Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzięki wszystkim za cenne uwagi...ale zaczynam powoli dochodzić do wniosku, że nie ma tak naprawdę optymalnego wyboru przy tej klasie sprzętu...nie jestem zawodowcem i nigdy nim nie zostanę, więc nie ma sensu zbytnio się stresować...nie mam zamiaru zostać zakładnikiem "nachalnego" marketingu...a zacznę cieszyć się swoją pierwszą lustrzanką...a przede wszystkim uczyć się i jeszcze raz uczyć warsztatu...
Moją pierwsza lustrzanką prawdopodobnie będzie body Canon 40d lub Pentax k20d z kitowym obiektywem...poczekam jeszcze trochę aż ceny będą bardziej przystępne i wtedy zdecyduje ostatecznie...
gregorisan, w czerwcu/lipcu tak zwani analitycy mowili, ze do konca roku barylka ropy bedzie kosztowac ponad 200USD. I co? Rownie dobrze mozna do wrozki isc i pytac.
gregorisan, w czerwcu/lipcu tak zwani analitycy mowili, ze do konca roku barylka ropy bedzie kosztowac ponad 200USD. I co? Rownie dobrze mozna do wrozki isc i pytac.
Wiem, wiem że tak zwani eksperci bardzo często się mylą (czytaj oszukują) i dlatego to oczko było na końcu wypowiedzi...i tak dopiero planuje zakup po wakacjach więc będę cierpliwie czekał
To do tego czasu baaardzo duzo sie moze zmienic. Nie mowiac juz o straconych okazjach do zrobienia fajnych zdjec.
Mam jeszcze swojego H10...więc dla chcącego nic trudnego Zastanawia mnie tylko czy za kilka miesięcy w pełnej ofercie będzie jeszcze 40d bo krążą już jakieś ploteczki o następcy 50d...no i wciąż nęcąca perspektywa z zakupem Pentaxa k20d...
Witam!
Nie będę już zakładał kolejnego tematu bo i tak podobnych pytań jak moich jest na tutejszym forum na pęczki...
Otóż mniej więcej już zdecydowałem się na wybór mojego pierwszego lustra...będzie to prawdopodobnie:
Canon 450d body lub 40d body
Nikon d90 body
I moja prośba jest następująca...poradźcie jaki wybrać dobry i jednocześnie w miarę tani obiektyw do tych poszczególnych aparatów...raczej w rachubę nie wchodzą dołączone do nich obiektywy kitowe...najlepiej jakby były to obiektywy firm trzecich...
gregorisan, no wiesz. Porównanie 450d z 40d jest trochę . I nie wiem dlaczego jesteś tak zdecydowany nie na obiektyw kitowy i na obiektywy firm "trzecich". Ja akurat więcej znam się (o ile można to tak nazwać) na "Nikon system". Myślę, że shot'em w 10 byłoby kupno D90 + 18-105 VR i jeżeli możesz wydać troszkę więcej to + 50mm F1.8D. Najlepiej napisz ile $$$ możesz wydać na zestaw.
P.S.
Coś mnie teraz naszło na na angielskie "zwroty" i amerykańskie symbole
Hmm...to wszystko zależy od cen...zakup i tak planuje dopiero za jakiś czas, więc zobaczymy jak to będzie w przyszłości...jak będę miał szczęście to może trafię na body Nikona d90 lub Canona 40d za około 2300-2400...więc chciałbym się zmieścić w budżecie 3000zł...może się uda...
Jedno mnie zastanawia i dziwi zarazem, gdy ktos rozwaza kupno np C450D i np 40D, to nagle widac konsternacje jak to mozna porownywac wspomniane wyzej modele. Tu nie chodzi nawet o porownywanie, bo obiektywnie 40 jest lepsza od 450. Chodzi raczej o konkretny przypadek dotyczacy zakupu i zrobienie kalkulacji. Moze w sytuacji gdy kogos stac na np 40D+szklo, dziwnym by bylo, gdyby bral 450D, ale juz w sytuacji, gdy np ma na styk pieniedzy - na samo body 40-ki, mozna sie zastanawiac nad alternatywa w postaci 450D + jakies szklo, niz sama pucha 40D. Chyba nie ma sensu deprecjonowac 450D i robic z niego pariasa w stajni canona. Pewnie profesjonalista moglby oczekiwac wiecej, ale przecietny uzytkownik "nawet" z 450D wyciagnie wiele. Juz nawet pomijam fakt, ze sam jestem posiadaczem owego modelu ale sprawa sie tyczy i innych systemow (w kazdym sa segmenty i za lepsze parametry rowniez "lepiej" sie placi). Wiele razy przewinela sie juz kwestia, ze liczy sie szklo, ze liczy sie czlowiek, ktory robi zdjecie i moze o tym warto przede wszystkim pamietac. Zawsze sie znajdzie lepszy aparat, ktory jest bardziej zaawansowany (oczywiscie wszystko ma swoje granice )
Ostatnio zmieniony przez ozzi_wawa Pią 06 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10