Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Sty, 2009 Canon 70-200F/2.8L + canon 40D
Witam, mam pytanie odnośnie tego zestawu. Czy ma ktoś taki zestaw i czy obiektyw mu ostrzy na wszystkich ogniskowych. Mój zestaw jakoś nie współpracuje ze sobą a po kalibracji zdjęcia są nie ostre a AF lubi się często gubić. W serwisie skalibrowano mi obiektyw z aparatem oraz zmieniono firwere na 1.11
Pozdrawiam
no to widocznie coś spaprali, bo mam nadzieje pamiętałeś że on ostrzy od 1,5m. Można by było coś więcej powiedzieć gdybyś gdzieś wrzucił exifa na jakiś darmowy hosting i zalinkował tutaj....bo tak to można gdybać...co jest nie tak...
007areka [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Lut, 2009
... " ..... z aparatem oraz zmieniono firwere na 1.11" .......hmmm...
...mnie to oprogramowanie nie lezy, i ponad to ze AF dziala inaczej,- FF, to jeszcze po tygodniowym uzywaniu jestem niemal pewien ze jest mniej skuteczny(gubi sie, wolniejszy) ale to moje subiektywne odczucie.
dokładnie miałem to samo, po małej konsultacji z kolega z canona dowiedziałem się więcej. Niestety ten model tak ma i będzie miał.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sob 07 Lut, 2009
seban4, sorry kolego, ale to kakaś bzdura!
co to znaczy ma i będzie miał?!
albo jest skopane ustawienie af i trzeba dać do regulacji, albo nauczyć się robić zdjęcia z rzysłoną 2.8 - koniec, kropka!
cześć Krisv740, aparat był razem z obiektywem w serwisie gdzie mieli skalibrować system AF, niestety w dalszym ciągu po kalibracji aparat współpracując z tym obiektywem wykazywał FF i FB na zmianę. Więc zgłosiłem się do kolegi z Niemiec pracującego w canonie o poradę. Uzyskałem informację na temat pracy AF w danym modelu aparatu oraz to że z tym obiektywem jego praca będzie nieco inna. To co napisałem opieram na kilkuletnim doświadczeniu tego człowieka. Nawiązując do twojego postu, gdybyś mi udzielił rady jak robić zdjęcia z przysłona 2.8 byłbym wdzięczny(tu stawiam Cie jako doświadczonego Fachowca) Na zakończenie (nie będę pisał cyt. koniec, kropka!) bo to nie mój poziom dyskusji. Pozdrawiam i czekam na cenne rady.
Sebastian Nowak
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009
seban4, po pierwsze nie uważam się za fachowca...
po drugie mam niejakie doświadczenie z tym obiektywem i 30d............
po trzecie z opinii brata który posiadał 40d, a teraz 50d /jeśli mówimy o aps-c, bo moze ten problem występuje również w FF canona - wg. twojego kolegi/ nie występował taki problem.....
co do ff/bf naprzemiennie na tym szkle /chodzi ci o zmianę w stosunku do zmiany ogniskowej, czy przypadkowo w zależności od tematu,jasności,dynamiki zdjęcia?/ to owszem , może być problem jak w każdym szkle z af, ale od tego jest serwis aby to usunąć, skalibrować lub wymienić szkło/aparat jesli któryś z elementów nie spełnia kryterów założonych przez producenta...
co do rad uzytkownika - wiesz na pewno , że przy 200mm i f2.8 w odlegości ostrzenia 3m masz głębię na poziomie 2cm?
ja mimo paru lat robienia zdjęć nie powiem,że z ręki nie ruszę się szkłem/aparatem o 1cm , a model w tym czasie nie doda kolejnego centymetra...........
ot i cała "rada"
możemy zapisać cennymi "radami" całe to forum i byc może nigdy nie dojdziemy do porozumienia, ale nie wydawaj zdecydowanych opinii w temacie w którym inni użytkownicy podobnych szkieł nie stwierdzają podobnego problemu.
a może jednak twój przypadek jest szczególny i nie mozna go przenosic na innch/inne użytkowników/egzemplarze tego szkła?
pozdrawiam serdecznie, i jeśli "koniec i kropka" cie uraziły, to przepraszam...
po prostu mam to szkło, brat je posiada - to juz dwa - i tego problemu nie zauważyliśmy... sorry..............
Cześć Kris, dziękuję za odpowiedź. Napisałeś cyt że przy 200mm i f2.8 w odległości ostrzenia 3m masz głębię na poziomie 2cm? Właśnie, 95% zdjęć na tej ogniskowej i tej przysłonie było rewelacyjnych niestety reszta począwszy od 70 w górę była spaprana, raz ostrość za raz przed. Takie same efekty były gdy zamykałem przysłonę, najciekawsze jest to ze z canonem 400D problem w dużej mierze znikał. Kolega Areka opisał podobny problem więc jednak nie dotyczy tylko mojego egzemplarza. Ale nie będę już się rozpisywał ponieważ aparat oddałem do sklepu, mała tylko uwaga problem AF w 40D jest opisywany na wielu forach.Pozdrawiam
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009
seban4, wrzuć kilka fot ze statywu z exiffem na jakiś hosting. Kolega007areka, odnosi się do "mało poprawnie" działającego nowego firmware'u do 40D a z twojego postu można wywnioskować, że aparat + szkło działało źle nawet przed wgraniem 1.11 w serwisie.
Wszędzie zdarzają się buble ale jak po wyjściu z serwisu nic się nie poprawia to się odsyła zestaw z powrotem do serwisu i mówi żeby sobie w kulki nie lecieli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11