Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D80 + 18-105 VR
Autor Wiadomość
miver 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009   D80 + 18-105 VR

Co powiecie o tym zestawie?
System Nikona brałbym głownie ze względu na dużą dostępność obiektywów. W Canonie odrzuca mnie plastik i wymiary w interesującej mnie klasie cenowej, natomiast Pentax - obiektywów mało + drogie... no cóż

W każdym razie - zależy mi na w miarę dobrej puszcze, takiej aby zbytnie nie ograniczała możliwości lepszych obiektywów, które w przyszłości zapewne kupię.

A ten obiektyw 18-105 VR? Czytałem test o nim na optyczne.pl i wypadł chyba nieźle.

Może ktoś ma ten aparat/obiektyw albo zestaw i mógłby podzielić się odczuciami?

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009   

Optycznie wypadl niezle, ale nie dawniej jak wczoraj wklejalem linka do forum nikona, gdzie jednemu z uzytkownikow bagnet sie rozpadl...

kamfil06 
Maniak

kurde...
przejzalem sobie tego linka i potwierdza się to o czym już kiedyś pisałem...

lepiej mieć trochę gorsze ooptycznie szło (w tym przypadku 16-85, 18-70) i być szczęśliym niż zbierać kawałki plastiku z podłogi...

miver 
Nowy

:shock:
z drugiej strony mógł to chyba być jeden taki egzemplarz... czy może zdarzało się to częściej?

kamfil06 
Maniak

miver,

przeczytaj cały wątek na f. nikona...

miver 
Nowy

hmmm... a jaki inny obiektyw w podobnej klasie cenowej polecalibyście do d80? mile widziany duży zakres ogniskowej

Tutejszyn 
Optyczny

kamfil06 napisał/a:
miver,

przeczytaj cały wątek na f. nikona...

Przeczytałem. Po Twoim poście spodziewałem się jakiegoś miałczenia. Komentarze były jednak raczej neutralne.

Cytat: "miałem kilka obiektywów z plastikowym bagnetem i nie oszczędzałem ich ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić. Ogólnie uważam plastikowe bagnety nikona za bardzo wytrzymałe"

To napawa optymizmem. Mam zamiar udowodnić, że to szklo wytrzyma długo :)

miver 
Nowy

Tutejszyn, a Ty masz to szkło?
Jeśli tak to mógłbyś napisać ogólnie jak się je użytkuje, czy nie brakuje czasem światła, jak zachowuje się AF (także w słabo doświetlonych miejscach) itp.

z góry dzięki

Tutejszyn 
Optyczny

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu. To dobre, ostre szkło z szybkim, cichutkim i celnym AFem. Jak dla mnie jest trochę zbyt cichy. Kiedy miałem Sigmę ze stabilizacją słyszałem wszystko i AF i stabilizację, a tu nic.. kompletnie nic. Jakbym chciał usłyszeć dziurę w wodzie.

MC 

Tutejszyn napisał/a:
Cytat: "miałem kilka obiektywów z plastikowym bagnetem i nie oszczędzałem ich ale tego jeszcze nie udało mi się zrobić.

Za to na elementy niemetalowe w bagnecie A200 sypaly sie gromy (aparat w cenie tego obiektywu) i znany jest mi takze jeden jedyny przypadek, ze cos sie z nim stalo.
Ogolnie szklo optycznie ciekawe, ale za taka cene trudno sie spodziewac cudow.

kamfil06 
Maniak

Tutejszyn napisał/a:
Przeczytałem. Po Twoim poście spodziewałem się jakiegoś miałczenia. Komentarze były jednak raczej neutralne.

czyli schodze na dobrą droge :?: :razz:

MC napisał/a:
Za to na elementy niemetalowe w bagnecie A200 sypaly sie gromy (aparat w cenie tego obiektywu) i znany jest mi takze jeden jedyny przypadek, ze cos sie z nim stalo.

:lol:

miver 
Nowy

MC napisał/a:
Ogolnie szklo optycznie ciekawe, ale za taka cene trudno sie spodziewac cudow.

oczywiście to rozumiem. ma to być moje pierwsza lustrzanka cyfrowa więc nie potrzebuje super profesjonalnego sprzętu. dlatego zapytałem w tym temacie użytkowników ;) zawsze jak czytam testy robię to z przeświadczeniem, że osoba "skażona" np. 1DS mk III nie jest w stanie przetestować potem "dobrze" sprzętu dla użytkownika początkującego :]

MC 

miver, dlatego mimo wszystko uwazam, ze warto miec to szklo. Szczegolnie kupione w zestawie kitowym z D90.

miver 
Nowy

szczerze mówiąc myślałem też nad D90 + kit ale to już wydatek rzędu 3600zł, a to dla mnie trochę za dużo. biorąc D80 zamiast D90 zamykam się w 2800zł i mam jeszcze jakiś ruch jeśli chodzi o dodatki typu statyw, filtr UV itp.

razthaman 
Rozmowny

więc lepiej D80, nie wyobrażam sobie, że sobie poradzisz bez dodatków typu statyw, torba czy karta pamięci ;)

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu