Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no ale z tym czyms wszystko a zwlaszcza skora przybiera w pomarancz,zółc. Nie powiecie chyba ze jest to super rozwiazanie,balansem bieli da sie to "znaturalizowac" co nie ? Bo gdyby wrzucic takie zdjecie do galeri na 1 stronie,to zaraz by sie sypaly komentarze "czemu takie pomaranczowe" ...
A tak w ogole jaki ustawia sie WB w pracy z lampa (wbudowana/dodatkowa) ? Zarowy rozumiem
Tez mi wyglada na troche zazolcone, ale ja w kwestii kolorow raczej sie nie wypowiadam - nie ten monitor.
Jesli chodzi o WB, to osobiscie nie mialem z tym nigdy problemu. Z reszta wsrod predefiniowanych WB jest lampa blyskowa.
Ale tu chodzi o to, że na takim samym ustawieniu WB (nieważne czy błednie ustawionym, czy nie) jest róznica po założeniu dyfuzora. Świtło jest bardziej "miękkie" i trochę właśnie "cieplejsze", a nie takie trupio-sine.
no ale z tym czyms wszystko a zwlaszcza skora przybiera w pomarancz,zółc. Nie powiecie chyba ze jest to super rozwiazanie,balansem bieli da sie to "znaturalizowac" co nie ? Bo gdyby wrzucic takie zdjecie do galeri na 1 stronie,to zaraz by sie sypaly komentarze "czemu takie pomaranczowe" ...
A tak w ogole jaki ustawia sie WB w pracy z lampa (wbudowana/dodatkowa) ? Zarowy rozumiem
Specjalnie zostawiłem takie same ustawienia (ogniskowa, przysłona, iso, czas, wb) żeby była skala porównawcza. Dyfuzor ma 3 wymienne końcówki o których pisałem wcześniej, a które stosuje się do różnych typów oświetleń. Zdjęcia które zamieściłem są zrobione z białą - uniwersalną. Niebieska końcówka przy świetle żarowym likwiduje
Cytat:
pomarancz,zółc
ze skóry. Swoją drogą to jeśli nawet ustawienie wb na lampę błyskową nie pomaga (bo jednak lampa świeci inaczej niż założył producent) to można pokusić się o wprowadzenie ustawienia własnego z próbnika bieli.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009
Kupiłem, zamontowałem do D300, działa jak należy. 20 pln to żaden pieniądz, a z tą prowizorką i tak jest lepiej niż bez więc polecam
Niebieska końcówka przy świetle żarowym likwiduje
Cytat:
pomarancz,zółc
ze skóry. Swoją drogą to jeśli nawet ustawienie wb na lampę błyskową nie pomaga (bo jednak lampa świeci inaczej niż założył producent) to można pokusić się o wprowadzenie ustawienia własnego z próbnika bieli.
Ludzie, proszę, nie piszcie o czymś, o czym nie macie pojęcia...
WB przy zdjęciach z lampą błyskową musi uwzględniać kilka rzeczy:
1. Temperaturę barwową światła zastanego
2. Temperaturę światła błyskowego
3. Kolor ścian i sufitów, od których odktórych odbija się światło lampy z założonym dyfuzorem
Jeśli udział zastanego w ekspozycji jest wysoki, najważniejszym jest obniżenie temperatury flasha tak, by była ona możliwie najbliższa temperaturze światła zastanego (zwykle żarowego). Można w tym celu użyć pomarańczowych nakładek, ale klasycznie używa się żeli CTO (Color Temperature Orange) oraz ustawia balans bieli na światło żarowe (czyli okolice 2800-3000K). Jeśli ściany dają silny zafarb, najczęściej lepiej niwelować go w RAW-ie, ryzykując lekkie przesunięcie kolorów światła zastanego, niż dodawać dodatkowe filtry na lampie, bo po pierwsze dość trudno z nimi trafić, a po drugie każdy dodatkowy filtr zmniejsza moc lampy.
No to w takim razie jest odwrotnie niż myślałem.
Rozumiem jaad75, że należy dążyć do wyrównania temperatury barwowej błysku ze światłem zastanym, tzn. że zielone czy niebieskie końcówki będą odpowiedniejsze do np. świetlówek? A wspomniany żółty przybliży światło flesza do oświetlenia żarowego?
Te nakładki to coś a'la filtry żelowe na normalne lampy?
Dokładnie tak. Zielona nakładka, to odpowiednik żelu Plus Green i służy do wyrównania balansu ze światłem świetlówkowym (choć oczywiście świetlówki są różne i nie zawsze się nada). Niebieska służy do wyrównania ze światłem dziennym w dzień z dużym zachmurzeniem (WB znacznie powyżej 5500K).
Muszę sobie zakonotować by przede wszystkim słuchać (a później może coś tam kłapać). Po raz kolejny dziękuję za zastrzyk wiedzy.
Korzystając z okazji że jesteś jeszcze jedno pytanie.
Gdybyś budował teraz studio od zera to wybrałbyś klasyczne lampy studyjne i softboxy czy światło ciągłe?
Ten teges.... a ja też zaciekawostkowiłem się tematem stosowania dufuzorców zakładanych na te śmieszne lampeczki, które potrafią wyskakiwać z aparaciska i robić "a kuku"
No więc, ten teges... postanowiłem rozruszać trochę towarzystwo tego forumowiska... i w tym topikolcu odnowić ten cudowny lajcikowy temacik
No i mam takowe pytanie, czym różni się ten dyfuzor od tego starego typu -> http://allegro.pl/dyfuzor...411576771.html. Chodzi mi tu przede wszystkim, który może być lepszy do rozpraszania światła błyskowego...
No więc zacznę może od tego, że ja wcale cudów się nie spodziewam. Jednak chciałbym coś wybrać, gdyż mam odwieczny problem z "czerwonymi oczami", z mocnymi cieniami rzucanymi na ścianę przez fotografowane osoby i zbyt ostrymi cieniami na twarzy przez co osoby sfotografowane z lampą błyskową nie wychodzą zbyt dobrze na zdjęciach. No i w zasadzie to tyle. Chciałbym po prostu te defekty nieco zminimalizować.
Ja wiem, że można bawić się z kartką (bo właśnie tak robię, że lampę przysłaniam sobie kalką techniczną i efekt jest o niebo lepszy), ale wierzcie mi, że to baaaardzo niewygodny sposób jeśli trzyma się w jednej ręce dość spory aparat a w drugiej tę nieszczęsną karteczkę... ;p
Dlatego wolę poszukać sobie gotowego rozwiązania. Zaciekawił mnie ten dyfuzor POP-UP STRAIGHT ze względu na jego możliwość regulacji. Może nawet na upartego będzie można sobie podmienić ten plastik na coś innego, np. na kalkę techniczną. Wszak jednak jest to rozwiązanie wygodniejsze od trzymania w ręku czegokolwiek...
Tylko właśnie nie wiem jak to ma się w praktyce: czy lepszym będzie ten dyfuzor półkolisty, czy ten regulowany ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10