Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalibracja Af na Zytniej
Autor Wiadomość
Jasi000 
Początkujący

Wysłany: Czw 12 Lut, 2009   Kalibracja Af na Zytniej

Oddalem niedawno body C40d + C 50mm 1.8 na Zytnia, w celu skalibrowania af, ktory mial tendencje do ustawiania ostrosci przed obiektem. Aparat odebralem, jednak front focus jest nadal. Przy okazji naprawy nie otrzymalem zadnej ekspertyzy, zadnych informacji, co bylo przyczyna problemu.

Po powtornej wizycie w serwisie dowidzialem sie, ze moj obiektyw zawsze bedzie ostrzyl przed obiektem i nie ma na to zadnej rady, zostalem odeslany z kwitkiem :???:

Czy ktos wie, jak powinno sie postepowac z serwisem, aby docisnac go do rzetelnej naprawy sprzetu?

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Czw 12 Lut, 2009   

Jasi000, zasada numero uno: sprzęt serwisujemy w berlinie.

Jasi000 
Początkujący

piotrmkg, po moich doswiadczeniach, to wcale nie brzmi jak dowcip :sad:

piotrmkg 
Optyczny

Jasi000, bo to nie jest dowcip, tylko doświadczenie. o serwisie na żytniej można by kilka tomów książek napisać, a może nawet i doktoryzować się. Ja tam wolę zrobić sobie wycieczkę do berlina (pociągiem/samolotem) i mieć pewność że zostanę fachowo potraktowany niż myśleć co tym razem zepsują mi w sprzęcie w trakcie naprawiania/konserwowania.

Jasi000 
Początkujący

A takie rzeczy, jak rzadanie wstepnej ekspertyzy i koncowego opisu, co zostalo zrobione, nie motywuja ich do pracy?

Zadne wycieczki nie wchodza w gre :evil:

A wlasnie, jak dziala mikroregulacja af w 50d? Ponoc obiektywy co chwila sie rozstrajaja i potrzebna jest zmiana wartosci kalibracji...

http://canon-board.info/showthread.php?t=43251
Ostatnio zmieniony przez Jasi000 Czw 12 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

piotrmkg 
Optyczny

Jasi000, halo :?: jesteśmy w polsce w warszawie :) tutaj serwis nie jest dla klienta tylko klient dla serwisu. oni łaskę robią że cokolwiek przyjmą do naprawy.

kozidron
[Usunięty]

piotrmkg napisał/a:
Ja tam wolę zrobić sobie wycieczkę do berlina (pociągiem/samolotem) i mieć pewność że zostanę fachowo potraktowany niż myśleć co tym razem zepsują mi w sprzęcie w trakcie naprawiania/konserwowania.

Jasi000 napisał/a:
piotrmkg, po moich doswiadczeniach, to wcale nie brzmi jak dowcip :sad:

Jasi000,
nie serwisuj w Berlinie, niestety wśród plastikowych 50/1.8II (no chyba że mowa o starszej wersji tego szkła)takie zjawiska się zdarzają, dobrze że nie dostałes odpowiedzi że ""ff/fb dopuszczalny w tej klasie obiektywu", rozwiązaniem niestety jest albo odsprzedanie i szukanie lepszego egzemplarza lub kupienie porządniejszego szkła takiego jak C50/1.4.
piotrmkg, ten plastik kosztuje około 350 ziko, szkoda czasu i kasy na wycieczkę do Berlina.........

piotrmkg 
Optyczny

kozidron, ale ja mówię w ogólnym przypadku - tak na przyszłość jakby kolega kupił sobie jakieś lepsze szkło/korpus.

piotrbujakowski
[Usunięty]

Ktoś kiedyś napisał skargę:>?

Jasi000 
Początkujący

"Po powtornej wizycie w serwisie dowidzialem sie, ze moj obiektyw zawsze bedzie ostrzyl przed obiektem i nie ma na to zadnej rady, zostalem odeslany z kwitkiem" - przeciez napisalem - Pan Serwisant dal mi do zrozumienia, ze moj obiektyw jest gowno warty.

Chcecie powiedziec, ze to wina szkla i tak zostac musi, nie da sie tego skalibrowac :mad: ? Czemu w takim razie Nikon potrafi zaoferowac swoim klientom szkla tanie, a nienaganne jakosciowo ( optyczni nie mieli problemu z celnoscia w tescie N 50mm 1.8)?
Moze troche przesadzam, ale dla mnie, osoby niepelnoletniej, wydatek 400 zl to sporo pieniedzy - na tyle duzo, ze zastanawiam sie nad kupnem uzywanego nikona d200 + 18-105, do ktorego dostane kilka obiektywow manualnych Nikkora...

kozidron
[Usunięty]

Jasi000, nie wylewaj żalów, no ta 50tka/1.8/ w canonie rewelacyjna nie jest, odpowiednik nikonowski jest o wiele solidniejszy. Jezeli chcesz zmieniać body na D200 to nie jest wcale zły pomysł, tylko akurat z tym zestawieniem 18-105VR to znowu jest podobnie jak w canonie z tą 50tką ......optycznie całkiem niezły (oczywiście solidniejszy od tego badziewnego plastiku zastosowanego w 50/1.8/) ale rozpoczyna się równie plastikowo jak ta 50tka.
Ja bym nie zmieniał, tylko zbierał na szkło...takie to hobby niestety ...jak skarbonka bez dna, czym szybciej się z tym pogodzisz tym lepiej....

Jasi000 
Początkujący

Jestem w stanie sie pogodzic nawet z najbardziej plastikowa obudowa, ale nietrafiajacy af, to dla mnie po prostu horror ( z pierscieniem 50mm nie ma mowy o manualnym ostrzeniu).

Nie wiem czy to jest moja choroba psychiczna, ale zdaje mi sie, ze Nikon lepiej traktuje amatorow, ktorzy nie maja duzych zasobow finansowych... Oferuje naprawde fajne szkla, ktore maja naprawde fajne zakresy, a w dodatku sa osiagalne finansowo. Poprawcie mnie jesli sie myle...

Powaznie przymierzam sie do tej aukcji:

http://allegro.pl/item549692832_d200_jak_nowy.html

piotrmkg 
Optyczny

Jasi000, jeśli nie będziesz przekraczał iso 400 to bierz praktycznie w ciemno :)

Jasi000 
Początkujący

Bede, czesto uzywam czulosci iso 1000 :razz:

piotrmkg 
Optyczny

Jasi000, no to jednak nie bierz go ;)

Odpowiedz do tematu