Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam,
myślałem że może lepiej na forum dla elektroników ale ... to też foto.
Mam aku AA Energizer 2500 mAh od kilku lat - bardzo eksploatowane.
Padły mi już jakiś czas temu (4 szt od razu) a objawia się to tym że nie mogę zrobić nawet 1 zdjęcia. (nawet LCD nie wyświetla).
Ale: no właśnie - po naładowaniu miernik pokazuje 1,44 V. (po 8 h. spada do 1,40 V.) czyli jak nowe. Czyżby tylko spadła do zera pojemność ? Ale napięcie przecież jest ściśle nierozerwalne co do działania.
Co o tym myślicie ?
Bilbo, oprócz samego podawania Ci napięcia 1,44V a później 1,40V liczy się także ich moc, czyli ile faktycznie tego napięcia potrafią wygenerować w określonym czasie.
Równie dobrze można by kondensatory nazwać źródłem zasilania, jednakże jak dobrze wiesz, kondensatory tylko przechowują pewną ilość energii przez określoną ilość czasu.
Podobnie jest z akumulatorami, ogniwa niestety zużywają się i pomimo tego że podają prawidłowe napięcie, to natężenie może być już za małe.
Nie jestem specem od tego, albo nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, zapewne znajdą się osoby które są bardziej biegłe w tym temacie, ja pasję elektroniki zakończyłem w liceum i nie za wszystko klarownie pamiętam
piotrbujakowski [Usunięty]
Wysłany: Sro 11 Lut, 2009
Polecam aku firmy Philips bo są o niebo lepsze niż Energizer czy Duracell.
Można ładować raz na tydzień
To jest rewelacyjny wynik? Nie o firmę tu chodzi a bardziej o typ aku. Polecam te najnowszego typu długo "trzymające" napięcie. Dwa czy trzy miesiące to nie problem.
Ja testuję Sanyo ENELOOP. Na razie zapowiadają się bardzo dobrze. Oczywiście mowa o wspomnianej przez MM nowej technologii wykonania, którą jest najłatwiej rozpoznać po tym, że akumulatory są od razu gotowe do uzycia.
Ogromna prośba, aby wszystkie zużyte baterie i zepsute akumulatory oddawać do ponownego przetworzenia. W kazdym hiermarkecie powinno być miejsce, gdzie mozna zostawić stare baterie itp...
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009
Chodziłem kiedyś po różnych sklepach foto w Krk szukając recyklingu i nie znalazłem.
Wszyscy odsyłali gdzieś indziej ...
jacek754 [Usunięty]
Witam
Akumulatory niestety nie są wieczne. Jedne trzymają dłużej drugie krócej, ale wszystkie mają określoną żywotność i liczbę ładowań. Związane jest to z chemicznymi właściwościami użytego elektrolitu, który po pewnym czasie ulega degradacji. Najgorsze jest to, że dokładnie nie można przewidzieć kiedy dany akumulatorek się skończy, najczęściej w najmniej oczekiwanym momencie i co najgorsze bez żadnego uprzedzenia.
Ja testuję Sanyo ENELOOP. Na razie zapowiadają się bardzo dobrze. Oczywiście mowa o wspomnianej przez MM nowej technologii wykonania, którą jest najłatwiej rozpoznać po tym, że akumulatory są od razu gotowe do uzycia.
Ogromna prośba, aby wszystkie zużyte baterie i zepsute akumulatory oddawać do ponownego przetworzenia. W kazdym hiermarkecie powinno być miejsce, gdzie mozna zostawić stare baterie itp...
Uzywam Eneloopow od dluzszego czasu i moim zdaniem sa fenomenalne.
Maja niby tylko 2000mAh, ale co z tego, skoro po roku lezenia traca tylko 10 czy 20% ladunku (sprzedawane sa naladowane). Sa genialne do sprzetu, ktorego nie uzywa sie bez przerwy - piloty, lampy blyskowe, pady od konsoli
Mala pojemnosc jest wada tylko w momenie, gdy wlozymy je do sprzetu, ktory caly czas jest w uzyciu i ma bardzo male przestoje - w takiej sytuacji lepiej sprawdza sie zwykle aku o duzej pojemnosci.
Producenci podają 300 cykli.
1 cykl to naładowanie i rozładowanie.
Tak czy inaczej kto używa jednego kompletu ................
..Maja niby tylko 2000mAh, ale co z tego, skoro po roku lezenia traca tylko 10 czy 20% ladunku (sprzedawane sa naladowane). Sa genialne do sprzetu, ktorego nie uzywa sie bez przerwy - piloty, lampy blyskowe, pady od konsoli
Mala pojemnosc jest wada tylko w momenie, gdy wlozymy je do sprzetu, ktory caly czas jest w uzyciu i ma bardzo male przestoje - w takiej sytuacji lepiej sprawdza sie zwykle aku o duzej pojemnosci.
Tak zwana duza pojemność, często jest tylko poboznym życzeniem. Kiedy się sprawdzi rzeczywistą pojemność akumulatorów z nadrukiem 2950mAh, można sie lekko zdziwić Nie sprawdzałem jeszcze ENELOOPów pod kątem rzeczywistej pojemności, ale bardziej ufam nadrukom pokazującym wartość w okolicach 2000mAh.
Costi jest jeszcze jedna uwaga dotycząca używania wszelkiego rodzaju baterii. Otóż akumulatory lubią pracować pod większym obiążeniem. Do pilotów lepiej wkładać zwykłe baterie. Piloty są zabójcami akumulatorów, właśnie przez to ich powolne rozładowywanie aku..
Na forum elektrody był kiedyś test pojemność.
Bez względu na pojemność i producenta było ok. 720 mAh.
Fakt jest faktem, że do telefonów komórkowych producent wkłada baterie 650 mAh a do lustrzanek 1500 mAh.
Różnica w wielkość pojemnika a to też ma znaczenie.
Teraz patrząc na aku. AAA po samej wielkość można wpaść na to iż nie raz chwyt marketingowy z pojemnością bo fizycznie jest to nie możliwe.
Polecam forum elektrody ...
Chodziłem kiedyś po różnych sklepach foto w Krk szukając recyklingu i nie znalazłem.
Wszyscy odsyłali gdzieś indziej ...
Dlatego napisałem 'hipermarkety'. Tam zwykle mozna oddać zuzyte baterie, świetlówki i akumulatory do samochodów (tutaj chyba przy zakupie nowego samochodowego jest jakiś rabat, kiedy oddaje się zużyty)
Po prostu dbajmy o nasze srodowisko.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Pią 13 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Jestem eko pozytywny, ale tak czy inaczej kupuje w sklepach netowych więc nic mi z rabatu.
przeanalizowałem już dawno te Eneloop firmy Sanyo.
marketing robi swoje Popatrzcie na ten wykres co przedstawia stan
naładowania do roku czasu.
Przedstawia on górny wycinek (tego wykresu), przez 1 mc - do 3 mcy pojemność
jest porównywalna ze standardowymi aku. - jest tylko nieznacznie niżej (ale
to tylko dziesiąte procenta, potem po pół roku zwykłe spadają chyba ok 30 %
by po roku chyba 100 % podczas gdy Eneloop tylko 20 % - czy jakoś tak
Fakt - są genialne ! ale kto trzyma aku. rok bez używania ? Ja przytaczam tu
pracę w aparacie foto. Zazwyczaj ja eksploatuje aku. do padnięcia w ciągu
kilku dni ; a potem i tak trzeba naładować - dotyczy to także tych Eneloop.
Jednakże te Eneloop posiadają tylko 2000 mAh. Ja zdecydowałem się na aku też
Sanyo ale model z 2700 mAh w technologii "Superlattice Alloy Technology"
(niby ta sama co w Eneloop )
Kiedyś kupiłem Varty (ta sama technologia co Eneloop) i porównywałem stan
naładowania w przeciągu 2 tyg z .... Forever-ami i .... trzymały
identycznie. Fakt to nie jest dobry pomiar bo bez obciążenia ale ...
Te wszystkie aku. co są gotowe do użycia i mają niski prąd samorozładowania
to posiadają jedyną zaletę: niby wytrzymują podczas niskich temperatur
(do -10 st.).
co do używania aku. w pilotach to podobno nie wolno tak postępować ponieważ pilot tego nie toleruje - a to już widnieje w niektórych instrukcjach RTV. (chyba z powodu napięcia 1,2 V. a powinno być 1,5).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13