Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 11 Lut, 2009 Obiektyw z Ricoh'a do Pentaxa
Czy obiektyw z analogowego Ricoha KR-10M, który miał mocowanie Pentaxa typu K będzie pasował do współczesnych cyfrowych Pentaxów, np K200D czy tez potrzebny będzie adapter. Rozglądałem się za adapterami do Canona, Minolty i Pentaxa do połączenia z obiektywem RIKENON-P mojego Ricoha, , ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi n/t temat. W sklepach to już wogóle szkoda pytać. Może ktoś z Was wie coś na ten temat? Bardzo byłbym wdzięczny za radę, bo jestem właśnie na kupnie, jeszcze nie zdecydowałem czy Canona EOS 450D czy Nikona D80 czy Pentaxa K200D a chciałbym móc wykorzystać ten stary, ale całkiem dobry obiektyw. Mam jeszcze Practica BC1 z bagnetem typu B, ale wątpię cz są takie adaptery do tych aparatów, chociaż obiektyw był i jest nadal świetny.
Dzięki za odpowiedzi Czy to potwierdzenie ostrości itd, to coś dobrego czy niepożądanego? Bo nie wiem czy np pomiar światła nie będzie mógł się odbywać punktowo i to samo z ostrością? Bo stabilizacją jest w Pentaxie w body więc chyba będzie działać
co do potwierdzania ostrosci w kazdym punkcie - tego juz nie sprawdze ale wydaje mi sie ze tylko w centralnym(ale zaznaczam ze nie jestem pewny)
pomiar matrycowy i spot tlko w szklach ze stykami
co do potwierdzania ostrosci to jest troche problematyczne bo przy jasnych szklach nasza bezwladnosc w lapce tworzy problem
Natomiast fajnie jest bo mozesz pulapke ostrosci zrobic czyli ustawic body na AF i zdjecia seryjne ,ostrosc ustawic sobie "gdzies tam" i wszystko co wejdzie w "ostrosc" zostanie sfotografowane.
Ło rany, to mi napędziles stracha jak przeczytałem podany przec Ciebie link Chyba jednak będę musiał dokładnie ten obiektyw przejrzeć przed ewentualnym zamontowaniem doaparatu
fafniak,
właśnie sprawdziłem - działa zarówno centralnie ważony, jak i punktowy. Bez styków tracimy:
- pTTL
- pomiar matrycowy
- przenoszenie ogniskowej
- wszystkie punkty AF'u w wyjątkiem centralnego do potwierdzania ostrości.
A tak a'propos,
czy robiłeś zdjęcia z lampą i obiektywem bez styków? Czy istnieje jakakolwiek możliwość wykorzystania pomiaru TTL? Cholera, Pentax LX mierzył ekspozycję przedbłyskiem a K20D już nie umie? :/ ehhh...
[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 13:13 ] jacekni,
Już wiesz, co masz spiłować w razie czego
palindrom, przykro mi ale uzywanie lampy blyskowej ograniczalo se u mne do sporego oszukiwania metza 40 mz2 ktory byl podpiety do Z1p (GENIALNE BODY ) i praca z fleszmiarka.
A flesz pentaxowy i K10d/ k20D jest dla mnie absolutna zgadka
Dzięki Panowie, jesteście wielcy . Jeżeli chodzi o spiłowywanie , to wydaje mi się, że może wiem, ale i tak do końca to jak będę miał aparat się okaże czy spiłowałem to czy co innego Jakbym miał jakies zapytania to sie z pewnością odezwę z prośbą.Aparat planuje nabyć w nast tygodniu
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009
palindrom napisał/a:
- przenoszenie ogniskowej
ale ogniskową się wklepuje z poziomu body, z tego, co kojarzę
Gdyby ktoś mogł spojrzeć na fotki tego obiektywu i spróbował coś wykombinować co tu spiłować, to byłbym bardzo wdzięczny, bo sam nie bardzo mogę sobie z tym poradzić, a nie chciałbym uszkodzić szkieł.
Nie widzę na zdjęciu czy to bardzo wystaje, rozumiem że to jakiś kontakt? Tak czy inaczej znajduje się to przed śrubokrętem, więc się o niego nie zablokuje. Jeżeli gdzieś by to miało utknąć, to w śrubie gniazda w body.
Jeżeli jest to kontakt (taki o gładkiej, kulistej powierzchni, sprężynujący), to raczej nie masz powodów do obaw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9