Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem w szoku - po zakupie 5D+17-40L okazalo sie, ze zestaw ten na brzegu (75% od centum) nie dorownuje D80+S10-20. Nie zartuje. Moje 17-40 wyglada na sprawne (af dziala bez zarzutu, ostrosc w centrum kadru jak trzeba) ale na brzegu produkuje "papke" az do f8. Mam problem bo za 3 tyg. jade do Paryza (wlasnie pod tym katem kupilem 5) i zostalem bez dobrego szerokiego kata. 16-35 wydaje sie byc nie lepszy. Jakich szerokich szkiel uzywacie na FF Canonach? w ostatecznosci zabiore D80 z Sigma...
Pozwole sobie zacytowac Arka sprzed miesiaca (mniej wiecej):
"Jestem przekonany, ze 40D+Tokina 11-16 bedzie lepsza niz 5D2 z 16-35 a przy okazji tansza". Jakos tak to szlo.
Jeśli potrzebujesz tak szerokiego kąta (bo rozumiem, że 20-24mm to już za wąsko) pozostaje jedynie ef 14/2.8II. Tanio nie będzie, ale powinno być lepiej niż z 17-40, choć przeczytałem, że różki 14tki na FF też nie są powalające. No cóż - uroki pełnej klatki...
Może piotrmkg się wypowie, bo ma to szkiełko...
Full-frame corners are impressively sharp for a lens this wide. The biggest noticeable difference in image quality generated by stopping down the aperture is from the decreased amount of corner shading. The Canon EF 14mm f/2.8 L II USM Lens delivers a smoothly changing but somewhat strong amount of shading in full frame corners when shot wide open. This is not unusual for a wide lens - and is mostly gone by f/5.6. Users of 1.6x FOVCF bodies will notice little or no vignetting.
Skoro zostałem wywołany do odpowiedzi, to coś naskrobię.
Ja to jestem starej daty i obiektywy kupuje praktycznie tylko pod kątem potrzebnej mi ogniskowej i światło siły. jestem jak MM, tylko w wersji softowo-chillout'owej nie przywiązuje aż takiej uwagi do testów ostrości, winietowania, CA i innych. fajnie jest jak obiektyw, który chcę kupić jest dobry optycznie, a jeśli nie jest no trudno kupuję taki jaki jest, najwyżej za kilka lat wypuszczą nową wersje, która będzie lepsza. ogólnie nie należę do nowo-powstałej grupy fotografów zwanej pixelpeep'erami, nie oglądam zdjęć w 100% i nie analizuję ich pixel po pixelu.
wracając do (U)WA, miałem okazję "bawić" się szkłami 14mm, 16-35 i 17-40 wnioski
1. 14mm mk2 nie będzie ostrzejszy od 16-35 mk2.
2. robienie zdjęć 14mm w mżawce/deszczu można sobie darować, pomimo zamontowanej na stałe osłony p.słonecznej woda leje się prosto na przednią soczewkę i pięknie to wychodzi na zdjęciach (tak to już jest z takimi obiektywami i trzeba się z tym liczyć)
3. 16-35 nie będzie ostrzejszy od 17-40
takie ogólne przemyślenia. cwanona kupuje się dla kilku obiektywów: 35L, 85L, 135L, 300@2.8, 400@2.8, 500@4, 600@4, 800@5.6, 1200@5.6. jeśli nie mamy zamiaru ich kiedyś tam kupować to lepiej wejść w system nikona, dla jego dobrych zoomów np. 14-24@2.8, 200-400@4
Baku, tu należy zaznaczyć tę część wypowiedzi:
Full-frame corners are impressively sharp for a lens this wide.
ale kurczę, muszę wrócić do wątku z dyskusji o tym obiektywie z tematu o 5DII, bo jestem autentycznie ciekawy, mszczyrek bo jednak zdjęcia po skalowaniu i tak są świetne, to do jakich zastosowań tego potrzebujesz?
Jak to zdjecia, do wyduku, czasami w wiekszym formacie. Nie po to kupilem pelnokaltkowy aparat zeby potem zmiejszac zdjecia do publikacji w sieci. Musze jakis lepszy szeroki kat znalezc...
ok, męczę watek, http://www.lonelywolf.pl/ zdjęcia również tym obiektywem pod 5D, raczej spore wydruki i rozdzielczości. może serio słaby egzemplarz Ci się trafił?
mszczyrek, nie wiem czy to Cię pocieszy czy zmartwi, ale niedalej jak przedwczoraj poszedłem sobie obejrzec wystawę fotografii Macieja Duczyńskiego i powiem Ci, że nie było się do czego przyczepic, nawet przyglądając się jak idiota, z bliska wydrukom szerokim na przynajmniej 70 cm (nie stałem z linijką, nie powiem ile miały, częśc właśnie koło 70, a częśc z metr). Nie podpisane, ale jeśli dobrze pamiętam z deva to robił je właśnie 5D z 17-40 F/4 także na pewno się da.
Jeśli natomiast uważasz, że jesteś za dobry dla całej szklarni Canona to kto Ci broni się przesiąśc na Nikona z rewelacjnym 14-24 albo na średni format... albo na wielki format
EDIT: Nie widziałem poprzedniego posta jak to pisałem. Zabawne, że wspomniany został ten sam fotograf
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9