Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
a dlaczego ostrośc nie jest taka jak bym oczekiwał tylko musze ją poprawiać w programie dodoanym na płytce i wtedy dopiero jest super. Miałem Sony L-300m i wydaje mi się ze było lepiej. Obiektyw jakim robie zdjęcia EFS17-85mm.
Pomóżcie może coś w ustawieniach..
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 10 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz
dla tych którzy czytali moją wcześniejszą wiadomość. Robie zdjęcia w RAW na przysłonach rzedu 10.0 i czasch zależy czy w pomieszczeniu czy na dworze staram się używać jak najkrótszych czasów . I każde zdjęcie musze poprawiać w programie dodanym na płytce do CanonaEOS 50D robie to takim suwakiem "Sharpness" powiedzcie mi co to jest i czy takie coś da się jakoś podciągnąć w Aparacie czy to raczej juz w takich programach.?
Cacek1981, przy przysłonie rzędu f/10 w pomieszczeniu to Ty raczej masz dość wysokie ISO i na dużą ostrość nie ma co liczyć. Po co Ci takie duże przysłony? Obiektyw wtedy też już raczej zaczyna rozmywać obraz, szczególnie że 17-85 jakimś orłem akurat nie jest.
Komor słuchaj fotograf u którego wywoływałem zdjęcia i ktory widzial ze nie bardzo jest ostrość kazał mi uzywać większych przysłon bo mówil ze wtedy jest wieksza głębia ostrości i jak najwiecej robić z lampą. Ja już sam nie wiem jak mam robić? Przeciez jak dam ostrość rzedu f 4.0 5,6 to rzeczywiscie będe miał ostry tylko punkt nqa który ustawiam ostrosć np srodkowy punkt autofokusu a reszta bedzie nie ostra..
[ Dodano: Nie 08 Lut, 2009 05:01 ]
tam mały błąd jest nie ostrość rzedu f4,0 5,6 tylko przysłaone. Dodam ze zdjęcia robie na manualnym trybie
Cacek1981, polecam zapoznać się z kalkulatorem GO http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/ będziesz wiedział przynajmniej jak dużą masz GO przy danej ogniskowej, odległości ostrzenia i przysłonie
Cacek1981, na pewno są różne szkoły. Ja osobiście wolę bez lampy albo tak, żeby lampy nie było widać, a to jest trudne do uzyskania przy przysłonach wyższych niż f/8. W lustrzance zawsze jest mniejsza głębia ostrości niż w kompakcie i przeważnie o to właśnie chodzi. Choć oczywiście nie zawsze.
Zle:) Tlo (dalszy plan - poza zasiegiem lampy) jest czarne bo poziom swiatla zastanego jest zazwyczaj na tyle niski, ze po prostu nie rejestuje sie przy tych parametrach (f8 i "normalne" czasy rzedu dziesiatych lub setnych sekundy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10