Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 07 Lut, 2009
Ostrość w Sony A350
Autor Wiadomość
wojo 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

Aparat kupiłem z tego względu ze ma funkcje live i obrotowy ekran.
Dlatego weszłem na forum gdzie są ludzie bardziej w temacie i mi coś mogą poradzić

[ Dodano: Nie 08 Lut, 2009 11:39 ]
oczywiście obrabiam zdjęcia ale wydaje mi się ze za dużo czasu poświęcam na obróbkę

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

wojo napisał/a:
weszłem

Wszedlem :evil:
I na serio polecam jakas dobra lekture doksztalcajaca.

wojo 
Nowy

czyli co polecacie ??

Bo narazie to tylko potraficie pisać:
źle, kupiłeś kit, idź się dokształć ale tak to potrafi pisać każdy z podstawówki

a gdy pytam o konkrety to brak odpowiedzi a chyba potraficie coś w tej kwesti poradzić

kamfil06 
Maniak

wojo napisał/a:
a gdy pytam o konkrety to brak odpowiedzi a chyba potraficie coś w tej kwesti poradzić

sigma 17-70, sony 18-105, zeiss 16-80

wojo 
Nowy

kamfil06 napisał/a:
wojo napisał/a:

sigma 17-70, sony 18-105, zeiss 16-80

Dziękuje ze chociaż ktoś potrafił cokolwiek konkretnego napisać

czy to jest ta sigma

Sigma 17-70

kamfil06 
Maniak

wojo,

tak - to szkło jest napewno lepsze od kit-a ale pamiętaj
że od GO i tak nie uciekniesz :wink:

wojo 
Nowy

dlatego zauważyłem niedociągnięcia w zdjęciach dlatego zwróciłem sie do was o porady .

A na co mam zwrócić uwagę przy wykonywaniu tego typu zdjęć i gdzie najlepiej o tym poczytać

kamfil06 
Maniak

wojo,

trzymaj przesłonę przymkniętą,
naucz się używać pomiaru punktowego i nie słuchaj światłomierza ;) ...

wojo 
Nowy

ale czy przy pomiarze punktowym uzyskam ostrość całego fotografowanego kadru

kamfil06 
Maniak

wojo

nie - pomiar punktowy to jeden z typów mierzenia światła,
ty piszesz o GO...

kup sobie jakąś książke o fotografi ;)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

komor napisał/a:
Ale na f/8 nie dostaniesz wystarczającej GO do wielu packshotów. Ja jak robiłem głupie pstryki mojego 400D, żeby wystawić na Allegro to robiłem na f/16 przy pomocy Sigmy 17-70 a mimo to nie miałem „kompaktowej” głębi ostrości.
eee.... no to tym bardziej? Kolega nie umie wykorzystać swojego kita a Wy mówicie, żeby brał sprzęt za półtora kółeczka...

wojo 
Nowy

To Napiszcie może jak mam ustawić i sprawdzę jak to działa

kamfil06 
Maniak

wojo napisał/a:
To Napiszcie może jak mam ustawić

tu się nie przydam...
nie znam menu A3x0

Monastor 
Optyczny

wojo, instrukcja obsługi: http://pdf.crse.com/manuals/3292818331.pdf

Strona 91, tryb pomiaru światła.
Przycisk Fn -> [Pomiar światła] ->wybór żądanego trybu
Wybierasz sobie punktowy

Głębię ostrości zwiększasz przez przymknięcie przysłony.
Ustawiasz pokrętło na A i wybierasz sobie wartośc kręcąc kołem przy spuście migawki. Im większa wartośc, tym większa głębia i mniejsze rozmycie tła.
Więcej w instrukcji od strony 58

Jeśli przymknięcie przysłony nie pomoże, możesz spróbowac to poprawic w obróbce. Możesz robic ze statywu kilka zdjęc i za każdym razem ustawiac ostrośc trochę inaczej. Przykładowo, mieścisz w głębi połowę buta, a druga jest nieostra. Ustawiasz ostrośc na jedną połowę buta, potem na drugą, a na końcu łączysz zdjęcia na komputerze (zwykłe wywoływarki dołączane do aparatów na ogół tego nie umożliwiają, ale jest sporo programów, także darmowych, które Ci na to pozwolą. Na przykład GIMP). Musisz tylko zadbac o jednolite oświetlenie i identyczne ustawienia aparatu (najłatwiej o to w trybie manualnym). Założenie jest bardzo proste, w praktyce wymaga to trochę wprawy. Najlepiej robic zdjęcia tak, żeby przynajmniej częśc ostrych obszarów się pokrywała.

wojo 
Nowy

Dzięki, jeszcze dzisiaj przetestuje ustawienia.

A co zrobić z migawką - też ustawiać czy zostawić w automacie

Odpowiedz do tematu