Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepsza 7x42
Autor Wiadomość
adaher 
Maniak

Wysłany: Czw 05 Lis, 2020   Najlepsza 7x42

Witam.
Rozpoczynam właśnie na poważnie polowanie na możliwie najlepszą (nie najdroższą :smile: ) lornetkę 7x42! Do tych parametrów przymierzam się już od jakiegoś czasu i przyszedł w końcu czas na czyny :smile:
Przeczytałem już 1500, 100, 900 testów i już wystarczy...
Miałem wielką nadzieję, że spore rozeznanie poczynię w Łochowie, ale wiadomo...
Nie mam dużego doświadczenia z tymi parametrami, żeby nie powiedzieć zerowe. Chciałbym, żeby Koledzy podzieli się swoimi spostrzeżeniami, choć i tak na końcu przeważą osobiste preferencje... No ale nie zaszkodzi przecież zagaić tematu :smile:

Moje typy przedstawiłem w kolejności od lewej na zdjęciu (mam nadzieję Arek, że pozwolisz na skorzystałem z Twoich zdjęć :smile: Jeśli nie to oczywiście usunę...)
Po porównaniu SLC z Trinovidem przez Arka (jeszcze raz dziękuję) odwróciłem kolejność tych dwóch modeli, wcześniej skłaniałem się bardziej ku Trinovidowi...

Na FL raczej nie mogę sobie w tym momencie pozwolić z resztą i tak są nie do dostania, ale myślę jednak, że są na szczycie mojej listy!
Raczej nie biorę pod uwagę EDG, po pierwsze za droga, po drugie raczej w 7x nie chcę płaskiego pola (mam już w EL...) Habicht natomiast ma pole za małe...
Mam zamiar kupić lornetkę używaną, ew. odsprzedać i kupić jakąś inną, lepszą, bardziej mi odpowiadającą. Nie wykluczam przetestowania większej liczby modeli :smile:
Co tam Koledzy ciekawego podpowiecie? :smile:

Pozdrawiam Serdecznie i z góry dziękuję za sugestie :smile:

Best7x42.jpg
Plik ściągnięto 6181 raz(y) 124,32 KB

Reklama

adaher 
Maniak

Wysłany: Czw 05 Lis, 2020   Re: Najlepsza 7x42

Oczywiście z 7x miałem do czynienia (x35,x50, od jakichś 35lat... :smile: ) Słabiej z formatem 7x42...

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Czw 05 Lis, 2020   

Spróbuj kupić Zeissa 7x42 FL , pobawisz się rok , może nawet dwa . Ja zawsze chętnie go od Ciebie odkupię :) .

Wiking69 
Optyczny

Z tej kolekcji tylko Zeiss Dialyt 7x42 jest lornetką z duszą , optycznie to inna epoka . Słabszy kontrast , mniej nasycone kolory , gorsza ostrość na brzegu . Ale kiedy trzymam ją w ręku mam wrażenie że jestem Królem Rock and Rolla :) .

Wiking69 
Optyczny

Skoro jednak masz już EL-a , to oznacza że poprzeczkę ustawiłeś naprawdę bardzo wysoko . Jeżeli Zeiss wypuści na rynek 7x42 SF z polem widzenia 160 metrów będziemy w niebie . Ale do tego czasu żadna siódemka z wyżej wymienionych nie powali Cię na kolana . Możesz zyskać tylko większą głębię ostrości .

adaher 
Maniak

Dzięki Wiking za odpowiedź :smile:
Poprzeczka może i postawiona wysoko, ale bez przesady :smile: Kiedy jednocześnie używałem El i Ultravida to nie mógłbym absolutnie powiedzieć, że Leica nie miała duszy (choć naukowiec wolałby mówić nie o duszy, a o splocie różnych właściwości optycznych, wykresu transmisji, odpowiedniej krzywizny pola, głębi pola/ostrości itd... :smile: ) No ale jeśli mamy używać terminologii poetycko-metafizycznej to Leice duszy bym nie odbierał... :smile: Wprawdzie nie miałem przyjemności patrzenia przez UV 7x42 ale 8x42 zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie!
Generalnie oprócz głębi ostrości zależy mi także na większej stabilności obrazu, na większym polu i większej/"łatwiejszej" źrenicy.
Generalnie muszę się przekonać osobiście co mi najbardziej odpowiada. Gdyby tak znalazł się ktoś z taką kolekcją jak na zdjęciu... ech... Przyjechałbym z bardzo dobrym winem i jeszcze dodatkowo udzieliłbym profesjonalnej lekcji gry na gitarze :smile:

adaher 
Maniak

Wczoraj Moja Druga Połowa powiedziała, że jeśli już mam kupować lornetkę to tylko Leikę, 10x50 bardzo lubiła :smile: A wiadomo, taka prośba od Żony to jak rozkaz... :smile: Generalnie Żona nie lubi jak kupuję lornetki, więc jak mawiał poeta to był miód w moich uszach :lol:

Arek 
Redaktor

Jak się żonie podoba, to nie ma co dyskutować :)

adaher 
Maniak

Z moją Ukochaną stosuję metodę "stopa w drzwi"(z resztą Ona o tym wie :smile: taka gierka... :smile: ) Na szczęście całkowicie nie wyklucza FL. A Dialyt się jej kojarzy z przedwojennymi filmami i za bardzo nie chciała by takiej nosić :sad: (wersja oficjalna to lornetka dla Niej... :smile: też już dawno mnie rozgryzła... :cool: )
Na szczęście Ultravid pasuje i jej i mnie :smile:

3mnich 
Entuzjasta

Miałem przy oku nie raz wszystkie pokazane przez Ciebie okazy, to jest niewątpliwie czołówka. Dla mnie osobiście numerem jeden jest lornetka z poza tej listy, co prawda nie 7x42, ale 7x45 i trochę ciężka, bo 1200 gram, ale optycznie nr1.
Transmisja nocna 95% zmierzona przez Gijs van Ginkel.
Miałem dwa egzemplarze i poluję na trzeci, ufam, że dożywotni...
:cool:

Best of the Best.JPG
Plik ściągnięto 6030 raz(y) 226,83 KB

adaher 
Maniak

Dziękuję za wszelkie sugestie... :smile:
Czytałem o "nocnej sowie" właśnie ostatnio na Cloudynight, oprócz wagi i wcinających się w dłonie elementów obudowy same superlatywy :smile: nigdy nie mówię nigdy...

Whisky 
Uczestnik

To ja tylko lekko zageszcze klimat...
Meopta 7x42 - Wszelkie obserwacje tym instrumentem to czysta przyjemnosc.

adaher 
Maniak

Whisky, Meopta tak trochę z przypadku znalazła się na końcu zdjęcia... Wprawdzie nie miałem 7x42 przy oku, ale miałem okazję patrzeć przez kilka innych modeli i wszystkie zrobiły na mnie duże wrażenie! Mam na myśli meostary, meopro były średnie.

3mnich, napisz coś czem prędzej bo Ci trzy 6óstki w postach wiszą groźnie! :lol:

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Lis, 2020   

Zeiss 7x45 to najbardziej solidna dachówka jaką miałem w rękach . Zarząd Zeissa w tamtych czasach chyba nie znał takiego słowa jak oszczędność :) . Dali wszystko co mieli najlepsze , dlatego lornetka swoje waży . Kiedy wziąłem ją do ręki Zeiss o mało nie wyśliznął mi się z rąk , aż się wystraszyłem . Niestety ergonomia i ciężar to słaba strona tej wspaniałej siódemki . Optyka jest wspaniała , ale muszle oczne nie mają żadnej regulacji . Dlatego zamiast 151 metrów pola widzenia , widziałem około 140 metrów .

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Lis, 2020   

Meopta 7x42 jest moim zdaniem lornetką najwyższej klasy . Wstyd się przyznać :) , ale obraz w niej bardziej mi się podobał niż w Leice 7x42 BN .

Odpowiedz do tematu