Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Rozpoczynam właśnie na poważnie polowanie na możliwie najlepszą (nie najdroższą ) lornetkę 7x42! Do tych parametrów przymierzam się już od jakiegoś czasu i przyszedł w końcu czas na czyny
Przeczytałem już 1500, 100, 900 testów i już wystarczy...
Miałem wielką nadzieję, że spore rozeznanie poczynię w Łochowie, ale wiadomo...
Nie mam dużego doświadczenia z tymi parametrami, żeby nie powiedzieć zerowe. Chciałbym, żeby Koledzy podzieli się swoimi spostrzeżeniami, choć i tak na końcu przeważą osobiste preferencje... No ale nie zaszkodzi przecież zagaić tematu
Moje typy przedstawiłem w kolejności od lewej na zdjęciu (mam nadzieję Arek, że pozwolisz na skorzystałem z Twoich zdjęć Jeśli nie to oczywiście usunę...)
Po porównaniu SLC z Trinovidem przez Arka (jeszcze raz dziękuję) odwróciłem kolejność tych dwóch modeli, wcześniej skłaniałem się bardziej ku Trinovidowi...
Na FL raczej nie mogę sobie w tym momencie pozwolić z resztą i tak są nie do dostania, ale myślę jednak, że są na szczycie mojej listy!
Raczej nie biorę pod uwagę EDG, po pierwsze za droga, po drugie raczej w 7x nie chcę płaskiego pola (mam już w EL...) Habicht natomiast ma pole za małe...
Mam zamiar kupić lornetkę używaną, ew. odsprzedać i kupić jakąś inną, lepszą, bardziej mi odpowiadającą. Nie wykluczam przetestowania większej liczby modeli
Co tam Koledzy ciekawego podpowiecie?
Pozdrawiam Serdecznie i z góry dziękuję za sugestie
Z tej kolekcji tylko Zeiss Dialyt 7x42 jest lornetką z duszą , optycznie to inna epoka . Słabszy kontrast , mniej nasycone kolory , gorsza ostrość na brzegu . Ale kiedy trzymam ją w ręku mam wrażenie że jestem Królem Rock and Rolla .
Skoro jednak masz już EL-a , to oznacza że poprzeczkę ustawiłeś naprawdę bardzo wysoko . Jeżeli Zeiss wypuści na rynek 7x42 SF z polem widzenia 160 metrów będziemy w niebie . Ale do tego czasu żadna siódemka z wyżej wymienionych nie powali Cię na kolana . Możesz zyskać tylko większą głębię ostrości .
Dzięki Wiking za odpowiedź
Poprzeczka może i postawiona wysoko, ale bez przesady Kiedy jednocześnie używałem El i Ultravida to nie mógłbym absolutnie powiedzieć, że Leica nie miała duszy (choć naukowiec wolałby mówić nie o duszy, a o splocie różnych właściwości optycznych, wykresu transmisji, odpowiedniej krzywizny pola, głębi pola/ostrości itd... ) No ale jeśli mamy używać terminologii poetycko-metafizycznej to Leice duszy bym nie odbierał... Wprawdzie nie miałem przyjemności patrzenia przez UV 7x42 ale 8x42 zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie!
Generalnie oprócz głębi ostrości zależy mi także na większej stabilności obrazu, na większym polu i większej/"łatwiejszej" źrenicy.
Generalnie muszę się przekonać osobiście co mi najbardziej odpowiada. Gdyby tak znalazł się ktoś z taką kolekcją jak na zdjęciu... ech... Przyjechałbym z bardzo dobrym winem i jeszcze dodatkowo udzieliłbym profesjonalnej lekcji gry na gitarze
Wczoraj Moja Druga Połowa powiedziała, że jeśli już mam kupować lornetkę to tylko Leikę, 10x50 bardzo lubiła A wiadomo, taka prośba od Żony to jak rozkaz... Generalnie Żona nie lubi jak kupuję lornetki, więc jak mawiał poeta to był miód w moich uszach
Z moją Ukochaną stosuję metodę "stopa w drzwi"(z resztą Ona o tym wie taka gierka... ) Na szczęście całkowicie nie wyklucza FL. A Dialyt się jej kojarzy z przedwojennymi filmami i za bardzo nie chciała by takiej nosić (wersja oficjalna to lornetka dla Niej... też już dawno mnie rozgryzła... )
Na szczęście Ultravid pasuje i jej i mnie
Miałem przy oku nie raz wszystkie pokazane przez Ciebie okazy, to jest niewątpliwie czołówka. Dla mnie osobiście numerem jeden jest lornetka z poza tej listy, co prawda nie 7x42, ale 7x45 i trochę ciężka, bo 1200 gram, ale optycznie nr1.
Transmisja nocna 95% zmierzona przez Gijs van Ginkel.
Miałem dwa egzemplarze i poluję na trzeci, ufam, że dożywotni...
Dziękuję za wszelkie sugestie...
Czytałem o "nocnej sowie" właśnie ostatnio na Cloudynight, oprócz wagi i wcinających się w dłonie elementów obudowy same superlatywy nigdy nie mówię nigdy...
Whisky, Meopta tak trochę z przypadku znalazła się na końcu zdjęcia... Wprawdzie nie miałem 7x42 przy oku, ale miałem okazję patrzeć przez kilka innych modeli i wszystkie zrobiły na mnie duże wrażenie! Mam na myśli meostary, meopro były średnie.
3mnich, napisz coś czem prędzej bo Ci trzy 6óstki w postach wiszą groźnie!
Zeiss 7x45 to najbardziej solidna dachówka jaką miałem w rękach . Zarząd Zeissa w tamtych czasach chyba nie znał takiego słowa jak oszczędność . Dali wszystko co mieli najlepsze , dlatego lornetka swoje waży . Kiedy wziąłem ją do ręki Zeiss o mało nie wyśliznął mi się z rąk , aż się wystraszyłem . Niestety ergonomia i ciężar to słaba strona tej wspaniałej siódemki . Optyka jest wspaniała , ale muszle oczne nie mają żadnej regulacji . Dlatego zamiast 151 metrów pola widzenia , widziałem około 140 metrów .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 17