów.
czornyj - Pią 18 Lut, 2011
Postrzeganie barwy jest skrajnie skomplikowanym, zmiennym, subiektywnym i uwarunkowanym szeregiem czynników zewnętrznych procesem psycho-fizycznym, wrednym i trudnym do ujęcia przy pomocy modeli matematycznych - tylko co to ma do rzeczy?
Kalibracja ma zastosowanie w specjalistycznych zastosowaniach. Jeśli nas one nie dotyczą, to nie kupujemy sensora i cześć pieśni, lepiej te pieniądze przeznaczyć na lepszy monitor, który już po wyjęciu z pudełka będzie skalibrowany znacznie lepiej, niż jakieś padło kalibrowane plastikową zabawką.
jaad75 - Pią 18 Lut, 2011
czornyj napisał/a: | który już po wyjęciu z pudełka będzie skalibrowany znacznie lepiej, niż jakieś padło kalibrowane plastikową zabawką. | A z tym się kompletnie nie zgadzam - nawet kiepski monitor oprofilowany prostym kalibratorem pokaże obraz bardziej zbliżony do prawidłowego, niż nieoprofilowany, a nawet te w miarę dobre monitory (nie mówię o highendzie, bo z takimi nie mialem do czynienia), wyglądają znacznie lepiej skalibrowane choćby plastikowym kolorymetrem właśnie.
czornyj - Pią 18 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | A z tym się kompletnie nie zgadzam - nawet kiepski monitor oprofilowany prostym kalibratorem pokaże obraz bardziej zbliżony do prawidłowego, niż nieoprofilowany, a nawet te w miarę dobre monitory (nie mówię o highendzie, bo z takimi nie mialem do czynienia), wyglądają znacznie lepiej skalibrowane choćby plastikowym kolorymetrem właśnie. |
To już jest bardziej kwestia konkretnej sztuki kolorymetru i konkretnego modelu monitora, natomiast byłbym ostrożny co do formułowania z powyższego stwierdzenia obowiązującej zasady. Statystycznie nędzny monitor powinien zyskać na kalibracji i oprofilowaniu kiepskim kolorymetrem (o ile ten nie jest już poważnie rozjechany), natomiast w przypadku np. EIZO serii S/SX, NEC serii PA, szerokogamutowych Delli/HP czy podświetlanych pseudobiałymi LED Apple kwestia ta staje się bardziej skomplikowana i mooocno dyskusyjna.
mozer - Pon 28 Lis, 2011
Archeologia na dziś - tak namieszaliście, że w sumie człowiek nie wie czy warto kupić tego Spydera. Kiedyś zapragnie się kupić lepszy monitor i się okaże, że trzeba do niego dokupić również nowy kalibrator...
Naprawdę bez spektrofotometru się nie obejdzie w przypadku lepszych monitorów?
czornyj - Pon 28 Lis, 2011
W chwili obecnej na rynku pojawiły się kolorymetry X-Rite i1Display Pro/ColorMunki display. Są to sensory indywidualnie kalibrowane spektralnie, z załączonymi b. dokładnymi charakterystykami spektralnymi obecnie dostępnych typów monitorów.
Nowe sensory są nawet lepsze do kalibracji monitorów od spektrofotometrów, ogólnie charakteryzują się bezkonkurencyjnym stosunkiem jakości do ceny i praktycznie rzecz biorąc są na tyle dobre, że trzeba już nic lepszego.
Nie ma też ryzyka, że z czasem nie nadążą za techniką - jeśli pojawią się nowe technologie monitorów, to będzie wyłącznie kwestia uaktualnienia charakterystyk spektralnych w oprogramowaniu.
Poniżej przedstawiam laboratoryjne wyniki testów Ethana Hansena na sporej próbie sensorów.
Test zgodności międzyinstrumentowej:
Błędy pomiarów w odniesieniu do laboratoryjnego spektroradiometru PR-730
mozer - Pon 28 Lis, 2011
czornyj, mi jako laikowi w tym temacie nic te tabelki nie mówią
Pytałem o Spydera a nie i1Display. To trochę inna cena.
hijax_pl - Pon 28 Lis, 2011
mozer napisał/a: | Pytałem o Spydera a nie i1Display. To trochę inna cena. | Munki Display kosztuje ciut pond 500zł. Ile kosztuje Spyder?
P.S.
Spyder w porównaniu do nowych zabawek X-rite też wypada blado.. W zasadzie wszystkie inne wypadają blado... A jak się przeliczy jeszcze współczynnik jakość/cena to... szok!
komor - Pon 28 Lis, 2011
hijax_pl, czyli jest wreszcie coś, o czym mogę myśleć? Żeby finansowo było mnie stać i żebyście potem nie marudzili na forum że nie nadaje się do kalibracji bo jest niestabilne?
Przyznam szczerze, że po zeszłorocznych doświadczeniach na zlocie, gdzie Twoje urządzenie wygenerowało zupełnie inny profil niż urządzenie z pokazu, mocno ostudziło moje zapały w temacie kalibracji. Cały czas mam nadzieję, że powodem był fakt, ten drugi pomiar robiliśmy z kiepskich warunkach – światło z okna walące prosto w moją matrycę.
Można śmiało brać. Zasada działania urządzenia jest bardzo przebiegła i wręcz z definicji zapewnia nieprzeciętną powtarzalność międzyinstrumentową oraz bezproblemowe działanie z różnymi rodzajami podświetleń - jak również prostą adaptację do technologii wyświetlaczy, które dopiero pojawią się na rynku.
Sam sensor został dobrze wykonany, zaopatrzony w elektroniczną stabilizacją termiczną, trwałą filtrację i solidną optykę, pozwala mierzyć kontaktowo i z dystansu... Praktycznie drobiazgowo poprawiono wszystko, co było spieprzone we wcześniejszych sensorach.
mozer - Pon 28 Lis, 2011
hijax_pl, ColorMunki kosztuje prawie 700, a spyder lekko ponad 500.
Czy amator zauważy różnicę?
mozer napisał/a: | ColorMunki kosztuje prawie 700 | To ciekawe, bo ja widzę małpę też lekko ponad 500: http://wzorniki.eu/opis/2...ki-display.html
mozer - Pon 28 Lis, 2011
hijax_pl, wow, sporo taniej niż na allegro. Reasumując munki jest lepszym wyborem niż spyder?
Ale ten NOWY munki (czylo ColorMunki Display) - moim zdaniem tak. Jak chcesz mieć więcej opcji w sofcie to spójrz na i1Display Pro
mozer - Pon 28 Lis, 2011
hijax_pl, wiesz... cena ColorMunki już jest dla mnie ciężka do przełknięcia. i1 to już prawie cena monitora
i1D Pro warto też rozważyć z uwagi na fakt, że CMD nie wspiera i nie będzie wspierać oprogramowanie innych producentów, jak NEC SpectraView, EIZO ColorNavigator, basICColor display itd. Jedynym wyjątkiem potwierdzającym jest open source'owy ArgyllCMS, którego autor jest zwariowanym naukowcem i nie musi korzystać z API od X-Rite bo sam sobie tworzy stery do kalibratorów.
Dodatkowo CMD jest wolniejszy, bo X-Rite wprowadziło hardware'owego laga spowalniającego pomiary.
Poza tymi niuansami sensor jest równie dobry jak i1D Pro i na pewno lepszy od średniawego Spydera3.
komor - Wto 29 Lis, 2011
mozer napisał/a: | hijax_pl, wiesz... cena ColorMunki już jest dla mnie ciężka do przełknięcia. i1 to już prawie cena monitora |
Chyba chodzi o to:
http://wzorniki.eu/opis/2413284/i1display-pro.html
300 zł różnicy. Ale jak popatrzeć w tabelkę porównawczą (dzięki Hijax!) to droższy i1 ma sens chyba tylko wtedy, gdy ma się potrzebę wykorzystania dodatkowych możliwości programowych.
czornyj - Wto 29 Lis, 2011
Droższy i1D Pro ma sens, gdy chcesz skalibrować sprzętowo NEC P, PA, SV lub EIZO CG. Oprogramowanie i1Profiler ma też kilka interesujących funkcji. Z ceny można jeszcze parę złotych urwać
hijax_pl - Wto 29 Lis, 2011
Niedługo będą targi w Lodzi, wzorniki zapewne się pojawią... to będzie szansa wyrwać małpę po cenie "targowej"
mozer - Wto 29 Lis, 2011
A jakież to są te dodatkowe opcje oprócz testu równomierności wyświetlania? Czy są one potrzebne użytkownikowi, który chce tylko skalibrować sobie monitory?
i1Profiler daje większą swobodę w kwestii pomiaru i kalibracji punktu bieli monitora i za pomocą małego triku jest możliwe wykalibrowanie punktu bieli z poziomu OSD w monitorach, w których ma to sens (z 10 i więcej bitową LUT).
mozer - Wto 29 Lis, 2011
Żaden z tych kalibratorów nie ma softu pod linuxa?
[ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 12:13 ]
czornyj napisał/a: | Droższy i1D Pro ma sens, gdy chcesz skalibrować sprzętowo NEC P, PA, SV lub EIZO CG |
Ale softwarowo się je da skalibrować tym tańszym? Przepraszam za głupie pytania, ale nigdy nei kalibrowałem monitorów
Argyll ?...
komor - Wto 29 Lis, 2011
czornyj, jakbym się decydował to chciałbym jeszcze stosować to do pracy, a nie tylko hobbystycznej pracy z fotkami. Czyli praca nad zdjęciami w trybie CMYK, ale nie high-end z profilami maszyn drukarskich i papierów, ale tak „zdroworozsądkowo”, czyli mniej-więcej znana biel papieru na podstawie posiadanych druków i w sumie tyle. Czy droższy i1 coś mi tu ułatwi? Z tego co czytam potrafi mi zmierzyć biel papieru?
Monitory bez szału, aktualnie NEC 20WGX2 i 2070NX.
mozer napisał/a: | Ale softwarowo się je da skalibrować tym tańszym? Przepraszam za głupie pytania, ale nigdy nei kalibrowałem monitorów | Tak. Po prostu jak się ma monitor wypas to wcale nie znaczy, że trzeba z tych wypas-funkcji korzystać (jak np wbudowany LUT12bitowy)
To tak jak mając samochód z wbudowaną nawigacją nie oznacza, że zawsze trzeba z niej korzystać
mozer - Wto 29 Lis, 2011
hijax_pl, ale czy to znaczy, że kalibrowanie programowe takich monitorów jest głupie?
mozer napisał/a: | Żaden z tych kalibratorów nie ma softu pod linuxa?
[ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 12:13 ]
czornyj napisał/a: | Droższy i1D Pro ma sens, gdy chcesz skalibrować sprzętowo NEC P, PA, SV lub EIZO CG |
Ale softwarowo się je da skalibrować tym tańszym? Przepraszam za głupie pytania, ale nigdy nei kalibrowałem monitorów |
Jest ArgyllCMS, który nb. załatwi też kwestię braków oprogramowania dedykowanego. Choć oczywiście najprostszą kalibrację skutecznie załatwi to, co jest w zestawie.
komor - Wto 29 Lis, 2011
czornyj, a czy mógłbyś się ustosunkować jeszcze do mojego ostatniego postu? Z góry dziękuję.
mozer napisał/a: | ale czy to znaczy, że kalibrowanie programowe takich monitorów jest głupie? | Absolutnie nie - skąd taki wniosek?
mozer - Wto 29 Lis, 2011
hijax_pl, no nie wiem - może efekty są gorsze. Tak jak z jeżdżeniem po obcym mieście bez nawigacji
Rozumiem, że te urządzenia kalibrują tylko monitory - pomiar bieli papieru to jakaś dodatkowa funkcja?
komor napisał/a: | czornyj, jakbym się decydował to chciałbym jeszcze stosować to do pracy, a nie tylko hobbystycznej pracy z fotkami. Czyli praca nad zdjęciami w trybie CMYK, ale nie high-end z profilami maszyn drukarskich i papierów, ale tak „zdroworozsądkowo”, czyli mniej-więcej znana biel papieru na podstawie posiadanych druków i w sumie tyle. Czy droższy i1 coś mi tu ułatwi? Z tego co czytam potrafi mi zmierzyć biel papieru?
Monitory bez szału, aktualnie NEC 20WGX2 i 2070NX. |
Droższy i1 ułatwi sprawę o tyle, że (jeśli ktoś ma chęć) może wykalibrować biel i kontrastowość pod np. barwę i kontrastowość kredy - czy to z pomiaru, czy drogą wizualnego porównania (bo np. kombinacja OBA i widma światła użytego podczas porównania)
Z CMYK-iem nie powinno się pracować "zdroworozsądkowo", są obecnie dostępne bardzo dobrze ukręcone profile na precyzyjnych charakteryzacjach Fogry
mozer, jak masz monitor z LUTem - to na Twoim miejscu nie rozważałbym "tańszych" rozwiązań, tylko takie, które ten LUT wbudowany oprogramują.
mozer - Wto 29 Lis, 2011
hijax_pl, oczywiście, że nie mam - przyszłościowo myślę
Kalibracja z użyciem wewnętrznego LUT po prostu jest mniej stratna od programowej, która wykorzystuje 8-o bitowy LUT karty graficznej.
Pomiar bieli papieru to dodatkowa funkcja i1Dpro, ale temat pomiaru bieli papieru jest na tyle mocno zaminowany przez OBA w kombincji z ilością UV w widmie oświetlenia i percepcyjne aspekty postrzegania barwy, że ta funkcja niekoniecznie się sprawdza. (no i można to obejść ArgyllemCMS)
mozer napisał/a: | hijax_pl, oczywiście, że nie mam - przyszłościowo myślę |
O jakim monitorze z wielobitowym LUT? Jeśli chodzi o NECzka x90, P, PA, SV, to wogóle nie ma się co zastanawiać.
mozer - Wto 29 Lis, 2011
czornyj, co to jest OBA?
komor - Wto 29 Lis, 2011
czornyj napisał/a: | Z CMYK-iem nie powinno się pracować "zdroworozsądkowo", są obecnie dostępne bardzo dobrze ukręcone profile na precyzyjnych charakteryzacjach Fogry |
No to zależy, kto drukuje bo rzeczywistość nie kończy się tylko na Donnelley’ach i podobnych drukarniach. Ja najczęściej nawet nie wiem kto i na czym będzie drukował, mogę więc używać tylko standardowych profilu typu Europa, CMYK, Coated. Parę lat temu dotyczyło to nawet pracy z bardzo dużymi wydawnictwami, które miało bazę gotowych obrazków CMYK używanych w kolejnych publikacjach, a zmieniające się drukarnie musiałby drukować tak, żeby było dobrze. Obawiam się, że od tego czasu nic się nie zmieniło, a jeśli już to na gorsze.
mozer napisał/a: | czornyj, co to jest OBA? |
Wybielacz - Optical Brightening Agent (OBA)
[ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 12:55 ]
komor napisał/a: | No to zależy, kto drukuje bo rzeczywistość nie kończy się tylko na Donnelley’ach i podobnych drukarniach. Ja najczęściej nawet nie wiem kto i na czym będzie drukował, mogę więc używać tylko standardowych profilu typu Europa, CMYK, Coated. Parę lat temu dotyczyło to nawet pracy z bardzo dużymi wydawnictwami, które miało bazę gotowych obrazków CMYK używanych w kolejnych publikacjach, a zmieniające się drukarnie musiałby drukować tak, żeby było dobrze. Obawiam się, że od tego czasu nic się nie zmieniło, a jeśli już to na gorsze. |
Nawet w najbardziej wypasionych drukarniach praktycznie nie stosuje się indywidualnych profili, bo bardzo trudno je zrobić i tylko wprowadzałyby chaos - pracuje się na standardowych charakteryzacjach Fogry, zestandaryzowene maszyny bardzo precyzyjnie im odpowiadają.
Najnowsze profile można pobierać ze strony eci.org, sprawdzają się bardzo dobrze.
hijax_pl - Sob 07 Sty, 2012
Bawię się od jakiegoś czasu tym ColorMunki Photo i takie wnioski mnie nachodzą:
- wysoka powtarzalność kolejnych pomiarów.
- profil wygenerowany bardzo bliski temu zrobionemu spektrofotometrem ColorMunki Photo
Sprawdzane na ajmaku (late 2009)...
AuThoR - Czw 08 Mar, 2012
Mam pytanie - bo właśnie chce zakupić kalibrator http://allegro.pl/profesj...2098571641.html
Koleś który mi to chce sprzedać kupił kalibrator miesiąc temu po to żeby skalibrować kilkadziesiąt monitorów w firmie bo ponoć taniej kupić i później sprzedać kalibrator niż zamówić taką usługę na kilkadziesiąt monitorów.
Czy jest w ogóle coś takiego jak ZUŻYCIE kalibratora?
Czy taki model jak ten za jakiś czas muszę wymienić bo nie będzie on spełniał swojego zadania? Jeżeli tak to za jaki czas?
czornyj - Czw 08 Mar, 2012
AuThoR napisał/a: | Mam pytanie - bo właśnie chce zakupić kalibrator http://allegro.pl/profesj...2098571641.html
Koleś który mi to chce sprzedać kupił kalibrator miesiąc temu po to żeby skalibrować kilkadziesiąt monitorów w firmie bo ponoć taniej kupić i później sprzedać kalibrator niż zamówić taką usługę na kilkadziesiąt monitorów.
Czy jest w ogóle coś takiego jak ZUŻYCIE kalibratora?
Czy taki model jak ten za jakiś czas muszę wymienić bo nie będzie on spełniał swojego zadania? Jeżeli tak to za jaki czas? |
W przypadku i1Display Pro nie ma obaw - kolorymetr ma trwałe filtry i nie grozi mu zużycie po kilkudziesięciu kalibracjach.
AuThoR - Czw 08 Mar, 2012
czornyj napisał/a: | W przypadku i1Display Pro nie ma obaw - kolorymetr ma trwałe filtry i nie grozi mu zużycie po kilkudziesięciu kalibracjach. |
Dzięki za odpowiedź
[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 20:06 ]
No i 1Display PRO zakupiony na targach w łodzi jakby ktoś miał pytania dotyczące tego urządzenia to proszę pytać. Natomiast jak ktoś ma większe z nim doświadczenie to też proszę o uwagi...z każdej mądrej z chęcią skorzystam.
Jacek(Baton) - Sob 31 Mar, 2012
hijax_pl
Ja mam monitor NEC MultiSync P221W
Posiada on wbudowaną tablicę LUT 10 bitową.
Z czym to się je?
Czy to jest to co się instaluje do systemu NEC Display Solution w którym jest NEC NaViSet?
Tam są jakieś Screeny o nazwie Screen Test Pattern, czy na ich podstawie należy kalibrować monitor kolorymetrem?
AuThoR - Sob 31 Mar, 2012
Ja na chwilę obecną bawiłem się kalibratorem i po wykonaniu kalibracji nie widzę różnic między BASIC a ADVANCED. Chodzi o zauważalne różnice wizualne po kalibracji.
Oczywiście mogę bardzo źle się posługiwać opcją ADVANCED, ale do tego jeszcze nie doszedłem. Jak coś wykminie to dam znać
komor - Sob 31 Mar, 2012
Jacek(Baton), kalibratory wyposażone są we własne oprogramowanie i pomiar robią w oparciu o to, co same sobie wyświetlają na ekranie. Tak z grubsza.
AuThoR - Sob 31 Mar, 2012
No to ja mam pierwsze pytanie...
Po kalibracji chciałem zmienić w PS profil koloru z srgb na ten który dostałem po kalibracji, ale...:
1. nie mogę tego zrobić tak żeby to było już w oknie ACR - tam mam tylko podstawowe osadzone w PS
2. jak zmienie w EDYCJA --> USTAWIENIE KOLORU to i tak jak otworzę opcję PRZYDZIEL PROFIL w EDYCJA to widać, że dalej ma inny profil zamiast przypisanego domyślnie tego z kalibracji, który wybrałem w USTAWIANIE KOLORU
Nie chce mi się za każdym razem tego zmieniać. Wolałbym jakby to się dało zrobić odgórnie i żebym nie musiał w to już ingerować --> JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ?
[ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 23:48 ]
Tak w ogóle jak zmieniłem w USTAWIENIACH KOLORU na profil z kalibracji to po otworzeniu nowego RAW-a wyskoczyło mi takie okienko :
"Osadzony profil koloru w dokumencie " tu nazwa foty" nie pasuje do bieżącej przestrzeni koloru RGB. Bieżące reguły zarządzania kolorami RGB usuwają profile, które nie pasują do przestrzeni roboczej"
Jacek(Baton) - Nie 01 Kwi, 2012
No to niezły gips.
Komor - pytanie, czy warto i czy powinno się polegać na tych dostarczonych przez producenta kalibratora?
Może tablica LUT wbudowana w monitor jest jednak lepszym rozwiazanie, bo po coś to robia producenci monitorów.
hijax_pl - Nie 01 Kwi, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | Posiada on wbudowaną tablicę LUT 10 bitową.
Z czym to się je? | Z programem, który potrafi tę tablicę obsłużyć. Oprogramowanie NEC potrafi gadać z kalibratorami X-Rite o ile dobrze pamiętam a i jest sporo oprogramowania alternatywnego do NECowskiego, które ową tablicę obsłuży... AuThoR napisał/a: | a na chwilę obecną bawiłem się kalibratorem i po wykonaniu kalibracji nie widzę różnic między BASIC a ADVANCED. | Różnica jest tylko w sposobie dobrania parametrów. BASIC ma dużo predefiniwoanych nastaw. AuThoR napisał/a: | No to ja mam pierwsze pytanie...
Po kalibracji chciałem zmienić w PS profil koloru z srgb na ten który dostałem po kalibracji, ale...: | Nie do tego służy profil. Profil monitora podłącz w ustawienia systemu - nie PS. AuThoR napisał/a: | Tak w ogóle jak zmieniłem w USTAWIENIACH KOLORU na profil z kalibracji to po otworzeniu nowego RAW-a wyskoczyło mi takie okienko : | Szczerze - doczytaj o zarządzaniu kolorem. To na prawdę nie jest czarna magia - wystarczy paro stronicowy opis i wszystko stanie się jasne.
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2012 09:02 ]
Jacek(Baton) napisał/a: | Może tablica LUT wbudowana w monitor jest jednak lepszym rozwiazanie, bo po coś to robia producenci monitorów. | Jest - bo dzięki temu wysyłasz z komputera pełny 8-bitowy sygnał na składową.
AuThoR - Nie 01 Kwi, 2012
hijax_pl napisał/a: | AuThoR napisał/a:
Po kalibracji chciałem zmienić w PS profil koloru z srgb na ten który dostałem po kalibracji, ale...:
Nie do tego służy profil. Profil monitora podłącz w ustawienia systemu - nie PS. |
Jest ustawiony.
Tak w ogóle jak zmieniłem w USTAWIENIACH KOLORU na profil z kalibracji to po otworzeniu nowego RAW-a wyskoczyło mi takie okienko :
Szczerze - doczytaj o zarządzaniu kolorem. To na prawdę nie jest czarna magia - wystarczy paro stronicowy opis i wszystko stanie się jasne. |
Możesz mi polecić jakiś konkretny artykuł o tym?
Czy może to co w tym linku wygoglowałem wystarczy --> http://www.digit.pl/artyk...e.kolorami.html
Ja pytam bo już nie raz różnego rodzaju artykuły czytałem, które nie dotyczyły strikte problemu/zagadnienia, z którym miałem do czynienia.
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2012 10:54 ]
Nie do tego służy profil. Profil monitora podłącz w ustawienia systemu - nie PS. |
Ale mam to rozumieć, że w PS w opcjach ustawienia koloru nie mam mieć wybranego profilu z kalibracji? Znajomy, który twierdzi, że się zna mówi mi że powinienem ustawić nie adobe rgb nie srgb tylko właśnie ten profil z kalibracji.
Ps. w tym co zlinkowałem nie jest to dokładnie wytłumaczone - pewnie ktoś kto siedzi w temacie więcej nie potrzebuje, ale jak dla mnie? - nie wiem teraz co w sumie mam mieć ustawione.
Ja rozumie że adobe jest "większy" czyli pod druk...że srgb jak publikujemy w necie (tu kiedyś poruszaliśmy problem innych kolorów fot po zapisie w jpg - chodziło o to że ja zapisywałem w adobergb i miałem inne kolory w ps a inne w przeglądarce picasa i dopiero jak zmieniłem na srgb to problem się rozwiązał) i nie miałem pytań do momentu aż skalibrowałem.
Czy możemy podejść do tego łopatologicznie i wyjaśnić ten temat? Bo czytam te artykuły i niby wiem a w sumie nie wiem...
DLA JASNOŚCI:
1. mam skalibrowany monitor
2. mam ustawiony skalibrowany profil jako domyślny
3. jaki profil mam ustawiać w PS w opcjach koloru?
Powiem prosto - nie mam czasu na to żeby siedzieć w necie i czytać co chwilę inny artykuł bo we wcześniejszym nie wyjaśnili dokładnie tego zagadnienia, ale oczywiście jeśli mi ktoś zapoda konkretny link nie omieszkam przeczytać.
AuThoR napisał/a: | Możesz mi polecić jakiś konkretny artykuł o tym? | Proszę bardzo: Color Management by CambridgeInColour AuThoR napisał/a: | Powiem prosto - nie mam czasu na to żeby siedzieć w necie i czytać co chwilę inny artykuł bo we wcześniejszym nie wyjaśnili dokładnie tego zagadnienia, ale oczywiście jeśli mi ktoś zapoda konkretny link nie omieszkam przeczytać.
| Przestrzeń robocza... Czy wiesz co to i do czego jest?
Na chłopski rozum jest to przestrzeń barwna (dany profil?), który mam mieć włączony podczas pracy ze zdjęciem w zależności od tego czy zdjęcie idzie na net czy do druku.
Tak bynajmniej ja to sobie zinterpretowałem
Ps.
Dziękuję za link
No więc tak...po pierwsze żeby nie było, że jestem leń i nie chce mi się szukać przeczytałem cały ten artykuł ARTYKUŁ i właściwie wynika z niego wszystko to co wiedziałem
Czyli to, że najlepiej mieć ustawione w aparacie i w ps adobergb, a podczas pracy podejmujemy decyzję czy chcemy widzieć (a taże później zapisać) zakres kolorystyki adobergb czy też srgb, który da nam takie same kolory w necie.
Dalej jednak nie mam nigdzie informacji czy mam korzystać z tego profilu po kalibracji, który znalazł się na liście rozwijalnej profili w PS. Trochę dla mnie dziwne jeśli nie powinno się z niego korzystać tylko z adobe lub srgb. Myślałem, że właśnie po to kalibrowałem, żeby móc ten profil (skalibrowanych kolorów) używać również w programie PS.
Otwierając jedno zdjęcie trzy razy - za każdym razem z innym profilem:
1. adobeRGB
2. sRGB
2. profil kalibracji "jakaś tam nazwa"
mam 3 różne kolorystycznie zdjęcia - wcześniej na adobe pracowałem jak miałem wywołać foty, na srgb jak wrzucałem do netu i dlatego na chłopski rozum myślałem, że teraz jak ma iść do druku to używam profilu, który wyszedł z kalibracji.
Jacek(Baton) - Nie 01 Kwi, 2012
@AuThoR
To nie jest nic nowego, ani nienormalnego, że widzisz różnicę między :
1. Adobe RGB
2. sRGB
3. Profil po kalibracji.
Mogę się mylić, ale wydaje mi się że profil po kalibracji trzeba załadować do systemu jako domyślny, natomiast w PSie korzystać z przestrzeni roboczej AdobeRGB lub sRGB.
Ja i tak jadę na sRGB począwszy od aparatu, a skończywszy na końcowym pliku do netu czy druku.
Wcześniej używałem AdobeRGB, ale w finalnym etapie przygotowanego zdjęcia np. do netu konwersja z adobe na sRGB była nie do przyjecia jeśli chodzi o kolor skóry w portrecie.
Większość labów zwłaszcza tych ogólnie dostępnych w "Marketach" itp. tak mają maszynki ustawione na sRGB, po to by nie mieć problemów z odczytem przynoszonych do obróbki plików od ludności.
Zresztą i tak 90% społeczeństwa tzw. "pstrykaczy" nie wie z czym to się je, a aparaty kompaktowe na których robią fotki domyślnie mają zapisany w ustawieniach profil sRGB
Jedyny słuszny moim zdaniem jest fakt: uzyskać profil kolorów maszynki od labo w którym wywołujemy odbitki i ten właśnie należy załadować do PSa jako profil roboczy, by nie było później niespodzianek.
Tyle tylko, że niewiele labów udostępnia swoje kolory.
Sam kiedyś zaniosłem tą samą odbitkę w AdobeRGB i sRGB i lab w którym na miejscu zrobiono mi przysługę pokazał, ze nie ma znaczącej różnicy.
Powiem tak Adobe RGB z wiadomych względów miał bardziej nasycone kolory skóry, natomiast odbitka z profilu sRGB jakby mniej i myślę, ze na korzyść bo bardziej naturalnie to wyglądało.
Maszynka jak wspomniałem jest ustawiona na profil sRGB ze względów o jakich pisałem wyżej.
Więc od tej pory przestałem się podniecać profilem i zapisem w przestrzeni Adobe RGB.
P.S.
Choć mam profile kolorów jednego z laboratoriów ponieważ zostały mi udostępnione to i tak z tego nie korzystam, bo cena odbitki jest dość wysoka.
Jacek(Baton) napisał/a: | Mogę się mylić, ale wydaje mi się że profil po kalibracji trzeba załadować do systemu jako domyślny |
Nie mylisz się - trzeba i mam załadowany.
Jacek(Baton) napisał/a: | Jedyny słuszny moim zdaniem jest fakt: uzyskać profil kolorów maszynki od labo w którym wywołujemy odbitki i ten właśnie należy załadować do PSa jako profil roboczy, by nie było później niespodzianek.
Tyle tylko, że niewiele labów udostępnia swoje kolory.
|
Ja opierając się na wizualności wywołanych fot w "przydrożnym" labie, z którego korzystam stwierdziłem po kalibracji, że rozbieżność kolorystyczna jest akceptowalna i nie muszę się za bardzo bać wywoływania.
Ogólnie moje pytania i tak chciałem poprzeć praktycznym spojrzeniem na wydruki w różnych przestrzeniach. Dla kogoś takiego jak ja czyli trochę bardziej zaawansowanego amatora, który przedstawia prace klientom pewne rzeczy wystarczą...dlatego jak wydruk mi m/w pasuje względem jakiegoś wybranego profilu to i tak całą tą teorię odkładam trochę na bok. Nie ze względu, że błędna
AuThoR napisał/a: | Na chłopski rozum jest to przestrzeń barwna (dany profil?), który mam mieć włączony podczas pracy ze zdjęciem w zależności od tego czy zdjęcie idzie na net czy do druku.
Tak bynajmniej ja to sobie zinterpretowałem | I bardzo dobrze. http://www.optyczne.pl/50...Rozdział_2.html AuThoR napisał/a: | Czyli to, że najlepiej mieć ustawione w aparacie i w ps adobergb | Bo ja wiem? zależy od preferencji. Mając w swoim stylu pracy tylko JPGi to faktycznie w parcie trzeba coś ustawiać. Bo z RAWami to raczej nie ma znaczenia co ustawisz... AuThoR napisał/a: | Ogólnie moje pytania i tak chciałem poprzeć praktycznym spojrzeniem na wydruki w różnych przestrzeniach. | To zdanie nie ma najmniejszego sensu jeśli się rozumie co to jest zarządzeni kolorem... AuThoR napisał/a: | Dla kogoś takiego jak ja czyli trochę bardziej zaawansowanego amatora, który przedstawia prace klientom pewne rzeczy wystarczą... | Póki się nie trafi na klienta, który wie o co chodzi - ale fakt.. większość nie ma pojęcia o balansie bieli nawet AuThoR napisał/a: | dlatego jak wydruk mi m/w pasuje względem jakiegoś wybranego profilu to i tak całą tą teorię odkładam trochę na bok. | Bazujesz na łucie szczęścia... Nie tędy droga.
komor - Nie 01 Kwi, 2012
AuThoR napisał/a: | Myślałem, że właśnie po to kalibrowałem, żeby móc ten profil (skalibrowanych kolorów) używać również w programie PS. |
Taki sposób pracy (tzn. edycja w nietypowym profilu) ma sens np. w drukarniach, gdzie przygotowujesz plik pod konkretne (i tylko to jedno) urządzenie i chcesz wykorzystać prawidłowo jego możliwości. Z tym, że wtedy jako profil roboczy ustawiasz profil drukarki/urządzenia, a nie monitora.
Natomiast typowy dla fotografa sposób pracy to taki, w którym monitor kalibrujesz po to, żeby jak najwierniej wyświetlał kolory, natomiast zdjęcia obrabiać chcesz w standardowej przestrzeni, AdobeRGB (np. do druku offsetowego) lub sRGB (np. do odbitek w przydrożnym labie).
Ogólnie moje pytania i tak chciałem poprzeć praktycznym spojrzeniem na wydruki w różnych przestrzeniach.
To zdanie nie ma najmniejszego sensu jeśli się rozumie co to jest zarządzeni kolorem...
AuThoR napisał/a:
Dla kogoś takiego jak ja czyli trochę bardziej zaawansowanego amatora, który przedstawia prace klientom pewne rzeczy wystarczą...
Póki się nie trafi na klienta, który wie o co chodzi - ale fakt.. większość nie ma pojęcia o balansie bieli nawet
AuThoR napisał/a:
dlatego jak wydruk mi m/w pasuje względem jakiegoś wybranego profilu to i tak całą tą teorię odkładam trochę na bok.
Bazujesz na łucie szczęścia... Nie tędy droga. |
hijax_pl, nie obraź się, ale takie odpowiedzi nic nie wnoszą do tematu. Poczytałem trochę, ale moja wiedza jest nadal mała w tym temacie....oczywiście mogę dalej szperać w necie i przedostawać się przez GB informacji, mogę też szukać for, na których będę walczył o odpowiedzi, ale pytam tu bo być może ktoś prosto napisze co i jak.
komor napisał/a: | Taki sposób pracy (tzn. edycja w nietypowym profilu) ma sens np. w drukarniach, gdzie przygotowujesz plik pod konkretne (i tylko to jedno) urządzenie i chcesz wykorzystać prawidłowo jego możliwości. Z tym, że wtedy jako profil roboczy ustawiasz profil drukarki/urządzenia, a nie monitora. | A do czego softproofing? komor napisał/a: | Natomiast typowy dla fotografa sposób pracy to taki, w którym monitor kalibrujesz po to, żeby jak najwierniej wyświetlał kolory, natomiast zdjęcia obrabiać chcesz w standardowej przestrzeni, AdobeRGB (np. do druku offsetowego) lub sRGB (np. do odbitek w przydrożnym labie). | Zgadza się.
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2012 18:15 ]
AuThoR, załóżmy, że napiszę co i jak. Ustawisz sobie PS... I co z tego będziesz miał skoro nadal nie będziesz rozumiał dlaczego tak a nie inaczej? Pojawi się kolejna wersja, zmienią okienko dialogowe.. Będziesz wiedział jak ustawić?
komor napisał/a: | Taki sposób pracy (tzn. edycja w nietypowym profilu) ma sens np. w drukarniach, gdzie przygotowujesz plik pod konkretne (i tylko to jedno) urządzenie i chcesz wykorzystać prawidłowo jego możliwości. Z tym, że wtedy jako profil roboczy ustawiasz profil drukarki/urządzenia, a nie monitora.
Natomiast typowy dla fotografa sposób pracy to taki, w którym monitor kalibrujesz po to, żeby jak najwierniej wyświetlał kolory, natomiast zdjęcia obrabiać chcesz w standardowej przestrzeni, AdobeRGB (np. do druku offsetowego) lub sRGB (np. do odbitek w przydrożnym labie). |
ooo...i taka odpowiedź mi się podoba
Czyli dla uściślenia - nic mi nie da ustawienie skalibrowanego profilu w PS ponieważ to jest profil, który tylko poprawia kolory na moim monitorze, a przestrzenie dalej zostają takimi samymi przestrzeniami kolorystycznymi - tak to zrozumiałem.
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 2012 18:18 ]
hijax_pl napisał/a: | AuThoR, załóżmy, że napiszę co i jak. Ustawisz sobie PS... I co z tego będziesz miał skoro nadal nie będziesz rozumiał dlaczego tak a nie inaczej? Pojawi się kolejna wersja, zmienią okienko dialogowe.. Będziesz wiedział jak ustawić? |
Sory, ale co ma piernik do wiatraka? ustawienie profilu to ustawienie profilu i czy okienko dialogowe będzie okrągłe czy czerwone czy też w menu POMOC jest bez znaczenia bo jego funkcja będzia nadal taka sama.
komor - Nie 01 Kwi, 2012
hijax_pl napisał/a: | A do czego softproofing? |
Od oceny na monitorze.
AuThoR napisał/a: | Czyli dla uściślenia - nic mi nie da ustawienie skalibrowanego profilu w PS ponieważ to jest profil, który tylko poprawia kolory na moim monitorze, a przestrzenie dalej zostają takimi samymi przestrzeniami kolorystycznymi - tak to zrozumiałem. | Czytałeś artykuł, który zalinkowałem?
hijax_pl napisał/a: | Czytałeś artykuł, który zalinkowałem? |
Tak, ale muszę jeszcze raz bo to po ang.
komor napisał/a: | Od oceny na monitorze. | No właśnie. Oceniamy jak wyjdzie na drukarce / labie. Oczywiście pracując na innym profilu, bo gdybyśmy pracowali na docelowym profilu drukarki/laba to po co softproof?
hijax_pl, ja mam wrażenie, że ogólnie temat kumam natomiast może być błąd w tym w jaki sposób pytam o te szczegóły. Część rzeczy jest dla mnie zrozumiała, a nawet logiczna. Widzę jednak, że czegoś nie rozumie i chyba potrzebuję konkretnej odpowiedzi.
Rozumie te rozbieżności wynikające z różnych przestrzeni barwnych poszczególnych urządzeń natomiast dalej nie kumam tego dlaczego nie powinno się używać w PS tego skalibrowanego profilu.
Czy jesteś w stanie mi to jakoś przełożyć na polski dlaczego jest tak a nie inaczej? byłbym zobowiązany...
AuThoR, przestrzeń robocza to taka przestrzeń z definicji uniwersalna. Przestrzeń, w której będziesz pracować by uzyskać zadowolający efekt bez interesowania się gdzie i jak będzie Twoje zdjęcie/grafika prezentowana.
Profile wyjściowe (drukarka/lab) będa pomocne, by to co zrobiłeś przedstawić w najbliższy możliwy sposób, do 100% wykorzystując możliwości urządzenia wyjściowego. Czyli kiedy kierujesz swoje zdjęcie do konkretnego urządzenia. Drukarka - to profil drukarki. Lab? Profil labu zatem.
Weż sobie za przykład Lightrooma. Póki nie wyeksportujesz zdjęcia pracujesz w największej możliwej przestrzeni - przyjmijmy, ze jest to ProPhotoRGB. I w niej dokonujesz wszelkich korekt.
Na końcu swój pracy definiujesz jednak w jakiej przestrzeni chcesz owo zdjęcie wygenerować. Czy to będzie sRGB, czy też Adobe - to zależy już od celu w jaki to zdjęcie tworzysz.
SoftProof - to tylko próba wizualizacji tego jak może obraz wyglądać po np: wydrukowaniu. Do tego używasz profilu drukarki - widzisz różnice w prezentacji gamutu i kolorów i pozwala Ci to te różnice skompensować, o ile nie zadowalają Cię efekty pracy urządzenia drukującego.
Gdybyś w LR pracował w przestrzeni docelowej, np drukarki wszelkie korekty które czynisz odnosiłyby się tyko i wyłącznie do tego konkretnego urządzenia. Próbując wydrukować na innym - zobaczyłbyś najprawdopodobniej zupełnie inną prezentację odcieni i kolorów.
Ci graficy, którzy przygotowują materiał do druku zasadniczo przygotowują go pod konkretną maszynę drukarską. Przecież ich celem nie jest udostępnianie pracy innym. Mogą zatem pominąć etap softproofu i pracować na przestrzeni urządzenia docelowego.
Jaśniej?
hijax_pl napisał/a: | Jaśniej? |
I tak i nie teraz po tym co napisałeś utwierdziłeś mnie w końcu, że myślałem dobrze tyle tylko, że chyba źle się wyrażałem.
Dziękuję ci bardzo za pomoc
A tak na marginesie...rozumie, że g**** komuś daje to, że sobie weźmie profil z labu w przypadku jak nie ma DOBREGO i skalibrowanego monitora...bo cóż z tego, że ustawi sobie profil labu skoro to co widzi podczas obróbki to i tak wykrzywiony obraz jego kiepskiego nieskalibrowanego monitora....PRAWDA CZY FAŁSZ?
AuThoR napisał/a: | I tak i nie | A co nie jest jasne?
Jasne jasne...tylko napisałem bo zapewne temat jest szerszy niż to co do tej pory wiem....przeczytaj to co dopisałem w poście powyżej...,
AuThoR napisał/a: | A tak na marginesie...rozumie, że g**** komuś daje to, że sobie weźmie profil z labu w przypadku jak nie ma DOBREGO i skalibrowanego monitora...bo cóż z tego, że ustawi sobie profil labu skoro to co widzi podczas obróbki to i tak wykrzywiony obraz jego kiepskiego nieskalibrowanego monitora....PRAWDA CZY FAŁSZ? | PRAWDA.
W zasadzie można powiedzieć tak: jak się nie ma skalibrowanego monitora, to należy powstrzymać się od jakichkolwiek operacji modyfikującej kolorystykę...
Starsze osoby, te które miały coś do czynienia z szyciem wiedziały, że w sklepie się nie ogląda czarnej tkaniny. Że zmienia ona kolor w zależności od oświetlenia.
Kalibracja monitora to podstawa. By widzieć poprawnie a nie.. byle jak.
Jedno pytanie....jeśli mam już skalibrowany monitor to w przypadku gdy chcę oddać wywołać zdjęcia na papierze to:
1. powinienem mieć profil labu
2. powinienem go włączyć w ps i na nim pracować w celu odwzorowania barw (kurde...tu dopiszę bo jesteście szczegółowi NA NIM pracować co jest sensowniejsze....lub po pracy go włączyć, aby sprawdzić efekt i jeśli jest dobry to zapisać jpg z tym profilem, a jeśli nie to poprawić), nie powinienem wtedy używać adobergb ani srgb skoro mam profil z labu....
prawda?
dragossani - Nie 01 Kwi, 2012
Jeśli masz skalibrowany, szerokogamutowy monitor, to zdjęcia obrabiaj w AdobeRGB (lub ProPhotoRGB). To taka uniwersalna zasada. Potem przed puszczeniem fotek do labu podepnij w PS ich profil i zerknij czy wszystko jest OK. Jeśli coś razi w oczy to znaczy, że potrzebna jest korekta pod urządzenie używane w labie i należy te korekty nanieść na kopiach fotek, które mają do nich trafić.
dragossani napisał/a: | Jeśli masz skalibrowany, szerokogamutowy monitor, to zdjęcia obrabiaj w AdobeRGB (lub ProPhotoRGB). To taka uniwersalna zasada. Potem przed puszczeniem fotek do labu podepnij w PS ich profil i zerknij czy wszystko jest OK. Jeśli coś razi w oczy to znaczy, że potrzebna jest korekta pod urządzenie używane w labie i należy te korekty nanieść na kopiach fotek, które mają do nich trafić. |
No i bingo...czyli dobrze rozumuje...
AuThoR - Pon 02 Kwi, 2012
komor napisał/a: | więc próbnik Pantone jest tylko pewnym przybliżeniem |
O właśnie....mam pytanie Po zaisnstalowaniu oprogramowania do 1D pro pojawił mi się program Pantone Color Menager...co to niby jest i czy ja muszę jakoś z tego korzystać podczas kalibracji?
Ps. na tą chwilę to mi się wogóle nie chce otworzyć....chyba muszę zainstalować oprogramowanie jeszcze raz
hijax_pl - Pon 02 Kwi, 2012
AuThoR, a masz drukarkę i będziesz zajmować się czymś więcej niż wydrukowaniem swoich fot?
Nie mam drukarki. Zdjęcia będą jedynie na net oraz do druku w punkcie foto.
No to się nie przejmuj
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz....jest sens przy tym co robie ustawiać w acr głębię 16 bitów na kanał? bo kiedyś to przestawiłem z 8 bitów na 16 i przyznam szczerze, że nie pamiętam dlaczego.
AuThoR napisał/a: | jest sens przy tym co robie ustawiać w acr głębię 16 bitów na kanał? | ACR to tylko konwerter przecież... Jak później w PS dalej edytujesz zdjęcia, to lepiej operować na większej głębi koloru.
Jacek(Baton) - Wto 03 Kwi, 2012
dragossani napisał/a: | Jeśli masz skalibrowany, szerokogamutowy monitor, to zdjęcia obrabiaj w AdobeRGB (lub ProPhotoRGB). To taka uniwersalna zasada. Potem przed puszczeniem fotek do labu podepnij w PS ich profil i zerknij czy wszystko jest OK. Jeśli coś razi w oczy to znaczy, że potrzebna jest korekta pod urządzenie używane w labie i należy te korekty nanieść na kopiach fotek, które mają do nich trafić. |
Nie rozumiem sensu tego co piszesz.
Bo jak można ocenić zdjęcie skoro obrabiasz w profilu Adobe lub sRGB, a na sam koniec przydzielasz profil labu dla sprawdzenia czy jest O.K.
Wiadomo, że O.K. nie będzie, albo inaczej, wiadomo że będzie się różnić od profilu adobe czy sRGB i np. wcale nie musi na korzyść.
Więc bardziej logicznym jest załadowanie profilu labu jako roboczego w PSie i na nim pracować, aż do końcowego zapisu pliku pod odbitkę, bo cały czas widzisz co dzieje się ze zdjęciem w postprodukcji.
Wtedy masz pewność, że przynosząc odbitkę do domu i porównując ją z tym samym zdjęciem na monitorze nie zauważysz różnicy lub będzie ona niewielka.
MZ wniosek jest taki, że skoro efekt twojej pracy na profilu labu w PSie Cię zadowala, więc efekt jaki zobaczysz na odbitce również powinien Cię zadowolić, a tym bardziej myślę klienta (odbiorcę) odbitki, który przecież i tak nie widzi różnicy skoro nie ma żadnego wzorca dla porównania.
hijax_pl - Wto 03 Kwi, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | Bo jak można ocenić zdjęcie skoro obrabiasz w profilu Adobe lub sRGB, a na sam koniec przydzielasz profil labu dla sprawdzenia czy jest O.K. | Soft-proof to nie przypisanie profilu, ale chwilowa konwersja do docelowego. Jacek(Baton) napisał/a: | Więc bardziej logicznym jest załadowanie profilu labu jako roboczego w PSie i na nim pracować, aż do końcowego zapisu pliku pod odbitkę, bo cały czas widzisz co dzieje się ze zdjęciem w postprodukcji. | I to rozumowanie jest OK o ile to zdjęcie będziesz używał tylko i wyłącznie do wykonywania odbitki po czym je skasujesz. Lub wykonywania n odbitek w tym samym labie do jego kolejnej kalibracji. Jacek(Baton) napisał/a: | Wtedy masz pewność, że przynosząc odbitkę do domu i porównując ją z tym samym zdjęciem na monitorze nie zauważysz różnicy lub będzie ona niewielka. | O ile oświetlenie pomieszczenia masz ustawione na tą samą wartość co jasność monitora. Ewentualnie używasz specjalnych lamp do przeglądania wydruków.
Wnioski:
- mieć skalibrowany i najlepiej szerokogamutowy monitor.
- w PS pracować w AdobeRGB na plikach PSD
- korzystać z soft-proofa przed wygenerowaniem obrazu do druku.
- eksportować do JPG po skonwertowaniu przestrzeni barwnej do docelowej (nie zmieniamy profilu pliku PSD na którym pracujemy!)
czornyj - Wto 03 Kwi, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | Bo jak można ocenić zdjęcie skoro obrabiasz w profilu Adobe lub sRGB, a na sam koniec przydzielasz profil labu dla sprawdzenia czy jest O.K.
Wiadomo, że O.K. nie będzie, albo inaczej, wiadomo że będzie się różnić od profilu adobe czy sRGB i np. wcale nie musi na korzyść.
Więc bardziej logicznym jest załadowanie profilu labu jako roboczego w PSie i na nim pracować, aż do końcowego zapisu pliku pod odbitkę, bo cały czas widzisz co dzieje się ze zdjęciem w postprodukcji.
Wtedy masz pewność, że przynosząc odbitkę do domu i porównując ją z tym samym zdjęciem na monitorze nie zauważysz różnicy lub będzie ona niewielka.
MZ wniosek jest taki, że skoro efekt twojej pracy na profilu labu w PSie Cię zadowala, więc efekt jaki zobaczysz na odbitce również powinien Cię zadowolić, a tym bardziej myślę klienta (odbiorcę) odbitki, który przecież i tak nie widzi różnicy skoro nie ma żadnego wzorca dla porównania.
|
Profil minilabu można przydzielić (lub włączyć softproofing z opcją zachowania liczb koloru) dla treści wyrenderowanych do sRGB by przewidzieć sposób odwzorowania barw wewnętrznego profilu maszyny (producenci labów zakładają, że zdjęcia zostaną dostarczone w sRGB). Będę z grubsza omawiał jutro temat w trakcie bezpłatnego webinarium, zapraszam:
http://alstor.pl/static/X-Rite_Webinar/
[ Dodano: Wto 03 Kwi, 2012 13:10 ]
komor napisał/a: | Zawsze lepiej jest coś zmieszać z 4 składowych, ale faktem jest, że niesie to ze sobą pewne niebezpieczeństwa. Jak pan Ziutek na maszynie doda któregoś koloru żeby podkręcić ważne zdjęcie na arkuszu, to neutralne szarości idą się gonić. |
Trzeba ukręcić sobie cmyczka ze skrajnie agresywnym GCR. Fakt-faktem wymaga to niestety albo bardzo kosztownego oprogramowania (i1Profiler itp.), albo nauczenia się zaklęć w Argyllu, ale ładnie stabilizuje gradację szarości w światłach i śródtonach (gdzie krzywa przyrostu punktu rastrowego najbardziej lubi odjechać) i czyni ją mniej podatną na defekty metameryczne.
komor - Wto 03 Kwi, 2012
Dyskusja dotycząca pracy nad zdjęciami w przestrzeniach RGB i CMYK została wydzielona do osobnego wątku: Praca nad zdjęciami w przestrzeniach RGB kontra CMYK
Jacek(Baton) - Czw 05 Kwi, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | Więc bardziej logicznym jest załadowanie profilu labu jako roboczego w PSie i na nim pracować, aż do końcowego zapisu pliku pod odbitkę, bo cały czas widzisz co dzieje się ze zdjęciem w postprodukcji. | I to rozumowanie jest OK o ile to zdjęcie będziesz używał tylko i wyłącznie do wykonywania odbitki po czym je skasujesz. Lub wykonywania n odbitek w tym samym labie do jego kolejnej kalibracji.[/quote]
No tylko tak można to rozumieć i tylko wtedy ma to sens.
hijax_pl - Czw 05 Kwi, 2012
Jacek(Baton) napisał/a: | No tylko tak można to rozumieć i tylko wtedy ma to sens. | Ma, ale dla mnie nie ma sensu używanie PS do przygotowania zdjęć do wydruku / wywołania
Jacek(Baton) - Pią 06 Kwi, 2012
hijax_pl napisał/a: | Jacek(Baton) napisał/a: | No tylko tak można to rozumieć i tylko wtedy ma to sens. | Ma, ale dla mnie nie ma sensu używanie PS do przygotowania zdjęć do wydruku / wywołania |
A co? Picassa?
hijax_pl - Pią 06 Kwi, 2012
Lightroom. Dziesięciokrotnie tańszy...
Jacek(Baton) - Nie 08 Kwi, 2012
Od Picassa?
Nieee.
Od PSa owszem.
Maniecki - Czw 01 Maj, 2014
A wracając do wątku źròdłowego:
Czy ktoś z Kolegòw forumowiczòw byłby w stanie przybliżyc ròżnice pomiędzy pajączkiem 3-ciej a 4-tej generacji?
Czyli czy np. Spider 4 Elite wart jest uwagi czy nie przepłacać I poszukać wersji 3.
Angielskim nie błyszczę, ale ze strony producenta jeżeli dobrze zrozumiałem, to 4ka nadaje się zaròwno do kalibracji monitoròw (ròwnież szeroki gamut) oraz telewizorów, laptopów itd. Nie wiem czy 3 miała takie możliwości. Kalibratora nie zamierzam urzywać profesjonalnie, więc uniwersalność jest jak dla mnie zaletą. Stąd kolejne pytanie: czy Spider obsługuje większość producentów (mam laptopa dell I monitor lg)na wypadek wymiany tego co już mam? Na forum czytałem że bodajże monitory Nec'a wymagają indywidualnych kalibratoròw.
Kalibratora mam urzywać nieprofesjonalnie.
MM - Czw 01 Maj, 2014
Trójką szerokiego gamutu nie zrobisz. A co do czwórki... Miałem trójkę, teraz mam coś takiego
http://www.graficzne.pl/i...e-i1display-pro
Jest ZARĄBISTY.
Maniecki - Pon 05 Maj, 2014
Dzięki MM za sugestię.
W sumie to brałem pod uwagę głównie Spider'a, ponieważ w zeszłym roku na targach fotograficznych widziałem asortyment firmy Datacolor. Podejżewam że cena też była niższa niż w sklepach. Ale że najbliższe foto targi już za 3 tygodnie to pójdę i dobrze się rozejże. Jeżeli znajdę X-rite'a to może sie skuszę, bo wiem że zbiera lepsze opinie niż Spider. Chociarz na temat 4 ciągle nie informacji od urzytkowników...Chyba że jest tak źle że po 3 już nikt z forumowiczów nie kupił 4.
MM - Wto 06 Maj, 2014
Ja zbierałem opinie od speców/fanatyków jakości obrazu i zarządzania barwą na łódzkich targach foto jak wybierałem sobie monitor. Wszyscy polecili mi X-rite'a a ja wyboru nie żałuję.
hijax_pl - Sro 07 Maj, 2014
Potwierdzam słowa MM - nowe kolorymetry małpy, tzn i Xrite iDisplay Pro i jego "protoplasta" ColorMunki Display o obciętym sofcie jedynie (sprzętowo są identico) dzięki bardzo dobrej kalibracji świetnie się spisują z szerogkogamutowcami.
Maniecki - Pon 12 Maj, 2014
MM napisał/a: | Ja zbierałem opinie od speców/fanatyków jakości obrazu i zarządzania barwą na łódzkich targach foto jak wybierałem sobie monitor. Wszyscy polecili mi X-rite'a a ja wyboru nie żałuję. |
MM wygląda na to, że muszę Ci wierzyć na słowo, niestety do Łodzi mam za daleko,(na chwilę obecną bliżej mi do Toronto) ale skoro tamtejsi fanatycy jakości tak twierdzą, to równierz zaczynam się przekonywać.
Jak wspomniałem fotografią zajmuję się amatorsko, więc czy jest sens kupowania droższego X-Rite i1 Display Pro czy wystarczy X-Rite i1 ColorMunki Display? Czy róznica w cenie warta jest "obciętego softu"-jak zauważył hijax_pl
Zwłaszcza że znalazłem ten oto link:
http://monitory.mastiff.p...isplay-pro.html
w którym można było wyczytać co następuje :
Pyt.: jak jest przeciętna żywotność urządzenia, mój i1 ma już blisko dwa lata używany co najmniej 2-4 razy w miesiącu ?
Odp.: Prodcent nie deklaruje trwałości, ale na bazie okresów międzycetryfikacyjnych urządzeń profesjonalnych oraz praktyki, można stwierdzić, że nie przekracza 2-3 lat.
Nie znam szczegułów technicznych ani zasady działania kolrymetrów ale rozumiem że występuje w nich podzespół który zurzywa się samoczynnie po wspomnianych 3 latach. A intensywne urzytkowanie może ten okres skrócić do lat 2
Czy również zetknęliście się z informacją o tak krótkim okresie przydatności do urzycia kolorymetrów (niezależnie od marki)?
hijax_pl - Pon 12 Maj, 2014
Certyfikaty sa potrzebne gdy ktoś ma dać absolutna gwarancje poprawności pracy a klienta na bazie takiego zobowiązania oferuje jakieś odpłatne usługi. I tak, nie ma znaczenie co to za urządzonie, średni okres seryfikacyyjny to 2-5 lat.
Zapytam tak - jakie zaufanie masz co linijek kupowanych w sklepach? Znasz tolerancje wykonania?
MM - Pon 12 Maj, 2014
Jeżeli jesteś amatorem to się tymi certyfikacjami kompletnie nie przejmuj.
Maniecki - Pon 12 Maj, 2014
hijax_pl napisał/a: | Certyfikaty sa potrzebne gdy ktoś ma dać absolutna gwarancje poprawności pracy a klienta na bazie takiego zobowiązania oferuje jakieś odpłatne usługi. I tak, nie ma znaczenie co to za urządzonie, średni okres seryfikacyyjny to 2-5 lat.
Zapytam tak - jakie zaufanie masz co linijek kupowanych w sklepach? Znasz tolerancje wykonania? |
hijax_pl nie zależy mi na żadnym papierku, chcę usłyszeć od Kolegów forumowiczów że spokojnie mogę urzywać kolorymetru przez 5-6 lat bez specjalnej katastrofy dla moich amatorskich fotek. Rozumiem że monitor skalibrowany nawet 3-4 letnim kalibratorem będzie ciągle lepszy od nie skalibrowanego.Mówimy również o monitorach nieprofesjonalnych.
A wracając do mojego poprzedniego postu (bo głównie o to mi chodziło) czy warto doplacić za Display Pro czy wystarczy Colormunki Display?
hijax_pl - Pon 12 Maj, 2014
Maniecki napisał/a: | Rozumiem że monitor skalibrowany nawet 3-4 letnim kalibratorem będzie ciągle lepszy od nie skalibrowanego.Mówimy również o monitorach nieprofesjonalnych. | Tak jest.
Maniecki napisał/a: | czy warto doplacić za Display Pro czy wystarczy Colormunki Display? | Porównywałeś co dostajesz w zamian? http://blog.xritephoto.co...-i1display-pro/
Maniecki - Nie 18 Maj, 2014
Dzięki hijax_pl, widzę że człowieki z Łodzi naprawdę znają się na rzeczy .
Na chwilę obecną zostanę przy Colormunki Display... chyba że na targach znajdę 1Display Pro w atrakcyjnej cenie
A przeglądając stronę producenta (że też wcześniej nie wpadłem by tam zajżeć ) znalazłem ich instrukcję dotyczącą zarządzania kolorem a tam na stronie 4 rycina przedstawiająca celowość kalibracji.Do obejżenia na:
http://xritephoto.com/doc...nagement_EN.pdf
(nikomu nie ujmując)Większej łopatologii nie widziałem. Powinno być jasne dla wszystkich.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za opinie.
Wojmistrz - Sro 28 Maj, 2014
Teraz ja się podłączę do tematu. Zestaw kalibracja monitora i drukarki. Do tej pory pożyczałem co kilka tygodni, a teraz nie mam od kogo. Zmieniłem dostawcę tuszów (ciss) i za dwa tygodnie muszę kupić monitor 4k niestety TN. Spyder3Studio praktycznie nie do dostania, więc co taniego w zamian. Zastanawiam się nad Spyder4Studio lub ColorMunki XRIT350, ale oba chwilowo za drogie. Jest coś tańszego, czym w miarę poprawnie skalibruję zestaw?
MM - Sro 28 Maj, 2014
Wojmistrz napisał/a: | za dwa tygodnie muszę kupić monitor 4k |
Szkoda, że musisz.
Na targach w Łodzi był monitor NEC-a w specyfikacji 4K. Co prawda bez oznaczeń firmowych, ale już na legalu ma się pojawić na jesień w sprzedaży.
Wojmistrz - Sro 28 Maj, 2014
Ale nie sądzę by kosztował 429 funtów
szlicnykotek - Pią 29 Sty, 2016
Czy jest jakiś sens kalibrować takim sprzętem jak np. X-Rite i1Display matrycę w laptopie gdzie matryca
ma w specyfikacji "display" tylko 6 bitów ?
Żeby było weselej trudno znaleźć nowego laptopa do ok. 3500 zł który oferowałby coś lepszego.
Oczywiście wydajnościowo do internetu, poczty a nawet do grania laptop za 2.500 spokojnie wystarczy.
Przeciętny oglądacz internetu, konsument treści - również zdjęć, ale też klient sklepów internetowych,
używa monitora który nie jest w stanie wyświetlić pełnego sRGB, podczas gdy ceny w detalu takich wyświetlaczy
do laptopów są zaskakująco niskie.. jak dla mnie absolutne kuriozum,
co z tego, że będę dopracowywał każdy detal i kolory w swoich zdjęciach czy projektach jak nikt tego nie zobaczy ?
No chyba, że koledzy po fachu, pożytek z tego taki, że najwyżej się "zainspirują", raczej nie kupią.
Cierpi na tym też ehandel i nie tylko, bo nie dość że monitory w tanich laptopach są kiepskie to do tego źle skalibrowane,
najczęściej obrzydliwie za niebieskie. Jak ktoś nie wierzy niech idzie sobie do jakiegoś sklepu nie dla idiotów i otworzy
sobie paletę barw np. w programie paint, wstrząsające przeżycie.
Wojmistrz - Pią 29 Sty, 2016
6-bit? To nie tak. To widocznie jakaś TN gdzie masz 6+2bit co zaraz wyjaśnię. Nawet najsłabsze VA są 8-bit a 6+2bit to ultraszybka technologia TN przydatna zwłaszcza przy grach. Z drugiej strony nie ma co narzekać, bo te nowe panele TN z owy systemem ulepszenia obrazu nie dają odczuć straty barw. Wspomniane 2-bit to Frame Rate Control (FRC), który pozwala matrycą TN na wyświetlanie jednego piksela w czterech dodatkowych stanach i w ten sposób emulują 8bitowe odcienie, czyli niby 16777216 kolorów zamiast 262144. To dokładnie tak, jak byś używał FaderND i do tego jeszcze dodatkowo dwóch filtrów ND. Wydajność FaderaND to wydajność samej technologii TN, a dwa filtry potrafią mieć cztery stany - brak, założony jeden, założony drugi, założone oba.
Czy warto to kalibrować? Prawie się nie da ale zawsze to lepiej niż nie kalibrować wcale, oczywiście jeśli masz taką możliwość, bo na pewno nie kupił bym specjalnie kalibratora pod taką matrycę. Nie przykładał bym zbyt dużej wagi do takiej kalibracji, więc jednorazowo, po instalacji systemu czy zmianie sterowników.
Zastanawia mnie, dlaczego szukając laptopa do zdjęć szukasz w modelach do gier? To one posiadają owe matryce ze względu na latencję rzędu 2ms. Nie znam obecnego rynku polskiego, ale tu gdzie mieszkam szukając sprzętu na wstępie odrzucam wszystkich na matrycach TN i VA i nadal mam dziesiątki modeli do wyboru.
nie szukam, mam do czynienia od czasu do czasu z takim laptopem,
według mnie TN nie ma sensu w 2016 roku, emulacja kolorów ?
Rzeczywiście wygląda jak emulacja. Kiedy pojawiły się pierwsze monitory TFT
kupiłem taki jeden i całkiem możliwe, że wyświetlał nawet lepiej.
Wyświetlanie kolorów conajmniej poprawne to według mnie rzecz podstawowa,
poza tym gracz też powinien widzieć dobry kolor, nawet tanie ipsy mają
już niezły czas reakcji, istnienie technologii TN to jakiś sztuczny
stan, przydałaby się jakaś standaryzacja ze strony UE, jeśli mogą mówić rybakom ile łowić
śledzi, to mogą też nakazać sRGB jako standard, bo jak napisałem niezbyt wiele wynika
z wysublimowanej edycji kolorów na drogich ipsach jeśli prawie nikt tego nie widzi.
Bardzo wiele sklepów nie informuje klienta z jakim będzie miał do czynienia ekranem....
Mało tego, często nawet w specyfikacjach producenta nie ma info o tym.
TN to pierwsza technologia, a nie jakiś sztuczny twór do tego nadal rozwijana.
Mam dla dzieciaków taki monitor 23,6" i grach czy bajkach wyświetla kolorki całkiem ładnie... dopóki od czasu do czasu nie muszę go zarekwirować do różnych projektów i postawić przy 10bitowych kalibrowanych IPS. Wtedy jest tragedia
dzieciom oczu nie psuj, postaw im jakiegoś ips-a za 200£
wiem że tn-y były pierwsze, ale wolałbym o nich zapomnieć,
mam na myśli to że obecność ich na rynku nie ma już sensu,
bo niska cena wynika tylko z ogromnego popytu na jakieś tanie matryce,
nie muszą to być TN-y, mogą to być też tanie ipsy...
matryce ips 15,6 do laptopów są już bardzo tanie
Ma sens, bo jest tani, ma najszybsze odświeżanie i praktycznie brak opóźnień. Najlepsze modele potrafią mieć latencję 0.03ms i są stosowane przez bogatych graczy.
szlicnykotek - Sob 30 Sty, 2016
Nawet gdybym w to uwierzył - bogatych ale chyba ślepych, nowe gry to nie animacje GIF,
TN to tylko 6 bitów, samo zdanie "emulacja kolorów" brzmi absurdalnie, a Ty mi próbujesz
to dalej sprzedać , i do tego na forum optyczne. Już wielu kupiło, wystarczy.
Mocne laptopy do gier mają różne matryce, jeśli nie S-IPS to MVA, ale na pewno nie TN.
To nie rok 2006 tylko 2016...
Wojmistrz - Sob 30 Sty, 2016
Możesz nie wierzyć, ale zawodnicy gier zwłaszcza FPP/FPS po prostu są skazani na TN, bo żadna inna technologia nie pozwala na takie latencje.
Zapytaj wujka Google: "monitor dla zawodowego gracza".
Dla przykładu, Philips się chwali jednym z modeli dla graczy, że jego matryce są wykonane w oparciu o panele TN, mają 98% pokrycia sRGB przy odświeżaniu 144Hz i czasie reakcji poniżej 1ms.
szlicnykotek - Sob 30 Sty, 2016
...mhm, muszą to jakoś sprzedać, więc wciskają graczom.
Jednak w te 98% sRGB po prostu nie wierzę.
komor - Nie 31 Sty, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Dla przykładu, Philips się chwali jednym z modeli dla graczy, że jego matryce są wykonane w oparciu o panele TN, mają 98% pokrycia sRGB przy odświeżaniu 144Hz i czasie reakcji poniżej 1ms. |
A nie jest to coś z cyklu audiofilskich kabli pochłaniających szkodliwe emocje itd.?
Wojmistrz - Nie 31 Sty, 2016
Zadałeś dobre pytanie, dlatego postanowiłem sam poszukać, jak to jest. Zerknij na to http://www.tftcentral.co....ell_s2716dg.htm.
MM - Pon 01 Lut, 2016
komor napisał/a: | A nie jest to coś z cyklu audiofilskich kabli pochłaniających szkodliwe emocje itd.? |
Nie wnerwiaj audiofilskiej braci. Bo choć sam początkowo nie wierzyłem to lekko osłupiałem jaka jest różnica pomiędzy kabelkiem za kilka złociszy a czymś naprawdę tanim, ale dedykowanym. Choć może disco polo nagrane w garażu i odtwarzane w mp3 będzie brzmiało tak samo beznadziejnie...
komor - Pon 01 Lut, 2016
MM, ja nie mówię o różnicy między paździerzem a przyzwoitymi kablami/monitorami/samochodami. Mówię o wymyślaniu kosmosu w celu zerżnięcia zamożnego klienta. W przypadku monitora dla graczy chodziłoby zaś mi o przyciągnięciu targetu i zwróceniu na siebie uwagi w gąszczu tanich ofert.
Wojmistrz, ciekawy testy, ale strasznie długi. Jest tam w zestawieniu także mój U2515H, więc jak będę miał chwilę to przeczytam całość. Tymczasem jakieś konkluzje dotyczącego problemu? Ściema czy rzeczywiście komuś potrzebne te giercowe super-szybkie panele, które zapewne mają inne wady w zamian za te zalety?
Wojmistrz - Pon 01 Lut, 2016
Test długi, bo jak widać nawet je rozbebeszają.
Gracze dynamicznych gier robią wszystko, by skrócić czas reakcji. Niby nic, ale np w wyścigach gdzie trasa jest jednak przewidywalna, wystarcza odpowiednio wcześniej zareagować, to w FPP/FPS gdzie są ultra szybkie reakcje innych graczy okazuje się, że kilka ms już ma znaczenie. Dlaczego? Bo to czasy GtG, a czasy faktycznej latencji są wyższe. W IPS faktyczne czasy dochodzą do ponad 300ms, w dobrych, z oznaczeniami 4ms ±1, czasy nie schodzą poniżej 80ms. Nie wiem natomiast jak to jest przy TN, ale ci zarabiający gracze kupują tylko TN.
Wracając do tematu, jak widać, faktycznie sRGB przestaje być problemem.
komor - Pon 01 Lut, 2016
Wojmistrz, dziękuję za wytłumaczenie. Teraz przynajmniej wiem, czemu zawsze mnie gówniarzeria ogrywa w Tactical Ops! Nie mam monitora TN!
szlicnykotek - Pon 01 Lut, 2016
Napiszę tak, zainwestowali w to żeby TN pokazywało kolory - przy IPS ślepa uliczka, tak czy siak,
to teraz robią taki PR, oprócz IPS i LPS są jeszcze inne technologie, chyba MVA ale było jeszcze inne oznaczenie,
nie pamiętam teraz dokładnie, i to te monitory często występują w zestawach dla graczy,
w lapach Alienware (teraz to Dell-e, ale marka dalej istnieje) dla graczy są IPS-y.
komor napisał/a: | Wojmistrz, dziękuję za wytłumaczenie. Teraz przynajmniej wiem, czemu zawsze mnie gówniarzeria ogrywa w Tactical Ops! Nie mam monitora TN! |
to mogą być też lagi na portach, kablach czy sieci, ale możliwe, że na neuronach
MM - Pon 01 Lut, 2016
komor napisał/a: | Wojmistrz, dziękuję za wytłumaczenie. Teraz przynajmniej wiem, czemu zawsze mnie gówniarzeria ogrywa w Tactical Ops! Nie mam monitora TN! |
Ja takich cwaniaków niezmiennie zapraszam na prawdziwą strzelnicę. Połowa by pewnie odwrotnie załadowała amunicję...
komor - Pon 01 Lut, 2016
MM, wszystko jasne, ale na strzelnicy nie da się jednocześnie celnie strzelać, biegać, odbijać się od ścian i lądować po odbiciu na dachu autobusu. Tylko na filmach kung-fu tak się da. No i w Tactical Ops.
szlicnykotek - Wto 02 Lut, 2016
MM napisał/a: | komor napisał/a: | Wojmistrz, dziękuję za wytłumaczenie. Teraz przynajmniej wiem, czemu zawsze mnie gówniarzeria ogrywa w Tactical Ops! Nie mam monitora TN! |
Ja takich cwaniaków niezmiennie zapraszam na prawdziwą strzelnicę. Połowa by pewnie odwrotnie załadowała amunicję... |
Możliwe, że amunicję załadują źle, ale refleks mogę mieć lepszy bo częściej trenują w akcji.
Wojmistrz - Wto 02 Lut, 2016
szlicnykotek, naciskałeś kiedyś spust broni palnej? Choćby taki kbks?
szlicnykotek - Wto 02 Lut, 2016
tylko kalasznikow
a grałeś kiedyś w fps-a 12-14 godzin bez przerwy jak niektórzy z "wytrawnych" graczy,
miałem kiedyś takich kolegów w pracy, którzy robili sobie fps-owe weekendy, siadali do komputerów
o 15-16-tej w sobotę i wstawali od nich nad ranem w niedzielę, nie wiem co z potrzebami fizjologicznymi,
nie pytałem.
.. i jeszcze z jakiejś myśliwskiej dwulufówki, nie wiem co to było tak precyzyjniej, ale odrzut miało dość potężny.
|
|