Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 09 Sie, 2007 24-70 L + 400D czy 30D + 24-70 sigma f/2.8
Proszę o pomoc,
stoję przed dokonaniem trudnego wyboru.
Obecnie posiadam 400d - zastanawiam sie nad doborem obiektywu canona elki 24-70 bądź też zmiany systemu na 30D ale wtedy już z sigmą.
Słyszałem wiele opini na temat sigmy m.in, że spisuje sie o wiele gorzej niż canony.
Szkło wraz z body będzie miało zastosowanie głównie na ślubach ( stąd stałe światlo sigmy) i na imprezach w klubach.
Bardzo proszę o radę.
Zmiana body z 400d na 30d nie wpłynie znacząco na poprawę jakości zdjęć. Osobiście zdecydowanie wybrałbym pierwszą opcję, czyli canona 24-70L. Ponadto za chwilę może być następca 30d ...
dzięki! nie spodziewłem się tak szybko jakiegoś info. A co o tym sądzą inni? z góry dziękuję za odpowiedzi!
strasznie kusi mnie ta elka tymbardziej ze mam już 70-200 f/4 i jest rewelacyjna.
No nie miałem w ręce 24-70 L Canona, ale mam Sigme 24-70/2.8 wprawdzie do Minolty założoną do D7, analoga i powiem, że jest świetna.
Ile ja z nią przeżyłem niezapomnianych chwil na weselach, czy to podobnych tematach, na wycieczkach, w plenerowych spotkaniach z krajobrazem. Dlatego po przejściu na cyfrę i na Canona nie pozbyłem się tamtego zestawu, a poza tym i tak nic nie zastąpi Fuji Velvia 50, zresztą zakupiłem ostatnio znów 10 roleczek, w końcu idzie jesień z pięknymi kolorkami, a tu nawet najlepsza cyfra pada na ryj.
szczerze - zapłaciłem za 27-70 F/2.8 L $900 tak tak dolarów amerykańskich, używany przez 6 miesięcy i sprzedany przez kogoś z racji braku środków. Wolałbym na Twoim miejscu porozglądać się po forach w us i tam szukać okazji - czytałem wiele opini na temat tych dwóch szkieł i zarówno od ludzi je używających na codzień jak i na forach bardziej chwalono 24-70L
Trzeba tylko wiedzieć, że 24mm w 24-105L są jakieś takie "szersze" od tych z 24-70L W tym ostatnim to jest tak naprawdę chyba 25mm. Za to nie ma takiej ogromnej winiety na 5D i za to go lubię Ma też oczywiście całą masę innych zalet, jakościowo 24-70/2.8 jest z pewnością lepszym wyborem.
Generalnie zgadzam się z MM ale jak to zwykle w życiu bywa porównywanie 24-70/2.8 z 24-105/4 ma sens dla konkretnych egzemplarzy a szczególnie w przypadku body 5d .Miałem 24-105 i porównywałem kolejno z trzema 24-70 i dopiero ostatni okazał się lepszy . Tak naprawdę różnica między obiektywami w moim przypadku była nie duża w centrum na korzyść 24-70 ale już znacznie się różniła na brzegu.Dystorsja na korzyść 24-70 , AF podobny, ale najważniejsze to ... światło 2.8 i u mnie ostry od pełnej dziury
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9