Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 11 Lut, 2009 co wybrać ???D80 czy canon450d a może d90 czy canon 40d
Witam!!!
Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze pierwszego zestawu body + obiektyw.
Jestem totalnym amatorem jedyne doświadczenie jakie posiadam to z zabawy z coolpixem nikona ale fotografia mnie kręci od dłuższego czasu i nadszedł czas iż mogę zainwestować w zestaw 3500zł. W przyszłości wraz z przybywającym doświadczeniem będę chciał rozwijać pasję inwestując w kolejne szkła(ale to dość odległa przyszłość na pewno nie w tym roku ).
Mam swoich faworytów:
Nikon d 80 + nikkor 18-135 + nikorr 50mm/1,8 2 czy canon 450d+ z ob. 18-55 mm IS oraz Sigma 18-200 mm
Lub nikon d90 + nikkor 18-105 lub canon 40d + szkło o podobnych parametrach
Aparat użany będzie podczas podróży na fotografowanie przyrody ,fotografia makromakro, imprez okolicznościowych a także w pracy (pracuję w reklamie i potrzebuje dobre foty na foldery , broszury itp. ).
Co jest dla mnie ważne:
b) różnice miedzy korpusami d80 i d90 a także c40d i c450d( pod względem jakości zdjęć)
c) jakie szkło do makro
a)w co lepiej zainwestować ? tańszei starsze body + 2 szkła czy może droższe body + uniwersalne szkło
b) różnice miedzy korpusami d80 i d90 a także c40d i c450d( pod względem jakości zdjęć)
Myślę że różnica w jakości zdjęciach między 40D a 450D nie będzie jakaś bardzo zauważalna, natomiast jest kolosalna różnica jeśli chodzi o ergonomię, przewagą też jest AF.
adiprint napisał/a:
a)w co lepiej zainwestować ? tańszei starsze body + 2 szkła czy może droższe body + uniwersalne szkło
Moim zdaniem jeśli masz zamiar w niedalekiej przyszłości inwestować w szkła to kup sobie dobrą lustrzankę, z tego co podałeś to zdecydowanie wybrał bym 40D.
Ja wole trzymać w dłoni nowszy model aparatu niż starszy. Może to nie jest podejscie fotograficzne, ale w najbliższym czasie nie planuję międzynarodowej wystawy swoich prac.. W tym przypadku patrzyłem na problem pod kątem tego, co da mi więcej zwykłej radości. Z pewnoscią najnowszy model aparatu tą radość daje. A objektyw? No mam obiektyw..
W sumie to nie wiem, czy taki post ma tu rację bytu. Po prostu uwazam, ze większość obiektywów znajduje się w tym samym bliskim sobie technologicznie otoczeniu i tak na dobrą sprawę czy wezmę jeden, czy drugi obiektyw z danej półki cenowej mam to samo.
Podobnie dwadzieścia lat temu wszystkie obiektywy w danej klasie były sobie bliskie. Kiedy spojrzymy w przyszłość nasz sprzęt będzie okreslany słowami: "że co? A tak, L-ki.. wiem, było coś takiego."
Dodano..
Nowe technologie dają chyba więcej, niż róznice wśród róznych elementów tej samej technologii
Z ciekawych opcji może być Canon 450D + Sigma 17-70. Zamkniesz się w 3 tys.
a nie lepiej pomyśleć nad zestawem sony a200 + zeiss 16-80?? wydaje mi się że brzmi to lepiej... dorzucić kiedyś tamrona 90mm (co w połączeniu ze stabilizacją w body jest miłe ) i voila'
Kup to co Ci się najbardziej podoba...
I tak nikt Ci nic sensownego nie doradzi, zauważ, że każdy chwali swoje, Canonierzy Ci powiedzą kup 40D, jest wspaniały! Nikoniarze: kupuj D90, kręci filmy! Do tego Soniarz powie: Alfa ma stabilizację! Pentaksiarz doda pewnie: K20D ma super uszczelki!
I bądż tu człowieku mądry, gdy stoi przed Tobą wybór pierwszej w życiu lustrzanki i wybór systemu, często na całe życie.
Z tych wszystkich rad można wyciągnąć dwa wnioski: pierwszy- wszystkie aparaty w podobnej cenie prezentują podobny poziom i wybór to kwestia indywidualna i tak na prawdę mało istotna.
Drugi: prawdy się nie dowiesz, bo jak napisałem wcześniej, każdy chwali, to co ma.
Ja od dwóch miesięcy próbuję dociec który system da mi więcej, jeżeli chodzi o fotografię przyrodniczą i myślisz, że ktoś mi udzielił odpowiedzi...?
Guzik z pętelką, sam muszę wybrać a nie jest to łatwe i liczyłem na pomoc, niestety przeliczyłem się...
Zalezy co masz na mysli jesli chodzi o foto przyrodnicze. Jesli chodzi o dluuugie tele, to raczej C nie ma sobie rownych. A prawda jest taka, ze na poziomie amatorskim kazdy aparat bedzie dobry.
darek-dorado, ładnie powiedziane.
Wszystkie wymienione tu zestawy mieszczą się w budżecie i są bardzo ciekawe. Każdy system daje tu coś ekstra od siebie.
Cytat:
Nowe technologie dają chyba więcej, niż róznice wśród róznych elementów tej samej technologii
Tego nie rozumiem kompletnie, a jeśli mam rozumieć to tak, że np. Canon 1000D da mi więcej niż 30D, albo 55-250IS od 70-200L ...no to się jednak nie zgodzę
A powracając do kwestii wyboru SYSTEMU (tak, tak, wybieramy SYSTEM) to proponuję rozejrzeć się po OBIEKTYWACH z danego systemu. Bo możemy wybrać system, który na początek zaoferuje nam dość dużo za rozsądne pieniądze, ale później w zasadzie już nic, albo bardzo drogo - i ma to sens w przypadku osób, które raczej nie chcą inwestować więcej w foto, albo system znacznie bardziej rozbudowany, ale przez to droższy. I proszę się nie sugerować tym że mam u siebie "Kanonier", bo pisząc powyższe zdania "Canon" ani razu mi nie przeszedł przez myśl.
Zawsze też istnieje możliwość dokupywania obiektywów firm trzecich (Sigma, Tamron).
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 12 Lut, 2009
Baku napisał/a:
Tego nie rozumiem kompletnie, a jeśli mam rozumieć to tak, że np. Canon 1000D da mi więcej niż 30D, albo 55-250IS od 70-200L ...no to się jednak nie zgodzę
bo sie nie znasz, 50d da Ci więcej od 30d, a nie 1000d, bo 1000d to technologia z 350d
E tam.
Fałszywie pokutują mity, jakoby każdy aparat który jest nowszy od razu robił lepsze zdjęcia (ten mit jest szczególnie absurdalny właśnie w przypadku Canona). Jakbym miał do wyboru 30D i 450D to nie zastanawiałbym się ani przez chwilę co wybrać.
Nie porównujmy aparatów z innych epok. Sprawa rozbijała się o Nikony d80/d90, które akurat różnią się znacznie i tu nowszy jest bezapelacyjnie lepszy od starszego.
Chodzi mi tylko o bezzasadne generalizowanie, że zawsze lepszym aparatem będzie ten nowszy i wszyscy dobrze wiecie, że to nie jest zawsze prawda.
Za przykład może właśnie służyć 30d - moim zdaniem dużo lepszy niż 450tka.
Parafrazując słowa Tutejszyna, ja wolę w ręku trzymać aparat lepszy niż gorszy
Baku, to może nie porównujmy też aparatów z innych segmentów rynku. Seria **D Canona jest wyższa od ***D. Żeby aparat *D lub **D był gorszy od nowszego ***D potrzeba właśnie różnicy epok.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 12 Lut, 2009
Baku napisał/a:
Sprawa rozbijała się o Nikony d80/d90, które akurat różnią się znacznie i tu nowszy jest bezapelacyjnie lepszy od starszego.
Wcale, że nie jest lepszy. d80 daje Ci iso 100, d90 iso 3200... więc jak chcesz focić więcej na iso 100, to d90 będzie gorszy
A co do porównania 30d z 450d - jakość zdjęć pewnie bedzie lepsza z 450d, reszty nie ma co porównywać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9